فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری سالمندان
سال چهارم شماره 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا اشراقی، سید حبیباللهکواری، مهشید فروغان، محمد علی حسینی، وحید بختیاری صفحات 9-19
    مقدمه و هدف

    حمایت اجتماعی و خودکارآمدی از متغیرهای با اهمیت دوران سالمندی هستند که نقش تعیین کننده در ارتقاء سلامت سالمندان دارند. با توجه به روند رو به رشد جمعیت سالمندان در ایران و جهان، توجه به مقوله های مرتبط با سلامت سالمندان شایان توجه جدی است. هدف از نگارش این مقاله تعیین رابطه ی حمایت اجتماعی با خودکارآمدی سالمندان آسایشگاه های شهر تهران در سال 1394 و نقش حمایت اجتماعی در پیش بینی خودکارآمدی سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام پذیرفت، جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی سالمندان مقیم آسایشگاه های شهر تهران در سال 1394 بود. نمونه ی این پژوهش 217 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه ی دموگرافیک، پرسشنامه ی حمایت اجتماعی وکس و مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE-10) استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها و گرد آوری آنها، داده ها توسط نرم افزار SPSS شدند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این پژوهش 217 سالمند 60 تا 95 ساله (144 زن و 73 مرد) حضور داشتند. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین حمایت اجتماعی و خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاه های سالمندی شهر تهران به ترتیب 75/9±23/32 و 00/4±68/17 بود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که حمایت اجتماعی با خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاه های شهر تهران رابطه ی مثبت و معنادار دارد (008/0=p) و بیش از 4 درصد واریانس خودکارآمدی توسط حمایت اجتماعی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه وضعیت حمایت اجتماعی در سالمندان مقیم آسایشگاه های شهر تهران در حد متوسط و خودکارآمدی آنان پایین بود. لذا به دست اندرکاران و مسئولان ذیربط پیشنهاد می شود برای افزایش خودکارآمدی سالمندان مقیم آسایشگاه های شهر تهران توجه ویژه ای به مقوله ی حمایت اجتماعی و راهکارهای ارتقای آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، سالمندی، آسایشگاه سالمندی، تهران
  • مهدی صالح، نیلوفر شادمهری، زهرا صامعی صفحات 20-34
    مقدمه و هدف

    "سالمندی پیر" به دورانی گفته می شود که فرد سالمند به مراقبت های بیشتری نیاز پیدا می کند و مدت زمان بیشتری را به استراحت می پردازد. این پژوهش که در دسته پژوهشهای کاربردی قرار دارد با هدف کشف مشکلات مراقبت از سالمندان پیر و مشکلات سالمندان پیر در هنگام استراحت انجام گرفته تا بتوان براساس آن تخت خوابی مختص این افراد طراحی کرد.

    مواد و روش ها

    بر این اساس 20 پزشک مورد مصاحبه و 5 نفر ازپرستاران سالمندان مورد مصاحبه و مشاهده واقع شدند. همچنین 840 ساعت-نفر رفتارنگاری دقیق از سالمندان پیر ثبت شد. مصاحبه ها به صورت باز انجام گرفته و روند مصاحبه جهت گیری سوالات را مشخص می نمود. مطالعات میدانی در دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی، بیمارستان توان بخشی رفیده و مرکز نگهداری، درمان و آموزش معلولین و سالمندان کهریزک انجام گرفت.
    یافته ها و نیجه گیری: نتایج نشان داد توجه به استقلال سالمندان در انجام امور شخصی خود، اهمیت سهولت استفاده و تامین نیازهای اولیه و ثانویه آنان در تعامل با تخت خواب در کنار سهولت و راحتی در مراقبت از سالمند در دو سطح جسمانی و روانی از مهمترین مواردی ست که باید در طراحی تخت خواب سالمند پیر مد نظر قرار گیرد. بر این اساس 13 آیتم استخراج شد که در طراحی تخت خوابی مناسب جهت تامین نیازهای سالمند پیر رعایت شود.

    کلیدواژگان: سالمند پیر، تخت خواب، مراقبین، استقلال فردی
  • محمد مقامی، شهرزاد یکتاطلب، کاملیا ترابی زاده صفحات 35-46
    مقدمه و هدف

    کیفیت ارائه مراقبت از فرد سالمند تحت تاثیر عوامل زیادی قرار می گیرد که یکی از این عوامل نگرش و حساسیت اخلاقی پرستاران نسبت به سالمندان است. این مطالعه با هدف بررسی نگرش و میزان حساسیت اخلاقی پرستاران نسبت به بیماران سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی - مقطعی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را پرستاران شاغل در دو بیمارستان نمازی و شهید فقیهی شهر شیراز تشکیل دادند که تعداد 361 نفر از طریق روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند و به پرسشنامه های نگرش به سالمندان کوگان و پرسشنامه حساسیت اخلاقی پرستاران لوتزن پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره، آزمون تعقیبی شفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد نگرش و میزان حساسیت اخلاقی پرستاران نسبت به بیماران سالمند در سطح متوسط بود. همچنین رابطه خطی مستقیم ضعیفی بین حساسیت اخلاقی پرستاران و نگرش آنان نسبت به سالمندان وجود داشت (P = 0/002 و r = 0/159).

    نتیجه گیری

    چون پرستاران در امر مراقبت از بیماران سالمند با موقعیت های جدی اخلاقی برخورد می کنند، لازم است نسبت به مسائل اخلاقی و نگرش مثبت مربوط به مراقبت از سالمندان آشنا باشند تا نسبت به حقوق بیماران سالمند در اتخاذ تصمیمات احترام گذاشته و استقلال آنها را حفظ کنند.

    کلیدواژگان: نگرش، حساسیت اخلاقی، بیماران سالمند
  • حسین رضایی، اکبر شریفیان صفحات 47-60
    مقدمه و هدف

    با تقویت بخش خدمات در جهان کنونی بررسی کیفیت ارائه این خدمات به گروه های مختلف مخصوصا سالمندان می تواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. هدف اصلی این تحقیق مقایسه کیفیت خدمات سرای سالمندان خصوصی و عمومی شهر تهران مبتنی بر مدل (SPO) است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع کمی و به لحاظ هدف جز تحقیقات توصیفی از نوع پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه سراهای سالمندان فعال در سطح مناطق 22 گانه تهران تشکیل می دهد، که یک نمونه 14 تایی از آنها به روش نمونه گیری هدفمند با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از نرم افزار spss نسخه 24 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که تفاوت معناداری در زمینه کیفیت خدمات در سرای سالمندان عمومی با خصوصی بر مبنای مدل (spo) وجود دارد و سرای سالمندان عمومی در هرسه متغیر ساختار، فرآیند، نتیجه وضعیت مناسب تری را نسبت به سرای سالمندان خصوصی دارد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نتیجه این تحقیق پیشنهاد میگردد که سراهای سالمندان از حالت تخصص محوری بر مبنای کارشناسان و نیروهای موردنیاز به مشتری محوری بر مبنای نیاز سالمندان تغییر ساختار دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سرای سالمندان خصوصی و عمومی، مدل (spo)
  • نرگس زمانی، محسن کریمی، امیرحسین جهانگیر صفحات 61-69
    مقدمه و هدف

    در مطالعه حاضر، بررسی فراونی نقص شناختی، افت عملکردی و عوامل مرتبط با آن در سنین 70 تا 78 سال مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی با شرکت 30 مرد و 30 زن در سنین 70 تا 78 سال شهرستان همدان که سابقه بیماری مزمن داشتند ، وضعیت شناختی و عملکرد روزانه آنها با استفاده از پرسشنامه 16 آیتمی وضعیت شناختی و پرسشنامه شاخص تعدیل شده بارتل مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از جداول دو بعدی و آزمون های آماری مجذور کای و مدل رگرسیون لجستیک در نرم افزار spss نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    داده ها با استفاده از رکرسیون لجستیک چندگانه نشان داد که رابطه معنی داری بین وضعیت شناختی و وضعیت عملکردی افراد سالمند وجود داشت (p<0/001). همچنین بین سن و نقص شناختی و وضعیت عملکرد ارتباط معنی داری وجود داد و نقص شناختی در زنان به طور معناداری بیشتر از مردان (p<0/001) دیده شد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که سالمندان از وضعیت شناختی نامطلوب به درجات متفاوتی رنج می برند که این اختلال با متغیرهای سن، جنس به طور معناداری مرتبط است. با توجه به نتایج، بهبود عملکرد، تحرک و وضعبت شناختی از اهداف اصلی توانبخشی سالمندان بوده و باید وضعیت استقلال در فعالیت های عملکردی و شیوه زندگی سالمندان مورد توجه قرار گیرد.
    شناخت، عملکرد، نقص شناختی، نقص عملکردی

    کلیدواژگان: شناخت، عملکرد، نقص شناختی، نقص عملکردی
  • راضیه پریزاد، محمدحسن صاحبی حق، زینب قاسمیان صفحات 70-79
    مقدمه و هدف

    سالمندی یکی از مراحل حساس زندگی است و فرآیند رو به رشدی است که در آینده ی نزدیک، درصد بالایی از جمعیت جهانی را به خود اختصاص می دهد. با افزایش سن احتمال ابتلا به یک یا چند بیماری مزمن افزایش می یابد و در این میان بیماری های قلبی- عروقی یکی از شایعترین علل مرگ و میر در سنین سالمندی است و این درحالی است که با آموزش و غربالگری می توان از این بیماری پیشگیری کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت سلامت و نیازهای آموزشی در سالمندان مبتلا به بیماری قلبی- عروقی در شهر تبریز انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که بروی 184 نفر از سالمندان انجام شد. نمونه گیری به صورت آسان و در دسترس در مدت دو ماه گردآوری شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفت. ابزار مورد مطالعه در اختیار ده نفر از اعضای هئیت علمی و اساتید و متخصصان قلب قرار گرفت و بعد از اعمال نظرات آنان پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. برای پایایی ابزار از آزمون مجدد r=0. 95 استفاده شد و با استفاده از آمار توصیفی داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع بیماری ها و مشکلات جسمی و روانی افراد مورد مطالعه شامل سابقه پرفشاری خون (4/62%) ، اختلال خواب (5/38%) ، احساس نگرانی و دلشوره (7/58%) ، قلبی- عروقی (33%) ، دیابت (3/30%) ، سابقه بیماری خاص (9/33%) ، سابقه بستری و جراحی (3/74%) ، مشکل گوارشی (3/8%) ، مشکل تنفسی (3/7%) ، مشکل کلیوی (6/4%) و اختلال سیستم عصبی (6/4%) بود.

    نتیجه گیری

    شیوع بیماری های قلبی- عروقی و پرفشاری خون در بین سالمندان ، برای سلامت عمومی جامعه نگران کننده می باشد. بنابراین غربالگری و آموزش بهداشت جهت پیشگیری از این بیماری ها در این گروه سنی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سالمندی، بیماری های قلبی - عروقی، نیازهای آموزشی
  • تهمینه حسینی*، صدیقه حیدری نژاد، طاهره ازمشا صفحات 80-92
    مقدمه و هدف

    هدف تحقیق، بررسی نقش وضعیت اجتماعی- اقتصادی بر میزان مشارکت سالمندان در ورزش همگانی بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق، از نوع توصیفی، همبستگی و به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری را سالمندان مرد و زن شهر اهواز که بر اساس آخرین سرشماری (49. 558) نفر بود تشکیل می داد. نمونه آماری به روش تصادفی 380 نفر انتخاب شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ویژگی های فردی، پرسشنامه تعدیل شده وضعیت اجتماعی- اقتصادی و مشارکت ورزشی است. روایی پرسشنامه توسط 10 تن از اساتید رشته تربیت بدنی سنجیده شد. پایایی از طریق آلفای کرونباخ 71/0 محاسبه شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان فعالیت بدنی سالمندان 2-1 ساعت در هفته بود. از بین مولفه های وضعیت اجتماعی– اقتصادی (06/0=r, 31/0p=) ، وضعیت زندگی (21/0r =, 001/0 p =) ، وضعیت سلامتی (07/0- r=، 20/0=p) ، میزان تحصیلات (018/0- r =, 77/0p =) ، وضعیت اقتصادی (09/0r=, 14/0=p) ، وضعیت مسکن (10/0-r =, 10/0p =) ، وضعیت اشتغال (004/0-r =, 94/0p =) تنها بین وضعیت زندگی با میزان مشارکت ورزشی سالمندان رابطه یافت شد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد تنها متغیر وضعیت زندگی قابلیت پیش بینی میزان مشارکت در ورزش همگانی را داراست.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق توصیه می شود مسئولین و برنامه ریزان با فراهم ساختن زیر ساخت های شهری برای بالا بردن میزان مشارکت شهروندان در فعالیت های ورزشی به ویژه قشر سالمند تمهیداتی را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سالمند، ورزش همگانی
  • حامد مرادی، مهدی اصلانی، جمال فاضل کلخوران صفحات 93-102
    مقدمه و هدف

    اختلال در تعادل و افتادن یکی از مهم ترین پیامدهای افزایش سن می باشد که عواقب نگران کننده ای از جمله شکستگی استخوان را در پی دارد. هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی، بر تعادل مردان سالمند بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و بر روی 26 مرد سالمند و به روش نمونه گیری در دسترس که به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی (13 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) تقسیم شدند، انجام شده است. جهت ارزیابی تعادل ایستا، پویا و عملکردی به ترتیب از آزمون های شارپندرومبرگ، تصحیح شده ستاره (Y) و تست تعادلی برگ استفاده شد. گروه تجربی تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی را به مدت 8 هفته، سه جلسه در هفته و به مدت 45 دقیقه انجام دادند. پس از پایان 8 هفته تمرینات، تمامی مراحل پیش آزمون، در پس آزمون تکرار شد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات، از آزمون های تی همبسته و تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نیز نشان داد که اجرای تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی موجب بهبود معنی دار تعادل ایستا (1. 74 t=، 05 /0P<) ، پویا (2. 75 t=، 05 /0P<) و عملکردی (5. 76 t=، 05 /0P<) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شده است.

    نتیجه گیری

    اجرای تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی به خوبی می تواند موجب بهبود تعادل افراد سالمند شود. لذا پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از اختلال در تعادل و افتادن، از تمرینات تعادلی مبتنی بر واقعیت مجازی در دوران سالمندی استفاده شود.

    کلیدواژگان: سالمند، تعادل، واقعیت مجازی
|
  • Seyyed Habibollah Kavari Dr., Mahshid Foroughan Dr., Mohammad Ali Hosseini Dr., Hamidreza Eshraqi, Vahid Bakhtyari Pages 9-19
    Objective

    The main purpose of this study was to determine the relationship between social support and self-efficacy among older adults residing in nursing homes in Tehran at 2015.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytic study conducted in a cross-sectional design, 217 older adults residing in nursing homes of Tehran at 2015 participated. Simple random sampling method was used to select the participants. Three tools including Social Support Appraisals Scale (SS-A), General Self-Efficacy Scale (GSE-10) and a Demographic Questionnaire were utilized to measure the variables. Collected data were entered into SPSS and analyzed through descriptive indexes and analytic tests including Kolmogorov–Smirnov test, Pearson correlation test, variance analysis and regression.

    Results

    Descriptive findings showed that the mean of social support and self-efficacy were 32.23±9.75 and 17.68±4.00, respectively. Moreover, social support had a significant relationship with self-efficacy (p=0/008) and social support could predict 4% of self-efficacy.

    Conclusion

    According to the results, older residents of nursing homes in Tehran had medium social support and low self-efficacy. Regarding the significant relationship between social support and self-efficacy, it could be suggested that by improving social support of the elderly we may be witnessed increasing of their self-efficacy

    Keywords: Social Support, Self-Efficacy, Elderly, Nursing Home, Tehran
  • Mahdi Saleh Mr., Niloofar Shadmehri Mrs., Zahra Samei Mrs. Pages 20-34

    Introduction and

    purpose

    Elderly population growth rate has accelerated compared to other age groups in the present era. Forecasts suggest that the highest rates of population growth would happen in this age group in developing countries, including Iran. The World Health Organization has classified the elderlies into three categories including young-old, old-old, and Oldest-old. Physical weakness becomes apparent after passing from the initial elderly years to old-old period. Elderlies require spending longer periods of time in beds as a result of muscle weakness and physical disability in the elderly and the diseases caused by aging. Arthritis, osteoporosis, musculoskeletal disorders, and side effects of the some disease such as myocardial infarction and stroke are some of aging-associated diseases. This article aims to discover the care-related problems in old elderlies and study the at-rest-related problems.

    Materials and Methods

    Direct observation, monitoring, and interviews with 20 geriatric physicians, and 5 specialized nurses for elderly were employed in this study. Unstructured interviews were conducted so that the objective was clear; however, the questions were not prearranged. They were more like a ‘guided conservation’ than a strict structured interview. The interviews were seeking factors in order to identify the old elderly-associated diseases and treatments. The length of interviews varied and they were conducted in the University of Welfare and Rehabilitation, Rofeide Rehabilitation Hospital, and Kahrizak Care, Treatment, and Education Center for the Disabled and Elderly.
    Findings and

    Conclusion

    The results showed that paying attention to the elderly`s independence in the conduct of their personal affairs, the importance of easy use, meeting primary and secondary needs related to bed, and comfort and ease in elderly care in physical and psychological levels are the most important factors which need to be taken into account in bed design for elderlies. As a result, 13 items were extracted which led to an appropriate bed design to accommodate elderly`s needs

    Keywords: Old-old elderly, Bed, Care Takers, Individual Independence
  • Mohammad Maghami Mr, Shahrzad Yektatalab Dr, Camellia Torabizadeh Dr Pages 35-46

    Introduction and purpose: The quality of care provided for elder person is affected by many factors, one of which is the attitude and ethical sensitivity of nurses towards elder people. The aim of this study was to evaluate the attitude and ethical sensitivity of nurses towards elder patients.

    Materials and Methods

    This research is descriptive-cross sectional. The study sample included nurses working in two hospitals, Nemazi and Shahid Faghihi of Shiraz. A total of 361 nurses were selected through easy sampling method. Cogan elderly attitude questionnaires and Lutezin ethical sensitivity questionnaire responded. For data analysis, multivariate analysis of variance, Scheffe post hoc test, Pearson correlation and linear regression was used.

    Findings: The results showed that the attitude and the level of ethical sensitivity of nurses toward elder patients was in moderate level. There was also week direct linear relationship between nurses' ethical sensitivity and their attitude towards elder patients (P = 0.002 and r = .159).

    Conclusion

    since nurses are in a position to deal with elder patients with serious ethical issues, they need to be familiar with ethical issues and positive attitudes regarding care for the elderly, in order to respect to the rights of elder patients in making decisions and to maintain their independence.

    Keywords: attitude, ethical sensitivity, elder patients
  • Hossein Rezai, Akbar Sharifian Pages 47-60

    Introduction and

    purpose

    By strengthening the service sector in the current world, the quality of providing these services to different groups, especially the elderly, can be of great importance. the main purpose of this research is to compare the quality of services provided by the private and public elderly in Tehran based on the model (SPO).

    Materials and Methods

    this research is of a quantitative and purposeful nature, but is descriptive of survey type. the statistical population of this study consists of all active aging population in Tehran's 22 districts, that a sample of 14 of them was examined by targeted sampling using a researcher-made questionnaire. spss version 24 was used to analyze the data collected.
    Findings: The results indicate there was a significant difference in the quality of services in the public elderly with private placement on the basis of the model(spo) and the general elderly community in the three variables of structure, process, and outcome has a more favorable situation than that of the elderly.

    Conclusion

    based on the results of this research, it is suggested that the elderly faculties redefine the specialty of expertise based on the needs of the experts and the required staff on a client-centered basis based on the need of the elderly

    Keywords: Quality of service, private, public nursing home, model (spo)
  • Narges Zamani Dr, Mohsen Karimi Mr, Amirhosein Jahangir Mr Pages 61-69
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the frequency of cognitive impairment, functional decline and its related factors.

    Materials and methods

    In a cross-sectional study with 30 males and 30 females aged 70-78 years old in Hamedan with chronic history of disease, their cognitive status and their daily functioning were assessed using a 16-item cognitive status item questionnaire and a Bartlet index-adjusted questionnaire. it placed. Data analysis was performed using two-dimensional tables, Chi-square and logistic regression tests using SPSS version 20 software.

    Results

    Data using multiple logistic regression showed that there was a significant relationship between cognitive status and functional status of elderly people (p <0.001). There was also a significant relationship between age, cognitive deficits and performance status, and cognitive impairment was significantly higher in women than in men (p <0.001).

    Conclusion

    The present study showed that the elderly suffer from an undesirable cognitive status to varying degrees, which is related to age, gender and gender variables. According to the results, improvement in performance, mobility and cognitive function are among the main goals of the elderly's rehabilitation, and the status of independence in elderly people's livelihood and lifestyle activities should be considered

    Keywords: Cognitive impairment, Functional defect, Aging
  • Razieh Parizad, Mohammad Hassan Sahebihag, Zeinab Ghasemian Pages 70-79

    Introduction and purpose: Elderly is one of the most critical stages of life, and it is a growing process that will account for a high percentage of the woild population in the near future. As the age increases, the risk of developing one or more chronic diseases increases, and cardiovascular diseases is one of the most common causes of mortality among the elderly, while it can be prevented by education and screening. The purpose of this study was to investigate the health status and educational needs of the elderly with cardiovascular diseases in Tabriz.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 184 elderly people. Sampling was easy and available within two months.The instrument was administered to ten faculty members and professors and cardiologists. After applying their comments, the questionnaire was used. For instrument reliability, r = 0.95 test was used and descriptive statistics were used to analyze the data.
    Findings: The prevalence of illnesses and physical and psychological problems of the subjects included history of hypertension (62.4%), sleep disorders (38.5%), feeling of worry and anxiety (58.7%), cardiovascular (33%), diabetes (30.3%), history of specific disease (33.9%), history of hospitalization and surgery (74.3%), digestive problems (3.8%), respiratory problem (7.3%) , Kidney problems (4.6%)Nervous system disorders (4.6%).

    Conclusion

    The prevalence of cardiovascular diseases and hypertension among the elderly is alarming for the general health of the community. Therefore, screening and health education is recommended to prevent this disease from developing in this age group.

    Keywords: Elderly, Cardiovascular Diseases, Educational Needs
  • Sedighe Heydari nejad, Tahere Azmsha, Tahmine Hoseini * Pages 80-92
    Introduction and purpos

    The purpose of the study is to examine the role of socio - economic status elders on the rate of participation in sport for all.

    Materials and Methods

    The research methodology is a kind of descriptive, correlational and field research. The population included all male and female elders of Ahwaz; of age based (N=49,555). The sample was chosen randomly (n=380). Data collection tools included individual characteristics inventory, balanced inventory of socio - economic status. Formal and content validity was examined by getting feedback from 10 professors from Physical Education. Reliability coefficient of the inventories calculated based on Coronbach's alpha were respectively 0.71.

    Findings

    The results showed that the most physical activities of elders was 1-2 hours per week. That among components of socio- economic status (p=0.31, r=0.06), life status (p=0.001, r=0.018), Health Status (p=0.20, r=-0/07), education (p=0.77, r=0.018), economic status (p=0.14, r =0.09), housing status (p=0.10, r=-0.10), employment status (p=0.94, r=-0.004) the only significant relation was between life status and the elders' sport participation.

    Conclusion

    The results of multiple regression showed that life status variable can forecast participation rate in sport for all. Based on the results of the present study, it is recommended that authorities and planners consider measures by providing urban infrastructures to promote citizens' especially elder citizens' participation in sport activities

    Keywords: Socio economic status, Elder, sport for all
  • Hamed Moradi, Mehdi Aslani, Jamal Fazel Khakhoran Pages 93-102

    Introduction and purpose: Balance disorder and falling is one of the most important consequences of aging, worrying consequences that entails, including bone fractures .The purpose of this study was to determine the effect of eight weeks virtual reality-based balance training on the balance of elderly men.

    Materials and Methods

    The present study was a semi-experimental and applied to 26 elderly male who were randomly divided into two groups of virtual reality based balance training (13 subjects) and control group (13 subjects) done. In order to evaluate the static, dynamic and functional balance Sharpened Romberg, modified Star Excursion Balance Test (Y) and berg Balance Test were used respectively. The experimental group performed virtual reality-based balance training for 8 weeks, three sessions per week and performed for 45 minutes. After 8 weeks of training, all stages of the pretest were repeated in the post test. To analyze the data, independent and paired t-test were used at the significance level of 0.05.
    Finding: The results of independent t-test showed that the implementation of virtual reality-based balance training significantly improved the static balance (t = 1.74, P <0.05), dynamic (t = 2.75, P <0.05) and functional (T = 5.76, P <0.05) in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    Performing virtual reality-based balance training exercises can greatly improve the balance of the elderly. Therefore, in order to prevent disturbance of balance and falling, it is recommended to use virtual reality based balance exercises in old age

    Keywords: older, balance, virtual reality