فهرست مطالب

حقوق بشر - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه حقوق بشر
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1396)

  • 194 صفحه، بهای روی جلد: 65,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله علمی-پژوهشی
  • اولریش استین وورث صفحات 3-16
    اولین مفهوم اشتباه، اینکه برخی از نظریه پردازان مسلمان ادعا می کنند که تنها خداوند می تواند عدالت، حق و حقوق را تعیین کند؛ پس بدین ترتیب، پارلمان ها و دیگر نهادهای دولتی فاقد قدرت لازم برای تصویب قانون و اعلام حق هستند. آن ها همچنین بر این باورند که دولت های غربی در قانون گذاری ها و سازمان ملل در اعلامیه جهانی حقوق بشر 1948، ادعای چنین قدرتی داشته اند. بسیاری از نظریه پردازان غربی نیز نظراتی مشابه آن ها دارند و تنها وجه تفاوت آن ها در روش ارزیابی آن هاست. اما حقوق بشر نشان می دهد که دولت ها باید از آن پیروی کرده و هیچ قدرتی برای تصویب قوانینی مخالف آن ها ندارند. قانون اساسی آلمان در مورد این عدم قدرت قانون گذاری بشر به صراحت صحبت کرده است. بر اساس بند 1 آن «حقوق اساسی زیر به عنوان قوانینی که مستقیما باید اعمال شوند، مجلس قانون گذاری، اجرایی و قوه قضاییه را به یکدیگر متصل می کند.» از این رو، ایده حقوق بشر نشان دهنده آن است که حقوق بشر و اصول اساسی قانون گذاری نه به خاطر اینکه دولت ها آن ها را اعلام می کنند بلکه به خاطر ماهیت ذاتی آن ها دارای اعتبار ند. این مسئله همچنین نشان می دهد که دولت ها تنها زمانی مشروع خواهند بود که با این اصول اساسی مطابقت داشته و این ایده را رد می کند که مشروعیت این اصول به دلیل تایید آن ها توسط دولت ها یا انسان ها است. بنابراین، مفاهیم غرب و اسلام از قانون و قدرت کمتر از آنچه به نظر می رسد، تفاوت دارند. دوم اینکه به طور کلی در اسلام و غرب پذیرفته شده است که حق و حتی وظیفه هر انسانی است که برای عدالت و حمایت از حقوق بشر مبارزه کند. اما اسلام و غرب هر کدام برداشت متفاوتی از مفهوم مبارزه دارند. مدل مبارزه برای حقوق بشر در دیدگاه اسلامی، یک دیوان سالاری است که قوانین آن بر نهادهای تابعه آن اعمال می شود. اما در غرب مبارزه برای حقوق بشر از طریق یک جامعه علمی صورت می گیرد که اختلافات خود را با اصولی که در خود آن جامعه ایجاد شده است، حل می کند.
    کلیدواژگان: عدالت، مفاهیم ذاتی حقوق بشر، برداشت های اشتباه، قانون گذاری غیر الاهی، اسلام و غرب
  • جرون تمپرمن * صفحات 17-38
    حقوق بشر جهانی از فقدان یک توافق جمعی پیرامون این سوال رنج می برد: چه نوع سازمان دولتی داخلی می تواند به معنای واقعی این حقوق اساسی را مد نظر قرار دهد؟ هدف اصلی این مقاله ارائه یک ارزیابی اساسی از حالات مختلف روابط دولت-مذهب و تاثیر آن بر دامنه تبعیت دولت از حقوق بشر است. ما به صورت ویژه بر حق آزادی مذهب یا اعتقاد تمرکز خواهیم کرد. چرا که این حق اساسی بیشتر از هر حق دیگری مورد تهدید قرار می گیرد. می توان ادعا کرد دولت هایی که بر اساس اصل بی طرفی سازمان دهی شوند، می توانند اساسا اصول حقوق بشر را مد نظر قرار دهند. اما دولت هایی که خود را به طور مثبت با یک دیدگاه مذهبی غالب یا به صورت منفی با مذهب می شناسند، به نظر توانایی برقراری دموکراسی و همچنین تبعیت حداکثری از حقوق بشر را ندارند. مسئله حیاتی «چند وجهی» بودن مذاهب نیز به عنوان یک نقش اساسی در بحث اصلاحات مد نظر قرار خواهد گرفت. در نهایت، یک پرونده برای «حق حاکمیت بی طرف» نیز بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: دموکراسي، رابطه دولت-مذهب، حق بر حاکميت بي طرف، حق آزادي مذهب
  • کامران هاشمی * صفحات 39-72
    توسعه یک رویکرد برای ادغام سنت های حقوقی مذهبی در ارزش های جهانی مدرن، که از طریق استانداردهای بین المللی حقوق بشر بیان می شود، یک اولویت مهم است. این مقاله مطالعه ای است بر اساس فقه سنتی مسلمانان در خصوص ارتداد که هنجارهای حقوق بشر بین المللی مربوط به آن را ارائه می دهد. این مطالعه به سه دسته متفاوت از ارتداد از جمله تغییر دین، بدعت گذاری و سب می پردازد. در حالی که در عمل، این سه مفهوم به نظر می رسد متفاوت باشند، اما برای حقوق دانان مسلمان اصطلاح ارتداد به طور کلی برای توصیف عمل تغییر دین، بدعت گذاری یا سب استفاده می شود. این مطالعه همچنین به تمایز بین وجوه عمومی این سنت ها و وجوه شخصی شان می پردازد. قوانین عمومی ارتداد شامل منع و تنبیه سه تخلف تغییر دین، بدعت گذاری و سب، همراه با تبعات مدنی این تخلفات مانند مصادره اموال مجرم می شوند. در رابطه با وجوه شخصی ارتداد، باید خاطر نشان کرد که چه این تنبیه ها بر یک فرد مرتد تحمیل شود یا خیر، خود عمل ارتداد منجر به تبعات قانونی خانوادگی مانند منحل شدن ازدواج فرد مرتد و محروم کردن وی از تکفل فرزندان می شود. در دامنه وسیع آزادی دین، عقیده و بیان، این مطالعه تنها به آن وجوهی می پردازد که مستقیما به ارتداد مرتبط اند. از این منظر، تمرکز اصلی این مطالعه بر آزادی های درون دینی یا آزادی پیروان یک دین در گروه دینی خود است نه مسائل بین دینی که شامل روابط بین دین های مختلف می شود.
    کلیدواژگان: ارتداد، آزادی درون دینی، آزادی بیان، اسلام، فقه سنتی
  • زیگفراید ون دووفل * صفحات 73-100
    بسیاری از نویسندگان معاصر از این مسئله هراس دارند که رشد و شکوفایی دعوی حقوق ممکن است موجب شود تا حقوق بشر قربانی محبوبیت خود شود. اگر خواسته های هر یک از گروه های مردمی، تحت حمایت حقوق بشر قرار گیرد و راهی برای تشخیص حقوق بشر واقعی از غیرواقعی وجود نداشته باشد، این مسئله ممکن است به کلی منجر به بدبینی درباره مفهوم حقوق بشر شود. هر چند که ممکن است این موقعیت ناامیدکننده باشد، اما به نظر می رسد برای فلاسفه اخلاق فرصتی برای تاکید مجدد بر اهمیت اصولشان را در بر داشته باشد. در نهایت، به جز از طریق ایجاد یک نظریه در مورد این مسئله، چگونه می توانیم حقوق بشر اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟ هدف مقاله ما نشان دادن اشتباه بودن این ایده است که رشد دعوی های حقوق بشری را نمی توان حتی با ایجاد فرضیات جدید متوقف کرد. این اشتباه است که فکر کنیم رشد دعوی های حقوق بشر از عدم آگاهی پیرامون اساس فرضیه ای حقوق بشر ناشی می شود. در مقابل، من ادعا می کنم که شکوفایی این حقوق نشان دهنده مشکل عمیقی در فرضیات سکولار حقوق بشر است؛ و این فرضیات، منابع ذهنی لازم برای محدود کردن دعوی های حقوقی بزرگ تر را ندارد. در این مقاله من پیشنهاد می کنم که به منظور درک بهتر وضعیت کنونی لازم است که در ابتدا پیش فرض های مذهبی موجود در فرهنگ را که در آن برای اولین بار بهره مندی از حقوق طبیعی مطرح شده است، بررسی شوند. به طور خاص، من استدلال خواهم کرد که نظریه های معاصر حقوق بشر نسخه هایی سکولار با پیشینیه دینی از حقوق بشر است.
    کلیدواژگان: رابطه حقوق بشر و دین، نگاه سنتی و سکولار، ماهیت حقوق بشر، پیشینه دینی
  • احمد علی سواد * صفحات 101-154
    این مقاله به بررسی این منازعات در زمینه تعامل های دولت های اسلامی با رژیم های حقوق بشری چند جانبه پرداخته و بحث خود را با منشور سازمان ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاقین (میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) و رویه های دیگر رژیم های بین الملی و منطقه ای حقوق بشری آغاز می کند. این مطالعه همچنین به تحلیل تعاملات بین حقوق بشر جهانشمول و حقوق اسلامی از طریق «حق شرط های» موجود در نظام حقوق بشر، می پردازد. به ویژه، این مطالعه بر چگونگی ایجاد عبارات موسوم به «حق شرط های اسلامی» توسط دولت های اسلامی تمرکز کرده و به دنیال یافتن میزان اختلافات این شروط با حقوق بشر جهانشمول در مخالفت های بیان شده در رابطه با این شروط توسط دولت های مختلف عضو در این معاهدات خواهد بود. میزان اجرای حقوق بشر در این «حق شرط های اسلامی» در سیستم های قانونی این کشورهای اسلامی نیز ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: معاهدات حقوق بشر، جهانشمولی، حق شرط، اسلام، نسبی گرایی
  • دن وسنر * صفحات 155-180
    نیاز مبرمی به روش هایی وجود دارد که مشارکت افراد و جوامع دینی در توسعه صلح سازی و حقوق بشر را افزایش دهد. این مقاله استدلال می کند مفهوم جامعی از صلح سازی شامل امینت زندگی، تضمین معاش و دیگر حقوق بنیادین بشر باید ارائه شود. این نیاز در کشورهایی که دچار بی ثباتی حاد یا در مرحله بازسازی پس از جنگ به سر می برند، بسیار شدیدتر است. علی رغم تلاش های نهادها و رهبران کشورها، جوامع بیشتری در معرض بی ثباتی قرار می گیرند. متاسفانه نیمی از کشورهایی که از حالت مخاصمه و درگیری خارج می شوند، در عرض پنج سال دوباره دچار مخاصمه و درگیری می شوند. از این رو، سوالی که این مقاله به آن می پردازد این است که: چگونه مردم و جوامع مذهبی به طور موثر در روند صلح سازی و حقوق بشر مشارکت کنند؟
    هر چند نقش افراد در دولت های انتقالی به عنوان یک عنصر ضروری برای عدالت و تغییر پایدار، مدت زمان زیادی است که مورد پذیرش قرار گرفته است، اما درک عمیقی از این فاکتور مردمی وجود ندارد. پیمان های صلح آمیز و معاهدات بین المللی به خودی خود، صلح و تحقق حقوق بشر را محقق نمی کنند. همچنین حضور نیروهای حافظ صلح و یا سخنرانی های رهبران دینی و سیاسی نیز نمی تواند عاملی برای صلح و تحقق حقوق بشر باشد. هرچند این عوامل محرک های مفیدی هستند، اما صلح و امنیت واقعی انسان ها از ابتکارات مبتنی بر جامعه ایجاد می شود. این ابتکارت، انحرافات مثبت شرایط یک زندگی مبتنی بر صلح و قانون مداری در کنار دولت ها و دیگر قوا را ایجاد می کنند.
    بنابراین، این نوشتار روشی را مورد فرض قرار می دهد که شهروندان در تشکلات مذهبی و دولت های (محلی و ملی) و عوامل تغییر بین المللی، برای تبدیل مخاصمات به صلح و اصلاحات امیدوار کننده، درگیر هستند. این مقاله اصول کلی صلح سازی ای که در بخش های توسعه انسانی، امنیت و فعالیت های حقوق گرا اعمال می شوند را مشخص می کند. این بخش ها ممکن است شامل موارد زیر باشند: سلامت، حفاظت، آموزش، امنیت، کار، معنویت و مسئولیت اجتماعی مشارکتی.
    در اینجا همچنین تلاش می شود چالش های پیش روی حقوق بشر و صلح سازی در کشورهایی که دچار بی ثباتی هستند و یا در پروسه بازسازی پس از جنگ هستند را بررسی کند. دسته بندی ها ممکن است شامل موارد زیر باشند: مراحل و انواع درگیری ها، دولت های شکننده و شکست خورده، جمعیت های نادیده گرفته شده، تبعیض قومی و نژادی، سیاست و دادگستری فراملیتی، توزیع منابع طبیعی و ثروت و سرمایه اجتماعی.
    کلیدواژگان: جوامع ديني، فرآيند صلح سازي، مشارکت، تشکلات مذهبي، کشورهاي در بحران
|
  • Ulrich Steinvorth * Pages 3-16
    The first mistaken conception is this. Some Muslim theorists argue that only God can proclaim what justice, right, and rights are; hence parliaments and other state institutions lack the sovereignty to create laws and to proclaim rights. They presume that Western states in their legislation and the UN in their Universal Declaration of Human Rights of 1948 claim such sovereignty. Many Western theorists share their view, differing only in the evaluation. But human rights imply that states must follow them and lack the sovereignty for legislation incompatible with them. The German constitution is explicit on this lack of human sovereignty. It declares in Art.1: “The following basic rights shall bind the legislature, the executive, and the judiciary as directly applicable law.” Hence, the idea of human rights implies that human rights and basic principles of legislation are valid not because states have declared them but because of their inherent qualities. It also implies that states are legitimate only if they conform to such basic principles and excludes the idea that the principles are legitimate because states or mankind have accepted them. Therefore, Western and Islam conceptions of law and sovereignty are less different than they seem. Second, it is generally accepted in Islam and the West that there is a right and even the duty of every human being to fight for justice and the protection of human rights. But there are two conceptions of such a fight both in Islam and the West. The model of the fight for human rights in the centralist conception is a bureaucracy that imposes its rules on the cases it administers. The model in the autonomous conception is a scientific community that solves its differences by principles developed in the community itself.
    Keywords: Justice, Intrinsic Concepts of Human Rights, Misconceptions, Non-Divine Legislation, Islam, the West
  • Jeroen Temperman * Pages 17-38
    Universal human rights suffer from a lack of consensus on the question: what kind of internal state organisation can actually take these fundamental rights adequately into account? The main intent of this article is to present a critical assessment of various modes of state–religion affiliation and their effects on the state’s scope for human rights compliance. A special focus will be on the right to freedom of religion or belief since this fundamental right is within this context most profoundly at stake. It will be contended that states which are organised in accordance with the principle of state neutrality can in principle fully comply with human rights norms; while states which identify themselves either positively with a single religious denomination or excessively negatively with religion have to be considered poorly equipped for both democratisation as well as optimal human rights compliance. The crucial issue of ‘multivocality’ of religions will be addressed as a contribution to the reform debate. Ultimately a case will be made for ‘the right to neutral governance’.
    Keywords: Democracy, State-Religion Relationship, the Right to Neutrality, the Right to Freedom of Religion
  • Kamran Hashemi * Pages 39-72
    Developing an approach to integrate religious legal traditions within modern universal values, as expressed through international human rights norms, is an important priority. The paper provides a study on Muslim Legal Traditions of Apostasy (MLTA) and the international human rights norms relevant to them. The study distinguishes among the three different phenomena of MLTA, which can be listed as conversion, heresy and sabb (blasphemy). While in practice these three concepts appear differently, for Muslim jurists the term irtidad (ridda) is generally used to describe the act of a convert, a blasphemer or a heretic. The study also makes a distinction between the public aspects of these traditions and their personal aspects. Public rules of MLTA include prohibition and punishment of the three different alleged offences, conversion, blasphemy and heresy, along with the civil consequences of these offences, such as confiscation of the property of the offender. With regard to personal aspects of MLTA, it should be noted that, whether the punishment is imposed on an apostate or not, the act of apostasy automatically leads to some family law consequences, such as dissolving the marriage of the apostate, and depriving him/her of the custody of his/her children.
    Keywords: Apostasy, Inside Religious Freedom, Freedom of Speech, Islam, Traditional Fiqh
  • Siegfried Van Duffel * Pages 73-100
    Many contemporary authors fear that the proliferation of rights-claims may cause human rights to fall victim to their own popularity. If every good that is desired by one or another group of people is cloaked in the venerable garbs of a human right, and there is no way to tell ‘real’ from ‘supposed’ human rights, this may generate scepticism towards the concept of human rights in general. However deplorable this situation may be, for moral philosophers it may be thought to involve an opportunity to reaffirm the importance of their discipline. After all, how else could we distinguish genuine from imaginary human rights than by building a theory about the subject? The aim of my paper is to show that this idea is exactly wrong — that the proliferation of human rights claims cannot be stopped even in theory. It is a mistake to think that the proliferation of rights claims results from a lack of awareness of the proper theoretical foundation of human rights. On the contrary, I will argue that the proliferation of rights mirrors a deep problem in secular theories of human rights, that these theories do not have the conceptual resources to limit ever larger rights claims. I will suggest that to understand the present situation, we need to look into the religious presuppositions of the culture in which natural rights to subsistence were first proclaimed. Specifically, I will argue that contemporary theories of human rights are secularized versions of a religious precursor.
    Keywords: Relationship between Human Rights, Religion, Traditional, Secular Views, the Nature of Human Rights, Religious Background
  • AHMAD ALI SAWED * Pages 101-154
    The legitimacy debate between ‘universal’ human rights and its apparent conflict with the Islamic value system (broadly characterized as the ‘relativist’ challenge to ‘universal’ human rights) is still far from settled. My paper will reflect on this debate in terms of the current international treaty law.
    The paper will consider this conflict in the light of the interaction of Islamic states with multilateral human rights regimes, starting from United Nations Charter, Universal Declaration of Human Rights, the two covenants (International Covenant on Civil and Political Rights and International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights) and the stream of other international and regional human rights regimes. It will analyze through the ‘reservations’ clause of human rights regimes, the interaction between ‘universal’ human rights and Islamic law.
    In particular, it will focus on how Islamic states have put forward what has come to be known as the “Islamic reservations”, and it will attempt to outline to what extent these reservations are contradictory to universal human rights, as noted in the objections to these reservations by various states parties to the treaties. An assessment will also be made of the extent to which the human rights to which the ‘Islamic reservations’ have been made, may actually be incorporated into the legal systems of the reserving Islamic countries.
    Keywords: Human Rights Treaties, Universality, Reservation, Islam, Relativism
  • Dan Wessner * Pages 155-180
    There is an urgent need for methods by which people and communities of faith peacebuilding and human rights development. This paper argues for a holistic understanding of peacebuilding that includes security of life, a guarantee of subsistence, and the pursuit of other fundamental human rights. This need is especially acute in countries of rising instability or post-conflict rebuilding. More and more countries face a downward spiral of instability even though many leaders and bodies seek to reverse this trend. Sadly, even among those countries that emerge from conflict, one-half revert to conflict within five years. Hence the question this paper addresses is, “How shall people and communities of religious conviction be effectively engaged in a peacebuilding and human rights process?”
    This people factor is too little understood, even though the role of citizens in transitional states has long been acknowledged as essential for just and sustainable change. For peace accords and international conventions, in and of themselves, do not make peace or deliver human rights. Neither does the arrival of international peacekeepers nor the speeches of clerics and political leaders. While these developments are helpful stimuli, real human peace and security derives from community-based initiatives that create a “positive deviance” for peaceable, rights-oriented living vis-à-vis governments and other forces.
    Thus this paper will hypothesize a methodology whereby citizens engage religious institutions, governments (local and national), and international change agents to transform conflict into promising peace and rights. It will identify common peacebuilding principles operating across sectors of human development, security, and rights-oriented work. These sectors may include at least the following: health, conservation, education, security, labor, spirituality, and corporate social responsibility.
    This paper also seeks to hone a typology of human rights and peacebuilding challenges facing countries of instability and post-conflict rebuilding. Categories may include at least the following: stages and types of conflict, fragile and failed states, overlooked populations, ethnic and racial discrimination, transnational politics and justice, natural resource and wealth distribution, and social capital.
    Keywords: Religious Communities, Peacemaking process, Partnership, Religious organizations, Countries in crisis