فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 35 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عفت سادات مرتضوی خرمی، رحیم برزگر ، سعید ریزی صفحات 1-10
    به منظور بررسی تاثیر کاهش غلظت نیتروژن محلول غذایی بر عملکرد و شاخص های رشدی کاهوی باترهد (. Lacttuca sativa L) در کشت شناور، آزمایشی در گلخانه های پژوهشی دانشگاه شهرکرد انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار اجرا شد. بوته های کاهو در سیستم کشت شناوری حاوی محلول غذایی بوس (Both) که غلظت نیتروژن آن از 120 به 100 ، 80، 60 میلی گرم بر لیتر نیتروژن کاهش یافته بود، پرورش یافتند. هر واحد آزمایشی شامل 10 بوته کاهو بود که در استخرهای چوبی با ابعاد 15 (ارتفاع) ×50 (عرض) ×100 (طول) سانتی متر روی صفحات یونولیتی پرورش یافتند. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین تیمارها در صفات تعداد برگ، وزن هد، وزن تر ریشه و محتوای نیتروژن، فسفر، پتاسیم و منیزیم برگ وجود نداشت، اما تفاوت های معنی داری بین تیمارها در صفات وزن خشک برگ و ریشه، طول و قطر ساقه، غلظت عناصر کلسیم برگ مشاهده شد. بیشترین وزن هد در تیمار 60 میلی گرم بر لیتر نیتروژن به دست آمد (326 گرم) که تفاوت معنی داری با وزن هد در سایر غلظت های نیتروژن نداشت. بیشترین وزن خشک برگ و ریشه و نیز طول و قطر ساقه در غلظت 100 میلی گرم بر لیتر نیتروژن مشاهده شد. نتایج نشان داد که کاهش غلظت نیتروژن محلول غذایی تا 60 میلی گرم بر لیتری تاثیری بر کاهش عملکرد کاهو نداشت
    کلیدواژگان: کشت بدون خاک، کود نیتروژنه، محتوای نیتروژن برگ، وزن خشک، وزن هد کاهو
  • عثمان مام رش پور، محمد جواد نظری دلجو ، مسعود حق شناس صفحات 13-21
    سیلیسیم، به عنوان عنصری مفید یا شبه ضروری، بسیاری از واکنش های فیزیولوژیک و بیوشیمایی گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهد. لیکن، بسیاری از تولیدکنندگان محصولات گلخانه ای کشور، به ویژه در سیستم بدون خاک (هیدروپونیک) ، از عنصر سیلیسیم در برنامه کوددهی و محلول پاشی محصولات زیر کشت استفاده نمی کنند. بر همین اساس، آزمایشی جهت بررسی تاثیر تیمارهای محلول پاشی سیلیسیم (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر) بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک خیار (. Cucumis sativus L) رقم نگین، در سیستم بدون خاک، در گلخانه ای تجاری واقع در شهرستان پیرانشهر، از توابع استان آذربایجان غربی، اجرا گردید. نتایج آزمایش بیانگر افزایش معنی دار کلروفیل، مقدار نسبی آب برگ، جذب کلسیم و سیلیسیم و بهبود معنی دار پایداری غشای سلولی برگ خیار تحت محلول پاشی سیلیسیم در مقایسه با تیمار شاهد بود. بیشترین عملکرد میوه و میزان جذب کلسیم در غلظت های 100 و 150 میلی گرم در لیتر مشاهده گردید. بیشترین ماندگاری پس از برداشت میوه، به عنوان یکی از مهم ترین صفات کیفی خیار، در محلول پاشی 150 میلی گرم در لیتر سیلیسیم مشاهده گردید که در مقایسه با شاهد افزایش 29 درصدی نشان داد. براساس نتایج آزمایش محلول پاشی سیلیسیم، با افزایش سطح برگ، مقدار کلروفیل کل و بهبود محتوای نسبی آب برگ منجر به افزایش عملکرد و همچنین ماندگاری پس از برداشت خیار رقم نگین گردیده و در نتیجه توجه بیشتر و کاربرد این عنصر در پرورش بدون خاک خیار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاهی، سیلیسیم، عنصر مفید، کشت بدون خاک، ماندگاری
  • حمید زارع ابیانه ، اعظم چشمه قصابانی، حسن باب الحوائجی، علی افروزی صفحات 23-36
    تاثیر کم آبیاری بر تبخیر و تعرق، عملکرد، کارایی مصرف آب و برخی مولفه‏ های رشد گیاه فلفل همدانی (بیور) در یک طرح کاملا تصادفی با یک تیمار آبیاری کامل (FI) و سه تیمار کم آبیاری (85، 70 و 55 درصد نیاز آبی؛ DI85، DI70 و DI55) در 5 تکرار بررسی شد. مقدار تبخیر و تعرق در مدت 66 روز اعمال کم آبیاری در تیمارهای FI، DI70،DI85 و DI55 به ترتیب 337/8، 307/5، 281/1 و 244/2 میلی متر و در کل دوره رشد 396/2، 365/9، 339/5 و 302/6 میلی متر به دست آمد. با کاهش محتوای رطوبت خاک، صفات مورفولوژیک گیاه کاهش یافتند. لیکن در 79% از موارد، تفاوت نتایج تیمارهای FI و DI85 معنی دار نبود. در حالی که اختلاف بین تیمار DI55 و تیمارهای FI و DI85 در همه موارد معنی دار شد. اعمال کم آبیاری منجر به کاهش تعداد میوه های جور از 33/0 عدد در هر بوته تیمار FI به 15/6 عدد در تیمار DI55 و متناظر با آن افزایش میوه های ناجور از 5/4 به 18/0 عدد در هر بوته شد. مقدار عملکرد و کارایی مصرف آب در تیمار FI، به ترتیب 18/98 تن در هکتار و 4/79 کیلوگرم بر متر مکعب به دست آمد که با عملکرد 17/75 تن در هکتار و کارایی مصرف آب 4/85 کیلوگرم بر متر مکعب تیمار DI85 از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت. نبود اختلاف آماری معنی دار بین عملکرد تیمارهای FI و DI85 بیان کننده حفظ عملکرد گیاه فلفل در حد سطح آبیاری کامل به موازات کاهش آب آبیاری است. بدین ترتیب، تیمار DI85 جهت کشت فلفل همدانی قابل توصیه است. در شرایط حاد کم آبی نیز می توان تیمار DI70 را با عملکرد محصول 13/48 تن در هکتار به کار گرفت که نسبت به تیمار FI افت معنی دار 29 درصدی را نشان داد. همچنین، کارایی مصرف آب در تیمار DI70 کاهش معنی دار 17 درصدی نسبت به تیمار FI را نشان داد. راندمان آبیاری در تیمارهای FI، DI70،DI85 و DI55 به ترتیب 61/9، 65/3، 69/6 و 73/4 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، فلفل بیور، کارایی مصرف آب آبیاری، راندمان آبیاری
  • الهام فرخی ، عباس صمدی، امیر رحیمی، فرخ اسدزاده صفحات 39-47
    نوع بستر کشت بر رشد محصولات هیدروپونیک تاثیر دارد. به منظور انتخاب بستر کشت مناسب برای بادرنجبویه در شرایط کشت بدون خاک، دو آزمایش گلخانه ای مجزا با استفاده از بسترهای کشت حاوی اندازه های مختلف پرلیت و مخلوط پرلیت و پیت ماس انجام شد. تیمارهای آزمایش اول شامل بستر پرلیت (خیلی ریز (کوچک تر از 0/5 میلی متر) ، ریز (1-0/5 میلی متر) ، متوسط (1-1/5 میلی متر) ، درشت (2-1/5 میلی متر) و خیلی درشت (بیش از 2 میلی متر) ) به صورت 100% حجمی و تیمارهای آزمایش دوم شامل مخلوط اندازه های پرلیت با 50% پیت ماس (50:50) و پیت ماس (100%) حجمی بودند. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طراحی شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در پارامترهای مورد اندازه گیری در بسترهای معدنی (اندازه های مختلف پرلیت) ، بسترهای آلی (پیت ماس) و مخلوط بسترهای آلی و معدنی مشاهده شد. بیشترین وزن تر (98 گرم) ، وزن خشک (5/29 گرم) و عملکرد اسانس (0/13 گرم برای هر گلدان) در بستر پرلیت 1-0/5 میلی متر به دست آمد. در بسترهای مخلوط پرلیت و پیت ماس، بیشترین وزن تر (189 گرم) و وزن خشک (62/4 گرم) در مخلوطی که اندازه پرلیت آن 1/5-1 میلی متر بود، به دست آمد. بیشترین عملکرد اسانس (0/28 گرم در گلدان) در تیمار پیت ماس خالص مشاهده شد. به طور کلی، می توان نتیجه‏ گیری کرد که اگرچه افزودن پیت ماس به بسترهای پرلیت باعث افزایش پارامتر های رشد و عملکرد بادرنجبویه گردید، لیکن، در تهیه بستر کشت، باید اندازه پرلیت نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، بستر کشت آلی، کشت بدون خاک
  • مریم کامرانی آلیله، حنیفه سید حاجی زاده ، فرهاد بهتاش، سید بهمن موسوی صفحات 49-62
    گیاهان اغلب کادمیم را در بخش خوراکی خود تجمع می دهند که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می شود. بدین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل، بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار، برای تعیین اثر غلظت های مختلف پتاسیم (100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) در گوجه فرنگی های تحت تنش کادمیم (صفر، 2 و 4 میلی گرم بر لیتر) و ارزیابی کارایی آن در کاهش اثرهای تنش کادمیم صورت گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کادمیم موجب افزایش معنی داری در غلظت کادمیم تجمع یافته در میوه شد. وجود کادمیم در محلول غذایی باعث کاهش معنی داری در وزن تر و خشک میوه، میزان سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون و در نهایت عملکرد گردید. همچنین، اثر منفی سمیت تنش کادمیم بر اسیدیته و سفتی محصول با افزایش مقدار پتاسیم در ترکیب با آن، کاهش یافته و پتاسیم باعث افزایش مقدار مواد جامد محلول و بهبود رنگ گیری میوه با تاثیر بر پارامتر *a گردید و میوه ها از رنگ قرمز بیشتر و درجه رسیدگی بالاتری برخوردار بودند. تیمارها هیچ اثر معنی داری بر pH و ضخامت پریکارپ میوه نداشتند.
  • المیرا جلیل زاده، زهره جبارزاده ، پرویز نوروزی صفحات 65-77
    با توجه به تاثیر مفید سیلیسیم در گیاهان زینتی، هدف از این آزمایش، بررسی تاثیر منبع و غلظت های مختلف سیلیسیم بر برخی ویژگی های گیاه رز (Rosa hybrida) رقم بورلی واتسون است. این پژوهش در سال 1394 در یکی از گلخانه های سازمان پارک ها و فضای سبز شهرستان ارومیه و آزمایشگاه های تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه اجرا گردید. برای این منظور، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیسیم (سیلیکات کلسیم، سیلیکات پتاسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیسیم (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی‏ گرم در لیتر) در 3 تکرار طراحی شد. تیمارها به‏ صورت محلول پاشی هفتگی طی 10 هفته اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمار سیلیسیم، تعداد و ضخامت برگ، وزن تر و خشک برگ، میزان کلروفیل، قند محلول و پروتئین را افزایش داد. بنابراین، با توجه به اثر مثبت سیلیسیم در افزایش تعداد برگ و میزان کلروفیل، میزان فتوسنتز نیز افزایش می یابد. محلول‏پاشی سیلیکات پتاسیم باعث بیشترین میزان کلروفیل a شد و بیشترین میزان کلروفیل b و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات کلسیم به‏ دست آمد. بیشترین میزان وزن تر و خشک برگ، کلروفیل b ،a و کل و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات با غلظت 200 میلی‏گرم در لیتر به‏ دست آمد. با توجه به تاثیر مثبت سیلیسیم در ویژگی های رشدی و رنگدانه های فتوسنتزی، می ‏توان از این مواد برای بهبود کیفیت رزها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: محلول پاشی برگی، رز، سیلیکات پتاسیم، سیلیکات سدیم، سیلیکات کلسیم
  • امین مقبلی قرایی، احمد استاجی، شهناز شهیدی نوقابی صفحات 79-92
    شته جالیز Glover (Hem. : Aphididae) Aphis gossypii یکی از آفات مهم گلخانه و مزارع است که سبب کاهش محصول می‎گردد. این آفت همچنین ناقل چندین ویروس گیاهی از جمله ویروس موزاییک خیار و هندوانه است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر تغذیه شته جالیز بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی که در مقاومت گیاهان نقش دارند در چهار رقم از گیاهان خیار (دلتا، سوپر دومینو، 2201 و هیبرید لونا) بوده است. برای این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج مشخص نمود که خسارت شته جالیز سبب افزایش مقدار فنول، قندهای محلول و ساکاروز گردید که در این بین رقم دلتا بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. همچنین، نتایج مشخص نمود که مقدار رنگیزه های فتوسنتزی، نشاسته، پروتئین‎های محلول و غلظت عناصر آهن، مس، روی و منگنز برگ نیز به طور قابل توجهی در اثر خسارت شته کاهش پیدا نمود. با توجه به داده های به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ارقام مختلف واکنش متفاوتی به خسارت شته جالیز از خود نشان می‎دهند و گیاهان در پاسخ به خسارت شته جالیز میزان فنول، پرولین، قندهای محلول و ساکاروز خود را افزایش می‎دهند. در بین ارقام مورد آزمایش، رقم دلتا از مقاومت بیشتری نسبت به سایر ارقام خیار به خسارت شته جالیز برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پرولین، ترکیبات فنولی، شته جالیز، مکانیسم های مقاومت
|
  • E. S. Mortazavi Khorami , R. Barzegar , S. Rizee Pages 1-10
    In order to assess reduced nitrogen level impacts on butterhead lettuce (Lacttuca sativa L.) growth and yield, an experiment was done from May to August 2015 in research greenhouse of Shahrekord University. The experiment was conducted through randomized completed design with three replications and four treatments. The lettuce plants were grown in floating system using 60, 80, 100 and 120 mg/l nitrogen in nutrient solution. In every plot, ten plants were grown in wooden pool with 100 ×50 ×15 cm dimensions and plants were spaced 20×25 cm apart on polyester sheet. There was no significant difference among treatments in the leaf number, head weight, root fresh weight and leaf elements nitrogen, phosphor, potassium, magnesium and zinc, but significant differences were observed among treatments in leaf and root dry weight percent, stem length and diameter and leaf calcium, iron and manganese concentration. The largest fresh head mass were obtained from 60mg/l nitrogen (326 g/plant), but it had not significant difference with other treatments. The highest leaf and root dry weight percent, stem length and diameter was observed in 100 mg/l nitrogen concentration. Deceasing of nitrogen concentration until 60 ppm, did not reduce the weight of lettuce head
    Keywords: Dry weight, Leaf nitrogen content, Lettuce head weight, Nitrogen fertilizer, Soilless culture
  • O. Mamrash Pour , M. J. Nazarideljou , M. Haghshenas Pages 13-21
    Silicon (Si), as a beneficial or quasi-essential element, has different effects on physiological and biochemical processes in plants. But, many greenhouse growers in Iran, especially in soilless system (hydroponic), do not use Si in their recipe and fertilization program. This experiment was conducted to assess the effects of foliar application of different Si levels (0, 50, 100 and 150 mg/L) on morpho-physiological characteristics of cucumber (Cucumis sativus L., cv. Negin) in a commercial soilless greenhouse, located at Piranshahr city, West-Azarbaijan province, Iran. Based on the results, Si foliar application significantly increased total chlorophyll, leaf relative water content (RWC), leaf calcium (Ca) and Si uptake and stability of cellular membrane, as compared to control treatment. Maximum yield and Ca uptake were observed in 100 and 150 mg/L concentrations. The highest fruit shelf life, as one of the main cucumber quality components, was observed in 150 mg/L Si foliar application, which was 29% higher than control treatment. Based on the results of Si foliar application, increasing the leaf area and total chlorophyll content and improvement of RWC increased the yield and postharvest longevity of cucumber fruit (Negin cultivar). Consequently, foliar application of Si in soilless production of cucumber is recommended
    Keywords: Plant nutrition, Silicon, Beneficial element, Hydroponic, Shelf life
  • H. Zare Abyaneh , A. Cheshmeh Ghassabani , H. Babolhavaeji , A. Afrouzi Pages 23-36
    Effect of deficit irrigation on evapotranspiration, yield, water use efficiency and some growth parameters of Hamadanian pepper (Bivar) using a completely randomized design (CRD) with a full irrigation treatment (FI) and three deficit irrigation treatments (85, 70 and 55% application of water requirement; DI85, DI70, and DI55, respectively) in five replications was examined. Evapotranspiration in the FI, DI85, DI70, and DI55 treatments during the 66 days of the deficit irrigation application, were 337.8, 307.5, 281.1 and 244.2 mm and in the whole growth period were 396.2, 365.9, 339.5 and 302.6 mm, respectively. The plant’s morphological characteristics were decreased with decreasing the soil water content. However, in 79% of the cases, the difference between FI and DI85 treatments was not significant. Whereas, in all the cases, the difference between DI55 treatment and FI and DI85 treatments was significant. Applying deficit irrigation decreased the number of good-shaped fruits from 33.0/plant in the FI treatment to 15.6/plant in the DI55 treatment and similarly increased the number of bad-shaped fruits from 5.4 to 18.0 per plant. Crop yield and water use efficiency in the FI treatment were 18.98 ton/ha and 4.79 kg/m3, which did not have significant difference with the DI85 treatment (which had a yield of 17.75 ton/ha and a water use efficiency of 4.85 kg/m3). While there is not a statistically significant difference between the crop yields of FI and DI85 treatments, the DI85 treatment uses less water and gives crop yield very close to that of full irrigation treatment. Hence, the DI85 treatment can be recommended in the cultivation of Hamadanian pepper. In the severe water-scarce conditions, the DI70 treatment could be used to yield 13.48 ton/ha, which is 29% less than the FI treatment. Also, water use efficiency in the DI70 treatment was decreased by 17% compared to the FI treatment. Irrigation efficiency was 61.9, 65.3, 69.6 and 73.4% in the FI, DI85, DI70, and DI55 treatments, respectively
    Keywords: Water stress, Bivar pepper, Irrigation water use efficiency, Irrigation efficiency
  • E. Farrokhi , A. Samadi , A. Rahimi , F. Asadzadeh Pages 39-47
    Type of growing medium affects growth of the hydroponic crops. In order to select a suitable medium for hydroponic lemon balm, two greenhouse experiments were carried out on growing media containing different particle sizes of perlite and peat moss mixed with perlite. In the first experiment, growing media treatments were very fine perlite (<0.5 mm), fine perlite (0.5-1 mm), medium perlite (1-1.5 mm), course perlite (1.5-2 mm) and very course perlite (>2 mm) as 100% by volume. Treatments of the second experiment were mixed grades of perlite with 50% peat moss and peat moss (100% V/V). The experiments were arranged in a randomized complete blocks design with three replications. Results showed that significant differences were observed in the measured parameters in inorganic substrates (perlite with different sizes), organic substrates (peat moss) and mixture of organic and inorganic substrates. The highest fresh weight (98 g), dry weight (29.5 g), and essential oil yield (0.13 g/pot) were obtained in the treatment with perlite size of 0.5-1 mm. In the mixture of perlite and peat moss media, the highest fresh weight (189 g) and dry weight (62.4 g) was obtained in the perlite size of 1-1.5 mm. The highest essential oil yield (0.28 g/pot) was observed in pure peat moss treatment. In general, it could be concluded that although addition of peat moss to perlite substrates increased growth parameters and yield of lemon balm, but the size of perlite should be considered in the preparation of growth medium
    Keywords: Medicinal plants, Organic substrate, Soilless culture
  • M. Kamrani Alileh , H. Seyed Hajizadeh , F. Behtash , S. B. Mousavi Pages 49-62
    Plants often accumulate cadmium (Cd) in their edible parts that causes a decrease in crop yield and quality. In order to evaluate the effect of different concentrations of potassium (100, 200 and 300 mg/L) in tomatoes under Cd stress (0, 2 and 4 mg/L) and its efficiency in reducing stress effects, a factorial experiment was carried out based on completely randomized design with 3 replications. Results showed that application of Cd significantly increased Cd concentration in fruits. Existence of Cd in nutrient solution significantly decreased fresh and dry weight of fruit, firmness, titratable acidity, and finally yield. Also, the negative effect of Cd stress on fruit titratable acidity and firmness was neutralized by increasing the potassium (K) level. Potassium caused an increase in total soluble solids and color by affecting a* color parameter and fruits had more red color and ripeness. The treatments had no significant effect on fruit pH and pericarp thickness
    Keywords: Lycopersicon esculentum cv. Super Chief, heavy metal, membrane stability index, fruit quality
  • E. Jalilzadeh , Z. Jabbarzadeh , P. Norouzi Pages 65-77
    Due to the beneficial effects of silicon (Si) on ornamental plants, the aim of this study was to investigate the effect of different sources and concentrations of Si on some characteristics of Rose (Rosa hybrida cv. Beverly Watson). This research was conducted in 2015 in one of the greenhouses of Parks and Landscape Organization of Urmia and in Research Laboratories of Horticultural Science Department, Faculty of Agriculture, Urmia University. A factorial experiment, based on completely randomized design, was conducted with 2 factors of Si source (calcium silicate, potassium silicate and sodium silicate) and Si concentration (0, 50, 100, 150 and 200 mg/L) with 3 replications. Treatments were applied weekly via foliar spray for 10 weeks. Results showed that Si treatment increased leaf number and thickness, leaf fresh and dry weight, leaf chlorophyll content, soluble sugar content and protein content. Because of these beneficial effects of Si on leaf number and chlorophyll content, it can improve the photosynthesis. Potassium silicate spray caused the highest content of chlorophyll a and the highest content of chlorophyll b and carotenoid was resulted from the application of calcium silicate. The highest content of fresh and dry weight of leaf, chlorophyll a, b and total chlorophyll and carotenoid was achieved in 200 mg/L silicate application. Due to the positive effects of Si on growth characteristics and photosynthetic pigments, these materials can be used to improve the rose quality.
    Keywords: Foliar spray, Rose, Potassium silicate, Sodium silicate, Calcium silicate
  • A. Moghbeli Gharaei , A. Estaji , Sh. Shahidi, Noghabi Pages 79-92
    Cotton aphid, Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) is one of the most important pests in greenhouses and farms that decreases the quantity and quality of the product. Besides several plant viruses transmit by this pest such as cucumber mosaic virus and watermelon mosaic virus. The aim of this study was to evaluate the effect of cotton aphid feeding on some physiological parameters that are involved in plant resistance in four varieties of cucumber plants (Delta, Super Domino, 2201 and hybrid Luna). This experiment was done as factorial biased on completely randomize design with three replication. The results revealed that the amount of phenol, soluble sugar and sucrose were increased as plants were exposed to cotton aphid and Delta had the greatest amount of increase among cultivars tested. Also, the amount of photosynthetic pigments, starch, soluble proteins and concentrations of iron, copper, zinc and manganese were significantly decreased by feeding of aphid. According to the results of this research it can be concluded that different cultivars have different reactions to the damage of cotton aphid and phenol, proline, soluble sugars and sucrose content of plants were increased in response to the cotton aphid damage. From this results, it can be concluded that among the tested cultivars, Delta may have more potential to show resistance than other cultivars tested against cotton aphid damage
    Keywords: Cotton aphid, Phenolic compounds, Proline, Mechanisms of resistance