فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر جوان بی پروا، امین عادل، الهه هوشمند صفحات 49-54
     
    سابقه و هدف
    حوادث و اتفاقات از مهم ترین عوامل تهدیدکننده سلامت بشر هستند و شایع ترین علت مرگ ومیر قابل پیشگیری در کودکان را تشکیل می دهند. استفاده از اطلاعات اپیدمیولوژی مربوط به حوادث، در پیشگیری وکنترل حوادث کودکان نقش اساسی دارد. این مطالعه با هدف بررسی مصدومیت ها درکودکان زیر5 سال مراجعه کننده به اورژانس بیمارستانهای کامیاب و طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1395انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که در آن پرونده ی تمامی افراد زیر 5 سال مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان کامیاب و طالقانی مشهد در سال 1395 موردبررسی قرار گرفت. نمونه ها به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده ها به وسیله فرم جمع آوری داده ها شامل جنس، سن، روز مراجعه ، روز ترخیص، مدت زمان بستری در بیمارستان، نوع حادثه، نوع آسیب، عضو یا اعضای آسیب دیده، نوع بیمه بود که با استفاده از سیستم اطلاعاتی بیمارستان و همچنین پرونده های پزشکی افراد مراجعه کننده استخراج و با استفاده از نرم افزارSPSS- 21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین تعداد حوادث مربوط به پسران (4%/59) و کودکان 2 ساله (8/20%) بود. در بین مراجعه کنندگان بیشترین نوع بیمه، مربوط به بیمه سلامت (6/34 %) بود. و بیشترین نوع آسیب وارده، شکستگی (59 %) بود. سر (4/63 %) به عنوان عضوی که بیشترین آسیب را متحمل شده ثبت گردید و ماه و فصلی که اکثر اتفاقات در آن رخ داده مرداد (5/12 %) و تابستان (4/34%) بود. ارتباط معنی داری بین سن و جنس کودک با نوع آسیب مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بیشترین حوادث در سن 2 سالگی اتفاق افتاده است. با توجه به اینکه کودکان در این سن شروع به بازی کردن در محیط های باز می کنند باید آموزش های لازم در خصوص پیشگیری از حوادث کودکان به مادران ارائه گردد. همچنین موارد ایمنی در محیط های بازی و منزل رعایت گردد.
    کلیدواژگان: کودکان، سلامت، مصدومیت، حوادث
  • علی مرادی، خالد رحمانی، جلیل حسنی، حمیدرضا گیلاسی، فاطمه دارابی صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    ایران یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد جراحات و مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی است. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی عوامل خطر مرتبط با حوادث ترافیکی در رانندگان شهر کاشان، ایران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد شاهدی 155 راننده صدمه دیده یا فوت شده در اثر سوانح رانندگی مرتبط با اتومبیل به عنوان گروه مورد انتخاب شدند و به ازای هر مورد، یک راننده که در همان ساعت و روز هفته از مکان رخداد تصادف عبور می کرد، به عنوان شاهد انتخاب شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کای دو و مدل رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه درمجموع 310 راننده اتومبیل (در هریک از گروه های مورد و شاهد 155 راننده) موردبررسی قرار گرفت که 304 (1/98 %) نفر آن ها مرد و 6 (9/1 %) نفر زن بودند. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک ارتباط معنی دار بین شغل (25/6=OR) ، تحصیلات (33/8=OR) ، عادت رانندگی در شب (91/4=OR) ، عدم استفاده از کمربند ایمنی (26/5=OR) ، سابقه تصادف (63/2=OR) ، سابقه مصرف دارو (70/3=OR) ، وضعیت بینائی (31/5=OR) و وقوع سانحه رانندگی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، وقوع حوادث ترافیکی با متغیرهای مختلفی همچون تحصیلات پائین تر، رانندگی در شب، نبستن کمربند ایمنی، سابقه تصادف قبلی و سابقه مصرف دارو ارتباط معنی دار دارد. از نتایج مطالعه حاضر می توان در طراحی بهتر برنامه های پیشگیری از سوانح ترافیکی و ارتقاء ایمنی معابر عمومی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سوانح و حوادث رانندگی، رانندگان، عوامل خطر، کاشان
  • علی محمد اصلانی، احسان حبیبی صفحات 65-72
    سابقه و هدف
    بیمارستان ها علاوه بر اینکه دارایی های بسیار باارزشی هستند، نمایانگر رفاه و سلامت جوامع نیز می باشند. تخریب یا آسیب به یک بیمارستان در اثر حریق ممکن است باعث آسیب دیدن بیماران و کارکنان و سلب اعتماد مقامات محلی شده و به موجب آن خدمات سلامت به صورت صحیح ارائه نگردد. این تحقیق باهدف بررسی ارزیابی خطر حریق به روش فریم و تاثیر سامانه آب پاش خودکار بر سطح مخاطره حریق انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی بود. در ابتدا با توجه به روش ارزیابی خطر حریق برای مهندسین میزان خطر حریق برای 15 بخش بیمارستان محاسبه شد و پس ازآن با فرض وجود سامانه آب پاش خودکار میزان تاثیر آن در سطح خطر محاسبه شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معنی دار P<0/05 با آزمون ویلکاکسون آنالیز گردید.
    یافته ها
    در مطالعه انجام شده 33/13 درصد موارد خطر ساختمان ها و محتویات، میانگین (51 /0 ± 57/0) ، 100 درصد خطر افراد (37 /2 ± 60/4) و 33/53 درصد خطر فعالیت ها، (56 /1 ± 81/1) از یک بالاتر (نامطلوب) بود، وجود سامانه آب پاش خودکار میزان خطر حریق را به طور متوسط 5/48 درصد کم می کند. تاثیر سامانه آب پاش خودکار در کاهش خطر حریق معنی دار بود (p<0/05).
    نتیجه گیری
    در صورت نصب سامانه های آب پاش خودکار میزان خطر حریق تا حد زیادی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: حریق، سامانه آب پاش خودکار، ارزیابی خطر، بیمارستان
  • سمیه جعفریان، زهرا آقالری، مرضیه نجار صفحات 73-80
    سابقه و هدف
    آلودگی هوای شهر تهران زندگی افراد پرخطر ازجمله سالمندان و زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی آگاهی و نگرش کنترل آلودگی هوای شهر تهران از منظر سالمندان و زنان باردار انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی تحلیلی در سال 1396 میان (150 زن باردار و 150 سالمند) با نمونه گیری خوشه ایدر 4 بخش شمال، جنوب، غرب و شرق تهران انجام پذیرفت. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای روا و پایا 24 سوالی جهت دریافت آگاهی و نگرش افراد در مورد کنترل آلودگی هوا انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری کای دو و سطح معنی داری آزمون ها 05/P<0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    54 درصد سالمندان و 60 درصد زنان باردار آگاهی مناسبی در خصوص پیامدهای آلودگی هوا داشتند. آزمون های آماری بیانگر ارتباط معنی دار میان سطح تحصیلات با آگاهی افراد سالمند (01/0=p) و زنان باردار (03/0=p) بود. نگرش افراد بدین گونه بود که 6/56 درصد زنان باردار و 3/61 درصد سالمندان به مالیات نشر معتقد بودند بطوریکه آن ها استفاده از خودروهای شخصی را عامل اصلی آلودگی هوای شهر تهران می دانستند. با استفاده از آزمون های آماری میان سطح تحصیلات افراد با نگرش مثبت آن ها اختلاف معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود در شهر تهران نیز همانند سایر شهرهای آلوده جهان به چهار نگرش عمده کنترل آلودگی هوا (استاندارد نشر، استاندارد کیفیت هوا، مالیات نشر و هزینه سود) در راستای کاهش آلودگی هوا و ارتقا سلامت مردم توجه شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، آلودگی هوا، زنان باردار، سالمندان
  • اسلام مرادی اصل، داود ادهم، حافظ میرزانژاد اصل، هادی اقبالی، حسین سلیمانزاده، جواد رفیع نژاد، مالک اباذری، تاج الدین اکبرزاده صفحات 81-86
    سابقه و هدف
    سالانه در حدود 5-4 میلیون مورد مارگزیدگی در جهان اتفاق می افتد که از بین آن ها 125000-20000 مورد منجر به مرگ می شود. در استان اردبیل میزان بروز مارگزیدگی 5-3 در صد هزار نفر هست این مطالعه جهت تعیین وضعیت مارگزیدگی در سطح استان و تعیین نقاط پرخطر و کم خطر جهت آموزش، مدیریت، پیشگیری و کنترل تدوین گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت تحلیلی توصیفی موردبررسی قرار گرفت و کلیه موارد مارگزیدگی که از سال 1390 تا 1394 اتفاق افتاده بود و به مراکز درمانی و بیمارستان ها مراجعه کرده بودند با حفظ ملاحظات اخلاقی موردمطالعه قرار گرفت. نقشه های پراکندگی با استفاده از نرم افزار ArcMap GIS version 10. 3 و درون یابی IDW تهیه گردید.
    یافته ها
    جمعا 229 مورد مارگزیدگی در استان اتفاق افتاده بود که 74 درصد در مناطق روستایی و 26 درصد در مناطق شهری بود و بیشترین موارد در شهرستان های پارس آباد (7/29%) و کمترین مورد در کوثر و نمین (87/0%) ثبت شده بود. مارگزیدگی در 105 منطقه گزارش شده و نتیجه درون یابی نشان داد که 3 منطقه پرخطر در استان اردبیل وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که منطقه شمال (شهرستان پارس آباد) و جنوب (شهرستان خلخال) استان اردبیل ازنظر بروز مارگزیدگی جزو منطقه های ریسک بودند.
    کلیدواژگان: مارگزیدگی، GIS، اردبیل
  • ایرج محمدفام، یونس محمدی، محمدرضا امیری، صفورا کریمی صفحات 87-90
    سابقه و هدف
    با وجود تلاشهای مداوم برای کاهش خطاهای انسانی در سیستم های مختلف، اشتباهات و رفتار نا ایمن علت اصلی وقوع حوادث در محیط کار می باشد. مراکز درمانی و بیمارستان ها یکی از مکان هایی است که رخداد خطای انسانی در آن به وفور امکان پذیر است. بنابراین یک مرور سیستماتیک مطالعات گذشته، بهترین راه برای به اشتراک گذاشتن یافته های مفید مطالعات و در دسترس قرار گرفتن گرایشات مطالعات آینده در زمینه خطای انسانی می باشد.
    روش بررسی
    جستجوی الکترونیکی از پایگاه های اطلاعاتی پایگاه های اطلاعاتی مورد نظر صورت گرفت. این مقالات از پایگاه های Pubmed, Scopus, Web of Science از ابتدای تاسیس آنها صورت گرفت. کلید واژه های مورد استفاده شامل (Performance shaping factors OR PSF) AND (human error OR human errors) AND (health care OR health system OR health section) بود.
    یافته ها
    پس از جستجو 6800 چکیده مقاله یافت شد. 5327 عنوان مقاله به دلیل اینکه در راستای اهداف مطالعه و معیارهای ورود به مطالعه نبودند، حذف شدند. پس از بررسی 1473 چکیده به صورت مستقل توسط دو نفر محقق، 81 متن مقاله انتخاب و با مطالعه دقیق آنها در نهایت 30 مقاله در راستای کامل موضوع مورد مطالعه انتخاب شدند.
    نتیجه گیری
    با تحلیل نتایج مشخص شد سه عامل کمبود مهارت (1/12%) ، نامناسب و ناکافی بودن تجهیزات (1/11%) و کمبود تجربه (1/11%) سه عامل اصلی اثر گذار در بروز خطاهای انسانی می باشند. بیشترین و کمترین انواع خطاها به ترتیب به خطای اجرای عمل (30%) و خطای بازیابی (3/13%) بود.
    کلیدواژگان: سلامت، ایمنی بیمار، خطای انسانی، مرور سیستماتیک
|
  • Javan, Biparva A, Adel A, Hooshmand E* Pages 49-54
    Background and Objectives
    Accidents and incidents are among the most important threats to human health and this is the most common cause of preventable mortality in children. The use of epidemiological information on incidents has proven to play a key role in preventing and controlling children's incidents. The aim of this study was to investigate injuries among children under 5 years of age that admitted to Emergency Hospitals of Kamyab and Taleghani affiliated to Mashhad University of Medical Sciences in 2016.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional study that all patients under 5 years old who were referred to Kamyab and Taleghani Hospital of Mashhad city in 2016 were studied by means of census. Medical records of Hospital Information System (HIS) was used for data collection employing gender, age, referral day, day of discharge, length of stay (LOS), type of incident, type of injury, member or members of the injured, type of insurance, that data were extracted from referring patients and then analyzed by SPSS-21 software.
    Results
    The highest incidence was among male (59%) and 2 years old children (20.8%). Among the respondents, the most types of insurance were Health insurance (34.6%). The most common type of injury was fracture (59%). Head injury was recorded as the most affected bodily collision (63.4%). August (12.5%) and summer (34.4%) were the most frequent month and season that events occurred. There was no significant relationship between age and sex with the type of injury.
    Conclusion
    The results showed that most crashes occurred at the age of two years. Because children at this age begin to play in open environments, parents need to be trained for prevention of childhood injuries. Also, safety issues should be considered during children playing game and their home safety environments
    Keywords: Children, Health, Injuries, Accidents
  • Moradi A, Rahmani Kh, Hasani J, Gilasi HR*, Darabi F Pages 55-64
    Background & Aim
    Iran is one of the countries with most injury and death resulted from road traffic crashes. The aim of this study was to assess the risk factors related to road traffic crashes among drivers of Kashan, Iran.
    Materials and Methods
    In this case control study, 155 victims drivers were selected as case and one driver who transported from case place in same time was determined as control. Data were analyzed using Chi-square test and logistic regression model using SPSS 21 software.
    Results
    In this study, 310 car drivers as the cases and 155 drivers as the control group, were examined, of which 304 (98.1%) of them were male and 6 (1.9%) were female. After eliminating the effect of confounding variables, using a logistic regression model, there was a significant relationship between occupation (OR = 6.25), education (OR = 8.33), driving habits at night (OR = 4.91), no using seat belts (OR =5.26), previous history of road traffic crashes (OR = 2.63), history of drug use (OR = 3.70), visual acuity (OR = 5.31) and occurrence of traffic crashes were found.
    Conclusion
    According to the results of this study, road traffic crashes had significant relationship with different variables including lower education, driving at night, not using seat belt, history of previous crash and history of drug use. The results can be used to design efficient prevention programs and in order to promote the safety of public streets
    Keywords: Road traffic crashes, Drivers, Risk factors, Kashan
  • Aslani AM , Habibi E* Pages 65-72
    Background and Objectives
    Beyond being very valuable assets, hospitals are symbols of health and societal wellbeing. Destruction of a hospital or damage it due to fire may results in a loss of trust by local authorities as well as injuring patients and staff to damages and in result will not provide health care services properly. This study aimed to assess the fire quantifies risk assessment and the effect of the sprinkler system on fire risk.
    Materials and Methods
    This study, Was Cross-sectional Descriptive Analytical study. At first according to Fire Risk Assessment Method for Engineers (FRAME), fire risk was calculated for 15 hospital wards and then, with the assumption of existence sprinkler system, the effects of fire risk were calculated. Data were analyzed by SPSS 20 software at a significant level of P <0.05 with Wilcoxon test.
    Results
    In this study, 13/33% of the risk was for buildings (mean=0/57±0/51) 100% risk was for individuals (mean=4/60±2/37) and 53/33% risk was for activities (mean=1/81±1/56) which were greater than 1 (unfavorable). The existence of sprinkler system reduces fire risk by an average of 48/5%. The effect of the sprinkler system on reducing the risk of fire was significant (P <0.05).
    Conclusion
    In case of installation of the sprinkler system, the amount of fire risk will be reduced to a large extent
    Keywords: fire, sprinkler system, risk assessment, hospital
  • Jafarian S _Aghalari Z*_Najar M Pages 73-80
    Background and Objectives
    Tehran’s Air pollution affects the lives of elderly and pregnant women. The aim of this study was to Evaluating the knowledge and attitude of air pollution control in Tehran from the perspective of elderly and pregnant women.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2017 among (150 pregnant women and 150 elderly as high risk groups) with cluster sampling in 4 parts of north, south, west and east of Tehran. Data were gathered through a questionnaire of 24 questions for demographic information and people's attitudes about air pollution control in Tehran. The significance level of the tests was considered to be P <0.05.
    Results
    54% of the elderly and 60% of pregnant women had a good knowledge of the consequences of air pollution. Statistical tests showed that there was a significant relationship between education level with knowledge of the elderly (p = 0.01) and pregnant women (p = 0.03). The attitude of people about ways to reduce air pollution in Tehran was that 56.6% of pregnant women and 61.3% of elderly believed in publishing taxes. Using statistical tests, there was a significant difference between the level of education of people in both groups with their positive attitude toward air pollution reduction strategies.
    Conclusion
    It is suggested in the Tehran, four main approaches to air pollution control (standard publishing, air quality standard, publishing and cost of profits) should be considered in order to reduce air pollution and improve the health of people
    Keywords: Knowledge, Attitude, Air Pollution, Pregnant Women, Elderly
  • Eslam Moradiasl*, Davoud Adham , Hafez Mirzanejadasl , Hadi Eghbali , Hosein Solimanzadeh , Javad Rafinejad , Malek Abazari , Tajadin Akbarzadeh Pages 81-86
    Background and Objectives
    About 4-5 million snake bites annually are happening in the world which 20000 -125000 they are dying. Incidence rate of snake bites in Ardabil province is 3-5 in one hundred thousand. This study was designed for determine of snakebite Status in Ardabil province and Identify of high and low risk areas for education, management, prevention and control.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted and all cases of snake bites that occurred from 1390 to 1394 and were referred to health centers and hospitals by maintaining ethical considerations were analyzed. Distribution snakebite maps were prepared for ArcMap GIS version 10.2 and IDW interpolation.
    Results
    Total of 228 cases of snake bites had occurred in the Ardabil province that 74 % were in rural area and 26 % in urban area. The highest cases were in Parsabad county (29.4 %) and the lowest in Kowsar (0.45 %). Snake bites reported from 105 regions and the results of IDW interpolation showed that three regions were high risk in Ardabil province.
    Conclusion
    The results of this study showed that Parsabad county in Northern and Khalkhal county in Southeast of Ardabil province were a high-risk area
    Keywords: Snakebites, GIS, Ardabil
  • Iraj Mohammadfam , Younes Mohammadi , Mohammadreza Amiri , Safoura Karimi* Pages 87-90
    Background and Objectives
    Despite continuous efforts to reduce human error in various systems, unsafe errors and behaviors are the main cause of incidents in the workplace. Hospitals are one of the places where human error events are abundant. Therefore, a systematic review of past studies is the best way to share the useful findings of studies and the availability of future studies in the field of human error.
    Materials and Methods
    The electronic search of databases in Persian and English was done in three months from the beginning of the establishment of the databases. These articles were searched from PubMed, Scopus, web of science databases, and using the (or human) OR (human error) AND (health care OR health section) performance shaping factors (OR PSF).
    Results
    After searching, 6800 abstracts were searched. 5327 articles were excluded because they were not in line with the study objectives and inclusion criteria. Then 1473 abstract articles were independently studied by two researchers and the unrelated studies were excluded. 81 articles were independently reviewed by two researchers. Finally, 30 articles were fully in the study.
    Conclusion
    The lack of skills and experience (26.6%), drug misconception (13.33%), negligence in treatment (10%), error of delay and error, and failure to implement the proper protocol for each share were equal (6.66%), security issues and Organizational culture and lack of complete patient examination, system failure, calibration and error selection, and diagnostic error and lack of information and error in implementing regulations (3.33 percent) also had a similar effect
    Keywords: Effective Factors, Human Error, Systematic Review