فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال دوازدهم شماره 2 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس زینعلی، غلامعلی افروز ، مسعود غلامعلی لواسانی، سوگند قاسم زاده صفحات 100-112
    هدف: بدون شک، خانواده نخستین و مهم ترین بستر رشد همه جانبه انسان محسوب می شود و توجه به نظام خانواده اهمیت بسیاری دارد؛ بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه روان شناختی خانواده محور بر رضامندی زوجیت والدین شاغل و وابستگی فرزندان نوجوان آنان به بازی های رایانه ای انجام گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش در حیطه تحقیقات شبه آزمایشی با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان متاهل شاغل در ستاد سازمان ثبت احوال کشور (610 نفر) بودند که از بین آنان 30 نفر واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گروه آزمایشی طی برنامه مداخله روان شناختی تدوین شده (12جلسه آموزش گروهی، هفته ای یک جلسه و هر جلسه 90 دقیقه) تحت آموزش قرار گرفتند. گروه گواه در طول این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار های این پژوهش شامل پرسش نامه رضامندی زوجیت افروز (1389) و پرسش نامه وابستگی به بازی های رایانه ای آیاس و همکاران (2011) بود. تحلیل داده ها به روش تحلیل کواریانس چند متغیره و اندازه گیری های مکرر انجام گرفت. یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد برنامه مداخله روان شناختی خانواده محور استفاده شده در این پژوهش، موجب ارتقای رضامندی زوجیت و کاهش وابستگی به بازی های رایانه ای فرزندان نوجوان آنان می شود و این نتایج در پیگیری سه ماهه نیز پایدار بود. نتیجه گیری: بسته مداخله ای این پژوهش را می توان برای افزایش رضامندی زوجیت و کاهش وابستگی فرزندان به بازی های رایانه به کار برد.
  • سید امین حسینی، نسرین ارشدی*، عبدالزهرا نعامی صفحات 114-126

    هدف هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی از برخی پیشایندها و پیامدهای راهبردهای مدیریت هیجان در محیط کار بود.
    مواد و روش ها نمونه پژوهش شامل 210 نفر از پرستاران بیمارستان گلستان اهواز بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسش نامه های مدیریت هیجان در محیط کار، هوش هیجانی، رویدادهای مثبت، قوانین ابراز هیجانات، فرسودگی شغلی و قصد ترک شغل استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS ویراست 21 انجام شد.
    یافته ها نتایج نشان داد الگوی پیشنهادی برازش نسبتا خوبی با داده ها دارد. برازش بهتر از طریق حذف یک مسیر غیرمعنی دار (رویداد مثبت به اقدام سطحی) و همبسته کردن خطاهای یک مسیر (اقدام سطحی و اقدام عمیق) حاصل شد. همچنین یافته ها حاکی از معنی داری اثرهای مستقیم هوش هیجانی و قوانین ابراز هیجانات بر اقدام سطحی و اقدام عمیق، رویدادهای مثبت بر اقدام عمیق، و راهبردهای تنظیم هیجان در محیط کار بر فرسودگی عاطفی و قصد ترک شغل بود.
    نتیجه گیری نقش واسطه ای فرسودگی عاطفی در رابطه بین راهبردهای مدیریت هیجان در محیط کار با قصد ترک شغل نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: راهبردهای مدیریت هیجان در محیط کار، هوش هیجانی، رویدادهای مثبت، قصد ترک شغل
  • الهه گودرز ناصری، امید شکری ، سامان کمری صفحات 128-140
    مطالعه حاضر با هدف آزمون نقش تعدیل کننده جهت گیری های هدف پیشرفت در رابطه بین جنس و خودناتوان سازی تحصیلی انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر، 320 دانشجو (154 پسر و 166 دختر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای به مقیاس خودناتوان سازی تحصیلی و پرسش نامه هدف پیشرفت پاسخ دادند. بر اساس منطق پیشنهادی، به منظور تعیین اینکه آیا رابطه بین جنس و خودناتوان سازی تابعی از جهت گیری های هدف پیشرفت است یا خیر، از چند طرح تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی با تاکید بر معناداری آماری رابطه بین جنس و خودناتوان سازی نشان داد دانشجویان پسر در مقایسه با دانشجویان دختر بیشتر از راهبرد خودناتوان سازی تحصیلی استفاده می کنند. علاوه بر این، نتایج نشان داد رابطه بین جهت گیری های هدفی گرایش تسلط و اجتناب تسلط با خودناتوان سازی تحصیلی منفی و معنادار و رابطه بین جهت گیری های هدفی گرایش عملکرد و اجتناب عملکرد مثبت و معنادار بود. در نهایت، نتایج نشان داد در پیش بینی خودناتوان سازی تحصیلی دانشجویان، کنش متقابل بین متغیرهای جنس و جهت گیری های هدف پیشرفت از لحاظ آماری معنادار نبود. در مجموع، عدم معناداری آماری اثر تعاملی متغیرهای جنس و جهت گیری های هدفی در پیش بینی خودناتوان سازی تحصیلی دانشجویان نشان داد رابطه بین جنس و خودناتوان سازی تابعی از اندازه های متفاوت ابعاد مختلف جهت گیری های هدف پیشرفت نیست.
    کلیدواژگان: خودناتوان سازی تحصیلی، جهت گیری های هدف پیشرفت، تفاوت های جنسی، تحلیل تعدیل کننده
  • رضا خجسته مهر ، زینب آقایی، مرتضی امیدیان صفحات 142-153
    چشم پوشی از فعالیت و رفتاری که فرد خواهان آن است یا عمل کردن به گونه ای که مطلوب فرد نیست، فداکاری قلمداد می شود. نتایج مطالعات رابطه ی فداکاری و کیفیت زناشویی متفاوت و متناقض است. بنایراین هدف پژوهش حاضر برآورد اندازه اثر کلی (همبستگی) فداکاری و کیفیت زناشویی بود. برای دستیابی به این هدف ادبیات پژوهشی مربوط به رابطه این متغیرها، در پایان نامه ها و مقاله های انتشار یافته در مجله های علمی بین سال های 1998- 2017 مورد بررسی قرار گرفت. 21 پژوهش (6 پایان نامه و 15 مقاله) بر اساس معیارهای ورود پژوهش حاضر وارد فراتحلیل شدند. این21 پژوهش شامل 76 اندازه اثر مستقل برای رابطه ی فداکاری و کیفیت زناشویی بود. نتایج حاصل از بررسی سوگیری انتشار نشانگر عدم سوگیری انتشار بود. نتایج نشان داد میزان اندازه اثر در مدل اثرهای تصادفی برای رابطه ی فداکاری و کیفیت زناشویی 179/0 است که در سطح 01/0P< معنی دار می باشد. هر چند این میزان اندازه اثر بر اساس شاخص تفسیری کوهن نسبتا کم است ولی بررسی نقش متغیررهای تعدیل کننده نشان داد رابطه ی فداکاری و کیفیت زناشویی، تحت تاثیر متغیرهای نوع انتشار و محل پژوهش است. به گونه ای که این میزان اثر در پژوهش های انجام شده در ایران به میزان 425/0 افزایش یافت. نتایج این فراتحلیل نشان داد فداکاری یک متغیر متاثر از بافت فرهنگی و اجتماعی است. مضامین نظری و کاربردی یافته های پژوهش حاضر به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، فداکاری، کیفیت زناشویی
  • مینا مجتبایی ، ساسان یاسینی صفحات 154-170
    هدف پژوهش حاضر هنجاریابی پرسشنامه اجتناب و آمیختگی برای جوانان در جمعیت جوانان ایران بود. پس از ترجمه و ترجمه برگردان پرسشنامه ، داده های پژوهش در دو زیر مطالعه بررسی شدند، روش پژوهش توسعه ای و جامعه هدف نوجوانان و جوانان 15 تا 20 سال در سال 1396 بود که با استفاده از فرمول کوکران و با توجه به احتساب ریزش برای هر زیر مطالعه 450 نمونه در نظر گرفته شد؛ روش نمونه گیری در هر زیر مطالعه به صورت در دسترس بود و به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های اجتناب و آمیختگی شناختی برای جوانان توسط گریکو و همکاران )2008 (، بازداری خرس سفید توسط وگنر و زاناکوس (1994) ، پذیرش و عمل نسخه دوم توسط بوند و همکاران (2011) ، مقیاس تجدید نظر شده اضطراب و افسردگی کودک و نوجوان توسط چورپیتا و همکاران (2000) و پرسشنامه سلامت روان توسط گلدبرگ و هیلر (1979) استفاده شد؛ برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد. تحلیل عامل اکتشافی 1 عامل (اجتناب و آمیختگی شناختی) را گزارش داد ، همچنین برای بررسی همسانی درونی آلفای کرونباخ برابر 80/0 به دست آمد که نشان داد این پرسشنامه از روایی درونی قابل قبولی برخوردار است و به منظور بررسی روایی همگرا و روایی واگرا از ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری 01/0> p استفاده شد که بین اجتناب و آمیختگی شناختی ، اجتناب تجربه ای، نشانه های اضطراب اجتماعی، حمله وحشت زدگی، اضطراب جدایی ، افسردگی ، اضطراب فراگیر، وسواس فکری عملی و فرونشانی تفکر رابطه مثبت و بین اجتناب و آمیختگی شناختی و سلامت روان رابطه منفی معناداری وجود داشت؛ ضریب همبستگی درون طبقه ای 91/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی آزمون - بازآمون قابل قبول پرسشنامه می باشد. نتایج این پژوهش حاکی از ویژگی های روانسنجی مطلوب پرسشنامه اجتناب و آمیختگی شناختی برای جوانان بود که بنابراین می توان از این ابزار در جمعیت نوجوانان و جوانان ایران در سنین 15 تا 20 سال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، آمیختگی شناختی، روایی، پایایی
  • رسول کردنوقابی ، شهریار مرادی، آرزو دلفان بیرانوند صفحات 172-184
    مواد و روش ها دکتری هش رفتارهای خشونت آمیز نوجوانان انجام شده است. طرح پژوهشی استفاده شده در این مطالعه از نوع آزمایشی به شیوه پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه استان های تهران و همدان بودند. برای انتخاب نمونه در مرحله اول از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و در مرحله دوم، از روش جایگزینی تصادفی سود برده شد. هم چنین به منظور افزایش ضریب اطمینان از نظر کنترل افت آزمودنی ها، برای هر گروه 20 نفر در نظر گرفته شد و به شیوه جایگزینی تصادفی افراد در 4 گروه 20نفری قرار گرفتند. ابتدا پرسش نامه خشونت بین فردی بین دانش آموزان مدارس انتخاب شده در استان های تهران و همدان توزیع شد. سپس، تعداد 80 نفر (هر استان 40 نفر) از آن ها که نمره شان بالاتر از خط برش قرار داشت انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (گروه آزمایش 1 و 2) و گواه (گروه 1 و 2) قرار داده شدند. برنامه آموزش مهارت های اجتماعی در قالب یک دور ه 10 جلسه ای (جلسات گروهی 90دقیقه ای) اجرا شد. ابزارهای اندازه گیری علاوه بر پرسش نامه خشونت بین فردی، شامل پرسش نامه هوش بهر هیجانی بار اون، مقیاس کنترل عواطف و نسخه دوم مقیاس شیوه مقابله با تعارض «رحیم» بودند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل مانکوا سود برده شد.
    یافته ها نتایج پژوهش نشان داد آموزش مهارت های اجتماعی در ارتقای مهارت همدلی، ارتباط موثر و حل تعارض دانش آموزان مقطع متوسطه موثر بوده است. همچنین نتایج بیانگر آن است که آموزش مهارت های اجتماعی در کاهش گرایش رفتارهای خشونت آمیز (خشونت کلامی و عملی) تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: نوجوانی، پرخاشگری، مهارت های اجتماعی
  • لیلا سادات عزیزی، مژگان سپاه منصور ، رویا کوچک انتظار صفحات 186-197
    هدف اختلال های فراگیر رشد، گروهی از اختلال های عصبی روان پزشکی هستند که رشد اجتماعی و ارتباطی و شناختی فرد را با موانع و تاخیرهای به خصوصی همراه می کنند. هنگامی که یکی از اعضای خانواده به بیماری مزمنی مبتلا می شود، ممکن است عملکرد کل خانواده تحت تاثیر قرار بگیرد و دچار تغییر شود. این پژوهش با هدف بررسی مدل یابی انطباق پذیری و انسجام خانواده کودکان مبتلا به اوتیسم بر اساس منابع خانواده و سبک های مقابله با استرس با میانجیگری استرس ادراک شده والدین انجام شد.
    مواد و روش ها این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری و به طور خاص معادلات رگرسیونی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 450 خانواده دارای کودکان اوتیسم شهر تهران بود که فرزندشان را در مدارس استثنایی ثبت نام کرده بودند و نیز در انجمن اوتیسم شهر تهران پرونده داشتند. در این پژوهش 360 نمونه به روش کلاین با توجه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسش نامه استرس ادراک شده، مقیاس منابع خانواده، پرسش نامه راهبردهای مقابله ای بیلینگز و موس، و مقیاس انطباق پذیری و انسجام خانوادگی بود.
    یافته ها نتایج نشان داد بین منابع خانواده، سبک های مقابله با استرس و استرس ادراک شده والدین با انطباق پذیری و انسجام خانواده کودکان مبتلا به اوتیسم رابطه معناداری وجود دارد. به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و 35/0 از انطباق و 35/0 از انسجام خانواده با این متغیرها در مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم قابل تبیین است.
    نتیجه گیری یافته ها نشان داد مدل پژوهش تایید شد و منابع خانواده، سبک های مقابله با استرس و استرس ادراک شده والدین بر انطباق پذیری و انسجام خانواده کودکان مبتلا به اوتیسم اثر مستقیم معنادار داشتند. مسیر منابع خانواده، سبک های مقابله با استرس با میانجیگری استرس ادراک شده والدین اثر غیر مستقیمی بر انطباق پذیری و انسجام خانواده کودکان مبتلا به اوتیسم نشان داد.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری و انسجام خانواده، منابع خانواده، سبک های مقابله با استرس، استرس ادراک شده، اوتیسم
|
  • Narges Zainali , Gholamali Afrooz , Masoud Gholamali Lavasani , Sogand Ghasemzadeh Pages 100-112
    Objectives: Undoubtedly, the family is the first and most important factor in human development and is worthy of paying attention. This study aimed to investigate the effectiveness of family-based psychology program on marital satisfaction and their children's affiliation to computer games. Methods: The present study is a quasi-experimental research with control group. The statistical population of the present study included all married workers (610 people) employed at the headquarters of the Civil Registration Organization. Of them, 30 eligible individuals were selected through purposeful sampling. The experimental group received a Psychological Intervention Program (12 sessions of group training, one session per week and each session lasts 90 minutes). The control group did not receive any interventions during this period. The study instruments included Marriage Satisfaction Questionnaire and Computer Assisted Dependency Questionnaire. Data were analyzed using multivariate covariance analysis and repeated measurements. Results : The family-centered psychological intervention program increased marital satisfaction and decreased the dependence on computer games of adolescent children and these results were stable over the follow-up phase. Conclusion : The intervention package of the present study can be used to increase marital satisfaction and reduce the dependence of children on computer games
    Keywords: Family-centered, Marital satisfaction, Computer games addiction
  • Seid Amin Hosseini, Nasrin Arshadi, Abdulzahra Naami Pages 114-126

    Objectives The purpose of this study was to design and test a model of some antecedents and outcomes of emotional labor strategies.
    Methods The research sample consisted of 210 nurses of Golestan Hospital in Ahwaz who were selected by simple random sampling method. The study instruments were emotional labor, emotional intelligence, positive events, emotional display rules, emotional exhaustion and turnover intention questionnaires. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling (SEM) in SPSS V. 21 and AMOS V. 21.
    Results The proposed model relatively fitted the data. Better fit and more meaningful results were obtained by omitting one non-significant path (positive events to surface acting) and correlating the errors of one path (surface acting and deep acting). Findings also revealed that emotional intelligence and emotional display rules directly affect surface acting and deep acting; positive events directly effects deep acting and both emotional labor strategies directly effect on emotional exhaustion and turnover intention.
    Conclusion The meditating role of emotional exhaustion on the relationships of emotional labor strategies and turnover intention was confirmed

    Keywords: Emotional labor strategies, Emotional intelligence, Positive events, Turnover intention
  • Elahe Godarznaseri , Omid Shokri , Saman Kamari Pages 128-140
    Objectives This study examined the role of achievement goals in moderating the relationship between sex and academic self-handicapping.
    Methods In our correlational research, 320 university students (154 men and 166 women) were selected by multistage cluster random sampling method. They completed the Academic Self-Handicapping Scale (ASHS) and the Achievement Goal Questionnaire-Revised (AGQ-R). Based on the suggestion logic (baron & Kenny, 1986), the model of moderation among sex, achievement goals, and academic self-handicapping was examined by regression analysis.
    Results According to hierarchical regression model results, male students compared to their female classmates reported higher levels of academic self-handicapping. Results also indicate a negative significant relationship between mastery-approach and mastery avoidance and positive significant relationship between performance-approach and performance-avoidance. Non-significant sex × achievement goals interactions were found in the relationship between sex and academic self-handicapping.
    Conclusion In sum, achievement goals do not moderate the association between sex and academic self-handicapping
    Keywords: Academic self-handicapping, Achievement goal orientations, Sex differences, Moderator analysis
  • Reza Khojastehmehr , Zeynab Aghaei , Morteza Omidian Pages 142-153
    Objective: Ignoring the behaviors and activities that are desirable for one or practicing it in a way that is not desirable for him or her is considered sacrifice. The results of studies on the relationship between sacrifice and marital quality are different and contradictory. Therefore, the purpose of this study was to estimate the overall effect size of the relationship between sacrifice and marital quality. Methods: To achieve this purpose, the related literature concerning these variables was investigated in dissertations and research articles published in scientific journals from 1998 to 2017. Based on the research inclusion criterion, 21 research studies, including 6 dissertations and 15 articles were considered for meta-analysis, measuring 76 effects size for the relationship between sacrifice and marital quality. The coefficients and indicators were calculated by the Comprehensive Meta-Analysis (CMA-2) software. Results: Investigating the publication bias showed that studies on the relationship between sacrifice and marital quality were not biased. The results also showed a significantly positive correlation (r=0.179, P<0.01) between sacrifice and marital quality. Although according to Cohen's criteria, this figure is low. Investigating the role of moderator variables revealed that the relationship between sacrificing behaviors and marital quality was influenced by the moderator variables such as the type of publication and research place so that the effect size of research in Iran increased to 0.425. Conclusion: Results of this meta-analysis indicate that sacrifice is influenced by social and cultural context. Theoretical and practical implications of this research results were discussed in detail
    Keywords: Meta-analysis, Sacrifice, Marital quality
  • Mina Mojtabaei , Sasan Yasini Pages 154-170

    Objectives Experience avoidance and cognitive fusion play a role in etiology of mental disorders. Hence, it is important to recognize these components in the prevention of mental disorders. The purpose of this study was to standardize prevention and fusion questionnaire for young population of Iran.
    Methods Our research design was cross-sectional. The study population were students aged 15 to 20 years studying in Tehran. Of these, 450 students were selected by convenience sampling method. To collect data, cognitive avoidance and cognitive fusion questionnaires for young people, white bear inhibition, acceptance and practice of second version, revised scale of anxiety and depression in children and mental health questionnaire were used. Data analysis was performed by exploratory and confirmatory factor analysis. Cronbach alpha coefficient showed that this questionnaire has acceptable reliability (0.80).
    Results The exploratory analysis with Varimax rotation showed that factor one predicts 25.25% of total variance. Validity of confirmatory factor confirms one-factor model (RMSEA=0.06, df/2ƛ=2.134). Convergent validity of questionnaire showed a positive relationship between avoiding and cognitive fusion, experiential avoidance, social anxiety symptoms, panic attacks, separation anxiety, depression, general anxiety, practical obsessive-compulsive disorder, and abusive thinking. The divergent validity of questionnaire also showed a significant negative relationship between avoidance and cognitive fusion and mental health.
    Conclusion Based on the study results, avoidance and cognitive fusion questionnaire for young people has good psychometric properties
    Keywords: Experimental avoidance, Cognitive fusion, Youth
  • Rasool Kordnoghabi , Shahryar Moradi , Arezou Delfan Beiranvand Pages 172-184

    Objective This study was carried out to investigate the role of empathy, communication skills and conflict resolution in reducing adolescents' aggressive behavior.
    Methods This experimental study used a pretest/ posttest design with a control group. The study population included male high school students in Hamedan and Tehran cities, Iran. The sampling in the first step was done through multistage cluster sampling and in the second step, random substitution sampling was used. In addition, to increase the confidence coefficient and controlling the examinees’ drop-out, twenty students were allocated to each group and were divided into 4 groups through random substitution sampling. First, the interpersonal aggressive questionnaire was administered to the students. Then, 80 students (i.e., 40 students in each province) were chosen from those whose scores were upper than the cut-off point. Afterwards, they were randomly assigned to the control and experimental group. The social skills programs were performed in 10 sessions (i.e., each group session took 90 minutes). In addition to the interpersonal aggressive questionnaire, the study instruments included Bar-On Emotional Intelligence Inventory, Emotional Control Scale, and the second version of Rahim Organizational Conflict Inventory-II. To analyze the data, MANCOVA analysis was conducted.
    Results The results indicated that teaching the social skills to high school students increases empathy skills, effective communication and conflict resolution.
    Conclusion Teaching the social skills have significant and positive effect on decreasing students’ tendency toward verbal and practical aggressive behaviors
    Keywords: Adolescence, Aggression, Social skills
  • Leila Sadat Azizi , Mojgan Sepah Mansour , Roya Kolchak Entezar Pages 186-197
    Objectives Pervasive disorders are a group of neuropsychiatric disorders that accompany social, communicative, and cognitive development of the individual with certain delays. When a family member is diagnosed with a chronic disease, the whole family function may be affected. This study aimed to investigate modeling of family adaptability and cohesion in the family of autistic children based on family resources, coping strategies and perceived stress.
    Methods This was a correlational research based on structural equation modeling, specifically the regression equations. The statistical population were all 450 families with autistic children in Tehran City, Iran. Of them, 360 samples were selected by Klein (2010). The study data were collected using Perceived Stress questionnaire, Family Resource scale, Billings and Mouse Coping Strategies questionnaire, and Adequacy and Family Correlation scale.
    Results Among family resources, coping styles and parental perceived stress with the adaptability and coherence of the affected children's family . There is a significant relationship between autism and the overall research model. In addition, about 0.35 of adaptation and 0.35 of family cohesion by these variables in direct and indirect directions can be explained
    Conclusion The research model was confirmed and the family resources, coping styles and perceived stress of parents had a direct effect on the adaptability and family cohesion of children with autism. The paths of family resources, coping styles stress and mediation of parents' perceived stress showed an indirect effect on the adaptability and family cohesion of children with autism. The results of this study emphasize the developmental strengths and weaknesses of families with autistic children. Promoting family-oriented therapeutic interventions enhances family strengths, improves family weaknesses, and increases parental involvement in the treatment course
    Keywords: Adaptability, cohesion of family, Family resources, Stress coping styles, Perceived stress, Autism