فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 93 (پاییز 1397)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 93 (پاییز 1397)

  • بهای روی جلد: 55,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 3
  • محمود صیدی، حسن مرادی صفحه 5
    قیصری یکی از بزرگترین شارحان مکتب ابن عربی است که با استفاده از مبانی عرفانی، نظریه خاصی در مورد زمان ابداع کرده است. دیدگاه او در اینباره چند بخش دارد: نقادی نظریات فلسفی، بویژه دیدگاه ارسطو و ابن سینا، تاویل عرفانی برخی از نظریات فلسفی، تبیین حقیقت زمان طبق مبانی عرفانی و تقسیمات آن. اما انتقادات قیصری بر دیدگاه ابن سینا و تاویل عرفانی وی از برخی نظریات فلسفی، با اشکالاتی مواجه است. مهمترین اشکال نظریه او، مستندات حدیثی در مورد ظهور زمان، با استناد به اسم «الدهر» خداوند است، زیرا احادیث مورد استدلال قیصری، وثاقت لازم را نداشته و مدعای او را نیز اثبات نمیکنند. بدین لحاظ، میتوان گفت زمان با نظر به اسم «المقدر» خداوند ظهور مینماید و ظهور آن در مراتب مختلف، بوجود آورنده روز و شب الهی است.
    کلیدواژگان: زمان فلسفی، زمان عرفانی، حرکت، اسماء الهی، مظاهر اسماء، قیصری، ابن سینا، ارسطو
  • علیرضا جوانمردی ادیب، مقصود محمدی، مهدی نجفی افرا صفحه 17
    قاضی کمال الدین میبدی و صدرالمتالهین شیرازی هر دو بر طبیعیات و الهیات هدای هالحکمه ابهری شرح نگاشته اند و در اغلب موارد به نقد و نظر نسبت به دیدگاه های موجود در باب مسائل مطرح شده پرداخته اند. از جمله این مسائل، مسئله صادر نخستین است که میبدی با تکیه بر «جهات اعتباریه (سلوب و اضافات) بعنوان منشا صدور کثرات از واجب تعالی» و نیز «صدور افعال از نفس بدون واسطه بدن» ، بر صادر نخستین بودن «عقل» اشکال نموده و معتقد است نفس نیز میتواند بلاواسطه از مبدا اول صادر شود. ملاصدرا در رد مبادی استدلال میبدی میگوید: اولا، «تحقق سلوب همچون تحقق اضافات در صدق قضایای سالبه متاخر از تحقق واجب تعالی است» و ثانیا، «نفس تا زمانی که نفس است با قوه و ضعف همراه است و در افعال و تصرفات خویش نیازمند به بدن است». این بیان ملاصدرا در باب عدم صلاحیت نفس برای صادر نخستین بودن، بیش از آنکه با رویکرد و مبانی حکمت مشائی در باب نفس، یعنی «روحانی هالحدوث و روحانی هالبقاء» بودن آن هماهنگ باشد، با رویکرد و مبانی حکمت متعالیه، «جسمانیه الحدوث و روحانی هالبقاء» بودن نفس، هماهنگ است.
    کلیدواژگان: صادر نخستین، عقل، نفس، ابهری، میبدی، ملاصدرا، شرح هدایه الحکمه
  • علیرضا اسعدی صفحه 25
    با توجه به روایات متعدد از ائمه (ع) ، صراط از مواقف قیامت است اما اختلاف روایات در مورد آن، بستر تفسیرهای متفاوتی را فراهم ساخته و هر یک از اندیشمندان بزرگ اسلامی، تبیین ویژه یی از صراط بدست داده اند. ملاصدرا در مقام فیلسوف و مفسر قرآن کریم، بر اساس مبانی فلسفی خاص خود و با در نظر گرفتن روایات ائمه (ع) ، در تبیین عقلی این آموزه کوشیده و بر این مبنا که قیامت را باطن دنیا میداند، پل صراط را بروز و ظهور و تجسم صراط دنیوی انسان و باطن آن دانسته است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، ضمن شرح و بسط دیدگاه ملاصدرا درباره حقیقت صراط و مسائل پیرامونی آن، نظیر کاربردها و ویژگی های صراط، تجسم صراط در آخرت، رابطه صراط با ائمه و اولیای الهی و نیز معیار سعه و ضیق صراط و نیز اشاره اجمالی به نکات مطرح در آیات و روایات درباره این مسائل، به سنجش تبیین صدرایی بر اساس آموزه های دینی میپردازد و میکوشد میزان سازگاری تبیین صدرایی با آیات و روایات را نشان دهد.
    کلیدواژگان: صراط، مواقف قیامت، معاد، آخرت، ملاصدرا
  • دکترمحمدکاظم علمی سولا ، طوبی لعل صاحبی صفحه 41
    «من» یا «خود» در نظریه» صدرایی با خودآگاهی عجین است. پیدایش و ظهور «من» با آگاهی از خود آغاز شده و سپس با آگاهی نیز تکامل و رشد یافته و دارای مراتب گوناگون میگردد. آنچه این نوشتار بر اساس مبانی فکری ملاصدرا درصدد بیان آن است، در نظر گرفتن رشد «من» یا «شخصیت» است. «شخصیت» بمعنای اصطلاحی آن، که در اثر تربیت و عوامل موثر دیگر ایجاد میگردد، در حوزه «من» متعالی و رشدیافته شکل میگیرد، زیرا «من» از همان آغاز پیدایش، شخص و یک هویت وجودی خاص است، اما شخصیت که بیشتر نمایانگر صفات و ویژگی های ارادی فرد است، در مراحلی از سیر تکاملی و تربیت صحیح عقلانی آن بروز می یابد. جستار حاضر با بررسی تحلیلی خاص، فرایند این رشد صحیح را که عمدتا پس از بلوغ حاصل میشود، واکاوی میکند.
    کلیدواژگان: شخصیت، عقل، اراده، تربیت، علم، حکمت متعالیه
  • فروغ سادات رحیم پور، هادی جعفری صفحه 53
    توجه به ویژگی های جهان آخرت و مقایسه» آن با شرایط دنیوی، در بسیاری از آثار ملاصدرا مشاهده می شود و «زمان» یکی از آن ویژگی هاست. با این پیشفرض پذیرفته شده در حکمت متعالیه که معاد جسمانی و وجود جسم اخروی امری ضروری است، این پرسش مطرح می شود که آیا در آخرت نیز زمان وجود دارد؟ و در صورتیکه پاسخ مثبت باشد، کم و کیف آن و تفاوت و شباهتش با زمان دنیوی چیست؟ مقاله حاضر درصدد پاسخ دادن به چنین پرسشهایی درباره زمان است و به این نتیجه رسیده که لازمه اعتقاد به معاد جسمانی، وجود نحوه یی از زمان است که متناسب با عالم آخرت و وجود جسمانی آخرتی باشد. این نحوه از وجود زمان، مرتبه یی کاملتر و شدیدتر از وجود دنیوی زمان دارد و از ویژگی های مرتبه آخرتی، همچون نسبی بودن احساس گذر زمان، تاثیر گذاری میزان و مرتبه تجرد افراد در کندی یا سرعت سپری شدن وقت رخدادهای اخروی، و تناسب ادراک گذر زمان با غلبه وجهه ملکی یا ملکوتی بر هر فرد (در طول حیات دنیوی) را برخوردار است.
    کلیدواژگان: زمان، آخرت، برزخ، جسم اخروی، معاد جسمانی
  • محسن حبیبی، علی یزدانی صفحه 69
    «حدیث حقیقت» که کمیل از امام علی (ع) نقل کرده، مضامین عالیه یی دارد و بزرگانی همچون سیدحیدر آملی بر آن شرح نوشته است. آملی در تفسیر فقره اول حدیث، یعنی «الحقیقه کشف سبحات الجلال من غیر اشاره» به این موضوع اشاره میکند که طبق این حدیث، حق تعالی در صور مظاهر ظهور دارد و در عین حال، این مظاهر معدومند. این جمله متناقض نما (پارادوکسیکال) است ولذا سید حیدر در پی حل آن برآمده است. از نظر او مظاهر و ماهیات در عدم خود ثابتند و به اسم «نور الهی» که همان وجود حق تعالی است، ظاهر میشوند. آنها دائما در عدمند و این اسم ظاهر الهی است که آن به آن، به آنها وجود میدهد وگرنه اگر دائما موجود باشند، وجود دادن به آنها تحصیل حاصل خواهد بود. او در پاسخ به این امر تناقض نما، از تمثیل دریا و موج بهره برده است. دریا در قالب موج نمود پیدا میکند، پس موج از جهتی هست و از جهتی نیست. با این توضیح سیدحیدر سعی کرده تناقض نمایی در فقره» اول حدیث را مرتفع سازد.
    کلیدواژگان: حدیث حقیقت، تناقض نما، ثبوت، عدم، مظاهر، امام علی(ع)، سیدحیدر آملی
  • سید محمد حسینی نیک، سیدهاشم گلستانی*، فتحعلی اکبری صفحه 85

    از عقل برداشتهای متنوع و متکثری شده و بتناسب این برداشتها، وظایف، اقسام و مراتب مختلفی برای آن در نظر گرفته شده است؛ از عقل فطری، نظری، عملی، عقل کل، عقل فعال و… گرفته تا مناط تکلیف و حتی ذم و گریز از عقل توسط عرفا و صوفیه. در این مقاله تلاش شده است با روش توصیفی — تحلیلی و در ضمن یک تقسیمبندی جدید از حیث وجودشناختی و معرفت شناختی، انواع عقل از دیدگاه ملاهادی سبزواری بررسی شود. در هستی شناسی عقل، عقل را بعنوان مرتبه یی از وجود یا بمثابه یک موجود بررسی میکنیم که در قالب عقول کلیه، عقول جزئیه و عقول دهگانه بحث می شود و همچنین تبیین رابطه و تفاوت آنها اشاره میشود. از دیدگاه معرفت شناختی، عقل بمثابه قوه ادراکی انسان مد نظر است. عقل مطبوع و مسموع، عقل نظری و عملی و مراتب آنها و نیز عقل بسیط و عقل تفصیلی در ضمن معرفت شناسی عقل مورد بررسی قرار میگیرد. یافته های پژوهش بیانگر آنست که در تبیین انواع عقل، گاهی مراد عقل انسانی (مراتب نفوس ناطقه، عقل جزئی یا عقل معاش) است و گاهی عقول غیر انسانی (عقول کلیه مفارقه) ، و چون عقول صاعده و عقول نازله دو مرتبه از یک نوعند، در قوس صعود و نزول بهم میپیوندند. همچنین روشن می شود که مراد از عقلی که عرفا نکوهش میکنند، عقل جزئی به کمال نرسیده و مشوش به اوهام است و این عقل بالملکه و مطبوع است که مناط تکلیف قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: نواع عقل، عقل کل، عقل اول، عقل فعال، مناط تکلیف، ملاهادی سبزواری
|
  • Mahmud Saidi, Hassan Moradi Page 5
    Qaysari was one of the most prominent commentators of Ibn Arabi’s school. He also developed a specific theory about time based on gnostic principles. His view in this regard consists of some sections: a criticism of philosophical theories, particularly, those of Aristotle and Ibn Sina; gnostic interpretation of certain philosophical theories, and an explanation of the reality of time and its divisions based on gnostic principles. However, there are some problems with Qaysari’s objections to Ibn Sina’s view and his gnostic interpretations of some philosophical theories. The most important problem of his theory concerns his hadith-based proofs about the emergence of time through resorting to al-dahr (Perpetual Duration), which is one of God’s names. This is because the hadiths referred to by Qaysari are not valid enough and cannot be used to demonstrate his claim. Accordingly, it can be said that time emerges by resorting to God’s name of al-muqaddar (Determiner), and its emergence at different levels creates the divine day and night.
    Keywords: philosophical time. gnostic time, motion, divine names, manifestations of names, Qaysari, Ibn Sina
  • Alireza Javanmardi Adib, Maghsoud Mohammadi, Mahdi Najafi Afra Page 17
    Both Qadi Kamal al-Din Meybodi and Mulla Sadra have written comments on the chapters of Tabi‘iyyat and Ilahiyyat of Abhari’s Hidayah al-hikmah and have often provided their own critical views of the existing ideas regarding the discussed problems, one of which is the problem of the first emanated. Meybodi has objected to considering the “intellect” as the first emanated relying on “the mentally-posited (negations and additions) modes as the origins of the emanation of multiple things from Almighty Necessary” and the “emanation of acts from the soul without the mediation of the body”. He believes that the soul can be directly emanated from the first origin. When rejecting Meybodi’s reasoning, Mulla Sadra states, “Initially, the realization of negations, similar to additions, regarding the truth of negative propositions is posterior to the realization of Almighty Necessary”, and “Secondly, the soul, as such, is accompanied by weakness and strength and needs the body in activity and disposition.” This view of Mulla Sadra about the soul’s not being qualified for being the first emanated is more consistent with the approach and principles of the Transcendent Philosophy as to the soul’s being “corporeally originated and spiritually subsistent” than with the approach and principles of the Peripatetic philosophy as to the soul’s being “spiritually originated and spiritually subsistent.”
    Keywords: first emanated, intellect, soul, Abhari, Meybodi, Mulla Sadra, Sharh al-hidayah al-hikmah
  • Alireza Asadi Page 25
    Given the various narrations from the Infallible Imams (a), the Sirat (path) is one of the stations of the Hereafter. However, the differences between the narrations in this regard have led to various interpretations of the concept of the Sirat and, thus, each prominent Islamic thinker has provided a specific explanation for it. As a philosopher and commentator of the Holy Qur’an, Mulla Sadra has tried to present a rational explanation for this theorem based on his own particular philosophical principles and the narrations from Infallible Imams (a). He believes that the Hereafter is the innermost of the world and, therefore, he considers the Sirat (the bridge over Hell leading to Paradise) to be the manifestation and embodiment of Man’s worldly path and its innermost. Following a descriptive-analytic method, this paper evaluates the Sadrian explanation of the Sirat based on religious teachings and tries to demonstrate its consistency with Qur’anic verses and narrations. At the same time, the writer elaborates on and extends Mulla Sadra’s view of the truth of the Sirat and the related problems, such as the functions and features of the Sirat, embodiment of the Sirat in the Hereafter, the relationship between the Sirat and the Infallible Imams (a) and divine favorites of God, the criterion for the extent and limits of the Sirat, and also makes a short reference to the related points in Qur’anic verses and narrations.  
    Keywords: the Sirat, stations of the Hereafter, resurrection, Hereafter, Mulla Sadra
  • Mohammad Kazem Elmi Sola, Tooba La’l Sahebi Page 41
     “I” or “self” is intertwined with self-consciousness in Sadrian philosophy. The emergence of “I” begins with developing an awareness of the self and then develops, grows, and attains different levels based on the same awareness. In this paper, the writers aim to explore the growth of “I” or “personality” based on Mulla Sadra’s philosophical principles. In its technical sense, “personality”, which is created in the light of training and other influential factors, is formed in the domain of the transcendent and grown “I”. This is because “I”, from the very beginning, is an individual and a particular ontological identity. However, personality, which mainly represents an individual’s voluntary attributes and features, appears at specific stages of a person’s process of development and correct intellectual education. Following a specific analytic method, the present paper examines the process of appropriate growth, which mainly takes place after puberty.  
    Keywords: personality , intellect, free will, training, knowledge, Transcendent Philosophy
  • Forough al, Sadat Rahimpour, Hadi Jafary Page 53
    The attention to the specific features of the Hereafter, such as time, and its comparison with worldly conditions can be witnessed in many of Mulla Sadra’s works. Given the presupposition that corporeal resurrection and the existence of other-worldly body are necessary in the Transcendent Philosophy, the question is whether time also exists in the Hereafter. If the answer is yes, what are its qualities and quantities, and how does it differ from worldly time? The present paper is intended to provide some responses to such questions about time and concludes that the existence of a kind of time which matches the Hereafter and the other-worldly corporeal existence is necessary for believing in corporeal resurrection. This kind of time enjoys a more perfect and intensive level of the worldly existence of time and possesses some other-worldly features such as the relativity of feeling the passage of time, influence of the extent and level of individual’s immateriality in the slowness or speed of the passage of time during other-worldly events, and correspondence of the perception of passage of time with the domination of angelic aspect over each individual (in the course of worldly life).
    Keywords: time, Hereafter, purgatory, worldly body, corporeal resurrection
  • Mohsen Habibi, Ali Yazdani Page 69
    The Hadith of Truth, which Kumayl has narrated from Imam Ali (a), contains some sublime points, and on which some prominent figures such as Seyyed Haydar Amuli have written commentaries. When commenting on the first part of the hadith, al-haqiqah …, Amuli mentions that, according to this hadith, Almighty Truth is manifested in the forms of the loci of manifestations, which are, nevertheless, non-existent. This statement appears paradoxical and, thus, Seyyed Haydar has tried to resolve it. In his view, manifestations and entities are fixed in their non-existence and appear in the name of divine light, which is the same existence of Almighty Truth. They are permanently in non-existence, and it is, in fact, the name of the divinely manifested that grants them existence at each moment. Otherwise, if they enjoy continuous existence, granting existence to them would mean the attainment of what they have already attained. In response to this paradoxical affair, Amuli benefits from the allegory of the sea and the wave. He explains that the sea appears in the form of the wave; hence, the wave exists in one respect and does not exist in another one. In this way, Seyyed Haydar tries to remove the paradox involved in the first section of the hadith.  
    Keywords: Hadith of Truth, paradoxical, affirmation, non-existence, manifestations, Imam Ali (a), Seyyed Haydar Amuli
  • Seyyed Mohammad Hosseini Nik, Seyyed Hashem Golestani, Fathali Akbari Page 85

    There are several different interpretations of the intellect, and a number of different duties, types, and levels have been attributed to it in conformity with each interpretation. Among them, reference can be made to fitri intellect, theoretical intellect, practical intellect, universal intellect, active intellect, basis for obligation, etc. In the same vein, gnostics and sufis have even referred to obligation and escape from the intellect. In this paper, following an analytic-descriptive method and based on a new ontological and epistemological division, the writers have tried to examine the different types of the intellect from the viewpoint of Mulla Hadi Sabziwari. In the ontology of the intellect, this concept is considered as a level of existence or an existent which is discussed in the framework of universal intellects, particular intellects, and the ten-fold intellects. Moreover, the relationships and differences between them are explained therein. From an epistemological approach, the intellect is viewed as Man’s faculty of perception. The writers also explore the natural intellect, empirical intellect, theoretical intellect, and practical intellect and their levels, the simple intellect, and the differentiated intellect alongside the epistemology of the intellect. The findings of this study indicate that, when explaining the different types of the intellect, we sometimes deal with the human intellect (levels of the rational souls, particular intellect, or livelihood intellect) and sometimes with non-human intellects (universal separate intellects) and, since the ascended and descended intellects are two levels of the same species, they connect with each other in the arches of ascent and descent. The findings also reveal that the intellect which gnostics usually reproach is the imperfect particular intellect, which is under the influence of fanciful thoughts, and it is the habitual and natural intellect which is the criterion for obligation.

    Keywords: types of intellect, universal intellect, primary intellect, active intellect, criterion for obligation, Mulla Hadi Sabziwari