فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 5 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • براتعلی خاکپور ، بایزید شریفی، ایوب معروفی، هژار خالدی صفحات 11-31
    ارزیابی مکان گزینی کاربری های آموزشی نقش بسیار مهمی در میزان موفقیت و کارایی این مراکز و رسیدن به رفاه اجتماعی و توسعه پایدار دارد. در همین راستا در این پژوهش فضاهای آموزشی شهر اشنویه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد ارزیابی واقع شده اند. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی مدارس با استفاده از ماتریس سازگاری، مطلوبیت و ظرفیت می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری، تمامی مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان های موجود در سطح شهر اشنویه می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که مراکز آموزشی در وضعیت مطلوبی نسبت به ماتریس سازگاری قرار دارند، که تنها 14 درصد از مدارس ابتدایی در وضعیت کاملا نامناسب مکان گزینی شده اند. در ارزیابی ماتریس مطلوبیت نسبت به شاخص های شیب و رودخانه، به جز 2 مدرسه ابتدایی که در موقعیت نسبتا ناسازگار واقع شده اند تمامی مدارس در شرایط مناسبی قرار دارند. از لحاظ شعاع دسترسی به غیر از دبیرستان ها، دیگر مقاطع مخصوصا مدارس ابتدایی تمام سطح شهر را پوشش نمی دهند. در ارزیابی ماتریس ظرفیت نیز مدارس با استانداردهای ملی فاصله زیادی دارند بویژه از لحاظ شاخص تراکم دانش آموزان در کلاس در تمامی مدارس بیش از ظرفیت استاندارد محصل در کلاس وجود دارد و همچنین هیچ تناسبی بین جمعیت محلات و تعداد مدارس موجود در محله های شهری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سازگاری، فضاهای آموزشی، مکان گزینی، شهر اشنویه
  • احمد پوراحمد، علیرضا محمدی، الهه پیشگر صفحات 33-53
    عدم تعادل در شبکه شهری برخی از مناطق جغرافیایی کشور، یکی از مسائل و چالش های امروز در برنامه ریزی منطقه ای است. در این راستا تحلیل وضعیت شهرها در درون شبکه شهری منطقه ای ضرورتی مبرم برای درک تغییرات و تدوین برنامه های متعادل کننده است. در این راستا، هدف این مقاله بررسی و تحلیل شبکه شهری استان ایلام با تاکید بر میزان و توزیع جمعیت در شهرهای استان ایلام و بررسی سطح خدماتی شهرها از نظر شاخص های خدمات و عمران شهری است. قلمرو مکانی پژوهش 21 شهر استان ایلام و قلمرو زمانی پژوهش دوره 1375 تا 1390 بوده است. در این مقاله از مدل هایی چون مدل رتبه - اندازه [1] ، مدل تحلیل لگاریتمی جمعیت، ضریب آنتروپی [2] ، ضریب تغییرات [3] و شاخص ارزش مرکزیت وزنی [4] استفاده شده است. از مهم ترین یافته های این پژوهش می توان به این موارد اشاره کرد: 1) شبکه شهری استان ایلام نامتعادل بوده و با پدیده نخست شهری مواجه است. 2) اغلب شهر های نوبنیاد و کوچک استان، در سطوح پایین خدماتی در شبکه شهری از نظر سطح بندی خدماتی قرار گرفته اند. 3) شبکه شهری استان ایلام از سال 1385 به این سو برخلاف دهه 1385- 1375، به سمت تعادل حرکت نموده است و این روند به کندی در جریان است. در پایان، پیشنهادهایی بر اساس یافته های پژوهش جهت ایجاد تعادل در شبکه شهری استان ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، استان ایلام، مدل های تحلیل شبکه شهری
  • علی موحد، سوران مصطفوی صاحب ، مظهر احمدی صفحات 55-75
    از مشکلات اساسی ناشی از ساختار فضایی نامناسب که برنامه ریزی شهری امروز با آن روبه رو می باشد، توسعه ورشد بی رویه و بی برنامه شهرهاست. هدف این پژوهش بررسی انواع فرم های شهری و تبیین الگوی گسترش فضایی-کالبدی شهر سقز است. فرم شهری سقز مورد تحلیل قرار گرفت و الگوی گسترش شهر مشخص شد. روش پژوهش توصیفی -تحلیلی و برای سنجش فرم شهر وتحلیل چگونگی گسترشاینشهر از روش ها و مدل های کمی آنتروپیشانونوهلدرن، ضریب جینی، ضریب مورانو برای شناخت الگوی رشد کالبدی شهر از روش خود همبستگی فضایی در Arc Gisاستفاده شده است. نتایج بدست آمده از مطالعات و روش های پژوهش نشان می دهد که روند توسعه فیزیکی شهر سقز از سال 1335تاکنون نشان از توسعه فیزیکی ناموزون و بدون توجه به معیارهای شهرسازی و زیست محیطی دارد که طی دوره 1335تا 1365الگوی توسعه شهری به تبع از شبکه ارتباطی به صورت شعاعی و در سالهای بعد توسعه شهری به دلیل وجود موانع طبیعی در ضلع غربی شهر به تدریج از حالت شعاعی به شکل فشرده تبدیل شده است. بهرهگیریازمدلهاو تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که رشدسریعشهرازسال 1365 شروعشده و از این دوره گسترش شهر تا سال1390به صورت پراکنده و افقی و خارج از محدوده تصویبی طرح ها بوده است. وباتوجهبهنتایجپژوهش،الگویرشدفشردهبهعنوانالگویتوسعهآتی شهرسقز پیشنهادمی شود.
    کلیدواژگان: : فرم شهری پایدار، پراکنش افقی، فرم فشرده، شهرسقز
  • جمیله توکلی نیا، رضا کانونی*، امیر شریفی صفحات 77-99

    ارزیابی و تحلیل سیستم های شهری نشانگر سیاست گذاری ها و نحوه پخشایش جمعیت در پهنه سرزمین می باشد. با مطالعه این امر نحوه پخشایش و میزان تعادل در توزیع جمعیت مشخص تر می شود. در ارزیابی سیستم های شهری مدل های بسیار فراوانی مطرح اند. این مدل ها دارای نتایج بسیار متفاوتی اند، به طوری که کاربرد دو مدل متفاوت در یک موضوع مشخص حصول نتایج متفاوت را به همراه دارد. هر کدام از مدل های ریاضی دارای درجه اهمیت متفاوتی اند که در بررسی ها بی توجهی به این موضوعات می تواند مساله ساز باشد. برای حصول به این هدف در این پژوهش که از نوع تحقیق کاربردی– توسعه ای با روش توصیفی– تحلیلی است، ابتدا به وسیله شاخص های نخست شهری، رتبه– اندازه زیپف و ضریب آنتروپی سیستم های شهری درمناطق نه گانه کشور مورد بررسی قرار گرفته اند و در مرحله بعد با استفاده از نظرات استادان مرتبط با موضوع، اهمیت هریک از این مدل ها تعیین شدند. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان داد که منطقه یک دارای متعادل ترین وضعیت و منطقه پنج نا متعادل ترین منطقه است.

    کلیدواژگان: سیستم های شهری، نخست شهری، رتبه - اندازه، ضریب آنتروپی، تحلیل سلسله مراتبی
  • معصومه سربندی فراهانی ، مصطفی بهزادفر، مصطفی عباس زادگان، نینا الوندی پور صفحات 101-115
    قرارگاه رفتاری به معنای الگوی رفتاری پایدار در مکان، حاصل تعامل محیط و انسان در دوره زمانی متناوب می باشد. انسان موجودی جدا از پیرامون خود نیست و در هر لحظه با آن ارتباط دارد. از این رو در هرلحظه از محیط تاثیر می پذیرد و به صورت متقابل بر آن تاثیر می گذارد. در این میان ویژگی های محیط بر الگوهای رفتاری تاثیر بسزایی دارد. مقاله حاضر با بررسی متغیرهایی چون تعداد، تنوع و چگونگی سازماندهی قرارگاه های رفتاری در فضاهای سبز و باز محلی، سعی در شناسایی هنجارهای کیفیات محیطی موثر بر شکل گیری قرارگاه های رفتاری مطلوب دارد که در حیطه نمایانگر کارکردی، مطرح می باشند. روش تحقیق مقاله پیش رو، بررسی تطبیقی از طریق مشاهده مستقیم قرارگاه های رفتاری از نوع جستجوگر با بهره گیری از شیوه عکس برداری از محیط در فواصل زمانی گوناگون می باشد. ماهیت قرارگاه های رفتاری و الگوهای فضایی- زمانی هر یک از نمونه های مطالعاتی نشان می دهد که هنجارهای نفوذپذیری بصری و فیزیکی، تنوع فعالیتی، امنیت و آسایش محیطی نقش بسزایی در شکل گیری قرارگاه رفتاری مطلوب در فضاهای سبز و باز محلی دارند. همچنین در صورتی که کیفیات محیطی یاد شده در طراحی فضاهای سبز لحاظ شوند، احتمال افزایش تعداد و نوع قرارگاه های رفتاری مطلوب، وجود دارد که تبعات مثبتی از جمله افزایش تعاملات اجتماعی را در پی خواهد داشت و در صورت شکل گیری قرارگاه رفتاری نامطلوب، کارکرد پارک ها با تبعات منفی از جمله به وقوع پیوستن جرایم و کاهش امنیت همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: رویکرد رفتار شناختی، پارک و فضای سبز، قرارگاه رفتاری
  • زهره فنی ، اعظم کرمی صفحات 117-143
    منطقه 7 شهرداری تهران، با وسعت 1, 536, 800 متر مربع، جمعیت 310184 و سرانه فضای سبز 3. 85 مترمربع، در مقایسه با سرانه پیشنهادی طرح جامع تهران (13/9) ، و سرانه قابل قبول برای کلان شهرهای ایران (18) ، با مساله کمبود این سرانه مواجه است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی- توصیفی و تاکید بر جنبه کاربردی آن، به ارزیابی و مکان یابی فضای سبز منطقه مورد مطالعه بر اساس معیارهای مکان یابی و نیازهای جمعیتی پرداخته است. برای جبران کمبود این سرانه، ارزش های زمین های منطقه برای ایجاد فضای سبز، با استفاده از معیارهایی مانند نزدیکی به مراکز مسکونی، مراکز آموزشی، فرهنگی، تجاری، بهداشتی، مراکز فرهنگی، تاسیسات شهری و عوامل طبیعی مانند عوامل آب و هوا، زمین شناسی و منابع آبی مورد سنجش قرار گرفته است. سپس داده های مکانی در برنامه GIS به لایه های اطلاعاتی جدید تبدیل شدند. بعد از آن، به منظور الگوسازی هر کدام از معیارها بر اساس ارزش و اهمیت آنها در مکان یابی فضای سبز، در نرم افزار Expert Choice به لایه های اطلاعاتی وزن داده شد. نتایج حاصل از تلفیق لایه های وزن دهی شده، زمین ها را برای انتخاب مکان مناسب فضای سبز اولویت بندی کرد. سپس این زمین ها با نقشه کاربری اراضی مقایسه و ارزیابی شد. در نهایت، زمینها در سه نوع پهنه: مناسب ، متوسط و نامناسب تعیین و براساس آن، مطلوب ترین آنها برای احداث فضاهای سبز جدید پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، مکان یابی، GIS، AHP، منطقه 7، شهر تهران
  • محمد اجزاء شکوهی، لیلا جوهری صفحات 145-164
    برخورداری از کیفیت زندگی مطلوب حق همه ی شهروندان است. از آنجایی که حد آسایش و رفاه یک فرد با حداکثر شاخص های کیفیت زندگی حاصل می شود، لذا امروزه کیفیت زندگی بسیار مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. هدف این تحقیق مطالعه ی تطبیقی کیفیت زندگی از دیدگاه شهروندان شهر مشهد (مورد مطالعه محله هاشمیه- منطقه 9 و محله سعدآباد- منطقه 1) می باشد. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جهت آزمون فرضیات از روش مقایسه میانگین و از آزمون لوین جهت تعیین برابری یا عدم برابری واریانس های دو جامعه استفاده شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی خانوارهای ساکن در محلات سعدآباد و هاشمیه می باشدکه با استفاده از نمونه گیری کوکران، حجم نمونه برای هر محله تعیین شده و در مجموع 327 پرسشنامه توزیع شده است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که اختلاف معناداری در شاخص های کیفیت زندگی دو محله مشاهده نشد، زیرا هیچ کدام از دو محله ی مورد مطالعه به طور مطلق محدوده ی کاملا توسعه یافته و یا توسعه نیافته نیستند، بلکه بر اساس یافته های تحقیق هر دو محله خود به سه محدوده ی برخوردار، نیمه برخوردار و کمتر برخوردار تفکیک می شوند، بنابراین تمامی فرضیات مبنی بر اینکه اختلاف معنی دار در دو محله از منظر شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی-کالبدی کیفیت زندگی وجود دارد، رد شدند و نمی توان یک محله را صرفا به خاطر رشد مسکونی توسعه یافته تلقی کرد، بلکه تمامی مولفه های کیفیت زندگی به طور کلی سطح توسعه یافتگی یک منطقه و محله را تعیین می کنند.
    کلیدواژگان: محله، کیفیت زندگی، شهروندان، شهر مشهد
|
  • Bratali Khakpour, Bayazid Sharifi, Ayoub Maroufi, Hejar Khaledi Pages 11-31
    Location assessment of educational land use have crucial role in the success and efficiency of these centers to achieve sustainable development and social welfare. In this regard, this study evaluated located educational spaces of Oshnaviyeh city by Geography information system (GIS). The aim of the present study is evaluate schools using matrix compatibility, utility and capacity. Method is descriptive - analytical and statistical society is all elementary, middle and high schools in the Oshnaviyeh city. Our findings show that educational centers are in good condition to thecompatibility matrix that only 14 percent of elementary schools are in the totally inappropriate location state. By assessment utilitymatrix according to slope and river indicators, all schools located in aposition suitable except for the two elementary school. According to the radius access, all levels, especially elementary schools did not cover the entire city except of highschools. According of assessment capacity Matrix schools are far from national standards, especially in terms of the density of students in class, in all school students in the classroom is more than the standard capacity, and there is no proportion between population centers and schools in urbanneighborhoods.
  • Ahmad Pourahmad, Alireza Mohammadi, Elaheh Pishgar Pages 33-53
    Imbalances within an urban network of some geographical regions of the country, is one of the issues and challenges of today's regional planning. In this regard, the analysis of city status within the regional urban networks for understanding the changes and for providing balancing programs, are essential. The main purpose of this paper is a studying and analysis of the Ilam province urban network with emphasis on the population and the civil services concentrated in cities. This study location is Ilam province and its period is 1996-2011 times zone. In this article to analysis urban network, the following models have been used: Rank-Size Model, logarithmic population analysis, Coefficient of Variation, Weighted Centrality Index, Entropy Model. The most significant findings of this study can be summarized to these cases pointed out: 1) Ilam urban network is unbalanced, too. 2) Approximately all of the small new cities are within the lowdown level of the urban network by means of those service functions. 3) Ilam urban network is moving towards balance within the period 2006-2011. Finally, based on the findings of this research, some recommendations are proposed.
    Keywords: Ilam province, urban system, Urban Network Analysis Models
  • Ali Movahed, Soran Mostafavi, Mazhar Ahmadi Pages 55-75
    The main problems caused by inappropriate spatial structure that today’s urban planning is faced with it, are uncontrolled growth and development of our unplanned city. The purpose of this research is the study of types of urban forms and explanation of physical andspatial pattern of Saqqez. Urban form of Saqqez was analyzed and city’s expansion pattern was determined. The study method of descriptive-analytical.and for evaluation the city's form andAnalyzing how this city expanded, used the methods and quantitative models of Shannon and Holdernentropy, Gini andMoran's coefficient. And to recognition, physical growth pattern of the cityIs used spatial autocorrelation method in Arc GIS .The results of studies and research methodsShows that physical development process of Saqqez, since 1335,that indicades in harmoniuosPhysical development and regardless of urban and environmental criteria that during period of 1335 to1365 urban development pattern and with following communicative network in radial formAnd in later years, urban development due to the natural barriers, gradually on the west side of the Town, is turned to compact form from radial form. Using models and data analysis implies thatthe city's rapid growth has begun in1365 decade. From this period since 1390 city's developmenthas been scattered, and horizontal and out of range of approval plans. According to research results, Compact growth pattern is recommended as city's future development pattern.
    Keywords: sustainable urban form, horizontal variance, compact form, Saqqez
  • Jamileh Tavakoliniya, Reza Kanooni, Amir Sharifi Pages 77-99

    Assessment and analysis of urban system is an indicator of policies and distribution of population in territorial scale. By study of such character there will be a determination of balance in population distribution. Each of the math models has a different importance that ignoring this subject in studies can make a sever problem. Using one method in considering the topic can not be efficient, so using more models is suggested for obtaining good and decisive results. This resreach aims to study the urban systems of the country in nine different regions.The methodology of the research is based on descriptive –analytical At first by applying zipf rank – size and Entropy the urban systems nine parts of country were considered and in next step expert views were used to show the level of importance of each models. The results of this research pointed that first region is the most balnced area of Iran and the fifth region had the lowest level of equilibrium.

    Keywords: urban systems, primacy, rank – size, entropy, Analytical Hierarchy Process
  • Masoomeh Sarbandi Farahani, Mostafa Bahzadfar, Mostafa Abbaszadegan, Nina Alvandipour Pages 101-115
    The environmental setting as context of behavioral pattern is the interaction of environment and people within variety of time settings. People are not isolated from their surroundings and at the moment associate with it. Accordingly, at every moment, they are influenced by the environment and affect it. Meanwhile the features of the environment have a great impact behavior pattern. This paper tries to identify the environmental quality norms affecting the desired or undesired settings through explaining the concept of behavioral settings and focusing on quantity, diversity and organization of behavioral setting in local green and open spaces. The research method of this paper is based on direct observation of behavioral settings by means of taking picture in various intervals. Results from the case studies shows that visual and physical permeability norms, variation of activities, safety and welfare of the environment play a significant role in shaping of behavioral settings in local parks. If these environmental qualities are considered in park design process, the probability of increase in number and type of behavioral setting variables will improve. This will lead to positive outcomes such as increased social interaction. But, if undesired behavioral settings are formed, negative consequences such as crime, unsafety will happen.
    Keywords: cognitive behavioral approach, parks, green space, Behavioral settings
  • Zohreh Fanni, Azam Karami Pages 117-143
    Zone 7 is located in the central area of Tehran, with population 310,184 and 1,536,800 m2 area; green space per capita 3.85 assigned to the District in Tehran’s master plan. Therefore, that is clearly different with Tehran (9.13 m square) per person and per capita acceptable to the metropolitans in Iran (18 m). This study is based on analytical - descriptive methods, with emphasis on its applied aspect while tried to To compensate per capita green lands must be evaluated the value of land for green space, by using parameters like access to residential centers, schools, cultural, commercial, health and civil facilities, abundant lands and physical factors such as climate, geology, water resources, topography. Then, locational data were transferred to GIS to making new informational files. After that, in order to making pattern of each index based on their values in locating green space, the Expert Choice software was weighted. The results of combining information layers had been categorized region’s land to select and develop green spaces. Then, these lands had been compared and evaluated with the land use resulted map. Finally, it had been determined the lands with three zones: adequate space, unsuitable and medium categories. So, based on results, we supposed the most desirable land for the estabilishment of new green space.
    Keywords: Green space, location, GIS, AHP, Zone 7, Tehran
  • Mohammad Ajzashokouhi, Layla Johari Pages 145-164
    Having a good quality of life is the right of all citizens.Since the level of comfort and well-being of a person can be achieved with the highest quality of life. Thus the quality of life is very important for managers and urban planners. This research aims to do a comparative study of the quality of life from the perspective of the citizens in Mashhad (the case study is Hashemiye neighborhood-District 9 and Saadabad neighborhood-District 1). The research method is applied descriptive – survey one. In order to test the hypothesis comparison of the mean is used and Levine test is used to determine equality or non-equality of the two population variances. Scope of the study includeall families living in the Saadabad and Hashemiye neighborhoods by using Cochran sampling, sample size for each neighborhood designated.A total of 327 questionnaires were distributed. To Analysis the data SPSS software is used. Results show that there was no significant difference in the quality of life in two communities. Because none of the two neighborhoods studied are fully developed or undeveloped. But based on observations and research findings both of the neighborhoods are separated in three ranges inclusive, mid-inclusive and less inclusive, thus all the assumptions which were conducted that there is a significant difference between the two communities in terms of economic, social and physical indicators of the quality of life were rejected. You cannot meet a neighborhood developed only for the residential growth, but all the components of quality of life will determine the development level of a region and neighborhood.
    Keywords: neighborhood, Quality Of Life, citizens, Mashhad