فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 8 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عامر نیک پور صفحات 11-33
    تراکم از مهمترین عناصر شناخت فرم شهر است که تحلیل آن راهی مفید برای سامان دهی نظام توزیع جمعیت و فعالیت شهر به شمار می رود. تحلیل تراکم؛ کوشش برای سامان دادن به الگوی کالبدی شهر و هدف از آن برنامه دار کردن سازمان فضایی شهر است. پژوهش حاضر با تعریف و ارائه شاخص های مختلف از تراکم و با تحلیل فضایی سعی نموده تا تصویر کامل تری از فرم شهر آمل ارائه دهد. تحقیق از نظر ماهیت کاربردی و روش آن تحلیلی و کمی است. برای سنجش توزیع تراکم از روش تحلیل تراکم و از مدل های کمی مانند ضریب ویلیامسون، آنتروپی نسبی و شانون استفاده شد. برای تحلیل الگوی فضایی تراکم نیز از تکنیک اتوکرولیشن فضایی استفاده شد که با استفاده از آماره G نقشه های (Hot Spot) و (Cold Spot) تهیه گردید. نتایج تحقیق از تمرکز گرایی ساخت و سازهای جدید و وجود تفاوت در بین مناطق مختلف شهرآمل حکایت دارد. در این بین شاخص های (F. A. R) ، تراکم مسکونی، تراکم ناخالص و خالص مسکونی دارای توزیع نابرابر و شاخص های تراکم نفر در مسکن و خانوار در مسکن توزیع برابری را در مناطق شاهد بوده اند. بیشترین تمرکز و فشردگی مربوط به شاخص (F. A. R) بوده که نشان دهنده بالا بودن میزان متراژ زیربنای واحدهای مسکونی بین مناطق مختلف شهر آمل است، اما شدت توزیع تراکم مسکونی (136/0) بیشتر از تراکم ساختمانی (124/0) بود که این امر یعنی تمایل به افزایش تعداد واحدهای مسکونی بیشتر از تمایل به افزایش زیربنای مسکونی است.
    کلیدواژگان: فرم شهر، تراکم، تحلیل فضایی، آمل
  • علی شیخ اعظمی صفحات 35-61
    در جهان امروز نابرابری های اجتماعی و اقتصادی تحت تاثیر تباین های جغرافیایی ، الگوهای فضایی جمعیت و فعالیت ویژه ای را بوجود آوردند که توسعه مناطق را تحت تاثیر قرار داده است. این الگوی فضایی جمعیت و فعالیت در سطح زمین شبکه ایی از سکونتگاه ها را بوجود می آورده که با توجه به تباینات ذکرشده و منابعی که در اختیار دارند ، نقش کلیدی و مهمی را در توسعه مناطق بازی می کند. در همین راستا ، هدف عمده این مقاله بررسی نقش کلیدی شبکه شهری بر توسعه منطقه ایی در محیط ساحلی استان مازندران است. در این مقاله با توجه به نوع تحقیق (توصیفی-تحلیلی) از دو دسته روش فنون تحقیق (تحلیل رگرسیون ، تکنیکهای ترسیمی و مشخص کننده های ریاضی) و تکنیکهای تخصصی (شاخص های نخشت شهری ، مئل رتبه-اندازه،مدل رتبه-اندازه تعدیل یافته ، مدل نقطه جدایی ، مدل اندازه شهرنشینی و اشتغال) استفاده شده است. از جمله نتایجی که این پژوهش به آن دست یافته است عبارت است از ؛ میزان نخست شهری در استان مازندران هیچ وابستگی و یا همبستگی با میزان شهرنشینی این استان ندارد ، شبکه شهری استان مازندران دارای الگوی مسلط خطی پیوسته با هسته های پراکنده است ، میزان شهرنشینی شهرستان های استان و درصد شاغلین این شهرستان ها کاملا" در ارتباط با یکدیگرند ، اما شهرنشینی در استان مازندران در بین سه بخش اقتصادی صنعت ،خدمات و کشاورزی به بخش خدمات نزدیکتر بوده و این بخش تاثیر زیادی در شهرنشینی استان و بالعکس داشته است.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، توسعه، توسعه منطقه ایی، فضا، استان مازندران
  • مصطفی قدمی، پریناز یوسفیان صفحات 63-86
    شهر، به عنوان یکی از دستاوردهای بشر از دیرباز موردتوجه تمدن ها بوده است، لیکن از ابتدای قرن نوزدهم توجه به مسائل شهری شکل جدیدتری به خود گرفت. زیرا رشد صنعت و تکنولوژی بر گستردگی شهرها افزود و در این رهگذر رشد و توسعه ی کالبد شهرها نه تنها از عوامل طبیعی بلکه از عوامل انسانی نیز تاثیر پذیرفت. هدف از این مطالعه، بررسی و شناخت الگو و ساختار فضایی کلان شهر اصفهان و بررسی تاثیر ساختار فضایی فعلی بر روی آلودگی هوای موجود در این شهر است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و براساس ماهیت و روش کار توصیفی – تحلیلی است. در این پژوهش از مدل های آنتروپی، موران و هلدرن برای تعیین ساختار فضایی شهر اصفهان و پس از تعیین ساختار فضایی، با استفاده از مدل سازی جاذب سفر به بررسی وضعیت موجود آلودگی هوا در شهر اصفهان پرداخته شده است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد، در حال حاضر ساختار فضایی شهر اصفهان بدون مرکز (دیس پرس) است. گسترش پراکنده و بدون مرکز سبب افزایش آلودگی در شهر اصفهان شده است، البته هم اکنون آلودگی هوا از مشکلات جدی این شهر به حساب می آید با تقویت هسته مرکزی شهر، میزان آلودگی هوا به مقدار چشم گیری کاهش می یابد. از طرف دیگر با بررسی وضعیت موجود ساختار فضایی، مشخص گردید؛ بیشترین سهم را در وسایل نقلیه، تاکسی و بعد از آن سواری شخصی در آلودگی هوای شهر اصفهان دارا هستند. با بررسی غلظت آلاینده ها مشخص گردید، در بین آلاینده ها منواکسید کربن، بیشترین غلظت آلایندگی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهر، اصفهان، آلودگی هوا
  • سجاد فردوسی ، پری شکری فیروزجاه صفحات 87-110
    در مقابل راه حل توسعه و تعریض معابر به منظور حل مشکلات ترافیکی، راه کار تنظیم جهت حرکت معابر قرار دارد که به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت ترافیک، رفته رفته مورد توجه بیشتری قرار می گیرد. در این راستا، در این پژوهش "هسته مرکزی شهر دامغان" به عنوان نمونه مطالعاتی به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف رفع معضلات ترافیکی شهری بواسطه اصلاح جهت حرکت معابر مورد بررسی قرار گرفته و سعی بر آن است که تا حد ممکن از تعریض معابر و احداث معابر جدید کاست و در مقابل به منظور حل مشکلات ترافیکی، روی به ابزارهای مدیریتی آورد. اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی از طریق برداشت حجم ترافیک محدوده بدست آمده است و پس از شناخت وضعیت موجود محدوده مورد مطالعه به تجزیه و تحلیل آن پرداخته شده و در پایان، راه حل پیشنهادی تحت عنوان تنظیم جهت حرکت معابر، با استفاده از نرم افزار Aimsun شبیه سازی شده و به مقایسه آن با وضع موجود پرداخته شده است. نتایج حاصل شده از مقایسه وضعیت موجود و طرح پیشنهادی محدوده مطالعاتی، نشان داد که مطابق با پارامترهای خروجی از نرم افزار Aimsun، در مجموع راه حل تنظیم جهت حرکت معابر، عملکرد مطلوب تری را نشان می دهد، این در حالی است که طرح تفصیلی شهر، راه حل توسعه و تعریض معابر را در این محدوده پیشنهاد نموده که به لحاظ اقتصادی- اجتماعی، محدودیت های بسیاری را پیش رو دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت، ترافیک، تنظیم جهت حرکت معابر، دامغان
  • زهره فنی، مریم بیرانوندزاده *، اکبر سلطان زاده، حکمت امیری صفحات 111-131

    توزیع فضایی جمعیت در کشورهای جهان بخصوص در کشورهای در حال توسعه، عدم تعادل در شبکه استقرار جمعیت و بهره برداری از منابع سرزمینی را نشان می دهد. در دهه های اخیر این عدم تعادل شدت بیش تری یافته است و کشور های مختلف هریک به فراخور حال خود راه حل هایی در جهت تعادل سازی شبکه شهری برگزیده و به دنبال خطوطی برای توسعه آتی خود هستند. در ایران نظیر بسیاری از کشورهای در حال توسعه، شبکه شهری در دهه های اخیر به دنبال دگرگونی شرایط اقتصادی- اجتماعی ایران با آهنگ و شتابی کم و بیش متغیر دچار دگرگونی شده و اشکال مختلفی را عرضه داشته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار شبکه شهری لرستان در سال های 1375-1390 می باشد. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی بوده است. برای جمع آوری داده ها از منابع کتابخانه ای و داده های سرشماری رسمی کشور و برای تحلیل داده ها از شاخص های نخست شهری، عدم تمرکز و الگوی سلسله مراتب شهری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تاکنون نظام شهری استان لرستان دارای توزیع نسبتا متعادلی بوده است، البته چنین تعادلی در صورتی تداوم خواهد یافت که شهر های استان از درون خود دچار مشکلات شهرهای بزرگ در مقیاس خرد نشوند و فضای مناسب را برای نسل کنونی و آینده فراهم کنند. به طوری که میزان نخست شهری از سال 1375 تا 1390 به شکل تدریجی و متعادل رو به افزایش بوده است. ولی علیرغم افزایش میزان نخست شهری در این استان، فاصله شهر خرم آباد به عنوان شهر اول با شهر دوم (بروجرد) بیشتر نبوده و هنوز نخست شهری در نظام شهری استان لرستان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نظام شهری، نخست شهری، شاخص های عدم تمرکز، آمایش سرزمین، لرستان
  • غلامرضا ملکشاهی ، سیده زهرا حسینیان صفحات 133-148
    امروزه اکوتوریسم یکی از مهمترین فعالیت های اقتصادی در نقاط مختلف جهان به شمار می رود. به دلیل گرایش بخش قابل توجهی از جمعیت گردشگران بین المللی به آن و نیز ارتقاء سطح درک ارزش های زیست محیطی و افزایش حفاظت از منابع طبیعی در سطح جهان، ارزش اکوتوریسم روز به روز در حال افزایش است. گردشگریخانه های دوم جزئی ازصنعتگردشگریبهحسابمی آیدکه می تواندبابرنامهریزیاصولیومناسبوشناساییمزیت ها ومحدودیت هایآن،نقشموثریدرتوسعه اینمناطقودرنتیجهتوسعهملیوتنوع بخشیبهاقتصادملیبرعهدهداشتهباشد. مجموعه روستایی چلاو از توابع شهرستان آمل ازجملهروستاهایییلاقیاستانمازندران استکهشکل گیریخانه های دومعمدتا و به صورت بی رویه طیدهه اخیرشدتیافتهاست. دراینتحقیقبااستفادهازروش های توصیفیوتحلیلی،اثراتگسترشخانه هایدومبرتغییرات اقتصادی و زیست محیطی روستاهای منطقه چلاو موردتحلیلقرارگرفتهاست. داده های گردآوری شده توسط نرم افزار SPSS پردازش شده است. برای تحلیل داده ها از روش هایتحلیلآماری مختلف استفادهنموده ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد که گسترشخانه هایدومدرروستاهای منطقهموردمطالعه، پیامدهایمثبتاقتصادیهمچون اشتغال زایی، افزایش درآمد و توان مالیساکنین و اثرات منفی زیست محیطی همچون تخریب چشم اندازهای طبیعی،تخریبوتغییرکاربریباغاترا درپیداشتهاست.
    کلیدواژگان: آمایش ناحیه ای، گردشگری روستایی، خانه های دوم، تغییر کاربری، اثرات محیطی، منطقه چلاو
  • علی شماعی ، نفیسه آقاجانی، امیر آقابابایی صفحات 149-172
    گردشگری فرصتی را فراهم ساخته تا هر مقصدی جهت بهره جستن از منافع حاصل از آن را امیدوار سازد. ارزیابی توان محیطی اگر به گونه ی شایسته ای صورت پذیرد موجب اصلاح طرح ها و پیشگیری از بروز ناکامی در توسعه گردشگری می شود. شرایط طبیعی و ساختار اجتماعی – فرهنگی شهر طالقان اشکال متنوعی از فضاهای شهری و روستایی به وجودآورده است که هر کدام به لحاظ کارکرد های طبیعی و انسانی از سایر نواحی متمایزاند براین اساس تحلیل شرایط اقلیمی برای تعیین تقویم آسایش گردشگری (بهترین زمان) و تدوین استراتژی های توسعه گردشگری با استفاده از پتانسیل های شهر امری در خور توجه است. جهت دستیابی به اهداف فوق بانظر سنجی از متخصصان امور شهری و فهرست کردن عوامل داخلی – خارجی با زیر شاخص های تفکیک شده (طبیعی، زیست محیطی، اجتماعی – فرهنگی، اقتصادی، زیر ساختی و گردشگری) با مدل SWOT صورت گرفته است و با اولویت بندی عوامل مذکور استراتژی محافظه کارانه ارائه گردید. و به منظور ارزیابی شرایط اقلیم آسایش از شاخص بیوکلیماتیک TCI و داده های اقلیمی ایستگاه سینوپتیک کرج در یک دوره زمانی 20 ساله استفاده گردید، نتایج حاکی از آن است که همه ی ماه ها به جز ماه ژانویه از شرایط مناسب برای گردشگری خاص خود برخوردارند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، شهرطالقان، اکوتوریسم، سوآت، تی سی آی
|
  • amer nikpour Pages 11-33
    Density is one of the most imprtant factors to know the form of a city whose analysis would be a useful way to organize the system of population distribution and activity of the city. Analysis of urban space density is an attempt to organize the physical pattern of the city aimed at planning for the space organization of the city. Defining and presenting different indices of density and space analysis, this study tries to survey and analyze this concept more thoroughly to present a more complete image of Amol’s form. This is a practical study with quantitative analysis. To calculate the density distribution, the density analysis method and quantitative models such as Williamson, Relative Anthropic and Shannon were used. To analyze the space pattern of distribution the space autocorrelation technique was used and hot spot and cold spot maps were prepared by G statistics. The results show the centralization of new buildings and differences between various regions of Amol. Based on Anthropic and Williamson models, F.A.R indices, net and gross residential density during the decade under study had unequal distribution and density indices of household in housing and family in housing had equal density. In the beginning of the period, the highest level of density was related to the F.A.R, which shows the high level of area in housings. But at the end of the period, the general residential density experienced the highest level of density, which represents the construction boom in Amol.
    Keywords: form, density, spatial analysis, Amol
  • Ali Sheikh Azami Pages 35-61
    Social and economic inequalities in the world today affecting the differences of geographical, spatial patterns of crowds to create special activities that affect the development of data. The spatial distribution of population and activities in the field of formed networks of settlement, which are listed due to the differences in the resources available to it, the game development a key role. In this context, the main objective of this article is to investigate the role of urban network on regional development in different environments, coastal and mountainous. In this paper, according to the study (cross-sectional) of two groups of; research techniques (regression analysis, graphical techniques, and indicates math) and specialized techniques (index primary city, rank-size model, the rank-size adjustment model, the model of breaking-point and the model of urbanization and employment) is used. The results of this study found that the: The primary city in Mazandaran province have no affiliation or relationship with the degree of urbanization of the province , Urban network province dominant continuous linear pattern with scattered nuclei , The urbanization of the Province County and the percentage of workers in this counties are completely in contact with each other, But urbanization in Mazandaran province in the three economic sectors of industry , services and agricultural to service sector closer and it has a great impact on the province's urbanization and vice versa.
    Keywords: Urban Network, Development, Regional Development, space, Mazandaran province
  • Mostafa Ghadami, Parinaz Yousefiyan Pages 63-86
    City, has long been considered as one of the achievements of human civilization, but the beginning of the nineteenth century due to urban issues took a new form. Because of the complexity of urban growth and the technology industry added and in this way, growth and physical development of cities wasn't influenced of natural factor and even human factors. The purpose of this study was to investigate the pattern recognition and spatial structure of Isfahan and assess the impact on air pollution in the city. This research objective and based on the nature and descriptive - analytical. In this study, the model entropy, Moran and Holdern to determine the spatial structure of the Isfahan and after determining the spatial structure, using absorbent travel to check the current status of air pollution modeling has been studied in Isfahan. The results of this study showed that the spatial structure of the city is currently without center (dissPress). Open distributed without the center, causing to increased pollution in the city, However, air pollution is a serious problem in this town, but by Strengthening the downtown core, reduced the amount of air pollution. In other hand, was determined with the spatial structure of the scenario; taxis and private cars have largest sector from the air pollution of the city. By checking the density of pollutants it was determined the carbon monoxide is highest percent than other pollutants.
    Keywords: Urban spatial structure, Isfahan, Air pollution
  • Sajad Ferdowsi, Pari Shokri Firoozjah Pages 87-110
    Setting direction of streets in order to solve traffic problems is a solution against widening and construction of new Streets that is placed more attention as the one of tools for traffic management. In this context in this research with descriptive-analytical methods and the aim of solving urban traffic problems by setting direction of streets, "The central core of Damghan city" has been studied as a case study and as far as possible it will try to use of management tools and reduce the widening and construction of new streets. The research data has been collected through library surveys and field studies. It has been analyzed after the recognition of current status of study area. Finally, the proposed solution as setting direction of streets is modeled using software Aimsun and compared with current status. The results of the comparison of the current situation and the proposed scope of the study, showed that. In accordance with the output parameters of the software Aimsun, in total the solution setting direction of streets shows better performance. However, in the master plan of the city, the solution development and widening of streets is proposed for this area that it faced with many limitations in terms of socioeconomic.
    Keywords: Management, traffic, setting direction of streets, damghan
  • Zohreh Fanni, Maryam Biranvandzadeh, Akbar Soltanzadeh, Hekmat Amiri Pages 111-131

    Spatial distribution of population in the world, especially in developing countries, an imbalance in the network deployment and utilization of land resources shows This imbalance has intensified in recent decades And different countries, each according to its own solutions for the balance of the urban network and follow the lines chosen for their future development In Iran, like many other developing countries, the urban network in recent decades followed the pace of socioeconomic change more or less variable changed And various forms has to offer. The purpose of this study was to examine the structure of the urban network tries years 1375-1390. The research method employed Is analytical Data from the state and library resources and census data for statistical analysis of the first indicators of urban decentralization and urban hierarchy model is used The results show that the city of the province has been a relatively balanced distribution However, if such a balance will continue to suffer from major cities to small towns are small-scale and provide adequate space for current and future generations So that the first city from 1375 to 1390 has been gradually increasing score But despite the increase in the first town in the province, as the first city to city within the city of Khorramabad II (Borjerd) was and still more the first city in the province is the city.

    Keywords: urban system, the first urban indicators of decentralization, land use planning, Lorestan
  • Gholamreza Malekshahi, Zahra Hosainian Pages 133-148
    Ecotourism is one of the most important economic activity in today's world it is. Because a significant portion of the population trends of international tourists to ecotourism and promoting environmental appreciation And enhance the conservation of natural resources globally, Ecotourism is growing in value every day. Second home in rural areas is one of the segments of tourism industry which can play an important role in the diversity of national and local economy by principle planning and identifying its threats and advantages. The rural collection of Chelove in Amol Township is an untouched area of the province which now the mushroom growth of second homes created intensive changes in the recent decade. This study aims to investigate the economic and environmental impact of second home in rural area of Chelove. The methodology of the research is based on the descriptive-analytical methods. The data were processed via SPSS and also different statistical models were used to analyze the data. The results indicated that growth of second homes however had positive economic impact in the area but created different negative environmental effects such as destruction of natural landscapes, and intensive land use changes of orchards.
    Keywords: Regional Planning, Rural Tourism, second home, land use change, environmental impact, Chelove
  • Ali Shammaei, Nafiseh Aghajani, Amir Aghababaei Pages 149-172
    Tourism has provided opportunity to enable utilization on every destination. If evaluation of environmental power be done properly result in plan improvement and prevention of unsuccessful tourism development. Natural conditions and social _ cultural structure of Taleghan is created various forms of civic and peasant atmosphere, in which on behalf of natural and human output are differential from another regions. On this basis, analysis of climatic conditions is very important to determine tourism comfort calendar (the best time) and to compile strategies of tourism development using by civic potentials. To obtain above goals, was done survey from civic affairs experts and was listed external _ internal elements with separated sub indicators (natural, environmental, social - cultural, economical, infrastructural, tourism) by SWOT model, and was presented conservative said strategy elements by prioritizing.In order to evaluating of comfort climate conditions was used bioclimatic indicator Tci and climatic data of karaj cinoptic station in period of 20 years.The result suggest that every month except JAN have proper conditions for special tourism.
    Keywords: Tourism Development, Ecotourism, SWOT, TCI Taleghan city