فهرست مطالب

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 13 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسکندر مرادی، لقمان صادقی، شایسته نازنین پوری صفحات 7-23
    مطالعه رابطه متقابل محیط کالبدی شهرها با رفتارهای اجتماعی از نوع منفی و ناهنجارآن موضوعی است که طی چند دهه اخیر به مطالعات جغرافیایی افزوده شده است و چارچوب علمی و عملی برای تحلیل فضایی _ مکانی بزهکاری و مطالعه ناهنجاری در فضای جغرافیایی فرآهم آورده است. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه متقابل کاربری اراضی و وقوع جرائم مرتبط با مواد مخدر می باشد، روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است؛ برای شناسایی الگوهای فضایی بزهکاری ازآزمون های آماری مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار و تخمین تراکم کرنل درمحیط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. جامعه آماری مجموعه جرائم ارتکابی سوء مصرف و نگهداری مواد مخدر که طی مقطع زمانی (مهر1391لغایت مهر1392) برای آنها پرونده قضایی تشکیل شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد مهمترین کانون های جرم خیز مواد مخدر در سطح شهر سنندج در محله های عباس آباد، فرجه،کانی کوزله، و خیابان شهدا واقع شده اند که جزء محلات غیر رسمی، شلوغ و پر ازدحام شهر سنندج می باشند. انطباق مکان وقوع جرایم با انواع مختلف کاربری ها نشان داد بیشترین جرایم در محدوده کاربری مسکونی،کاربری تجاری و راسته های تجاری نظیر خیابان های امام، سیروس، فردوسی و شهدا رخ داده است. بنابراین ساماندهی کالبدی فضاهای بی دفاع و جرم زا شهر سنندج برای مقابله با ناهنجاری های اجتماعی یک ضرورت محسوب می شود.
    کلیدواژگان: کاربری زمین، کانون های جرم خیز، سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر، سنندج
  • سیدعلی حسینی ، حسین زیتونی صفحات 24-43
    کاهش فضاهای عملکردی تجاری، گسترش بیکاری در شهرها، افزایش جمعیت شاغل، نبود مکان های تمرکز فضاهای تجاری، کاهش خطی مراکز خرده فروشی، بی توجهی به نبود پارکینگهای مورد نیاز کاربری های تجاری همواره از مسایل اصلی توزیع مناسب کاربری های تجاری در سطح شهرها است. هدف این پژوهش شناسایی نقاط مستعد و مکانیابی مجتمع های تجاری در شهر رامسر از شهرهای با عملکرد ساحلی است. بنابراین، مکانیابی مناسب و کارکردی مجتمع های تجاری از مسایل عمده در مکایبابی کاربری های تجاری است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و نوع آن کاربردی، و شیوه اجرای آن پیمایشی با استفاده از نرم افزار ARC/GIS10 به منظور تحلیل های مکانی است. در این پژوهش با استفاده از 11 لایه اطلاعاتی و معیار مانند کاربری اراضی، شیب زمین، دسترسی به شبکه ارتیاطی، نزدیکی به مناطق جمعیتی متراکم، نزدیکی به میادین اصلی و مرکز شهر، فاصله از مجتمع های تجاری موجود، فاصله از مراکز خرید، فاصله از رودخانه، نزدیکی به مراکز تفریحی، نزدیکی به هتلها، نزدیکی به رستورانها وکلاس بندی نقشه های با استفاده از جدول 9 کمیتی ال ساعتی و هم پوشانی آنها توسط فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شده است. نتایج به دست آمده ، بیانگر آن است که الگوی توزیع مجتمع های تجاری متناسب با حجم جمعیت شهر و استاندارد های مکانیابی نبوده و از توزیع مناسبی برخوردار نیست. در نتیجه، الگوی توزیع مجتمع های تجاری موجود شهر رامسربه صورت متمرکز در بخش مرکزی به سمت شرق بوده و در مناطق شمالی، مرکزی و غربی شهر نیاز به ایجاد مجتمع های تجاری می باشد، لذا نیاز به برنامه ریزی صحیح و همه جانبه در مکانیابی مجتمع های تجاری شهر رامسر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مجتمع های تجاری، پاساژها، مدل AHP، شهر رامسر
  • محمد ابراهیمی ، سیدعلی علوی، ابوالفضل مشکینی صفحات 44-69
    مخاطرات طبیعی بخشی از جهان پیرامون ما بوده و همیشه یک خطر جدی برای توسعه به شمار رفته و خواهند رفت، به عبارتی زندگی بشر بدون در نظر گرفتن این مخاطرات غیرقابل تصور خواهد بود. نکته حائز اهمیت این است که از وقوع بحران نمی توان جلوگیری کرد اما تمرکز و توجه برنامه ریزی بحران شهرها در مرحله آمادگی می تواند باعث کاهش تلفات انسانی و خسارات مالی در اثر بروز سوانح گردد. دراین بین پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران در فاز پیشگیری، آمادگی و مقابله در بحران های مختلف به ویژه بحران های طبیعی بزرگ نظیر زلزله، در شهر تهران به عنوان پیشرو عمل می نمایند. تردیدی وجود ندارد که عملکرد کارآ و موثر این پایگاه ها ارتباط زیادی با نحوه مکان یابی آن ها در سطح شهر و مناطق شهری دارد به طوری که علاوه بر تامین ایمنی پایگاه بخصوص در برابر سوانح، امکان ارائه خدمات رسانی مناسب به مناطق بحران دیده را با توجه حوزه عملکردی آن فراهم سازد. تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) و تحلیل های فضایی (GIS) این قابلیت و توانمندی ها را مورد سنجش و ارزیابی قرار داده است. طبق ارزیابی های صورت گرفته، پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران در منطقه 18 شهر تهران از الگوی توزیع تصادفی و غیراصولی پیروی کرده و به لحاظ مکانی، در پهنه های فضایی مناسبی استقرار نیافته و انتخاب مکان برای ایجاد پایگاه ها بدون توجه به نیازهای خاص آن صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، :پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران، منطقه 18 شهر تهران، تحلیل های GIS، ساماندهی فضایی
  • غلامرضا ملکشاهی ، صاحبه وکیلی صفحات 70-85
    یکی از معیارهای توسعه پایدار شهری توجه به توزیع متوازن جمعیت است، لذا توزیع خدمات شهری باید به گونه ای باشد که عدالت اجتماعی و فضایی را برقرار نماید، هدف از این پژوهش ارزیابی میزان کارایی خودهمبستگی فضایی در تحلیل پراکنش فضایی خدمات عمومی شهری است. محدوده مورد مطالعه شهر سقز در استان کردستان می باشد. در راستای دست یابی به این هدف ضمن معرفی و ارزیابی کارآیی مدل خودهمبستگی فضایی [1] ،شاخص موران [2] و آماره عمومی G با کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی (Arc GIS) و نرم افزار Geodata که به وسیله آن امکان تحلیل توزیع خدمات شهری به صورت یکپارچه فراهم می شود. به تحلیل و توزیع فضایی و دسترسی 10 نوع خدمات عمومی که در سطح شهر سقز پراکنده شده پرداخته تحلیل دسترسی یکپارچه خدمات شهر سقز بیانگر این واقعیت است که ضریب موران (16/0) نشان می دهد الگوی رشد شهر به الگوی پراکنده نزدیک بوده ولی بر اساس شاخص عمومیG ملاحظه می شود که مقادیر کاربری های خدماتی دارای خوشه بندی پایین هستند ضریب دو متغیره موران برابر 26/0Morans I=- می باشد مدل دو متغیر موران بیانگر این واقعیت است که بین تراکم جمعیت و توزیع کاربری ها رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خود همبستگی فضایی، خدمات عمومی، مدل یکپارچه دسترسی، عدالت اجتماعی، شهر سقز
  • حمیده اسفندیاری مهنی ، اسماعیل آقایی زاده، زهره هادیانی صفحات 86-109
    گسترش فیزیکی شهرها به عنوان فرایندی پویا و مداوم تحت تاثیر نیروها و عوامل گوناگونی رخ می دهد. ازجمله این عوامل می توان به عملکرد موسسات آموزش عالی اشاره کرد. موسسات آموزش عالی در شهرها استقرار می یابند و پس از تاسیس این موسسات، مراکز و خدمات وابسته به آن ها شکل خواهد گرفت و این فرایند بر فرم شهرها اثرگذار شده و یکی از عرصه های مهم این اثرگذاری، گسترش کالبدی شهر است. زاهدان با داشتن 35 موسسه آموزش عالی و جمعیت بالای دانشجویی در سال 1394 به عنوان قطب برتر آموزشی در سطح استان و حتی منطقه شناخته شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از مطالعات اسنادی و پیمایشی، اثرات وجود و گسترش موسسات آموزش عالی در شهر زهدان بررسی شده است. برای این منظور از پرسشنامه متخصص محور استفاده شده است. انتخاب نمونه با توجه به تخصص محور بودن سوالات و محدود بودن جامعه ی آماری تمام شماری است. بدین معنا که پرسش نامه ها بین تمامی کارکنان و کارشناسان شهری مرتبط با برنامه ریزی توسعه کالبدی شهر در سازمان های اجرایی که تعداد آنان به 40 نفر رسیده توزیع شده است. برای آزمون فرضیه ها و تحلیل داده ها، افزون بر استناد به مطالعات اسنادی و کتابخانه ای از روش تحلیل آماری برآورد میانگین و نرم افزارهایی چون SPSS، ARC MAP و EXCEL استفاده شده است و درنهایت رتبه هر یک از موسسات آموزش عالی در گسترش فیزیکی شهر زاهدان با استفاده از مدل WASPAS ارزیابی شده است. نتایج مطالعات بیانگر اثرگذاری استقرار دانشگاه سیستان و بلوچستان به عنوان رتبه نخست و در مراتب بعدی دانشگاه آزاد و علوم پزشکی بر گسترش فیزیکی شهر زاهدان در اطراف این موسسات است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه فیزیکی، مدل WASPAS، شهر زاهدان
  • عامر نیک پور ، میترا حسین پور عسگر، حکیمه طالبی صفحات 110-133
    شهرهای خودرو محور منجر به خلق محیط های شهری می شود که نه تنها وابستگی به خودرو را ترویج و تشویق می نماید بلکه نوعی فرهنگ خودرو محوری را خلق می کند، به طوری که در عمل دسترسی به خدمات بدون خودرو امکان پذیر نبوده و یا بسیار مشکل است. در مقابل پیاده راه سازی نیرومند ترین و اثرگذارترین جنبش طراحی محلات شهری است و همچنین پیاده راه سازی کاهش پیامدهای زیان بار خودرو محوری، افزایش ایمنی افراد پیاده و بهبود محیط شهری را به ارمغان می آورد. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای توصیفی تحلیلی بوده که از شاخص قابلیت پیاده روی فرانک، ضریب آنتروپی شانون، بی مقیاس سازی فازی و برای تعمیم میزان قابلیت پیاده روی در سطح مناطق 25 گانه شهر آمل از نرم افزار GIS و برای تجزیه وتحلیل میزان همبستگی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. با توجه به اینکه بین فعالیت فیزیکی افراد و محیط ساخته شده شهر که در آن زندگی می کنند ارتباط وجود دارد، شاخص قابلیت پیاده روی می تواند در مراحل مختلف برنامه ریزی شهری مفید باشد. که در آن ارزش بالا از شاخص قابلیت پیاده روی بدان معنی است که یک آرایش خاص از شهر می تواند فعالیت بدنی افراد را مشخص کند، و پایین بودن شاخص قابلیت پیاده روی بدان معنی است که مردم اغلب از اتومبیل برای زندگی روزمره استفاده می کنند که منجر به حداقل فعالیت بدنی می شود. با توجه به شمارش شاخص قابلیت پیاده روی برای هر ساختار موجود از شهر و برای هر طرح شهری پیشنهادی می تواند امکان پذیر باشد. نتایج نشان می دهد عوامل مختلف محیطی تاثیر قابل توجهی بر میزان قابلیت پیاده روی دارد که هر چه میزان فشردگی و اختلاط کاربری های شهری بیشتر باشد قابلیت پیاده روی افزایش می یابد و مناطق مرکزی شهر آمل بالاترین میزان قابلیت پیاده روی را دارا می باشد که این امر موجب افزایش فعالیت های پیاده روی و بدون خودرو خواهد بود.
    کلیدواژگان: قابلیت پیاده روی، شاخص، فرم شهر، فشردگی، آمل
  • یاسر حاتمی ، کیانوش ذاکرحقیقی، هادی رضایی راد صفحات 134-155
    کاربری ها یکی از متغیرهای اصلی و تاثیرگذار در عملکرد محورها و الگوی سفری شهروندان در ساختار شهری هستند. بنابراین نحوه استفاده از زمین و الگوی پراکنش مکانی و فضایی کاربری ها که در فرایند برنامه ریزی کاربری زمین مشخص می گردد، الگوی سفری شهروندان را تحت تاثیر قرار میدهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و سنجش تاثیر کاربری های موجود در محورهای ساختاری و عملکردی بر الگوی سفری شهروندان در منطقه یک شهر همدان سعی در دستیابی به یک سیستم حمل و نقلی یکپارچه دارد. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی است. حجم نمونه برای سه محور عملکردی (شریعتی, میرزاده عشقی, سعیدیه) بدلیل متغیر بودن جمعیت سه محور با استفاده از فرمول (حجم نمونه جامعه نامعلوم) به ترتیب برابر با (225 و 290 و 265) است. اطلاعات برداشت شده به کمک نرم افزار SPSS (تحلیل واریانس یک طرفه Tو تحلیل رگرسیون چندگانه HMR) مورد تحلیل قرار گرفته شده است. . نتایج این پژوهش نشان میدهد که کاربری ها در تعیین عملکرد و الگوی سفری شهروندان نقش زیادی دارند. و در هر محور عملکردی هر کاربری با نوع خاصی از الگوی سفری در ارتباط است و بر آن تاثیر می گذارد. همچنین در بین کاربری های تاثیرگذار نیز بیشترین تاثیر گذاری را کاربری مختلط دارد که الگوی سفری را به سمت الگوی سفری حمل و نقل عمومی با میزان (Beta=. 976) جهت می دهد. در نهایت با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد طراحی سیستم حمل و نقلی یکپارچه در چارچوب سیستم ABC ارائه گردید.
    کلیدواژگان: محورهای عملکردی، الگوی سفر، کاربری زمین، همدان
|
  • Skandar Moradi, Loghman Sadeghi, Shayesteh Nazanin Pouri Pages 7-23
    The study of mutual relationship of physical environment of cities with social behaviors from it negative and abnormal type is a subject that has added to geographical studies during the last decade and it has provided scientific and practical frame work for spatial-lovative Analysis of crime and abnormally studies in geographical space. The aim of present research is investigation of the type and the extent of land use and formation of crime connected with drug. The method of the study is analytical and descriptive. To recognize and understand the spatial patterns of crime in the city, it is used statistical test of average oval, index nearest neighbor in the standard deviation, kernel density estimation, geographical information system (GIS).The current statistical population under the study is formed from crime and maintenance of drug abuse during Mehr 1391-1392 has formed .the result of research show that the over snandaj judicial file Th most important drug focus Sanandaj city are located in Abbas Abad, farajeh, Kani Kozaleh, Shohada and Shohada street which are crowded part of the Sanandaj city and they are the informal settlements according to the physical structure. The type and land use combination show that the majority of the crimes are accrured at Emam street, Sirous street, Ferdousi street and Shohad at residential and commercial range like. Therefore; Organization of depict and unprotected Place framework In Sanandaj consider as a necessity for contrast with social abnormal
    Keywords: land use, crime centers, abuse, drug trafficking, Sanandaj
  • Ali Hosaini, hossein zeitooni Pages 24-43
    The performance reducion of commertial spaces, the linear decrease of retail centers, and lack of proper attention for parking spaces has always been the main issue distribution of commercial uses in urban areas. The aim of this study is to identify vulnerable commercial complexes in the coastal city of Ramsar to propose appropriate locations for further functioning. The methodology of research is based descriptive-analytical approaches. To analysis and selecting the proper sits ARC/GIS10 was applied. By using 11 layers of information and criteria such as land use, land slope, associated network access, proximity to densely populated areas …. the maps were classified via analytic hierarchy process (AHP). The results indicate that the distribution of commercial complexes has no correspondence with population distribution. Consequently some parts of the city are out of commercial centers reach. On the base of the results, center and western areas of the city require commercial complexes, which should be done using GIS technique to avoid improper site selection.
    Keywords: location, commercial complexes, shopping malls, AHP models, Ramsar
  • mohammad ebrahimi, edyed ali alavi, Aboulfazl Meshkini Pages 44-69
    Natural disasters are amongst main parts of our life and they have been regarded and will be regarded as a permanent thereat to development, in other words human daily life cannot be assumed without natural disasters. It should be taken into consideration that it is impossible to preclude these disasters but to prepare for a good reaction for these disasters can be a good solution to decrease post damages casualties to the cities. Herein, Crisis Management Supportive Bases in terms of prevention, preparation and dealing with the crisis play a key role especially in Tehran and in time of natural disasters. There is no doubt that high level and efficient function of these bases has a striking correlation with the way they are located in both urban and regional level in a way that in addition to providing security of the bases especially versus disasters, they could be, based on the service area, able to provide the areas of crisis with good services. This paper tries to use multi criteria analysis techniques (MCDM) and spatial analysis (GIS) method in order to assess the effectiveness of these supportive bases. Based on assuagements crisis management supportive bases have spontaneously distributed in 18 district and have located in inappropriate places. Their location was chosen without looking after for their own specific needs.
    Keywords: Natural hazards, crisis management, supportive bases, region 18 of Tehran, GIS analysis, spatial organization
  • Gholamreza Malekshahi, Sahebeh Vakili Pages 70-85
    Considering the even distribution of population is one of the criteria for urban sustainable development. Therefore the distribution of urban services should be in such a way that establishes social and spatial equity. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of Spatial Autocorrelation in analyzing spatial distribution of urban public services. The scope of the study is Saghez town of Kurdestan province. Obtaining this purpose, while introducing and evaluating the efficiency of Spatial Autocorrelation Model, Moran Index, and general index of G with the help of geographic information system (Arc GIS) and Geodata software by which analyzing urban services distribution be provided in unified, the researcher surveys the spatial analysis and distribution and access to ten kinds of public services which has been distributed in Saghez areas. Analyzing integrated access of Saghez services indicates Moran coefficient (16%), showing that the growth model in Saghez is close to the distributed model. But according to the general index of G, services users show a low clustering. Accordingly bivariate Moran coefficient is -%26(Moran I= -%26). Bivariate Moran model indicates no meaningful relationship between population density and users distribution.
    Keywords: spatial autocorrelation, public services, access integrated Model, social equity, Saghez town
  • Hamideh Esfandiari Mahani, , Ismaeil Aghaeizadeh, Zohreh Hadiani Pages 86-109
    Urban physical development as a dynamic and continuous process is affected by different factors and forces. One of these factors is the performance of higher education institutions. Higher education institutions are usually deployed in cities at first and then form their affiliated service and centers. This process effects on urban form and one of the most important results is the urban physical development. At the time of this study, there were 35 institutions of higher education in Zahedan and the large number of students has caused the university is known as a premier educational pole of the province and even the region. This paper is a descriptive-analytic research and the effects of the existence and expansion of higher education institutions has review using documentary and survey studies. For this purpose, an expert -based questionnaire has been used. Hence because of limited statistical population, the whole community has been examined. This means that questionnaires have been distributed among 40 employees and experts of executive agencies related to urban planning, especially urban physical development. In addition to citing the documentary and library methods for testing the hypotheses and data analysis, this research has used estimation of mean statistical analysis and SPSS, ARC MAP and EXCEL software and finally the rank of each higher education institution of Zahedan has been assessed using WASPAS model. The results show that the university of Sistan and Baluchestan is the most effective University and hence rated first and Azad University and university of Medical Sciences, are in next rank.
    Keywords: Higher education, Physical Development, WASPAS Model, Zahedan City
  • Amer Nikpour, Mitra Hosainpou Asgar, Hakimeh Talebi Pages 110-133
    Automobile dependency in cities with many cars leads to create urban environments that not only promotes and encourages dependency on the car but it makes culture of automobile dependency, So that in practice without access to automobile, access to services is not possible or very difficult. On contrary, making pedestrian ways is the most powerful and influential design movement for neighborhoods, it also brings reducing the harmful consequences of automobile dependency, increasing the safety of pedestrians and improving the urban environment. Methodology of this study was descriptive and analytical based on Frank indexes of the walkability, Shannon’s entropy factor; scale removal in fuzzy logic was used to generalize the walkability on the surface areas of 25 districts of the city of Amol by using of GIS software and by using of SPSS software to analyze the correlation. There is the relationship between physical activity of people and the city environment in which they live, The Walkability index can be useful is in the stage of urban planning. High value of Walkability index means that a particular arrangement of the city supports physical activity of people the low value of Walkability index means that people very often used cars in the everyday life which results into minimum physical activity. The results show that various environmental factors effect walkability noticeably , the greater the amount of compression and mixing urban the walking ability increases, Amol and central regions have the highest levels of walking ability this will increases activity of walking and car-free activities.
    Keywords: Walkability, index, city form, compact, Amol
  • yaser hatami, Kianoush Zaker Haghighi, hadi rezae rad Pages 134-155
    Land use type is one of the main and influential variables on the performance of corridors and travel pattern of citizens in an urban structure. So the quality of using land and the pattern of spatial distribution affect the travel patterns of citizens. Hence the aim of the present study is to evaluate and assess the impact of existing land uses on the structural and functional corridors on the travel patterns of citizens in a zone 1 of Hamadan city to achieve an integrated transport system. The methodology of the research is based on descriptive-analytical approaches. The number of samples with respect to the uncertainty and seasonal changes of population (Shariati, mirzadeh Eshghi, saeidieh) obtained 225, 265 and 290. The data was analyzed using SPSS which included variance analysis, multiple regression analysis of one-way T and HMR. The results show that the land uses play important role in the performance travel pattern of citizens. The most influential use was mixed pattern as it directed the most of the travel towards the public transport with Beta =. 976. Finally, with regard to the results, the integrated transport system was proposed in the framework of ABC.
    Keywords: Functional Corridors, travel pattern, Urban land use, Hamedan