فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی آجیلی صفحات 1-26
    جهانی شدن، با فروپاشی نظام دو قطبی و پایان جنگ سرد به صورت روزافزون جهان را درنوردید و تغییرات تاثیرگذاری را در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه هویت ایجاد کرد. برخی اندیشمندان این پدیده را به نوعی عامل یکسان سازی هویت جهانی و برخی دیگر آن را موجب پراکندگی هویت و مقاومت و بازیابی هویت های بومی ارزیابی می کنند. لذا به نظر می رسد جهانی شدن از منظر هویتی، در اکثر جوامع به خصوص در جامعه ایرانی معضلاتی را موجب شده است. در این مقاله به این سوال پاسخ داده می شود که جهانی شدن چه تاثیری بر هویت جامعه ایرانی داشته است؟ بنابراین اگرچه ابتدا به بررسی مفهوم جهانی شدن و تفاسیر مختلف آن میپردازیم؛ قالب تئوریک ما در این مقاله تحت تاثیر مکتب گرامشی و آراء کاکس است. فرضیه نوشتار نیز بر این اساس است که پدیده جهانی شدن موجب ایجاد چندگانگی (تکثر) هویتی و شکل گیری نوعی از «هویت کاذب» در جامعه ایرانی است که به سردرگمی و تعارض ختم می شود. راه مقابله با آن ایجاد نوعی آگاهی و وحدت هویتی با اولویت بندی مشخص است. روش این مقاله، پژوهشی کیفی ناظر بر توصیف و تحلیل بر اساس داده های عینی و مبانی نظری است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، نظام سرمایه داری، جامعه ایرانی، هژمونی، مکتب گرامشی
  • علی اکبر اسدی صفحات 27-52
    در حالی که تحولات جهان عرب بعد از آغاز جنبشهای مردمی در سال 2011 در دگرگونی سیاست خارجی عربستان نقش اساسی داشت، به قدرت رسیدن ملک سلمان به عنوان نقطه عطفی مهم در تغییر جهت گیری سیاست خارجی ریاض از رویکردی محافظه کارانه به فعالانه و تهاجمی محسوب می شود. بر این اساس این مساله اهمیت می یابد که عربستان سعودی در شرایط جدید چه اهداف و مطلوبیتهایی را در خصوص نظم منطقه ای دنبال می کند؟ مساله مهم دیگر آن است که عربستان در پیشبرد این اهداف چه ظرفیتها و فرصتهایی را در اختیار دارد یا با چه موانع و چالشهایی مواجه است؟ یافته اصلی مقاله آن است که عربستان اهداف خود در خصوص نظم منطقه ای را در سه سطح یا لایه تعریف کرده است که عبارتند از: هژمونی گرایی سخت در محیط پیرامونی یا حوزه شبه جزیره عربی؛ هژمونی گرایی نرم در حوزه جهان عرب و؛ موازنه سازی در سطح خاورمیانه. این کشور از ظرفیتها و فرصتهای مناسبی برای پیشبرد اهداف خود برخوردار است که شامل ظرفیتها یا عناصر قدرت ملی، فرصتهای ناشی از بحران در محیط منطقه ای و همچنین روابط و حمایتهای بین المللی است. اما در مجموع برخی ضعفهای ساختاری، حضور و نقش آفرینی طیف قابل توجهی از بازیگران منطقه ای به عنوان رقیب و شکنندگی شرایط و روابط و سرعت تحولات منطقه به عنوان موانع عمده پیش روی رهبران سعودی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: نظم منطقه ای، عربستان سعودی، خاورمیانه، ملک سلمان
  • اصغر افتخاری، ابوالفضل بابایی صفحات 53-77
    سیاست خارجی هر بازیگری با توجه به نقش عوامل گوناگونی شکل می گیرد؛ بنابراین شناخت، تحلیل و مدیریت مناسب رفتارها در عرصه سیاست خارجی نیازمند شناخت این عوامل است. با توجه به دشمنی رژیم صهیونیستی با جمهوری اسلامی ایران، لازم می آید تا نقش عوامل مذکور در سیاست خارجی این رژیم مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. هدف مقاله حاضر ارائه تصویری عملیاتی از سیاست خارجی این رژیم است تا در مقام نقد و مقابله با سیاست های آن به کار گرفته شود. با این توصیف مقاله حاضر دارای اهمیت کاربردی بوده و به طور مشخص به این سوال می پردازد که عوامل تاثیرگذار بر تصمیم سازی سیاست خارجی رژیم صهیونیستی کدم اند؟ با توجه پیچیدگی عوامل تاثیرگذار، در این پژوهش با استفاده از مدل روزنا که ساختاری چندوجهی دارد و با کمک روش توصیفی – تحلیلی، این عوامل شناسایی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که سیاست خارجی این رژیم با توجه به تاثیرات چهار عامل اصلی شکل می گیرند که عبارت اند از: عوامل «ارضی» ، «منزلتی» ، «انسانی» و «ساختاری» (غیرانسانی).
    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، اسرائیل، جیمز روزنا، سیاست خارجی، سیاست، اقتصاد، فرهنگ
  • حمیدرضا اکبری صفحات 79-112
    نگاهی به تحولات یک قرن اخیر در خاورمیانه نشان می دهد اسلام گرایی نه تنها در بیشتر رویدادها، تحولات و دگرگونی های مهم غائب نبوده، بلکه همیشه به عنوان کنش گری فعال در این رویدادها نقش آفرینی کرده است. یکی از بارزترین آن ها حضور فعال اسلام گرایان در انقلاب های عربی سال 2011 و تحولات پس از آن بوده است. در این تحولات، خوانش های مطرح گفتمان اسلام سیاسی اعم از از شیعی، سنی یا معتدل و افراطی و بنیادگرا و… نقش آفرینی کرده اند. این امر را می توان نقطه عطفی در بازیگری همه جانبه اسلام گرایان در تحولات خاورمیانه به حساب آورد. هر چند روندهای طی شده در چند سال اخیر حاکی از افزایش تهدیدات و آسیب های اسلام گرایان و گفتمان اسلام سیاسی بوده است، اما این امر به معنی پایان کار گفتمان اسلام سیاسی نیست، بلکه می تواند حاکی از میزان نفوذ و قدرت اسلام گرایان در معادلات سیاسی- امنیتی، اجتماعی و فرهنگی خاورمیانه و فضای وسیع کنش گری آنان باشد. این که گفتمان اسلام سیاسی چه وضعیتی در آینده این منطقه خواهد داشت، سوال اصلی این مقاله است. این سوال با بهره گیری از مبنای مفهومی و نظری تحلیل گفتمان انتقادی لاکلاو موف و با استفاده از روش آینده پژوهی تحلیل لایه لایه ای علت ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با توجه به یافته های تحقیق در نهایت سناریوهای مطلوب و مرجح تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، گفتمان اسلام سیاسی، خاورمیانه، سناریو
  • مهدی شاهین ، مظفر حسنوند صفحات 113-136
    فضای پس از توافق هسته ای منجر به شکل گیری نظمی نوین و دیدگاه های متنوع درباره هویت، قدرت و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران شده که در پی آن سعودی ها و رژیم صهیونیستی بیش از دوران قبل از پساتحریم به تعامل، مقابله و صف آرایی امنیتی مقابل قدرت مضاعف ایران پرداختند. ما در این پژوهش با بهره گیری از نظریه سازه انگاری در راستای پاسخ به این سوال اصلی برمی آییم که فضای پساتحریم چه تاثیراتی را بر روابط سعودی- صهیونیستی در مقابل جمهوری اسلامی ایران بر جای گذاشته است. در پاسخ به سوال اصلی این فرضیه مطرح می شود که فضای پساتحریم، معادلات هویتی متخاصم و برساخته قدرت را بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان و رژیم صهیونیستی بیش از گذشته شدت بخشیده است. براساس فرضیه مطروح، یافته های پژوهش عبارتند از اشتراکات و تعاملات صهیونیستی- سعودی در نگاه به ایران پس از توافق، تلاش برای برجسته نمودن و برساخته نمودن نقش خشونت محور انگاره های شیعی ایران در منطقه، بهم پیوستگی آموزه های سعودی با برساخته های گروه های تکفیری نظیر داعش، ائتلافهای ساختگی در برابر قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و حرکت واشنگتن در مسیر افراط گرایی سعودی و برساختگی فراروایت های مطرح است. روش تحقیق بکار رفته توصیفی – تحلیلی و روش گردآوری مطالب کتابخانه ای و اینترنتی می باشد.
    کلیدواژگان: توافق هسته ای، پساتحریم، رژیم صهیونیستی، ایران، عربستان، خاورمیانه
  • سید صدرالدین موسوی جشنی* صفحات 137-162
    در دهه هفتاد میلادی امریکا به متحدین خود در کشورهای اقماری، از جمله ایران، توصیه کرد به اصلاحاتی دست بزنند تا از انقلاب و گسترش کمونیسم در جهان جلوگیری شود. کارتر در نطق های انتخاباتی و دکترین خود وعده داد که ایالات متحده دیگر از دیکتاتورهای متحد خود دفاع نکند و آنها را وادار کند حقوق بشر را رعایت کنند، اما در عمل به جای آنچه که او "تعهد مطلق" به حقوق بشر خواند در کنار دیکتاتور ایران قرار گرفت. سئوال پژوهش: دلائل تناقض در نظریه و اجرای دکترین کارتر کدامند؟ فرضیه: دکترین کارتر برای حفظ منافع نظام سرمایه داری در پارادایم جنگ سرد صورتبندی شد و از آنجا که منافع این نظام را به خطر می انداخت در اجرا دچار تناقض شد. روش تحقیق: در این پژوهش از روش تحلیل محتوی استفاده شده و داده های مربوطه از نطق ها و پیام های کارتر و اسناد مرتبط جمع آوری شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که موقعیت ژئوپولیتیکی ایران در پارادایم جنگ سرد باعث شد که کارتر به جای تلاش برای گسترش حقوق بشر با چشم بستن بر نقض حقوق بشر در ایران از دیکتاتوری شاه به منظور سد نفوذ کمونیسم و حفظ منافع سرمایه دار حمایت کند. روند ذبح حقوق بشر در مسلخ منافع سرمایه داری از جانب امریکا تا به امروز ادامه داشته است.
    کلیدواژگان: دکترین کارتر، حقوق بشر، ایران، شاه، دیکتاتوری، امریکا
  • علی فقیه حبیبی * صفحات 163-185
    حقوق شهروندی از جمله مفاهیمی است که در حوزه حقوق عمومی و علوم سیاسی از جایگاه ویژه ای برخوردار است، تا جایی که مفهوم شهروندی در طول تاریخ و در حوزه اندیشه های سیاسی همواره سهم به سزایی را به خود اختصاص داده است. به نظر می رسد که این مفهوم همواره یک مفهوم پایدار و ثابت نبوده، بلکه جریان های سیاسی و متغیرهای تاریخی بر باز تعریف آن تاثیرگذار بوده است. همچنین انقلاب اسلامی و اندیشه های بنیانگذار آن، امام خمینی (ره)، نیز به شکلی اساسی ماهیت و روندهای حقوق شهروندی در ایران را تغییر داد. این پژوهش تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر مفهوم و حوزه های عمومی حقوق شهروندی را بررسی می کند. سوال محوری این است که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر تحول مفهومی و روندهای عمومی حقوق شهروندی در جامعه ایران داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که انقلاب اسلامی از دو زاویه بر تحول مفهومی و روندهای حقوق شهروندی تاثبرگذار بوده است. نخست، با گسترش سازوکارهای مشارکت مردمی، روندها و حوزه های حقوق شهروندی را گسترش داد. و دوم، با برجسته شدن نقش مذهب در سیستم سیاسی جمهوری اسلامی، مذهب به عنوان یک متغیر اساسی مردم سالاری را در بطن تحولات اجتماعی ایران نهادینه کرده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی، و روش گردآوری داده ها منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)، مردم سالاری، اسلام
|
  • Hadi Ajili Pages 1-26
    Globalization is a phenomenon which emerged after the collapse of bipolar system and the end of Cold War and increasingly caused lots of changes throughout the world and influenced various areas especially in the field of identity. Some scholars evaluate this phenomenon as a factor in the assimilation of global identity, and some of them take it as decomposing and dispersal factor of identity and resistance and the recovery of native and local identities. Therefore, it seems that from the point of view of identity, globalization has caused disasters in most societies, especially in Iranian society. We are up to answer the question which asks how globalization has had effected the identity of the Iranian society? In this regard, first we discuss the concept of globalization and its different interpretations, and our theoretical framework is inspired by Gramsci school of thought beside with Cox's views. The hypothesis is based on the fact that the phenomenon of globalization has led to the creation of multiplicity (polarity) of identity and the formation of a kind of "false identity" in Iranian society, which is the source of confusion and conflict; which the supposed way to deal with it, is to create a consciousness and identity unity with a clear prioritization. In this paper, a qualitative research methodology has been used to describe, explain, and analyze based on objective data and theoretical foundations.
    Keywords: globalization, identity, capitalist system, Iranian society, hegemony, Gramsci school
  • Ali Akbar Asadi Pages 27-52
    Developments in the Arab world after the Arab Arab uprisings in 2011 Played a major role in transformation of saudi Arabia's foreign policy. The reign of Salman is considered an important turning point in changing the direction of Riyadh's foreign policy from conservative to an active and aggressive approach. The main question here is that what's the main objectives and desires that Saudi Arabia pursues a bout regional order in the new situation? Another question is about Saudi capacities and opportunities or its obstacles and challenges to pursue his objectives. The main finding of this article is that Saudi Arabia has defined its objectives for regional order in three levels or layers: Hard hegemony in the peripheral environment or the Arabian Peninsula; Soft hegemony in the Arab world and; Balancing in the Middle East. Saudi Arabia has several capabilities and opportunities to achieve its objectives, Including capabilities of national power, opportunities arising from regional crisis and international relations and supports. But in sum the main obstacles ahead are Structural Weaknesses, the role of saudi's regional Rivals and the Fragility of regional relations and conditions.
    Keywords: Saudi Arabia, regional order, Middle East, king Salman
  • Asghar Eftekhari, Abolfazl Babaii Pages 53-77
    The foreign policy of each actor is shaped by the role of the various factors, so, recognizing, analyzing and managing the behaviors in the foreign policy field requires identification of these factors. Given the hostility of the Zionist regime with the Islamic Republic of Iran, it is necessary to examine the role of the factors mentioned in the foreign policy of this regime. The purpose of this article is to provide an operational picture of the foreign policy of this regime in order to critique and cope with its policies. With this description, the present article has practical importance and specifically addresses this question: what is the influential factors on decision-making of foreign policy of the Zionist regime? Due to the complexity of the influential factors, in this research, using Rosanna model, which has a multidimensional structure, these factors are identified by descriptive-analytical method. The results of the research show that the foreign policy of this regime is formed with regard to the effects of the four main factors that are: “territorial”, “status”, "humanity” and “structural” (inhuman).
    Keywords: Zionist Regime, Israel, Jeames Rosenau, Foreign policy, Politics, Economy, Culture
  • Hamidreza Akbari Pages 79-112
    In the last century developments in the Middle East show Political Islam and Islamism, not only not absent in most of the events, changes and important transformations, but also these movements always played an important role in these events and developments. One of the most prominent of these roles has been an active presence of Islamists in the Arab revolutions of 2011 and subsequent developments in the Middle East. In these developments, there were involved all the readings of the political Islam Discourse, including Shia, Sunni, or moderate, radical, and fundamentalists. This would be a milestone in the comprehensive role of Islamists in the developments of events in the Middle East. This is the beginning of a process that could the presence of Islamists in political and security, social and cultural rights on Middle East makes more and more bold. Although trends in recent years show an increase in costs and damage to the detriment of political Islam discourse and Islamists, but this Issue does not mean ending the political Islam Discourse, It can also be an indication of the influence of Islamists in the political and security developments, social and cultural rights in the Middle East. This research is an attempt to answer the question about situation of political Islam's discourse in the future due to developments in the Middle East from 2011. This question has been analyzed by Discourse Analysis and Future Studies method of Causal Layer Analysis (CLA). According to the findings of the research, finally, desirable and preferred scenarios have been developed
    Keywords: Future Studies, Political Islam, Discourse, Middle East, Scenario
  • Mehdi Shahin, Mozaffar Hasanvand Pages 113-136
    After the nuclear deal era has led to emergence of a new order and different point of views about identity of power and regional authority of Iran and following that, Saudis and Zionists started to interact with each other, and tried to resist and rally against dual power of Iran more than before. In this paper, efforts have been made to respond to this question by utilization of constructivist theory that what effects has post-sanctions era had on the Saudi-Zionist affected the relations against Iran? To answer this main question, a hypothesis is raised that post-sanctions era has intensified identity of hostile equations and constructed equation of power between Iran and Saudi-Zionist more than ever. Based on the hypothesis stated, the findings of the study are: Saudi-Zionist interactions and commonalities in Iran’s view after Nuclear Agreement, effort for accentuating and construction of violence-based role of Shiite ideas of Iran in the region, reunion of Saudi Teachings with constructions of Takfiri Groups like ISIS, false regional alliances against regional authority of Iran and Washington Movement toward Saudi Extremism direction and construction of raised metanarratives. The used method in this paper is descriptive-analytical and the method for collecting data is library-internet based
    Keywords: Nuclear Agreement, Post Sanctions, Zionist Regime, Iran, Saudi Arabia, Middle East
  • Seyed Sadrodin Moosavi Jashni Pages 137-162
    The United States in 1970s asked its allies in the satellite states, including Iran, to launch some reforms to contain Communism. Jimmy Carter in his election speeches and doctrine promised not further support its authoritarian allies and encourage them to observe human rights, but in practice instead of what he called “absolute commitment” to human rights, he stood on the side of the Iranian dictator. The question of this research is: What are the reasons for the contradiction between the theory and practice regarding the Carter’s Doctrine? Hypothesis: Carter’s Doctrine was formulated for the protection of the capitalist system’s interests within the paradigm of the Cold War and since its implementation would endanger the interests of the capitalist system, it faced contradiction in practice. Research
    method
    Content analysis has been employed and therefore Carter’s speeches and messages as well as related documents have been used to collect the data. The findings of the research indicate that Iran’s geopolitical situation in the Cold War paradigm caused Carter to set aside his Doctrine and instead of trying to promote human rights he closed his eyes to the Shah’s dictatorial rule in order to contain Soviet Communism. The trend of sacrificing human rights in the slaughter house of capitalist interests has been continuing till date.
    Keywords: Carter’s Doctrine, human rights, Iran, Shah, dictatorship, United States
  • a
    Ali Faghih Habibi * Pages 163-185