فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال هفتم شماره 8 (پیاپی 29، آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 20
|
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی * صفحات 1-16
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شن بازی درمانی در کاهش نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای می باشد، جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان پسر7 تا 9 سال مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به کلینیکامید عصر درسال 1394 است که با روش نمونه گیری دردسترس 24 کودک دارای اختلال نافرمانی مقابله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی 12 کودک درگروه آزمایش و 12 کودک درگروه کنترل جایگزین شدند. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل می باشد که در این طرح گروه آزمایش 10جلسه در شن بازی درمانی شرکت کردند. جهت تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای از پرسشنامه علائم مرضی کودکان ویرایش 4 استفاده شد. یافته ها نشان داد که شن بازی درمانی در کاهش نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای موثر است. بنابراین نتیجه گرفته می شود که شن بازی درمانی در بهبود بخشی رفتارهای خصمانه ، لجبازی و مقابله جویانه اثرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، کودکان، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • مهشید شعبانی *، یوسف رنجبر سودجانی صفحات 17-30
    ژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تکانشگری و رفتارهای پرخطر نوجوانان انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش‏آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بود. نمونه پژوهش 32 نفر بودند، که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل به صورت یکسان گمارش شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه به مدت 2 ساعت تحت درمان برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند؛ درحالی که اعضای گروه کنترل هیچگونه مداخله درمانی را دریافت نکردند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه تکانشگری (بارت و همکاران، 1995) و آزمون رفتارهای پرخطر (رشید و مارابی، 1391) بود. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج نیز علاوه بر استفاده از شاخص های آمار توصیفی، از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) استفاده شد. یافته ها نشان داد که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش رفتارهای پرخطر (رفتار جنسی ناایمن، خشونت، مصرف مواد) تآثیر معناداری دارد (05/0P<). همچنین نتایج نشان داد، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تکانشگری (تکانشگری حرکتی، تکانشگری شناختی و عدم برنامه ریزی) تاثیر معناداری دارد (05/0P<). بنابراین می‏توان نتیجه گرفت که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‏آگاهی روشی اثربخش در کاهش تکانشگری و رفتارهای پرخطر نوجوانان بوده است.
    کلیدواژگان: درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تکانشگری، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • پیمان حاتمیان * صفحات 31-38
    هدف از این پژوهش، رابطه امید و خودکارآمدی با سازگاری تحصیلی در بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 185 نفر از بین آنها به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گرداوری داده ها از ابزارهای 1- پرسشنامه امید 2- پرسشنامه خودکارآمدی و 3- پرسشنامه سازگاری تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی، همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که خودکارآمدی و امید رابطه معنی داری با سازگاری تحصیلی دارند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که امید و خودکارآمدی توان پیش بینی سازگاری تحصیلی را دارند.
    کلیدواژگان: امید، خودکارآمدی، سازگاری در دانشجویان
  • معصومه اسمعیلی، رزگار محمدی * صفحات 39-54
    مقدمه
    هدف از این پژوهش جستجوی معانی ، ریشه ها و تبار، واژه های جان و روان در فرهنگ و ادبیات ایرانی است و از آن طریق به اثبات رساندن این فرض است که کاربرد واژه روان برای شناسایی و درمان بدونه توجه به بسترو زمینه بومی بوده است و به نظر می رسد واژه جان معادل مناسب تری است.
    روش
    به وسیله تحلیل تبار واژه ها ، پژوهش در صدد نشان دادن کاربرد خطای واژه روان است. به این منظور کتاب مثنوی معنوی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد که ابیات مرتبط با واژه جان و روان در شش دفتر آن جستجو شد و همچنین از فرهنگ های لغات نیز به این منظور استفاده شده است. در نهایت به مقایسه و تحلیل معانی و کاربرد این واژه ها پرداخته شده است.
    یافته ها
    نتیجه پژوهش نشان دادکه واژه روان معادلی مجرد و لاهوتی برابر روح درادبیات فارسی است. چون روح ناشناخته و دانش آن در نزد خداونداست در مقایسه با جان که دستگاه شناسای و نفس ناطقه است و با تن پیوستگی دارد، واژه مناسب تری برای شناسایی و درمانگری است وکاربرد واژه روان بدونه توجه به این معانی و بستر بومی بوده است.
    نتیجه گیری
    از طریق تحلیل تبار مشخص شد که کاربرد واژه روان بدونه توجه به بستر فرهنگی و بومی بوده است وکاربرد آن فقط به خاطر استعمال فراوان آن بوده است و واژه جان در مقایسه با آن معادل مناسب تری است.
    کلیدواژگان: جان، روان، مثنوی معنوی، تبار شناسی
  • فرهاد خرمایی* ، فاطمه عرفانی فر، مریم محمدمیری، سید محمد شاهورانی صفحات 55-70
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه مولفه های دشواری در نظم بخشی هیجان در افراد مشارکت کننده در فعالیت های خیریه و افراد عادی بود. نمونه پژوهش، 30 نفر از افراد فعال در مراکز خیریه شهر شیراز و 30 نفر از افراد عادی بودند که با یکدیگر همتا شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه دشواری در نظم بخشی هیجانی بود و داده ها، با روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که افراد مشارکت کننده در فعالیت های خیریه در چهار مولفه ی نپذیرفتن پاسخ های هیجانی، دشواری در انجام رفتار هدفمند، دشواری در کنترل تکانه و راهبردهای محدود، نمره کمتری از افراد عادی گرفتند. همچنین در دو مولفه ی نبود وضوح هیجانی و نبود آگاهی هیجانی، تفاوت معناداری یافت نشد. براساس نتایج پژوهش، افرادی که در انجام اعمال انسان دوستانه و یتیم نوازی مشارکت دارند، توانایی بهتری در تنظیم هیجانات خود دارند.
    کلیدواژگان: نظم بخشی هیجان، خیریه، نوعدوستی، همدلی
  • احمد ولیخانی *، محمدصالح محمدآبادی ، مهسا ملکی مجد صفحات 71-90
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای هوش معنوی در رابطه ی بین سبک های هویت (اطلاعاتی، هنجاری و اجتنابی) با هوش هیجانی بود. بدین منظور 200 نفر (100 نفر دختر) از دانش آموزان دبیرستانی شهرستان بم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های سبک های هویت، هوش معنوی و هوش هیجانی تجدیدنظر شده شاته پاسخ دادند. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری با هوش هیجانی و معنوی رابطه ی معنادار و مثبت داشتند، اما سبک هویت اجتنابی با هیچ یک از آنها رابطه ی معناداری را نشان نداد. همچنین هوش معنوی با هوش هیجانی رابطه ی معنادار و مثبت داشت. نتایج مدل واسطه ای نیز نشان داد که هوش معنوی واسطه ی رابطه ی بین سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری با هوش هیجانی قرار گرفت. بنابراین، با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر می توان ادعا کرد که سبک هویت هنجاری و تا حدی سبک هویت اطلاعاتی به واسطه ی هوش معنوی بر روی هوش هیجانی نوجوانان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، هوش هیجانی، هوش معنوی، نوجوانان
  • محمدعلی بشارت، حسین خادم *، رضا پورحسین صفحات 91-112
    مقدمه
    این پژوهش به منظور تبیین سهم مولفه های رویارویی با مسلمات هستی (مرگ، آزادی، تنهایی و پوچی) در پیش بینی نشانه های اضطراب و افسردگی انجام شده است.
    روش
    389 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد شامل 218 مرد و 171 زن، در سال تحصیلی 94- 95 به عنوان نمونه پژوهش حاضر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از زیر مقیاس های اضطراب و افسردگی در مقیاس افسردگی، اضطراب، تنیدگی (DASS) ، مقیاس اضطراب مرگ (DAS) ، نسخه سوم مقیاس احساس تنهایی UCLA (UCLA-LS) ، زیرمقیاس وجود معنا در زندگی از پرسشنامه معنادار بودن زندگی (MLQ) و مقیاس مسئولیت پذیری پرسشنامه روانشناختی کالیفرنیا (CPI) جمع آوری شده و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    اضطراب مرگ و احساس تنهایی به صورت مستقیم و معنادار با نشانه های افسردگی رابطه داشتند. رابطه معنادار بودن زندگی و نشانه های افسردگی نیز معکوس و معنادار بود. همچنین مولفه های احساس تنهایی، مسئولیت پذیری و اضطراب مرگ توانایی پیش بینی نشانه های اضطراب را دارند، همچنین احساس تنهایی و معنادار بودن زندگی توانایی پیش بینی نشانه های افسردگی را دارند. بحث و نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان رویارویی با مسلمات هستی را از جمله عوامل موثر در ایجاد نشانه های اضطراب و افسردگی دانست. همچنین احساس تنهایی تنها مولفه از مولفه های رویارویی با مسلمات هستی است که به طور مشترک به نشانه های اضطراب و افسردگی در جوانان می انجامد.
    کلیدواژگان: معنادار بودن زندگی، احساس تنهایی، مسئولیت پذیری، اضطراب مرگ، اضطراب و افسردگی
  • سید ولیاللهموسوی، کرامه ثاقبی سعیدی *، ایرج شاکری نیا صفحات 113-131
    نظام های آموزشی (آموزش و پرورش و آموزش عالی) به عنوان دو نهاد مهم در کشور، نقش پرورش انسان های ماهر و متخصص را بر عهده دارند. با توجه به اختلاف نظر پژوهشگران در زمینه روش گزینش دانشجو در دانشگاه ها و اهمیت تحصیلات عالی در جامعه، پژوهش حاضر در جهت برطرف کردن این شکاف پژوهشی صورت گرفته است. هدف پژوهش حاضر مقایسه معدل دیپلم و رتبه کنکور درپیش بینی پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه گیلان بود و افراد مورد مطالعه شامل 3052 دانشجو (1858 دختر و 1194 پسر) بودند. با بررسی پرونده دانشجویان داده های پژوهش استخراج و با استفاده از نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد معدل دیپلم و رتبه کنکور پیش بینی کننده های معنی دار پیشرفت تحصیلی در دانشگاه هستند. نتایج پژوهش با در نظر گرفتن دانشکده های محل تحصیل حاکی از الگو های اثر گذاری مختلف معدل دیپلم و رتبه کنکور بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود. دلالت های ضمنی این نتایج برای مسئولین و سیاست گزاران آزمون سراسری، جهت پذیرش دانشجو مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، معدل دیپلم، رتبه کنکور، دانشگاه
  • نیشتمان مومن پور *، محمد حسنی، ابوالفضل قاسم زاده، سمیه مومن پور صفحات 131-158
    حیاتی ترین مسئله در هر سازمانی عملکرد شغلی است. در صورت وجود سیستم پاسخگویی مطلوب در سازمان، اثربخشی سازمانی و بهبود عملکرد شغلی زمانی حاصل می گردد که نیروی انسانی سازمان، توانمند و درک درستی از محیط کاری شان داشته باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثر جو روان شناختی و توانمندسازی روان شناختی بر عملکرد شغلی با میانجی گری پاسخگویی فردی در کارکنان دانشگاه ارومیه انجام گرفت. روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش 202 نفر از کارکنان دانشگاه ارومیه بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد جو روانشناختی کویز و دکوتیز (1991) ، پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) ، پرسشنامه عملکرد شغلی توسط پاترسون (1992) و پاسخگویی فردی هاچوارتر،کاکمار و فریس (2003) استفاده شد. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون اندازه گیری شده در الگوی مفهومی از روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان دادکه ضریب همبستگی بین متغیرهای جو روان شناختی و توانمندسازی با پاسخگویی مثبت و معنی دار هستند. همچنین بین متغیرهای پاسخگویی و عملکرد شغلی رابطه مثبت و معنی دار هستند. شدت این همبستگی دو به دو از 31/0 تا 65/0 در نوسان است. بیشترین ضریب همبستگی بین جو روانشاختی با توانمندسازی (65/0(r = می باشد. از تحلیل همبستگی میان متغیرهای برون زا و درون زا می توان نتیجه گیری کرد که هر گونه افزایش در جو روانشناختی و توانمندسازی همراه با افزایش در نمرات احساس پاسخگویی فردی و همچنین هر گونه افزایش در احساس پاسخگویی فردی در بین کارکنان همراه با افزایش در نمرات عملکرد شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: جو روان شناختی، توانمندسازی روان شناختی، عملکرد شغلی، پاسخگویی فرد
  • سجاد علمردانی صومعه *، محمد نریمانی، نیلوفر میکائیلی، سجاد بشرپور صفحات 159-180
    هدف پژوهش، بررسی نقش عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان در پیش بینی رضامندی زناشویی در افراد مبتلا به OCD بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی بیماران مبتلا به OCD بودند که در نیمه اول سال 1392 به بیمارستان روانپزشکی رازی شهر تبریز مراجعه کرده اند. تعداد 60 نفر از این افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و برای تحلیل داده ها نیز از همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که رضامندی زناشویی مبتلایان به OCD با بلاتکلیفی در مورد آینده (45/0 r=؛000/0>p) ، نشخوارگری (28/0r=-؛ 01/0>p) ، ارزیابی مجدد مثبت (28/0r=؛ 01/0>p) ، فاجعه سازی (30/0r=؛ 00/0>p) و نمره کلی تنظیم هیجان (32/0 r=؛006/0>p) ارتباط معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که34 درصد و32 درصد از کل واریانس رضامندی زناشویی بیماران مبتلا به OCD به ترتیب بر اساس برخی مولفه های عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان تبیین می شود. نتایج پژوهش کنونی می تواند تلویحاتی برای ایجاد زمینه های بیشتر حمایت اجتماعی از این بیماران بیش از پیش داشته باشد و پیشینه ای برای تحقیقات گسترده تر در این زمینه ایجاد کند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری-عملی، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان، رضامندی زناشویی، بیمارستان رازی
  • کامران یزدانبخش، آسیه مرادی، احسان بسطامی * صفحات 181-202
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه روان شناختی و سخت رویی با فرسودگی شغلی کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام است. این پژوهش در زمره تحقیقات توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام واحد الفین بود. که از میان آن ها حجم نمونه ای به تعداد 248 نفر با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای سنجش فرسودگی شغلی از پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلک (MBI) و برای سنجش سرمایه روانشناختی از پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (PCQ) و برای سنجش سخت رویی از مقیاس زمینه یابی دیدگاه شخصی کوباسا (PVS) استفاده شد. در تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) استفاده گردید و داده ها با نرم افزارSPSS نسخه بیستم تجزیه وتحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بین سرمایه روان شناختی ومولفه های آن و سخت رویی و مولفه های آن (تعهدوکنترل) با فرسودگی شغلی بعد خستگی عاطفی و مسخ شخصیت رابطه منفی و معناداری و با فرسودگی شغلی بعد موفقیت فردی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد اما بین مولفه چالش با ابعاد فرسودگی شغلی رابطه معناداری وجود نداشت که تمامی این مقادیر در سطح 01/0 معنادار است. نتایج این پژوهش نشان داد میان سرمایه روان شناختی و سخت رویی به عنوان یک ویژگی شخصیتی و فرسودگی شغلی به عنوان یک آسیب شغلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد و می توان از روی سخت رویی وسرمایه روان شناختی ومولفه های آن به پیش بینی فرسودگی شغلی پرداخت.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سخت رویی، فرسودگی شغلی، کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام
  • محمداحسان تقی زاده، اکرم اسماعیلی *، مهناز علی اکبری دهکردی صفحات 203-214
    پژوهش حاضر مطالعه تاثیر آموزش معنویت درمانی گروهی (14 گام معنویت درمانی دکتر تقی زاده) بر بهبود سازگاری اجتماعی وپذیرش اجتماعی زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس عضو انجمن ام اس اصفهان بود و از میان آنها 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. هر دو گروه پرسشنامه های سازگاری اجتماعی بل و مقیاس پذیرش اجتماعی کراون و مارلو را تکمیل کردند و سپس معنویت درمانی گروهی به گروه آزمایشی در 10 جلسه دو ساعته آموزش داده شد. بعد از آموزش، هر دو گروه مجددا به پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل و مقیاس پذیرش اجتماعی کراون و مارلو پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس (آنکوا) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش معنویت درمانی گروهی در بهبود سازگاری اجتماعی زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (05/0≥p) و پذیرش اجتماعی آنان (05/0≥p) تاثیر معنی داری داشته است. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که معنویت درمانی گروهی در بهبود سازگاری اجتماعی و پذیرش اجتماعی زنان مبتلا به ام اس تاثیر چشم گیری دارد و می تواند در برنامه ریزی مداخلات درمانی مانند افزایش سلامت روان و تقویت اعتماد به نفس، جرات ورزی و بهبود روابط فردی ، موضوع مردان مبتلا به ام اس در پژوهش های آتی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، مالتیپل اسکلروزیس، سازگاری اجتماعی، پذیرش اجتماعی
  • فاطمه ابراهیمی، رضا رستمی * صفحات 215-224
    امروزه نقش مدیتیشن در پیشگیری و بهبود بیماری های روانی قابل اغماض نیست. به همین منظور پژوهش های مختلف سعی کرده اند مکانیسم های اثر و تغییرات مغزی درگیر در مدیتیشن را بررسی کنند. اما این نتایج از انسجام کافی برخوردار نبوده است. آن چه ما در این مقاله قصد بررسی آن را داریم انسجام دادن به این نتایج با توجه به انواع مدیتیشن و تفاوت های آن ها در فعال سازی ساختارهای مختلف مغزی است. به این ترتیب بهترین نوع مدیتیشن برای تعدیل بی نظمی های الکتروآنسفالوگرافی در کودکان بیش فعال روشن می شود حال آن که هرنوع مدیتیشن امواج خاصی را در مغز فعال می کند.
    کلیدواژگان: الکترو آنسقالوگرافی، نقص توجه، بیش فعالی، مدیتیشن
  • حامد کاشانکی *، سعید اصلانی صفحات 225-260
    این مقاله نگاهی کلی به مفاهیم، ضروریات، گستره، اهداف، تکنیک ها و مبانی این حوزه از درمان روان پویشی دارد. در مقاله حاضر با روشن سازی مکانیزم اثربخشی این درمان در کاهش علائم رنج آور بیماری های پزشکی و روانی سعی بر گسترش افق دید روانکاوان و علاقه مندان به این حوزه جدید درمانی می شود. موارد بررسی شده در این پژوهش جدیدترین مقالات این حوزه، کتب مرتبط و بررسی و تحلیل تجربیات درمانگران مطرح آن است. روان درمانگری پویشی فشرده کوتاه مدت باوجود نوظهور بودنش جزو اثربخش ترین روان درمانی ها تلقی می شود و به دلیل اصالت ایرانی خود و اهمیت قائل شدن برای تجارب و هیجانات و اصالت احساس و تقدم هیجان بر تفکر درک شور خودمان نیز طرفداران زیادی دارد و به سرعت رو به گسترش است. این مقاله با بررسی اصول بنیادی روان پویشی و مفاهیمی مانند احساس، اضطراب و دفاع که موردپذیرش اکثر روش های درمانی است می تواند برای تمامی درمانگران ثمربخش باشد. هدف نهایی مقاله حاضر، روشن سازی مسیر درمانگران علاقه مند و متخصصان این حوزه است. با توجه به اصالت تجربه و نمایان شدن تجربه در روابط و زندگی آدمی مثلث روابط و مثلث تعارض اساس کار این درمان را شکل می دهد، مثلث تعارض به عوامل درونی مشکل مانند احساس و دفاع اشاره دارد و مثلث روابط به بافت و عوامل بین فردی مشکل می پردازد. اساس درمان از طریق بازسازی مثلث تعارض (سیر توالی احساس، اضطراب و دفاع) در قالب مثلث روابط خصوصا رابطه بیمار با درمانگر در جلسه درمانی است، احساسات سرکوب شده بیمار نسبت به والدین این بار در بافت درمانی و به صورت آگاهانه نسبت به درمانگر تجربه، پردازش و نام گذاری می شوند، تجربه هیجانات منجر به خنثی شدن دفاع ها و رهایی از رنج خودساخته می شود. رنج خود ساخته نتیجه وجدان بیماری است که سوخت آن احساس گناه ناهشیار فرد و تمایل به قربانی شدن و مقاومت است. وجه ممیزه اساسی این درمان از روانکاوی سنتی، خنثی کردن مقاومت انتقالی، تقویت پیمان درمانی، تاکید و فشار بر تجربه آنی احساسات و توجه مضاعف بر علائم بدنی است به طوری که می توان آن را تلفیقی از روانکاوی و فنون رفتاردرمانی با هدف حساسیت زدایی هیجانی دانست. تبحر درمانگر این حوزه بیش از هر چیزی در خوب دیدن خلاصه می شود. نزدیکی به تجارب هیجانی باید در لحظه دیده شود و به بیمار نشان داده شود تا فرآیند درمانی موثر واقع شود؛ شجاعت، جسارت و به هوشیاری درمانگر ازجمله عوامل مهمی است که می تواند روند درمانی بیمار را دقیق و سریع و ماندگار کند.
    کلیدواژگان: روان پویشی، تجربه، رنج، انتقال، مثلث شخص و تعارض
  • سید محمد شاهورانی* ، فرهاد خرمایی صفحات 261-274
    مقدمه
    طرحواره های هیجانی یکی از مفاهیم تازه در روانشناسی معاصر است که می تواند با بسیاری از اختلالات بالینی و متغیر های روانشناختی در ارتباط باشد. هدف این پژوهش بررسی ساختاری مقیاس طرحواره های هیجانی لیهی (2002) در چارچوب فرهنگ ایرانی بود.
    روش
    جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه شیراز بودند و از این میان 250 دانشجو (125 پسر و 125 دختر) انتخاب شدند. در این پژوهش از مقیاس پنجاه سوالی طرحواره های هیجانی لیهی در کنار اجرای همزمان پرسشنامه های اضطراب صفتی اسپیلبرگر (1983) و سبک های دلبستگی هازن و شیور (1978) استفاده شد. نهایتا داده ها بوسیله ی روش های آماری تحلیل عاملی، همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل شدند. همچنین عبارات از نظر محتوایی و صوری نیز مورد بازبینی قرار گرفت و مواردی که اکثر افراد نمونه، آنها را نامفهوم تلقی کردند و بار عاملی ضعیفی داشته یا همپوشانی زیادی را نشان دادند، حذف گردیدند.
    یافته ها
    با تحلیل عاملی داده های مقیاس طرحواره های هیجانی، 6 عامل استخراج شد. همچنین آلفای کرونباخ کل مقیاس، گویای پایایی آن بود. همبستگی ابعاد شش گانه این مقیاس با اضطراب صفتی و سبک های دلبستگی نیز معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پرسشنامه طرحواره های هیجانی با تقلیل ابعاد و عبارات از روائی و پایایی مناسبی برای کاربست های پژوهشی در ایران بخصوص جامعه دانشجویی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس طرحواره های هیجانی، روایی و اعتبار، ویژگی های روانسنجی
  • الهه صادقی* ، هدایت تیرگر صفحات 275-294
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین تناسب شغل و شخصیت با سطح رضایت مندی زناشویی زوجین فرهنگی شاغل در شهر زاهدان است. دو پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1989) و تناسب شغل – شخصیت جان هالند (1958) ، توسط 200 نفر از زوجین فرهنگی وابسته به سازمان آموزش و پرورش در شهرستان زاهدان تکمیل شد که این نمونه به صورت تصادفی ساده و از طریق جدول مورگان به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزارهای2010 EXCELL و19 SPSS صورت گرفته است. نتایج نشان داد که بین نوع شخصیت واقع گرا و شغل فرهنگی با رضایت زناشویی در آنها، رابطه وجود دارد که این رابطه در جهت مثبت، معنادار بود. همچنین بین نوع شخصیت اجتماعی و شغل فرهنگی با رضایت زناشویی در آنها در سطح (0/01p<) ، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از سوی دیگر نتایج نشان دهنده این امر بود که رابطه ی نوع شخصیت جستجوگری وشغل فرهنگی با رضایت زناشویی زوجین، در جهت مثبت ومعنادار بود یعنی هر چقدر زوجین جستجوگرتر باشند، رضایت زناشویی نیز در آنها بیشتر خواهد شد. به این ترتیب بین نوع شخصیت متهورانه و قراردادی با رضایت زناشویی در آنها، رابطه مثبت و معنادار در سطح (0/01p<) وجود دارد. همچنین مقدار ضریب تعیین نشان داد که قراردادی بودن زوجین، فقط حدود 3 درصد از واریانس متغیر رضایت زناشویی را پیش بینی می کند. تنها در نوع شخصیت هنری است که در این پژوهش رابطه مثبت و معناداری میان این نوع شخصیت و رضایت زناشویی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، تناسب شغل و شخصیت، زوجین فرهنگی
  • پیام ورعی *، سبا پورداد صفحات 295-312
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه بین مولفه های سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) با فرسودگی تحصیلی دانشجویان انجام پذیرفت. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 94-95 بودند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 200 نفر به عنوان گروه نمونه ی تحقیق انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه روان شناختی و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی بودند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان چندگانه تحلیل شدند. یافته هانشان دادند که بین مولفه های سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) و فرسودگی تحصیلی در دانشجویان رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان نیز نشان داد که خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی به طور معناداری قادر به پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان هستند و متغیرهای مذکور توانسته است 69/0 از تغییرات فرسودگی تحصیلی را برای دانشجویان پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • مهدیه شفیعی تبار * صفحات 313-322
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مکانیزم های دفاعی در پیش بینی ویژگی های شخصیت مرزی در دانشجویان انجام شده است. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان دانشگاه اراک در سال تحصیلی 94-93 بودند که 378 نفر (181 مرد و 197 زن) از آنها با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس شخصیت مرزی و پرسشنامه سبک های دفاعی بود. تحلیل داده ها به کمک ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس انجام شد. نتایج نشان داد پنچ مکانیزم های دفاعی گذار به عمل، خیال پردازی اوتیستیک، لایه سازی، پرخاشگری منفعلانه و جابجایی به طور معناداری توان پیش بینی ویژگی های شخصیت مرزی را داشتند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که مکانیزم های دفاعی سبک رشدنایافته پیش بینی کننده سطوح بالاتر ویژگی های شخصیت مرزی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت مرزی، مکانیزم های دفاعی، دانشجویان
  • حمیدرضا شریفی جندانی، فرهاد مهکی *، بیتا عباسی صفحات 323-334
    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی برافزایش شادکامی مادران دارای نوجوان کم توان ذهنی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. نمونه آماری این پژوهش را 30 نفر از مادران نوجوانان کم توان ذهنی شهر سرپل ذهاب در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند به نحوی که در هر گروه 15 نفر قرار داشتند. گروه آزمایش، برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را در 8 جلسه دریافت کرد ولی گروه کنترل هیچ نوع آموزشی را دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شادکامی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در افزایش شادکامی مادران دارای نوجوانان کم توان ذهنی اثر مثبت و معناداری داشت. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که می توان از برنامه آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش مشکلات ناشی از داشتن فرزند کم توان ذهنی استفاده کرد
    کلیدواژگان: استرس، ذهن آگاهی، شادکامی، نوجوانان کم توان ذهنی
  • رضا پورحسین *، نرگس انسانی مهر ، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 335-346
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تحولی دو متغیر حافظه و ادراک دیداری انجام شد. به همین منظور 129 نفر از دانش آموزان پیش دبستانی، اول دبستان و سوم دبستان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دانش آموزان دختر دراین پژوهش 69 و دانش آموزان پسر 60 نفر بودند. تحول ادراک و حافظه دیداری این دانش آموزان با استفاده از آزمون تصاویر درهم آندره ری اندازه گیری شد. از روش تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی برای مقایسه متغیر های حافظه و ادراک دیداری در سه گروه سنی استفاده شد. در پایان نتایج این پژوهش نشان داد که حافظه و ادراک دیداری با افزایش سن بهبود می یابد و این بهبود و تحول با افزایش مقطع تحصیلی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: تحول، حافظه دیداری، ادراک دیداری، دانش آموزان
|
  • Ghasem Abdollahi Boughrabadi * Pages 1-16
    The Purpose of the present research was to examine the effectiveness of sandplay therapy on reducing the symptoms of oppositional defiant disorder . The study population consisted of all children 7 to 9 years with ODD from Omid Asr Rehabilitationat 2015. Sampling method was purposeful and 24 children with ODD that have selected (12 children experimental group and 12 control group). This is a quasi– experimental study with a pretest /post-test experimental and control group. In this study to experimental group sandplay theray administered in 10 sessions and the control group not received treatment in this field. Instrument for the diagnosis of oppositional defiant disorder was CSI.4 questionnaire were used. Results showed that sandplay therapy were effective in reducing symptoms of oppositional defiant disorder . Then, sandplay therapy is a useful intervention for reduction of symptoms of oppositional defiant disorder.
    Keywords: sandplay therapy, children, oppositional defiant disorder
  • Mahshid Shabani *, Yusef RanjbarSudejani Pages 17-30
    This study aimed to examine the effects of mindfulness-based stress reduction on impulsivity and High Risk Behaviors in adolescents. The study was a quasi-experimental design with pre-posttest experimental and control groups. The statistical population included all high school female students in the academic year was 96-1395. The sample consisted of 32 students, who were selected with available sampling. The sample of 32 participants were placed randomly assigned to experimental and control groups, thus 16 patients in the experimental group and 16 patients in the control group. To collect the data, impulsivity questionnaire (Barrett et al., 1995) and test high-risk behaviors (Rashid and Hydra, 1391). In order to analyze the results in addition to using descriptive statistics, multivariate analysis of covariance was used. Results showed that mindfulness-based stress reduction therapy to reduce high-risk behaviors (Insecure sexual behavior, violence, drug use) was effective. Mindfulness-based stress reduction therapy to reduce impulsivity (motor impulsivity, Cognitive impulsivity and lack of planning) was effective. So it can be concluded that mindfulness-based stress reduction treatment approach is an effective way to reduce impulsivity and risk behaviors of adolescents.
    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, impulsivity, High Risk Behaviors, adolescents
  • Peiman Hatamian * Pages 31-38
    The purpose of this study, the relationship between hope and self-efficacy and academic adjustment among undergraduate students at Raze University in Kermanshah, The study was descriptive and correlation. 1- Hope questionnaire to collect data from devices.2- Self-Efficacy Questionnaire and, 3- academic adjustment questionnaire was used. To analyze the data, descriptive statistical tests, correlation and regression were used. The results showed that the efficacy and hope for a meaningful relationship with their academic adjustment. So it can be concluded that their hope and self-efficacy can predict academic adjustment.
    Keywords: Hope, Self-efficacy, Adjustment in students
  • Dr Masoumeh Esmaeili, Dr Razgar Mohammadi * Pages 39-54
    The aim of this study was defined by its roots and origins, words in Persian Literature and Culture is the soul and mind and psyche and demonstrating that this assumption is to identify and treat psyche term, regardless of the local context . Spirit seems to have been the equivalent of the term is more appropriate. Analysis of the genealogy words, the study seeks to demonstrate the use of the term psyche error .Ultimately, the comparing and analyzing the meanings of these words have been used. The result showed that Spirit seems to have been the equivalent of the term is psyche.
    Keywords: Spirit, psyche, Masnavi, genealogy
  • Farhad Khormaei Dr *, Fatemeh Erfanifar , Maryam Mohammadmiri , Seyysd mohammad Shahvarani Pages 55-70
    The aim of this study is to compare components of difficulties in emotion regulation scale in philanthropists people group and ordinary people group. The sample included 30 people who have active participate in charities of shiraz city and 30 ordinary people that 2groups matched with each other. Difficulties in emotional regulation scale was used for this study. Data were analyzed by MANOVA. The results showed that philanthropists people take lower scores than ordinary people in 4 components of Non acceptance of emotion responses, Difficulties engaging in Goal-Directed Behaviour, Impulsive control difficulties and Limited Access to Emotion Regulation Strategies. Also there wasn’t the significant difference in components of Lack of Emotional clarity and Lack of Emotional Awareness in two groups. According to results, the people who participate in altruism activities become able to regulate their emotion better than ordinary people.
    Keywords: Emotion Regulation, Charity, Altruism, Empathy
  • Ahmad Valikhani, Mohammad SalehMohammadabadi*, Mahsa Maleki Majd Pages 71-90
    The aim of current study was to investigate the mediating role of spiritual intelligence in the relationship between identity styles (i.e. informational, normative, and avoidant) and emotional intelligence. The population consisted of all higher school students at Bam city. The sample included 200 students (100 girls, 100 boys) who were recruited through convenience sampling method. Research instruments were Identity Styles Scale, Spiritual Intelligence Scale, and Emotional Intelligence Questionnaire. Data were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM). The Results showed that there is a significant and positive relationship between informational and normative identity styles with spiritual and emotional intelligences, but there is no significant relationship between avoidant identity styles and those variables. Also, there is significant relationship between spiritual intelligence and emotional intelligence. The results of structural equation analysis showed that spiritual intelligence mediated the relationship between informational and normative identity styles with emotional intelligence. Based on these results, it can be concluded that normative identity style and somewhat informational identity style can effect on adolescent's emotional intelligence through spiritual intelligence
    Keywords: identity styles, emotional intelligence, spiritual intelligence, adolescent
  • Mohammadali Besharat Dr, Hossein Khadem *, Reza Pourhosein Dr Pages 91-112
    Introduction
    this research aims to explain the contribution of ultimate concerns components (death, freedom, isolation and meaningless) in predicting the symptoms of anxiety and depression.
    Method
    389 students of Ferdowsi University of Mashhad including 218 men and 171 women were present as the research sample in 2014-15 by random sampling. Research data were collected using subscales of anxiety and depression in depression, anxiety, stress (DASS), Death Anxiety Scale (DAS), the third edition Loneliness Scale UCLA (UCLA-LS), subscale of meaning in life in meaningfulness of life questionnaire (MLQ), and responsibility scale of California Psychological Inventory (CPI). These data were analyzed step by step using Pearson correlation and regression analysis. Findings: Death anxiety and isolation had a direct and significant relationship with depressive symptoms. The relationship between meaningfulness of life and depression symptoms was significant and inverse. The components of isolation, responsibility, and death anxiety can predict the symptoms of anxiety. In addition, isolation and meaningfulness of life can predict the symptoms of depression.
    Conclusion
    According to the findings of the present research, ultimate concerns can be considered as one of the effective factors in the symptoms of anxiety and depression. In addition, isolation is the only component of ultimate concerns that jointly deal with the symptoms of anxiety and depression in youth.
    Keywords: meaningfulness of life, isolation, responsibility, death anxiety, anxiety, depression
  • Seyyed valiollah Mousavi Dr, Iraj Shakerinia Dr, karameh saghebi saeidi* Pages 113-131
    Countries educational systems (including education and higher education) as the two important institutions in country play the role of, fostering skilled and expert people. Regarding researchers disagree about student selection methods at universities and importance of higher education in community, this research has been conducted to address the research gaps. This research goal was two compare the role of diploma average and entrance exam rank in predicting the students’ academic progress at university of guilan and people in the study were 3035 students (1858 girls and 1194 boys) which had entered to this university. Research data were extracted through examining the students’ background and were analyzed by Software Spss. Achieved results from hierarchical regression analysis showed that diploma average and entrance exam rank are significant predictors of academic progress at university. This research results were achieved by regarding the faculties of education place indicating different effective patterns of diploma average and entrance rank on students academic progress. The implications of this research have been examined by authorities and policymakers of national tests for accepting student.
    Keywords: academic progress, diploma average, entrance exam ranks, university
  • Nishtman Momenpoor *, Mohammad Hassani , Abolfazl Ghasemzadeh , Somayeh Momenpoor Pages 131-158
    Job performance is the most critical issue in any organization. In case of existence of a desirable responsive system in an organization, organizational effectiveness and improvement in job performance will be obtained when the organization’s manpower are competent and have a correct understanding of their workplace. The present study was carried out in order to examine the effect of psychological climate and job empowerment on job performance with the mediation role of individual responsiveness among the employees of Urmia University .The method research was a descriptive - correlation. The study sample consisted of 202 employees of Urmia University who were selected by a simple random method. Standard questionnaires were Spreader's Psychological empowerment (1995), Psychological climate of Queens and Deactivide (1991),Job Performance of Paterson (1992) and Individual responsiveness questionnaire of Hatchwar, Kakmar& Fries (2003) employed to collect the required data. Structural equation modeling was used to evaluate the relationship between the latent variables measured in the conceptual model. The findings showed coefficient of the correlation between the variables of psychological climate and empowerment and responsiveness was positive and significant. Moreover, there was a positive and significant relationship between the variables of responsiveness and job performance. The intensity of this correlation ranged from 0.31 to 0.65. The highest correlation between psychological climate and empowerment was 0.65. According to the results of analyzing the correlation between the exogenous and endogenous variables, it can be concluded that any increase in psychological climate and empowerment is associated with a rise in the scores of individual sense of responsiveness, and any increase in individual responsiveness among the employees brings about a rise in the scores of job performance.
    Keywords: psychological climate, psychological empowerment, individual accountability, job performance
  • Sajjad Almardani Some’eh *, Dr Mohammad Narimani, Dr Niloofar mikaeeli, Dr Sajjad basharpoor Pages 159-180
    Purpose of this study was to the role of intolerance of uncertainty and emotion regulation in the prediction of marital satisfaction in patients with Obsessive Compulsive Disorder. The method of this research was a descriptive research of type of correlation. The statistical society of the study includes all the patients with OCD that formed in the first half of 1392 are referred to Razi Psychiatric Hospital in Tabriz. 60 individuals were selected simple random sampling method and for analyze the data was used from Pearson correlation and multiple regression test. The results showed that Marital satisfaction in patients with OCD with uncertainty about the future (r =0/45; p<0/000), Champ (r =-0/28; p<0/01), Positive reappraisal (r =0/28; p<0/01), Catastrophizing (r =0/30; p<0/00), Overall score of emotion regulation (r =0/32; p<0/006) is significantly associated. The of the regression analysis results showed that 34 percent and 32 percent of the total variance in marital satisfaction in patients with OCD Respectively, based on the elements of intolerance of uncertainty and emotion regulation is explained.The results of the present study Could be The contexts for creating more social support of the patients than before and would create a precedent for more extensive research in this field.
    Keywords: obsessive compulsive disorder, intolerance of uncertainty, emotion regulation, marital satisfaction, Razi Hospital
  • Kamran Yazdanbakhsh Dr, Asie Moradi Dr, Ehsan Bastami * Pages 181-202
    The main aim of the present study is to investigate the relationship between hardiness and Psychological Capital with burnout in Ilam Petrochemical Co staff. : This study is classified as a descriptive research and is of the correlation type. Statistical population included all the employees working in olefin unit of Ilam Petrochemical Co. 248 people were selected using Morgan table and available sampling. In order to collect data, Maslach Burnout Inventory (MBI) ,Psy.CapQuestionnaire(PCQ), Personal Views Survey (PVS) were used. Data were analyzed with descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and regression analysis). SPSS vol 20 was used for data analysis. The results of the present study showed that there is a significant negative relationship between Hardiness and its components (commitment and control) and PsyCap and its components with the emotional exhaustion and depersonalization dimensions of burnout, and a significant positive relationship with personal accomplishment in level of 0/01. The results indicating that there is a significant negative relationship between Psy.Cap as the main element of personality trait, and burnout as an occupational problem, and staff's burnout is predictable via Psy.Cap and its components
  • Mohammad Ehsan Taghizade Dr, Mahnaz Aliakbari Dehkordi Dr, Akram Esmaili * Pages 203-214
    This study examined the effect of training spiritual therapy (14 steps spiritual therapy Dr. Taghizadeh)of in order to improve social adjustment and social acceptance were of women whit multiple sclerosis. The study used a quasi-experimental design with pre-test post-test with control group. The study population included women with multiple sclerosis, was a member of the (MS)society and among them30 were selected by available. Sampling method and were randomly assigned to experimental and controle group(Eachgroup n=15). Then both groups was completed social adjustment (Bell) and social acceptance( Crown& Marlowe scale). Then spiritual therapy was taugth in12 two-houres sessions for experimental group. Then post-test was administered to both groups. The data were analized with Covariance. The results showed that spirituality traning in group therapy improves social adjustment of women with multiple sclerosis (p<0/05)and social acceptance (p<0/05) has significant According to the results , we can say that spiritual therapy improvement in social adjustment and social acceptance of women with MS has significant effect.
    Keywords: spiritual therapy, social adjustment, social acceptance multiple sclerosis
  • Fateme Ebrahimi , Reza Rostami Dr * Pages 215-224
    The role of meditation in prevention and healing of mental illness is not negligible. For this purpose, various studies have tried to study the brain mechanisms involved in meditation. But the results have not been consistent enough. In this article we review what we have coherence on these results due to a variety of meditation and differences in the activation of different brain structures and the best type of meditation for adjustment EEG in ADHD becomes clear.
    Keywords: Electroencephalography , attention deficit, hyperactivity, meditation
  • Hamed Kashanaki *, Saed Aslani Pages 225-260
    This paper presents an overview of the concepts, requirements, scope, objectives, techniques and principles of this area of psychodynamic therapy. Moreover, with further analysis and consideration of the impact and effectiveness of the fore-mentioned therapy on reduction of pain causing symptoms of Medical and psychiatric diseases, it also tries to expand the horizons of psychoanalysts and those interested in this new field of health care. Cases studied in this research are the following; Latest articles in this field, related books and analyzing the experiences of known therapists of this field. Despite the fact that intensive and short-term dynamic psychotherapy is somewhat of a newfound subject, it is deemed to be among the most effective psychotherapy methods, and since it is of Iranian origin and it also accentuates the importance of experience, excitements, originality of emotions and the primacy of emotion over thinking, it has many advocates here in our own country, and is rapidly expanding. This article, by reviewing the basic principles of psychodynamic therapy and concepts such as emotion, anxiety and defensive mechanism which is accepted by the majority of therapies, can be fruitful for all therapists. The ultimate goal of this paper is to clarify the path to interested therapists and specialists in this field. According to the originality of experience and its visibility in human relationships and life, person triangle and conflict triangle form the basis of this treatment, conflict triangle refers to internal factors, such as emotions and defense mechanism and person triangle refers to the context and interpersonal factors of the problem. The basis of the treatment takes place through the reconstruction of conflict triangle (process of emotion sequence, anxiety and defense mechanism) in the form of relationship triangle, especially patient-therapist relationship during therapy sessions. The patient's repressed feelings towards parents, in the context of therapy with awareness to experience therapist, will be analyzed and named. Experiencing the excitements leads to the neutralization of defense mechanisms and liberation from self-constituted sufferings. Self-constituted suffering is the result of a super-ego which is fueled by unconscious guilt, willingness to sacrifice and resistance of the individual. The basic difference of this therapy from traditional psychoanalysis is thwarting the transferable resistance, strengthening the therapeutic alliance, emphasis and pressure on experiencing instantaneous emotions and an additional focus on physical symptoms, in a way that it can be a combination of psychotherapy and behavioral therapy techniques with the objective of emotional desensitization. Skillfulness of therapists in this field can be summarized in making fine observations. Being close to emotional experiences should be seen at the moment of its occurrence and pointed out to the patient so that the therapeutic process shall be effective. Courage, boldness and mindfulness of the therapist is amongst the important factors that could make the process of treating patients, quick, accurate and persistent.
    Keywords: Experience, Person, conflict tringle, Suffering, Super-Ego, Psychoanalysis
  • Seyed mohammad Shahvarani *, Farhad Khormaei Dr Pages 261-274
    introduction
    One of the new concepts in modern psychology emotional schemas that can be associated with many clinical disorders and psychological variables. The purpose of this study was to investigate the structur of Leahy Emotional Schemas scale (2002) in the context of Iranian culture.
    Method
    The population of this study were students at Shiraz University among 250 students (125 boys and 125 girls) who were selected by accessible sampling method. In this study, fifty-question scale Leahy Emotional Schema next eWallet Spielberger trait anxiety inventory (1983) and attachment styles Hazan and Shaver (1978) were used. Finally the data using statistical methods, factor analysis, correlation and Cronbach's alpha were analyzed. Also in terms of content and formal expressions are also revised and phrases that most of the sample, as they were unintelligible or weak loadings showed a large overlap, were excluded.
    Results
    with Factor analysis of data of schemas emotional scale, 6 factors were extracted The overral Cronbach's alpha showed its reliability. Correlation of six dimensions of this scale with trait anxiety and attachment style was also significant.
    Conclusion
    results showed that the Emotional Schemas scale with the reduced dimensions is suitable for the application of research in Iran.
    Keywords: emotional schemas scale, validity, reliability, psychometric properties
  • Elahe Sadeghi * Pages 275-294
    The objective of the present study is Review on the relationship between the proportion of job and personality with marital satisfaction level of cultural Couples, who work in Zahedan Township. Two questionnaires of Enrich marital satisfaction (1989) and the proportion of job and personality of John Holland (1958), which were completed by 200 people of cultural Couples, related Education Organization of Zahedan Township. This sample was simple randomly obtained through Morgan Table. .data analysis Using descriptive and inferential statistics and EXCEL2010 and SPSS 19 software has been .The results showed there is a relationship between realistic personality type and cultural jobs with marital satisfaction, while this relationship was significant in respect of positivity. There is also a significant and positive relationship between social personality type and Cultural jobs with their marital satisfaction (p< 0.01). From the other side, the results show this fact that the relationship between searching personality type and Cultural jobs with marital satisfaction, tends to positivity and significance, meaning more searching personality tendency in couples leads to more marital satisfaction. Therefore, there is a positive and significant relationship between the enterprising and conventional personality types with marital satisfaction in the level (p< 0.01). IN addition, the value of determination coefficient showed contracting of couples only predicts about 3 percent of marital satisfaction variable variation. In this study, no positive and significant relationship was not observed in respect of Artistic personality type and marital satisfaction.
    Keywords: marital satisfaction, proportion of job, personality, cultural couples
  • Payam Varaee *, Saba Poordad Pages 295-312
    This study was conducted to investigate the relationship between psychological capital components (self-efficacy, hope, resiliency and optimism) and academic burnout among college students. The research method was descriptive and correlational and the study population included the students of Faculty of Social Sciences University of Kermanshah in 2015-2016 among whom 200 students were selected by simple random sampling. Research tool consisted of academic burnout questionnaire and the Psychological Capital Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and enter method multiple regression analysis. The results showed that there were negative significant relationships between psychological capital components (self efficacy, hope, resiliency and optimism) and students’ academic burnout. Also the results of multiple regression analysis method showed that all psychological capital components including self-efficacy, hope, resiliency and optimism predict students’ academic burnout significantly, and these variables could predict 0/69 of changes in academic burnout for students.
    Keywords: psychological capital, academic burnout, college students
  • Mahdieh Shafietabar Dr * Pages 313-322
    The purpose of this research was to determine role of defense styles & defense mechanisms in Prediction of features of borderline personality in students. In this descriptive correlation study, 378 students (181 men & 197 women) from the statistical population of students from all sections of Arak University during 2015 (1393-94.s.c.) were selected through cluster random sampling method and filled in the questionnaire of style defense and Borderline Personality Scale. Data analysis was performed using correlation, regression analysis and analysis of variance. The results indicated that five defenses (acting out, autistic fantasy, splitting, passive aggression and displacement) could predict features of borderline personality. In general, it can be concluded that immature defenses predicted higher levels of features of borderline personality.
    Keywords: features of borderline personality, defense mechanisms, students
  • Hamidreza Sharifi, Dr Farhad Mahaki*, Bita abbasi Pages 323-334
    The purpose of this study was the effectiveness of the Instruction of Mindfulness-based stress Reduction Program on the Happiness of Mothers Intellectual Disability Adolescent in Kermanshah. The research method was quasi- experimental with time series (pretest, posttest) and control group design. The statistical sample of this research was 30 mothers of intellectual disability adolescent from exceptional schools in sarpolezehab city in 2014-2015 academic years. The sample were selected by convenient sampling method and randomly divided into experimental and control groups, each of which consisted of 15 individuals. The experimental group received instruction of mindfulness- based stress reduction program in 8 educational sessions, but control group did not. For gathering the data, the oxford happiness inventory (OHI) was used. For data analysis, univariate covariance analysis was used. The results have shown that group counseling based on positive thinking has been effective in increasing the happiness of mothers Intellectual Disability Adolescent. The findings of present research indicated that of the instruction of mindfulness- based stress reduction program can be used for problems reduction due of having Intellectual Disability Adolescent.
    Keywords: Stress, Mindfulness, Happiness, Intellectual Disability Adolescent
  • Reza Pourhossein Dr *, Narges Ensanimehr , Masoud Gholamali lavasani Dr Pages 335-346
    The purpose of this study was to investigate the development of two variables of memory and visual perception. For this purpose, 129 pre-primary, elementary and 3rd grade elementary school students were selected by available sampling method. The female students in this study were 69 and the male students were 60. The development of perceptual and visual memory of these students was measured using the Rey-Osterrieth complex figure. ANOVA and Tukey's post hoc test were used to compare memory and visual perception in three age groups. In the end, the results of this study showed that memory and visual perception would improve with age, and this improvement would increase with an increase in educational level.
    Keywords: Development, visual memory, visual perception, students