فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سوگند شبانی بروجنی*، پیوند توفیقی بروجنی صفحات 5-20
    قالی های یلمه ی ایل قشقایی در شهرستان بروجن استان چهارمحال و بختیاری (به عنوان منبع اصلی بافت قالی یلمه) و چند روستای حومه ی آن از اهمیت ویژه ای برخوردارند. این قوم پس از مهاجرت به سمت استان اصفهان در منطقه علی آباد ساکن شده و سپس در مناطق دیگر استان اصفهان و استان های همجوار از جمله شهرستان بروجن واقع در استان چهار محال و بختیاری نیز اسکان پیدا کردند. به این ترتیب دوره ای تازه از رواج طرح و نقش های اصیل طایفه یلمه به وجود آمد. قالی یلمه در سه طرح حوضی، شکرلو و بندی بافته می شود که می توان گفت همهآنها در یک گروه جای می گیرند ولی به اشکال گوناگون ترکیب شده اند. در این مقاله سعی بر آن خواهد بود تا با روش کتابخانه ای و میدانی، به شناخت کلی قالی یلمه با تفکیک تمامی اجزای به کار رفته در آن (از جمله حوض ها، حاشیه ها، لچک ها، نقوش و ترکیب بندی) پرداخته شود و سپس سیر تحول آنها در 20سال اخیر را مورد بررسی قرار داده و زمینه شناخت بهتر این گروه از قالی ها (که تا حدودی ناشناخته مانده اند) فراهم آید. سوالات این بررسی عبارتند از: تفاوتهای موجود در طرح و نقش قالی های جدید و قدیم چیست و بیشترین و کمترین تغییرات در کدام گروه از طرحهای سه گانه و در یک نگاه دقیق تر، در کدام بخش از اجزاء تشکیل دهنده قالی یلمه اعمال شده است. بدین ترتیب مشخص خواهد شد که با وجود یکسانی موضوعات نقوش در نمونه های قدیمی و جدید، تفاوتهای آشکاری در نحوه ی نمایش نقوش جدید و چیدمان آنها وجود دارد که در متن مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طرح و نقش، قالی یلمه، بروجن، طبقه بندی
  • آزاده پشوتنی زاده* صفحات 21-50
    در این نوشتار تلاش بر آن است تا ریشه های تصویری فرش عرب جنی شناسایی گردد. به عقیده ی نگارنده، این فرش، دارای نقوشی از نیروهای ماوراء الطبیعه می باشد که در ترکیب و خلط داستان های مربوط به جمشید، پادشاه اسطوره ای و حضرت سلیمان (ع)، به وجود آمده اند. با توجه به این که هنر ایرانی معمولا با روایات و یا اعتقادات مذهبی آمیختگی دارد؛ لذا آشنایی با شباهتهای داستان جمشید افسانه ای با سلیمان نبی، از یک سو و از سوی دیگر شناسایی اعتقادات کیش صابئین و محل عزیمت و کوچ ایشان، به عنوان حلقه ی واسط برای شناسایی نقوش موسوم به «جنی» حایز اهمیت می باشد. عنصر مشترک میان جمشید، سلیمان نبی و صابئان، آب به اشکال مختلف است. آب در روایات اسلامی، بن مایه های داستان سلیمان نبی (ع) را شکل می دهد و در قالب بلقیس، صخر جنی و در نهایت ام الصبیان بروز و ظهور می یابد. آب در اعتقادات مزدیسنی، با درون مایه ی داستان جمشید اسطوره ای هم آمیزی دارد و در قالب ایزدبانوی ناهید پا به عرصه ی وجود می نهد؛ در کیش صابئان نیز که به پرستندگان آب شهره اند، در قالب تقدس آب و اعتقادات ایشان به غسل تعمید بیان می شود. این نوشتار از مقایسه تطبیقی نقوش، فرهنگ عامه و ادبیات دینی و کهن ایران بهره جسته و روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی است. گردآوری اطلاعات به شیوه ی کتابخانه ای و میدانی می باشد.
    کلیدواژگان: فرش عرب جنی، جمشید، سلیمان نبی، ام الصبیان، ایزدبانوی اناهیتا، صابئان، جن
  • منا سلطانی*، زهرا فاطمی مقدم صفحات 51-61
    ولایت قاینات یکی از مهمترین مراکز تاریخی تولید فرش در ایران است. در میان اسناد تاریخی تشکیلات آستان قدس رضوی که در ارتباط با تامین و نگه داری مفروشات حرم امام رضا (ع) می باشند، نام مناطقی مانند قاین، بیرجند و درخش مشاهده می شود. این مناطق از نظر جغرافیای تاریخی در ولایت قاینات قرار دارند و از مناطق مهم تولید فرش این ناحیه محسوب می شوند.
    با توجه به اهمیت تاریخی قاینات در تاریخ فرش ایران و اطلاعات مبهم موجود درباره مفروشات آن، به ویژه پیش از اواسط قرن 13 شمسی، این مقاله در تکمیل اطلاعات تاریخ فرش جنوب خراسان در سه دوره صفویه، افشاریه و قاجاریه حایز اهمیت است. بنابراین از اهداف این مقاله می توان به شناخت فرش قاینات در فاصله سال های 1022 تا 1340 قمری، انواع فرش های تولیدی این ناحیه و ویژگی آنها (طرح، نقش و ابعاد) با تکیه بر اسناد تاریخی آستان قدس اشاره کرد. این پژوهش از نوع تحقیقات تاریخی توصیفی است که به شیوه کتابخانه ای، اسنادی اجرا شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که از دوره صفویه تا اواخر دوره قاجاریه نمد و قالی از مهمترین تولیدات این ناحیه بوده است. همچنین در دوره صفویه قاین یکی از مناطق مهم قالی بافی در ایران بوده است، که تولید قالی های در ابعاد بسیار بزرگ به سبک شهری در آن رواج داشته است.
    کلیدواژگان: فرش قاینات، قاین، بیرجند، درخش، اسناد تاریخی فرش
  • فریبا یاوری*، فاطمه مهاجر، علیرضا خدامی صفحات 63-82
    در نظام قالی بافی ایران، در مواردی بافندگان اقدام به نوشته بافی نموده اند؛ این نوشته ها که اغلب شامل اعداد و اسامی هستند از الحاقات بافنده در حین بافت بوده و از نقشه فرش قابل تمایزند لذا می توان از آن با عنوان یادگاری بافی نام برد. اگرچه یادگاری بافی به منطقه و جغرافیای خاصی محدود نمی شود با این وجود در سبک های فرشبافی ایران، بیشتر در فرشهای عشایری و روستایی قابل مشاهده است. قالی سنتی منطقه ی کرمانشاه نیز که در سبک قالی های عشایری و روستایی و در زیر مجموعه ی قالی های کردی قرار می گیرد، موارد قابل ملاحظه ای از یادگاری بافی را در خود گنجانده است. با توجه به تاریخ های یادگاری بافی ها در نمونه های مورد بررسی ، کنش مذکور در برهه ی زمانی خاصی آغاز و به تدریج خاتمه می یابد. نظر به شاخصه ی قالی سنتی بعنوان یک پدیده فرهنگی بومی و محلی از یک طرف، و تغییرات ساختاری در نظام قالی بافی کرمانشاه از طرفی دیگر، این سوال مطرح می شود که کنش یادگاری بافی از چه شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی متاثر بوده است و گرایش های ذوقی و بینش بافندگان چه ارتباطی با تغییر و تحولات فرشبافی ایران به طور عام و فرشبافی کرمانشاه به طور خاص داشته است؟ هدف پژوهش حاضر تبیین جامعه شناختی کنش یادگاری بافی بر مبنای رویکرد الماس فرهنگی ویکتوریا الکساندر می باشد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از نقش نظام های حمایتی و توزیع کنندگان، چگونگی مصرف اثر و جامعه ی مخاطبان و تغییرات فرهنگی جامعه قالیبافان در بروز و افول کنش است.
    کلیدواژگان: یادگاری بافی، کرمانشاه، الماس فرهنگی، قالی عشایری و روستایی، قالیبافان
  • حجت ورمزیاری*، بهروز رازانی، مصطفی مرادی صفحات 83-103
    هدف کلی این پژوهش، تحلیل چالش‏ها و راهکارهای اساسی هنر صنعت فرش دستباف روستایی ایران از دیدگاه کارشناسان و مطلعان کلیدی به منظور تدوین راهکارهای مناسب برای بهبود سیاست‏گذاری در این حوزه بود. پژوهش کیفی حاضر با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شد. افراد مورد مطالعه، با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف از بین صاحب نظران، کارشناسان دستگاه های اجرایی و فعالان حوزه هنر صنعت فرش دستباف انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد، «ضعف مدیریت و سیاست‏گذاری»، «کارکرد نامناسب نظام ارائه خدمات بیمه و مالی»، «موانع و محدودیت های تولید»، «موانع و محدودیت های فروش» و «افول بافندگی» به عنوان چالش های اساسی توسعه هنر صنعت فرش دستباف روستایی مطرح هستند. در این بین، ضعف مدیریت و سیاست‏گذاری به عنوان مانع کلیدی توسعه هنر صنعت فرش دستباف روستایی شناسایی شد. این مشکل ریشه‏ای، بر اساس مفاهیمی از جمله عدم ثبات مدیریتی و جایگاه ضعیف سازمانی، جایگاه غیرشفاف هنر صنعت فرش دستباف روستایی در قوانین بودجه سنواتی کشور و عدم تحقق مناسب اهداف برنامه پنجم برساخته شد. تغییرات اساسی در حوزه مدیریت و سیاست‏گذاری هنر صنعت فرش دستباف روستایی ضروری به نظر می‏رسد. نهاد متولی این صنعت باید بتواند بر اساس هویت روستاها و ترکیب فعالیت‏های اقتصادی این مناطق، هنر صنعت فرش دستباف را به نحوی سازماندهی و مدیریت نماید که در فقرزدایی و بهبود معیشت پایدار روستائیان و عشایر نقش اساسی‏تری داشته باشد. همچنین به منظور ساماندهی زنجیره تولید و فروش هنر صنعت فرش دستباف روستایی، ایجاد و توسعه «الگوی قراردادی» با تاکید بر رعایت حقوق بافندگان روستایی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای، چالش ها، هنر صنعت فرش دستباف روستایی، مدیریت هنر صنعت فرش
  • علیرضا امینی*، اسماعیل مزروعی نصرآبادی، طیبه جعفری صفحات 105-123
    تغییر رفتار فروش در حین تعامل با مشتری بر اساس اطلاعات دریافت شده پیرامون ماهیت موقعیت مشتری، شناخت بیشتر نسبت به نیاز ها و خواسته های او، رضایتمندی مشتری و در نهایت اثربخشی بازاریابی شرکت‏ها را به ارمغان می آورد. لذا در پژوهش حاضر تاثیر راهبرد رفتار فروش انطباقی بر اثربخشی بازاریابی با توجه به تاکیدات بازاریابی شرکت‏ها در حوزه هنرصنعت فرش دستبافت مورد بررسی قرارگرفته است. جامعه آماری این پژوهش، فروشندگان فرش دستبافت شهر تهران می باشند که حجم نمونه محاسبه شده 305 نفر بدست آمد که با روش تصادفی ساده در مناطقی که تراکم حضور داشتند، پرسشنامه پژوهش توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آموس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد راهبرد رفتار فروش انطباقی بر اثربخشی بازاریابی و تاکیدات بازاریابی شرکت اثر مستقیم دارد ضمن اینکه تاکیدات بازاریابی شرکت نیز رابطه راهبرد فروش انطباقی و اثربخشی بازاریابی را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: اثربخشی بازاریابی، رفتار فروش انطباقی، تاکیدات بازاریابی، فرش دستبافت
  • ملیحه سیاوشی*، محمد غفورنیا، نادر وصالی صفحات 125-144
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر تصمیم خرید واردکنندگان فرش دستباف ایرانی می باشد. این پژوهش کاربردی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده، کیفی است. داده های پژوهش، با استفاده از مصاحبه با واردکنندگان فرش دستباف ایرانی در اتحادیه ی اروپا که در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی فرش دستباف در تهران حضور داشتند، جمع آوری شدند. شیوه ی نمونه گیری، نمونه گیری در دسترس بوده و برای تعیین حجم نمونه، از روش متوالی، استفاده شد. بر این اساس، با 14 نفر از واردکنندگان فرش دستباف ایرانی به اتحادیه اروپا مصاحبه گردید که تعداد 11 نفر از آن ها اصالتا اروپایی و سه نفر دیگر ایرانی مقیم اروپا بودند. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از تحلیل محتوای کیفی انجام شد. نتایج تحلیل محتوا، منجر به شناسایی233 کد اولیه شد که در قالب 62 کد گزینشی دسته بندی شدند. با بازبینی و تصفیه ی کدهای گزینشی، 38 تم فرعی شناسایی شدند که در نهایت در قالب 5 تم اصلی طبقه بندی شدند. برخی از شاخص ها تاثیر مثبت و برخی تاثیر منفی بر تصمیم گیری نسبت به خرید فرش ایرانی داشتند. 5 تم اصلی شناسایی شده عبارت اند از: «محصول، قیمت، توزیع، ترفیع، و عوامل محیطی». برخی از شاخص های شناسایی شده در این تحقیق نظیر سفارش پذیری در تولید، کیفیت عرضه ، فضاسازی منفی رسانه ای علیه ایران، منحصربه فرد بودن فرش، داشتن شریک تجاری مطمئن در ایران، ارائه گواهینامه های معتبر بین المللی، وضعیت اقتصادی در کشور مقصد و غیره، برای نخستین بار و از دیدگاه واردکنندگان مورد اشاره قرار گرفت؛ که نشان دهنده تمایز این پژوهش با تحقیقات قبلی درزمینه ی بازاریابی فرش است.
    کلیدواژگان: تصمیم خرید واردکننده، فرش دستباف ایرانی، بازاریابی فرش، اتحادیه اروپا، تحلیل محتوای کیفی
  • بهناز برجسته، علی نظری*، مهدی دهقانی زاهدانی صفحات 145-162

    محصولات ارزشمند پشمی همچون فرش دارای ویژگی های عالی نظیر استحکام بالا، بازگشت پذیری، رنگ پذیری، حبس هوا بوده و براحتی قابل استفاده می باشند. اما این الیاف، محدودیت تخریب و تغذیه توسط گونه های هضم کننده محصولات پشمی همچون Tineolla biselliella را دارا می باشند. پژوهش حاضر به ارزیابی کارایی نانو ذرات نقره بهمراه ماده پایدار کننده اسید سیتریک در محافظت فرش های پشمی در برابر  Tineola bisselliella از طریق زیست آزمون معتبر  و کمی سازی میزان تغذیه نمونه های عمل شده می پردازد. برای این منظور، از روش آماری طرح مرکب مرکزی (CCD) برای طراحی آزمایشات و همچنین از روش رویه پاسخ (RSM) جهت تجزیه و تحلیل نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار آماری دیزاین اکسپرت استفاده می شود. براین اساس فرش های پشمی با غلظت های مختلف نانو ذرات نقره طی روزهای متفاوت، در مجاورت لاروهای Tineola bisselliella قرار گرفته و مقادیر کاهش وزن از طریق تغذیه انجام شده نسبت به نمونه شاهد بصورت کمی محاسبه و بصورت کمینه بهینه سازی و از لحاظ کیفی نیز ملاحظه می شود.  سپس از طریق تجزیه و تحلیل آماری، مدل های بهینه براساس متغیر وابسته کاهش وزن نسبت به متغیرهای مستقل شامل مقادیر غلظت نانو نقره و همچنین روز های مجاورت ارائه شده اند. همچنین حلالیت قلیایی بعنوان ویژگی مهم دیگر فرش های پشمی مورد بررسی قرار گرفته است. تصاویر چگونگی تغذیه در فرش های پشمی عمل شده و شاهد با استفاده از میکروسکوپ های نوری مجهز به دوربین دیجیتالی و الکترونی پویشی و همچنین آنالیز عنصری فرش پشمی بهینه از طریق طیف سنجی انرژی پراش پرتو ایکس جهت تایید حضور عنصر نقره، بحث شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در شرایط بهینه شامل استفاده از  ٪ 07/3 نانو ذرات نقره و ٪ 0/10 ماده شبکه ساز و دوستدار محیط زیست سیتریک اسید و طی 30 روز مجاورت فرش های پشمی با لاروهای Tineolla bisselliella، کمینه مقادیر متغیرهای پاسخ  شامل ٪ 09/0 کاهش وزن و  ٪ 13/3 حلالیت قلیایی و بعبارتی بصورت معنی داری، بالاترین ضد بید3 فرش های پشمی در برابر گونه Tineolla bisselliella حاصل شده است.

    کلیدواژگان: فرش پشمی، نانو ذرات نقره، طرح مرکب مرکزی، روش رویه پاسخ، Tineolla biselliella
  • عبدالله میرزایی* صفحات 163-181
    دوفصلنامه علمی- پژوهشی گلجام با هدف معرفی پژوهش های علمی انجام شده در حوزه های مختلف فرش دست باف ایران از سال 1384 شروع به کار نموده است. هدف از این پژوهش تحلیل محتوای 179 عنوان مقاله منتشر شده در 30 شماره نخست این مجله است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا و به شیوه کمی به انجام رسیده است. یافته های پژوهش نشان می دهند، که در هر شماره این نشریه به طور میانگین 35/6 مقاله منتشر شده است. 69/42 درصد مقالات دو مولفه بوده و 46/49 درصد آنها توسط نویسندگانی با درجه علمی دکتری نوشته شده اند. نویسندگان مرد با نگارش 42/73 درصد مقالات نسبت به نویسندگان زن از جایگاه بالاتری برخوردار هستند. نویسندگان زن جایگاهی در بین 6 نویسنده پرکار دوفصلنامه ندارند. 5 نفر از 6 نویسنده پرکار مقالات از اعضای هیات تحریریه هستند. در بین دانشگاه ها نیز دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه کاشان و دانشگاه شاهد هرکدام به ترتیب با 43، 32 و 31 عنوان مقاله بیشترین سهم را در انتشار مقاله های این نشریه عهده دار بوده اند. از نظر موضوعی نیز 5/51 درصد مقالات به حوزه طرح و نقش اختصاص یافته است. 7/65 درصد از مقالات به شیوه کیفی و 3/57 درصد آنها به شیوه کتابخانه ای به انجام رسیده اند.
    کلیدواژگان: دوفصلنامه گلجام، تحلیل محتوا، فرش دستبافت، انجمن علمی فرش
  • رسول عباسی، زهره کاظمی* صفحات 183-200
    فرش دست باف ایرانی با ویژگی های برجسته ی فرهنگی و هنری، محصولی است که طی چند دهه به عنوان یک کالای قابل توجه در سبد صادرات غیرنفتی ایران ثبت شده است. این تحقیق با هدف مشخص نمودن ارزیابی ابزارهای ترفیعی و تبلیغاتی فرش دست باف و تعیین اولویت ابزارهای مورد استفاده در زمینه ی معرفی این کالا به مشتریان در بازارهای هدف خارجی، نگارش یافته است. جامعه آماری این تحقیق عبارت از 19 نفر از خبرگان و کارشناسان آگاه به صادرات فرش دست باف در استان تهران است. برای انجام مقایسه های زوجی و تعیین وزن هر شاخص از روش FAHP و همچنین جهت تعیین اولویت ابزارهای ترفیعی و تبلیغاتی از روش تاپسیس فازی استفاده شد. نتایج حاصل از اجرای روش FAHP نشان داد معیار قابل اعتماد بودن با وزن 329/0، هزینه با وزن 178/0، اثربخشی و سطح پوشش به ترتیب با اوزان 149/0 و 13/0 و کیفیت با وزن 15/0 به ترتیب اهمیت قرار گرفتند. همچنین بر اساس اجرای روشTOPSIS ، نمایشگاه های اختصاصی، رسانه ها، آگهی های تجاری، انتشار نشریات، برگزاری تورگردشگری در ایران، فروش شخصی، نمایندگان فروش، تخفیفات قیمتی و جوایز فروش به ترتیب از اولویت بیشتری برخوردارند. نتایج تحقیق در برگیرنده پیشنهادهایی برای صادرکنندگان و برنامه ریزان این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت های ترفیعی و تبلیغی، فرش دست باف، صادرات، بازارهای خارجی، برند فرش ایرانی، FAHP
|
  • Sogand Shabani Boroujeni*, Peyvand Tofighi Pages 5-20
    Yalameh-i-Qashqayi carpets in Borujen city of Chaharmahal and Bakhtiari province (as the main source of Yalamecarpet weaving) and some of its suburban villages are especially important. The people settled in the province of Isfahan after the migration to Ali Abad area and then settled in other areas of Isfahan province and neighboring provinces, including Borujen, in the province of Chahar Mahal and Bakhtiari. In this way, a new era of propagation and the original role of the Yilmeh tribal system emerged. Yalameh carpet is woven in three designs of a pillow, a bowl, and one that can be said that they all fall into one group, but they are combined in various shapes. In this paper, it will be tried to use the library and field method to find out the overall Yalameh carpet by separating all the components used in it (including pools, margins, patches, motifs and composition) and Then they will examine the evolution of the last 20 years and provide a better understanding of the group of carpets (somewhat unknown). The questions of this review are as follows: What are the differences in the design and role of the new and old carpets? What is the most and the least change in which group of tripartite designs and at a closer look, in which part of the components of Yalameh carpet has been applied? In this way, it will be determined that despite the same pattern of motifs in old and new samples, there are obvious differences in the way of displaying new designs and their arrangement, which are discussed in the text of the article
    Keywords: design, pattern, Yalameh woven carpet, Boroujen, classification
  • Azadeh Pashootanizadeh* Pages 21-50
    In this paper it is attempted to be identified the motif of Arab Jinni carpets. In my opinion, this carpet is decorated by spiritual and Celestial powers that combination of novels of Jamshid and Prophet Solomon that lived in pre-Islamic centuries. Jamshid was king and Solomon was King and Prophet. Considering that the spirit of Persian art always penetrates the body of traditions or religious beliefs; So, acquaintance the similarities of the Jamshid novel with Prophet Solomon novel, On the one hand, and, on the other hand, beliefs, religion and place of departure Sabeans followers as an interface ring to identify motifs known as "Ğeni" is important. The water is a common element between Jamshid, Prophet Solomon and Sabein. Water in the Islamic traditions, create the motifs of Prophet Solomon Novel and emerges in the form of Belqis, Saxre Jenni and Omme Sebyan. Water in the Zoroastrian beliefs is linked with motifs of Jamshid novels and puts into existence in the form of Nahid goddess; in Sabeen religion who is famous for water worshipers that expressed in the form of sacred water and their beliefs on baptism.)Water in Sabean religion is linked with sacredness of water and baptism. This text uses the comparative method of motifs, folklore, and ancient Persian literature. The research method is based on description and analysis. Style data document is library research and gathered through a field.
    Keywords: Arab Jinni carpet, Jamshid, Solomon, Omme sebyān, Nahid goddess, Sabean, ğeni
  • Mona Soltani*, Zahra Fatemi Moqaddam Pages 51-61
    Qa'inat has been one of the principal carpet-weaving centres in Iran through the history. Studying the historical documents in the Archives of Astan Quds Razavi which relate to the supply and maintenance of the carpets in the Holy Shrine of Imam Reza (AS), the names of some regions such as Qa'in, Birjand and Dorokhsh are observed. These regions are important carpet-weaving centres in the Qa'inat.
    Considering the historical significance of Qa'inat in the history of carpet-weaving in Iran and the ambiguities in its weavings before 1870, the findings of this article will complete the current information on the history of carpet in the south of Khorasan during Safavid, Afshar and Qajar periods. This research work is aimed primarily at studying Qa'inat carpets from 1022 to 1340 AH (1613-1921 CE), their variety and distinctive features i.e. designs, motifs and dimensions based on the historical documents in the Archives of Astan Quds Razavi. This historical research work, which is both library and documents research. illustrates that felts and carpets have been two of the most well-known handicrafts of this region from Safavid to the late Qajar periods. It also depicts that Qa'in has been one of the most important carpet-weaving centres in Iran, in which weaving large and extra-large rugs and carpets with an urban style was commonplace.
    Keywords: Qa'inat carpet, Qa'in, Birjand, Dorokhsh, carpet hitstorical documents
  • Fariba Yavari* Pages 63-82
    In the carpet weaving system of Iran, in some cases, weavers have written weaving; these texts, which often include numbers and names, are from weaver extensions during the texture and can be distinguished from the carpet map, so it can be called " memorials weave " named. Although the memorial weaving is not limited to a particular region and geography, it is still visible in nomadic and rural carpets in Iranian carpet weaving. Traditional carpet of Kermanshah province, which is in the style of nomadic and rural tribal and under the category of Kurdish carpets, includes a considerable number of "memorials weave". According to the dates of the memorial weaving in the samples, the action is started at a certain time and gradually ends. Considering the characteristics of traditional carpet as a native and local cultural phenomenon on the one hand, and structural changes in the carpet weaving system of Kermanshah, on the other hand, the question arises as to how "memorials were affected by social, cultural and economic conditions”.  What was the relationship between the trends and the insights of weavers in Iran in general and in carpet weaving in Kermanshah in particular? The purpose of the present research is to present a sociological explanation of the action of a memorial weaving based on the Victorian Alexander diamond culture approach. The research method is descriptive-analytic and based on library and documentary studies. Research results indicate the role of supportive systems and distributors, consumption of art. The community of audiences and cultural changes of the community of carpet weavers in the emergence and decline of the action of memorial weaving.
    Keywords: memorials weaving, Kermanshah, Cultural Diamonds, tribal, rural carpets, carpet Weavers
  • Hojjat Varmazyari*, Behrooz Razani, Mostafa Moradi Pages 83-103
    The main aim of this qualitative study is to recognize the main challenges of Iranian rural hand-made carpet and to explore solutions for policy-making from experts and key informants’ viewpoint. This qualitative study carried out by Grounded theory. The study sample included faculty members, experts of related administrations and institutions, and actors of rural hand-made carpet selected by purposive sampling. Data were gathered using semi-structured interviews. The results of this study revealed that there are five main challenges for Iranian rural hand-made carpet: a) weakness of the management and policy-making, b) limited access to the financial resources and insurance, c) obstacles and limitations of production d) obstacles and limitations of sale and e) wane of weaving. Among others, weakness of the management and policy-making was explored as a key obstacle for development of rural hand-made carpet. This fundamental problem was constructed on the basis of concepts such as lack of management stability and weak organizational position of rural hand-made carpet, ambiguous position of rural hand-made carpet in Iranian annual budget laws and lack of appropriate achievement of national fifth plan. Main changes in area of the management and policy-making seems necessary. The governmental body of this industry should have capabilities for its management and organization in order to achievement of poverty reduction and improvement of rural and nomadic people targets on the basis of rurality and economic activities composition in theses areas. Also establishment and development of contractual model was proposed in order to organise chain of rural hand-knotted carpets’ production and sale chain with emphasis on conservation of rural weavers’ rights.
    Keywords: Grounded theory, Challenges, Rural hand-made carpet, Management of carpet
  • Alireza Amini*, Esmail Mazroei Nasrabadi, Tayebeh Jafari Pages 105-123
    Change in sales behavior during customers’ interactions based on received information about the nature of their position gives more information about their situation and needs and finally it obtains customer satisfaction and marketing effectiveness. In this study, the impact of adaptive selling behavior and mediated role of marketing emphasis on marketing effectiveness of handmade carpet has been investigated. The interest population of this research is handmade carpet dealers in Tehran city. its sample size was calculated 305 people by Cochran's formula and random sampling method was used. researchers utilized structural equation modeling (SEM) to analyze gathered data. The results showed that adaptive selling behavior has direct effect on marketing emphasizes and marketing effectiveness in handmade carpet. Moreover, marketing emphasizes mediate the relationship between adaptive selling behavior and marketing effectiveness.
    Keywords: Marketing Effectiveness, Adaptive sale behavior, Marketing Emphasizes, Handmade Carpet
  • Malihe Siyavooshi*, Mohammad Ghafournia, Nader Vesali Pages 125-144
    The main objective of this research is to identify the factors affecting the importers' decision to buy Iranian handmade carpet  . This research is applied and is qualitative in terms of the type of data used. The research data were collected using interview with Iranian handmade carpet importers in the European ::union:: who were present at The 25th International Handmade Carpet Exhibition in Tehran. The sampling method was accessible, and the sequential method was used to determine the sample size. Accordingly, with14 Iranian handmade carpet importers to the European ::union:: were interviewed, that of which 11 persons were originally European and 3 persons Iranians residing in Europe. Data analysis was performed using qualitative content analysis. The content analysis results led to the identification of 233 primary codes that were categorized as 62 selective codes. By reviewing and filtering selective codes, 38 sub themes were identified, which were ultimately classified into 5 main themes. Some of the indicators have a positive effect and some have a negative influence on the decision to buy Iranian carpet. The ten main identified themes are: product, price, distribution, promotion, and environmental factors. Some of the indicators identified in this research, such as ordering capability in production, supply quality, negative media space against Iran, uniqueness of carpet, having a reliable business partner in Iran, provide international credentials, economic situation in the destination country, and etc. ,for the first time  and from the perspective of importers were mentioned; which illustrates the distinction of this research with previous research on carpet marketing.
    Keywords: Importer Buying Decision making, Iranian Handmade Carpet, Carpet Marketing, EU, Qualitative Content Analysis
  • Behnaz Barjesteh, Ali Nazari*, Mehdi Dehghani, Zahedani Pages 145-162

    Worthful wool products have excellent properties such as high strength, resiliency, dyeability, air imprisonment and it is comfortable that can be used easily. But this fiber has a limitation of nutrition and destruction via wool products digesting species such as Tineola bisselliella. This research evaluates silver nanoparticles efficiency accompany with citric acid stabilizing agent in protecting wool carpets against Tineola bisselliella via validity bioassay and quantifying nutrition amount of treated samples. Therefore, central composite design (CCD) statistical method was used to design experiments and response surface methodology (RSM) was applied to analyze obtained results through Design Expert statistical software. Based on this, wool carpets were exposed to Tineola bisselliella larvae with various concentrations of silver nanoparticles during different days and weight reduction amounts were quantitatively accounted, as minimum optimized, and qualitatively observed as compared with control sample. Then, using statistical analysis, optimized models were presented based on weight reduction dependent variable than independent variables such as silver nanoparticles concentration amounts and exposure days. Also, alkaline solubility was evaluated as other significant characteristic of wool carpets. Images of nutrition status in treated and control wool carpets were illustrated using light microscopy equipped with digital camera and scanning electronic microscopy. Beside, elemental analysis of optimized wool carpets was discussed through energy-dispersive spectroscopy in order to confirm silver presence. Results of this study exhibit that in optimized condition including 3.07 % silver nanoparticles, 10.0 % citric acid friendly-environment cross-linking agent, and 30 days exposure of wool carpets to Tineola bisselliella, the minimum of response variables including 0.09 % weight reduction and 3.13 % alkaline solubility, in other words, significantly highest protection of wool carpets was obtained against Tineola bisselliella.

    Keywords: Woolen carpet, Silver nanoparticles, Central composite design, Response surface methodology, Tineolla biselliella
  • Abdollah Mirzaei* Pages 163-181
    The bi-quarterly of Goljaam is a journal of handwoven carpets and related field that is published by Iran Scientific Carpet Association since 1384. The main aim of this article is the content analysis of the 179 articles published in the first 30 issues of the journal. The design of the study is applied research utilizing content analysis. The findings revealed that in each of the issues 6/35% articles have been published; 57/3% of the articles were library research; 73/42% of the articles were written by male writers; more than 49/46% of the authors were PhDs; 42/69% of the articles were written by a double authors; among the university writers, Tarbiat Modarres university submitted 43 articles, Kashan university 32 articles and Shahed university 31 articles, respectively. The issues covered in the article were basically concerned with carpet design and motif (51/5%).
    Keywords: Content analysis, Goljaam bi-quarterly, Hand woven carpet, Scientific Carpet Association
  • Rasoul Abbasi, Zohre Kazemi* Pages 183-200
    The handmade carpet of Iran with outstanding cultural and artistic qualities is a product that has been registered in the non-oil export basket of Iran for decades as a significant commodity. The purpose of this research is to determine the importance of indicators for assessing promotional and promotional tools for handmade carpets and to determine the priority of tools used to introduce this product to customers in foreign target markets. The statistical population of this research consists of 19 experts and expert experts in exporting handmade carpets in Tehran province. Fuzzy AHP method was used to determine the weight of each index as well as to determine the priority of promotional and promotional tools. Were placed. Also, according to the TOPSIS method, exclusive exhibitions, media, commercial ads, publications, tourism tours in Iran, sales, sales representatives, price discounts and sales awards are the top priorities. The research results include suggestions for exporters and planners in this area.
    Keywords: : Promotional, promotional activities, Handmade carpets, Export, Foreign markets, Iranian carpet brands, FAHP