فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز 1396)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حکمتاللهملاصالحی صفحه 4
  • مقالات
  • ایرج افشار سیستانی صفحه 6
    جمهوری اسلامی ایران بر بسیاری از جزیره های ارزشمند و استراتژیک، از جمله بوموسا، تنب بزرگ و تنب کوچک در تنگه هرمز و دهانه خلیج فارس حاکمیت و مالکیت دارد. تنگه هرمز آبراهی باریک و خمیده شکل است، که دریای نیم بسته خلیج فارس را از راه دریای مکران به اقیانوس هند و راه های کشتیرانی بین المللی دریای آزاد پیوند میدهد و به انگیزه جایگاه ویژه و استراتژیک خود، شاهرگ زندگی اقتصادی غرب و ژاپن در شرق دور به شمار میرود. این تنگه حدود 100 مایل دریایی (185 کیلومتر) درازا دارد و ادامه بلندی های جنوب ایران به شبه جزیره مسندم را بریده و یک فرورفتگی زمین شناسی است که از شمال به ایران و از جنوب به شبه جزیره مسندم در کشور عمان محدود میگردد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، بوموسا، تنب بزرگ و کوچک، تنگه هرمز، دریای مکران، مسندم، ایران، عمان، انگلستان، امارات عربی متحده
  • علی بحرینی صفحه 12
    تمدنهای کرانه های خلیج فارس در دوران باستان تا سده های اخیر، همواره با یکدیگر در ارتباط بوده اند و هر چند در برهه هایی از تاریخ، برخی محدودیتها و شرایط سیاسی و نظامی، مانعی برای روابط میان ساکنان این مناطق ایجاد میکرد، اما با این وجود، آنان در قالبهای دیگر فرهنگی اجتماعی در اکثر دورانها با یکدیگر پیوند داشته اند. در این میان، نواحی شیعه نشین احساء و قطیف از مناطق جنوبی خلیج فارس و کشور عربستان سعودی امروزی، از گذشته های دور تا دوره قاجار به تناوب با سرزمین و فرهنگ ایران در ارتباط بوده اند و در دوره های مختلفی از جمله دوران صفویه تا قاجار، ساختار فرهنگی - اجتماعی ساکنان آن نواحی با ایران، روند خاصی را طی نموده است که این مناسبات، بی تاثیر از شرایط سیاسی و مذهبی حاکم بر ایران و آن نواحی نبوده است. پژوهش حاضر به بررسی تعاملات فرهنگی – اجتماعی این مناطق با ایران در فاصله زمانی صفویه تا قاجار پرداخته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، احساء (الاحسا)، قطیف، مناسبات فرهنگی - اجتماعی، صفویه، قاجار
  • پروین دخت جهان کهن صفحه 29
    با فتح قسطنطنیه در سال 1453. م/ نهم هجری و پایان قرون وسطی و آغاز رنسانس دولتهای استعمارگری چون پرتغال، هلند، فرانسه و انگلیس در غرب اروپا قدرت یافتند. پرتغال اولین دولتی بود که به خلیج فارس روی آورد تا کنترل راه های دریایی منتهی به اقیانوس هند و ثروت ناشی از تجارت آن را بچنگ آورد. از سوی دیگر، دولت انگلیس در اواخر قرن شانزدهم میلادی/ دهم هجری برای عقب نماندن از قافله تجار دول اروپایی بدنبال دسترسی به ثروت مشرق زمین دست به اقداماتی زد و کمپانی هند شرقی را تاسیس نمود. اما این کمپانی نه تنها به فعالیت تجاری در هندوستان اکتفا نکرد، بلکه چشم به کشور های حوزه خلیج فارس دوخت که دارایی و ثروت سرشار و بازار مناسبی برای فروش کالاهای انگلیسی بوده و میتوانست نقش یک ضربه گیر را در جلوگیری از حمله دیگر دول استعمارگر به هندوستان - مستعمره پر ارزش آن کشور- بازی کند. از جمله این کشور های حوزه خلیج فارس میتوان به ایران اشاره کرد که انگلستان در دوره قاجاریه در این کشور اقدام به گرفتن امتیاز های متعددی کرد که یکی از این امتیازات، امتیاز احداث تلگراف در بسیاری از ولایات ایران همچون خوزستان بود و از این امتیاز هم دولت بریتانیا و هم دولت و جامعه ایران سود بردند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، خوزستان (عربستان)، تلگراف، انگلیس، ایران
  • سامان سیدی، بهمن فیروزمندی شیره جین، مهلا علی اکبری صفحه 41
    اصطلاح سنگ صابون برای اشاره به سنگهای کلریت و سنگ استئاتیت بکار میرود و بجهت نرمی و لغزنده بودن به این نام مشهور شده است و در ناحیه داخلی ایران که دارای کمربند آتشفشانی است یافت میشود. ظروف سنگ صابونی در محدوده جغرافیایی وسیعی شامل محوطه های بین النهرینی، خفاجه، اور، ماری و موهنجودارو در دره سند، ام النار، هیلی، فیلکه و تاروت در حوزه خلیج فارس تا تپه یحیی، شهدا، جیرفت، شوش و بمپور در جنوب شرق ایران یافت شده اند. بیشترین تعداد این ظروف در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس در جنوب شرق ایران میباشد که کاوشهای باستانشناسی بر آن صحه میگذارد. حال سوالاتی در ذهن متبادر میشوند که پرسشهای محوری این پژوهش میباشند: آیا کشف مواد فرهنگی جنوب شرق ایران در منطقه جنوب خلیج فارس نشانگر مهاجرت قومی است یا نه صرفا بیانگر ارتباطات فرهنگی میباشد؟ و از آن مهمتر، جایگاه خلیج فارس در مبادلات منطقه یی هزاره سوم چه بوده است؟ و در نهایت اشیاء سنگ صابونی در چه بافتهایی یافت شده اند و چه تفاوتها و چه شباهتهایی در این بافتها نهفته است؟ روش تحقیق در این پژوهش، روش توصیفی تحلیلی میباشد. نتایج بررسی مطالعه منابع مربوطه و پیشینه تحقیق و بررسی این ظروف نشان داد که منشاء این ظروف جنوب شرق ایران میباشد و دریای خلیج فارس و عمان در تسهیل مبادله این کالاها در هزاره سوم نقش اساسی داشته است.
    کلیدواژگان: حوزه خلیج فارس، سنگ صابون، هزاره سوم قبل از میلاد، جنوب شرق ایران
  • ایمان قربانی، مسلم رضایی صفحه 55
    جزیره خارگ در 57 کیلومتری شمال غربی بوشهر، 30 کیلومتری غرب بندر ریگ و 35 کیلومتری غرب بندر گناوه واقع شده است. این جزیره دارای موقعیت استراتژیکی خاصی است که باعث شده در ادوار مختلف تاریخی تاکنون مورد توجه اقوام و ملل گوناگون باشد. در آن آثاری از دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان باقی مانده است که مهمترین آنها گور معبد پالمیریان و کلیسای نسطوریان میباشد. علاوه بر این، در جزیره خارگ آثار باستانی بسیاری مربوط به دوره های مختلف وجود دارد که عبارتند از: پلان یک آتشکده، قبور دلمن، قطب نما سنگی، گور سنگی، نقش کنده یک نوع بازی باستانی در ساحل صخره یی جزیره و کتیبه هخامنشی. پژوهش حاضر به شیوه میدانی و مطالعات کتابخانه یی بر آن ست تا به بررسی جغرافیای تاریخی این جزیره و نیز معرفی آرامگاه ها و بناهای مذهبی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جغرافیای تاریخی، جزیره خارگ، گور معبد، ساسانیان
  • یدالله شهرجو صفحه 66
    دریا و خلیج فارس در شعر شاعران هرمزگانی که از دهه سی در ادبیات این منطقه حضور دارند، جایگاه ویژه دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی مفهوم دریا و خلیج فارس در شعر شاعران بومی استان هرمزگان میباشد. راهبرد این تحقیق کیفی و راهکار اجرایی بصورت اسنادی و رویکرد آن، تحلیل محتوا و روش توصیفی تحلیلی است. پژوهش از دو مرحله اصلی: الف) توصیف و ارائه مفاهیم و ب) تحلیل، استنباط و استنتاج تشکیل شده است. دریا با بسامد بالا در شعر شاعران هرمزگان حضور دارد، اما تفاوتهای معنایی در استفاده از این واژه کاملا آشکار است تا جایی که دریا بعنوان یکی از شاخصهای بومی منطقه و از سوی دیگر، سمبل و نشانی از میهن و وطن، همواره اقبال شاعران منطقه جنوب را به همراه داشته است. شاعران، دریا را بعنوان دروازه ورود مدرنیته به این سرزمین نیز قلمداد نموده و از این منظر نیز به دریا نگاه ویژه یی داشته اند. تخیل سیال، شرایطی را فراهم نموده است تا شاعران بومی بویژه در دهه های اخیر دریا را فراتر از مفهوم قاموسی آن در مفهومی انتزاعی نیز بتصویر بکشند.  
    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریا، شاعران بومی، هرمزگان
  • مصاحبه
  • اکوتوریسم
  • گزارش پژوهشی
  • بنیامین انصاری نسب صفحه 95
  • اسناد و مدارک
|
  • Iraj Afshar Sistani Page 6
    The Islamic Republic of Iran owns and administers several valuable and strategic islands such as Abu Musa and Greater and Lesser Tunbs in the Strait of Hormuz and at the mouth of the Persian Gulf. The Strait of Hormuz is an L-Shaped narrow waterway which connects the semi-closed sea of the Persian Gulf to the Indian Ocean and international shipping lanes of the open sea through Makran Sea. Owing to its particularly strategic status, this strait is considered the artery of the economic life of the West and Japan in the Far East. The Strait of Hormuz is about 185 km long and cuts through the extension of the mountains in the south of Iran to the Musandan Peninsula. It is a geologicaldepression bordered by Iran in the north and by the Musandan Peninsula in Oman in the south.
    Keywords: Persian Gulf, Abu Musa, Greater, Lesser Tunbs, Strait of Hormuz, Makran Peninsula, Iran, Oman, England, United Arab Emirates
  • Ali Bahraini Page 12
      The civilizations on the coasts of the Persian Gulf have always been in contact with each other since ancient times. Although in certain historical periods some limitations and political and military conditions created obstacles to the relationships between the inhabitants of these regions, they continued their interactions within other cultural-social frameworks. The Shi'ite al-Ahsa and al-Qatif regions in today's Saudi Arabia in the south of Persian Gulf were intermittently in contact with Iran fromthe distant past to the Qajar period. In various periods, including the one between Safavidand Qajareras, the cultural-social relationships between the residents of these regions and Iranians followed a particular process which was never free from the influences of the political and religious conditions in Iran, al-Ahsa, and al-Qatif. The present study explores the social-cultural relationships between these two regions and Iran during the time interval between the Safavid and Qajarperiods.
    Keywords: Persian Gulf, al-Ahsa, al-Qatif, cultural-social relationships, Safavid period, Qajar period
  • ParvindokhtJahankohan Page 29
    Upon the conquest of Constantinople in 1453 AD, at the end of the Middle Age and the beginning of the Renaissance period, some colonial governments such as Portugal, Holland, France, and England came to power in Western Europe. Portugal was the first government to turn to the Persian Gulf in order to gain control over the waterways leading to the Indian Ocean and find access to its wealth and resources. On the other hand, the British government, not wishing to lag behind other European countries, became active and established the East India Company in order to have access to the riches of the East. However, this Company was not content merely with commercial activities in India; rather, it targeted the countries on the coast of the Persian Gulf, which owned great wealth and were deemed as desirable markets for British goods. The Persian Gulf could also function as a fender against the attacks of other colonial governments to India, which was a valuable colony of England at that time. Iran was also among the Persian Gulf countries which were targeted by colonists. During the Qajar period, England tried to gain several privileges in Iran, one of which being the privilege of launching the telegraph line in many Iranian states, such as Khuzestan. Both the British government and the Iranian government and society benefitted from this privilege.
    Keywords: Persian Gulf, Khuzestan (Arabistan), telegraph, British Empire, Iran
  • SamanSaidi , BahmanFiroozmandiShirejin , Mahla Aliakbari Page 41
    The term "Soapstone" is used to refer to chlorite and steatite stones and is known as such because of its soft and slippery texture. It is found in the regions along the central volcanic belt of Iran. Some soapstone pots have been found in a vast geographical area including the Mesopotamian regions of Khafajah, Ur, and Mari; Mohenjo-daro in the valley of Sindh; Umm al-Nahr, Hili, failaka, and Tarout in the Persian Gulf region, and Tepe Yahya, Shuhada, Jiroft, Shush, and Bampur in the southeast of Iran. The greatest number of these pots, as demonstrated by archaeological excavations, have been found in the countries in the Persian Gulf region in the southeast of Iran. The present study mainly addresses the following questions: Is the discovery of cultural artifacts of the southeastern regions of Iran in the south of the Persian Gulf a sign of ethnic emigration or simple cultural relationships? More importantly, what was the status of the Persian Gulf in the regional exchanges in the 3rd millennium BC? In which textures have soapstone pots been found?What are the similarities and differences between such textures? This study was conducted following a descriptive-analytic method. A meticulous review of the related sources and literature and a careful examination of the pots demonstrated that their origin is the southeast of Iran, and the Persian Gulf and Oman Seas played significant roles in accelerating their exchange with other goods in the third millennium BC.
    Keywords: Persian Gulf region, soapstone, 3rd millennium BC, southeastIran
  • Iman Ghorbani , Moslem Rezaiy Page 55
    Kharg Island is located 30 km west of Bandar Rig and 35 km west of Bandar Genaveh. Due to its particular strategic location, it has attracted the attention of different ethnic groups and nations during various historical periods. It houses some historical remains and monuments from the Akaemenid, Parthian, and Sassanid periods, the most important of which are grave-temples of Palmyrene and Nestorian church. Moreover, there are several other ancient remains belonging to different historical periods on Kharg Island including the plan of a fire temple, dolmen tombs, a stone campus, a stone tomb, engraving of a kind of ancient game on the rocky coast of the Island, and an Akaemenid inscription. Following the field method and relying on library studies, the present paperexplores the historical geography of Kharg Island and introduces some of its tombs and religious structures.
    Keywords: Persian Gulf, historical geography, Kharg Island, tomb temple, Sassanid Dynast
  • Yadollah Shahrjoo Page 66
    The Concepts of sea and the Persian Gulf have particular places in the poems of Hormozgani poets who have been active in the literature of this region since 1330's. This paper aims to examine the concepts of sea and the Persian Gulf in the works of native poets of Hormozgan province. The related research has been conducted descriptively based on the document and content analysis method. The study consists of two main phases: 1) presentation and description of related concepts; 2) data analysis, inference, and conclusion. The concept of sea is frequently used in the poems of Hormozgani poets; however, there are some obvious semantic differences in the usage of this word. South Iranian poets have used the word "sea" sometimes to refer to one of the indigenous features of this region and sometimes to highlight it as a symbol of their homeland. They have also considered it as a gate leading to modernism for this land and have a particular view of the sea in this regard. During recent decades, stream of consciousness has also prompted native poets to employ the word "sea" in its abstract sense and beyond its surface meaning.
    Keywords: Persian Gulf, Sea, native poets, Hormozgan