فهرست مطالب

فصلنامه ایمنی زیستی
سال دهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میترا خادمی، احمد اسماعیلی * صفحات 1-13
    بسیاری از کشور ها وارد حوزه تجارت و کشت و کار گیاهان تراریخته شده اند و برخی کشور ها هنوز به دلایل زیست محیطی و یا مخاطرات احتمالی متعدد به این حوزه ورود پیدا نکرده اند. تقریبا عمده کشور های دنیا (حتی اگر تجارت گیاهان تراریخته را نداشته باشند) ، در زمینه گیاهان تراریخته در حال تحقیق و توسعه هستند. در کشور ما نیز مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی متعددی در حال تحقیقات پایه و کاربردی در زمینه تولید گیاهان تراریخته با اهداف مختلف هستند. آن چه در شرایط فعلی کشور حائز اهمیت است این است که برای رفع نگرانی های زیست محیطی مرتبط با تحقیقات تولید گیاهان تراریخته، بهتر است مطالعه این گیاهان به جای گلخانه های معمولی در گلخانه های خاص (گلخانه تراریخته) این گیاهان صورت گیرد. همچنین وجود چنین گلخانه هایی در زمینه تجاری سازی، توسعه کشت و مطالعات رهاسازی محصولات تراریخته به بازار مفید است. با توجه به اینکه در کشور ما بسیار کم به موضوع ویژگی های گلخانه های تراریخته پرداخته شده است و منابع علمی کمی در این موضوع در کتب و مقالات منتشره داخل کشور گزارش شده است؛ از این رو در این مقاله به بررسی ویژگی های گلخانه های تراریخته (به ویژه از نظر ساختار و سطوح ایمنی زیستی) پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ایمنی زیستی، زیست فناوری، گیاهان تراریخته، گلخانه، ویژگی های گلخانه تراریخته
  • فاطمه دارابی تبار *، علی اکبر هدایتی صفحات 15-28

    از سال ها پیش تجویزهای دارویی زیادی برای درمان آلودگی های مختلف ماهیان خصوصا آلودگی های باکتریایی صورت گرفته است، اما با این حال مواجهه با موضوع مقاومت باکتری ها در مقابل آنتی بیوتیک ها و تجمع این مواد در بدن ماهیان پرورشی و همچنین اثرات آلایندگی این داروها بر محیط زیست از مهم ترین مشکلات استفاده از این مواد دارویی در پرورش ماهی و دیگر آبزیان بوده است. وجود ویتامین ها، به عنوان یکی از بخش های اصلی تشکیل دهنده خوراک، در جیره غذایی برای بقا، رشد و تولید مثل طبیعی حیوانات ضروری است. در جیره غذایی ماهی و میگو هم 11 نوع ویتامین محلول در آب و 11 نوع ویتامین محلول در چربی بکار می رود. ویتامین C یکی از ویتامین های حساس بوده و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در حفاظت سلول ها در برابر آسیب اکسایش نقش مهمی را بازی می کند، ویتامین C به عنوان سد دفاعی در مقابل عوامل اکسیدکننده نظیر گروه های آزاد اکسیژن عمل کرده و از طریق به دام انداختن رادیکال های آزاد باعث جمع آوری و حذف آن ها از محیط عمل سلول ها می شود. استفاده از پروبیوتیک ها در واقع تکنولوژی جدید آبزی پروری همگام با محیط زیست به شمار می روند. با استفاده از این مواد هم می توان تولید را افزایش داد، هم کیفیت آب را اصلاح کرد و هم اینکه می توان آن ها را به عنوان مبارزه بیولوژیک مد نظر قرار داد. یکی دیگر از راه های پیشگیرانه در زمینه مدیریت بهداشتی مزارع پرورش ماهی استفاده از محرک های طبیعی و غیرزنده سیستم ایمنی است. براساس مطالعات صورت گرفته می توان نتیجه گرفت که افزودن پروبیوتیک می تواند سبب بهبود شاخص های رشد و پاسخ های ایمنی آبزیان گردد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ایمنی، مدیریت بهداشتی، ویتامین C، رادیکال آزاد، بهبود مقاومت، کاهش استرس
  • فوزیه مقدمی * صفحات 29-39
    اسید استیک یکی از اسیدهای آلی می باشد که در صنایع غذایی، آرایشی و شیمیایی موارد استفاده فراوانی دارد. تولید این اسید ضعیف عمدتا به روش های شیمیایی است ولی اسید استیک مورد استفاده در صنایع غذایی، از طریق فرمنتاسیون میکروبی تولید می شود. بررسی سویه های بومی تولید کننده اسید استیک می تواند در استفاده بهینه از آنها جهت تولید اسید استیک موثر باشد از اینرو در این بررسی تعدادی از این باکتری ها که از سرکه های خانگی جدا شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. در بین سویه های مورد بررسی یک سویه بیشترین مقدار اسید استیک را تولید می کرد این سویه Acetobacter sp. M نام گرفت. بهینه سازی شرایط تولید اسید استیک توسط سویه Acetobacter sp. M انجام گرفت. این سویه در شرایط بهینه دما 30 درجه سانتیگراد، دور هوادهی rpm 200 و غلظت اولیه 6٪ اتانول قادر به تولید g/l 45 اسید استیک درفلاسک شیاردار درمدت 18 ساعت بود. تولید اسید استیک در بیوراکتور 2 لیتری نیز با رعایت شرایط بهینه انجام گرفت وبا افزایش میزان هوادهی تا rpm500، میزان تولید اسید استیک به g/l 55 در مدت 24 ساعت رسید.
    کلیدواژگان: اسید استیک، استوباکتر، فرمنتاسیون، بهینه سازی
  • مسعود توحیدفر، زهرا حاجی برات * صفحات 40-48
    محصولات زراعی تراریخته نسبت به محصولاتی که به روش سنتی تولید شدند از عملکرد و کیفیت بالاتری برخوردار هستند. برای کشت این محصولات نیاز کمتری به مصرف سموم شیمیایی است. محصولات تراریخته علاوه بر مصارف غذایی، به عنوان علوفه نیز برای دام استفاده می شوند. از جمله محصولات تراریخته قابل مصرف برای دام می توان به سویا، کانولا، پنبه، ذرت و سیب زمینی اشاره کرد. تقریبا بیش از 90 درصد سویا و 70 درصد ذرت تراریخته در بخش دامپروری مورد استفاده قرار می گیرد. طبق مطالعاتی که توسط سایر محققان انجام شده، محتویات مواد شیمیایی محصولات تراریخته با همتای غیر تراریخته خود از نظر میزان ترکیب مواد شیمیایی و آمینواسیدی همسان بوده و همچنین هیچ ایجاد حساسیتی در مورد مصرف محصولات تراریخته تا به امروز به تایید نرسیده است. بررسی های صورت گرفته نشان داد که این همانی در بخش ترکیبات، هضم پذیری و ارزش علوفه تراریخته وجود داشته است و ازجنبه های گفته شده با نوع غیرتراریخته آن کاملا مشابه هستند. مطالعه حاضر، مروری بر ملاحظات علوفه تراریخته برای سلامت دام انجام شده است.
    کلیدواژگان: تراریخته، مهندسی ژنتیک، دام، آلرژنیسیتی، این همانی
  • سمیرا فراهانی * صفحات 49-56
    امروزه با توجه به اثرات مخرب سموم شیمیایی و اهمیت تولید محصولات ارگانیک لزوم توجه به عوامل کنترل‎کننده آفات به منظور ایمنی زیستی ضروری به نظر می‎رسد. بالتوری‎ها Chrysoperla carnea Chrysopidae, Neuroptera یکی از شکارچی‎های موثر در کاهش جمعیت آفات می‎باشند. بالتوری‎ها در مراحل لاروی اهمیت ویژه‎ای در کنترل بیولوژیک آفات دارند و به دلیل ولع زیاد و پلی‎فاژ بودن، جزء شکارگرهای موثر آفات محسوب می‎شوند. لارو بالتوری‎ها، سفیدبالک‎ها، شته‎ها، زنجرک‎ها، تریپس‎ها، کنه‎ها، تخم و لاروهای کوچک پروانه‎ها شکار می‎کند. بالتوری جزء شکارگرهایی است که با امکانات کم و هزینه‎های اندک قابلیت تکثیر انبوه را دارد و می‎توان از این حشره در برنامه‎های کنترل بیولوژیک در مزارع، باغات، جنگل و گلخانه استفاده نمود. در این مقاله تکنیک‎های پرورشی بالتوری سبز با دو روش مدرن و سنتی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایمنی زیستی، پرورش انبوه، بالتوری، کنترل بیولوژیک، شکارگر
  • معصومه فلاح زیارانی *، مسعود توحیدفر صفحات 57-63
    پنبه ((Gossypium hirsutum یک گیاه مهم الیافی محسوب می شود و در ایران در سطحی معادل 150 الی 200 هزار هکتار کشت می شود. خسارت ناشی از آفات در ایران بیش از 30 درصد برآورد شده است. بطور سنتی در طول فصل رشد برای کنترل آفات 10 تا 12 بار سمپاشی با استفاده از حشره کش های شیمیایی که اثر سوء بر محیط زیست دارند (مثل اندوسولفان و یا متاسیستوکس) انجام می شود. به منظور کاهش مصرف سموم، فن آوری پنبه Bt تولید شد که یک فناوری جدید در کشورهای توسعه یافته است و دارای مزایایی از جمله کاهش کاربرد آفت کش، کنترل بهتر حشرات و آفات و عملکرد بهتر الیاف است. اگر چه اولین فاکتور کنترل در دسترس بودن بذر تراریخته است، اما نیاز سریعی برای تولید رقمهای جدید Bt و همچنین ایجاد آگاهی در مورد این محصول در بین کشاورزان احساس می شود. امروزه بدلیل مزایای قابل توجه پنبه ی Bt پذیرش آن به طور چشمگیری افزایش یافته است. هدف از این مقاله بررسی جنبه های علمی ارزیابی احتمال خطر کشت پنبه ی تراریختهBt می باشد.
    کلیدواژگان: پنبه ی Bt، مدیریت، Gossypium hirsutum، آفات و حشرات، عملکرد الیاف، ارزیابی احتمال خطر
  • فایقه اطمینانی* ، ادیبه اطمینانی صفحات 64-71
    باکتری Burkholderia یک گونه کمپلکس است که خود چندین ژنوموار را در برمی گیرد که برای هر یک نقش های متنوعی ذکر شده است. ژنوم توسعه یافته این گونه کمپلکس، امکان سازگاری در نیچ های مختلف اکولوژیکی از آب، خاک، ترکیبات شیمیائی وغیره تا حضور در بدن انسان را در طی زمان برای آن ها ممکن نموده است، اگرچه گونه هایی از باکتری Burkholderia با توانائی تثبیت ازت، تولید سیدروفور و تجزیه آلاینده های محیطی پتانسیل با ارزشی در افزایش رشد گیاهان، کنترل بیمارگرهای گیاهی و حفظ سلامت محیط زیست به شمار می آید، اما به دلیل بروز مشکلات متعدد در انسان علی الخصوص در بیماران مبتلا به فیبروز کیستی، تهدیدی جدی برای سلامتی انسان محسوب می گردد. بنابراین کاربرد آن به عنوان یک عامل بیوکنترل بدون مطالعات تکمیلی توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: بورخولدریا، تثبیت ازت، سیدروفور، فیبروز کیستی
  • مسعود توحید فر، زهره حاجی برات* صفحات 72-82
    نرم افزار AMPE به منظور ارزیابی/ تایید روش‏های آنالیز و شناسایی محصولات تراریخته تحت شرایط استاندارد طراحی شده است. این نرم افزار امکان تعیین حد تشخیص (LOD) ، تشخیص کمیت (LOQ) و نیز دقت و صحت روش ها ی ارزیابی را فراهم می کند. از قابلیت های دیگر این نرم افزار می‏توان به تست هایی برای تعیین توزیع نرمال داده ها، بررسی همگنی واریانس ها و همچنین امکان انتخاب آزمون های جایگزین متناسب با نیاز کاربر اشاره کرد. اهمیت اعتبار روش های تحلیلی به طور پیوسته در حال افزایش بوده، زیرا تایید روش ها توسط قوانین بین المللی (به عنوان مثال قانون اتحادیه اروپا) به عنوان یک پیش شرط برای پذیرش یک محصول در بازار از جمله تشخیص محصولات تراریخته می باشد. درنتیجه، برای همگام سازی و استاندارد کردن نتایج حاصل از ارزیابی در میان کشورهای مختلف ومقامات ذیصلاح می بایست از نرم افزارهای کاربردی مانند AMPE استفاده نمود. در اغلب موارد، اعتبار سنجی نیاز به مطالعه بین آزمایشگاهی دارد. این نرم افزار بر اساس پروتکل های بین المللی ISO Codex CCMAS و ISO 5725 (1994) ، تدوین شده است. امکان مقایسه روش های مختلف و ارزیابی مناسب با توجه به نیاز های کاربران را فراهم می کند که در نهایت قادر به خلاصه کردن تمام اطلاعات در طول تشخیص و شناسایی محصولات تراریخته می باشد.
    کلیدواژگان: نرم افزار AMPE، محصولات تراریخته، اعتبار سنجی، صحت، دقت
  • مهران جهانشاهی*، زید احمدی، رضا اکرمی، مزدک دربیگی، یوسف بهلکه صفحات 83-98
    تولید غذای سالم و عاری از آلودگی هایی نظیر: فلزات سنگین و سموم، در اراضی کشور با توجه به استفاده بی رویه از کود و سموم شیمیایی و داروهای نوترکیبی که ماندگاری طولانی در طبیعت دارند، دشوار و تقریبا ناممکن شده است. شناسایی پتانسیل های موجود در محیط با توجه به زیرساخت های موجود و ایجاد شده، حفظ کاربری های موجود و حفاظت از تغییر کاربری های ناسازگار، کنترل و کاهش آلاینده های محیطی و شیمیایی، افزایش بهره وری و افزایش تولید در واحد سطح و افزایش بهره برداری از منابع مالی و اعتباری، کاهش استرس های محیطی و کاهش بیماری های آبزیان و غیره از اهم نتایج کاهش ریسک مخاطرات می باشد. چراکه میزان فلزات سنگین، به دلیل اثرات متعدد از جمله کاهش رشد، تغییر رفتار، تغییر ژنتیک، سمیت فلزات سنگین، تجمع در زنجیره غذایی در اکوسیستم های آبی و بافت های مختلف آبزیان و اهمیت مسائل بهداشتی برای انسان ها بررسی می شود. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی پهنه های مناسب آبزی پروری در حوزه آبریز خلیج گرگان با رعایت تمامی پارامترهای توان اکولوژیک، توان اقتصادی، اجتماعی و زیرساختی و ریسک های بهداشتی فلزات سنگین بوده است. در این مطالعه سعی شده تا با اتخاذ روشی متداول در دنیای مدرن، راهی مناسب برای شناسایی و پهنه بندی مناطق مستعد آبزی پروری در حوزه خلیج گرگان بیابیم که در صورت رسیدن به اهداف پیش بینی شده، در سرتاسر استان قابلیت تعمیم داشته و تولیدات آبزیان بر پایه صادرات محور در برنامه های توسعه ای گنجانیده شود.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، آبزی پروری، ریسک فلزات سنگین، حوزه خلیج گرگان
|
  • Ahmad Esmaeili * Pages 1-13
    Many countries have entered in trade and cultivation of transgenic plants. Some countries don’t enter in this area because of transgenic plants risk for the natural environment. However, most of countries have program on research and development about transgenic plants (even if there isn’t commerce of transgenic plants). In our country, numerous research centers and universities have researched on basic and applied science in the field of transgenic plants with different purposes. It is better to culture transgenic plants in transgenic plant greenhouse instead of conventional greenhouses to eliminate environmental concerns associated with transgenic plants producing research. Also, existences of these greenhouses are useful in commercialization, cultivation development and releasing studies of transgenic crops. Our country is very weak in transgenic greenhouse properties. Little scientific resources (or almost no) on this issue have been reported in published books and articles within the country; Thus, we aimed to in this paper to study the characteristics of transgenic greenhouses (especially in terms of structure and levels of biosafety).
    Keywords: Biosafety, Biotechnology, Transgenic plants, greenhouse, Transgenic Greenhouse feature
  • fateme Darabitabar *, Aliakbar Hedayati Pages 15-28

    For years, many medical prescriptions for the treatment of bacterial infections, particularly infections of fish taken, however, to deal with the issue of bacterial resistance against antibiotics and the body's accumulation of fish, as well as the effects of emissions of these drugs on the environment from the use of this drug problems in fish and other aquatic animals. There are vitamins, as one of the constituent parts of the feed, in food rations for survival, growth and reproduction of normal animals is necessary. In the diet of fish and shrimp are 11 types of water-soluble and fat-soluble vitamin is used 11. Vitamin C is one of the critical vitamins which has several metabolic functions, including effects on growth, survival and prevent mortality, wound healing, reduces the effects of stress and resistance to pathogens and improve the performance of reproduction. Vitamin C is a powerful antioxidant to protect cells against oxidative damage plays an important role, vitamin C as a bulwark against oxidizing agents such as oxygen free group acts by trapping free radicals raising and remove it from the environment of the cell. The uses of probiotics in aquaculture technology are synchronized with the environment. Using these materials, it is possible to increase output, improve the water quality and the fact that they can be considered as the biological control. Another way of preventive health management of fish farms using natural and non-immune stimulant. Based on the studies we concluded that adding probiotics can improve the growth performance and immune responses of fish.

    Keywords: probiotics, safety, health management, vitamin C, free radicals, improve strength, reduce stress
  • Fouzieh Moghadami * Pages 29-39
    Acetic acid is one of the organic acids which is used in the cosmetic, chemical and food industries. The production of acetic acid is mainly carried out by chemical methods but acetic acid for food industries is produced by microbial fermentation method. Studying the native strains of acetic acid bacteria can be useful for the best production of acetic acid. Thus, in this study some isolates from domestic vinegars were investigated. Among the isolates, one was able to produce more than the others. This strain was called Acetobacter sp. M. The optimization was done. Acetobacter sp. M was able to produce 45 g/l acetic acid at 30 °C in the presence of 6% ethanol concentration in baffled flasks in 200 rpm in 18 h. Acetic acid production was investigated in 2-lit stirred tank bioreactor. Under fully aerobic conditions, the production of acetic acid reached maximal concentration of about 55 g/l in optimized condition in 500 rpm in 24 h.
    Keywords: acetic acid, optimization, fermentation, Acetobacter
  • Masoud Tohidfar , Zahra Hajibarat * Pages 40-48
    Transgenic crops (TCs) have potentially higher yield and quality as compared to their traditional relatives. Cultivation of these crops will lead to less use of chemical pesticides. In addition to its use as food resources, TCs “such as soybeans, canola, cotton, corn and potatoes” are currently being used for livestock feeding. About 90 percent of transgenic soybeans as well as 70 percent of transgenic corns have been assigned to the livestock sector so that, it can be said that TCs constitute a significant part of the fodder needed for livestock feeding. Researches have shown that chemical contents of transgenic crops are same as non-transgenic crops in terms of their chemical composition and amino acid content. Moreover, so far, no allergic property has been reported for TCs. Surveys have also shown that the compounds, digestibility, feed value and safety aspects of TCs were quite substantial equivalence with non-transgenic crops. The present study is an overview of concerns about the use of TCs for livestock feeding.
    Keywords: Transgenic, Genetic Engineering, Livestock, Allergic, Substantial Equivalence
  • Samira Farahani * Pages 49-56
    Regarding to damaging effects of chemical pesticides and importance of organic products, it is necessary for biosafety to pay attention to the biological control of pests. Lacewings Chrysoperla carnea (Stephen, 1836) (Chrysopidae: Neuroptera) have special importance in pest control in the larval stages and they are considered to be an effective pest predator due to their voracity and polyphagia. Larva of lacewings hunts aphids, whiteflies, leafhoppers, thrips, acari, egg and small larva of Lepidoptera. Lacewings are belonging to the predators that can be reproduced massively with low facilities and few costs and can be used in pest biological control in field crops, gardens, forest and greenhouse. In this paper the breeding techniques of lacewings with two modern and traditional ways are discussed.
    Keywords: Biosafety, Mass rearing, green lacewing, biological control, predator
  • Masoumeh Fallah ziarani *, Masoud Tohidfar Pages 57-63
    Cotton (Gossypium hirsutum) is considered an important plant fibers and was cultivated 150-200000 ha in Iran. Damage of pests has been estimated more than 30 percent in Iran. Chemical insecticide like Endosulfan or Metasystox that has adverse effects on the environment are traditionally sprayed 10 to 12 times on cotton during the growing season. In order to reduce the use of pesticide, Bt cotton technology was introduced by developed countries. This method has many advantages, including minimized use of pesticides, better control of insects and pests and more efficient fibers. Although the availability of transgenic seeds is the first controlling factor, but there is urgent need for to produce modern Bt cultivars and also create and improve awareness among farmers about this product. Nowadays there is an increasing trend to use of Bt cotton Due to its significant benefits. The aim of this paper is to evaluate the scientific aspects of risk assessment of transgenic Bt cotton cultivation.
    Keywords: Bt cotton, management, Gossypium hirsutum, pests, insects, risk assessment
  • Faegheh Etminani *, Adibeh Etminani Pages 64-71
    Burkholderia cepacia is a complex species which have some different genomovars with various functions. All Burkholderia species possess very large genomes which underpins their versatility through time in diverse ecologically niche such as water, soil, chemical compounds. Even in human body. Although facilitate highly beneficial function like nitrogen fixation, sidrophore production and processes such as pollutants degrading, they are also capable of causing opportunistic infections in vulnerable individuals, especially people with cystic fibrosis (CF) and makes a serious threat. Therefore, it should not be advised as biological control without supplementary research.
    Keywords: Burkholderia, nitrogen fixation, sidrophore, cystic fibrosis
  • Masoud Tohidfar , Zohreh Hajibarat * Pages 72-82
    The software implements standard statistical approaches commonly adopted in validation studies to estimate analytical method performance (limits of detection and quantitation, precision and accuracy). This software can also be used for tests to determine the normal distribution of data, to check the homogeneity of variances as well as a choices of method selection according to specific user needs. The importance of validation of analytical methods have been risen. Validated methods for the detection of genetically modified organisms (GMO) are requested by European :::::union::::: (EU) legislation in order to accept GMO crops on the European market. The AMPE software could be used to synchronize and standardize the results of the assessment of GMO in different countries and the competent authorities. In most cases, validation requires the assessment of the performance of the proposed method by means of an inter laboratory studies. This application has been developed based on international protocols ISO, Codex CCMAS and the ISO 5725 (1994). This software has to compare different methods and evaluate their adequacy with respect to specific needs, based on summarized information collected during the validation and recognition GMO crops.
    Keywords: Transgenic crops, Validation, Ampe Software, Precision, Acuuracy
  • Mehran Jahanshahi*, Zeyd Ahmadi, Reza Akrami, Mazdak Darbeiki, Yousef Bahlakheh Pages 83-98
    Identify potential environmental Given the existing infrastructure and create, maintain existing use and protection of the land uses are incompatible, control and reduction of environmental pollutants and chemicals, increased productivity and increased production per unit area and increased utilization of financial resources and credibility, reduce stress reducing the environmental and other aquatic diseases and reduce the risks of the main results Mybashd.chra that the -Sngyn metals due to several effects, including growth retardation, behavior, genetic changes, Flzat-Sngyn toxic, accumulate in Znjyrh-Ghzayy in Akvsystm-Hay water and tissues of fish and the importance of issues My-Grdd.hdf assess the health of human beings of this study, the appropriate zones aquaculture in the catchment area of ​​Gorgan Gulf, with respect to all the parameters of ecological power, economic power, social infrastructure and health risks of heavy metals. The effort to adopt a standard way in the modern world, a good way to identify and zoning areas suitable for aquaculture in the Gulf of Gorgan find that if you reach the specified targets across the province interoperability and aquaculture production and provide a coherent plan paved the way.
    Keywords: heavy metals, Gorgan Bay basin, Aquaculture