فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا قائمی نیک *، طیبه نجفی صفحات 339-358
    درباره مواجهه جامعه ایران با پدیده حجاب (به خصوص حجاب زنانه) ، دو دیدگاه به ظاهر متفاوت وجود دارد؛ اول مقاومت مردم در برابر بی‏حجابی اجباری (کشف حجاب) در دوره رضاخان پهلوی و دوم مطابق با برخی از دیدگاه ها، واکنش به حجاب اجباری یا قانون حجاب در دوره جمهوری اسلامی. در دوره اول، در ذیل سیاست‏های «تجدد آمرانه» غربی، بی‏حجابی و در دوره دوم حجاب امری تحمیلی محسوب می‏شود. بین این دو دوره، حکومت 37 ساله پهلوی دوم قرار دارد که به‏رغم استمرار سیاست‏های تحمیل بی‏حجابی، کمتر مورد تحلیل قرار گرفته است. تحمیل بی‏حجابی در این دوره، برخلاف دوره پهلوی اول، مستقیما در صحنه واقعی اجتماعی نبود، بلکه از طریق گسترش تصاویر رسانه‏ای و تبلیغاتی و تاثیر بر ناخودآگاه ذهن کنشگران اجتماعی صورت گرفت. به‏علاوه، این سیاست‏ها از دهه 1340 با طرح توسعه سرمایه‏داری پیوند ‏خورد. در این مقاله، برای بیان ویژگی تصویری بی‏حجابی، از تعبیر «تصویر بی‏حجابی» استفاده شده است. این تصویر از اندام زنانه یا مردانه عمدتا تحت تاثیر صنایع سینما و موسیقی پس از جنگ جهانی دوم گسترش یافت. پیش از آن، آشکار شدن تصاویر بی‏حجاب از اندام زنانه یا مردانه چندان رایج نبود یا حداقل نشانه تجدد، ترقی و شخصیت تلقی نمی‏شد. در مقاله حاضر، با استفاده از نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت و چارچوب روشی صنعت فرهنگ، که در نیمه دوم قرن بیستم صورت‏بندی شد، به بررسی وضعیت تصویر بی‏حجابی و تاثیر سیاست‏های پهلوی دوم بر آن خواهیم پرداخت. در نتیجه‏گیری، اولا اشاره خواهیم کرد که توجه به ویژگی تصویری تحمیل بی‏حجابی، که از دوره پهلوی دوم شروع شد، می‏تواند دو دیدگاه به ظاهر متضاد درباره واکنش جامعه ایران به حجاب را توضیح دهد. ثانیا، با توجه به استمرار تصاویر رسانه‏ا‏ی در دوره جمهوری اسلامی، پژوهش درباره منازعه تصویر باحجاب تصویر بی‏حجاب ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: بی‏حجابی اجباری، پهلوی دوم، تصویر بی‏حجابی، حجاب، صنعت فرهنگ
  • امیلیا نرسسیانس، ابراهیم فیاض، لیلا اردبیلی * صفحات 359-377
    تحقیقات اخیر در حوزه علوم‏شناختی درباره استعاره مفهومی نشان داده‏اند که استعاره صرفا یک پدیده زبانی نیست، بلکه اساسا فرایندی مفهومی‏ تجربی است که جهان ذهنی ما را ساخت مند می‏کند و ابزاری است که منعکس‏کننده منشا ساختارهای شناختی تفکر انسان است. پژوهش حاضر بر آن است با بررسی مفهوم‏سازی‏های استعاری ازدواج و فرزند،که در کاربردهای زبان فارسی روزمره به‏وفور دیده می‏شوند، نشان دهد که چگونه بررسی استعاره‏های مفهومی در چارچوب زبان‏شناسی اجتماعی‏ شناختی می‏تواند ما را در درک بهتر بازنمایی‏های جمعی و شناخت فرهنگی ازدواج و فرزندآوری یاری رساند. برای رسیدن به این هدف، پژوهش حاضر با استفاده از راهبرد قوم‏نگاری و فن مصاحبه‏‏های نیمه‏ساخت‏یافته از زنان متاهل دارای فرزند، بین سنین 50 تا 70 سال ساکن شهر تهران، استعاره‏های رایج در مفهوم‏سازی ازدواج و فرزند را به‏دست آورده و در ادامه با تکیه بر نظریه استعاره‏های مفهومی، آن ها را مورد تحلیل کیفی قرار داده است. نتایج نشان می‏دهند که استعاره‏های به‏دست‏آمده در بررسی بازنمایی جمعی و شناخت فرهنگی مفهوم ازدواج و فرزند معنادارند و به ما کمک می‏کنند به درک عمیقی از فهم فرهنگی این مفاهیم در جامعه دست یابیم.
    کلیدواژگان: ازدواج، استعاره مفهومی، زبان‏شناسی اجتماعی‏ شناختی، شناخت فرهنگی، فرزندآوری
  • فرهاد درویشی سه تلانی، زهره همتی * صفحات 379-396
    مشارکت و فعالیت سیاسی زنان در تاریخ سیاسی ایران به شیوه های مختلف انجام پذیرفته است؛ موضوعی که نقشی درخور توجه در سیر تحولات تاریخی ایران داشته و بدیهی است در آینده مشارکت سیاسی این کشور نیز تاثیرگذار خواهد بود. مقاله حاضر، که از نوع تحقیقات کاربردی است، با اتکا بر روشی توصیفی پیمایشی در صدد است به این پرسش پاسخ گوید که روند حضور زنان در عرصه سیاست ایران در دهه آینده چگونه خواهد بود؟ در این پژوهش، ابتدا با استفاده از پرسش نامه باز، از استادان و صاحب نظران در خصوص شاخص های فعالیت های زنان ایرانی در عرصه سیاست نظر سنجی به عمل آمد و گویه های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل محتوای استقرایی در 7 مقوله شاخص های فردی روان شناختی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، ارتباطی و ویژگی های نهادی طبقه بندی شد. در ادامه، بر اساس گام های سناریونگاری شوارتز، ابعاد سه گانه مستخرج از 7 مقوله یادشده، سناریوهای چهارگانه آینده فعالیت زنان ایرانی در عرصه سیاست یعنی سناریوی اول: حضور کمرنگ و کم اثر زنان؛ سناریوی دوم: تحول نهادی و شکل گیری الگوی سکولار مشارکت در ایران؛ سناریوی سوم: پیشتازی زنان با ایجاد فرصت های برابر سیاسی، اقتصادی و رفع نارسایی های فرهنگی اجتماعی؛ سناریوی چهارم: ارتقای وضع فعلی مشارکت زنان تدوین شدند. بررسی های انجام شده نشان می دهند که نمی توان روند ده سال آینده فعالیت زنان در عرصه سیاست را حضوری صرفا کمرنگ و کم اثر دانست، بلکه رشد تدریجی مشارکت آنان محتمل و مطابق با واقع خواهد بود. در نهایت، چنین به نظر می رسد که با اتکا بر توضیحاتی که در ارتباط با هر یک از سناریوها ارائه شد، ظهور و بروز سناریوی چهارم محتمل ترین گزینه خواهد بود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل محتوا، سناریونگاری، مشارکت سیاسی
  • میمنت عابدینی بلترک *، سیروس منصوری صفحات 397-414
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و سطح‏بندی موانع ارتقای مدیریتی زنان در نظام آموزش و پرورش است. روش پژوهش، مطالعه موردی است و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری برای سطح‏بندی موانع و دسته‏بندی آن ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را اعضای هیئت علمی دانشگاه‏ها تشکیل می‏‏دهند که از بین آن ها 13 نفر به عنوان نمونه پژوهش به شیوه هدفمند انتخاب شدند. ابزار گرد‏آوری داده‏ها پرسش نامه خود‏تعاملی محقق‏ساخته بود. به منظور سنجش و ارزیابی روایی پرسش نامه از ملاک روایی محتوایی استفاده شد. بدین صورت که پرسش نامه در ابتدا از سوی متخصصان حوزه زنان بررسی و پس از اصلاحات عوامل نهایی تدوین شد. نتایج پژوهش نشان داد که 10 عامل به عنوان موانع نهایی موثر بر عدم ارتقای مدیریتی زنان در نظام آموزش و پرورش به حساب می‏آیند. همچنین، تحلیل حاصل از داده ها به سطح‏بندی مدل به 8 سطح منجر شد. سطح هشتم مدل شامل هنجارهای مبتنی بر سنت‏گرایی اند. سطح هفتم شامل غلبه فرهنگ مردسالاری و نگرش کلیشه‏ای به مدیریت زنان است. تبعیض‏های جنسیتی نانوشته به عنوان سطح ششم مدل به حساب می‏آید. عامل‏های نپذیرفتن مدیریت زنان از سوی کارکنان و همچنین ناتوانی زنان در برخورد قهر‏آمیز و ریسک‏ناپذیری مشترکا به منزله سطح پنجم مدل به حساب می‏آیند. نداشتن خودباوری و اعتمادبه نفس زنان به منزله سطح چهارم مدل و تعارض شغلی با وظایف خانوادگی نیز به منزله سطح سوم مدل به دست آمد. همچنین، عامل‏های نپذیرفتن مسئولیت مدیریتی از سوی زنان به منزله سطح دوم و عدم شایسته‏گزینی به منزله سطح اول است.
    کلیدواژگان: ارتقای مدیریتی، زنان، مدل سازی ساختاری تفسیری، موانع توسعه زنان، نظام آموزش و پرورش
  • عباس عسکری ندوشن *، محمد ساسانی پور، مجید کوششی، اردشیر خسروی صفحات 415-438
    چرخه عمر و سبک زندگی متفاوت مرد و زن در جمعیت‏های انسانی همواره تفاوت‏های جنسیتی مهمی را در مرگ دو جنس پدید آورده است. مطالعه حاضر، الگوهای علت سن شکاف جنسی مرگ‏ومیر در ایران و روند تحولات آن را در ایران طی یک دهه اخیر بررسی می‏کند. داده‏های مطالعه، از سامانه ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شده و پس از ارزیابی و تصحیح به روش تعدیل شده براس تراسل و روش بنت هوریوشی مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها نشان می‏دهد تفاوت جنسی امید زندگی در سال 1385 حدود 5/3 سال بوده که در سال 1390 به 9/2 سال کاهش یافته و سپس با اندکی افزایش در سال 1394 به 3 سال رسیده است. در طول دوره مطالعه شده، حدود 80 درصد از تفاوت جنسی مرگ‏ومیر مربوط به تفاوت‏های مرگ‏ومیر مردان و زنان در سنین 20 تا 64 سالگی بوده است. حوادث غیرعمدی در هر سه دوره نقشی مسلط در شکاف جنسی مرگ‏ومیر داشتند، اما سهم آن در طول زمان کاهش یافته و از 60 درصد به حدود 42 درصد در فاصله سال‏های 1385 تا 1394 رسیده است. درمقابل، در این دوره، نقش بیماری‏های قلبی عروقی در تبیین فزونی امید زندگی زنان نسبت به مردان، از 9 درصد به 20 درصد و نقش سرطان‏ها از 10 درصد به 15 درصد افزایش یافته است. مطالعه تفاوت جنسی در علل مرگ‏ومیر می‏تواند ضمن نشان دادن ظرفیت‏های کاهش مرگ‏ومیر مردان، به شناسایی نقاط بحرانی مرگ‏ومیر زنان بر حسب علت و سن نیز کمک کند. بر این مبنا، می‏توان با تمرکز برنامه‏ریزی‏های بهداشتی و پیشگیری از بیماری‏ها در جهت مشخص، تفاوت جنسی مرگ‏ومیر را کاهش داد و درضمن، امید زندگی در هر دو جنس را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: امید زندگی در بدو تولد، جنس، بیماری‏های قلبی عروقی، حوادث غیرعمدی، سرطان ها
  • یاسر رضایی پیته نویی *، خدیجه محسنی صفحات 439-456
    امروزه، توسعه پایدار بر توانمندسازی زنان تکیه دارد؛ به طوری که اندیشمندان اجتماعی همواره بر رفع موانع جنسیتی به منزله لازمه تحقق توسعه اقتصادی و اجتماعی تاکید کرده اند. بر این اساس، هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین جنسیت هیئت مدیره و ضعف کنترل داخلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مطالعه، جنسیت هیئت مدیره به منزله متغیر مستقل و ضعف کنترل داخلی متغیر وابسته پژوهش است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی بین سال های 1391 تا 1395 استفاده شده است. به طوری که پس از اعمال محدودیت های مورد نظر در این تحقیق، نمونه نهایی متشکل از 87 شرکت انتخاب شدند. پس از اندازه گیری متغیرهای تحقیق از تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره و تکنیک آماری داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه تحقیق استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه حاکی از آن است که بین جنسیت هیئت مدیره و ضعف کنترل داخلی شرکت ها رابطه منفی معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، حضور زنان در هیئت مدیره ضعف کنترل داخلی شرکت را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: جنسیت، ضعف کنترل داخلی، گزارش حسابرسی، هیئت مدیره
  • کرم حبیب پور گتابی * صفحات 457-481
    مقاله حاضر با تلفیقی از نظریه‏های برساخت‏گرایی اجتماعی و فمنیستی به بررسی کم‏وکیف آسیب‏پذیری زنان در سوانح طبیعی به منظور مدیریت بهینه ریسک سوانح طبیعی با هدف کاهش میزان آسیب‏پذیری آنان می‏پردازد. روش‏شناسی تحقیق کمی و روش آن پیمایشی بوده است که بین 768 نفر از زنان و مردان 15 تا 65 ساله دو شهر گرگان و کرمان براساس شیوه‏های نمونه‏گیری خوشه‏ای، طبقه‏بندی متناسب و تصادفی نظام‏مند انجام شده است. نتایج نشان داد که حوزه‏های مهم آسیب‏پذیری زنان در سوانح طبیعی عبارت بودند از: فقدان امنیت، فقدان اشتغال، فقدان یا ضعف آموزش در زمینه سوانح طبیعی و مشکلات فرهنگی یا انگاره‏های تفکر سنتی مردان درخصوص زنان و باورنداشتن به مشارکت زنان در سوانح. همچنین، دلایل مهم آسیب‏پذیری زنان در سوانح طبیعی، در مقایسه با مردان، عبارت بودند از: پتانسیل و زمینه آسیب‏پذیری بیشتر روحی و روانی زنان (به دلیل عاطفی‏بودن، داشتن ترس و اضطراب و…) ، شرایط اجتماعی تعریف‏شده برای زنان در جامعه و رعایت نکردن حقوق زنان از طرف جامعه و مسئولان، آسیب‏پذیری جسمانی و فیزیکی زنان و حفظ حجاب در زمان وقوع سوانح و…. دلالت یافته‏ها بر آن است که سوانح طبیعی ذاتا پدیده‏های اجتماعی‏اند و در ساختار یا نظام اجتماعی ریشه دارند. از این رو، آسیب‏پذیری زنان در سوانح طبیعی را می‏توان به منزله امری برساختی و نتیجه ساختارهای اجتماعی و نظام‏های معنایی آن دانست که تفکیک نقشی زن و مرد موجب تولید و بازتولید این آسیب‏پذیری می‏شود.
    کلیدواژگان: آسیب‏ پذیری، جنسیت، سوانح طبیعی، مدیریت ریسک
|
  • mohammadreza ghaeminik *, tayebeh najafi Pages 339-358
    There are two opinions on the encounter of Iranians with veiling, specially women`s veiling (Hijab-e zanan) that has superficially contradiction. The first, resistance of Muslim Iranians to forcing unveiling (kashf-e hejab) in Reza Pahlavi`s monarchy and the second, according to some opinions, reaction of Iranians to the forcing veiling or law of veiling in Islamic Republic era. In the first era, under the influence of policies of aggressive western modernization of Reza Pahlavi, unveiling is "the force" and in the second era, veiling is so. However, between two periods, there is 37 year old era of Mohammad Reza Pahlavi that has less analyzed, despite of continuity of forcing unveiling`s policies. Unlike to Reza Pahlavi`s era, forcing of unveiling not only wasn’t directly in social reality, but also was through extending media`s pictures and influencing on unconscious mind of social actors. Furthermore, since of 1340s, these policies has been related to capitalist development. In the article, "the picture of unveiling" has used to characterize the pictorial feature. In the West, the unveiling picture of men or women`s organs has extended under the development of music and cinema`s industry after world war II. In the before periods, showing of pictures of unveiling of men or women`s organs had limited or at least, wasn’t symbols of modernity, progress and personality. In the article, the critical theory of Frankfort school and methodological framework culture industry has used to study the condition of picture of unveiling and influence of M.R. Pahlavi`s policies on it. In the conclusion has been expressed that firstly, the attention to pictorial feature of unveiling that began from M.R. Pahlavi`s era can explain superficial contradiction of two opinions on Iranians reaction to veiling and secondly, due to the continuity of media`s pictures to Islamic republic era, we has pointed to necessity of other researches on contrast of unveiling picture-veiling picture in the era.
    Keywords: unveiling picture, culture industry, veiling, second Pahlavi, the forcing unveiling
  • Emilia Nersessian, Ebrahim Fayaz, leila ardebili * Pages 359-377
    Recent studies in the field of cognitive science on conceptual metaphor have shown that metaphor is not merely a linguistic phenomenon but is essentially a conceptual-experimental process that constructs our mental world and is a means that reflects the origin of the cognitive structures of human thought. By examining the metaphorical conceptualization of marriage and childbearing that are widely used in Persian everyday language, the present study seeks to demonstrate how the study of conceptual metaphors, within the framework of sociolinguistics, can help us in a better understanding of collective representations and cultural cognition. To achieve this goal, the present study utilizes ethnographic strategy and semi-structured interview from twenty married women with the child has gained some common metaphors in the conceptualization of marriage and childbearing. Subsequently, based on the premises of Conceptual Metaphor Theory, these metaphors are analyzed qualitatively. The results show that such conceptual mappings bear theoretical significance for the study of metaphor in identifying collective representation and cultural cognition and help us to get a deeper understanding of cultural understanding of concepts in a community.
    Keywords: Childbearing, Cognitive Sociolinguistics, Conceptual Metaphor, Cultural Cognition, Marriage
  • Meimanat Abedini *, sirus mansoori Pages 397-414
    The purpose of this study was to identify and leveling the barriers to women's promotion in managerial posts in Iranian educational system based on Interpretative Structural Modeling. The research method in present study to identify and factors categorizing was a qualitative approach and method was case study. The participants of the study consisted of faculty members of Iranian Universities and then among them, 13 faculty members were selected as research sample based on purposeful sampling. To assess the validity of the questionnaire, a content validity criterion was used. the questionnaire was originally reviewed by experts of the field of women and after the final amendments were finalized.The data collection tool was a self-interactive questionnaire (ISM) and content validity was confirmed by specialists. The results showed that 10 factors are considered as factors affecting the barriers to women's promotion in managerial posts in Iranian educational system. Also, factor analysis showed that this model has 8 levels that were determined from the deepest and most influential level to the most surface. The eighth level of model was norms based on religious traditionalism that is as deepest level of model. The seventh level of model is dominance of patriarchal culture and also stereotypical attitude toward women's management. The sixth level of model is the unwritten gender discrimination. The fifth level of model is dismissal of women's management by employees, and women's inability to deal violently and not risk-taking. The fourth level of model is the lack of self-confidence and self-esteem of women. The third level of model is Job conflict with family duties. The second level is the disapproving women's responsibility for management and finally the first level of model is lack of suitability in employment.
    Keywords: Women, Educational system, Management promotion, Women development barriers, Interpretative structural modeling
  • Abbas Askari, Nodoushan *, Mohammad Sasanipour, Majid Koosheshi, Ardashir Khosravi Pages 415-438
    The different life cycles and lifestyles of men and women in human populations have always led to significant gender differences in the mortality by sexes. So far, studies on the gender gap in mortality mostly carried out in western countries, and it is under researched in Iran. The present study examines the patterns of cause-by-age gender gap in mortality in Iran over the last decade. Data were adopted from the Ministry of Health and Medical Education, and have been used after evaluating and correcting by the modified Brass-Trussell method and the Bennett-Horrurichi method. The findings show that the gap in life expectancy between male and female was about 3.5 years in 2006, decreasing to 2.9 and 3.0 years in 2011 and 2015 respectively. During the study period, about 80% of the gender gap in mortality was due to mortality differences between male and female aged 20-64 years old. The unintentional events in all three periods played a dominant role in the mortality sex differences, but its share has declined significantly over time, with its contribution from 60% to around 42% between 2006 and 2015. By contrast, during this period, the role of cardiovascular disease has increased from 9% to 20% in explaining the mortality gap and the role of cancers rose from 10% to 15%. By studying the sex difference in death causes, in addition to showing the capacity to reduce men's death, the critical points of women's mortality by age and cause, can been identified . And by focusing on health planning and disease prevention in a specific direction, it the sex differences in Mortality can be decreased and also the life expectancy for both sex increased.
    Keywords: Life Expectancy at Birth, Gender Gap, Mortality, Cause of Death, Decomposition, Iran
  • Yasser Rezaei pitenoei *, Khadijeh Mohseni Pages 439-456
    Today, sustainable development relies on empowerment of women, as social scientists have always emphasized the elimination of gender barriers as a prerequisite for the realization of economic and social development. Accordingly, the main purpose of this research is to investigate the relationship between Board Gender Diversity and Internal Control Weaknesses in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. To test the research hypotheses, financial information of listed companies in Tehran Stock Exchange was used between 2012 and 2016. So, after applying the limitations in this study, a final sample of 87 companies was selected. In this study, the Board Gender Diversity as independent variables and Internal Control Weaknesses are dependent variables of the research. After measuring the variables of the research, multivariate linear regression analysis was used to test the research hypotheses. Statistical tests were performed using the Eviews econometric software and the statistical data compilation technique. The results obtained from the hypothesis test indicate that there is a significant relationship between Board Gender Diversity and Internal Control Weaknesses. In other words, the presence of women on the board reduces the company's internal control weaknesses.
    Keywords: Board Gender Diversity, Audit Report, Internal Control Weaknesses
  • Karam Habibpour Gatabi * Pages 457-481
    The present paper uses feminist and critical theories to study the vulnerability of women in natural disasters in order to optimize the management of natural disaster risk with the aim of reducing their vulnerability. The methodology of research was quantitative and its method was survey. Among 384 men and women aged 15-65 in Gorgan and Kerman provinces (in general 768 persons) were selected based on cluster and proportional stratification sampling methods. The results showed that the most important areas of vulnerability of women in natural disasters were: lack of security, lack of employment, lack or weakness of education in the field of natural disasters and cultural problems or the traditional thinking patterns of men about women and lack of belief in women's participation in disasters. Meanwhile, the most important contexts of women's vulnerability to natural disasters were, as compared to men, the potential and background of women's emotional and psychological vulnerability (due to emotionality, fear and anxiety, etc.); the social conditions defined for women in the society and the lack of respect for women's rights by the society and authorities; the physical vulnerability of women; and the preservation of Hijab at the time of the disaster ... The findings implies that the natural disasters are intrinsically social phenomenas and they are rooted in a social structure or system. Hence, women's vulnerability to natural disasters can be traced back to as construction and the consequence of social structures and semantic systems, which makes the division of the role of men and women produces and reproduces this vulnerability.
    Keywords: Natural disasters, Risk management, Vulnerability, Gender