فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یزدان موحدی* ، مرتضی پورمحمدی صفحات 1-10
    خلاقیت یکی از ویژگی های عالی تفکر انسانی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فعالیت شناختی مغز در هنگام تفکر طراحانه خلاق انجام شد. مطالعه حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سالتحصیلی 97-1396 بودند. ابتدا با استفاده از اعلام فراخوان دانشجویان علاقه مند برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند و تعداد 40 نفر از آنها بصورت تصادفی انتخاب شدند و از این افراد در باندهای فرکانسی دلتا، تتا، آلفا و بتا در مناطق پیشانی، مرکزی، آهیانه ای، گیجگاهی و پس سری در دو مرحله استراحت و انجام تست خلاقیت شناختی طراحانه تورنس ثبت الکتروانسفالوگرافی کمی به عمل آمد. سپس داده ها در دو حالت فعالیت شناختی و استراحت با روش تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند و کلیه مراحل توسط نرم افزار SPSSنسخه 19 محاسبه گردید. یافته های پژوهش نشان داد که در منطقه پیشانی، مرکزی و آهیانه ای در هنگام تفکر شناختی خلاقانه میزان آلفا بالاتر می باشد و همچنین در منطقه گیجگاهی میزان دلتا بالاتر می باشد و این تفاوت در سطح P<. /. 1 معنادار می باشد. اما در سایر باندهای فرکانسی در سایر مناطق تغییر معناداری دیده نشد. مبتنی بر یافته های این پژوهش می توان گفت درک عملکردهای اولیه مغز انسان در بررسی رفتار وی بسیار ضروری می باشد و این نتایج می تواند چشم اندازی برای مطالعه الگوهای امواج مغزی و همچنین تفکر خلاقانه ارائه دهد.
    کلیدواژگان: چالش شناختی، تفکر طراحانه، امواج مغزی، خلاقیت، عصب روانشناسی
  • سعید نظری کاکوندی، علیرضا صابری کاخکی* ، حمیدرضا طاهری، حسن رهبان فرد صفحات 11-20
    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش ظرفیت حافظه کاری و آرایش کم خطا و پرخطا بر یادگیری زمانبندی نسبی یک تکلیف حرکتی ظریف انجام شد. بدین منظور50 دانشجو براساس ظرفیت های حافظه کاری به صورت تصادفی در چهار گروه (کم خطا با ظرفیت حافظه کاری پایین، کم خطا با ظرفیت حافظه کاری بالا، پرخطا ظرفیت حافظه کاری پایین و پرخطا با ظرفیت حافظه کاری پایین) تقسیم شدند. این پژوهش در چهار مرحله انجام شد. در پیش آزمون، یک تکلیف زمانبندی چهار بخشی برای 10 تکرار بدون دریافت بازخورد انجام شد و در مرحله اکتساب، تکلیف زمانبندی با سه درجه دشواری متفاوت (ساده، متوسط، دشوار) در سه جلسه 45 کوششی با دریافت بازخورد توسط گروه های آزمایشی تمرین شد. بدین ترتیب که گروه ها در مرحله اکتساب براساس برنامه اختصاصی خود تمرین می کردند. پس از مرحله اکتساب، آزمون های یادداری و انتقال طی دو مرحله با فاصله 10 دقیقه و 24 ساعت اجرا شدند. یافته ها در عامل زمانبندی نسبی در آزمون های یادداری و انتقال ده دقیقه نشان داد که گروه پرخطا با ظرفیت حافظه کاری بالا و کم خطا با ظرفیت پایین عملکرد بهتری نسبت به گروه های دیگر داشتند. در حالیکه در آزمون های انتقال تکلیف ثانویه (انتقال 24 ساعته) گروه کم خطا با ظرفیت پایین عملکرد بهتری داشت. این نتایج نشان می دهد که اثربخشی تمرین کم خطا و پرخطا در تعامل با شاخص های روانشناختی مانند ظرفیت حافظه کاری تحت تاثیر قرار می گیرد. به نظر می رسد در افراد با ظرفیت حافظه کاری پایین از یادگیری ضمنی بیشتر سود می برند و افراد با ظرفیت حافظه کاری بالا از یادگیری آشکار (پرخطا) بیشتر بهره می برند. نتایج در شرایط انتقال تحت فشار از نظریه های یادگیری ضمنی و بازپردازش آگاهانه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: تمرین کم و پرخطا، ظرفیت حافظه کاری، یادگیری ضمنی و آشکار، زمانبندی نسبی
  • وحیده فضیلت پور، مسعود فضیلت پور* صفحات 21-30
    خلق افسرده بر توجه و فراخنای آن تاثیر دارد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی نحوه ی اختصاص توجه به محرک های مرتبط و نامرتبط خنثی در خلق افسرده و غیر افسرده بود. بدین منظور، پس از تکمیل پرسشنامه افسرگی بک توسط دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اهواز و دانشجویان کارشناسی رشته ی روان شناسی دانشگاه شهید باهنرکرمان در دو مرحله و با فاصله ی دو هفته و انجام مصاحبه تشخیصی ساختارمند بالینی، 52 نفر در گروه غیرافسرده و 41 نفر در گروه افسرده گماشته شدند. توجه متمرکز افراد با استفاده از تکلیف بازشناسی الگوهای مکعب ها و توجه نامتمرکز با استفاده از تکلیف بازشناسی محرک های غیر مرتبط روی میز اندازه گیری شد. تحلیل واریانس مختلط نمرات نشان داد که در اختصاص توجه به محرک های مرتبط، تفاوت معناداری بین گروه ها وجود نداشت اما، توجه به محرک های نامرتبط در افراد گروه افسرده بیشتر از گروه غیر افسرده بود. نتایج در راستای دیدگاه تکاملی افسردگی تبیین شده اند.
    کلیدواژگان: خلق افسرده، خلق غیرافسرده، توجه نامتمرکز، توجه متمرکز
  • سمانه ناطقیان، زهره سپهری شاملو* ، جواد صالحی فدردی، علی مشهدی صفحات 31-40
    افراد افسرده برخلاف غیرافسرده ها نسبت بیشتری از فعالیت لوب فرونتال راست را، در مقایسه با فرونتال چپ، نشان می دهند. چون نیمکره راست با پردازش هیجانی منفی، افکار بدبینانه و سبک های تفکر ناسازگارانه ارتباط دارد و توان آلفای فرونتال شاخص معکوس فعالیت کورتیکال محسوب می شود، اسیمتری توان آلفای فرونتال، تعادل بین نیمکره چپ و راست در فرونتال را منعکس می کند. هدف از پژوهش حاضر، اصلاح اسیمتری آلفای فرونتال به منظور کاهش افسردگی، نشخوارفکری و کنش های اجرایی افراد مبتلا به افسردگی واکنشی ناشی از ضربه عشق، با استفاده از مداخله نوروفیدبک و مقایسه اثربخشی آن با گروه مداخله نما بود. در اینجا علاوه بر مطالعه اثربخشی پروتکل آموزش آلفا اسیمتری (ALAY) ، مشخصه های عصب شناختی تجربه ترومای هیجانی (ضربه عشق) ، نیز با استفاده از شیوه ارزیابی کلینیکال کیو مورد بررسی قرار گرفت. شرکت کنندگان این پژوهش از 32 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران و امیرکبیر که براساس ملاکهای ورود به این مطالعه، تجربه ضربه عشق در حداکثر شش ماه گذشته را داشته و بدنبال آن علایم افسردگی، نشخوارفکری و کاهش عملکرد درکنش های اجرایی را داشته اند، تشکیل شده است. پس از مصاحبه اولیه و اجرای پرسشنامه های ضربه عشق، افسردگی و اضطراب بک و نشخوارفکری، و همچنین، سنجش مولفه های کنش های اجرایی (توجه پایدار، حافظه کاری و بازداری شناختی) بوسیله آزمون های کامپیوتری CPT, N-Back و Go/NoGo، و سرانجام، ثبت دوکاناله EEGبا استفاده از Clinical Q، اندازه گیری های مرحله پیش آزمون انجام گرفت و شرکت کنندگان بطور تصادفی در دو گروه مداخله آزمایشی (سن: 71/3=SD، 73/24=M) و مداخله نما (سن: 87/2=SD، 46/23=M) گمارده شدند. سپس، در مرحله اجرای مداخله نوروفیدبک، 15 جلسه 45 دقیقه ای مداخله آزمایشی و مداخله نما در دو گروه (هر گروه 16 شرکت کننده) اعمال شد. در آخر، اندازه گیری های پس آزمون انجام گرفت. یافته های این مطالعه، با تاکید بر اثربخشی نوروفیدبک اسیمتری آلفا بر کاهش نشانه های افسردگی از سویی، همگام با تعدادی از پژوهشهای قبلی است و از سویی دیگر، نسبت به تعداد دیگری از مطالعات نتایج متفاوتی نشان داد. اثربخشی آموزش نوروفیدبک برکاهش نمرات مقیاس افسردگی بک از این دست است. بهبود کنش های اجرایی و کاهش نشخوارفکری بدنبال آموزش نوروفیدبک، به واسطه نقش مهم این دو در تداوم افسردگی، از نتایج مهم این پژوهش است. تاثیر آموزش نوروفیدبک اسیمتری آلفای فرونتال بر کاهش نشانه های ضربه عشق و همچنین، بهبود شاخص عصب شناختی تجربه یک رویداد استرس زا، یافته جدیدی محسوب می شود که به استناد یافته های مطالعه حاضر می توان، آموزش نوروفیدبک را به عنوان مداخله سودمندی برای کاهش علایم نشانگان ضربه عشق پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: اسیمتری آلفا، نوروفیدبک، افسردگی، ضربه عشق، نشخوارفکری، کنش های اجرایی
  • معصومه جنتی* ، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 41-50
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تمرین جسمانی در ترکیب با خود الگودهی از نوع خود مرورگری مثبت (تحت ساختار ثابت و متغیر) بر پردازش بازتحکیم حافظه و انتقال مهارت حرکتی کودکان انجام شد. تعداد 36 دانش آموز دختر 12-9 سال از دبستان مکتبی ناحیه1 شهر قم مهارت پرتاب دارت را آموزش دیدند. از میان 15 پرتاب فیلمبرداری شده (از فواصل 1. 5، 2 و 2. 5 متری در ترتیب قالبی) در پیش آزمون، ویدئوی خودمرورگری مثبت تهیه شد. یک هفته بعد افراد در سه گروه تمرین ترکیبی ثابت، قالبی و تصادفی تمرین کردند. مقایسه های زوجی میانگین خطای شعاعی پایان اکتساب با آزمون یادداری 24 ساعت بعد از فراخوانی (با ساختار قالبی) نشان دهنده پیشرفت معنی دار مهارت در هر سه گروه تمرینی (P≤0. 05) ، با آزمون یادداری 24 ساعت بعد از فراخوانی (با ساختار ثابت) نشان دهنده پیشرفت معنی دار مهارت تنها در گروه تمرین ترکیبی قالبی (P=0. 016) ، با آزمون انتقال 24 ساعت بعد از فراخوانی نشان دهنده کاهش معنی دار عملکرد در همه گروه های تمرینی بود. بنابراین تثبیت دوباره حافظه حرکتی در طول فرایند بازتحکیم در کودکان رخ داده، تمرین ترکیبی با تغییر پذیری کم (قالبی) باعث هدایت بهتر کودکان به سوی فرایندهای مربوط به باز تحکیم و انتقال حافظه حرکتی در آن ها می شود.
    کلیدواژگان: خودالگودهی مثبت، تغییرپذیری تمرین، تعمیم پذیری، بازتحکیم، پرتاب دارت
  • پریسا شریفی* ، سید علی محمد موسوی، جعفر حسنی صفحات 51-60
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تشخیصی مدل حساسیت به تقویت، راهبردهای فرآیندی نظم جویی هیجان و انعطاف پذیری شناختی در تشخیص افراد دارای اعتیاد به اینترنت انجام گردید. طرح پژوهش، تابع تشخیص دو گروهی بود. جامعه پژوهش، دانشجویان کاربر اینترنت در دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین (18 تا 35 سال) بودند. انتخاب نمونه با روش نمونه گیری در دسترس صورت پذیرفت. نمونه ی پژوهش شامل 92 شرکت کننده (46= اعتیاد به اینترنت، 46= عادی) بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی، پرسشنامه راهبردهای فرآیندی نظم جویی هیجان و مقیاس پنج عاملی جکسون گردآوری گردید و با آزمون تحلیل تشخیص تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که ارزیابی مجدد و انعطاف پذیری شناختی به صورت منفی، و سپس، سیستم فعال ساز، سیستم بازداری و فرونشانی به صورت مثبت به ترتیب قوی ترین رابطه را با تابع حاضر داشتند و متمایز کننده گروه ها از یکدیگر بودند. اما سیستم جنگ – گریز - انجماد نقش معناداری در تمیز دو گروه نداشت. به طور کلی، انعطاف پذیری شناختی، راهبردهای فرآیندی نظم جویی هیجانی و حساسیت سیستم های فعال ساز و بازداری عوامل مهمی در تشخیص افراد دارای اعتیاد به اینترنت از افراد عادی هستند.
    کلیدواژگان: حساسیت به تقویت، تنظیم هیجان، ارزیابی مجدد، فرونشانی، انعطاف پذیری شناختی، اعتیاد به اینترنت
  • زهرا جعفری پنجی، مهدیه رحمانیان* ، حسین زارع صفحات 61-70
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش تفکر انتقادی بر اساس مدل پاول-الدر در تحریف های شناختی و خودکارآمدی نوجوانان شهر تهران بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع هدف کاربردی و از نوع مطالعات آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر 13 تا 16 ساله منطقه 2 شهرستان تهران است که با استفاده ازروش نمونه گیری در دسترس 40 نفر از دانش آموزان اول متوسطه مدرسه دخترانه بهار به عنوان گروه نمونه انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. با انتساب تصادفی 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تحریف های شناختی (عبدالله زاده و سالار،1389) ، پرسشنامه خود کارآمدی کودکان و نوجوانان (SEQ–C) (2001) بود. گروه آزمایش به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش تفکر انتقادی پاول-آلدر قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس مختلط با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش تفکر انتقادی بر اساس مدل پاول-الدر تاثیر معنی داری (05/0>p) در کاهش تحریف های شناختی و افزایش خودکارآمدی نوجوانان شهر تهران دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت نقش تفکر انتقادی در خودکارآمدی و تحریف های شناختی، برنامه های مدارس باید به گونه ای سازماندهی شوند که در برنامه ریزی های آموزشی و برنامه درسی تجدیدنظر به عمل آید تا ره آوردی برای خوداثرمندساختن نوجوانان و طرحی برای جلوگیری از تحریف شناختی باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مدل پاول-الدر، تحریف شناختی، خوداثرمندی، نوجوانان
|
  • Yazdan Movahedi*, Morteza Pourmohammadi Pages 1-10
    The present study was aimed at analyzing cognitive activity of the brain during creative design thinking. This study was a causal-comparative study. The statistical population of the study was all students of Tabriz University in the period of 2016-17. At first, interested students were invited to participate in the research, and 30 of them were randomly selected and selected from delta, theta, alpha and beta frequency bands in the forehead, central, temporal, temporal and postural areas The series of quantitative electroencephalographic records was quantitatively recorded at two stages of rest and performed by the design of Torrance's cognitive creativity. Then, two cognitive and recreational activities were analyzed by multivariate analysis of variance and all stages were calculated by SPSS software version 19. The findings of the study showed that in the frontal area and at the time of creative cognitive thinking, the alpha is higher, and in the temporal region the Delta level is higher and this difference is significant at P <.1. However, no significant changes were observed in other frequency bands in other areas. Based on the findings of this study, it can be said that understanding the basic functions of the human brain in examining its behavior is very necessary and these results can provide a perspective for studying brain wave patterns as well as creative thinking.
    Keywords: Cognitive Challenges, Design Thinking, Brain Waves, Psychology Nervous
  • Saeed Nazari , Alireza Saberi*, Hamidreza Taheri , Hasan Rohbanfard Pages 11-20
    The aim of this study was to investigate the role of working memory capacity and errorless and errorful practice on the learning the relative timing was a motor task. 50 Participants based on were selected aged 22±4 years as accessible samples randomly assigned to one of four groups (errorless low working memory capacity, errorful low working memory capacity, errorless high working memory, errorful high working memory capacity). This study was carried out in four phases. First phase (pre-test), subjects participated in 10 trials without knowledge of results (KR) on four-segment timing task. In the acquisition(ACQ) phase, a timing task with three different difficulty levels (simple, moderate, and difficult) was practiced in three sessions of 45 trials with feedback by experimental groups, except for control. In the 10-minute and 24 hour retention and 10- minute transfer tests, errorless group with low working memory capacity and errorful group with high working memory capacity had better performance than other groups. In the dual task tests (24-hour transfer) errorless group with low working memory capacity in the relative timing (intermediate times, RMSE) had better performance than other groups. These results indicate that the efficiency and efficacy of errorless and errorful practice interact with psychological indicators such as working memory capacity. These results suggest that implicit motor learning (errorless) may be beneficial for children with working memory capacity. Individual with high working memory capacity might benefit from learning explicitly (errorful). Results in dual task conditions support the implicit learning and reinvestment theories.
    Keywords: errorless, errorful learning, working memory capacity, implicit, explicit motor learning, relative timing
  • Vahideh Fazilatpour , Masoud Fazilatpour Dr * Pages 21-30
    Depressed mood effects attention and its span. The present study aimed to compare the allocation of attention to relevant and irrelevant neutral stimuli in depressed and non-depressed participants. The studied populations include all the students from Azad university of Ahwaz and the undergraduate psychology students from Shahid Bahonar University of Kerman. After completion of Beck Depression Inventory by participants, in two sessions with a minimum of 2 weeks interval and using structured clinical diagnostic interview, 52 participants were allocated in the non-depressed group and 41 to the depressed group.The focused attention of participants was measured by recognition of the Wechsler cube designs (focal task) and the defocused attention measured by recognition task of the irrelevant stimuli on the table. Mixed variance analysis of scores indicated that in allocating attention to relevant stimuli, there was no significant difference between two groups. However, attention to irrelevant stimuli for the depressed group was significantly greater than the non-depressed group. The results have been explained in line with the evolutionary framework of depression.
    Keywords: depressed mood, non-depressed mood, defocused attention, focused attention
  • Samaneh Nateghian student, Zohreh Sepehri Shamloo*, Javad Fadardi Salehi , Ali Mashhadi Pages 31-40
    Depressed people, unlike non-depressed, show the higher the right frontal lobe activity than the left frontal lobe. Because the right hemisphere associated with negative emotional processing, pessimistic and maladaptive thinking styles, and the frontal alpha power is the inverse index of cortical activity, the frontal alpha power asymmetry reflects the balance between the left and right hemisphere in the frontal. The aim of this study was to improve the frontal alpha asymmetry for reducing depression and rumination levels and executive functions of people with reactive depression from love trauma syndrome through the neurofeedback interventional method and compare its efficacy with the sham group. In addition, in this study, was considered the neurological characteristics of the emotionally traumatic experience, through the Clinical Q as the evaluation method. This study's participants include 32 students of Tehran and Amir Kabir universities that they experienced love trauma in the recent 6 months and subsequently, they exposed depression and rumination symptoms and reduction of executive functions. For measuring of Pre-Test phase, after the primary interview and performance of Love Trauma, Beck's Depression and Anxiety Scales was evaluated executive functions (continuous attention, working memory and cognitive inhibition) by computer tasks; CPT, N-Back and Go/NoGo. Finally, was measured EEG 2-channel record through Clinical Q. The participants were placed in the trial group (age: M=24.73, SD=3.71) and sham group (age: M=23.46, SD=2.87), randomly. Then, in the neurofeedback intervention performance, was exerted 15 sessions on 45 min in the both of the trial and the sham groups. At the end of sessions were repeated pre-test phase measurements for post-test phase. Results of this study, emphasize on the effects of alpha asymmetry neurofeedback for reduction of depression symptoms similar to some research and against, deferent of other some studies, such as effective neurofeedback training for the decrease of Beck's depression scores. One of the important results of this research was the improvement of executive functions and rumination, the reason of substantial role of the both on depression duration. Effect of frontal alpha asymmetry neurofeedback on the reduction of love trauma and also, improvement of the neurological index of traumatic event experience was a new finding. Based on this results could be proposed neurofeedback training as a beneficial intervention for reduction of love trauma syndrome.
    Keywords: Alpha Asymmetry, Neurofeedback, Depression, Love Trauma, Executive Functions
  • Masoome Jannati*, Behrooz Abdoli , Alireza Farsi , Parvaneh Sahmsipour Dehkordi Pages 41-50
    In this study we manipulate structure of combined practice (physical along with self-modeling of positive self-review) to examine its effects on motor memory reconsolidation process and motor transfer in children. 36 female students (9-12 years old) from Maktabi elementary school of Qom trained Dart throwing. Of the 15 trials (from 1.5, 2, and 2.5 meters in blocked order), Positive self-reviewing videos were provided in the pre-test. A week later, subjects practiced in 3 groups of combined constant, random and blocked practice. Paired samples T test of Means radial error between end of acquisition and tests showed significant improvement in all practice groups (P≤0.05) for 24 hour blocked retention test (after recall), significant improvement in only combined blocked practice group (P=0.016) for 24 hour constant retention test (after recall) and significant decrease in all practice groups for 24 hour transfer test (after recall). Therefore re-stabilizing motor memory during reconsolidation could occur in children and low variable (blocked) practice could lead to more improvements in reconsolidation process and transfer of motor memory in children.
    Keywords: positive self-modeling, practice variability, Generalizability, reconsolidation, Dart throwing
  • Parisa Sharifi*, Seyyed Alimohammad Mousavi Dr, Jafar Hasani Dr Pages 51-60
    The present study was conducted with the aim of determining the discrimination role of reinforcement sensitivity theory, emotion regulation processes strategies and cognitive flexibility in discrimination of people with internet addiction. The research design was a two-group diagnostic function. The study population included Internet user students at Imam Khomeini International University in Qazvin (18 to 35 years). Sample selection was done using convenience sampling method. The research sample consisted of 92 participants (46 = Internet addiction, 46 = normal). Data were collected using the Internet addiction inventory, cognitive flexibility inventory, emotion regulation process strategies inventory and Jackson's five-factor scale; and were analyzed using discriminant analysis. The findings showed that reappraisal and cognitive flexibility negatively, and then BAS, BIS and suppression positivey, in order, had the strongest relationship with the present function and discriminated the groups from each other. But the system of FFFS did not have a significant role in the discrimination of the two groups. In general, cognitive flexibility, emotion regulation processes strategies, and BAS and BIS sensitivity are important factors in discrimination people with Internet addiction from normal people.
    Keywords: Reinforcement Sensitivity, Emotion Regulation, Reappraisal, Suppression, Cognitive Flexibility, Internet Addiction
  • Zahra Jafaripanji , Mahdieh Rahmanian*, Hossein Zare Pages 61-70
    Objectives
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of teaching critical thinking based on the Powell-Elder model on improving the cognitive and self-efficacy of teens in Tehran.
    Method
    The research method was an applied and experimental type (post-test pre-test with control group). The statistical population consisted of all adolescents aged 13 to 16 years old in District 2 of Tehran. Data were analyzed by using a sampling method for 40 primary school students in Spring school as a sample group. A randomized trial was performed on 20 subjects in the experimental group and 20 in the control group. The data gathering tool was a Cognitive Distortion Questionnaire (Abdollahzadeh and Salar, 2010), Self-Efficacy Questionnaire for Children and Adolescents (SEQ-C) (2001). The experimental group was placed under the teaching of Powell-Alder Critical Thinking for 9 consecutive 90-minute sessions. Data were analyzed by multivariate covariance statistical tests using SPSS software.
    Results
    The results showed that there was a significant (P> 0.05) critical thinking education on reduction of cognitive distortions and increasing self-efficacy in adolescents in Tehran.
    Conclusion
    Considering the importance of the role of critical thinking on self-efficacy and cognitive distortions, school curricula should be organized in such a way as to rethink curriculum planning and curriculum in order to find ways to develop adolescents themselves and plan to prevent cognitive impairment.
    Keywords: Critical Thinking, Powell-Elder Model, Cognitive Distortion, Self-efficacy, Teens