فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 44 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله پژوهشی
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری، حبیب لطفی مهروییه، مهدی پورطاهری، رضا طالبی فرد * صفحات 543-556
    زیست پذیری به مجموعه ای از شرایط موردنیاز جهت زندگی مناسب افراد در یک محدوده معین اطلاق می شود که موجبات آسایش، رفاه و رضایت ساکنانش را برای مدت زمان طولانی فراهم می سازد. یکی از بسترها و زمینه ها در حوزه زیست پذیری، مسکن می باشد؛ مسکنی که باید مکانی سالم را برای یک شیوه زندگی هدفمند و مولد افراد به وجود بیاورد. در این میان مساکن روستایی، تجلی گاه شیوه های زیستی، معیشتی و نهایتا نیروها و عوامل موثر محیطی و روندهای اجتماعی- اقتصادی تاثیرگذار در شکل بخشی به آن ها است. پژوهش حاضر به دنبال تحلیل نقش مقاوم سازی مسکن در زیست پذیری روستاها می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. منطقه موردمطالعه، روستاهای مهروئیه پایین، مقرب، بلوچ آباد، تلمبه عشایری محمدی سرلک و گلدسته از توابع دهستان مهروئیه واقع در بخش مرکزی شهرستان فاریاب، استان کرمان می باشد و تعداد 251 خانوار با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مقاوم سازی سبب ارتقاء زیست پذیری دهستان مهروئیه شده است و تاثیراتی همچون افزایش تمایل به ماندگاری در روستا و جلوگیری از مهاجرت به شهرها، احداث مسکن مهندسی ساز با متراژهای محدود برای خانوارهای روستایی، ایجاد آرامش روحی روانی، ارتقاء سطح اجتماعی، ارتقاء امنیت جانی در زمان حوادث غیرقابل پیش بینی ازجمله زلزله را در پی داشته است. علاوه بر آن، امکان افزایش ارزش افزوده دارایی شخصی روستاییان، امکان افزایش هم دلی و رشد استعدادهای اعضای خانواده ها، رضایت مندی روستاییان، ایجاد اشتغال برای افراد ساکن در روستا، تغییر چهره روستا از بافت فرسوده به معماری نوین و… ازجمله دیگر موارد است.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، مقاوم سازی، دهستان مهروئیه
  • علیرضا عبدالله زاده فرد *، میترا قاسمی، علی شکور صفحات 559-575

    امروزه مبحث هویت و حیات اجتماعی از مسائل مهم زندگی شهری است. عوامل و عناصر مختلفی می توانند در زمینه هویت و مسائل اجتماعی شهروندان اثرگذار باشد که یکی از مهم ترین آن‏ها منظرشهری است. در واقع دو مقوله منظر شهری و هویت دارای تعاملات متقابلی هستند. هر دو مقوله منظر و هویت شهری به نوبه ای در دهه های گذشته در برنامه ها و اقدام های متخصصان و متولیان مسائل شهری در ایران مغفول بوده اند و کمتر به آن‏ها توجه شده است.
    منظرشهری به دلیل نقش آن در بروز رفتارهای اجتماعی در محیط دارای اهمیت ویژه ای است که با فراهم آوردن بستری جهت بروز تعاملات اجتماعی شهروندان، تعامل با محیط و تعامل با سایرین، نتایج قابل ملاحظه ای از جمله هویت و احساس تعلق خاطر را به همراه دارد. از این رو مناظر شهری به عنوان بستر رخدادها و رفتار های اجتماعی توان های بالقوه ای هستند که فرای تاثیر کالبدی شان، تاثیر گسترده آنها در بهبود و ارتقاء رفتار و تعاملات اجتماعی شهروندان، کیفیت محیط زندگی و ارتقاء هویت آنان را نمی توان نادیده گرفت. هدف اصلی این پژوهش شناسایی تاثیرگذارترین مولفه های منظر شهری از میان مفاهیمی نظیر حس تعلق خاطر، خاطره انگیزی، جذابیت، زیبایی و خوانایی، امنیت و آرامش، دسترسی و ارتباط، فعالیت و کاربری بر شکل گیری تعاملات اجتماعی و ارتقاء هویت شهری در گذر امام زاده زنجیری می باشد. جهت گردآوری اطلاعات از روش میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شده و 370 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق فرمول کوکران انتخاب و مورد پرسشگری واقع شده اند و داده های پرسشنامه ، با استفاده از نرم افزار spss و روش رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    نتیجه مطالعات نشان می دهد که مولفه های دسترسی و ارتباط، فعالیت و کاربری تاثیرگذارترین مولفه های منظرشهری در شکل گیری تعاملات اجتماعی و ارتقاء هویت شهری در گذر امام زاده زنجیری بوده است.
    کلیدواژگان: هویت شهری، منظرشهری، تعاملات اجتماعی، گذر امام زاده زنجیری
  • عبدالمجید رضایی که خا، محمودرضا میرلطفی، حمید حیدری مکرر، مریم نوری * صفحات 577-593
    شناسایی عوامل موثر در میزان رضایتمندی سکونتی ساکنان، می تواند در جهت تحلیل وضع موجود سکونتی، تصمیمات آتی به منظور ارتقای سطح کیفی محدوده های سکونتی افراد و جلوگیری از تکرار نواقص در سایر مکان ها موثر واقع گردد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیل ابعاد عینی و ذهنی مرتبط با رضایتمندی از شهرک های سکونتگاهی در شهرک علی اکبر از توابع شهرستان هامون (سیستان) بوده است. از این رو؛ برای تحقق هدف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی، طیف گسترده ای از شاخص های عینی و ذهنی رضایتمندی تعیین و در چارچوب مطالعات میدانی (تکمیل پرسش نامه ها) مورد بررسی قرار گرفت. طبق سرشماری سال 1390 جامعه آماری این پژوهش 1121 سرپرست خانوار شهرک علی اکبر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران در سطح 95 درصد اطمینان (96/1=T) برابر با 388 نفر از سرپرستان خانوار برآورد شده است و در نهایت اطلاعات جمع آوری شده به وسیله ی نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای محاسبه پایایی پژوهش تعداد 30 پرسشنامه در سطح سرپرستان خانوار محدوده مورد مطالعه توزیع گردیده و بر اساس داده های جمع آوری شده میزان پایایی این پژوهش براساس آزمون آلفای کرونباخ در سطح بالایی (809/.) قرار دارد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان رضایتمندی سرپرستان خانوار از شهرک سکونتگاهی علی اکبر در حد ضعیف (88/1) برآورد شده است؛ و میانگین ابعاد ذهنی (49/2) بوده که نشان از رضایت نسبی ساکنان از ابعاد ذهنی داشته اند. همچنین میانگین معیارهای عینی، (77/1) بوده که نارضایتی (ضعیف) ساکنان را در برداشته است؛ بنابراین اغلب معیارهای رضایتمندی از واحدهای سکونتی در سطح ضعیف قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: بعد عینی رضایت مندی، بعد ذهنی رضایت مندی، شهرک سکونت گاهی، شهرک علی اکبر
  • علی اکبر تقی لو، احمد آفتاب *، علی مجنونی توتاخانه صفحات 595-612
    الزامات راهبرد کشاورزی صنعتی در چهارچوب ساختار اقتصادی کشور، تعاملات فضایی نظام سکونتگاهی، کارکرد بازار و ساخت اقتصادکشاورزی روستاها قابل بررسی است. در این راستا، هدف این تحقیق شناخت الزامات تاثیرگذار در تحقق کشاورزی صنعتی در روستاها است. نوع تحقق کاربردی بوده، روش بررسی آن توصیفی تحلیلی و علی است. جامعه آماری این پژوهش را 23 نفر از کارشناساسان دانشگاهی تشکیل داده اند. براین اساس، جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه بوده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل AHP و نرم افزار Expert choice صورت گرفته است. بر اساس نتایج نظر کارشناسان میزان اهمیت نیروی انسانی ماهر در صنعتی شدن کشاورزی برابر با 43301/0 و اهمیت سرمایه مالی برابر با 43300/0 بدست آمد. از الزامات جذب سرمایه؛ زیر معیارهای تضعیف فضای رانت در شهر (4310/0) ، بازاریابی و قیمت گذاری شناور (2414/0) ، آگاهی مردم از اقتصاد بازاری (0853/0) و مشارکت سازمان یافته مردم (146/0) به ترتیب از زیر معیارهای نظام سکونتگاهی، رفتار دولت، عملکرد بازار و ساختار اقتصاد روستا از اهمیت بالایی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کشاورزی صنعتی، رفتار دولت، نظام سکونت گاهی، توسعه روستایی، مدل AHP
  • رستم صابری فر * صالحه نیت مقدم صفحات 613-627
    نقش خلاقیت در ایجاد نوآوری و پیشرفت اقتصادی، بسیار اساسی قلمداد می شود و شهرها اصلی ترین مکان تولید ایده ها، محصولات و فرایندهای جدید، محسوب می گردند. به این منظور، این مطالعه با هدف تعیین میزان موفقیت در دستیابی به شهرهای خلاق، در شهر فردوس در استان خراسان جنوبی به انجام رسیده است تا جایگاه این شهر را از نظر خلاقیت شهری و تفاوت بین مناطق و محلات موجود در آن، از نظر شاخصهای شهر خلاق، مشخص نماید. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه، گردآوری شده و با آزمون t تک نمونه ای، تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی در نرم افزارهایSPSS و expert choice و excel تحلیل گردیده و از مدلAHP برای وزندهی شاخصها و از روشTOPSIS برای سطح بندی محلات بهره برداری به عمل آمده است. نتایج نشان داد که وضعیت کلی شاخصهای شهر خلاق در فردوس چندان مطلوب نیست. با این وجود، معیارهای سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی خلاق و تکنولوژی ارتباطی شرایط مطلوبتری نسبت به سایر معیارها دارا بوده اند. علاوه بر آن، محلات مختلف وضعیت متفاوتی داشته و در مجموع، محله فرهنگیان بیشترین امتیاز را به دست آورده است که می تواند به عنوان الگویی برای سایر محلات مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، خلاقیت شهری، مدلAHP، روشTOPSIS، فردوس
  • محمد ابراهیم عفیفی* صفحات 629-646
    مدیریت و برنامه ریزی ساختار فضایی مناطق در پراکنش بهینه جمعیت انسانی بدون توجه به ویژگی های طبیعی، بالاخص عامل ژئومرفولوژی امکان پذیر نمی باشد. همچنین ترسیم چشم اندازها و توسعه آتی بدون لحاظ نمودن پتانسیل ها و نقاط ضعف جغرافیایی مناطق دارای اثرات مطلوبی نمی باشد. شهرستان خنج با تعداد 89 سکونتگاه شهری و روستایی در قسمت جنوبی استان فارس واقع شده است و دارای اقلیم گرم وخشک می باشد. پراکنش سکونتگاه های این شهرستان تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی – تحلیلی می باشد که برای بررسی معیار عوامل جغرافیای طبیعی و تاثیر آن در ساخت و ساز سکونتگاه ها در محدوده مورد مطالعه ابتدا ویژگی های جغرافیای طبیعی منطقه از قبیل شیب، زمین شناسی، گسل، خاک، اقلیم و هیدرولوژی و… مورد مطالعه قرار داده شد و عوامل مذکور با استفاده از نرم افزار ARC GIS بصورت رقومی تهیه گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استقرار و توسعه سکونتگاه های شهرستان خنج به طور مستقیمی تحت تاثیر ژئومرفولوژی منطقه بویژه عامل توپوگرافی، درصد شیب اراضی، قابلیت کشت اراضی و فاصله از رود و گسل صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، سکونت گاه های شهری و روستایی، شهرستان خنج
  • خالد کریمی، لقمان رشیدپور *، سلیمان رسولی آذر صفحات 647-661
    این تحقیق با استفاده از روش توصیفی– پیمایشی با هدف بررسی موانع یکپارچه سازی اراضی در شهرستان بوکان انجام شده است. جامعه آماری تحقیق بهره برداران شهرستان بوکان بودند. از بین آنها 200 نفر از طریق فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده به نسبت متناسب انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شدند. روایی و پایایی پرسشنامه بر اساس نظر اساتید و کارشناسان مرتبط و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (87%) تایید شد. نتایج توصیفی تحقیق نشان داد میانگین سنی بهره برداران 41 سال و به طور متوسط 21 سال سابقه کار کشاورزی داشتند. هرکشاورز به طور متوسط 3 قطعه زمین کشاورزی در اختیار دارد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد، شش عامل، موانع فرهنگی، موانع اجتماعی _ مشارکتی، موانع آموزشی، موانع اقتصادی، موانع قانونی و سیاستگذاری و موانع ساختاری (توپوگرافی) در مجموع توانستند حدود 73 درصد از واریانس موانع یکپارچه سازی اراضی را تبیین کنند. نتایج نشان داد متغیرهای عدم آموزش روش های مناسب یکپارچه سازی، عدم شرکت کشاورزان در کلاسهای توجیهی، رونق خرید و فروش اراضی کشاورزی،‏ باورهای سنتی جامعه در مورد اراضی، ساختار قوانین خاص نظیر ارث و وقف، مالکیت ‏زمین، عدم توجه به وضعیت اقتصادی ‏روستائیان، عدم مشارکت بانکها، عدم سرمایه گذاری مناسب در بخش کشاورزی، متغیرهای مهم تبیین موانع شش گانه یکپارچه سازی اراضی کشاورزی شهرستان بوکان می باشند.
    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، بوکان، موانع، یکپارچه سازی
  • پری شکری فیروزجاه* صفحات 663-678
    در حال حاضر به دنبال رشد شهرنشینی و افزایش سوانح طبیعی، بررسی و سنجش تاب آوری سیستم های انسانی و طبیعی در دستیابی به توسعه پایدار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو هدف از این پژوهش سنجش میزان تاب آوری شهر بابل جهت کاهش خطرپذیری در برابر مخاطرات طبیعی می باشد. روش مورد استفاده در تحقیق توصیفی- تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و پیمایشی (پرسشنامه) ، استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کارشناسان و مسئولان نظام مدیریت شهری و دولت محلی شهر بابل می باشد که تعداد 26 نفر با روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. به منظور سنجش میزان تاب آوری شهری در محدوده مورد مطالعه از اصول دهگانه کمپین ساخت شهرهای تاب آور در غالب 39 متغیر استفاده شد. برای تحلیل اطلاعات بدست آمده از آزمون های T یک طرفه و مجموع وزن ها، میانگین رتبه ای و وزن نسبی آنها استفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از یافته های پژوهش، مدیران محلی میزان تاب آوری شهر بابل را در اصول دهگانه مورد مطالعه با میانگین 52/2 (پایین تر از 3) کاملا نامطلوب ارزیابی نمودند. در این راستا اصل پنجم با میانگین وزنی 3 بالاترین رتبه را در تاب آوری شهر بابل دارد.
    کلیدواژگان: اب آوری شهری، مخاطرات طبیعی، مدیران محلی، شهر بابل
  • احد مومن پورعلی آباد، کیانوش ذاکرحقیقی * صفحات 679-696
    نواحی شهری به عنوان مراکز اصلی رشد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در هر کشور با چالش های مهمی در زمینه های تخریب محیطی، محرومیت اجتماعی، ناامنی، بیکاری، کمبود مسکن، ترافیک و حاشیه نشینی روبرو هستند. بیشتر این کلان شهرها شاهد پدیده سکونتگاه های غیررسمی هستند که معلول فقر و زاییده ی تحولات اقتصادی-اجتماعی هر کشور می باشد. با نگاهی ریزبینانه به متن این سکونتگاه ها می توان پایداری اجتماعی نازل در آنها را به سادگی تشخیص داد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی سعی بر آن داشته است که میزان پایداری اجتماعی این محلات را با توجه به ادراک ساکنان آنها تحلیل نماید. بدین منظور از مدل های معادلات ساختاری برای ارزیابی روابط میان متغیرها و تحلیل پرسشنامه ها استفاده شده است. یافته-های پژوهش نشان می دهند که مولفه "آموزش" از طریق دو عامل دسترسی به خدمات آموزشی و سواد، "بهداشت" از طریق دو عامل دسترسی به خدمات بهداشتی و دسترسی به آب آشامیدنی و سیستم دفع فاضلاب و"کیفیت زندگی" از طریق دو عامل کیفیت دسترسی به حمل ونقل عمومی و کیفیت مسکن، دارای میزان پایداری اجتماعی بیشتری از نظر ساکنان هستند. همچنین حذف مولفه مشارکت از فهرست مهم ترین مولفه ها نشان می دهد که محدوده مورد بررسی نیازمند اقدامات مختلف در جهت توانمندسازی شهروندان به منظور استفاده از ظرفیت های موجود در محدوده در جهت ارتقا وضعیت این سکونتگاه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی پایداری اجتماعی، سکونت گاه های غیررسمی، مدل معادلات ساختاری، شهر همدان
  • حیدر لطفی* صفحات 697-714
    یکی از مهم ترین جنبه های برنامه ریزی برای سکونتگاه های روستایی ساماندهی مشارکت سیاسی روستانشینان در انتخابات است که از اهمیت زیادی نیز برخوردار است. بی شک جغرافیای انتخابات در سکونتگاه های روستایی دارای ویژگی های خاص خود است. سوال اصلی مقاله این است که مساجد روستایی در ساماندهی مشارکت حداکثری و مهندسی جغرافیای انتخابات در سکونتگاه های روستایی بخش شاهیوند لرستان چه نقش دارند؟ در واقع جغرافیای انتخابات در سکونتگاه های روستایی به طور کلی و به ویژه در سکونتگاه های روستایی بخش شاهیوند دارای مشخصات فرهنگی و جغرافیایی و قومیتی خاص خود است که در انتخابات مختلف نمود یافته است. مساجد سکونتگاه های روستایی این بخش در راستای ساماندهی مشارکت حداکثری و مهندسی جغرافیای انتخابات دارای کارکردهای چندگانه ای هستند که عبارت اند از: تربیت سیاسی روستائیان، تبیین و تشویق و ترغیب مردم برای مشارکت در انتخابات، برگزاری مناظرات سیاسی میان نمایندگان جناح های سیاسی و شفافیت و آگاهی بخشی به ساکنان. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از ترکیبی از روش های کتابخانه و نیز تحلیل آمار انتخابات گذشته در این بخش به تحلیل و تبیین نقش مساجد روستایی در ساماندهی مشارکت سیاسی در انتخابات در راستای ارائه مدلی برای مشارکت حداکثری و مهندسی جغرافیای انتخابات در سکونتگاه های روستایی بخش شاهیوند لرستان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مساجد روستایی، ساماندهی مشارکت سیاسی، انتخابات، سکونت گاه های روستایی، بخش شاهی وند
  • رحمت بهرامی* صفحات 715-728
    موضوع سرمایه های اجتماعی به عنوان یک اصل اساسی برای نیل به توسعه پایدار محسوب می گردد. سرمایه اجتماعی؛ به عنوان شالوده و زیربنای توسعه درون زا در روستا بر شبکه ی روابط اجتماعی؛مشارکت و دیگر پارامترهای سرمایه اجتماعی تاکید دارد. تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی؛ به دنبال پاسخ این سوال است که بین سرمایه های اجتماعی و توسعه یافتگی روستاها ارتباط منطقی وجود دارد؟ و در صورت مثبت بودن؛ ضریب تاثیر آن تاچقدر می باشد؟. برای محاسبه پایایی و روایی از نرم افزار SPSS؛آزمونKMO؛ میزان روایی گویه های تبیین کننده سرمایه اجتماعی برابر با 74/. براورد و ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده برابر با 77/. بوده است. سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز به تحلیل میزان همبستگی بین سرمایه های اجتماعی با توسعه روستایی پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد مولفه های سرمایه اجتماعی در دهستان های شهرستان سنندج از شرایط یکسانی برخوردار نبوده؛ هریک در زمینه های خاصی از توانمندی برخوردارند. در زمینه توسعه یافتگی نشان می دهد؛ یک دهستان برخوردار؛ 7 دهستان نیمه برخوردار و دو دهستان محروم هستند. با این وجود نتایج همبستگی نشان داد ارتباط بین سرمایه های اجتماعی با توسعه روستایی برابر0. 60درصد است. بدان معناست که ارتباط منطقی بین دو مقوله مورد بررسی وجود دارد. شرط توسعه روستایی منوط به توسعه سرمایه های انسانی بالاخص در بخش سرمایه های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: روستا، سرمایه های اجتماعی، توسعه یافتگی، شهرستان سنندج
  • ناصر شفیعی ثابت *، مسعود انبارلو علی یوسفی طالقانی صفحات 729-744
    بر اساس دیدگاه صاحب نظران توسعه بی توجهی به توانمندسازی و مشارکت روستاییان چالش های فراوانی در فراگرد توسعه روستایی ایجاد می کند. با این وجود، به دلایل مختلفی در بسیاری از کشورها، جایگاه مشارکت روستاییان مورد توجه قرار نمی گیرد. مطالعه حاضر بر آن است که جایگاه تسهیل کننده های توانمندسازی و مشارکت روستاییان را در فرآیند توسعه مشخص سازد. بدین ترتیب، پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی از طریق291خانوار نمونه تصادفی در 18 روستای ناحیه طارم انجام شد. برای سنجش سطح توسعه روستاها، تعداد 111شاخص در قالب 4 معیار محیطی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی به مثابه مولفه اثرپذیر سنجیده شد. در ارتباط با مولفه اثرگذار تسهیل کننده های مشارکت روستاییان نیز تعداد76 شاخص درچهارچوب 6 معیارآموزش و اطلاع رسانی، دانش و اطلاعات، اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی، کالبدی، سیاست گذاری ها و تصمیم گیری بر اساس وی‍ژگی ناحیه مورد مطالعه سنجیده شد. یافته ها نشان می دهد که هر 6 شاخص تسهیل کننده های مشارکت روستاییان در بهبود شاخص های توسعه روستایی موثر است. اما، هنوز به نحو شایسته ای باعث ارتقاء شاخص های سطح توسعه آن ها نشده است. بنابراین، توجه به ارتقاء سطح توانمندی روستاییان برای مشارکت گسترده تر آن ها از طریق ارتقاء تسهیل کننده های توانمندسازی روستاییان همچون آموزش و آگاهی بخشی، دانش و مهارت و دخالت دادن آنان در فرآیند تصمیم گیری ها و شراکت در فعالیت اجتماعی و اقتصادی به مثابه بهبود دهنده های ارتقاء سطح توسعه روستایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تسهیل کننده های مشارکت، توانمند سازی، توسعه روستایی، شهرستان طارم
  • امیررضا کریمی آذری *، سید فرگل حسینی صفحات 745-760
    نیاز به امنیت همواره از بنیادی ترین نیازهای بشر و مسئله وقوع جرم از مهم ترین مسائل جامعه بشری به شمار آمده است. پیشگیری و کاهش جرم از مواردی است که ماهیت میان رشته ای دارد و مستلزم توجه توام معماران و شهرسازان و متخصصین علوم انسانی است. این مقاله ارزیابی مولفه های کالبدی نظریه (CPTED) به منظور ارتقاء امنیت و پیشگیری از جرم را در مجتمع های مسکونی شهر رشت (ابریشم، پردیسان و کاکتوس) مورد مطالعه قرار می دهد. در این پژوهش روش های تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش کمی به کمک پرسشنامه و شیوه های تحقیقی مرور متون و منابع مورد استفاده قرار خواهد گرفت. انجام تحقیقات میدانی، دیگر شیوه مورد استفاده در این پژوهش است. برای انجام تجزیه و تحلیل های آماری نیز از نرم افزار آماریSPSS و آزمون فریدمن و تحلیل واریانس استفاده شده است. با توجه به نامحدود بودن جامعه، تعداد حجم نمونه نیز براساس فرمول حجم بهینه کوکران، برابر با 384 نفر به دست آمد و در نهایت، پرسشنامه اصلی با 36 سوال اصلی بین 390 نمونه اجرا شد. یافته های به عمل آمده حاکی از آن است که راهبردهای نگرش پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی (CPTED) مانند قلمروبندی، نظارت، کنترل ورودی و دسترسی ها و کیفیت محیطی، به ترتیب با ضرایب 464/0 ، 533/0 ، 561/0 ، 402/0و سطح معناداری کمتر از 05/0 همبستگی مستقیم با پیش گیری از جرم دارند، به عبارتی هرچه این عوامل در طراحی معماری بیشتر لحاظ شوند به همان میزان، پیش گیری از جرم در مجتمع های مسکونی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری، مجتمع های مسکونی، (CPTED)، شهر رشت
  • شیرکو احمدی * صفحات 761-780
    ارزیابی کاربری اراضی شهری،منعکس کننده تصویری گویا از نظر سیمای شهری و همچنین تخصیص فضای شهری به کاربردهای مختلف مورد نیاز در طی زمان و در جهت رسیدن به اهداف توسعه شهری است. اطلاعات شهری متشکل از دو نوع داده شامل نمایشهای مکانی و داده های توصیفی املاک میباشد. اطلاعات مکانی به طور کلی و اطلاعات مربوط به ممیزی عواید و ثبت اراضی و املاک بیشتر به طور خاص، بخشی ضروری از زیرساختهای اساسی یک شهر است. هدف مقاله حاضر،که حاصل دستاوردهای ستاد ممیزی املاک توسط نگارنده است تکمیل و ارتقاء بانک اطلاعات کاربری اراضی در قالب مطالعه موردی شهر سردشت میباشد. جامعه آماری این تحقیق را محله های شهر سردشت تشکیل میدهد که از بین آنها 2 محله به عنوان نمونه انتخاب گردید. روش تحقیق مبتنی بر روش های کمی در تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار Arc GIS بوده است. در این مقاله سعی شده که با بکارگیری ابزار اساسی موجود در تکنولوژی GIS، به مساله جمع آوری و آماده سازی داده های مکانی و همچنین پراکندگی کاربری های شهری پرداخته شود.
    طبق پژوهشهای انجام شده،نحوه توزیع فضاهای خدمات دهنده شهری چون مراکز اداری،آموزشی،بهداشتی و فضای سبز و. . متناسب با نیاز شهروندان نبوده و باعث نارضایتی بسیاری از آنان شده است. همچنین نتایج نشان داد که بین کاربری های وضع موجود در منطقه با کاربری های منظور شده در نقشه طرح تفصیلی شهر سردشت تفاوت وجود دارد. بنابرین میتوان با استفاده از کاربری اراضی بایر و نظامی و اختصاص آن به کاربری خدماتی،افزایش طبقات ساختمانی و بالا بردن تراکم در واحد سطح کمبود خدمات رفاهی منطقه را جبران نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل و ارزیابی، کاربری اراضی، ممیزی شهری، GIS، شهر سردشت
  • مهرشاد طولابی نژاد *، ابولفضل حسین جانی صفحات 781-804
    از جمله راهبردهای توسعه سکونتگاه های روستایی صنعتی کردن آنها در قالب ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی روستایی در این مناطق است. وجود این صنایع از راهکارهای توسعه اقتصادی نواحی روستایی است. انتخاب مکان بهینه و توسعه آن با توجه به استفاده از امکانات و قابلیت های موجود در روستاهای شهرستان پلدختر، می تواند نقش موثری در توسعه روستایی در این منطقه ایفا کند. لذا هدف این مطالعه انتخاب مکان بهینه برای استقرار صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش مرکزی شهرستان پلدختر می باشد. جامعه آماری شامل کارشناسان جهاد کشاورزی و صنایع روستایی شهرستان پلدختر می باشد. 20 کارشناس به صورت نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه خبرگان (به صورت مقایسه زوجی) می باشد. برای انتخاب مکان بهینه از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) ، و برای تحلیل فضایی شاخص ها، از سیستم اطلاعات جغرافیا (GIS) استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که بیشترین اهمیت نسبی شاخص ها به ترتیب مربوط به شاخص های دسترسی به منابع آب (173/0) ، سودآوری اقتصادی (172/0) ، دسترسی به مواد اولیه محلی (158/0) و همجواری و دسترسی به زمین های کشاورزی (156/0) می-باشد. همچنین بهترین اولویت مکانی برای استقرار صنایع تبدیلی روستایی در منطقه مورد مطالعه بر اساس وزن گزینه های مورد نظر، مربوط به دهستان جایدر با مرکزیت سراب حمام (484/0) می باشد. به ترتیب مورانی (217/0) ، واشیان (171/0) و پاعلم (128/0) در اولویت های بعدی قرار دارند. بنابراین برای مکان یابی صنایع تبدیلی، باید توجه بیشتری به شاخص های موثر و چگونگی ارتباط آنها در منطقه انجام گیرد، تا بیشترین هماهنگی بین عوامل را ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی و تکمیلی، مکان یابی، توسعه روستایی، تحلیل شبکه، شهرستان پل دختر
|
  • Abdoreza R. Eftekhari, H. Lotfi Mehrooyeh, M. Pourtaheri, R. talebifard* Pages 543-556
    Livability is defined as a set of conditions for people living in a given area that are the cause of peace, prosperity and satisfaction for a long time, providing its residents.One condition in livability is housing that should be a safe place for purposeful and productive individual lifestyle. Rural housing is sometimes manifested in the way of living, livelihood, and ultimately as the forces and factors affecting environmental and social - economical trends.This research is a descriptive-analytic study. Study is conducted in Mehrooyeh village, BaluchAbad, Nomadic pump Mohammadi Sarlak , Village Goldasteh On the Suburban the central part Mehrooyeh one of districts of Mehrooyeh in the Kerman, Iran. Sample size is 251 households that were selected with the use of Cochran formula. From the results, it can be assumed that retrofitting have improved the livability in Mehrooyeh district. And the effects like increasing the tendency to remain in the village and prevent migration to cities, the construction of engineered housing with limited sizes for rural households, mental relaxation, social promotion, and the promotion of safety in times of unpredictable events such as earthquakes can be mentioned as the results of retrofitting. In addition, increase of the added value of the personal property of the villagers, the ability to demonstrate the talents of family members, increase of villagers’ satisfaction, creating jobs for people living in the village, and the transformation of village’s face to modern architecture can be highlighted as the other results.
    Keywords: Livability, Retrofitting, Village Mehrooyeh
  • alireza abdolahzadefard* , mitra ghasem, ali shakoor Pages 559-575

    In the past decade, the professionals and the administrators of the city have rarely paid attention to the landscape and the urban identity. Since the urban landscape plays an important role in the social behaviors. Providing a basis to develop the citizens’ social interactions along with the environmental interactions leads to the significant results including the identity and the stability.
    Thus, the urban views as the foundation of events and social behaviors are potentially important. Beyond their physical impacts, they have other enormous impacts as well. Then can enhance citizens’’ social interactions, quality of living environment and their identity. The main goal of this survey is to identify the most influential factors in the urban elements including a sense of belonging, evocation feelings, charms, beauty, readability, safety, security, social accesses, activity on the formation of the social interactions and the enhancement of the urban identity in Imamzade Zanjiri Shriaz. To gather information, we used the library and the field methods. Then we chose 300 people, as the sample size, and asked them some questions through the Cochran formula. After that, we gradually analysed the questionnaire data by a kind of software named SPSS and the regression method. The studies show that access and communication components along with the activities are the strongest components of the urban view. These components play an important role for the social interactions and the enhancement of the urban identity in the passage of Imamzade Zanjiri
    Keywords: urban identity, urban view, social interactions, the passage of Imamzade Zanjiri
  • A.M. Rezaei khakha, M. Mirlotfi, H. Heidary mokarrar, M. Noury* Pages 577-593

    satisfaction of residential complexes is One of the issues that mostly studied in the field of residential environments and is confirmed And indicates the gap between expected and perceived service quality of service. Measureing the satisfaction of settlements is complex and depends on many factors. The aim of this study is analyzing the objective and subjective dimensions related to the satisfaction of the residential complex in the town of Ali Akbar's settlement. To achieve the desired goals, the documentary studies, wide range of objective and subjective parameters determined I and were examined in the context of field studies (completed questionnaires) The study population according to the 1390 census town is Ali Akbar settlement , is equal to 5,600 and the sample size of the sample at 95% confidence level (96/1 = T) is equal to the estimated 388 heads of households according to kocaran formula that the collected information c was analyzed by SPSS software. The reliability and validity study, is 0/247. The results also showed that the rate of satisfaction of residents of Ali Akbar settlement is weak (8858/1), and residents have Relative satisfaction of the dimensions of neighborly relations (social) security. Also, lighting and ventilation standards of physical, complex facilities, access and transport, management and maintenance, the aesthetics, and environmental neighborly made discontent of resident (poor) So often satisfaction criteria from residential units is very weak.
    Keywords: The objective dimension of satisfaction, the subjective dimension of satisfaction, residential settlement, aliakbar settlement
  • A Taghiloo, A. Aftab *, A. Majnouni Toutakhane Pages 595-612

    Requirement of industrial agriculture strategy is considered in terms of economic structure, spatial interactions settlement systems, market function and construction of rural agricultural economy. The purpose of this research is to identify the requirements affect the realization of industrial agriculture in rural. So this research is applied and the method of it is descriptive- analytical and causal. The population of this research from 23 academic experts have formed. Accordingly, data collection was done using questionnaires and AHP model and Expert choice software were used to analyze the data . According to experts, the importance of skilled manpower in agricultural industrialization equal 0.43301 and the importance of financial capital equal 0.43300 Obtained. Funding requirements, the following criteria rents space at the city's weakening (0.4310), Marketing and Pricing float (0.2414), awareness of the market economy (0853) and organized public participation (0.146), respectively, the following criteria Space System settlement, government behavior, market performance and economic structure of the village were very important
    Keywords: industrial agricultural, governmental actions, settlement systems, Rural development, AHP Model
  • R. Saberifar , S. Neyatmoghadam* Pages 613-627
    Creativity is a highly important factor for innovation and economic success and creative cities which are considered as important sites for the generation of new ideas, products and processes. So, this study has been done on Ferdows city in South Khorasan Province to determine the position of the city and the difference between regions and localities of this city in terms of creativity. The research method is descriptive and analytical and data requirements were compiled using questionnaires and collected data were analyzed using single-sample t-tests in spss software, sxpert choice, excel analysis, and AHP model for weighting and TOPSIS method for ranking of neighborhoods operation. The results showed that in Ferdows city, the overall situation of creative city indexes is not optimal. However, criteria of social capital, creative human capital, and communication technologies have had more favorable conditions than other criteria. In addition, different neighborhoods have different items and in total, Farhangian neighborhood earned the most points that could be considered as a model for other communities.
    Keywords: Creative city, a city of creativity, AHP Model, TOPSIS method, Ferdows
  • M. Afifi* Pages 629-646
    Management and Planning of spatial structure of the optimal distribution of human population regardless of natural features , particularly the possibility of geomorphology is Impossible. It also drawing the outlook & future development without considering the operation and potential and weaknesses of geographic areas has not a desirable effect . Khonj city with a total of 89 urban and rural settlements located in the southern part of the Fars province and the climate is dry and hot . The distribution of this city is affected by various factors . This study assessed geomorphic factors affecting the spatial layout of settlements in the khonj city. The research is descriptive analysis using GIS. The findings of the study suggest that the establishment and expansion of settlements of khonj city directly affected by geomorphology of the area especially topography, slope of the land, cultivation of the land and distance from the river and fault .
    Keywords: geomorphology, urban, rural settlements, city khonj
  • Kh. Karimi, L. Rashidpour* , S. Rasouliazar Pages 647-661
    This research uses a descriptive-survey method to study the barriers of land consolidation in the Bokan County. Statistical population of the study was included all Agricultural beneficiaries of Boukan county that out of them, 200 sample were selected by Cochran formula in a simple random sampling method.The researcher-made questionnaire was used for data gathering that’s validity and reliability was confirmed by experts and Cronbach's alpha coefficient was 0.87. Descriptive results showed that the average age of the farmers was 41 years and had an average of 21 years of agricultural work experience. The average owner of each farmer was 3 pieces of land.The results of factor analysis showed that six factors included; cultural barriers, social-participatory barriers, educational barriers, economic barriers, legal barriers and policy and structural barriers (topography) could explain about 73% of the variance of barriers to land consolidation.The results showed that, lack of training on appropriate consolidation methods, lack of farmers' participation in explanation classes, buying and selling agricultural land, traditional beliefs, the structure of certain laws such as inheritance and grant, land ownership, lack of attention to the rural economy, lack of participation of banks and lack of proper investment in agricultural sector, are the most important variables of the six-factor barriers of agricultural land consolidation in the Boukan county.
    Keywords: KeywordsFarmland, Boukan, Barriers, Consolidation
  • P Shokri* Pages 663-678
    Today following urbanization and rise in natural disasters, review and assess the resilience of human and natural systems in achieving sustainable development is of particular importance. The aim of this study was to measure the resiliency of Babylon is to reduce the risk of natural hazards. The method used in cross sectional descriptive study the library method for data collection and survey questionnaire was used. The statistical community, including experts and officials of the municipal administration and local government in the city of Babol is 26 subjects with random sampling were selected. In order to assess the resilience of urban areas studied in the range of ten principles Campaign Making cities resilient in most of the 39 variables were used. To analyze the data from tests of T unilateral and total weight, the mean scores and their relative weights are used. According to the results of research findings, local managers Evaluated Resiliency city of Babol in the ten principles of the study with average 2.52 (less than 3) completely undesirable. In this regard, the fifth principle of the weighted average of the three highest rating in the resilience of Babol.
    Keywords: urban resilience, natural hazards, local managers, Babol
  • * Ahad Momen Pour Aliabad, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 679-696
    Urban Areas’ function as productive center for political and socio-economic development of countries has been faced great challenges in forms of environmental degradation, insecurity, unemployment, lack of housing, traffic congestion and informal settlements. In recent decades, most of metropolitan areas, as a matter of unplanned rural-urban immigration and natural increase of city populations, has been witnessed appearance of informal settlements which can be marked by poverty and malfunction of socio-economic situations. Scrutinizing survey in these settlements shows that level of social sustainability are low in them. The research tries to investigate level of subjective social sustainability in accordance with citizens’ inspirations and conceptions from quality of life perspective. Structural equation modeling is used for evaluation of variables’ relations and analyzing the questionnaires. Results shows that education criteria via two indexes of accessibility to educational services and literacy, hygiene criteria via two indexes of accessibility to hygienic facilities and accessibility to drinking water and sewage facilities, and quality of life criteria via two indexes of accessibility to public transportation and housing quality, are important criteria for social sustainability of the area. Omission of participation criteria from the important ones show that the area needs to be focused by social researchers and practitioners for empowering citizens through community planning to improve environment by self help actions.
    Keywords: Evaluation, Subjective Social Sustainability, Informal Settlement, Structure Equation Model, Hamedan City
  • H. Lotfi* Pages 697-714
    One of the most important aspects of planning for rural settlements is organizing political participation of villagers in the elections which is also very important. There is no doubt that the geography of elections in rural settlements has its own characteristics. The main question of this article is that rural mosques in organizing the maximum participation and geographic engineering of the elections what role do in Shahivand Lorestan's rural settlements play? In fact, the geography of the elections in rural settlements in general and especially in rural settlements of Shahivand district has its own cultural, geographic and ethnic characteristics that has been revealed in different elections. Mosque of rural settlements in this section In order to organize the maximum participation and engineering geography of the election Have multiple functions which include: Political education of the villagers, explaining and encouraging people to participate in the elections, holding political discussions between representatives of the political factions and providing transparency and awareness to the residents. Given this introduction this paper will attempt to use a combination of library methods As well as the analysis of the past election in this section as well as interviews with residents and political science professors to be paid Analyze and explain the role of mosques in organizing political participation In the election In order to provide a model for maximum participation and Geography of elections in rural settlements of Shahivand district of Lorestan.
    Keywords: Rural mosques, Organization of political participation, Elections, rural settlements, Shahivand district
  • R. Bahrami* Pages 715-728
    Social capital, as the foundation of endogenous development in the village focuses on the network of social relationships, partnerships and other parameters of social capital. Research, analytical method and solidarity, to seek to answer the question of the relationship between social capital and development of the villages there are reasonable? And if so, what is the impact factor? To calculate the reliability and validity of the software SPSS; test KMO; the narrative statements explaining social capital equal to 74 /. Cronbach's alpha coefficients were estimated as 0.077. Then, using econometric software Eviews investigated the relationship between social capital and rural development. The show does not have the same conditions component of social capital in the rural districts of the city of Sanandaj, each of their abilities in certain fields. The results of the exercise indicate a high village,7villages in lower and two deprived districts. The correlations between the logical relationship between social capital and Rural Development to 0.60 per cent. Results suggests rural development depends on the development of human capital, especially in the social sector.
    Keywords: rural, social capital, Development, city of Sanandaj
  • naser Shafiei Sabet *, M. Anbarlou, A. Yosefitaleghani Pages 729-744
    According to development experts, disregarding the empowerment and participation of villagers will create many challenges in the process of rural development. However, in many countries villagers’ participation has been neglected for various reasons. This study aimed to determine the role of facilitators to villagers’ participation in the process of development. In this descriptive- analytical study, 291 households from 18 rural settlements in Tarom area were selected by random sampling method. Indicators used to measure the level of development consisted of 111 indicators in four criteria including environmental, social, economic, and physical as dependent components. In addition, 76 indicators in six criteria including educating and informing, knowledge and information, socio-cultural, economic, physical, policymaking and decision-making, based on the characteristics of the study area, were measured as independent components. The findings showed that all six indicators of villagers’ empowerment and participation had a positive effect, but not properly, on the improvement of rural development. So, it is suggested to improve the villagers’ empowerment in order to their broader participation by improving the facilitators to villagers’ empowerment and participation such as educating and informing, knowledge and skills, and their involvement in decision-making and participation in social and economic activities.
    Keywords: Facilitators to participation, Empowerment, Rural development, Tarom town
  • A. Karimi Azeri *, Seyed Fargol Hosseini Pages 745-760
    The need for security is one of the most fundamental needs of human and the crime issue is included in the most important issues of human society. The prevention and reduction of crime is a matter that has an interdisciplinary nature, and requires the together attention of architects, urban-planners, and humanities experts. This paper studies the assessment of CPTED’s mold components in order to enhance the security in the Rasht’s residential complexes (Abrisham, Pardisan, and Kaktoos) and reduce the crime in there. In this study, the descriptive-analytic research methods, a questionnaire-based quantitative method, and literature review has been used. Moreover, the field-researches method is another approach that has been used in this study. On the other hand, the software SPSS, Friedman test, and variance analyses have been used for statistical analysis. According to the infinity of the society, the sample size was calculated based on Cochran’s optimal size formula and the result was 384 people. Finally, the main questionnaire with 36 questions was provided for 390 people. The results show that the strategies of Crime Prevention through Environmental Designs (CPTDE) such as territory-definition, monitoring, entry and access controls, and environmental quality earned coefficients of 0.464, 0.533, 0.561, and 0.402 respectively and with meaningful level less than 0.05, have an inverse correlation with crime trend; in the other words when these factors are included in the architecture designs further, the crime trends are reduced in the residential complexes accordingly.
    Keywords: Crime, Prevention, Residential Complexes, CPTED, Rasht
  • Shirko Ahmadi * Pages 761-780
    Assessment urban landsis, reflecting an illustrative image, in terms of urban landscape. The urban information consists of two kinds of data including spatial view and property descriptive data.
    It consists of two types of data including spatial representation and property descriptive data. Spatial data generally and data related to revenue Survey and registering further lands and property, specifically are essential parts of basic infrastructures of a city.The objective of this study which is a result of achievements of property Survey chiefs by the author is completing and upgrading property database in the Sardasht city as case study.The statistical society constituted of Sardasht neighborhoods which two neighborhoods were selected among them. The research method has been based on quantitative methods in analyzing by using Arc GIS ver. 10.1.in this study we have tries that by means of available tools in GIS technology, investigate the issue of collecting and preparing geospatial data, as well as the dispersion of urban lands.
    Based on conducted studies how the distribution of urban service providers like administrative, educational, health and green spaces centers...are not match with citizen’s requirements and has caused dissatisfactions for many of them.Also results indicated that there is difference between usages existing in the region with usages included in the detailed plan map of Sardasht. Therefore it can be possible to compensate lack of welfare services in the region by using military and desert lands and assign it to survive provider usages, increasing building floors and increasing density per unit area.
    Keywords: Analysis, evaluation, land use, urban property, GIS, Sardasht city
  • M. toulabi nejad , A. hosinjani* Pages 781-804
    Including rural settlements, industrial development strategies them into rural agro-industries in these areas. Despite the industry of economic development strategies for rural areas. The optimal site selection and development, according to utilize the features and functionality available in the villages Poldokhtar city, Can play an important role in rural development in the region. The aim of this study was to select the optimal location for the establishment of agro-industries in the central city is Poldokhtar. The population consisted of experts in agriculture and rural industries are Poldokhtar city. 20 experts were selected by purposeful sampling. Data gathered by a questionnaire experts (for comparison test) is. To select the optimal location of the ANP (ANP), and indexes for spatial analysis, geographic information system (GIS) is used. The results show that most indicators of the relative importance of the indicators related to access to water resources (0.173), Economic profitability (0.172), access to local raw materials (158/0) and the proximity of and access to agricultural land (0.156) is. Priority is also the best place for the establishment of rural industries in the study area based on the weight desired options, Jaydr the center of the village SARAB HAMAM (0.484) is. Respectively MORANI (0.217), VVASHIAN (0.171) and PA ALAM (0.128) are next in priority. So for locating industries, Should pay more attention to the effective parameters and how they performed in the region, has created more coordination between agents.
    Keywords: conversion, complementary industry, Location, Rural development, network analysis, Poldokhtar city