فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1397)

مجله مدیریت نوآوری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شعبان الهی *، آرمان خالدی، مهدی مجیدپور، رضا اسدی فرد صفحات 1-32
    با توجه به رقابتی شدن محیط کسب وکار در طی چند دهه اخیر،شرکت های بزرگ با وجود دسترسی به منابع مالی و کانال های توزیع با دیوان سالاری، لختی و عدم انعطاف پذیری روبرو هستند، در مقابل شرکت های کوچک فناوری محور با وجود انعطاف پذیری و توانمندی نوآوری بالا با کمبود منابع و عدم دسترسی به بازار روبرو هستند.بنابراین هر دو دسته شرکت های فوق برای حفظ موقعیت خود در فضای رقابتی و ادامه حیات نیاز دارند که با همدیگر همکاری کنند.با این حال همکاری فناورانه بین شرکت ها موضوعی پیچیده است که بررسی جامع آن نیازمند نگرشی نظام مند و کل نگر است.در این راستا میتوان از رویکرد اکوسیستمی برای تحلیل و تبیین فرآیند همکاری فناورانه بین دو دسته شرکت های مذکور استفاده کرد.به همین منظور در راستای تدوین چارچوب مناسب برای تحلیل اکوسیستم همکاری فناورانه از روش مرور نظام مند استفاده و با جستجو در پایگاه های معتبر تعداد 605 سند استخراج شد که پس از بررسی های لازم 63 مورد از آن ها به عنوان اسناد مرتبط و معتبر شناسایی و در ادامه نیز با استفاده از روش فراترکیب، اسناد منتخب بررسی و کدگذاری شدند.در نهایت کدهای استخراج شده در ذیل 5 مقوله قرار گرفتند که یک مقوله در مورد ویژگی های اکوسیستم بود و 4 مورد دیگر به مقوله هایی اشاره داشتند که در تحلیل اکوسیستم باید به آن ها توجه شود این مقوله ها عبارتند: چرخه عمر، ابعاد تحلیل، نقش ها و نهادهای حاضر در اکوسیستم همکاری فناورانه.
    کلیدواژگان: زیست بوم، همکاری فناورانه، مرور نظامند، فراترکیب
  • طاهره میرعمادی، مهدی بهارلو *، مریم بهزادی راد صفحات 33-56
    هدف این مقاله تحلیل وضعیت کنونی نظام نوآوری فناورانه بالگرد در ایران و شناسایی نقاط ضعف و مسایل آن است. برای این منظور از رویکرد ساختاری- کارکردی در ارزیابی نظامهای نوآوری، استفاده شده است. پیکره بندی ساختاری نظام با مطالعه اسناد و بهره گیری از نظر 6 نفر از خبرگان بالگرد، در چهار بعد بازیگران، تعاملات آنها، نهادها و فناوری (زیرساختهای آن) شناسایی و بررسی گردید. وجود شبکه قوی در بخش عرضه و تقاضای دولتی-دفاعی و شبکه ضعیف در تعاملات بخش خصوصی، مبادی سیاست گذاری و تسهیل گری و تقاضای غیرنظامی از ویژگی های ساختار نظام نوآوری بالگرد در ایران تشخیص داده شد. برای ارزیابی وضعیت کارکردهای نظام از ابزار پیمایش بهره گرفته شد و مشخص گردید که وضعیت کلی کارکردها در شرایط رو به ضعف قرار دارد و البته کارکردهای «انتشار دانش» و «بسیج منابع» ضعیفترین کارکردهای این نظام هستند. ضعف کارکرد انتشار دانش ناشی از مولفه هایی چون سطح مشارکت و رقابت پایین بازیگران و فضای انتشار دانش و فناوری محدود است. درباره بسیج منابع نیز مواردی چون عدم کفایت و توزیع نامناسب منابع مالی در تناسب با نیازها و اهداف نظام، به عنوان مهمترین علل ضعف این کارکرد، شناسایی شد.
    کلیدواژگان: بالگرد، نظام نوآوری فناورانه، تحلیل ساختاری، تحلیل کارکردی
  • مجتبی تلافی داریانی، سید محمدحسین شجاعی *، سید امین طاهری صفحات 57-90
    تحقیق حاضر در پی به کارگیری فرایند درس آموزی برای تحلیل سیاست های توسعه صنعت هوافضا در نه منطقه جهان و یادگیری از آن ها است. این تحلیل با به کارگیری روش متن کاوی روی اسناد سیاستی صنعت هوافضا و دو زیرحوزه سیاستی مرتبط یعنی علم، فناوری و نوآوری و دفاع انجام شده است و قلمرو آن مناطق اتحادیه اروپا، انگلستان، امریکا، برزیل، ترکیه، رژیم صهیونیستی، روسیه، ژاپن-کره جنوبی، و هند- پاکستان بوده است. پس از تحلیل فراوانی واژه ها، ترسیم شبکه هم رخدادی کلمات و خوشه بندی این شبکه برای مجموع اسناد سیاستی گردآوری شده، شبکه های هم رخدادی برای هریک از مناطق نه گانه به طور مجزا ترسیم و تحلیل شده اند و مهم ترین نکات سیاستی استخراج شده است. در نهایت مهم ترین درس آموخته ها برای سیاست گذاری در صنعت هوافضای جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است. جهت گیری به سمت تحقیقات کاربردی و کاربردی کردن تحقیقات؛ ارتباط دولت، صنعت و دانشگاه؛ یکپارچه سازی سیاست ها و برنامه ها؛ استفاده از ظرفیت های دیپلماسی علم و فناوری؛ استفاده بهینه از منابع؛ برنامه ریزی دقیق و زمان مند برای نوآوری ها و فناوری های آینده؛ توسعه برنامه های مهارت آموزی؛ توجه ویژه و فراگیر به کاربردها و خدمات مشاهده زمین؛ ایجاد خوشه های تخصصی هوافضا و استفاده از ظرفیت های مناطق؛ تنوع بخشی به منابع تامین مالی؛ تلاش برای بومی سازی محصولات و سامانه های هوافضا در کشورهای در حال توسعه؛ و نگاه سیستمی به سیاست گذاری علم، فناوری و نوآوری درس هایی هستند که از اسناد سیاستی تحلیل شده در این تحقیق می توان آموخت.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، درس آموزی، متن کاوی، تحلیل هم واژگانی، صنعت هوافضا
  • سمیه سهرابی *، مهدی محمدی صفحات 91-118
    باتوجه به اهمیت نوآوری، امروزه سازمان ها در تلاش اند با ارتقای آن به مزیت رقابتی و سهم بیشتر بازار دست پیدا کنند.در چنین شرایطی، افزایش قابلیت های یادگیری سازمان می تواند بهترین راه برای دستیابی به این موفقیت و همچنین بهره برداری از فرصت ها و انواع مختلف نوآوری باشد. بدین منظور شناسایی سبک های مختلف یادگیری و نوآوری کمک بسزایی در این امر دارد لذا در تحقیقات پیشین دو سبک نوآوری و یادگیری از طریق علم، فناوری و نوآوری (STI)و یادگیری از طریق انجام، استفاده و تعامل (DUI) مورد بررسی قرارگرفته شده اند. در این تحقیق نیز سعی شده است با شناخت الگوهای یادگیری و نوآوری در728 شرکت فعال در دوحوزه با سطح فناوری بالا (صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات) و متوسط(صنعت نفت و گاز و قطعه سازی خودرو) در ایران به عنوان یک کشوردرحال توسعه زمینه ای در راستای اتخاذ سیاست های توسعه و ارتقای توانمندی نوآوری را فراهم نماید. لذا با تبیین شاخص های مناسب ارزیابی الگوهای یادگیری با روش تحلیل کلاس پنهان، چهار خوشه 1-سبک یادگیری تلفیقیDUI متوسط+ STI خوب، 2-سبک یادگیری DUI،3-سبک یادگیری تلفیقی(STI+DUI) قوی،4-سبک یادگیری STI متوسط شناسایی شده است.در آخر تاثیر الگوهای فوق بر عملکرد شرکت ها با روش رگرسیون لجستیک، مورد آزمون قرار گرفته و مشخص می شود سازمان هایی که از سبک یادگیری تلفیقی STI+DUI تبعیت می کنند از موفقیت بیشتری در رشدمالی، گستردگی عرضه کالا و نوآوری برخوردارند.
    کلیدواژگان: DUI، STI، سبک های یادگیری و نوآوری، خوشه بندی، تحلیل کلاس پنهان
  • مجید حسنی پارسا *، مهدی الیاسی، سید حبیب ا... طباطباییان، پیام حنفی زاده صفحات 119-152
    در دنیای امروز که سهم خدمات در اقتصاد کشورها همواره در حال افزایش است، نوآوری در خدمات و توسعه خدمت جدید (NSD)، برای بنگاه های خدماتی بسیار مهم و حیاتی شده است. اما علی رغم این اهمیت، مطالعات کافی در مورد الگوهای توسعه خدمت جدید در برخی از صنایع خدماتی (مانند اپراتوری تلفن همراه) در کشورمان انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف پرکردن این شکاف تحقیقاتی و با رویکردی کیفی مبتنی بر مطالعه موردی (از نوع چندموردی) به بررسی الگوی توسعه خدمت جدید در اپراتوری تلفن همراه ایران پرداخته است. در گام اول این پژوهش، الگوهای توسعه خدمت جدید در ادبیات موضوع بررسی و تحلیل شده و الگوی مفهومی توسعه خدمت جدید استخراج شد. در گام بعدی، از آنجا که الگوی توسعه خدمت جدید در هر بخش و یا کشوری تحت شرایط خاص آن بخش و کشور مورد مطالعه تفاوت می کند، مطالعه چندموردی انجام شده و الگوی اولیه توسعه خدمت جدید با تحلیل بین موردی مطالعات انجام شده ارائه شد. در پایان نیز الگوی پیشنهادی توسعه خدمت جدید در اپراتوری تلفن همراه ایران با مقایسه و تحلیل الگوهای مفهومی و اولیه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه خدمت جدید، تلفن همراه، مطالعه چندموردی، الگوی فرآیندی، ایران
  • سمیه محرابی *، ابراهیم محمودزاده، علیرضا بوشهری، مجید رمضان صفحات 153-175
    سازمان های دفاعی مبتنی بر فناوری برتر به دلیل ویژگی های خاص، نیازمند توجه بیشتر به قابلیت های متناسب با شرایط خود، از جمله نوآوری فناورانه (نوآوری محصول و نوآوری فرایند) می باشند. به همین دلیل در این پژوهش، به بررسی تاثیر ویژگی های صنایع مبتنی بر فناوری برتر بر قابلیت نوآوری محصول و فرایند پرداخته شده است. همچنین با توجه به اهمیت بالای عملکرد محصول در صنعت دفاعی، این متغیر به عنوان متغیر وابسته در مدل لحاظ شده است. روش تحقیق از منظر هدف، اکتشافی و توصیفی و از منظر دستاورد، کاربردی است. به منظور طراحی مدل و استخراج برخی از شاخص های ابعاد مدل در سازمان های دفاعی مبتنی بر فناوری برتر ایران، از مصاحبه و برای تایید مدل از روش دلفی استفاده شده است. به منظورآزمون مدل، اطلاعات مورد نیاز در قالب پرسشنامه از 58 سازمان صنعت الکترونیک دفاعی در شیراز در سال 1396 جمع آوری شده است. تحلیل داده های حاصل با کمک مدلسازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی نشان داده که ویژگی های این صنایع دارای تاثیر مثبت بر قابلیت نوآوری محصول، نوآوری فرایند و عملکرد محصول دفاعی است. بنابراین یافته های تحقیق، به بهره مندی از ویژگی های این صنعت در دفاع به عنوان یک فرصت و نه یک تهدید، با هدف توانمندسازی سازمان در حوزه نوآوری محصول و فرایند توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: صنعت مبتنی بر فناوری برتر، عملکرد محصول، قابلیت نوآوری محصول، قابلیت نوآوری فرایند
|
  • Shaban Elahi*, Arman khaledi, Mehdi Majidpour, Reza Asadifard Pages 1-32
    According to the competitive environment of the business over the last few decades, large companies despite access to financial resources and distribution channels, face with bureaucracy, inefficiency and inertia, in contrast small technology-oriented companies with the flexibility and high innovation capability face with resource shortages And lack of access to the market. Therefore, both large and small companies need to work together to maintain their competitive position and survival. However, technological collaboration between companies is a complex subject that a comprehensive review of which requires a systematic approach. In this regard, an ecosystem approach can be used to analyze and explain the process of technological collaboration between the two groups of companies. To this end, using a systematic literature review method to develop an appropriate framework for the analysis of the ecosystem of technological collaboration and 605 documents were searched in valid databases, after which 63 of them were identified as valid documents. Subsequently, the selected documents were examined and coded using the Meta synthesis method. Finally, the codes extracted are as follows: five categories, one category about the characteristics of the ecosystem, and four others refer to the categories to be considered in the ecosystem analysis. These categories include life cycle, analysis dimensions, roles and institutions in the technological collaboration ecosystem
    Keywords: Ecosystem, Technological collaboration, Systematic literature review, Meta synthesis
  • Tahere Mir emadi, Mahdi Baharloo *, Maryam Behzadirad Pages 33-56
    The purpose of this paper is to analyze the current status of the Rotary Wing's Technology Innovation System (RWTIS) in Iran and identify its weaknesses and problems. For this purpose, a structural-functional approach has been used in evaluating innovation systems. The structural configuration of the system was studied and studied using six helicopter experts, in four dimensions of the actors, their interactions, institutions, and technology (its infrastructure). The presence of a strong network in the supply and demand segment of the public-defense and weak interactions of the private sector, policy-making and facilitators, and civilian demand were recognized as characteristics of the RWTIS’s structure in Iran. To assess the status of the functions of the system, the survey tool was used and it was found that the overall condition of the functions is in the weak and, of course, the functions of "knowledge diffusion" and "resource mobilization" are the weakest functions of this system. The weakness of the knowledge diffusion function is due to factors such as the level of participation and low competition of actors, and the space of diffusion of knowledge and technology. Regarding the mobilization of resources, the lack of financial resources and non-appropriate distribution of them in line with the needs and objectives of the system was identified as the main causes of the weakness.
    Keywords: Rotary Wing, Technological Innovation System, Structural Analysis, Functional Analysis
  • Mojtaba Talafi, Mohammad Hosain shojaei *, Sayyed Amin Taheri Pages 57-90
    The present study seeks to apply Lesson drawing process for analyzing aerospace industry (AI) policies in nine regions/countries and learning from them. This analysis has been carried out by applying the methodology of text mining to policy documents of AI and the two related policy areas, i.e. science, technology and innovation, and defense. The study comprises the regions/countries of the EU,UK,USA,Brazil,Turkey,the Zionist regime,Russia,Japan-Korea,and India-Pakistan. After analyzing the frequency of words, drawing the co-occurrence network of words and clustering this network for all policy documents, the co-occurrence networks for each of the nine countries/regions are separately mapped and analyzed; then the most important policy points are extracted. Finally, the most important lessons learned for AI policy Analysis in the Islamic Republic of Iran are presented. Orientation towards applied research and application of researches; the interaction of government, industry and universities; the integration of policies and programs; the application of science and technology diplomacy capacities; the optimal use of resources; accurate planning for future innovations and technologies; the development of training programs;special attention to space observation services; the creation of aerospace clusters and the use of regional capacities; the diversification of financing sources; the localization of products and systems in developing countries; and a systematic approach to science,Technology and Innovation policy are lessons learned from the analyzed policy documents in this study.
    Keywords: Policy Analysis, Lesson Drawing, Text Mining, Co-word Analysis, Aerospace Industry
  • Somayeh Sohrabi *, Mahdi Mohammadi Pages 91-118
    Today,Regarding to the importance of innovation, organizations are trying to promote it to gain competitive advantage and market share. In such circumstances, organizational learning capabilities can be the best way to achieve this success and take advantage of opportunities and creating innovation in different forms. In this regard, different modes of learning and innovation is important. In this article has been tried by identification and clustering of learning modes in 728 firms active in high-tech(ICT) and medium-tech (Oil&Gas, Automotive parts manufacturer) industry in Iran as a developing country to help development policies making and innovation capabilities improvement. Therefore, by defining appropriate indicators to assess learning modes by latent class method,four clusters of 1-Average DUI+STI, 2-DUI, 3-Strong(STI+DUI) 4-Moderate STI, have been recognized. Finally, the effect of the above modes on the performance of firms with logistic regression, analysed and identified So as a result we found organizations with combined STI+DUI, have achieved more success in financial growth,export and innovation.
    Keywords: STI, DUI, Clustering, Learning modes, Latent Classs Analysis
  • majid hasani parsa *, Mehdi Elyasi, Seyed Habibollah Tabatabaeian, Payam Hanafizadeh Pages 119-152
    Today, with the ever-increasing share of services in the economies of the countries, New Service Development (NSD) has become crucial for service providers. Despite this importance, there are not enough studies on the patterns of new service development in some service industries (such as mobile operators) in Iran. The purpose of this study is to investigate the patterns of new service development in Iranian mobile operators. In the first stage of this research, new service development patterns were studied in the literature and the conceptual model of new service development was extracted. Since the NSD process varies in each sector and country under the specific circumstances of that sector and country; at a later stage, a multiple case study has been conducted and the initial model of new service development was extracted from them. In the final stage, proposed model of new service development in Iranian mobile operators has been presented.
    Keywords: New Service Development, Mobile Operators, Multiple Case Study, Process Model, Iran
  • somayeh mehrabi *, ebrahim mahmoodzadeh, alireza boushehri, majid ramezan Pages 153-175
    High-tech defense organizations, due to specific features, require more attention to capabilities, including technological innovation (product and Process innovation). Therefore, in this research, the impact of the features of high-tech industrie’s featurs on the product and process innovation capabilities is examined. Because the importance of product performance in the defense industries, its impact on the industry's characteristics has been studied. The research methodology is exploratory and descriptive in terms of purpose, and is applied in terms of achievement. In order to design the model and extract some of the variables of the model's dimensions in defense organizations on Iran's high-tech industries,th interview method was used. The Delphi method was used to validate the model. In order to test the model with real data, the required information was collected in the form of a questionnaire from 58 organizations of electronics defense industry. PLS-SEM used to analyse the data. Results have been shown that the featurs of the high-tech industries have a great impact on the product and process innovation and defense product performance. The findings lead managers to empower the organization in the field of product and process innovation capabilities and take advantage of the high-tech industrie’s features as an opportunity, not a threat.
    Keywords: High-tech industries, product performance, product innovation capability, process innovation capability