فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 39 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی ذوالقدر ، حمید حقیقت، غلامرضا کردستانی صفحات 1-14
    عوامل موثر بر پذیرش نوآوری های حسابداری مدیریت، از جنبه های مختلفی مورد مطالعه قرار گرفته اند. مطابق با ادبیات نظری، پذیرش این نوآوری ها بسیار عرضه محور بوده و در بسیاری موارد، نتیجه عرضه آنها توسط عواملی است که تحقیق و توسعه لازم برای حمایت از توسعه اولیه نوآوری را انجام داده اند. در این راستا، هدف این تحقیق بررسی نقش عوامل عرضه کننده نوآوری های حسابداری مدیریت شامل شرکت های مشاوره خدمات مدیریت، منابع کسب دانش حسابداری مدیریت و خبرگان داخلی شرکت بر میزان پذیرش این نوآوری ها است. بعلاوه، این تحقیق به بررسی تاثیر واسطه ای ویژگی های درک شده از نوآوری های حسابداری مدیریت بر رابطه میان عوامل سمت عرضه و پذیرش این نوآوری ها پرداخته است. برای این منظور، با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات 121 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که عوامل سمت عرضه تاثیر مستقیم بر میزان پذیرش نوآوری های حسابداری مدیریت دارند. بعلاوه، ویژگی های درک شده، نقش میانجی گر بر رابطه میان عوامل سمت عرضه و پذیرش این نوآوری ها ایفا می کنند. این یافته ها موید تاثیر دیدگاه بازار در توسعه و اشاعه سبک های مدیریتی از جمله روش های نوین حسابداری مدیریت می باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری های حسابداری مدیریت، عوامل سمت عرضه، ویژگی های درک شده از نوآوری
  • اکرم تفتیان، سیده زهرا میرباقری، مهدیه حسنی صدرآبادی صفحات 15-28
    تنوع بخشی به عنوان روش رشد و توسعه سازمان ها و یکی از استراتژی های اصلی شرکت های چند کسب و کاره محسوب می شود. کسب وکارها می توانند از طریق تنوع مرتبط یا غیر مرتبط ایجاد و یا توسعه یابند. تنوع مرتبط سبب برخورداری از سینرژی یا منابع مشترک خواهد شد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه تنوع بخشی کل، مربوط و نامربوط با اقلام تعهدی اختیاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هست. این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات همبستگی علی یا پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که 81 شرکت در نمونه ی آماری این پژوهش قرارگرفته اند. دوره زمانی پژوهش سال های 1383 تا 1395 است، برای آزمون فرضیات تحقیق از رگرسیون حداقل مربعات معمولی با به کارگیری نرم افزار ایویوز استفاده شد. نتایج نشان دهنده رابطه منفی و معناداری بین تنوع بخشی کل، مربوط و نامربوط با اقلام تعهدی اختیاری هست؛ یعنی با افزایش تنوع بخشی, اقلام تعهدی اختیاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود، تنوع بخشی، تنوع مربوط و نامربوط و کل
  • رسول برادران حسن زاده، سعید قاسمی صفحات 29-48
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت سود بر نقد شوندگی سهام طی مراحل مختلف چرخه عمر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای دستیابی به اهداف پژوهش تعداد 92 شرکت برای دوره زمانی 1387-1394 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور اندازه گیری مدیریت سود از مدل تعدیل شده کازنیک (1999) ، و جهت اندازه گیری نقد شوندگی سهام از 20 معیار نقدشوندگی که 17 معیار آن جزء معیار های معاملاتی و 3 معیار دیگر آن جزء معیارهای اطلاعاتی یا سفارش محور است استفاده شده است. همین طور برای اندازه گیری چرخه عمر شرکت مدل دیکینسون (2011) به کار گرفته شده است. برای آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیونی چند متغیره استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که با افزایش مدیریت سود نقدشوندگی سهام شرکت کاهش می یابد، و نیز مدیریت سود موجب کاهش نقدشوندگی سهام شرکت های در مرحله ظهور و رشد می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، نقدشوندگی سهام، چرخه عمر دیکینسون
  • زهرا دیانتی دیلمی، الهام بلوطی *، روناک داروند صفحات 49-65

    فضای مجازی، نقش و جایگاه مصرف کنندگان را در دنیای تجارت به کلی دگرگون کرده است. دسترسی آسان به اطلاعات، امکان مقایسه ی سریع محصولات و بسیاری از امکاناتی که اینترنت در اختیار مصرف کنندگان قرار داده است، قدرت مصرف کنندگان را به مراتب بیشتر ساخته است. در مقاله حاضر با مروری بر تئوری حسابداری ذهنی و خرید آنلاین به ارتباط این دو مفهوم با یکدیگر در محیط های رقابتی پرداخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی تصمیم گیری خرید آنلاین مبتنی بر ارزش از دیدگاه تئوری حسابداری ذهنی است. این مطالعه به دنبال پاسخ به دو سوال است: (1) چه عواملی بر ارزش مدنظر مشتریان در مورد خرید از فروشگاه اینترنتی دیجی کالا)آنلاین (اثر دارد؟ (2) ارزش مدنظر و سایر عوامل، چگونه بر قصد خرید از فروشگاه اینترنتی دیجی کالا)آنلاین) تاثیر دارد؟ همچنین نسبت به نوع معیارهای عملکرد اعم از پولی)قیمت کالا (و غیرپولی) ریسک، راحتی و لذت) طبقه بندی های متفاوت و برخوردهای مختلفی انجام می شود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه توزیع شده بین 70 نفر نمونه انتخابی به روش غیراحتمالی نمونه دردسترس، از مشتریان یک روز این شرکت، جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار SMARTPLS تحلیل شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که قیمت درک شده و ریسک ، تاثیر منفی بر پارامترهای ارزش ونیز قصد خرید خریداران اینترنتی دارند. اما راحتی خرید تاثیر مثبت بر ارزش درک شده و نیز بر قصد خرید خریداران اینترنتی دارد. ارزش درک شده نیز تاثیر مثبتی، تنها بر قصد خرید خریداران اینترنتی دارد. لذت خرید تاثیری بر ارزش درک شده خریداران اینرتنتی نداشته ولی با قصد خرید رابطه مثبت دارد.
    از سوی دیگر، راحتی خرید خریداران اینترنتی از طریق متغیر میانجی ارزش درک شده، بر قصد خرید تاثیرمثبت دارد. ولی قیمت درک شده و ریسک درک شده ازخرید، از طریق متغیر میانجی ارزش درک شده بر قصد خرید تاثیر منفی دارند. اما اثر لذت خرید از طریق متغیر میانجی ارزش درک شده بر قصد خرید از لحاظ آماری معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: حسابداری ذهنی، خرید اینترنتی، ارزش
  • مونا عابدنظری، فریدون رهنمای رودپشتی ، هاشم نیکومرام، زهرا پورزمانی صفحات 67-81
    هدف این پژوهش، ارائه الگوی اصول یکپارچه حسابداری مدیریت با رویکردی انتقادی است. بدین منظور، در این پژوهش چهار اصل مربوط بودن، تاثیر، ارزش و اعتماد به عنوان اصول یکپارچه (جهانی) حسابداری مدیریت جهانی در نظر گرفته شد و عوامل موثر بر این اصول و پیامدهای آن مورد بررسی قرار گرفت. فرضیه ها در قالب سه بخش ساختاری، نظری و کاربردی و بر مبنای پارادایم انتقادی طراحی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری صورت گرفت و در نهایت الگویی با برازندگی مناسب استخراج گردید. نتایج این پژوهش بیانگر این موضوع است که وضعیت موجود حسابداری مدیریت در تئوری و عمل قانع کنند نیست (بر مبنای تفکر انتقادی) و نیاز است تا جهت رشد و توسعه حسابداری مدیریت در تمامی ابعاد، اصول یکپارچه حسابداری مدیریت در تمامی حوزه های ساختاری و کاربردی رشته و حرفه حسابداری مدیریت در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اصول یکپارچه (جهانی)، توسعه حسابداری مدیریت، تفکر انتقادی، معادلات ساختاری
  • سعید نادری، احمد یعقوب نژاد ، فرزانه حیدرپور صفحات 83-97
    هدف این مقاله بررسی تاثیر سازوکار حاکمیت شرکتی بر رابطه بین کیفیت اطلاعات حسابداری و همبستگی نرخ رشد شرکت با صنعت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در پژوهش حاضر برای اندازه گیری متغیر کیفیت اطلاعات حسابداری از شاخص های پایداری سود، هموارسازی سود، قابلیت پیش بینی سود و اقلام تعهدی و برای متغیر سازوکار حاکمیت شرکتی از هشت شاخص استفاده شده است. فرضیه های پژوهش بر مبنای یک نمونه آماری متشکل از 111 شرکت برای دوره زمانی پانزده ساله از سال 1381 الی 1395 و بر اساس مدل رگرسیونی چندمتغیره و روش داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews مورد آزمون قرارگرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد در شرایط اقتصادی که سازوکارهای حاکمیت شرکتی ضعیف است، نقش کیفیت اطلاعات حسابداری در تصمیم گیری سرمایه گذاران پررنگ تر شده و همبستگی نرخ رشد شرکت با صنعت را بهتر تبیین می کند. ارتقاء کیفیت اطلاعات حسابداری در بلند مدت می تواند هم جهتی رشد شرکت با صنعت و توان رقابت شرکت را در بازارهای مختلف افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، حاکمیت شرکتی، سرمایه گذاری
  • یونس نوبخت صفحات 99-113
    هدف این مقاله، بررسی پژوهش های حسابداری رفتاری در ایران، در بین سال های 1372 تا 1396 است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش تحلیل محتوا صوت گرفته است. داده های پژوهش با بکارگیری ابزار سیاهه وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ در طی سال های مورد بررسی 222 مقاله در این حوزه منتشر شده که عمده این تحقیقات به ترتیب در حوزه های حسابداری مالی (69) ، حسابرسی (59) و حسابداری مدیریت (28) بوده است. حوزه های سیستم های اطلاعاتی و مالیات نیز هر کدام تنها با یک عنوان مقاله در رتبه های انتهایی قرار دارند. علاوه بر این، بررسی سطوح چهار گانه پژوهش های حسابداری رفتاری در ایران حاکی است؛ تحقیقات مرتبط با سطح اشخاص با 85 و شرایط محیطی با 83 عنوان مقاله در رتبه های نخست علاقه مندی محققان ایرانی قرار دارند. همچنین پژوهش های مرتبط با سطوح سازمان ها و گروه ها به ترتیب با 33 و 21 عنوان مقاله در رتبه های بعدی هستند.
    کلیدواژگان: پژوهش های حسابداری رفتاری، تحلیل محتوا، دانش حسابداری
  • حسن ولیان ، محمدرضا عبدلی، مهران ارویی صفحات 115-137
    شکاف انتظارات حسابرس در بسیاری از کشور ها برحسب تعاریف مختلف ساختار های متفاوت، مرز های هر مولفه و عوامل تاثیرگذار هر کدام از آنها مورد تحقیق قرار گرفته اند. هدف این پژوهش بهبود شکاف انتظارات حسابرسی بر اساس استراتژی های منابع انسانی از طریق رویکرد تئوری راف و تئوری خاکستری می باشد. روش این پژوهش ترکیبی و مبتنی بر اقتباس مبانی نظری از طریق روش ارزیابی انتقادی، همچنین تحلیل دلفی به منظور تایید شاخص ها و در نهایت تحلیل راف و تئوری خاکستری به منظور انتخاب مهمترین گزینه از میان 5 گزینه ی استراتژی های منابع انسانی برای حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی بود. در این پژوهش که در بازه زمانی یکسال انجام شد، تعداد 10 نفر از دانشیاران دانشگاه در رشته های حسابداری و حسابرسی در گام های مختلف پژوهش مشارکت داشتند. نتایج پژوهش نشان داد، شکاف ادراکی ذینفعان، شکاف عملکردی، شکاف قانونی، شکاف سازمانی، شکاف فردی و شکاف دانشی به عنوان بیشترین فراوانی در پژوهش های مورد بررسی بود که عامل ایجاد شکاف انتظارات حسابرسان محسوب می شد. از بین 36 شاخص شناسایی شده مولفه های یاد شده، 21 شاخص به عنوان شاخص هایی تایید شده دلفی مورد بررسی قرار گرفتند که با تشکیل ماتریس تصمیم گیری به کمک 4 نفر از مشارکت کنندگان پژوهش، مشخص گردید، شاخص تضاد منافع به عنوان مهمترین عامل در ایجاد شکاف انتظارات حسابرسان مطرح هستند که این نتیجه بر اساس تحلیل راف مشخص گردید. همچنین بر اساس تحلیل تئوری خاکستری مشخص شد، استراتژی های توسعه ی منابع انسانی به عنوان مهمترین اولویت گزینه های کاهش شکاف انتظارات حسابرسان می باشد که موسسات حسابرسی می تواند در تدوین سیاست های آتی منابع انسانی خود به آن به عنوان یک راه کار برای افزایش اطمینان و اعتماد ذینفعان به گزارشات حسابرسی مد نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: شکاف انتظارات حسابرسان، استراتژی های توسعه منابع انسانی، تئوری راف، تئوری خاکستری
|
  • Mostafa Zolghadr, Hamid Haghighat, Gholamreza Kordestani Pages 1-14
    Factors affecting adoption of management accounting innovations have been studied in several aspects. According to theoretical literature, adoption of these innovations is highly supply oriented and in many cases, that is the result of their supply via the actors that perform research and development which are necessary to support the initial development of the innovation. In this regard, the purpose of this study is to examine the effect of supply-side factors of management accounting innovations, including management consulting services firms, sources of knowledge about management accounting and internal champions on the adoption of these innovations. In addition, this research examines the impact of the perceived attributes of management accounting innovations on the relationship between supply-side factors and adoption of these innovations. For this purpose, by using the questionnaire, data about 121 companies accepted in TSE was gathered and analyzed using structural equation modeling. The results show that supply-side factors have a direct impact on the adoption of management accounting innovations. In addition, perceived attributes of innovation play a mediatory role in the relationship between the supply-side factors and adoption of them. These findings confirm the impact of market perspective on the development and diffusion of management fashions, including modern management accounting techniques.
    Keywords: Management accounting innovations, supply side factors, perceived attributes of innovation
  • Akram Taftian, S. Zahra Mirbagheri, Mahdeye Hasani Sadrabadi Pages 15-28
    Diversification is regarded as a growth and development method for organizations and a major strategy for multi-business corporations. Businesses can be created and developed through relevant or irrelevant diversification. Relevant diversification will let a business benefit from synergy or common resources. The aim of this study was to analyze the relationship between discretionary accruals and total, relevant, or irrelevant diversification at companies listed in Tehran Stock Exchange. This is a correlational-causal (post-event) applied study in which the statistical population included the companies listed in Tehran Stock Exchange. A sampling method was employed to select 81 companies from 2005 to 2017. Then the regularized least squares regression was used in Eviews to test the research hypotheses. According to the results, there was a negative and significant relationship between discretionary accruals and total, relevant, or irrelevant diversification. In other words, increasing at Companies Listed in Tehran Stock Exchange diversification decreased discretionary accruals.
    Keywords: discretionary accruals, earnings management, diversification, relevant, irrelevant or total diversification
  • rasol Baradaran Hassanzadeh, Saeed Ghassemi Pages 29-48
    The goal of the present research is to investigate about the effect of earning management on stock liquidity during different stages of life cycle of firms enlisted in Tehran Stock Exchange. To realize the research goals we studied 92 firms during the time period between 2008 and 2015. In order to measure earning management we have used a Modified Kaznik Model (1999), and to measure stock liquidity we have used 20 liquidity criteria, through which 17 items are among trading criteria, and 3 remaining criteria are from among information criteria or are order-oriented. Also, to measure firm’s life cycle we have used Dickinson’s Model (2011). To test the hypotheses we have used a multiple variables regression pattern. Results of the present research showed that as earning management increases, the firm’s stock liquidity decreases and also earning management results in a reduction of stock liquidity of firms in emergence and growth stages.
    Keywords: earning management, stock liquidity, Dickinson’s life cycle
  • Zahra Dianati Deilami, Elham Balooti, Ronak Darvand Pages 49-65

    Cyberspace has changed the role of consumers in the world of commerce. Easy access to information, the possibility of quick comparison of products and many of the possibilities offered by the Internet to consumers has greatly enhanced the power of consumers. In the present article, with a review of mental accounting theory and online shopping, these two concepts are discussed with each other in competitive environments. The purpose of this study is to evaluate online value based decision making from the point of view of mental accounting theory. This study seeks to answer two questions: (1) which factors affect the value of the customer's expectations about buying from the Internet store (Online)? (2)How do the intended value and other factors affect buy from the DJ's Web store Product online? Also, the types of performance measures, including monetary (commodity price) and non-political (risk), comfort and pleasure (different classifications and different encounters) .
    The research method is a correlation type based on structural equation model. The data of this research were collected by using a distributed questionnaire among 70 sampled individuals in an unofficial way by available sampling method, collected from one day's customers and analyzed using SMARTPLS software.
    The results of this research show that perceived price and risk have a negative impact on the value parameters and the intention to buy Internet shoppers. But the convenience of shopping has a positive impact on perceived value as well as on the intention to buy Internet shoppers. Perceived value also has a positive impact on the intention to buy Internet shoppers. Shopping pleasure has no effect on the perceived value of online buyers but has a positive relationship with the intention to purchase
    On the other hand, the convenience of buying Internet shoppers through the mediating value of perceived value has an effect on the intention to buy. However, the perceived price and perceived risk of a purchase are negatively influenced by the mediating value of the perceived value. But the effect of shopping pleasure through the mediating variable of perceived value on purchasing intention is not statistically significant.

    Keywords: Mental Accounting, Internet Shopping, Value
  • Mona Abednazari, Ferydoon Rahnamay Roodroshti, Hashem Nikoomaram, Zahra Poorzamani Pages 67-81
    The aim of the present study was to develop a model for global management accounting principles based on a critical approach. To this end, four principles of relevance, influence, value, and trust were considered as the global management accounting principles and the factors affecting these principles and their outcomes were examined. The research hypotheses were developed based on structural, theoretical, and applied frameworks based on the critical paradigm. The collected data were analyzed by using structural equation modeling and, finally, a model with good fit was extracted. The results of the study suggested that the current position of management accounting is not convincing in theory and practice (based on critical thinking), and the global management accounting principles need to be taken into account in all structural and practical domains for the development of management accounting.
    Keywords: global management accounting principles, management accounting development, critical thinking, structural equation modeling
  • Saeed Naderi, Ahmad Yaghoobnezhad, Farzaneh Heidarpoor Pages 83-97
    This article aims to investigate the effect of corporate governance on the relation between accounting information quality and correlation of company and industry growth rate for the companies listed in Tehran Stock Exchange. This research uses the variables earnings persistence, earnings smoothing, earnings predictability and accruals quality as proxy accounting information quality variable. Also, eight indices are used as proxy corporate governance mechanisms. the hypothesizes of the research are tested using a sample consisting of 111 of companies for a time period of 15 years from 2003 to 2016 and based on multiple variable regression model and panel data model. Eviews software were employed for calculation. The results indicate where the corporate governance is weak, then the role of the accounting information quality in investor’s decision making increases. Accounting information quality also better explains the correlation between company and industry’s growth rate where the corporate governance is weak.
    Keywords: Accounting information quality, Corporate governance, Investment
  • Younes Nobakht Pages 99-113
    The purpose of this paper is to investigate behavioral accounting studies in Iran between 1993 and 2017. This research is an applied research and is based on content analysis methodology. The research data were collected using a check list tool and statistical analyzed using Excel software. The research findings show that over the years, 222 articles have been published in this area, the major part of these researches are in the fields of financial accounting (69), auditing (59) and management accounting (28). Beyond these articles, articles about tax and information systems are standing at the last point of studies with just one article about. In addition, the study of quadruple levels of behavioral accounting research suggests; Investigations related to the level of individuals with 85 and environmental conditions with 83 cases are in the first rank of interest of Iranian scholars. Also, research related to the levels of organizations and groups with 33 and 21 research respectively in the next rank.
    Keywords: Accounting knowledge, Behavioral accounting research, Content Analysis
  • Hasan Valiyan, Mohammadreza Abdoli, Mehran Orooyee Pages 115-137
    The Audit Expectation Gap (AEG) has been investigated in many countries through different definitions as well as the various expressions of the structure, boundaries of each component, and its associated influencing factors. The Purpose of this research is Adjustment of Audit Expectation Gap based on Human Resources Strategies through the Rough and Gray Theory. The method of this Mixed research is based on the adaptation of theoretical foundations through the Critical Appraisal Skills Program( CASP), as well as Delphi analysis to confirm the indices, and finally, Rough analysis and gray theory in order to select the most important option among the five options of human resources strategies for the auditors working in The audit firms were. In this research, which was conducted in a one-year period, 10 associate professors in accounting and auditing were involved in various research steps. The results of the research showed that the stakeholders 'perceptual gap, functional gap, legal gap, organizational gap, individual gap and knowledge gap were considered as the most frequent in the research, which led to the creation of a gap between auditors' expectations. Among the 36 identified indicators of the components, 21 indicators were identified as Delphi-approved indicators, which were identified by the formation of decision matrix with the help of 4 participants of the research, the index of conflict of interest as the most important factor in The gap between auditors' expectations is highlighted, based on Rough's analysis. Also, based on gray theory analysis, human resource development strategies are considered as the most important priority for reducing the gap between auditors' expectations, which audit firms can use as a way to increase confidence in future human resource policies. And stakeholder confidence in the audit reports.
    Keywords: Audit Expectation Gap, Human Resources Strategies, Rough, Gray Theory