فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد کاشانی پور *، غلامرضا جندقی، محمد رحمانی صفحات 1-21
    موضوع و هدف پژوهش: ازآنجاکه احتمال دارد شرکت ها از گزارش های پایداری به عنوان ابزاری جهت مشروعت بخشیدن به عملکرد خود استفاده کرده و کاستی های مربوط به کیفیت گزارش های مالی خود را از طریق این اطلاعات پوشش دهند هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و افشای اطلاعات پایداری هست تا از این طریق شرکت هایی که واقعا ازنظر اجتماعی مسئولیت پذیر می باشند شناسایی شوند. روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از بعد هدف از نوع توصیفی و تحلیلی و از بعد نتیجه، پژوهشی کاربردی است. در این پژوهش برای برازش الگو از روش حداقل مربعات معمولی و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است و داده ها از نوع ترکیبی است. هم چنین، برای انجام برآورد از نرم افزار Eviews نسخه 9، برای 92 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393-1389 استفاده شده است. یافته های پژوهش: نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که بین مدیریت سود، محافظه کاری و کیفیت اقلام تعهدی با افشا اطلاعات پایداری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما بین شاخص افشای الزامی و افشا اطلاعات پایداری رابطه معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش مشخص می گردد که شرکت هایی که مدیریت سود انجام می دهند از اطلاعات پایداری به عنوان جایگزینی برای کیفیت پایین گزارشگری استفاده می کنند. همچنین شرکت های محافظه کارتر و شرکت هایی که کیفیت اقلام تعهدی بالاتری دارند، اطلاعات پایداری را به عنوان مکملی برای کیفیت گزارشگری خود در نظر می گیرند. اما از روی شاخص افشای الزامی بورس نمی توان در مورد هدف افشا اطلاعات پایداری اظهارنظر کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، اطلاعات پایداری، مسئولیت اجتماعی شرکت ها
  • الناز تجویدی، حسین عامری * صفحات 23-38
    هدف این پژوهش، پاسخ به این پرسش اساسی است که آیا بین بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری و کاهش عملکرد آتی رابطه معناداری وجود دارد. پرسش مذکور در قالب دو فرضیه مطرح شده است. مدیریت سود با استفاده از معیار کاهش مخارج فروش، عمومی و اداری اندازه گیری شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند. تعداد 114 شرکت انتخاب شده اند که طی دوره زمانی 1390-1395 مورد بررسی قرار گرفته اند. از روش تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چند متغیره از طریق نرم افزارEviews9 جهت آزمون فرضیه و تخمین ضرایب استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری با کاهش عملکرد آتی رابطه معناداری وجود ندارد، اما بین بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری و میزان محدودیت شرکت در مدیریت سود اقلام تعهدی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، بازگشت مدیریت سود واقعی، محدودیت اقلام تعهدی، هزینه های فروش، عمومی و اداری
  • پری چالاکی *، فرزاد غیور، کاوه باقری صفحات 39-60
    در زمینه حاکمیت شرکتی و ویژگی های آن، پژوهش های زیادی در سال های اخیر صورت گرفته است، اما در این میان بررسی تاثیر افشای اختیاری اطلاعات در قالب گزارشات مالی و غیر مالی بر عملکرد مالی شرکت ها موضوعی جدید می باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه افشای اختیاری حاکمیت شرکتی بر عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1392 می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار ایویوز به کار گرفته شد و امتیاز افشای اختیاری حاکمیت شرکتی به عنوان متغیر مستقل و نسبت های بازده کل دارایی ها و کیو-توبین به عنوان معیارهای ارزیابی عملکرد مالی در نظر گرفته شده اند.
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات 108 شرکت به روش رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که بین افشای اختیاری حاکمیت شرکتی با بازده کل دارایی ها و نسبت کیو-توبین به عنوان معیارهای ارزیابی عملکرد مالی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، افشای اختیاری حاکمیت شرکتی، عملکرد مالی
  • مهدی کاظمی علوم *، محسن ختن لو، مصطفی عبدی، مژده جعفری صفحات 61-82
    با توجه به اهمیت روزافزون مفهوم کیفیت سود، مدل ها و معیار های مختلف و متعددی برای سنجش آن ارائه شده است. بررسی ادبیات موضوع پژوهش نشان داد که اولا تعاریف مختلفی برای مفهوم کیفیت سود ارائه شده و ثانیا مدل های مختلف کیفیت سود دارای قدرت تبیین و توضیح متفاوتی می باشند. به عبارتی دیگر، موضوعی که منتهی به این پژوهش شد، این سوال است که آیا در بین معیارهای مختلف کیفیت سود همگرایی وجود دارد. در واقع در این پژوهش این مساله بررسی شد که آیا عدم اتحاد در تعاریف کیفیت سود، در مدل های اندازه گیری آن نیز مشهود است یا خیر؟ به منظور پاسخ به این سوال، متغیر کیفیت سود بر اساس پنج مدل دیچاو و دیچو (2002) ، مدل مک نیکولز (2002) ، مدل بال و شیواکومار (2006) ، مدل کازنیک (1999) و مدل مک نیکولز و استوبن (2008) برای 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 برآورد شد. سپس میزان همگرایی این متغیرها با استفاده از آزمون همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که بین معیارهای مختلف کیفیت سود همگرایی کاملی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، کیفیت سود، کیفیت گزارشگری مالی، همگرایی
  • یحیی حساس یگانه *، مرضیه توحیدی نژاد صفحات 85-110
    مفهوم مبهم و فاقد تعریف «تصویر درست و منصفانه» بریتانیایی با عبور از مرزهای ملی، تبدیل به مفهومی بین المللی در حوزه گزارشگری مالی شده است. این مفهوم با گذر از زبان انگلیسی، در قالب عبارت «ارائه به نحو مطلوب» به زبان فارسی و گزارشگری مالی ایران راه یافته است. باوجود تغییر واژه های این عبارت بر اثر سفر جغرافیایی و فرهنگی دور و دراز، ابهام آن دستخوش نوسان نشده و همچنان پابرجاست. سوالی که پژوهش حاضر درصدد پاسخ به آن است را می توان چنین تقریر کرد: ابهام مفهوم «تصویر درست و منصفانه» به عنوان منشا عبارت «ارائه به نحو مطلوب» به نفع کیست؟ با بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوا سعی در فراهم ساختن پاسخی درخور برای این سوال داشته ایم. باوجود این که یافته های حاصل از اجرای پژوهش حاضر بر مزیت ابهام این مفهوم برای حسابداران، حسابرسان و تدوین کنندگان استانداردهای حسابداری تاکید دارد، باید اعتراف کرد که تنها تقویت عنصر اخلاق حرفه ای در تهیه کنندگان صورت های مالی است که این ابهام را برای تمام گروه های درگیر فرآیند گزارشگری مالی حاوی مزیت و منفعت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ابهام، ارائه به نحو مطلوب، تصویر درست و منصفانه، گزارشگری مالی
  • مهدی مرادی، محمدعلی باقرپور ولاشانی، عبدالله آزاد* ، مصطفی قناد صفحات 111-133
    روش های تحلیلی یعنی تجزیه وتحلیل نسبت ها و روندهای عمده ، شامل پی جویی نوسان ها و روابط مالی و غیرمالی به دست آمده که با سایر اطلاعات مربوط ، مغایرت دارد یا از مبالغ پیش بینی شده ، انحراف دارد. حسابرسان، ملزم اند که دست کم در مراحل برنامه ریزی و بررسی نهایی کار، از روش های تحلیلی استفاده کنند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی میزان بکارگیری قابلیت های سیستم اطلاعاتی رایانه ای حسابداری صاحب کار در اجرای روش های تحلیلی توسط حسابرسان است. بخشی از اطلاعات لازم برای اجرای روش های تحلیلی، از سیستم رایانه ای حسابداری صاحب کار به دست می آید. افزون براین، باتوجه به قابلیت بیشتر حساب های صورت سود و زیان برای اجرای روش های تحلیلی، میزان بکارگیری قابلیت های سیستم در حسابرسی آنها بیش از اقلام ترازنامه خواهد بود. برای اجرای پژوهش، پرسشنامه ای برای حسابداران رسمی شاغل ارسال شد و درنهایت 92 پاسخ دریافت گردید. یافته ها، نشان دهنده بکارگیری قابلیت های سیستم اطلاعاتی حسابداری رایانه ای صاحب کار در اجرای روش های تحلیلی است. همچنین میزان بکارگیری آن در اجرای روش های تحلیلی برای اقلام صورت سود و زیان بیش از ترازنامه است. افزون براین، در بکارگیری قابلیت های سیستم اطلاعاتی رایانه ای حسابداری در بررسی تحلیلی، بین مرد و زن تفاوت معناداری نیست. اما، کسانی که سابقه کاری کمتری دارند؛ تحصیلات بیش از کارشناسی دارند و آشنایی آنها با سیستم اطلاعاتی رایانه ای زیادتر است؛ به میزان بیشتری از قابلیت های سیستم اطلاعاتی رایانه ای حسابداری در بررسی تحلیلی استفاده می کنند
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابرسی، روش های تحلیلی، سیستم اطلاعاتی رایانه ای حسابداری
  • مریم سمیاری*، بهمن بنی مهد صفحات 135-156
    بیش اعتمادی یکی از مهمترین ویژگی های شخصیتی مدیران است. از دیدگاه نظری، این ویژگی با ریسک پذیری مدیر رابطه مستقیم دارد. چنانچه حسابرس این ویژگی شخصیتی مدیران را تشخیص دهد و ریسک گزارشگری مالی را به دلیل بیش اعتمادی مدیران، بیش از حد برآورد کند، احتمال اظهارنظر غیرمقبول افزایش می یابد. هدف این پژوهش تعیین رابطه میان بیش اعتمادی مدیر و اظهارنظر غیرمقبول حسابرس در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش تحقیق در این پژوهش برای جمع آوری مبانی نظری و داده های تحقیق، از نوع کتابخانه ای و برای آزمون فرضیه، روش همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند که پس از اعمال شرایط نمونه گیری، تعداد 66 شرکت به عنوان حجم نمونه مورد بررسی در دوره زمانی 1386 تا 1393 تعیین شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون لجستیک استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد، بیش اعتمادی مدیر با اظهارنظر غیرمقبول حسابرس رابطه معنادار و منفی دارد. یعنی با افزایش بیش اعتمادی، احتمال اظهارنظر غیر مقبول حسابرس کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیر، اظهارنظر غیرمقبول حسابرس، گزارشگری مالی، رگرسیون لجستیک
  • محمد مرفوع، رباب شاکری * صفحات 157-183
    در این پژوهش، رابطه عوامل درونی شرکت (بلوغ و انعطاف پذیری مالی) با استراتژی کسب وکار شرکت و همچنین رابطه استراتژی کسب و کار شرکت با عملکرد مالی (ریسک و بازده) آن، مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت نقش زمینه صنعت (نوسانات بازار و رقابت در صنعت) بر ارتباط عوامل درونی شرکت با استراتژی کسب و کار شرکت، بررسی شده است. جهت ارزیابی نوع استراتژی انتخابی شرکت ها (تهاجمی یا تدافعی) ، از سیستم امتیازدهی ایتنر و لرکر (1997) استفاده شده است. به منظور تحلیل های آماری، از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده و دو متغیر کنترلی (اندازه شرکت و اهرم مالی) نیز در مدل ها مورد استفاده قرار گرفته شده است. قلمرو زمانی پژوهش، دوره زمانی 1389 تا 1393 بوده و نمونه پژوهش شامل 168 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که هر چه شرکت بالغ تر و انعطاف پذیری مالی بیشتری داشته باشد استراتژی کسب وکار آن تدافعی تر است. علاوه بر این هر چه استراتژی کسب وکار شرکت تهاجمی تر باشد، بازده دارایی آن بیشتر و ریسک ویژه آن کمتر است. همچنین نتایج پژوهش بیانگر آن است که نوسانات بالای بازار و رقابتی بودن صنعت، اثر تقویت کننده ای بر رابطه بین بلوغ شرکت و انعطاف پذیری مالی با استراتژی کسب و کار شرکت ندارند.
    کلیدواژگان: استراتژی کسب وکار، بلوغ شرکت، انعطاف پذیری مالی، ریسک ویژه شرکت، بازده دارایی ها
  • رضا جامعی* ، حجت رمن صفحات 185-209
    در این پژوهش، اثر هزینه‏های نمایندگی بر شکاف مالیاتی با رویکرد الگوسازی معادلات ساختاری مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، اطلاعات مورد نیاز برای یک دوره نه ساله بر اساس صورت‏های مالی حسابرسی شده طی سال‏های 1385 الی 1393 جمع‏آوری شده است. به منظور سنجش هزینه‏های نمایندگی (متغیر پنهان) به عنوان متغیر مستقل، از متغیرهای مشاهده‏پذیر (نسبت به‏کارگیری دارایی‏ها، نسبت هزینه‏های اختیاری، اندازه شرکت، نسبت Q توبین و نسبت جریان وجوه نقد آزاد) استفاده شده است. شکاف مالیاتی به عنوان متغیر وابسته با استفاده از تفاوت مالیات قطعی و مالیات ابرازی محاسبه شده و اثر متغیرهای سودآوری و نسبت اهرمی نیز بر آن کنترل شده است. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه‏گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاکی از آن است که هزینه‎های نمایندگی اثر منفی بر شکاف مالیاتی دارد هر چند که شدت آن از نظر آماری معنادار نیست. همچنین بین متغیرهای کنترلی (نسبت سودآوری و اهرم مالی) و شکاف مالیاتی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هزینه‎های نمایندگی، شکاف مالیاتی، اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی، مدل معادلات ساختاری
  • زهرا امیرحسینی *، امید هادیان پور صفحات 211-237
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی شفافیت افشا در خصوص فعالیت در ارزش گذاری حساب های ذخیره ای و مدیریت ‏سود مبتنی بر اقلام تعهدی بوده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی و از جمله تحقیقات پس رویدادی می باشد. جامعه آماری تحقیق را کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1394 تشکیل می دهند که تعداد 125 شرکت به روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک در طول دوره تحقیق به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. داده های تحقیق از صورت های مالی شرکت ها استخراج گردیده و با استفاده از مدل های رگرسیونی به روش داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار ایویوز 7 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که افشای شفاف حساب های تعهدی تاثیر معکوس و معناداری بر روی تحریف اقلام تعهدی اختیاری شرکت دارد. همچنین نتایج نشان داده که اندازه مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی در شرکت هایی که حساب های ذخیره ای را در صورت های مالی و یادداشت های همراه و یا گزارش هیئت مدیره به مجمع ارائه می کنند، نسبت به شرکت هایی که این اطلاعات را افشا نمی نمایند؛ تفاوت معناداری ندارند
    کلیدواژگان: شفافیت افشا، مدیریت سود، حساب های ذخیره ای
|
  • Mohammad Kashanipour*, Gholamreza Jandaghi, Mohammad Rahmani Pages 1-21
    Since some firms may use sustainability reports as a means of legitimacy to their performance and cover their deficiencies related to the quality of financial reporting through this information, this study is aimed to investigate the relationship between the quality of financial reporting and sustainability information disclosure in order to identify the firms having truly social responsibility. This study is a descriptive-analytical and applied research. This study uses multivariate regression model and ordinary least squares method for pattern fitting and the panel data as the data type. Also, Eviews9 is used for the model estimation. The sample consists of 92 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period 2010 to2014.The results show a positive and significant relation of earnings management, conservatism and accrual quality to sustainability information disclosure, but, no significant relation between sustainability information disclosure and mandatory disclosure index. According to the results, firms doing earnings management use the sustainability information disclosure as an alternative to poor reporting quality. The more conservative firms and those with higher accruals quality, use sustainability information to complement the quality of their reporting. But we cannot comment on the firms' purpose of sustainability information disclosure, according to mandatory disclosure index
    Keywords: Financial Reporting Quality, Sustainability Information, Corporate Social Responsibility
  • hosein ameri * Pages 23-38
    This research is aimed to answer the fundamental question whether there is a significant relationship between return of discretionary reduction of general, sale, and administrative expenditures and reduction of the future performance. The question is presented as two hypotheses. Earnings management is measured using the benchmark for reducing of general, sale and administrative expenditures. The Statistical population of the research includes all firms listed in Tehran Stock Exchange. The sample consists of 114 listed firms during the period from 2011 to2016. Panel data analysis method, multivariate linear regression and Eviews9 software are used to test hypotheses and estimate coefficients. The results indicate that there is no significant relation between the return of discretionary reduction of general, sale and administrative expenses, and the reduction of future performance. But there is a significant relationship between the return of discretionary reduction in sales, general and administrative expenses, and the company limitation in earnings management of accruals
    Keywords: Real Earnings Management, Real Earnings Management Reversal, Accruals Restrictions, General, Sale, Administrative Expenses
  • pari chalaki*, Farzad Ghayour Pages 39-60
    In recent years, a lot of researches have been done in the field of corporate governance and its features, but the impact of discretionary disclosure of information in the form of financial and non-financial reports on the financial performance of companies, is a new subject. So, the aim of this study is to investigate the relationship between discretionary disclosures of corporate governance and the financial performance of companies listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2008 to 2013. In order to analyze the research data, multivariate regression model and Eviews software are used. The research uses discretionary disclosure of corporate governance score as the independent variable and considers total returns on asset (ROA) and Tobin's Q ratios as criteria for evaluating financial performance. In order to test the hypotheses, multivariate regression model is used based on the data of 108 firms. The results demonstrate that there is a significant positive relationship between the discretionary disclosure of corporate governance and the total returns on asset (ROA) as well as Tobin's Q ratio as financial performance evaluation criteria
    Keywords: Corporate Governance, Voluntary Disclosure of Corporate Governance, Financial performance
  • Mehdi Kazemi olum * Pages 61-82
    Given the increasing importance of the concept "earnings quality", various models and criteria for its evaluation have been presented. The literature review of the subject of research has shown that, firstly, various definitions have been proposed for the concept "earnings quality", and secondly, different earnings quality models have the different describing and explaining power. In other words, the question that has led to this research is whether there is a convergence among the various criteria of earnings quality. In fact, this study examines whether the lack of unity in the earnings quality definitions is also evident in its measurement models or not. In order to answer this question, the earnings quality based on the five models of Dechow and Dichev (2002) , the McNichols model (2002) , the Ball and Shivakumar model (2006) , the Kasznik model (1999) and the McNichols and Stubben model (2008) for 155 The company listed in Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 2015 is estimated. Then, the convergence of these variables is analyzed using correlation test. The results of the research hypothesis test show that there is no perfect convergence among the different criteria of earnings quality
    Keywords: Accruals, Earnings Quality, Financial Reporting Quality, Convergence
  • Yahya Hassas Yeghaneh*, Marzieh Tohidinejad Pages 85-110
    British vague and without definition concept the "True and Fair View", by crossing national boundaries has been transformed to an international concept in financial reporting area. By translating this concept from English to Persian, it has entered to Iran in new words of "Properly Drawn Up". In spite of changes in the words because of long geographical and cultural journey, the vagueness of this concept is fixed and alive. The question of this research is that who is in favor of this vagueness? With the use of content Analysis methodology, this study tries to answer this question. Although the majority of findings show the benefits of this vagueness for accountants, auditors and accounting standard setters, it should be confessed that only by reinforcing professional ethics of financial statements providers, this vagueness will benefit to all parties involved in financial reporting process
    Keywords: Vagueness, Properly Drawn Up, True, Fair View (TFV), financial reporting
  • Mahdi Moradi, Mohammad Ali Bagherpour Velashani, abdollah azad *, Mostafa Ghannad Pages 111-133
    Analytical procedures” means the analysis of significant ratios and trends including the tracking the financial and non-financial fluctuations and relations that are inconsistent with other relevant information or deviate from predicted amounts. Auditors are required to use analytical procedures at least in the planning and the overall review stages. The aim of this study is to evaluate the use of client’s computer accounting information system capabilities in the implementation of analytical procedures by auditors. Some information necessary for implementation of analytical procedures are obtained from the client’s computer accounting system. In addition, because of the more capacity of income statement accounts for implementation of analytical procedures, the system capabilities will be more used in audit of income statement items than balance sheet items. For the study, a questionnaire is sent to Iranian CPAs and eventually 92 responses are received. The results indicate the use of the client computer accounting information system capabilities in the implementation of analytical procedures. Also, analytical procedures are more used for income statement items than the balance sheet items. In addition, there is no significant difference between men and women in the use of computer accounting information system capabilities in implementation of Analytical procedures. But, those with less work experience, higher education than a bachelor's degree, and more familiarity with computer information system, use the higher level of accounting information system capabilities in implementation of analytical procedures
    Keywords: Auditing Standards, Analytical Procedures, Computer Accounting Information Systems
  • Maryam Semyari *, Bahman Banimahd Pages 135-156
    Overconfidence is one of the most important personal characteristics of managers. Theoretically, Manager’s riskiness is directly related to this characteristic. The Possibility of unqualified opinion increases, if the auditor recognizes this personality trait of the managers and overestimates financial reporting risk due to Managerial Overconfidence. This study is aimed to determine the relationship between Managerial Overconfidence and Unqualified Audit Opinion in firms listed in Tehran Stock Exchange. This research uses the library research to collect theoretical basics and data and applies correlation method to test the hypothesis. The statistical population includes all listed companies in Tehran Stock Exchange and the sample consists of 66 companies during the period from 2007 to 2014. The logistic regression method is used to test the hypotheses of the research. The results show that Managerial Overconfidence has significant and negative relationship with Unqualified Audit Opinion. That means any increase of Managerial Overconfidence decreases the possibility of Unqualified Audit Opinion
    Keywords: Managerial Overconfidence, Unqualified Audit Opinion, financial reporting, Logistic Regression
  • Robab Shakeri * Pages 157-183
    This study investigates the relation between a company's internal factors (maturity and financial flexibility) and its business strategy and the relation between business strategy and financial performance (risk and return). Finally, the impact of industry (market volatility and competition in the industry) on the relation between internal factors and the company's business strategy has been investigated. To assess the type of companies' applied strategy (aggressive or defensive) , the Ittner and Larcker) 1997) scoring system is used. For statistical analysis, multivariate regression model with two control variables (firm size and financial leverage) is used. The sample consists of 168 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period from 2011 to 2015. The results show that the more mature and financially flexible a company is, the more defensive business strategy it has. In addition, the more aggressive business strategy of a company, the more asset returns and the less specific risk. The results also show that higher market volatility and industry competitiveness do not have any amplifying effect on the relation of the maturity and financial flexibility of a company to its business strategy
    Keywords: Business Strategy, Firm Maturity, Financial Flexibility, Company's specific Risk, Return On Assets (ROA)
  • reza jamei *, hojjat raman Pages 185-209
    This research investigates the effect of agency costs on tax gap with structural equation modeling approach. To do this, the information has been collected from audited financial statements of firms listed in Tehran stock exchange for a seven-year period from 2006 to 2014. In order to measure agency costs (latent variable) as the independent variable, observable variables have been used like: asset utilization ratio, discretionary expenses, company size, tobins q ratio and free cash flow ratio. Tax gap as dependent variable is calculated using the different of determined tax and declared tax. Profitability and financial leverage ratio are the control variables. After ensuring that measurement patterns and structure of research are acceptable, the results show that agency costs have a negative effect on tax gap, although its intensity is not statistically significant. Also, there is no significant relationship between the control variables (profitability and financial leverage) and the tax gap
    Keywords: Agency Costs, Tax Gap, Tax Avoidance, Tax Evasion, Structural Equation Modeling
  • zahara AMIRHOSSEINI *, omid Hadianpor Pages 211-237
    This study is aimed to evaluate disclosure transparency related to activity in valuation of reserve ‎accounts and accruals-based earnings management. This study is a descriptive-correlation, applied and post-event research. The statistical population of the research consists of all companies listed in Tehran stock exchange during the period from 2009 to 2014. The sample consists of 125 companies selected through systematic sampling. Research data is extracted from financial statements of companies and analyzed by regression models in panel data method using Eviews 7 software. Findings show that transparent disclosure of accrual accounts has a significant indirect effect on the accrual-based earnings management. Also the findings indicate that the level of accrual-based earnings management is not different between the firms providing reserve accounts in financial statements, explanatory notes or the Board's report to the general assembly and the firms not doing so.
    Keywords: Disclosure Transparency, Earnings Management, Valuation Reserve Accounts