فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 27 (پاییز 1397)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 27 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا قنبری *، زهرا درویزه، زهره خسروی صفحات 7-30
    مقدمه
    در میان عوامل ارزیابی موفقیت جراحی چاقی اسلیو معده، عوامل روانشناختی به دلیل برداشت شخصی فرد از موفقیت درمان، اهمیت ویژه ای دارند. در این پژوهش نقش اضطراب و افسردگی به عنوان دو اختلال شایع در افراد اقدام کننده به جراحی اسلیو در ارزیابی موفقیت جراحی بررسی می شود.
    روش
    پژوهش حاضر از روش پدیدارشناسی برای مطالعه ی کیفی تجربه زیسته ی افراد اقدام کننده به جراحی اسلیو استفاده کرده است. 20 نفر با روش همگون و به صورت هدفمند از میان افراد موفق و ناموفق در کاهش وزن که یک سال از جراحی اسلیو آنها گذشته بود، به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که اضطراب و افسردگی قبل از جراحی بیشتر متمرکز بر بدکارکردی های روانی یا کارکردهای اجتماعی و نقص به وجود آمده بخاطر اضافه وزن می باشد، اما اهمیت اضطراب و افسردگی پس از انجام جراحی بیشتر به علت نقایص یا بدکارکردی های مقطعی پس از جراحی نظیر ریزش مو، بی حالی، پرخوابی و غیره به وجود آمده است.
    نتیجه گیری
    اضطراب و افسردگی نقش مهمی در استنباط موفقیت جراحی و بازخوردی احساسی در مورد مفید بودن جراحی دارند. اگر جراحی ناراحتی های مربوط به چاقی را رفع کند، عوارض کمتری داشته باشد، فرد بتواند از دستورات پزشک پس از جراحی پیروی کند و بازگشت وزن نداشته باشد، آنگاه احساس اضطراب و افسردگی فرد کاهش می یابد و احساس مثبتی در مورد نتیجه جراحی دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، جراحی اسلیو، تجربه زیسته، موفقیت
  • محمد امیری، کریم عسگری مبارکه *، حمیدرضا عریضی صفحات 31-48
    مقدمه
    پژوهش حاضر به تعیین اثربخشی آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر احساس عاملیت ومیانگین هفتگی قند خون ناشتا بیماران دیابتی پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و جامعه آماری آن شامل 2450 نفر بیماران دیابتی درمانگاه ام البنین اصفهان بود که از میان آن ها 17زن و9مرد به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (10زن و4مرد) و گواه (5زن و7مرد) جایگزین شدند. هر دو گروه پرسشنامه های محقق ساخته میانگین هفتگی قند خون بیماران دیابتی و احساس عاملیت را قبل وبعد ازمداخله تکمیل کردند. گروه ازمایش آموزش ایمن سازی در مقابل استرس را طی6 جلسه90 دقیقه ای بصورت هفتگی دریافت کرد ولی گروه گواه تحت این مداخله قرار نگرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مذکور موجب افزایش معناداری (p<0/01) در میانگین نمرات متغیر های احساس عاملیت و کاهش معنادار میانگین هفتگی قند خون گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است.
    نتیجه گیری
    آموزش ایمن سازی در مقابل استرس می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید، برای کاهش میانگین هفتگی قند خون ناشتا و بهبود احساس عاملیت بیماران دیابتی به کار رود.
    کلیدواژگان: ایمن سازی درمقابل استرس، احساس عاملیت، قند خون، دیابت
  • مهسا کبیری، سعیده بزازیان *، مجتبی امیری مجد، محمد قمری صفحات 49-61
    مقدمه
    زنان به عنوان هسته اصلی خانواده، نقش مهمی دارند، سلامت و بیماری آن ها به طور مستقیم سلامت کل خانواده و جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رویکرد شناختی رفتاری بر استحکام ایگو و الگوهای ارتباطی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان متاهل40 تا 60 ساله مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به سه بیمارستان شهر تبریز بود که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه استحکام ایگو (PIES) و پرسشنامه الگو های ارتباطی کریستنسن و سالاوی (CPQ) بود و داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل در استحکام ایگو (01/0P
    کلیدواژگان: رویکرد شناختی رفتاری، استحکام ایگو، الگوهای ارتباطی، سرطان پستان
  • صدیقه خیاطان مصطفوی، اصغر آقایی *، محسن گل پرور صفحات 62-80
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی ایرانی- اسلامی بر استرس، اضطراب، افسردگی در زنان مبتلا به فیبرومیالژیا انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی دو گروهی (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) سه مرحله ای پیش آزمون-پس آزمون- پیگیری) بود. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به فیبرومیالژیا بودند که تعداد 30 نفر از میان آن ها در شهر اصفهان بر اساس معیارهای ورود به پژوهش به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش (15=n: تحت برنامه آموزشی مبتنی بر مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی ایرانی- اسلامی طی 12 جلسه گروهی) و گروه کنترل (15=n: مداخله یی دریافت نکرد) گمارده شدند. کلیه شرکت کنندگان مقیاس سنجش افسردگی، اضطراب و استرس (21DASS) را در سه مرحله خط پایه، پس از اجرای معنویت درمانی ایرانی-اسلامی و در مرحله پی گیری تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که برنامه مبتنی بر مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی ایرانی- اسلامی پس از مداخله و پیگیری (45 روز پس از سنجش خط پایه) برکاهش استرس، اضطراب و افسردگی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنا داری داشته است (01/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این پژوهش، آموزش مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی ایرانی- اسلامی به شیوه گروهی روش موثری برای کاهش شدت استرس، اضطراب، افسردگی در زنان مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا است.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، معنویت درمانی ایرانی- اسلامی، فیبرومیالژی، استرس، اضطراب
  • فاطمه بهشتیان، حسن احدی، نیلا علمی منش *، آدیس کراسکیان موجمباری صفحات 81-99
    مقدمه
    ناباروری به عنوان یک بحران روانی، استرس زیادی را بر زوج های نابارور وارد کرده و بر جنبه های گوناگون زندگی آنها تاثیر می گذارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با درمان مصون سازی در برابر استرس بر سرمایه روان شناختی زنان نابارور است.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان نابارور جزیره کیش بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر از آنان در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت آموزش درمان پذیرش و تعهد (9 جلسه 90 دقیقه ای) و مصون سازی در برابر استرس (10 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS-v22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو مداخله به کار رفته در این پژوهش می توانند سرمایه روان شناختی و مولفه های آن (امید، خوش بینی، خودکارآمدی و تاب آوری) را در زنان نابارور بهبود بخشند (p<0. 05) ، اما مداخله مصون سازی در برابر استرس، دارای تاثیر بیشتری بر بهبود سرمایه روان شناختی و مولفه های آن بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مصون سازی در برابر استرس، مداخلات موثری در افزایش سرمایه روان شناختی زنان نابارور دارند اما تاثیر درمان مصون سازی در برابر استرس بیشتر بود.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، مصون سازی در برابر استرس، سرمایه روان شناختی، ناباروری
  • آرزو علی آبادیان، رمضان حسن زاده * صفحات 100-112
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین و بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه جهت گیری های هیجانی در رابطه جنسی می باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی با هدف تدوین و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه جهت گیری هیجانی به رابطه جنسی بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر زنان متاهل شهر بابل در سال 1396 بود. همچنین نمونه آماری شامل زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز خصوصی مشاوره مامایی شهرستان بابل بود که از این میان تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جهت گیری های هیجانی در رابطه جنسی علی آبادیان و حسن زاده (1396) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزارSmart PLS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شاخص های نیکویی برازندگی مدل اندازه گیری بارگذاری سه عامل پرسشنامه جهت گیری هیجانی در رابطه جنسی، مقادیر قابل قبولی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه جهت گیری هیجانی در رابطه جنسی می تواند به خانواده درمانگران و متخصصان حوزه سکس تراپی جهت سنجش ارزیابی جهت گیری های هیجانی افراد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهت گیری هیجانی، رابطه جنسی، پرسشنامه، زنان
  • مجتبی تاشکه، محمدحسن دوازده امامی*، مریم بختیاری، مهدی جعفری صفحات 113-130
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر مقایسه عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری در تنظیم هیجان در افراد مبتلابه اضطراب اجتماعی و بدریخت انگاری بدن بود.
    روش
    پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. از بین مراجعه کنندگان به درمانگاه گوش و حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تعداد 65 نفر که در پرسشنامه فوبی اجتماعی نمره بالای خط برش گرفتند و 65 نفر که در پرسشنامه شکل بدن نمره بالای خط برش گرفتند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و حجم نمونه با استفاده از نرم افزار G POWER تعیین شد. تمامی شرکت کنندگان به وسیله پرسشنامه شکل بدن (BSQ-34) ، پرسشنامه فوبی اجتماعی (SPIN) ، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های t و تحلیل واریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افراد مبتلابه اضطراب اجتماعی سطح بالاتری از عدم تحمل بلاتکلیفی را نسبت به گروه بدریخت انگاری تجربه می کنند، همچنین دو گروه در دشواری های تنظیم هیجان تفاوت معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    بدریخت انگاری بدن و اضطراب اجتماعی ازنظر عدم تحمل بلاتکلیفی و دشواری در تنظیم هیجان باهم متفاوت بودند. این پژوهش نشان داد که بدریخت انگاری و اضطراب اجتماعی دارای ویژگی های متفاوتی هستند و این امر نیز در تشخیص و درمان آن ها حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، بدریخت-انگاری بدن، دشواری در تنظیم هیجان، عدم تحمل بلاتکلیفی
  • جهانشاه محمدزاده، زینب سادات حسینی * صفحات 131-151
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر ارتقاء امید و شادکامی افراد مبتلا به سرطان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد دارای تشخیص پزشکی سرطان و مراجعه کننده به مرکز پرتو درمانی بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه در سال 1395 بود که از بین آن ها 30نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15نفره آزمایش و کنترل گمارده شدند. از پرسشنامه های امید اشنایدر و شادکامی آکسفورد در پیش آزمون و پس آزمون برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد مداخله روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر روی گروه آزمایش به صورت گروهی، هفته ای 2 بار در 20 جلسه 60 دقیقه ای اجرا شد؛ گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره بر روی نمرات پیش از درمان و پس از درمان درمان نشان اد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای امیدواری (9 93/88 =(27 و 1) F؛ 006/0P=) و شادکامی (23/89 =(27 و 1) F؛ 01/0P=)، تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاص از پژوهش می توان بیان داشت که روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده باعث افزایش سطح امید به زندگی و شادکامی بیماران سرطانی می گردد و می-توان از آن به عنوان روشی کارآمد بهره برد.
    کلیدواژگان: امیدواری، روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، سرطان، شادکامی
  • سجاد علی قنواتی، فاطمه بهرامی *، کوروش گودرزی، مهدی روزبهانی صفحات 152-168
    مقدمه
    سرطان سینه به عنوان بیماری مزمن جسمی است که آثار روانی و جسمی فراوانی را برای فرد ایجاد می کند پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیردرمان مبتنی بر شفقت بر نشخوار فکری و نگرانی زنان مبتلا به سرطان سینه شهر اهواز بوده است.
    روش
    طرح پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان دارای سرطان سینه مراجعه کننده به مراکز درمانی در سال 95-96 شهر اهواز بود که از میان آن ها 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند،. از این 24 نفر به شکل تصادفی، 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل گماشته شدند. درمان مبتنی بر شفقت به شیوه ی گروهی طی 12 جلسه بر دو گروه آزمایش اجرا شد. و افراد گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند و هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه ی نشخوار فکری نولن و هکسما، پرسش نامه ی نگرانی پنسیلوانیا بوده است که شرکت کنندگان در مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون به سوالات آن پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که میان گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نشخوار فکری و نگرانی تفاوت معنی داری در سطح (001/0>P) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر شفقت یکی از درمآن های گروه درمآن های موج سوم روانشناختی است که توانسته است میزان نشخوارفکری و نگرانی زنان مبتلا به سرطان سینه را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، نشخوارفکری، نگرانی، سرطان سینه
  • مهناز شریفیان، مجید صفاری نیا *، سوسن علیزاده فرد صفحات 169-190
    مقدمه
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین طرحواره های جنسی و اختلال درد جنسی با میانجیگری سبک های تبادل اجتماعی صورت گرفت.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک های جنسی شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای220 نفر از زنان واجد شرایط انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از مقیاس طرحواره های جنسی اندرسن و سیرووانسکی (1994) ، ابزار زنانه چندوجهی اختلال دخول واژینال مولائی نژاد و همکاران (2014) و پرسشنامه تبادل اجتماعی لیمبن و همکاران (2011) به عنوان ابزار استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد. روابط واسطه ای در الگوی پیشنهادی نیز با استفاده از روش بوت استرپ آزموده شدند.
    یافته ها
    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش نسبی مدل بود و نشان داد طرحواره جنسی پرشور-رمانتیک و طرحواره جنسی خجالتی – محتاط با میانجیگری سبک انصاف اثر غیرمستقیم بر اختلال درد جنسی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، جهت بهبود اختلال درد جنسی باید به سبک های تبادل اجتماعی به خصوص سبک انصاف توجه کرد. آموزش و مداخله بر اساس تئوری تبادل اجتماعی جهت کاهش مشکلات جنسی زنان مبتلا به اختلال درد جنسی به درمانگران حوزه سلامت جنسی یشنهاد می شود
    کلیدواژگان: طرحواره های جنسی، اختلال درد جنسی، سبک های تبادل اجتماعی، معادلات ساختاری
|
  • zahra ghanbari *, Zahra Darvizeh, Zohreh Khosravi Pages 7-30
    Objective
    Between evaluating factors of the success in Sleeve gastrectomy surgery, psychological factors are important because of the personal perception of successful treatment. In this study, the role of anxiety and depression as two common disorders in patients undergoing surgery was investigated.
    Method
    The present study is a qualitative study to investigate the phenomenological method of the lived experience of individuals who went thorough Sleeve surgery. Twenty successful or unsuccessful people in weight loss were selected using a homogeneous Sampling method from all of whom went thorough Sleeve surgery one year ago.
    Result
    The findings show that preoperative anxiety and depression are more focused on related psychological maladaptation or the defect in social function due to obesity and overweight, but the role and importance of anxiety and depression after surgery was more due to temporary fractures or post-surgical abnormalities such as hair loss, lethargy, oversleeping, and so on.
    Conclusion
    Anxiety and depression play important roles in the perception of surgery success so that anxiety and depression give people an emotional feedback about the surgery usefulness. If the surgery resolves obesity-related discomforts, has fewer side effects, one can follow the doctor's instructions after surgery and do not have weight gain, the feeling of anxiety and depression is reduced and the person feels positive about the surgery successful.
    Keywords: Anxiety, Depression, Surgery, lived experience
  • Mohammad Amiri, Karim Asgari Mobarakeh *, Hamidreza orayzi Pages 31-48
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of Stress inoculation training (SIT) on the sense of agency and average weekly fasting blood sugar in diabetic patients .
    Method
    was quasi-experimental and the population of this study included 2450 diabetic patients in Um Al-Baninn Clinic in Isfahan . Among them, 17 women and 9 men were randomly selected and subjected to two experimental groups (10 women and 4 men) and control (5 women and 7 men) . The questionnaires the researcher made a weekly average of diabetic blood glucose and a sense of agency before and after intercourse . The experimental group received the (SIT) in 6 sessions of 90 minutes weekly, but the control group did not receive this training .
    Result
    The results of this study showed that the mentioned training significantly increased (p <0/001) in the mean scores of the sense of agency and their components and the mean of the weekly average of the fasting blood sugar of the experimental group was significantly lower than that of the control group .
    Conclusion
    (SIT) can be used as an effective interventional method for reducing the average weekly fasting blood sugar level and improving the sense of agency of diabetic patients.
    Keywords: Stress Inoculation Training, sense of agency, Blood Glucose, Diabetes
  • mahsa kabiri, Saeideh Bazzazian *, Mojtaba AmiriMajd, Mohammad Ghamari Pages 49-61
    Objective
    Women play an important role as the core of the family, so, their health and disease directly effect on the health of the whole family and community. The present research has been carried out by the aim of examining the effectiveness of cognitive behavior approach on ego strength and communication patterns among married women with breast cancer.
    Method
    The statistical population of the study was all 40-60 year old women with breast cancer in Tabriz, among them, 30 people were selected by the available method and were randomly placed in both experimental and control groups. The Instruments of the study were a Psychological inventory of ego strength (PIES) and Christensen & Salary communication patterns questionnaire (CPQ), and data were analyzed by ANCOVA method.
    Result
    The findings showed that the difference between two groups of the experimental and control one was significant in terms of ego strength (P
    Keywords: Cognitive Behavior Approach, Ego Strength, Communicational patterns, breast cancer
  • Sedigheh Khayatan Mostafavi, Asghar Aghaei *, Mohsen Golparvar Pages 62-80
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of stress management training with Iranian-Islamic spiritual therapy on stress, anxiety, and depression in women with fibromyalgia.
    Method
    Research method was semi-experimental with two-group and three-stage (pre test-post test-follow up). Among the statistical population of women with fibromyalgia, 30 patients were selected in Isfahan according to the criteria for entering the research and were randomly assigned to the experimental group (n = 15 = under the educational program; Stress management with Iranian-Islamic spiritual therapy content was assigned to 12 sessions once a week), and control group (n = 15 = no intervention). All participants completed the Depression, Anxiety and Stress Measurement Scale (21DASS) in three stages of the baseline, after implementation of Iranian-Islamic spiritual therapy and at the follow-up stage.
    Results
    The results of repeated measure analysis of variances showed that stress-management program with Iranian-Islamic spiritual therapy content after intervention and follow-up (45 days after baseline measurement) had a significant effect on reduction of stress, anxiety and depression (p
    Keywords: stress management, Iranian-Islamic spiritual therapy, Fibromyalgia, stress, anxiety
  • Fatemeh Beheshtian, Hasan Ahady, Nila Akhondy *, Adis kraskian Mojembari Pages 81-99
    Objective
    The purpose of this study was to the Comparison Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy and Stress Inoculation Training on Psychological capital in Infertile women.
    Method
    The research method was applied in terms of purpose and in terms of data collection, a quasi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study included all infertile women of Kish Island. Using a available sampling method, 45 infertile women were considered as the sample size in two experimental groups (each group of 15) and control (15 subjects). The experimental groups underwent acceptance and commitment therapy (9 sessions 90 minutes) and Stress Inoculation Training (10 sessions 90 minutes), but the control group received no treatment. To collect data, the Luthans Psychological capital Questionnaire (2007) was used. Data analysis was performed using SPSS-v22 software in two sections: descriptive and inferential (covariance analysis).
    Result
    The results showed that both of the interventions used in this study can significantly improve the psychological capital and its components (hope, optimism, self-efficacy and resiliency) in infertile women (p <0.05), But the Stress Inoculation Training has a greater impact on the improvement of psychological capital and its components.
    Conclusion
    Based on the results of this study, acceptance and commitment therapy and stress inoculation training are effective interventions in increasing the psychological capital of infertile women But the effect of the Stress Inoculation Training relief was greater.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Stress Inoculation Training, Psychological Capital, Infertile
  • Arezo Aliabadian, Ramezan Hassanzadeh * Pages 100-112
    Objective
    The purpose of this research was to elucidate and study the psychometric properties the questionnaire of emotional orientation in the sexual relation. The present study is descriptive with the aim of developing and reviewing properties of the questionnaire of emotional orientation in the sexual relation.
    Method
    The statistical population of the study was married women in Babol in 2017. Also, statistical sample includes those referred to Babol counseling centers that among 300 were selected by non-random sampling method. Research tool was Alibadian and Hasanzadeh (2011) questionnaire of emotional orientation in the sexual relation. Data analyzed via confirmatory factor analysis method using Smart PLS software.
    Result
    The results showed that the goodness indicators of fitness of the model in loading the three factors of the emotional orientation questionnaire in the sexual relation showed acceptable values.
    Conclusion
    Questionnaire of emotional orientation in sexual relationships can be used by family therapists and psychologists to measure the emotional orientation of individuals.
    Keywords: emotional, sexual orientation, questionnaire, woman
  • M. Tashke, mohammad hasan davazdah emami *, maryam bakhtiyari, mahdi jafari Pages 113-130
    Objective
    The aim of this study was Comparision of intolerance of uncertainty and difficulties in emotion regulation in individuals with Body Dysmorphic and Social Anxiety.
    Method
    the study design was causal-comparative. using convenient sampling method and G-Power software, 65 people with scores higher than cutoff in SAD questionanire and 65 people with scores higher than cutoff in BDD questionanire were selected from patients who were referred to Otolaryngology clinic of Taleghani Hospital of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. All participants assessed by Body Shape Questionnaire (BSQ-34), Social Phobia Inventory (SPIN), Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS) and Intolerance of Uncertainty Scale (IUS). Data were analyzed by t-test and analysis of variance tests.
    Result
    results indicated that people with Social Anxiety Disorder experience higher levels of intolerance of uncertainty than BDD people. Also, there was a significant difference between two groups in term of difficulties in emotion regulation.
    Conclusion
    Social Anxiety Disorder and Body Dysmorphic Disorder were different in term of intolerance of uncertainty and difficulties in emotion regulation. This study indicated that Social Anxiety Disorder and Body Dysmorphic Disorder have different features, which is important in the diagnosis and treatment of them.
    Keywords: social anxiety, body dysmorphic, difficulties in emotion regulation, intolerance of uncertainty
  • Jahansha Mohamadzadeh, Zeinab sadat Hoseini * Pages 131-151
    Objective
    This study aimed to investigate the effect of Intensive short-term dynamic psychotherapy on enhancement of hope and happiness in patients with cancer.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test and control group design. The population of the study consisted of all people diagnosed with cancer who visited the Radiotherapy Center of Imam Reza Hospital in Kermanshah in 2016. 30 members of the population were selected through purposive sampling, and were then randomly assigned into two 15-member groups (experimental and control group). The Schneider's hope questionnaire and Oxford happiness inventory were used for data collection purposes in pre-test and post-test. Intensive short-term dynamic psychotherapy was performed on the experimental group twice a week in 20 sixty-minute sessions, while the control group to receive the intervention.
    Results
    The findings of multivariate covariance analysis obtained from pre-treatment and treatment scores after the pre-test and post-test showed a significant difference between the experimental and control groups in terms of hope (P= 0/006, F= 88/93) and happiness (P= 0/01, F= 89/23).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be mentioned that Intensive short-term dynamic psychotherapy increase hope and happiness in cancer patients and it can be used as an efficient method. and it can be used as an efficient method.
    Keywords: Hope, short-term dynamic psychotherapy, cancer, happiness
  • sajad alighanavati, fatemeh bahrami*, kurosh godarzi, mehdi rouzbahani Pages 152-168
    Objective
    Breast cancer is a chronic physical illness that produces many psychological and physical effects for the person. The aim of the present study is investigating the therapeutic effect of compassion on rumination, concern, and women with breast cancer in Ahvaz city.
    Method
    The research design was a post-test pre-test with the experimental and control group. The statistical population of the study consisted of all breast cancer women referred to the health centers in Ahwaz, Iran in, among whom 24 were selected by the available sampling method. Twenty-four of them were randomly assigned, 12 in the experimental group and 12 in the control group. Compassion-based therapy was conducted in a group of 12 sessions in two experimental groups. The control group was placed on the waiting list and received no intervention. The instrument used in this study was Nullen & Huxma's Rhymes Questionnaire, Pennsylvania's Worry Questionnaire, which answered in the pre-test and post-test phases. statistical program SPSS-22 To analyze the results were used.
    Result
    The results of this study indicate that there is a significant difference between the experimental and control groups regarding rumination and worry (P <0.001).
    Conclusion
    Compassion-based therapy is one of the treatments for the third wave of psychological therapy that has been able to reduce the rumination and concern of women with breast cancer.
    Keywords: compassion focus therapy, rumination, concern, breast cancer
  • Mahnaz Sharifian, Majid Saffarinia *, Susan Alizadehfard Pages 169-190
    Objective
    The aim of this research was to investigate the relationship between gender schemas and sexual pain disorder by mediating social exchange styles.
    Method
    Statistical population was composed of all women that referred to sexual clinics of Tehran city that 220 qualified women selected by clustering sampling method. The research tool included Gender Schemas Scale (Andersen & Cyranowski, 1994) Multidimensional Vaginal Penetration Disorder Questionnaire (Molaie Nezhad, et al., 2014), and Social Exchange Styles Scale (Leybman etai., 2011). The Fitness of the proposed model was estimated through structural equation modeling (SEM) and using Lisrel software package. The mediating relationship in the proposed pattern was tested using the bootstrap procedure.
    Result
    The results of structural equation modeling indicating relative fitness of model and showed that sexual passionate-romantic schema and the sexual shy-prudential schema with the mediation of fairness style had an indirect effect on sexual pain disorder.
    Conclusion
    According to results for the improvement of social exchange styles particularly fairness style must be considered. Training and intervention based on social exchange theory is recommended to therapists of sexual health field for decreasing sexual problems of women with sexual pain disorder.
    Keywords: sexual schemas, sexual pain disorder, social exchange styles, structural equation