فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 39 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد ناصح حسینی، محسن سعیدی*، سیروس منصوری فر صفحات 5-22
    به منظور بررسی تغییرات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ناشی از تنش کم آبی در گیاه نخود، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه‏ تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه اجرا گردید. فاکتور اصلی رژیم رطوبتی، شامل: 1- آبیاری مطلوب، 2- تنش کم آبی در مرحله ی غلاف دهی و 3- گل دهی و فاکتور فرعی، شامل پنج رقم نخود (آرمان، آزاد، بیونیج، هاشم و ILC482) بود. نتایج حاصله حاکی از اثر بالای وجود رطوبت قابل استفاده برای گیاه نخود، بر عمکلرد دانه و عملکرد بیولوژیک بود و در بین ارقام مورد استفاده تحت تنش رطوبتی شدید، رقمILC482 با عملکرد دانه به میزان 715 (کیلوگرم در هکتار) و در شرایط عدم وجود تنش، رقم آرمان با عملکرد دانه به مقدار 1355 (کیلوگرم در هکتار) بهترین عملکرد را از خود نشان دادند. براساس نتایج، کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم IIو محتوای نسبی آب برگ رابطه مثبت و معنی داری با مقدار آب قابل استفاده داشتند و محدودیت رطوبت سبب کاهش معنی دار این صفات گردید و در ارقام مقاوم که شامل آزاد، ILC482 و بیونیج بود مقادیر بالاتری از صفات مذکور طی تنش خشکی مشاهده گردید. محتوای قندهای محلول و پرولین در برگ های نخود با کاهش رطوبت موجود افزایش یافت، به نحوی که میزان قندهای محلول در ارقام ILC482و آزاد و مقدار پرولین در ارقام ILC482و بیونیج به مقدار بالاتری مشاهده گردید، اما برعکس، غلظت پروتئین های محلول با افزایش رطوبت، روند افزایشی را دارا بود و بالاترین مقدار برای ارقام هاشم و آرمان به دست آمد.
    کلیدواژگان: پروتئین های محلول، پرولین، تنش خشکی، عملکرد و قند های محلول
  • هادی چم حیدر*، روزبه فرهودی صفحات 23-39
    این پژوهش به منظور بررسی واکنش ارقام کلزا به تنش شوری در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 96-1395 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر انجام شد. در این آزمایش واکنش چهار رقم کلزا (هایولا 320، هایولا 330، آپشن 500 و ساریگل) در مرحله رشد رویشی در چهار سطح شوری صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلی مول NaCl بررسی شد. نتایج نشان داد بیش ترین و کم ترین وزن خشک اندام هوایی در بالاترین سطح تنش شوری در ارقام هایولا 320 (2/8 گرم) و آپشن 500 (1/5 گرم) دیده شد و بوته های رقم ساری گل در این سطح شوری از بین رفتند. تنش شوری سبب کاهش معنی دار فتوسنتز و غلظت کلروفیل a وb ارقام کلزا شد، اما بیش ترین میزان فتوسنتز در سطح شوری 150 میلی مول NaCl در ارقام هایولا 320 و هایولا 330 (9/3 و 8/9 میکرومول دی اکسیدکربن در مترمربع سطح برگ در ثانیه) مشاهده شد. تنش شوری موجب کاهش فعالیت آنزیم ساکاروز سنتتاز برگ ارقام کلزا شد، در حالی که تخریب غشا سلولی در واکنش به تنش شوری افزایش یافت و بیش ترین میزان غلظت مالون دی آلدهید در سطح شوری 150 میلی مول NaCl در رقم آپشن 500 مشاهده شد (0/051 نانومول بر گرم برگ). نتایج نشان داد ارقام هایولا 320 و هایولا 330 در شرایط تنش شوری از پایداری غشای سلولی، فتوسنتز، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و فعالیت آنزیم ساکاروز سنتتاز بیش تری در مقایسه با ارقام آپشن 500 و ساری گل برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ساکاروز سنتتاز، غشای سلولی، کلروفیل و مالون دی آلدهید
  • شهرام امیر مرادی، منصوره کرمانی* صفحات 41-60
    این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1396 در مشهد بر ذرت علوفه ای هیبرید ZP600 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل پاکلوبوترازول با غلظت های صفر، 10، 20 و30 میلی گرم بر لیتر و سطوح تنش خشکی شامل آبیاری پس از 50 (بدون تنش)، 70 (تنش خفیف)، 100 (تنش متوسط) و 150 (تنش شدید) میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A بود. محلول پاشی با پاکلوبوترازول در دو مرحله ( مرحله 8-6 برگی و تکرار دو هفته بعد) صورت گرفت. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ و عملکرد علوفه تر در اثر تنش خشکی کاهش و میزان پرولین برگ و الیاف نامحلول در شوینده خنثی افزایش معنی داری داشت، اما درصد و عملکرد پروتئین تغییر معنی داری نکرد. کاربرد پاکلوبوترازول در تنش متوسط و شدید باعث افزایش ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ و عملکرد علوفه تر و نیز کاهش میزان پرولین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد. همچنین پاکلوبوترازول باعث افزایش عملکرد پروتئین در شرایط تنش و بدون تنش گردید. بیش ترین عملکرد علوفه تر (103 تن در هکتار) در تیمار 20 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول در شرایط تنش شدید و کم ترین عملکرد علوفه تر (72 تن در هکتار) در شرایط عدم کاربرد پاکلوبوترازول در تنش شدید به دست آمد. کاربرد پاکلوبوترازول در غلظت 20 میلی گرم در لیتر در تنش متوسط و شدید توانست با کاهش اثر تنش خشکی، عملکرد علوفه تر ذرت را به ترتیب به میزان 24 و 43 درصد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنظیم کننده رشد، ذرت علوفه ای و عملکرد علوفه
  • حمید شادمند، احمد افکاری* صفحات 61-77
    به منظور بررسی اثر مصرف پلیمرهای سوپرجاذب بر برخی صفات بیوشیمیایی و محتوی نسبی آب ارقام لوبیا در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان کلیبر در سال زراعی 1394 انجام شد. عامل اصلی شامل آبیاری پس از 70، 140 و 210 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس A، ارقام لوبیا (لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا چیتی و لوبیا سفید) به عنوان عامل فرعی و چهار سطح 50، ،100، 150 و200 کیلوگرم در هکتار کاربرد سوپرجاذب به عنوان عامل فرعی- فرعی بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که برهم کنش تنش خشکی و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، کلروفیل a، کلروفیل کل و غلظت پرولین برگ معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین برهم کنش تنش خشکی و سوپرجاذب نشان داد که حداکثر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پرولین توسط تیمار 50 کیلوگرم در هکتار کاربرد سوپرجاذب در سطح تنش خشکی 210 میلی متر تبخیر حاصل شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان افزایش و مقادیر کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنوئیدها و محتوای نسبی آب کاهش یافت. اما استفاده از سوپرجاذب به طور معنی داری صفات فیزیولوژیکی را افزایش، ولی میزان فعالیت آنزیم های آنتی کسیدان را کاهش داد. در چهار رقم مورد ارزیابی رقم چشم بلبلی بیش ترین رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای نسبی آب برگ، محتوای پرولین برگ و بالاترین میزان فعالیت آنزیم های آنتی کسیدان را دارا بود. با توجه به نتایج به دست آمده سوپرجاذب موجب کاهش خسارات وارد شده در مواجه با خشکی شد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش کم آبی و رنگیزه های فتوسنتزی
  • علیرضا رهی*، حمید نجفی زرینی، غلامعلی رنجبر، مهدی قاجار سپانلو صفحات 79-92
    به منظور ارزیابی اثر صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برتحمل به تنش کم آبی در ژنوتیپ های سویا، این آزمایش گلدانی با 15 ژنوتیپ وارداتی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در شهرستان دماوند انجام شد. عامل اول شامل 15 ژنوتیپ سویا و عامل دوم شامل دو سطح آبیاری نرمال و قطع آبیاری در زمان 50 درصد غلاف دهی تا زمان دانه بندی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنوعی بین ژنوتیپ ها در شرایط کم آبی و آبیاری عادی وجود داشت. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد در شرایط بدون تنش ژنوتیپ های 3، 5 و13 بیش ترین کلروفیلa ، ژنوتیپ 15 بیش ترین کلروفیل کل، ژنوتیپ 5 بیش ترین کاروتنوئید، ژنوتیپ های 13 و 14 بیش ترین پروتئین دانه، ژنوتیپ های 7 و 13 بیش ترین تعداد برگ، ژنوتیپ های 2 و 10 بیش ترین وزن خشک بوته و ژنوتیپ 13 بیش ترین شاخص برداشت و عملکرد دانه را داشتند. تنش کم آبیاری باعث کاهش عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک شد. تحت این شرایط برخی صفات نیز افزایش داشتند. ژنوتیپ 3 دارای بیش ترین کلروفیل b و نسبت کلروفیلa به b، ژنوتیپ 5 و 8 بیش ترین فلاونوئید، ژنوتیپ 5 بیش ترین مقدار پرولین و ژنوتیپ 14 بیش ترین عملکرد را داشتند. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که در شرایط آبیاری عادی چهار مولفه اول 67/85 درصد واریانس کل را تبیین نمودند، به طوری که سهم مولفه اول تا چهارم به ترتیب 38/81، 20/65، 15/62 و 10/57 درصد بود. در شرایط اعمال تنش چهار مولفه اول 82/26 درصد واریانس کل را تبیین کردند، به طوری که سهم مولفه اول تا چهارم به ترتیب 35/85، 25/20، 13/66 و 7/80 درصد بود.
    کلیدواژگان: قطع آبیاری، پرولین، ژنوتیپ های متحمل وارداتی و تنش محیطی
  • داور ملازم* صفحات 93-111
    به منظور بررسی اثر شوری خاک بر شاخص های تحمل، این آزمایش در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در سه سال در دو مزرعه شور و نرمال در آستارا اجرا شد. ژنوتیپ های تجاری و لاین ها شامل K3615.1, S.C 704, B73, S.C302, Waxy, K3546.6, K3653.2 Zaqatala-68 بودند. شوری خاک باعث کاهش شاخص محتوای کلروفیل، کلروفیل a، ارتفاع بوته، وزن بلال، تعداد دانه در بلال، وزن صد دانه، وزن خشک بوته و عملکرد در ژنوتیپ ها شد. نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار کلروفیل a در هیبرید S.C704 در محیط نرمال بود و بین این هیبرید و S.C302 و B73 اختلاف معنی داری مشاهده نشد. شوری محیط باعث کاهش معنی دار کلروفیل شد و در محیط شور کم ترین مقدار کلروفیل در ژنوتیپ Zaqatala-68 دیده شد. برهم کنش بین ژنوتیپ و محیط معنی دار بود و ژنوتیپ های مختلف واکنش های متفاوتی نسبت به شوری نشان دادند. ژنوتیپ Zaqatala-68 بیش ترین وزن 100 دانه را در شرایط نرمال و شور به خود اختصاص داد. بیش ترین عملکرد دانه در شرایط نرمال در ژنوتیپ Zaqatala-68 دیده شد که اختلاف معنی داری با K3653/2 و S.C704 نداشت. ژنوتیپ های S.C704 و Zaqatala-68با تولید بیش ترین عملکرد دانه در شرایط شور به عنوان ژنوتیپ های متحمل انتخاب شدند. شاخص های تحمل و حساسیت بر اساس عملکرد واریته ها در شرایط مختلف محیطی اندازه گیری شد و بر اساس شاخص STI ژنوتیپ های S.C704، Zaqatala-68 و S.C302 انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تجزیه مرکب، شاخص سبزینگی و شاخص تحمل تنش
  • سیدرضا سیدی*، حسین امیرشکاری، حشمت امیدی، محمد ربیعی صفحات 113-130
    به منظور حذف هم پوشانی زمان برداشت کلزا و نشاکاری برنج در استان گیلان و ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش میزان تلفات عملکرد از طریق ریزش دانه، این آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا شد. کرت های اصلی در این آزمایش شامل برهم کنش دو فاکتور محلول پاشی اتفن در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 280 گرم در هکتار) و زمان محلول پاشی در سه سطح (خورجین دهی، شروع پر شدن دانه و تکمیل پر شدن دانه) و کرت فرعی شامل زمان برداشت در سه مرحله، رسیدگی فیزیولوژیک، 10 و 20 روز بعد از رسیدگی فیزیولوژیک بودند. نتایج نشان داد محلول پاشی اتفن با میانگین زمان رسیدگی 192 روز، موجب کاهش هشت روزه طول دوره رشد نسبت به تیمار شاهد با میانگین زمان رسیدگی 200 روز شد. همچنین زمان خورجین دهی (194/6 روز) نسبت به زمان های شروع پر شدن دانه (196/3 روز) و تکمیل پرشدن دانه با 197/1 روز از نظر صفت زودرسی دارای برتری بود. اثر زمان برداشت بر تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن معنی دار بود. طبق نتایج به دست آمده محلول پاشی اتفن موجب افزایش 12 درصدی عملکرد دانه و افزایش 0/7 درصدی روغن در برداشت های دیرتر شد. اثر برهم کنش محلول پاشی و زمان محلول پاشی و زمان برداشت بر میزان ریزش دانه معنی دار بود. محلول پاشی اتفن در زمان خورجین دهی با دارا بودن کم ترین میزان ریزش دانه، 202/8 کیلوگرم در هکتار به‎عنوان بهترین تیمار آزمایشی شناخته شد.
    کلیدواژگان: زمان محلول پاشی، زودرسی، عملکرد دانه و محلول پاشی
  • حمد دریس، سید کیوان مرعشی* صفحات 131-145
    براساس اطلاعات استخراج شده از نقشه منابع و استعداد خاک های ایران، حدود 44/5 میلیون هکتار از مساحت ایران را اراضی شور تشکیل می دهند. سالیسیلیک اسید یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که تحمل گیاهان را به تنش های محیطی افزایش داده و موجب بهبود فعالیت های متابولیکی گیاه می شود. براین اساس این آزمایش به منظور بررسی اثر تنش شوری در اراضی فاقد سیستم زهکش و نقش اسید سالیسیلیک در تعدیل اثر آن اجرا شد. این آزمایش به صورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در اراضی کشاورزی شهرستان شادگان اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل اراضی زیر کشت گندم در دو محیط: 1- کشت در اراضی نرمال (دارای سیستم زهکش) (آزمایش اول) 2- کشت در اراضی شور (فاقد سیستم زهکش) (آزمایش دوم) و عامل دوم شش روش کاربرد اسید سالیسیلیک شامل عدم کاربرد اسید سالیسیلیک (شاهد)، تلقیح بذر با اسید سالیسیلیک، محلول پاشی در ابتدای پنجه دهی، تلقیح بذر با اسید سالیسیلیک به علاوه محلول پاشی در ابتدای پنجه دهی، محلول پاشی در مرحله انتهای پنجه دهی و تلقیح بذر با اسید سالیسیلیک به علاوه محلول پاشی در مرحله انتهای پنجه دهی بود. نتایج نشان داد که اثر نوع اراضی مورد کشت بر ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، سرعت رشد محصول وسرعت فتوسنتز خالص در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر اسید سالیسیلیک در تمامی صفات اندازه گیری در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. برهم کنش محیط و روش کاربرد سالیسیلیک بر سرعت رشد محصول در سطح احتمال پنج درصد معنی دار و در مورد سایر صفات اختلاف معنی دار نداشت. بیش ترین و کم ترین مقدار در صفات مورد بررسی به ترتیب در اراضی نرمال و شور مشاهده شد و از میان روش های مختلف کاربرد اسید سالیسیلیک، بیش ترین و کم ترین مقدار در صفات در روش تلقیح بذر با اسید سالیسیلیک به علاوه محلول پاشی در ابتدای پنجه دهی و بدون کاربرد اسید سالیسیلیک (شاهد) حاصل شد.
    کلیدواژگان: صفات فیزیولوژیکی، صفات مرفولوژیکی و زهکش
|
  • seyed mohammad naseh hoseini, mohsen saeedi*, siros mansourifard Pages 5-22
    In order to investigate the physiologic and biochemical changes of drought tension in chickpea, a split-plot experiment based on randomized complete blocks design with three replications at the research farm of Campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University of Kermanshah was conducted. The main factor was the moisture regimes including: 1-normal irrigation, 2- water deficient tension at podding stage and 3- flowering and the sub factor, including: five chickpea cultivars (Arman, Azad, Bivanij, Hashem and ILC482). The obtained results indicated a high effect of the moisture content of chickpea, on grain yield and biological yield, and among cultivars under intense moisture tension , ILC482 cultivar with seed yield of 715 (kilogram per hectare) and in non-tension conditions , Arman cultivar with the yield of 1355 (kilogram per hectare) showed the best performance. Based on the results, the photochemical efficacy of the photo cysteine II and the relative water content of the leaf had a positive and significant relationship with the amount of water available and the moisture restriction reduced these significant traits and in resistant cultivars including Azad, ILC482 and bionic, higher values of these traits were observed during drought tension. The content of soluble sugars and proline in chickpea leaves increased with decreasing moisture content, so that the amount of soluble sugars in the ILC482 and Azad cultivars and the amount of proline in ILC482 and Bivanij cultivars were higher, but on the contrary, the concentration of soluble proteins increased with increasing moisture content and was the highest in Hashem and Arman cultivars.
    Keywords: Soluble proteins, Proline, Drought tension, Yield, Soluble sugars
  • hadi cham heidar*, rozbeh farhodi Pages 23-39
    This research was carried out in order to investigate the reaction of canola cultivars to salinity tension in a factorial experiment based on randomized complete blocks design with four replications in the research farm of Islamic Azad University, Shoushtar, during 2016-17 cropping year. In the present experiment the reaction of four canola cultivars (Hyola 320, Hyola 330, Option 500 and Sarigol) in vegetative growth stages was investigated in four salinity levels zero(control), 50, 100 and 150 mmol NaCl). The results showed the highest and lowest shoot dry weights were seen at the highest level of salinity tension in Hyola 320 (2.8 g) and Option 500 (1.5 g) and Sarigol bushes cultivars were eliminated at this salinity level. Salinity tension significantly reduced photosynthesis and chlorophyll a and b concentrations of canola cultivars, however at 150 mmol NaCl salinity level, the highest photosynthesis was observed in Hyola 320 and Heyola 330 (9.3 and 8.9 μmol Carbon dioxide per square meter of leaf area per second). Salinity tension reduced sucrose synthase enzyme activity in canola cultivars leaves, while cell membrane degradation in response to salt tension increased and the highest concentration of malondialdehyde was observed in salinity level of 150 mmol NaCl in Option 500 cultivar (0.051 nanomol per gram leaf). The results showed that Hyola 320 and Heulla 330 cultivars had more stability in cell membrane stability, photosynthesis, antioxidant enzymes activity and sucrose synthase enzyme activity compared to Option 500 and Sarigol cultivars.
    Keywords: Saccharosis Synthetase, Cell membrane, Chlorophyll, Malondialdehyde.
  • shahram amirmoradi, mansoure kermani* Pages 41-60
    The present research was carried out as factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications on forage corn hybrid ZP600 in Mashhad in 2017. The experimental factors included Paclobutrazol with concentrations zero, 10, 20 and 30 milligram per liter and drought tension levels including irrigation after 50 millimeters (without tension), 70 millimeters (mild tension), 100 millimeters (moderate tension) and 150 millimeters (severe tension) evaporation from evaporation pan class A. Foliar application of Paclobutrazol was applied in two steps (at 6-8 leaf stage and was repeated 2 weeks later). The results showed that plant height, leaf number, leaf area index, leaf dry weight and fresh forage yield decreased by drought tension and proline content of leaf and insoluble fiber in neutral detergent increased significantly, but protein percentage and protein yield did not change significantly. Application of Paclobutrazol in medium and severe tension increased plant height, leaf area index, leaf dry weight and fresh forage yield, and decreased proline and insoluble fiber content in neutral detergent. Paclobutrazol also increased protein yield under tension and non –tension conditions. The highest fresh forage yield (103 tons per hectare) was obtained in 20 milligram per liter Paclobutrazole treatment under severe tension conditions and the lowest fresh forage yield (72 tons per hectare) in non-application of Paclobutrazol in severe tension. Application of Paclobutrazol at a concentration of 20 milligram per liter in moderate and severe tension could reduce the effect of drought tension by 24 and 43 percent, respectively.
    Keywords: Forage corn, Drought tension, Forage yield, Growth regulator.
  • hamid shadmand, ahamd afkari* Pages 61-77
    In order to investigate the effect of superabsorbent polymers use on some biochemical traits and relative water content of bean cultivars under drought tension conditions, an experiment was carried out as split-split plots design based on randomized complete blocks design with three replications in Kaleybar city in 2015 cropping year. The main factor included irrigation after 70, 140 and 210 millimeter water evaporation from class A evaporation pan, bean cultivars (red beans, cowpea , pinto bean and white beans) as sub plots and four levels of 50, 100, 150 and 200 kilogram per hectare superabsorbent application as sub-sub factor. The obtained results of analysis of variance showed that the interaction of drought tension and superabsorbent on the activity of superoxide dismutase enzymes, glutathione peroxidase, chlorophyll a, total chlorophyll and proline concentration was significant. The results of the comparison of the mean interactions of drought tension and superabsorbent showed that maximum activity of antioxidants enzymes and proline obtained by treatment 50 kilogram per hectare super absorbent application at drought tension level of 210 millimeter evaporation. The results showed that with increasing drought tension, the activity of antioxidant enzymes increased and chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids and relative content of water decreased. In four assessed cultivars, cowpea had the most frequent photosynthetic pigments, the relative water content of leaf, proline content of leaf and the highest activity of antioxidant enzymes. According to the results, superabsorbent has reduced damages caused by dry land.
    Keywords: Proline, Water deficit tension, Photosynthetic pigments.
  • alireza rahee*, hamid najafi, gholamali ranjbar, mehdi qajar sepanlo Pages 79-92
    In order to evaluate the effect of physiological and biochemical traits on tolerant water deficit of 15 imported genotypes soybean, a pot experiment with 15 imported genotypes was carried out in a factorial arrangement based on randomized complete blocks design with three replications in Damavand city in 2017.The first factor contained 15 soybean genotypes and second factor included two levels of normal irrigation and irrigation disruption at 50 percent podding time to seed filling stage. The results of analysis variance showed that that there was a variety of genotypes under abnormal conditions and normal irrigation. The results of the mean comparison showed that in non-tension conditions, genotypes 3, 5 and 13 had the highest chlorophyll a, genotype 15 the highest total chlorophyll, genotype 5 most carotenoid genotypes, 13 and 14 genotypes the highest protein content, genotypes 7 and 13 the highest number of leaves, genotypes 2 and 10 the highest dry weight of plant and genotype 13 had the highest harvest index and grain yield. Low irrigation tension reduced yield and some physiological and morphological traits. Under the present conditions, some traits also increased. Genotype 3 had the highest chlorophyll b and chlorophyll b to a ratio, genotype 5 and 8 had the highest flavonoid, genotype 5 had the highest proline content and genotype 14 had the highest yield. The main components analysis showed that under normal irrigation conditions, the first four components explained 67.85 percent of the total variance, so that the contribution of the first to fourth components were 38.81, 20.65, 15.62 and 10.57 percent. Under tension application conditions, the first four components explained 82.26 percent of the total variance, so that the share of the first to fourth components was 35.58, 25.20, 13.66, and 7.80 percent, respectively.
    Keywords: Irrigation cut, Proline, Imported tolerant genotypes, Environmental tension.
  • davar molazem* Pages 93-111
    In order to investigate the effect of salinity on resistance indices, the present experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications and three years in two saline and normal fields in Astara. Commercial genotypes and lines included K3615.1, S.C704, B73, S.C302, Waxy, K3546.6, K3653.2, and Zaqatala-68. Soil salinity reduced the index of chlorophyll content, chlorophyll a, plant height, ear weight, number of seeds per ear, 100 seed weight, plant dry weight and yield in genotypes. The results showed that the highest amount of chlorophyll a was in S.C704 hybrid in normal medium and there was no significant difference between this hybrid and S.C302 and B73. Different traits including chlorophyll index, chlorophyll “a”, plant dry weight and yield per plot were measured. The results showed that the highest amount of chlorophyll “a” in S.C704 and in normal conditions and was observed no significant difference between this hybrid with S.C302 and B73. Salinity caused a sharp reduction in chlorophyll index so that the least amount of chlorophyll was seen in Zaqatala-68 in salty. Interactions between varieties and environment was significant and different cultivars showed different reactions to salinity. Zaqatala-68 had the highest 100 grain weight in normal and salty conditions. The highest grain yield in normal conditions was observed in Zaqatala-68 that no significant differences with the K3653/2 and S.C704 but with other cultivars were significantly different. SC704, and Zaqatala-68 produced the highest grain yield in saline conditions, were selected as resistant genotypes. Indicats of resistance and sensitivity, according to grain yield was measured in different environmental conditions and based on STI S.C704, Zaqatala-68 and S.C302 genotypes were selected.
    Keywords: Composite analysis, Vegetation index, Tension tolerance index.
  • seyed reza seyedi*, hosein amirshekari, heshmat omidi, mohammad rabee Pages 113-130
    In order to eliminate the overlapping time of rapeseed harvesting and rice transplantation in Guilan province, and to provide appropriate solutions to reduce yield losses through seed loss, the present experiment was conducted as a factorial plots in a completely randomized blocks design with three replications at the Rice Research Institute of Iran in Rasht. The main plots in the present experiment consisted of the interaction of two ethephon foliar application factors at two levels (non-consuming and consuming 280 gram per hectare) and foliar application time at three levels ( podding, early grain filling, grain filling completion) and subplot including harvesting time in three phases, physiological maturation, 10 and 20 days after the physiological maturity. The results showed that ethephon foliar application with a mean time of 192 days reduced 8 days growth period compared to control treatment with an average time of 200 days. Also, erosion time (194.6 days) was higher than early grain filling (196.3 days) and seed filling completion with 197.1 days for early maturity traits. The effect of harvest time on number of pods per plant, one-thousand grain weight, grain yield, oil percentage was significant. According to the results, ethephon foliar application caused 12 percent increase in grain yield and 0.7 percent increase in oil in later harvestings. The interaction effect of foliar application, foliar application time and harvest time on seed yield was significant. Ethethenol soluble foliar application at the time of podding, with the lowest grain loss, was 202.8 kilogram per hectare as the best experimental treatment.
    Keywords: Foliar application time, Early maturity, Grain yield, Foliar application.
  • hamd deris, keivan mareeshi* Pages 131-145
    According to information extracted from Iran's soil resources and talent map, about 44.5 million hectares of Iran's area are salty lands. Salicylic acid is a plant growth regulator that increases plant tolerance to environmental tensions and improves plant metabolic activity. Therefore, the present experiment was conducted in order to investigate the effect of salinity tension on lands without drainage system and the role of salicylic acid in modifying its effects. This experiment was carried out as combination analysis in a randomized complete block design with three replication in the crop year of 2016-17 in agricultural lands of Shadegan city. Understudied treatments consisted of wheat under cultivation with two types of environments: 1- cultivation on normal lands (with drainage system) (first experiment) 2- cultivation in salty lands (without drainage system) (second experiment), and the second factor was the six method for the use of salicylic acid included non-use of salicylic acid (control), seed inoculation with salicylic acid, foliar application at the beginning of tillering, seed inoculation with salicylic acid in addition to foliar application at the beginning of tillering , foliar application at the end of tillering and seed inoculation with salicylic acid in addition to foliar application at the end of tillering . The results showed that the effect of cultivated land type on plant height, leaf area index, total dry matter, crop growth rate and net assimilation rate were significant at one percent probability level. The effect of salicylic acid on all measured traits was significant at one percent probability level. The interaction between environment and the method of salicylic acid application in terms of growth rate was significant at five percent probability level and was not significant for other traits. The maximum and the minimum amount of the investigated traits were observed in normal and salty lands, respectively, and among the various methods of using salicylic acid, the highest and lowest amount of traits was obtained in seedlings inoculation method with salicylic acid, in addition to foliar application at the beginning of tillering and without the use of salicylic acid (control).
    Keywords: Physiological traits, Morphological traits, Drainage.