فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1397)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/02
  • تعداد عناوین: 19
|
  • فرهاد اصغری* ، محمد اخوان، رضا قاسمی جوبنه صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    مهارت های اجتماعی بخش مهمی از حوزه تحول فردی است که در کودکان کم توان ذهنی با تاخیر و نارسایی معناداری همراه است. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر روش قصه گویی بر مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به نشانگان داون بود.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 22 نفر از دانش آموزان مبتلا به نشانگان داون 6 تا 8 ساله شهر رشت در سال 95-1394 بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) استفاده شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای با روش قصه گویی آموزش دیدند ولی گروه گواه چنین مداخله ای را دریافت نکردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که روش قصه گویی موجب بهبود مهارت های اجتماعی (همکاری، جرئت ورزی، و خودمهارگری) کودکان مبتلا به نشانگان داون شده است (0/01>p).
    نتیجه گیری
    روش قصه گویی موجب بهبود مهارت های زبانی و ارتباطی همچون دقت شنیداری، افزایش درک معانی واژه ها، توانایی گوش دادن و صحبت کردن می شود که در نتیجه مهارت های اجتماعی نیز به صورت مثبت تحت تاثیر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نشانگان داون، قصه گویی، مهارت های اجتماعی
  • رضا شباهنگ* ، مهناز خسروجاوید، علیرضا احمدی صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی والدین کودکان با نیازهای ویژه و عوامل موثر بر آن موضوع مهمی است که نیازمند بررسی و مطالعه دقیق است. متغیرها و عوامل متعددی در پژوهش های مختلف در تبیین کیفیت زندگی این والدین مورد آزمایش قرار گرفتند اما مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه نگرش و تاب آوری با کیفیت زندگی والدین کودکان با نیازهای ویژه انجام شده است.
    روش
    مطالعه حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی والدین کودکان با نیازهای ویژه شهرستان رشت در سال 95-1394 بود که از بین آنها 110والد (55 مادر و 55 پدر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش والدین نسبت به فرزند با نیازهای ویژه (گوندر، 2002) ، مقیاس تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان سلامت جهانی- فرم کوتاه (1996) استفاده شد. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهند نگرش و تاب آوری والدین کودکان با نیاز های ویژه با کیفیت زندگی شان همبستگی معناداری دارند و نگرش (30/0-=β) و تاب آوری (47/0=β) به صورت معناداری می تواند کیفیت زندگی والدین کودکان با نیازهای ویژه را پیش بینی کند (0/001 >p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، نگرش و تاب آوری عواملی موثر در کیفیت زندگی والدین کودکان با نیازهای ویژه هستند. استلزام های نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نگرش، تاب آوری، والدین کودکان با نیازهای ویژه
  • محمد جواد آقاجانی* ، سیده سمیه موسوی، سامره اسدی مجره صفحات 22-33
    زمینه و هدف
    حضور یک کودک دارای ناتوانی یا بیماری، برای والدین و به خصوص مادران بسیار تنش آور است، زیرا که آنها تنیدگی، احساس گناه، و خستگی بیشتری را تجربه می کنند. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر روان درمانی مثبت گرا در افزایش بهزیستی روانی و سخت رویی روان شناختی مادران دارای کودک با نیازهای ویژه انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه ناهمسان بود. جامعه مورد مطالعه را مادران با کودکان با نیازهای ویژه شهرستان رودسر در سال 1396 تشکیل داده بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جایدهی شدند. هر دو گروه قبل از اجرای آموزش، مقیاس های بهزیستی (ریف، 1989) و سخت رویی روان شناختی (کوباسا، 1986) را تکمیل کردند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی ثبت گرا قرار گرفتند اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد نمرات گروه آزمایش در مقایسه با نمرات گروه گواه، در متغیر بهزیستی روانی و سخت رویی روان شناختی به طور معناداری افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، روان درمانی مثبت گرا با ایجاد تفکرات و روان بنه های ذهنی مثبت توانسته است شاخص های سلامت روان و کیفیت زندگی را در مادران کودکان با نیازهای ویژه افزایش دهد.
    کلیدواژگان: روان درمانگری مثبت گرا، بهزیستی، سخت رویی، کودکان با نیازهای ویژه
  • معصومه بذول نژاد، جهانشاه محمدزاده* ، وحید احمدی، کورش سایه میری، شهرام مامی صفحات 34-46
    زمینه و هدف
    شواهد پژوهشی حاکی از این است که تحول شناختی در شکل گیری شخصیت عامل تعیین کننده مهمی است. این پژوهش با هدف تاثیر مداخله آموزشی بر اساس برنامه کویین بر ویژگی های شخصیتی (کنجکاوی، سرسپردگی به علایق خود، پشتکار، تحمل شکست، و خود مهارگری) کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش در این پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران کودکان پنج ساله حاضر در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی 1397- 1396 بودند که تعداد 80 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی 40 نفری جایدهی شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های انگیزه انجام کار در کودکان (گی یست و کیل هافنر ، 1998) ، خودمهارگری (کندال و ویلکاکس، 1979) و تحمل کام نایافتگی (هارینگتون، 2005) بود. گروه آزمایش در 7 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش برنامه کویین قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که برنامه آموزشی کویین تاثیر معناداری بر ویژگی های شخصیت (کنجکاوی، سرسپردگی به علایق خود، پشتکار، تحمل شکست، و خودمهارگری) کودکان پیش دبستانی داشت ؛ همچنین تاثیر این برنامه در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (0. 01>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، برنامه آموزشی کویین با ایجاد تغییرات مثبت در مادران مانند افزایش هوش هیجانی بر ویژگی های شخصیتی فرزندان آنها تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی کویین، ویژگی های شخصیتی، کودکان پیش دبستانی
  • نیکو فرحزادی، مجتبی امیری مجد* ، سعیده بزازیان صفحات 47-57
    زمینه و هدف
    اختلال های درون نمود آثار طولانی مدتی بر سطوح کنش وری رفتاری، جسمانی، شناختی، و هیجانی کودکان برجای می گذارند. بدین ترتیب پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر نمایش خلاق بر کاهش اختلال های درون نمود کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. بر این اساس از بین تمامی کودکان دختر پیش دبستانی که در سال تحصیلی 94-1393 در مراکز پیش دبستانی غرب تهران مشغول به تحصیل بودند 30 کودک با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس کودکان گروه آزمایش طی 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت تاثیر آموزش بوسیله نمایش خلاق قرار گرفتند. سیاهه رفتاری کودکان آخنباخ (2001) به عنوان ابزار پژوهش در مراحل غربالگری و اجرای پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. در پایان داده های جمع آوری شده با روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده نشان داد که نمایش خلاق بر کاهش اختلال های درون نمود کودکان در مولفه های انزوا/ افسردگی و اضطراب/ افسردگی تاثیر معناداری دارد (05/0) اما در مولفه شکایات جسمانی تاثیری نداشته است.
    نتیجه گیری
    نمایش خلاق از طریق فعال سازی و پویایی ذهن و برون ریزی احساساتی که زمینه بروز آن وجود نداشته است، موجب کاهش اختلال های درون نمود کودکان می شود بنابراین روان شناسان و درمانگران کودک می توانند نمایش خلاق را به عنوان یک روش درمانی در کنار سایر روش ها مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: نمایش خلاق، اختلال های درون نمود، کودکان پیش دبستانی
  • فرشته باعزت* ، نرگس نوری زاده صفحات 58-68
    زمینه و هدف
    یکی از شروط اساسی یادگیری، توجه کرن است و کودک پیش از آن که فرایند یادگیری را آغاز کند، باید بر تکلیف توجه کند؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بسته آموزشی- شناختی دانشگاه یوتا بر ابعاد توجه پایدار، انتخابی، و انتقالی کودکان خردسال بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 24 کودک 4 تا 5 سال از مهدکودک های شهرستان بابلسر در سال 1395 بود که به روش نمونه گیری در دسترس و بر حسب شرایط ورود به پژوهش انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. قبل از آموزش پیش آزمون های ویسکانسین (گرانت و برگ، 1948) ، استروپ (ریدلی استروپ، 1935) و عملکرد مداوم (رازولد، 1956) بر روی هر دو گروه به طور همزمان اجرا شد، سپس آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 20 جلسه 45 دقیقه ای، روش های آموزش شناختی را دریافت کردند، اما گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکرد. در نهایت هر دو گروه در مرحله پس آزمون نیز مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل ازتحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد بین میانگین نمرات گروه آزمایش و گواه در ابعاد توجه انتخابی و انتقالی در سطح تفاوت معناداری وجود دارد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه توجه و ابعاد آن به عنوان یکی از مهارت های شناختی اساسی هستند بنابراین بر اساس نتایج پژوهش حاضر، بسته آموزشی– شناختی دانشگاه یوتا با در نظر گرفتن آموزش مهارت های شناختی موجب افزایش توان توجه در کودکان خردسال شده است.
    کلیدواژگان: بسته آموزشی دانشگاه یوتا، ابعاد توجه، کودکان خردسال
  • اکرم احمدی، زهره رئیسی* صفحات 69-79
    زمینه و هدف
    حضور کودک مبتلا به هر نوع ناتوانی، تنیدگی فزاینده ای را به هر یک از اعضای خانواده تحمیل می کند بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم شهر اصفهان در سال 1396 تشکیل دادند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایدهی شدند و به دلیل ریزش نمونه، 10 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه گواه باقی ماندند. ابزار پژوهش پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. افراد گروه آزمایش، 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند ولی برای گروه گواه هیچ مداخله ای اعمال نشد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و مولفه های آن (تحمل پریشانی هیجانی، برآورد ذهنی پریشانی، و تنظیم تلاش ها برای تسکین پریشانی) تاثیر مثبت دارد (0/05>p) ولی مداخله نتوانست مولفه تحمل جذب شدن به وسیله هیجانات منفی را بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با افزایش انعطاف پذیری روان شناختی و دیگر شاخص های سلامت روان مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم می تواند در افزایش تحمل پریشانی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، مادران دارای کودک مبتلا به اوتیسم
  • فرشته عباسی، شهرام سلیمانی، علی اکبر ارجمند نیا* صفحات 80-92
    زمینه و هدف
    یکی از روش های درمانی نوینی که توجه درمانگران حوزه اختلال اتیسم را به خود جلب کرده است، مداخله های مرتبط با فعالیت های حرکتی و بدنی است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مهارت های دیداری- حرکتی کپارت بر کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات تک بررسی است. نمونه مورد مطالعه شامل 3 نفر از کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم در دامنه سنی 5 تا 14 سال شهر تهران در سال 97-1396 بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در 10 جلسه 45 دقیقه ای مورد مداخله قرار گرفتند. در این پژوهش نخست به وسیله ثبت فاصله زمانی، خط پایه رفتار کلیشه ای مشاهده و ثبت شد و برنامه های مداخله ای ادراک دیداری- حرکتی کپارت ارائه شد و سپس به وسیله ثبت فاصله زمانی تعداد وقوع رفتار کلیشه ای، بلافاصله بعد از برنامه درمانی در دو مرحله مورد مشاهده و ثبت قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل دیداری درون موقعیتی و بین موقعیتی برای داده های آزمودنی میانگین نمرات مربوط به رفتارهای کلیشه ای برای هر 3 آزمودنی به ترتیب به طور معناداری از مرحله خط پایه (8/12، 10، 8/4) به مرحله مداخله (4/3، 2/4، 2/2) کاهش پیدا کرده است. همچنین شاخص PND نشان می دهد که میزان همپوشی بین نقاط خط پایه و مدخله با 100 درصد اطمینان موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که تمرین های ادراکی حرکتی مبتنی بر دیدگاه کپارت می تواند به عنوان یکی از روش های کاهش رفتار کلیشه ای کودکان اوتیستیک به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مهارت های دیداری- حرکتی کپارت، رفتار کلیشه ای، اختلال طیف اتیسم
  • لیلا مقتدر* صفحات 93-101
    زمینه و هدف
    آسیب شنوایی از جمله نا توانی هایی است که می تواند منجر به کاهش سلامت روانی مادران و در نتیجه اختلالات رفتاری در کودک شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین پیش بینی اختلالات رفتاری کودکان با آسیب شنوایی بر مبنای روان بنه های هیجانی سازش نا یافته مادران انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان با آسیب شنوایی شهرستان رشت در سال 1396 بودند که به کلینیک ناشنوایی پژواک شهرستان رشت رجوع کرده بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 140 نفر از این مادران بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به پرسشنامه های اختلالات رفتاری (آیبرگ، 1978) و روان بنه های سازش نایافته (یانگ، 1998) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین روان بنه های سازش نا یافته مادر و اختلالات رفتاری کودکان با آسیب شنوایی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (0/01>P). همچنین روان بنه های خودگردانی، گوش به زنگی، و محدودیت مختل در مادران توانستند اختلال رفتاری کودک را پیش بینی کنند. در این میان روان بنه گوش به زنگی (01/0>P ،76/2t= ،253/0=B) بیش از روان بنه های دیگر عامل پیش بینی کننده معنادار اختلال رفتاری است.
    نتیجه گیری
    اصلاح روان بنه های هیجانی مادران و در نتیجه ارتباط موثر با کودک با آسیب شنوایی می تواند موجبات کاهش اختلالات رفتاری و در نتیجه بهبود سلامت روانی آنها را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: روان بنه هیجانی سازش نایافته، اختلال رفتاری، آسیب شنوایی
  • هانیه قاسمیان مقدم، مهدی سهرابی* ، حمیدرضا طاهری صفحات 102-114
    زمینه و هدف
    یکی از راهکارهای اساسی در بهبود مشکلات حافظه فعال کودکان با اختلال یادگیری خاص، انجام فعالیت بدنی هدف دار است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تمرینات ادراکی- حرکتی پاریاد بر حافظه فعال کودکان با اختلال یادگیری خاص بود.
    روش
    پژوهش حاضر، از نوع نیمه تجربی و از حیث هدف، کاربردی، با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. در این مطالعه، تعداد 24 نفر از کودکان پسر 9-7 سال مبتلا به اختلال یادگیری خاص شهر مشهد در سال تحصیلی 1397-1396 انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی و گواه جایدهی شدند. گروه تجربی، به مدت 20 جلسه، هر جلسه 30 دقیقه و با تکرار پنج روز در هفته تمرینات ادراکی- حرکتی پاریاد را انجام دادند. گروه گواه نیز در طی این دوره به فعالیت های عادی روزمره خود پرداختند. تغییرات در حافظه فعال آزمودنی ها، قبل و بعد از دوره تمرین، به وسیله آزمون ان بک سنجیده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که تمرینات ادراکی- حرکتی پاریاد موجب بهبود حافظه فعال در گروه تجربی می شود. ؛ تمامی این تغییرات در مقایسه با گروه گواه معنادار بود (0/05p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که تمرینات ادراکی- حرکتی پاریادبا تاثیر بر مناطق مغزی مربوط به حافظه فعال در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص، باعث بهبود این نوع حافظه در آنها می شود.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، حافظه فعال، تمرینات پاریاد
  • قربان همتی علمدارلو* ، حانیه محمداسماعیل بیگی، محمد رئوف انجم شعاع صفحات 115-125
    زمینه و هدف
    دانش‎آموزان با اختلال یادگیری با وجود داشتن توانایی شناختی مطلوب، دچار مشکلات هیجانی- اجتماعی هستند و در مهارت‏ هوش هیجانی ضعیف عمل می‏ کنند. محیط خانواده می ‏تواند نقش اساسی در تحول مهارت‏ هوش هیجانی داشته باشد، از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش الگو‏های ارتباطی خانواده در پیش ‏بینی هوش هیجانی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت‏ کنندگان پژوهش شامل 83 نفر از دانش‎آموزان تمامی مراکز اختلالات یادگیری شهر شیراز، در پایه‎های تحصیلی سوم تا ششم در سال تحصیلی 96-1395 بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. یرای جمع آوری داده ‏ها از پرسشنامه‏ الگوهای ارتباطی خانواده کوئرنر و فیتزپاتریک (2002) و پرسش نامه‏ هوش هیجانی برادبری و گریوز (2005) استفاده شد.
    یافته‏ ها: نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که جهت‎گیری گفت‎وشنود به صورت مثبت و جهت‎گیری همنوایی به صورت منفی با هوش هیجانی رابطه دارد (0/01>P). همچنین یافته‎های رگرسیون چندگانه نشان داد که جهت‎گیری گفت وشنود پیش‎بینی‏ کننده مثبت و معنی‏دار (0/001>P) هوش هیجانی و خرده مقیاس‏های آن، و جهت‎گیری همنوایی (0/05> p) پیش‎بینی‏ کننده منفی و معنی‏دار مدیریت روابط و هوش هیجانی است.
    نتیجه ‏گیری: با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که کودکان با اختلال یادگیری خاص در خانواده‏ هایی که به بحث و تبادل نظر آزاد تشویق می‎شوند می ‏توانند هوش هیجانی مطلوبی را تجربه کنند و بالعکس در خانواده‎های که به طور مداوم همنوایی و یکسان بودن نگرش‎ها و باورها تاکید می شود، مدیریت روابط و هوش هیجانی ضعیف تری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: الگو های ارتباطی خانواده، هوش هیجانی، دانش آموزان، اختلال یادگیری خاص
  • طاهره سادات میرقائمی* ، پرویز شریفی درآمدی، غلامعلی افروز صفحات 126-136
    زمینه و هدف
    کودکان با نشانگان داون به علت نارسایی در تحول مغزی و شلی عضلات در دوران اولیه تحول، در صحبت کردن و مهارت های کلامی دارای تاخیر هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخلات روان شناختی خانواده محور بر افزایش توانایی های کلامی کودکان دبستانی با نشانگان داون انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان دبستانی 10 تا 11 ساله شهر تهران با نشانگان داون بودند که در سال تحصیلی 96- 1395 مشغول به تحصیل بودند. از بین آنها30 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 3 ماه در 24 جلسه مداخلات روان شناختی خانواده محور را دریافت کردند درحالی که گروه گواه مداخله ای در این زمینه دریافت نکردند. ابزار پژوهش، نسخه نوین هوش آزمای تهران – استنفورد بینه (افروز و کامکاری، 1385) بود که در مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد مداخلات روان شناختی خانواده محور به افزایش توانایی های کلامی دانش آموزان با نشانگان داون تحت مداخله منجر می شود. همچنین، این مداخلات سبب ارتقاء استدلال سیال کلامی، دانش کلامی، استدلال کمی کلامی، پردازش دیداری – فضایی کلامی، و حافظه فعال کلامی دانش آموزان با نشانگان داون می شود (سطح معناداری 0/05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مداخلات روان شناختی خانواده محور با آموزش راهبردهای لازم به خانواده ها توانسته است باعث بهبود عملکرد کلامی کودکان با نشانگان داون شود. استلزام های نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی خانواده محور، نشانگان داون، هوشبهر
  • کریم عبدالمحمدی* ، فرهاد غدیری صورمان آبادی، عسگر چوبداری، نیلوفرالسادات سیدپورمند صفحات 137-145
    زمینه و هدف
    اختلال نافرمانی مقابله ای، یکی از مشکلات رایج دوران کودکی است که مجادله، خصومت و عدم فرمانبرداری از بزرگسالان مشخصه اصلی این اختلال است. این مطالعه با هدف مقایسه تفکرات پارانوئید و حرمت خود دانش آموزان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است و نمونه مورد مطالعه شامل 40 دانش آموز با اختلال نافرمانی مقابله ای و 40 دانش آموز بدون اختلال نافرمانی مقابله ای در دامنه سنی14 تا 15 سال مقطع راهنمایی شهر تبریز در سال95-96 بوده است که به صورت خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حرمت خود (آیزنک، 1976) و سنجش افکار پارانوئید (گرین و همکاران، 2008) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل t مستقل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای از حرمت خود پایین تر و تفکرات پارانوئید بالاتری نسبت به کودکان بدون اختلال دارا هستند (0/05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد اختلال نافرمانی مقابله ای به طور غیرمستقیم باعث ایجاد مشکلات دیگری مانند کاهش سطح حرمت خود و ایجاد تفکرات پارانوئید نیز می شود. استلزام های نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، تفکرات پارانوئید، حرمت خود
  • محمد شادبافی* صفحات 146-156
    زمینه و هدف
    دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری و اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در استفاده از حافظه فعال و در نتیجه بروزرسانی اطلاعات، نارسایی عمده ای دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه نقش بروزرسانی اطلاعات در حل مسائل ریاضی در دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، اختلال یادگیری، مبتلا به هر دو اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی و یادگیری، و دانش آموزان بهنجار انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه پژوهش تمامی دانش آموزان کلاس پنجم مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 1395-1396بود که از این میان30 نفر مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی،30 نفر مبتلا به اختلال یادگیری، 30 نفر مبتلا به هر دو اختلال یادگیری و نارسایی توجه/ فزون کنشی ، و 30 نفر دانش آموز بهنجار به شیوه در دسترس انتخاب شدند. سپس برای گروه های نمونه 12 مسئله ریاضی طراحی شد که 6 مسئله بدون نیاز به بروزرسانی اطلاعات و 6 مسئله دیگر نیازمند بروزرسانی اطلاعات بود. درنهایت داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی کمترین تفاوت معنی دار، تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد در هر دو نوع مسئله، دانش آموزان بهنجار و دانش آموزان مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی، عملکرد بهتری نسبت به دو گروه دیگر داشته و دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری نیز عملکردشان بهتر از دانش آموزانی بود که همزمان از اختلال یادگیری و نارسایی توجه/ فزون کنشی رنج می برند (0/001>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که ضعف در حافظه فعال می تواند منجر به نارسایی در حل مسائل نیازمند بروزرسانی اطلاعات شود.
    کلیدواژگان: حل مسئله ریاضی، بروزرسانی اطلاعات، نارسایی توجه -فزون کنشی، اختلال یادگیری
  • فرشته رادمهر*، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 157-169
    زمینه و هدف
    مفهوم گسترده رفتار پر خطر، سلسله ای از رفتار ها را در بر می گیرد که نه تنها برای فرد دارای رفتار های پر خطر و افراد مهم زندگی وی زیان های جدی به بار می آورد، که باعث صدمه غیر عمدی به افراد بی گناه دیگر نیز می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش مهارت های حل مسئله و خودکار آمد پنداری در تبیین رفتار های پرخطر دانش آموزان انجام شد.
    روش
    مطالعه از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق را تمامی دانش آموزان دختر دبیرستانی شاغل به تحصیل در مدارس دولتی ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر رشت در سال تحصیلی 94-95 تشکیل دادند که250 نفر دانش آموز از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های حل مسئله (کسیدی و لانگ، 1996) ، خودکارآمدی اجتماعی نوجوان (کنلی، 1989) و رفتارهای پرخطر (زاده محمدی، احمدآبادی و حیدری، 1390) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین مهارت های حل مسئله و خودکارآمدپنداری با رفتارهای پرخطر رابطه وجود دارد (0/01>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد مهارت های حل مسئله و خودکارآمدپنداری می توانند 8 درصد از رفتارهای پرخطر را پیش بینی کنند (0/0001>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت افزایش مهارت های حل مسئله و خودکارآمدپنداری در دانش آموزان باعث می شود تا کمتر به رفتارهای پرخطر بپردازند و برای حل مسائل خود از راهبردهای حل مسئله مختلف استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های حل مسئله، خودکارآمدپنداری، رفتارهای پرخطر، دانش آموزان
  • طاهره شیدایی فیروزآبادی، مهشید تجربه کار*، افسانه توحیدی صفحات 170-180
    زمینه و هدف
    نارساخوانی، از شایع ترین انواع اختلال یادگیری است. کودکان نارساخوان با وجود داشتن بهره هوشی بهنجار، دریافت آموزش کافی، نداشتن مشکلات بینایی و شنوایی قادر به یادگیری خواندن حروف و کلمات از طریق آموزش در مدارس آموزش عمومی نیستند. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش آموزش دیویس بر میزان مهارت خواندن و افزایش خلاقیت در دانش آموزان نارساخوان پسر پایه دوم و سوم دبستان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی، طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان نارساخوان دوره ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 95-94 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 دانش آموز انتخاب، سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر کدام 15 نفر) جایدهی شدند. به منظور گردآوری داده ها از آزمون هوش ریون کودکان (رحمانی و عابدی،1383) ، آزمون خواندن نما (کرمی نوری و مرادی،1387) و آزمون خلاقیت تورنس (1387) فرم تصویری A و B استفاده شد. ابتدا این آزمون ها در هر دو گروه آزمایش و گواه اجرا شد، سپس روش آموزش دیویس بر روی دانش آموزان گروه آزمایش در 15 جلسه 45 دقیقه ای به کار گرفته شد. در پایان مجددا آزمون خواندن نما وخلاقیت تورنس فرم B بر روی هر دو گروه اجرا شد. داده های به دست آمده با ساتفاده از آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میزان مهارت خواندن دانش آموزان در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد. (0/01. (P < همچنین بین خلاقیت دو گروه نیز تفاوت معناداراست (0/05P <).
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته روش آموزش دیویس موجب بهبود مهارت های خواندن و خلاقیت در دانش آموزان نارساخوان می شود.
    کلیدواژگان: روش دیویس، مهارت خواندن، خلاقیت، دانش آموز نارساخوان
  • تکتم کاظمینی، زهره سپهری شاملو*، علی مشهدی، مرتضی مدرس غروی صفحات 181-192
    زمینه و هدف
    کنش انعکاسی والدینی، یک مولفه ضروری برای حساسیت والدینی و پاسخ رفتاری مناسب به نشانه ها و پیام های کودک است. این قابلیت نشان می دهد که والد تا چه اندازه می تواند نسبت به حالات درونی کودک، واکنش مناسب و کافی نشان دهد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های کنش انعکاسی والدینی در والدین کودکان با تشخیص اختلال اضطراب جدایی است.
    روش
    این مطالعه، پژوهشی کیفی با طرح پدیدارشناسی تفسیری است. نمونه پژوهش حاضر را تعداد 22 مشارکت کننده (9 مرد و 13 زن) از والدین دارای فرزند مبتلا به اختلال اضطراب جدایی شهر مشهد در سال 1397 تشکیل می دهد. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و سپس با استفاده از روش دیکلمن کدگذاری و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مصاحبه ها منجر به استخراج 759 کد اولیه، 24 مفهوم، و 7 مقوله مشتمل بر ناتوانی در به رسمیت شناختن فرزند، مراقبت و حفاظت بیش از حد از فرزند، درهم تنیدگی با فرزند، ناتوانی در درک نیازهای فرزند، عدم پاسخ گویی به موقع به فرزند، اجبار کودک برای تغییر رفتار، و انتقال نیازهای دلبستگی خود در ارتباط با فرزند است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر ضمن تاکید بر عوامل والدینی موثر بر اضطراب جدایی، تاثیر کنش انعکاسی والدینی در ارتباط با فرزندان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی را تایید می کند که باید در مداخلات مربوط به این کودکان مورد توجه قرار گیرد. به ویژه باید به والدین این کودکان در زمینه کنش انعکاسی آموزش داده و توانمندی آن ها را در این مورد ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، اضطراب جدایی، کنش انعکاسی والدینی
  • کیومرث تقی پور، شهروز نعمتی* صفحات 193-208
    زمینه و هدف
    اختلال طیف اوتیسم اختلال پیچیده عصب-تحولی است که عملکردهای مختلف فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد، روی آوردهای مداخله ای مختلف برای کمک به این گروه از افراد مورد استفاده قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه مروری نظامند توانبخشی اختلال طیف اوتیسم از طریق فناوری کمکی است.
    روش
    در این پژوهش، با استفاده از کلیدواژه های تخصصی فناوری کمکی، فناوری آموزشی، و فناوری یادگیری در حوزه اختلال طیف اوتیسم و جستجوی آنها در پایگاه های اطلاعات پژوهشی تخصصی ایران و جهان در بین سال های 2017-1993، یافته ها و اطلاعات مورد نظر جهت دستیابی به هدف پژوهش مورد واکاوی قرار گرفت.
    یافته ها
    طرح های تک آزمودنی (با 48 درصد) بیشترین فراوانی را در بین انواع مطالعات دارند. از بین 48 مقاله پژوهشی انتخاب شده، بیشتر پژوهش های انجام شده در ارتباط با کاربرد فناوری کمکی برای بهبود هر یک از مهارت های شناختی، رفتاری، و اجتماعی افراد دارای اختلال طیف اوتیسم هستند (هر کدام با فراوانی 11). از بین فناوری های به کار برده شده، استفاده از نرم افزارهای آموزشی در اختلال طیف اوتیسم از بیشترین فراوانی (با فراوانی 17) برخوردار بودند. مراکز استثنایی، و استفاده ترکیبی از چندین موقعیت کارآموزی با فراوانی مجموع 33 پژوهش، پرکاربردترین موقعیت های کارآموزی هستند. به علاوه، سنجش انفرادی شده آزمودنی ها، مشارکت خانواده، و پشتیبانی مداوم به ترتیب در 25، 21، و 16 پژوهش مورد توجه قرار گرفتند. نتایج بیشتر پژوهش های انجام شده حکایت از اثربخشی مثبت فناوری کمکی در اختلال طیف اوتیسم دارند.
    نتیجه گیری
    نقش جبرانی برای توانبخشی ناتوانی از طریق فناوری کمکی مانند الگودهی ویدئویی، واقعیت مجازی، سیستم ارتباطی تبادل تصویر، و روبات انسان نما، عامل اصلی در تبیین استفاده از جایگاه فناوری کمکی برای اختلال طیف اوتیسم است. بر اساس نتایج مطالعات مختلف انجام شده، باید توجه داشت که طراحی برنامه های فناوری کمکی در حوزه های ناتوانی های تحولی و ارزیابی اثربخشی آن بر روی گروه افراد دارای اختلال طیف اوتیسم در ایران ضروری است.
    کلیدواژگان: فناوری کمکی، اختلال طیف اتیسم، مطالعه مروری نظامند
|
  • Page 0
  • Farhad Asghari*, Mohammad Akhavan , Reza Ghasemi Jobaneh Pages 1-10
    Background and Purpose: Social skills are the important part of individual growth and the lack of it in a long term has a serious impact on the child. The purpose of this study was to determine the effect of storytelling method on social skills in children with Down syndrome.
    Method
    The present study was a semi-experimental design with two experimental and control groups with pre-test and post-test. The Sample for study consisted of 22 students with Down syndrome aged 6 to 8 years old in Rasht in 2015-2016 selected by purposeful sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. Then Leiter International Performance Scale (1990) was performed on both groups. The experimental group received training in 8 sessions of 60 minutes, using storytelling techniques. To analyze the data, covariance analysis was used.
    Results
    The results showed that storytelling method improves social skills (Collaboration, assertiveness and self-control) in children with Down syndrome (P<0.01).
    Conclusion
    The storytelling method improves linguistic and communication skills such as auditory accuracy, increased comprehension of meanings of words, ability to listen and speak That consequently Social skills are also positively affected. Thus The social skills of children with Down syndrome can be improved by using the storytelling method.
    Keywords: Down syndrome, storytelling, social skills
  • Reza Shabahang*, Mahnaz Khosrojavid , Alireza Ahmadi Pages 11-21
    Background and Purpose: The quality of life of parents of children with special needs and the factors affecting it is an important issue that needs to be studied and explained carefully. Numerous variables and factors have been investigated in different studies to explain the quality of life of these parents. However, the present study was conducted to investigate the relationship between attitude and resiliency with the quality of life of parents of children with special needs.
    Method
    The present study was a descriptive correlational study. The population consisted of the parents of all children with special needs in Rasht city in 2015-2016. Among them, 110 parents (55 mothers & 55 fathers) were selected by convenience sampling. For collecting data, attitudes of parents towards their mentally retarded children (Govender, 2002), the Conner-Davidson resilience scale (Connor & Davidson, 2003) and WHOQOL-BREF (1996) were used. Finally, the data were analyzed by Pearson correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    Results of the study indicated that attitude and resiliency of parents of children with special needs have a significant correlation with their quality of life; and that attitude (β = - 0.30) and resiliency (β=0/47) can significantly predict the quality of life of parents of children with special needs (p<.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, attitude and resiliency are among the factors affecting the quality of life of parents of children with special needs. Implications of the results have been discussed in the article.
    Keywords: Quality of life, attitude, resiliency, parents of children with special needs
  • Mohammad Javad Aghajani*, Syydi Somayi Mosavi , Samiri Asadi Pages 22-33
    Background and Purpose: The presence of a child with disability or disease is the source of a great deal of stress for parents, especially for mothers, because they experience more stress, feeling of guilt, and fatigue. The present study aimed at investigating the effect of positive psychotherapy on increasing the psychological well-being and hardiness in mothers of children with special needs.
    Method
    This semi-experimental study was of pretest-posttest design with nonequivalent group. The research population consisted of mothers of children with special needs in Roodsar city of Iran in 2017. Using convenience sampling, 30 students were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 students per group). Prior to the training, both groups completed the psychological well-being scale (Reef, 1989), and hardiness questionnaire (Kobasa, 1986). The experimental group underwent ten 90-minute sessions of positive psychotherapy, while the control group received no intervention. Analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data.
    Results
    Data analysis by ANCOVA showed that the experimental group scored significantly higher than the control group in psychological well-being and hardiness (P < 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, positive psychotherapy can increase the mental health indices and life quality of mothers of children with special needs through developing positive thoughts and schemes.
    Keywords: Positive sychotherapy, psychological well-being, hardiness, children with special needs
  • Masoumeh Bazoolnejad , Jahanshah Mohammadzadeh Mohammadzadeh*, Vahid Ahmadi , Kurosh Sayemiri , Shahram Mami Pages 34-46
    Background and Purpose: Research evidence suggests that cognitive development is a critical factor in shaping the personality. This study aimed to investigate the effect of educational intervention based on Quinn's training program on the personality traits (curiosity, devotion to a passion, persistence, a tolerance for failure, and self-control) of preschool children.
    Method
    This experimental study was of pretest-posttest-follow-up design with a control group. The population of the study included the mothers of all 5-year old children presenting the kindergartens and preschools of District 3 of Tehran in the academic year of 2017-2018. A sample of 80 mothers selected by cluster sampling method was randomly divided into two groups of 40. Research tools included pediatric volitional questionnaire (Geist& Kielhofner, 1998), self-control scale (Kendall & Wilcox, 1979) and frustration discomfort scale (Harrington, 2005). The experimental group underwent Quinn's training program in seven 90-minute sessions. Data were analyzed using repeated measure analysis of covariance.
    Results
    Findings of the study showed that Quinn's training program had a significant effect on the personality traits (curiosity, devotion to a passion, persistence, a tolerance for failure, and self-control) of preschool children and that this effect was constant in the follow-up phase (P˂0.01).
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, Quinn's training program affected the personality traits of the children by making positive changes in their mothers, e.g. increasing the emotional intelligence.
    Keywords: Quinn's training program, personality traits, preschool children
  • Nikoo Farahzadi _Mojtaba A Miri Majd*_Saeedeh Bazzazian Pages 47-57
    Background and Purpose: Internalizing disorders have long-term impacts on the level of behavioral, physical, cognitive and emotional reactions in children. The present study was conducted to investigate the effect of creative drama on decreasing internalizing disorders in pre-school children.
    Method
    This quasi-experimental study was of pretest-posttest control group design. The research population consisted of all preschool girls studying at West Tehran preschools in the academic year of 2014-2015. The sample included 30 children selected by cluster sampling and assigned randomly either to the experimental or the control group. Then, the children of the experimental group underwent ten 45-minute sessions of creative drama training. child behavior checklist (Achenbach, 2001) was used as the research tool in the screening, pretest and posttest phases. Finally, the collected data were analyzed through SPSS by using analysis of covariance.
    Results
    Findings revealed that creative drama had a significant effect on decreasing the isolation/depression and anxiety/depression sub-scales of internalizing disorders in the experimental group (p<0.05). However, it had no effect on the physical complaints.
    Conclusion
    By creating mental dynamism and by leading to externalization of feelings which could not be previously expressed, creative drama can decrease internalizing disorders in children. Therefore, child psychologists and therapists can consider creative drama as a therapeutic method in the treatment of internalizing disorders.
    Keywords: Creative drama, internalizing disorders, preschool children
  • Fereshte Baezzat*, Narges Nourizade Pages 58-68
    Background and Purpose: Attention is one of the essentials conditions of learning, and before starting the process of learning, the child must pay attention to the task. Therefore, present study was conducted to examine the effect of learning and cognition program of University of Utah on the (sustained, selective and shifting) dimensions of attention in young children.
    Method
    It was a semi-experimental study of control group design. The study sample consisted of 24 children in the 4-5 age range presenting the kindergartens of Babolsar in 2016, selected through convenience sampling based on entrance conditions of the research and randomly assigned to either the experimental or the control group. Wisconsin card sorting test (Grant and Berg, 1948), Stroop (Ridley Stroop, 1935), and continuous performance test (Rozvold, 1956) were performed on both groups simultaneously. Then, the experimental group underwent twenty 45-minute sessions of learning and cognition program of University of Utah, while the control group received no training. Finally, the posttest was performed for both groups.
    Results
    Results of the multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that there was a significant difference in the mean score of experimental and control group in selective and shifting attentions (p <0.05).
    Conclusion
    Whereas attention and its dimensions are considered as one of the essential cognitive skills; therefore, based on the results of the present study, it can be concluded that learning and cognition program of University of Utah, considering the training of cognitive skills, can increase the ability of attention in young children.
    Keywords: Learning, cognition program of University of Utah, dimensions of attention, young children
  • Akram Ahmadi , Zohreh Raeisi * Pages 69-79
    Background and Purpose: Presence of a child with a disability may be the source of a great deal of stress for any member of the family. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of acceptance and commitment therapy (ACT) on distress tolerance of mothers with autistic children.
    Method
    This semi-experimental study was of pretest-posttest control group design. The research population consisted of all mothers with autistic children in Esfahan in 2017, of whom 30 were selected by convenience sampling and then randomly assigned to the experimental or control group (n= 15 per group). However, due to the dropout, only 10 subjects remained in the control group and 12 in the experimental one. Distress tolerance scale (Simons & Gaher, 2005) was used for data collection. The experimental group underwent eight 90-minute sessions of group therapy based on acceptance and commitment, while the control group received no intervention. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results showed that acceptance and commitment therapy had a positive effect on distress tolerance and its components (emotional distress tolerance, distress appraisal, and distress regulation) (p<0.05), but it was of no effect on distress absorption by negative emotions (p<0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, it can be concluded that acceptance and commitment therapy can be effective in increasing the distress tolerance of mothers with autistic children by promoting their psychological flexibility and other mental health indices.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, distress tolerance, mothers with autistic children
  • Fereshte Abbasi , Shahram Soleimani , Ali Akbar Arjmandnia * Pages 80-92
    Background and Purpose: Among the new therapeutic methods that have attracted the attention of autistic therapists are the interventions related to motor and physical activities. This study was conducted to investigate the effect of Kephart's visual-motor skills on reducing the stereotypic behaviors of children with autism spectrum disorders.
    Method
    The present study was a single-case study. The study sample consisted of three 5-14-year-old children with autism spectrum disorder living in Tehran during 2017-2018, selected through convenience sampling. They underwent an intervention of 10 sessions of 45 minutes.
    Initially, stereotypic behaviors were observed at the baseline and recorded by interval recording. After that, Kephart's visual-motor perception intervention programs were presented, and then again the occurrence of stereotypic behaviors was immediately observed and recorded by interval recording in two stages.
    Results
    The results of in-situ and inter-situ visual analysis of the subjects' data showed that the mean score of stereotypic behaviors for all three subjects decreased significantly from the baseline (4.8, 10, and 12.8) to the intervention phase (2.2, 4.2, and 3.4). Also, PND showed that the overlap of baseline and intervention points was effective with 100 percent confidence.
    Conclusion
    Results indicate that the perceptual motor activities based on Kephart approach, can be used as one of the methods to decrease the stereotypic behaviors in children with autism.
    Keywords: Kephart's visual-motor skills, stereotypic behavior, autism spectrum disorders
  • Leila Moghtader * Pages 93-101
    Background and Purpose: Hearing impairment is one of the disabilities that can lead to mental health decline in mothers, which in turn may cause behavioral disorders in children. Present study was conducted to predict behavioral disorders in children with hearing impairment, based on maladaptive emotional schemas of their mothers.
    Methods
    It was a descriptive correlational study. The research population consisted of the mothers of all children with hearing impairment who had referred to Pezhvak Deaf Health Clinic in Rasht in 2017. Of these mothers, 140 were selected by purposive sampling to complete child behavior inventory (Eyberg, 1978) and maladaptive schema questionnaire (Yang, 1998). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression.
    Results
    Findings showed that there was a significant positive relationship between maladaptive schemas of the mothers and the behavioral disorders in children with hearing impairment (P <0.01). Also, the schemas of impaired autonomy, impaired vigilance, and impaired limits in mothers could predict the behavioral disorders in their children. Among these schemas, the vigilance was a more significant predictor of the behavioral disorders (B= 0.235, t= 2.76, p<0.01).
    Conclusion
    Modifying the emotional schemas of mothers and, as a result, their effective communication with their child suffering from hearing impairment can reduce behavioral disorders in the children and improve their mental health.
    Keywords: Maladaptive emotional schema, behavioral disorder, hearing impairment
  • Hanieh Ghasemian Moghadam , Mahdi Sohrabi*, Hamidreza Taheri Pages 102-114
    Background and Purpose: One of the basic strategies to reduce the working memory problems in children with specific learning disorder is goal-oriented physical activity. The purpose of this study was to investigate the effects of Paaryaad perceptual-motor exercises on the working memory of children with specific learning disorder.
    Method
    It was an applied semi-experimental study with pretest-posttest control group design. In this study, twenty-four 7-9-year-old boys with specific learning disorder in Mashhad were selected in the academic year of 2017-2018 and assigned randomly to either the experimental or the control group. The experimental group was subjected to twenty 30-minute sessions of Paaryaad perceptual-motor exercises, repeated five days per week. During this period, the control group performed its routine activities. Changes in the working memory of the subjects were measured by N-back test before and after the intervention.
    Results
    Findings of the study showed that Paaryaad perceptual-motor exercises improved the working memory of the experimental group. All these changes were significant in comparison to the control group (P <0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it can be concluded that Paaryaad perceptual-motor exercises, affecting the brain areas involved in the working memory, can improve this type of memory in children with specific learning disorder.
    Keywords: Learning disorder, working memory, Paaryaad exercises
  • Ghorban Hemati Alamdarloo*, Haniye Mohammad Esmmaeelbeygi , Mohammad Raof Anjomshoaa Pages 115-125
    Background and Purpose: Despite having desired cognitive ability, students with learning disorder suffer from social and emotional problems and act weakly in emotional intelligence skills. The family environment can play an essential role in the development of emotional intelligence skills. Family environment can play an essential role in the development of emotional intelligence skill. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of family communication patterns in predicting emotional intelligence of students with specific learning disorder.
    Method
    The study was of descriptive correlational design. The participants were 83 students studying at grades 3 to 6 in the learning disorder centers of Shiraz in the academic year of 2016-2017. They were selected through convenience sampling. To collect the data, family communication patterns questionnaire (Koerner & Fitzpatrick, 2002) and Emotional Intelligence Test (Bradberry & Greaves, 2005) were used.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient showed that conversation orientation had a positive correlation with emotional intelligence (p<0.01), while the conformity orientation was negatively correlated with the emotional intelligence (p <0.01). Also, results of multiple regression indicated that conversation orientation was a positive significant predictor of emotional intelligence and its subscales (p<0.001); while, conformity orientation was a negative significant predictor of relationship management and emotional intelligence (p<0.05).
    Conclusion
    According to the findings of the research, it can be stated that children with specific learning disorder who are encouraged to have free discussion and conversation in the family, can enjoy the desired emotional intelligence. In the contrary, children of families that continuously insist on conformity of beliefs and attitudes will have a weaker relationship management and emotional intelligence.
    Keywords: Family communication patterns, emotional intelligence, students, specific learning disorder
  • Tahereh Sadat Mirqaemi*, Parviz Sharifi Daramadi , Gholam Ali Afrouz Pages 126-136
    Background and Purpose: Due to the impaired brain development and muscle hypotonia in the early development period, children with Down syndrome suffer from delay in speech and verbal skills. The present study was conducted to investigate the effect of family-centered psychological interventions on the enhancement of verbal ability in primary school children with Down syndrome.
    Method
    This semi-experimental study was of pretest-posttest control group design. The research population consisted of all 10-11-year-old primary school children with Down syndrome in Tehran in the academic year of 2016-2017. Among them, 30 were selected by purposive sampling and then randomly assigned to either the experimental or the control group. The experimental group received 24 sessions of family-centered interventions within three months, while the control group received no intervention. The research instrument, i.e. the new version of Tehran Stanford – Binet intelligence scale (Afrooz & Kamkary, 2006), was performed for both groups at the pretest and posttest sessions. Data were analyzed by the analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    The findings indicated that family-centered psychological interventions can improve the verbal ability of students with Down syndrome. Also, these interventions can enhance the verbal fluid reasoning, verbal knowledge, verbal quantitative reasoning, verbal visual-special process, and verbal working memory of students with Down syndrome (p<.05).
    Conclusion
    Based on the results of this research, family-centered psychological interventions can improve the performance of children with Down syndrome through training the required strategies to the families. Implications of the findings are discussed in the article.
    Keywords: Family-oriented psychological interventions, Down syndrome, IQ
  • Karim Abdolmohammadi*, Farhad Ghadiri Sourman Abadi , Asgar Choubdari , Niloufar Sadat Seyed Pourmand Pages 137-145
    Background and Purpose: Oppositional defiant disorder (ODD) is a common childhood disorder that is mainly characterized by argumentative, hostile, and disobedient behavior towards adults. This study was conducted to compare the paranoid thoughts and self-esteem in students with and without ODD.
    Method
    This was a causal-comparative research. The sample was consisted of 40 students with ODD and 40 students without ODD, aged 14-15, studying at the middle schools of Tabriz in 2016-2017, and selected by multi-stage cluster sampling. To collect data, self-esteem index (Eysenck, 1976), and paranoid thought scale (Green, et al., 2008) were used. Data were selected by independent T-test.
    Results
    The results of data analysis showed that children with ODD have lower self-esteem and more paranoid thoughts in comparison to the children without ODD (p<.05).
    Conclusion
    Regarding the research results, it seems that ODD can indirectly lead to other problems like lower self-esteem and formation of paranoid thoughts. Implications of the findings are discussed in the article.
    Keywords: Oppositional defiant disorder, paranoid thoughts, self-esteem
  • Mohammad Shadbafi * Pages 146-156
    Background and Purpose: Students with attention deficiency/hyperactivity disorder (ADHD) and students with learning disability (LD) have a significant impairment in the working memory and consequently, in updating the information. The present study was conducted to compare the role of information updating in solving mathematical problems by students with ADHD, students with LD, students with the comorbidity of ADHD and LD, and typically developing students.
    Method
    This research was of casual-comparative design. The research population included all students of the 5th grade of primary school studying in the city of Tabriz in the academic year of 2016-2017. A sample of 30 students with ADHD, 30 students with LD, 30 students with ADHD and LD, and 30 normal students were selected by convenience sampling. Then 12 mathematical problems were presented to the sample groups. 6 problems did not need updating information, whereas the other 6 ones needed it. Finally, data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and least significance difference test.
    Results
    Findings showed that in both type of mathematical problems, normal students and students with ADHD performed significantly better than other groups and that students with LD performed better than students with Comorbidity of ADHD and LD.(p<.001).
    Conclusion
    According to results, it can be concluded that impairment in working memory can lead to deficits in solving the problems that need updating information.
    Keywords: Mathematical problem solving, updating information, ADHD, LD
  • Fereshteh Radmehr *, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh Pages 157-169
    Background and Purpose: High risk behaviors, in their comprehensive concept, include a series of behaviors which not only seriously damage the person himself and the individuals important in his life, but also can cause unintentional damages to others. This study was conducted to investigate the role of problem solving skills and self-efficiency in explaining the high risk behaviors of students.
    Method
    It was a corelational study. The research population included all the female students studying at the public secondary schools of District 2 of Rasht in the academic year of 2015-2016. 250 students selected by cluster sampling completed the problem solving scale (Cassidy & Long, 1996), adolescent social self-efficiency scale (Kenly, 1989), and risk-taking scale (Zadeh Mohammadi, Ahmadabadi, & Heidari, 2011).
    Results
    Results of correlation coefficient showed that there is a relationship between problem solving skills and self-efficiency and high risk behaviors (p<.0001). Results of regression analysis revealed that problem solving skills and self-efficiency can predict 8 % of high risk behaviors (p<.0001).
    Conclusion
    Based on the results of the present research, it can be concluded that increase of problem solving skills and self-efficiency in students can lead them to decrease their high risk behaviors and to use problem solving strategies to solve their problems.
    Keywords: Problem solving skills, self-efficiency, high risk behaviors, students
  • Tahere SheydaeiFirouzabadi, Mahshid Tajrobehkar *, Afsaneh Towhidi Pages 170-180
    Background and Purpose: Dyslexia is one of the most common forms of learning disorders. Despite having normal IQ, receiving adequate training, and not suffering from audiovisual problems, children with dyslexia are not able to learn reading of words and letters through public school education. This study aimed to investigate the effectiveness of Davis training method on the reading skills and creativity enhancement in boy students with dyslexia studying at the second and third grades of primary school.
    Methods
    This was an experimental study with pretest-posttest control group design. Research population included all students with dyslexia studying at the primary schools of Kerman in the academic year of 2015-2016. 30 students were selected through convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or the control group (n=15 per group). Raven Colored Progressive Matrices (Rahmani & Abedi, 2004), NAMA Reading Test (Karami Nouri & Moradi, 2008), and Figural Forms A and B of Torrance Creativity Test (2008) were used to collect data. At the beginning, these tests were performed for both groups, then the experimental group underwent fifteen 45-minute sessions of Davis training method. At the end, NAMA Reading Test and Form B of Torrance Creativity Test were performed for both groups. Data were analyzed by analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    Findings revealed that there was a significant difference in the reading skills of the experimental and control groups (p<.05).
    Conclusion
    According to the findings of this study, Davis training method improves the reading skills and creativity in the students with dyslexia.
    Keywords: Davis method, reading skill, creativity, student with dyslexia
  • Toktam Kazemeini, Zohre Sepehri Shamloo *, Ali Mashhadi, Morteza Moddares Gharravi Pages 181-192
    Background and Purpose: Parental reflective functioning is an essential component of parental sensitivity and appropriate behavioral response to the child's signals and messages. This capacity shows that how much a parent can show appropriate reaction to the child's inner states. The purpose of this study was to identify factors of parental reflective functioning in parents of children with separation anxiety disorder.
    Method
    It was a qualitative research with an interpretative phenomenological design. The sample consists of 22 participants (9 males and 13 females) selected from parents of children with separation anxiety disorder in Mashhad in 2018. Participants were selected by purposive sampling. Data were collected by semi-structured interview, and then coded and analyzed by Diekelman’s method.
    Results
    Results of the interviews analysis led to the extraction of 759 initial codes, 24 concepts, and 7 categories including disability in child recognition, excessive care and protection of the child, fusion with the child, inability to understand the needs of the child, non-response to the child, the coercion of the child to change the behavior and transfer the needs of attachment to the child.
    Conclusion
    While emphasizing the parental factors affecting separation anxiety, the results of this research confirm the effect of parental reflective functioning on children with separation anxiety disorder, which must be noticed in the interventions concerning these children. Particularly, parents of these children must receive training and enhance their capabilities in the field of reflective functioning.
    Keywords: Phenomenology, separation anxiety, parental reflective function
  • Kiumars Taghipour, Shahrooz Nemati * Pages 193-208
    Background and Purpose: Autism spectrum disorder is a complex neurodevelopmental condition that influences different functions of the individual. Several interventional approaches have been used to help this group of individuals. Present study aimed to systemically review the rehabilitation of autism spectrum disorder through assistive technology.
    Method
    Searching the keywords of assistive technology, educational technology, and learning technology in the context of autism spectrum disorder in the specialized national and international research databases of years 1993 to 2017, the information concerning the research objective were collected and then analyzed.
    Results
    Single-case research design has the highest frequency in all types of research (48 %). Most of the 48 research articles selected in the context of improving the cognitive skills and behavioral skills were related to the application of social assistive technology for individuals with autism spectrum disorder (each with a frequency of 11 %). Among the technologies applied, the educational software used for autism spectrum disorder was of the highest frequency (17 %). Centers for exceptional children and combined use of several training settings were the most applied training settings (33% in total). In addition, individualized assessment, family involvement, and ongoing support were studied in 25, 21, and 16 % of the articles, respectively. Results of most researches revealed the positive effectiveness of assistive technology for autism spectrum disorder.
    Conclusion
    The complementary role of assistive technology including video modeling, virtual reality, picture exchange communication system, and humanoid robot for rehabilitation, is the main factor explaining their use for individuals with autism spectrum disorder. Results of different studies indicate that design of assistive technology programs in the arena of developmental disabilities and assessment of their effectiveness on the individuals with autism spectrum disorder in Iran is necessary.
    Keywords: Assistive technology, autism spectrum disorder, systematic review