فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 109، پاییز 1397)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 109، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرین تاتاری، سیدعلی حسینی ، اباصلت برجی صفحات 147-156
    زمینه و هدف
    آموزش پزشکی پاسخگو بایستی افرادی تربیت نماید که علاوه بر توانمندی در حرفه،توانایی پاسخگویی به چالشها و مشکلاتی که ناشی از تغییر نیاز های جامعه و مراقبتهای بهداشتی است را داشته باشند و بتوانند بر روی جامعه ای که در آن خدمت می کنند اثرات مثبت بگذارند. اعضای هیات علمی مهمترین نقش را در نهادینه سازی آموزش پاسخگوایفا می نمایند. دراین مقاله تلاش شده نقش اعضای هیئت علمی درآموزش پزشکی پاسخگو مورد بررسی قرارگیرد.
    روش بررسی
    این مطالعه مروری تحلیلی بوده وبا استفاده از متدولوژی مرور نقادانه طی سه مرحله الف-غربالگری اولیه یا عنوان ب-غربالگری ثانویه بر اساس مطالعه خلاصه و مقدمه مقالات ج-غربالگری ثالثیه: مطالعه اجمالی،اولویت بندی براساس غنای مفهومی ومطالعه کامل مقالات انجام گردید. از 98 مقاله بدست آمده 35مقاله بررسی گردید.
    یافته ها
    اعضای هیئت علمی در راستای توسعه مسئولیت اجتماعی خود ،وظیفه دارنددر رشد اقتصادی و اجتماعی جامعه خود موثر باشند و در ارزش آفرینی ، کارآفرینی و نوآوری ایفای نقش نمایند. برای اجرای آموزش پاسخگو ضروری است اعضای هیئت علمی دانش آموختگانی به جامعه تحویل دهند که علاوه بردانش کافی خودتوامند ساز بوده و دارای توانمندی های حل مساله،تفکر نقادانه،استفاده از فناوری ومنابع اطلاعاتی،برقراری ارتباط،نگرش جامع و جامعه نگر به سلامت،طبابت مبتنی بر شواهد،یادگیری مادام العمرو استدلال بالینی بوده ومتخلق به اخلاق حرفه ای باشند. لازمه این امر تغییر رویکردهاو استراتژی های آموزشی، پژوهشی،ارائه خدمات و گذراز نقش های سنتی است.
    نتیجه گیری
    در سایه تغییر رویکردها و پذیرش نقشهای جدید،اعضای هیئت علمی می توانند درنهادینه نمودن آموزش پزشکی پاسخگو نقش موثر خود راایفا نمایند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، آموزش پزشکی پاسخگو، نقش، هیئت
  • بتول تیرگری، مجید فصیحی هرندی، علی اکبر حق دوست، فریبا شریفی فر صفحات 157-168
    زمینه و هدف
    جایگاه آموزش عالی در فرایند توسعه کشورها بسی رفیع و مورد توجه ملت ها و دولت ها بوده و هست. در بین دوره های مختلف آموزش عالی، تحصیلات تکمیلی وظیفه تربیت نیروی انسانی متخصص در عرصه آموزش، پژوهش و خدمات را بر عهده دارد. در سالهای اخیر، رشد کمی تحصیلات تکمیلی در ایران روندی روزافزون داشته و اکنون بعد کیفی آن مورد توجه سیاستگزاران و تصمیم گیران نظام آموزش عالی است. هدف پژوهش حاضربررسی وضعیت فرایندها و برون دادهای گروه های آموزشی واجد دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی کرمان می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده است و با استفاده از چک لیست انجام شده است. جامعه آماری تحقیق گروه های آموزشی علوم پایه دارای دوره تحصیلات تکمیلی در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان بوده اند. داده های حاصله با استفاده از سنجه های پراکندگی مرکزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    امتیاز کسب شده داشبورد آموزشی تعدادی از گروه های آموزشی مورد بررسی در این مطالعه نشان می دهد که با لحاظ کردن نمره ماکزیمم 72 داشبورد، 39. 1 % گروه ها بیش از 50% امتیاز داشبورد را کسب نموده اند. بیشترین امتیاز کسب شده به ترتیب مربوط به گروه های آمار و اپیدمیولوژی (63. 88%) ، انگل شناسی (62. 5%) و علوم اعصاب (62. 5 %) می باشد.
    نتیجه گیری
    داشبورد از جمله ابزارهای مدیریتی نوین می باشد که با امکان آنالیز و تحلیل شاخص های کلیدی عملکرد، تصمیم گیری را برای دستیابی به اهداف میسر می سازد. ارائه تصویر صحیح از سیستم، شناسایی نقاط ضعف و قوت، تشخیص مسیر استراتژی های اخذ شده و دستیابی به دید کلی از عملکرد زیر مجموعه باعث افزایش توانمندی در تصمیم گیری آگاهانه خواهد داشت و قدرت نظارت بر عملکرد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تحصیلات تکمیلی، داشبورد
  • رضا اسماعیلی ، مجتبی کیانمهر، علیرضا طحانزاده، مهدی احتیاطی، علیرضا قربانی، علی پور فاطمی، حسین موذن، کاظم طحان، عباسعلی عباس نژاد صفحات 169-178
    زمینه و هدف
    فراهم شدن شواهد مربوط به هزینه تمام شده تربیت دانشجو از مهترین اهداف و محور های برنامه تحول و نوآوری آموزش پزشکی است. مطالعه حاضر با هدف محاسبه هزینه تمام شده آموزش دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است. از اطلاعات هزینه جاری و استهلاک دارایی منابع صرف شده برای ارایه خدمات آموزش دانشجو در چهار دانشکده پزشکی، پرستاری و مامایی، پیراپزشکی و بهداشت علوم پزشکی گناباد در سال 1395 استفاده شد. در مطالعه حاضر از دیدگاه ارایه کننده خدمت برای شناسایی هزینه ها و از روش هزینه یابی مرحله ای-کاهشی برای تحلیل داده ها استفاده شد. محاسبات در نرم افزار Excel انجام شد.
    یافته ها
    مجموع هزینه صرف شده برای خدمات آموزش دانشجو 173. 128 میلیون ریال بود. هزینه نیروی انسانی بعنوان بزرگترین طبقه هزینه، 87. 5 درصد از کل هزینه را شامل شد. هزینه متوسط آموزش دانشجویان پزشکی معادل 245, 535, 348 ریال بود. هزینه متوسط سالانه آموزش دانشجو در مقطع کار شناسی ارشد رشته های پرستاری، بهداشت محیط و آموزش بهداشت به ترتیب برابر با 194, 155, 419، 164, 065, 003 و 138, 823, 439 محاسبه شد. در بین رشته های مقطع کارشناسی، بالاترین هزینه آموزش دانشجو مربوط به رشته های علوم آزمایشگاهی معادل 99, 682, 539 بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها این مطالعه، مقادیر هزینه واحد آموزش دانشجو برای آموزش عالی سلامت را نشان داد. بین هزینه واقعی انجام شده برای آموزش و تعرفه (شهریه) مصوب وزارت بهداشت تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد آموزش، اقتصاد سلامت، سرانه آموزش دانشجویان، هزینه واحد، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • حبیبه عباسی ، بابک نصیری، رضا سورانی یانچشمه، مریم مصلح صفحات 179-189
    زمینه وهدف
    کارآفرینی به طور قابل توجهی در دهه گذشته رشد چشمگیری داشته و راه های جدیدی برای اقتصاد نوظهور نشان داده شده است. با این توسعه، آموزش کارآفرینی ضروری شده است. جامعه به دنبال یک راهنما برای ایجاد فرصت های جدید کسب و کار است و به نوآوری به روش های مختلف کمک می کند.
    روش بررسی
    در این پژوهش که از روش تحلیلی و توصیفی استفاده شده است، به منظور درک مفاهیم دانشگاه نسل سوم، کارآفرینی، اقتصاد دانش بنیان، به پیشینه موضوع به صورت مطالعه کتابخانه ای و اسنادی پرداخته شده است. جهت تشریح تاثیر دانشگاه بر اقتصاد و ساختارهای لازم برای حرکت به سوی دانشگاه های نسل سوم، سوابق موجود از طریق جستجو در سایتهای معتبر اینترنتی و مطالعه جدیدترین مقالات و مستندات مرتبط بررسی شده است.
    نتیجه گیری
    نقش ماموریت سوم دانشگاه ها به بستر ساختاری و ملی بستگی دارد. اگر دانشگاه بخواهد ایده های کارآفرینی را ارتقا بخشد، شناسایی موانع سازمانی ضروری است. آنها نیازمند به وجود انبوهی از مدل های کارآفرینی به عنوان الگو برای اجرای کارآفرینی هستند. مهم است که انتظارات صنعت، دولت و دانشگاه و نقش آنها درک شود. هیچ روش منحصر به فرد و بهترین مسیر جهت کمک به توسعه اقتصادی وجود ندارد و رویکردهای مطلوب به شرایط وابسته است. نسخه اصلاح شده مدل سه گانه از دانشگاه - صنعت - دولت می تواند عملکرد دانشگاه ها در اقتصاد را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه نسل سوم، کارآفرینی، اقتصاد دانش بنیان
  • حسن اسلامیان صفحات 190-203
    زمینه و هدف
    از مهمترین روش های بررسی کیفیت آموزش در نظام آموزش عالی، ارزیابی عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیئت علمی از طریق ارزشیابی دانشجویان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان کاربست مولفه های تدریس اثربخش توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی، انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر در نیمسال اول سال تحصیلی97-1396با روش توصیفی- مقطعی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود که از بین آنها 291 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش تعیین شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته تدریس اثربخش بود و تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS 20 در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اعضای هیات علمی از نظر کاربست هر شش مولفه تدریس اثربخش، در مجموع میانگین و انحراف معیار 02/13±82/83 را از مجموع 120 نمره کسب کردند. بر اساس جدول استاندارد مطلوبیت طراحی شده، عملکرد تدریس اثربخش اعضای هیئت علمی، در مجموع در حد نسبتا مطلوبی بوده است و به تفکیک مولفه ها، در مولفه های طراحی تدریس، اجرای تدریس، مدیریت کلاس و ارزشیابی در حد نسبتا مطلوب و در مولفه های روابط انسانی و ویژگی های مطلوب شخصیتی، در حد مطلوب بوده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج پژوهش حاضر بیانگر عدم مطلوبیت عملکرد کلی تدریس اثربخش اعضای هیات علمی بوده است که بیانگر وجود ضعف ها و مشکلات جدی در عملکرد تدریس اثربخش استادان است. بر همین اساس ضروری است مقوله توانمندسازی آموزشی اعضای هیئت علمی، مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، اعضای هیات علمی، ارزشیابی، دانشجویان
  • محمدرضا امیر اسماعیلی، سید حسین صابری، فرشید برخورداری صفحات 204-214
    زمینه و هدف
    متاسفانه در کشور ما، در حالت خوشبینانه دانشگاه ها در نسل دوم یعنی دانشگاه های پژوهش محور قرار دارند و فعالیت چندانی در راستای تبدیل شدن به نسل سوم دانشگاه ها یعنی دانشگاه های کارآفرین ندارند. در زمان کنونی با در نظر گرفتن این که شرایط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دچار تغییر شده است، در دانشگاه ها به سیستمی احتیاج هست که به آموزش و ترویج خلاقیت و روحیه ی کارآفرینی و نوآوری به دانشجویان مستعد و همچنین اعضای هیئت علمی بپردازد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر در دو مرحله انجام پذیرفت. در مرحله اول با استفاده از بررسی متون علمی، ویژگی های دانشگاه کارآفرین شناسایی و سپس چک لیستی معتبر تهیه و در مرحله دوم این چک لیست در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، بررسی و بوسیله آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر طبق این پژوهش و اطلاعات بدست آمده در حیطه های بروکراسی اداری،وضعیت فارغ التحصیلان، میزان توانمندی افراد، وضعیت آموزش و پژوهش رشته های تحصیلی و همچنین ارتباط با صنعت و شرکت های دانش بنیان باید تلاش بیشتری انجام شود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که دانشگاه علوم پزشکی کرمان با توجه به محتوای چک لیست طراحی شده، بحث کارآفرینی را مورد توجه قرار داده و حرکت به سوی دانشگاه نسل سوم را آغاز کرده است، هر چند این اقدامات کافی نیستند اما نشانه ی شروع این فرآیند می باشند.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، دانشگاه نسل سوم، دانشگاه علوم پزشکی موضوعات سیستماتیک
|
  • Farin Tatari, Seyed Ali Hosseini, Abasalt Borji Pages 147-156
    Background and objective
    Accountable medical education should educate people who, in addition to being able to work in the profession, have the ability to respond to the challenges and problems arising from the changing needs of the community and health care, and can have positive effects on the community they serve. Faculty members play the most important role in institutionalizing accountable medical education. This article attempts to investigate the role of faculty members in accountable medical education.
    Methods and Materials: This study is an analytical review and was conducted using the methodology of critical review in three stages: (A) Initial or title screening, (B) Secondary screening based on the study of the abstract and introduction of the articles (C) Tertiary screening: a brief study, prioritization based on conceptual richness and complete study of the articles. Out of 98 articles, 35 papers were reviewed.
    Results
    In order to develop their social responsibility, faculty members have a duty to contribute to the economic and social development of their community and play a role in creating value, entrepreneurship and innovation. For the implementation of accountable education, faculty members must deliver graduates to the community, which, in addition to enough knowledge are capable and have competencies such as problem-solving, critical thinking, the use of technology and information resources, communicating, comprehensive and community-based approach to health, evidence-based medicine, lifelong learning, clinical reasoning and professionalism. This requires changing the approaches and strategies of education, research, providing services and passing traditional roles.
    Conclusion
    In the light of the changing approaches and the acceptance of new roles, faculty members can play an effective role in institutionalizing accountable medical education.
    Keywords: Accountability, Accountable medical education, Role, Faculty member
  • Batool Tirgari, Majid Fasihiharandi, AliAkbar Haghdoost, fariba Sharififar Pages 157-168
    Background and objective
    The place of higher education in the process of development of countries has been very high and it is highly appreciated by nations and governments. Between different higher education courses, Postgraduate education is responsible for training a human resource specialist in the field of education, research and services. There has been a growing trend in the quantitative growth of postgraduate education in Iran and now its qualitative aspect is of interest to policy-makers and decision makers of higher education. The purpose of this study is to investigate the status of processes and outcomes of educational departments with postgraduate courses at Kerman University of Medical Sciences
    Methods and Materials: The study employed a descriptive design and was conducted by checklist. The statistical population of the study was the basic science education departments with postgraduate education (Master of Science and PhD degrees) in Kerman University of Medical Sciences. The data have been analyzed using central dispersion measures.
    Results
    Score obtained from educational dashboard for a number of educational departments shows taking into account the maximum score of 72 dashboards, 39.1% groups have got more than 50% dashboard score. The highest score is belonging to Biostatistics and Epidemiology (63.88%), Parasitology (62.5%) and Neuroscience (62.5%) departments respectively.
    Conclusion
    The dashboard is one of the new management tools. It makes it possible to analyze key performance indicators, and allows decision making to achieve the goals. It provides the correct image of the system, Identify weaknesses and strengths, diagnosis of the path of the strategies, achieving an overview of function of subgroups performance. It will increase the ability to make informed decisions and increase the power of monitoring performance.
    Keywords: Higher education, Postgraduate studies, Dashboard
  • Reza Esmaeili, Mojtaba Kianmehr, Ali Reza Tahanzade, Mehdi Ehtiati, Alireza Ghorbani, Ali Pourfatemi, Hossien Moazen, Kazem Tahan, abasali abasnejad Pages 169-178
    Background
    The provision of evidences on the unit cost of student training is one of the main goals and axes of the packages for reforming and innovation in medical education in the Islamic Republic of Iran. The purpose of this study was to calculate the unit cost of student training in Gonabad University of Medical Sciences.
    Methods
    the present study was a cross-sectional study. The data of the current cost and depreciation of resources in four faculties of medicine, nursing and midwifery, paramedical and health sciences of Gonabad University of Medical Sciences in 2017 were included. In the present study for cost identification, the provider’s perspective was the step-down costing method were used to analyze the data. The calculations were done in Excel software.
    Results
    the total cost of student education services was 173.128 million Rials. The human resources cost as the largest expense category was 87.5% of the total cost. The unit cost of student’s education was 245,535,348 Rials for medicine school. The unit cost of student’s education in Master of Science in nursing, environmental health, and health education was 194,155,419, 164,065,003, and 138,823,439, respectively. Among the undergraduates, the highest unit cost of student training was determined for laboratory sciences, 99,682,539.The unit cost of general medicine and Master of Science was more than the tuition fees approved by the ministry of health in Iran.
    Conclusion
    the study findings revealed the amount of unit cost for student training in medical higher education. There is a gap between the real cost of education (Costs incurred) and tuition fees approved by the ministry of health in Iran.
    Keywords: Activity Based Costing, Education Economics, Health Economics, Student’s Per capita, Unit Cost
  • Habibeh Abbasi, Babak Nasiri, Reza Sourani Yancheshmeh, Maryam Mosleh Pages 179-189
    Background and Objective
    The entrepreneurship grows up significantly in the last decade, showing new ways to emergent economies. With that development has become the necessity of entrepreneur education. The society look for one guidance to build new opportunities of business or some help to innovate in some way.
    Analysis
    Method
    Inthis paper which is organized by analytic and descriptive approach, in order to understand the concepts of the Third Generation University, entrepreneurship, the knowledge-based economy, literature of the subject, has been reviewed by documentary study. To illustrate the impact of the university on the economy and the essential structures toward the third-generation universities, existing records have been reviewed through search on authoritative online sites and the study of the latest articles and related documents.
    Results
    The third-mission of universities depends on its national and institutional context. If university wish to promote the entrepreneurial ideal, then identification of institutional barriers is a necessity. They require the existence of a mass of entrepreneurial models as a pattern to performance. It is important to understand the expectations of industry, government and university and their role. There is no unique and best way to contribute to economic development, rather optimal approaches are contextually dependent. A refined version of the triple-helix model of university– industry–government could improve the performance of universities in economies.
    Keywords: Third-generation university, Entrepreneurship, Knowledge-based Economic
  • hassan eslamian Pages 190-203
    Background and aim
    The present study was conducted with the aim of determining the rate of application of effective teaching components by faculty members of the University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    The present study was conducted in the first semester of the academic year of 2007-2013 through a descriptive cross-sectional method. The statistical population of the study included all students of nursing and midwifery faculty of Isfahan University of Medical Sciences, among whom 291 were selected as the statistical sample. The research instrument was a researcher-made questionnaire, and the statistical analysis of the data was done using SPSS 20 software in two levels of descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that faculty members in terms of application of each of the six effective teaching components obtained a total average and standard deviation of 82.83 ± 13.02 from a total of 120 grades. According to the standard table of desirability, the effective teaching function of the faculty members was generally quite satisfactory, and by component differentiation, in the components of teaching design, teaching, classroom management, and evaluation at a rather favorable level and in components Human relationships and desirable personality characteristics have been at the optimum level.
    Conclusion
    Overall, the results of the present study indicate that the overall performance of faculty members is ineffective, which indicates that there are weaknesses and serious problems in the effective teaching performance of the professors. Accordingly, it is essential to consider the issue of faculty faculty empowerment.
    Keywords: Effective Teaching, Faculty Members, Evaluation, Students
  • Mohammad Reza Amir Esmaeili, Seyyed Hossein Saberi, farshid barkhordari Pages 204-214
    Background and Objectives
    Unfortunately, in our country, in the optimistic state of universities in the second generation, there are research-based universities and they have little activity in becoming the third generation of universities, that is, universities of entrepreneurship. At the current time, considering that the economic, cultural, social and political conditions have changed, there is a system in universities that needs to educate and promote the creativity and spirit of entrepreneurship and innovation to talented students as well as faculty members. .
    Materials and Methods
    This study was carried out in two stages. In the first stage, using the review of scientific literature, the characteristics of the entrepreneurial university were identified and then a valid checklist was prepared and in the second stage of the checklist in Kerman University of Medical Sciences, the data were analyzed and analyzed by descriptive statistics.
    Findings: According to this research, the information obtained in the areas of administrative bureaucracy, the status of graduates, the level of people's ability, the status of education and research in the field of study, as well as the relationship with industry and knowledge-based companies should be more effort.
    Conclusion
    The findings show that the Kerman University of Medical Sciences, considering the content of the checklist designed, has focused on entrepreneurship and has begun moving to a third-generation university, although these are not enough, but the sign Start this process.
    Keywords: Entrepreneurial University, Third Generation University, University of Medical Sciences