فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال هشتم شماره 30 (پاییز 1397)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال هشتم شماره 30 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی - پژوهشی
  • حسن یوسفی فر، یعقوب مهارتی *، محمد مهدی فراحی صفحات 1-41
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابتکار عمل فردی و تنوع مهارت بر خلاقیت با در نظر گرفتن نقش تعدیلگری اختصاصی بودن دانش و منابع خلاق است.
    روش
    این پژوهش از لحاظ ماهیت کاربردی و از نظر نوع تحقیق پیمایشی است. برای این منظور تعداد 220 نفر از کارکنان مجموعه شهرداری بجنورد بر اساس جدول مورگان و بصورت نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخابگردیده اند و به بررسی این ابعاد در بین آنها پرداخته شده است. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی محتوایی آن با نظر خبرگان و روایی سازه ای آن به کمک تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ تایید گردید. روش تحلیل مورد استفاده در این پژوهش بر اساس مدل معادلات ساختاری و نرم افزار آموس 16است.
    یافته ها
    در رابطه بین ابتکار عمل و تنوع مهارت با خلاقیت، مقدار ضریب رگرسیونی و عدد معناداری به ترتیب 45/0 و 18/0 و260/3 و 014/2 بدست آمد که موید وجود رابطه مثبت و معنادار بین این دو متغیر با خلاقیت است. نتایج تحلیل تعدیلگری، نقش تعدیلگری منابع خلاق را در رابطه بین ابتکار عمل و خلاقیت و همچنین نقش تعدیلگری اختصاصی بودن دانش را در رابطه بین تنوع مهارت و خلاقیت تایید نکرد. اما وجود منابع خلاق در رابطه بین ابتکار عمل فردی و خلاقیت با مقدار  387/0 و اختصاصی بودن دانش در رابطه بین تنوع مهارت و خلاقیت با مقدار  288/0- نقش تعدیلگری داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از اجرای تحقیق نشان می دهد که ابتکارعمل فردی و تنوع مهارت اثر مثبت و معنی داری بر خلاقیت فردی دارند و همچنین وجود منابع خلاق رابطه بین ابتکار عمل فردی و خلاقیت را تقویت و اختصاصی بودن دانش رابطه بین تنوع مهارت و خلاقیت را تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: ابتکار عمل فردی، اختصاصی بودن دانش، تنوع مهارت، خلاقیت، منابع خلاق
  • فلورا فکوریان* ، مهدی حمزه نژاد صفحات 43-86
    زمینه
    امروزه طراحی مجموعه های دانشگاهی مناسب به منظور ارتقا کیفیت آموزشی و افزایش خلاقیت دانشجویان از اهمیت زیادی برخوردار است. بسیای از روانشناسان محیط و طراحان فضاهای آموزشی اعتقاد دارند محیط فیزیکی دانشگاه باید چنان سازماندهی گردد که هر فرد با توجه به توانایی ها ی خود به انجام فعالیت و یادگیری تشویق گردد.
    هدف
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی طراحی و برنامه ریزی محیط های آموزشی معماری است و برای دستیابی به این هدف به مقایسه تطبیقی مولفه های موثر بر ابعاد تاثیر گذار خلاقیت دانشجویان در طراحی چهار پردیس معماری: علم و صنعت، هنر اسلامی تبریز، باهنر کرمان و هنر اصفهان متمرکز است.
    روش
    پژوهش به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری دانشجویان برتررشته معماری دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه های نامبرده بودند. در انتخاب دانشگاه ها تلاش شد دو نمونه سنتی و مدرن از دو دسته بندی متفاوت تاریخی و طبیعی استفاده گردد. بررسی نمونه ها همراه با تحلیل کیفی می باشد. در نهایت طرح نهایی ارشد دانشجویان ممتاز این دانشگاه ها انتخاب شد و تاثیر گذاری محیط ها در خلاقیت طرح ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج هر مرحله از تحقیق در جلسات بارش افکار توسط گروه متمرکز 6 نفره از نخبگان مرتبط با آموزش معماری و با استفاده از کاربرد روش دلفی توسط نگارندگان مورد مداقه قرار گرفت.
    یافته
    با تاکید بر فائق آمدن بر نیازهای نگرش خلاق دبلیو سانتراک: (آمادگی، رسیدگی و تحقیق، نهفتگی، ایستادگی، بصیرت) ، به تعمیم رفتارهای یک جوان در حالات مختلف (کودک، بالغ، والد) پرداخته است. در مرحله بعد با کسب شناخت کافی از نحوه بروز رفتارها به بیان کالبد و عملکرد مورد نیاز با آن پرداخته شده است. نهایتا تمامی فضاهای نامبرده از جهت تاثیر بر خلاقیت یک دانشجوی برتر مقطع ارشد معماری با توجه به ویژگی های "بداعت و صراحت فضایی، دسترسی و انسداد، هندسه آفاقی و انفسی، فضاهای تعامل جمعی، فن آوری جدید و ارتباط با طبیعت" مورد بررسی کیفی قرار گرفته اند.
    نتیجه گیری
    پردیس های جانمایی شده در بافت قدیم شهری که تغییر کاربری داده اند محیط مناسب تری را برای یادگیری فراهم نموده و بر خلاقیت افراد تاثیر بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، معماری دانشگاه، آموزش، روانشناسی محیط
  • سحر احمدیان *، بهناز خوش طینت صفحات 87-111
    زمینه
    این پژوهش در زمینه مدیریت استراتژیک و بعد اجرای استراتژی می باشد. ‏علی رغم اهمیت اجرای استراتژی، اکثر تحقیقات انجام شده در زمینه مدیریت ‏استراتژیک بر برنامه ریزی استراتژیک اختصاص یافته است و اجرای استراتژی ‏تحقیقات اندکی را به خود اختصاص داده است. لذا این پژوهش بر بعد اجرای ‏استراتژی در مدیریت استراتژیک تمرکز کرده است. ‏
    هدف
    این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر اجرای صحیح استراتژی و تاثیر آن بر ‏عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شده است. ‏
    ‏ روش پژوهش: این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر روش گردآوری ‏اطلاعات از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی، و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ‏بوده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل ریاست و کلیه معاونان و مدیران یک ‏واحد از دانشگاه آزاد اسلامی بوده است. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار ‏PLS‏ ‏استفاده شده است. ‏
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که در تمام فرضیه ها ضرایب معناداری ‏z‏ از 1. 761 ‏بیشتر بوده و همچنین ضریب معناداری ‏z‏ مربوط به متغیرتعدیل گر آموزش اصول برنامه-‏ریزی استراتژیک 2. 62 محاسبه و برای انعطاف پذیری استراتژیک عدد ‏‎ ‎‏3. 14 ‏محاسبه شده است. ‏
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای تخصیص منابع، رهبری سازمانی، و ‏مشارکت کارمندان بر اجرای صحیح استراتژی های تدوین شده تاثیر دارد و متغیر ‏آموزش اصول برنامه ریزی استراتژیک تاثیر مشارکت کارمندان بر اجرای صحیح ‏برنامه ریزی استراتژیک را افزایش می دهد و متغیر خلاقیت و انعطاف پذیری ‏استراتژیک تاثیر اجرای صحیح استراتژی بر عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی را افزایش ‏می دهد. ‏
    کلیدواژگان: اجرای استراتژی، خلاقیت، عملکرد، مدیریت استراتژیک
  • پروین حاجی آقا *، امیر علم بیگی، سیداحمدرضا پیش بین، سارا جلیلیان صفحات 113-145
    زمینه
    به دنبال پیچیدگی تغییرات جوامع، بالتبع سازمان ها در آینده ای نه چندان دور تنها زمانی قادر به ادامه حیات خود خواهند بود که قادر باشند از قابلیت ها، تعهد و ظرفیت نیروی انسانی خود در تمامی سطوح سازمان بهره لازم را ببرند.
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف ارائه مدلی برای توسعه خلاقیت فردی و سازمانی بر مبنای نقش پیوند شبکه اجتماعی و تعهد سازمانی کارشناسان ترویج کشاورزی استان اصفهان انجام شد
    روش
    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را 170 نفر از کارشناسان میدانی ترویج کشاورزی استان اصفهان تشکیل می دهند که از بین آن ها 130 نفر به صورت تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن به روش صوری و تشخیصی و پایایی آن به کمک ضریب تتای ترتیبی تایید شد. روش غالب آماری مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی بود.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان می دهد تاثیر پیوند شبکه اجتماعی و تعهد سازمانی بر خلاقیت فردی و سازمانی مثبت و معنی دار می باشند. همچنین مشخص شد ارائه مدلی برای توسعه خلاقیت فردی و سازمانی بر اساس تاثیر پیوند شبکه اجتماعی بر متغیر میانجی تعهد سازمانی با ضریب مسیر 153/0 بر خلاقیت فردی و ضریب 236/0 نیز بر خلاقیت سازمانی دارای تاثیر غیرمستقیم در جامعه موردبررسی می باشد. بنابراین می توان گفت که پیوند شبکه اجتماعی با تعهد سازمانی دارای رابطه ی مثبت و معنی دار است و به واسطه تعهد سازمانی نتیجه مثبتی بر بروز رفتار خلاقانه در جامعه موردمطالعه دارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت فردی، خلاقیت سازمانی، پیوند شبکه اجتماعی، تعهد سازمانی، کارشناسان ترویج کشاورزی
  • مهدی امیری * صفحات 147-184
    هدف
    رابطه ی بین مدیریت دانش و کارآفرینی استراتژیک مبتنی بر میانجی گری نوآوری سازمانی می باشد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان سازمان آموزش و پرورش شهر شیراز بودند که در سال 1396 در این سازمان مشغول به کار بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از جدول مورگان تعداد 100 از بین این کارکنان انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های مدیریت دانش همتی، پرسشنامه نوآوری سازمانی جرفی و همکاران و پرسشنامه کارآفرینی سازمانی رابینز و کولتر به تریب با ضریب آلفای کرونباخ 86/. ، 78/. و 78/. بوده و روایی این سه پرسشنامه نیز توسط متخصصان تایید شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق مبین ارتباط مثبت و معنادار بین مدیریت دانش با کارآفرینی سازمانی و بین مدیریت دانش با نوآوری سازمانی ارتباط بوده است و ضرایب علی مسیرهای بین سه سازه پژوهش نشان از تاثیر مستقیم و تاثیر غیرمستقم مدیریت دانش بر کارآفرینی استراتژیک سازمانی کارکنان دارد. شاخص های کلی نشان از برازش خوب مدل ارائه شده، توسط داده ها دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای خلق دانش و بکارگیری دانش بیشترین همبستگی چندگانه را با پیش بینی نوآوری سازمانی و همچنین متغیرهای تسهیم دانش و بکارگیری دانش بیشترین همبستگی چندگانه را با پیش بینی کارآفرینی استراتژیک سازمانی کارکنان داشته اند. نتیجه آزمون تی گروه های مستقل در خصوص متغیر جنسیت و آزمون آنوا در خصوص متغیرهای سن و سابقه کار نشان داد که از لحاظ کارآفرینی استراتژیک سازمانی و نوآوری سازمانی که بین نظر کارکنان مرد و زن در سطح 05/0تفاوت معناداری وجود ندارد ولی بر حسب متغیر تعدیل کننده میزان تحصیلات کارکنان، تفاوت معناداری بین میانگین نمره کارآفرینی استراتژیک سازمانی و نوآوری سازمانی کارکنان در سطح 05/0 وجود دارد و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که افراد با مدرک کارشناسی ارشد، کارآفرینی استراتژیک سازمانی و نوآوری سازمانی بالاتری نسبت به دیگر کارکنان سازمان آموزش و پرورش فارس داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کارآفرینی، نوآوری، آموزش و پرورش
  • متینه پارسیان، رحمت الله محمدی پور*، سید کیوان خاتمی صفحات 185-208
    زمینه
    تاثیر انواع هوش بر عملکرد در حوزه های مختلف بررسی شده است. در این میان هوش معنوی و ابعاد آن موضوع جالب توجهی است که به تازگی در حوزه مالی رفتاری نیز تاثیر آن بر متغیرهای مختلف بررسی می شود که در این تحقیق کیفیت صورتهای مالی به عنوان متغیر وابسته مد نظر است. نتایج تحقیقات قبلی نشان داده است که متغیرهای انواع هوش در سایه مدیریت خلاقانه و مبتکرانه تقویت می شوند.
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه هوش معنوی حسابداران و کیفیت صورت های مالی می پردازد.
    روش
    جهت گردآوری مبانی نظری اطلاعات در خصوص تبیین ادبیات موضوع تحقیق از روش کتابخانه ای و مطالعات اسنادی استفاده شده است و برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز، برای پردازش فرضیات تحقیق به منظور گردآوری داده ها برای متغیرها علاوه بر پرسشنامه از سایت کدال استفاده گردید. روش آزمون فرضیه ها در مطالعه حاضر با استفاده از معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart-Pls2 می باشد.
    یافته ها
    آزمون فرضیه ها نشان داد بین هوش معنوی حسابداران و کیفیت صورت های مالی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین هوشیاری، جهت گیری درونی، معنا و مفهوم، حقیقت و صداقت و تمامیت و کلیت حسابداران با کیفیت صورت های مالی رابطه معناداری وجود دارد. از سوی دیگر بین خوبی و وجود و شخصیت حسابداران با کیفیت صورت های مالی رابطه معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که ابعاد هوش معنوی در حسابداران بر کیفیت صورت های مالی اثرگذار است که این موضوع می طلبد که مدیران شرکتها در سایه ابتکار و نوآوری کمک کنند تا ابعاد هوش معنوی تقویت شده که بتوان در راستای تقویت کیفیت صورتهای مالی از آن بهره برد.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، حسابداری، کیفیت صورت های مالی
  • لطف الله عباسی سروک* ، مریم باقری، فرشته کردستانی صفحات 209-228
    هدف: پژوهش حاضر با هدف‎ ‎بررسی رابطه سرمایه انسانی با خلاقیت و نوآوری کارکنان مدارس ‏دولتی شهر تهران انجام شد. ‏
    روش
    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده است و جامعه آماری پژوهش شامل ‏کلیه ‏کارکنان مدارس شهر تهران به تعداد 55888 نفر بوده که نمونه پژوهش با استفاده از فرمول ‏نمونه گیری کوکران ‏و روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 381 نفر از آنان انتخاب شد. جهت ‏جمع آوری داده ها از پرسشنامه ‏سرمایه انسانی و پرسشنامه نوآوری استفاده شد. داده های حاصل از ‏پژوهش با استفاده ‏از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، ‏t‏ تک نمونه ای ‏تحلیل شد. ‏
    یافته ها
    نتایج حاص از پژوهش نشان داد، میانگین متغیرهای سرمایه انسانی و خلاقیت و نوآوری ‏بالاتر از حد ‏متوسط بوده است. همچنین سرمایه انسانی با خلاقیت (21/0‏r=‎‏) و نوآوری کارکنان ‏‏ (38/0‏r=‎‏) ، با یکدیگر رابطه مثبت و معناداری (001/0>‏P‏) دارد. خلاقیت با نوآوری با ‏ضریب ‏همبستگی (63/0‏r=‎‏) نیز با یکدیگر رابطه مثبت و معناداری دارد. ‏
    نتیجه گیری
    سرمایه های انسانی و تمامی ابعاد آن با خلاقیت و نوآوری کارکنان رابطه مثبت و ‏معناداری دارد. ‏
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، خلاقیت، نوآوری، کارکنان مدارس، شهر تهران _
  • ایرج نیک پی *، مریم زندکریمی صفحات 229-263
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر بی تفاوتی سازمانی با نقش میانجی خلاقیت در میان کارکنان دانشگاه لرستان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1396 به تعداد 575 نفر تشکیل داد. نمونه آماری 234 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش طبقه ای با حجم متناسب انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری تحول آفرین بس و آوولیو (2000) با آلفای (92/0) ، بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد، حسن-زاده و سالاریه (1389) با آلفای (95/0) و خلاقیت تورنس (1974) با آلفای (97/0) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی smartpls2استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که رهبری تحول آفرین به صورت مستقیم (446/0-=β) بر بی تفاوتی سازمانی تاثیرگذار است. رهبری تحول آفرین به صورت مستقیم (426/0=β) بر خلاقیت تاثیرگذار است. خلاقیت به صورت مستقیم (456/0-=β) بر بی تفاوتی سازمانی تاثیرگذار است. همچنین تاثیر رهبری تحول آفرین بر بی تفاوتی سازمانی به صورت مستقیم (446/0-=β) و غیرمستقیم (194/0-=β) توسط متغیر میانجی، خلاقیت با (64/0- =β) تبیین شد.
    نتیجه گیری
    در این رابطه زمانی که خلاقیت به عنوان متغیر میانجی وارد معادله می شود، دارای قدرت بیشتری است. به عبارت دیگر، می توان گفت که رهبری تحول آفرین با نقش میانجی خلاقیت موجب کاهش بی تفاوتی سازمانی در میان کارکنان می شود.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، رهبری تحول آفرین، خلاقیت
  • حسین رضایی، غزال کرامتی *، مزین دهباشی شریف صفحات 265-298
    زمینه
    معماری یکی از حوزه های تاتیرگذار انسانی است که ماهیت آن در هر صورت به طراحی و فرآیند طراحی باز می گردد و بنابراین نقش خلاقیت در ایعاد مختلف آن انکارناپذیر می باشد. طراحی نیز در مفهوم عام آن یک تلاش انگیزشی برای رفع نیازهای انسانی بوده که در مقیاس معماری و به صورت کلان با دو رکن اساسی فرم و عملکرد سر و کار داشته و چگونگی و چرایی رابطه این ارکان بنا به ماهیت معماری از دیرباز مطرح بوده است. لذا توجه به نقش بارز خلاقیت معمارانه در بازشناسی و بازتعریف این رابطه اساسی، حائز اهمیت می باشد.
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، واکاوی چیستی رابطه فرم و عملکرد از یک سو و تبیین مولفه های موثر بر آن از سوی دیگر با بهره گیری از نگرشی مبتنی بر شناخت ابعاد و مراتب وجودی انسان به عنوان کاربر آثار معماری و تعیین نقش خلاقیت در این رابطه است.
    روش
    تحقیق کیفی حاضر با استفاده از یک روش توصیفی و متعاقبا تحلیل محتوای کیفی تحت رویکردی تطبیقی - تفسیری به شناسایی متغیرهای اساسی موجود در نظریات مطرح درباره نسبت فرم و عملکرد معماری پرداخته و با استدلال منطقی و تفکر انتقادی، سعی بر تدقیق و بازتعریف روابط بین آنها داشته است. از آنجایی که نتایج این تحقیق با اتکا به فرآیندهای تحلیلی رهیافته به نظریات محققین و نظریه پردازان پیشین استوار می گردد، لذا می توان آن را یک فراتحلیل کیفی دانست که عطف به وجوه مورد تمرکز پژوهش، دارای ابعاد انسانشناختی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به قرابت محتوایی در مفاهیم طراحی و خلاقیت بویژه در حوزه های هنری از جمله معماری، به نظر می رسد که بتوان در تبیین جامع رابطه فرم و عملکرد از مفهوم خلاقیت بهره گرفته و نهایتا بر این مبنا، مدل مفهومی و متعاقبا نظریه ای ارائه نمود که نسبت به موارد پیشین دارای جامعیت بوده و کاستی های موجود در آنها را مرتفع سازد. با این مضمون که فرم بر مبنای خواهش های متعدد انسان خلق می شود و به واسطه تامین عملکردها و فراعملکردها متناسب با ابعاد مختلف خلاقیت به کار رفته در حصول آن، ارضاء نیازهای اولیه و ثانویه بشر را در مراتب مختلف ممکن می نماید.
    کلیدواژگان: روانشناسی محیطی، فرآیند طراحی معماری، خلاقیت معمارانه، رابطه فرم و عملکرد، انسان شناسی
|
  • Hasan Yoosefifar, Yaghoob Maharati *, Mohammadmahdi Farahi Pages 1-41
    Objective
    the main objective of this study is to examine the effect of individual initiative and skill variety on creativity, with the moderating role of knowledge specificity and creative resource.
    Method
    this study is an applied and servey research. For this purpose, 220 staffs of bojnordmunicipal, according to the morgan table and based on random sampling were selected as case study. A questionnaire was used to collect data that its content validity assessted by the expert and its construct validity by the Confirmatory Factor Analysis. its reliability confirmed by the Cronbach's alpha. The analysis method used in this study is based on structural equation model and amos 16 software. Findings: in relation between individual initiative and skill variety with creativity, regression and p-value are 0.45 , 0.18, 3.260 and 2.014 confimed a significant positive correlation between these two variables with creativity. Results of analysis moderating didn’t confirmed the moderating role of creative resources in affecting of individual initiative on creativity and the moderating role of knowledge specificity in relationship between skill variety and creativity. But In relation between individual and creativity, creative resource (=0.387) and in realation between skill variety and creativity, knowledge specification (=-0.288) have had moderating roles.
    Results
    the results show that individual initiative and skill variety positively affect creativity and high knowledge specificity complement the deficiency of the high skill variety, while abundant creative resources strengthen the effect of high initiative in performing creativity.
    Keywords: creative resource, Creativity, individual initiative, knowledge specificity, skill variety
  • Flora Fakourian *, Mehdi Hamzenejad Pages 43-86
    Background
    Nowadays, appropriate college design is noticed due to improve the quality of education and increase the creativity of students. Many environmental psychologists and designers believe that the physical environment of the university must be organized for different abilities of users so that each individual is encouraged to engage in activities and learning process.
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the design and planning of architectural educational environments. To achieve this goal, comparative analysis of the affecting components on creativity in four campus is focused: science and technology, Islamic art of Tabriz, Bahonar Kerman Isfahan art.
    Method
    The research was based on a semi-experimental method. The statistical population were the top senior students. Universities election were baces on, two traditional and modern examples also two different historical and natural categories. Were considered. Examination contains qualitative analysis. The final design of the top senior students of these universities was selected and the impact of the environments on the creativity of the projects was examined. Finding: By emphasizing the overcome of the creative needs of John. W. Santrock: (preparation, investigation, latency, persistence, insight), the generalization of young person`s behaviors has focused on different situations (child, adult, parent). In the next step, with sufficient understanding of how the behaviors are revealed, design criteria were disscusted. Finally, qualities that impact the creativity of an architect student determined as: "spatial clarity, accessibility, and obstruction", inner and outer geometry, spaces of collective interaction, new technology, and relationship with nature. They were used to analysis of stastics population.The creativity of every young student, especially in architecture, is influenced by indirect messages taken from learning environments. Where they have bring joy and freshness, will led to satisfactory feedback and the formation of creative ideas.
    Conclusion
    renovated Campus communities in the old urban context provides a more suitable learning Environments and is more effective on the creativity of individuals.
    Keywords: Creativity, university architecture, Education, Environmental psychology
  • Sahar Ahmadian *, Behnaz Khoshtinat Pages 87-111
    Background
    This research is focoused on strategy implementation ‎component of strtgic management. Despite the importance of strategy ‎implementation, previous researches mainly focused on strategy ‎formulation, and strategy implementation have been ignored. Therefore, ‎current study focused on strategy implementation.‎
    Objective
    This study aims to examine the influencial factors on proper ‎strategy implementation and performance.‎
    Methodology
    The study population consisted of the university president ‎and all the deputies and managers of one branch in Islamic Azad ‎University in Iran. PLS software was used for statistical analysis. ‎
    Results
    The results show that significance coefficients of z are more ‎than 1.761 for independent variables, and for moderators variables ‎including “strategic principles training” is calculated 2.62, ‎for“strategic creativity and flexibility” is calculated 3.14 that is ‎confirmed, and all other hypotheses are confirmed as well
    Conclusion
    The statistical results showed that variables of resource ‎allocation, organizational leadership, and employee participation are ‎effective on proper strategy implementation. The results revealed that ‎strategy planning principles training moderates the impact of employee ‎participation on proper strategy implementation, and strategic creativity ‎and flexibility moderates the impact of strategy implementation on the ‎university performance of Islamic Azad University.
    Keywords: Strategic Management, Creativity, flexibility, Strategy ‎Implementation, Strategic planning principles training, Performance
  • Parvin Hajiagha*, Amir Alambaigi, Seyed Ahmadreza Pishbin, Sara Jalilian Pages 113-145
    Context: Looking at the complexity of community change, organizations in the near future will only be able to survive when they are able to take advantage of their capabilities, commitment, and manpower at all levels of the organization.
    Aim
    Therefore, in this research, the aim was to investigate the effect of social network tie and organizational commitment in organizational development Agricultural Extension Experts on the incidence of individual and organizational creative behavior with the presence of the component of organizational commitment in Isfahan province.
    Method
    The statistical population of this research were 170 people from agricultural extension experts of Agriculture Jihad in Isfahan province. The data collection tool was a standard questionnaire with Likert's five-point option and for determining the validity of the face validity method, with the opinion of the professors as well as the validity of the construct. In order to measure the reliability of the research instrument, the reliability of the combination (CR) and also the Cronbach's alpha method were used. The Cronbach's alpha coefficient for individual creativity dimension (0.827), organizational creativity (0.937), organizational commitment (0.719) and social network tie (0.871) was calculated. In this research, the information obtained from the questionnaire in the descriptive section was analyzed using software and then in the inferential part by structural equation modeling (SEM) using SMART PLS software.
    Result
    The results show that the relationship between social network tie and organizational commitment on individual and organizational creativity was positive and meaningful. It was also found that providing a model for the development of individual and organizational creativity based on the effect of social network tie on the mediating variable of organizational commitment with a coefficient of 0.153 on individual creativity and a coefficient of 0.236 on organizational excellence that has an indirect effect in the society under study. Therefore, it can be said that the social network tie with organizational commitment has a positive and significant relationship, due to organizational commitment, has a positive effect on the incidence of creative behavior in the studied population.
    Keywords: Individual Creativity, Organizational Creativity, Social Network tie, Organizational Commitment, Agricultural Extension Experts
  • Mahdi Amiri * Pages 147-184
    Purpose
    The relationship between knowledge management and strategic entrepreneurial innovation-based mediation organization.
    Method
    Research method, descriptive-correlational and population consisted of all staff members of Shiraz Education Organization who were working in this organization in 1396. Using random sampling method, using the Morgan table, 100 of these employees were selected. The research tools were Hemati Knowledge Management Questionnaire (2010), Organizational Innovation Questionnaire Jurfi et al. (2013) and Robbins & Coltter Organizational Entrepreneurship Inventory Questionnaire by Cronbach's Alpha Coefficient ./86, ./78 and ./78 And the validity of these three questionnaires has been confirmed by experts. Findings: The main results of the research indicated a positive and significant relationship between knowledge management and organizational entrepreneurship and between knowledge management and organizational innovation. And the causal coefficients of the paths between the three research structures indicate direct effect and the indirect effect of knowledge management on the strategic organizational entrepreneurship of the employees. The general indicators of good fit of the model presented are based on data. The results of stepwise regression analysis showed that the variables of knowledge creation and knowledge application had the highest correlation with the prediction of organizational innovation as well as the variables of knowledge sharing and the application of knowledge, have the highest multiplicity of correlation with the prediction of organizational strategic corporate entrepreneurship.
    Conclusion
    The results of independent t-test on gender variable and ANOVA regarding age and work variables showed that in terms of strategic organizational entrepreneurship and organizational innovation that there was no significant difference between male and female employees at the level of 0.05 But according to the variable of employee education moderation, there is a significant difference between the mean strategic organizational entrepreneurship score and the organizational innovation of the staff at the level of 0.05 and Turkey's post hoc test showed that people with a master's degree, organizational entrepreneurship, and organizational innovation were higher than other employees of the Fars education organization
    Keywords: knowledge management, entrepreneurship, Innovation, Education
  • Matineh Parsian, Rahmatollah Mohammadipour *, Seyed Keyvan Khatamy Pages 185-208
    Purpose
    The impact of types of intelligence on performance in different domains has been investigated. In the meantime, spiritual intelligence and its dimensions are an interesting topic that has recently been investigated in the field of behavioral finance and its impact on different variables. In this research, the quality of financial statements is considered as a dependent variable. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between accounting intelligence and the quality of financial statements. Design/methodology/approach: To collect theoretical foundations of information about literature explanation, the subject matter of the research has been used through library and documentary studies. To obtain the required information, in order to collect the research hypotheses, data was collected for the variables in addition to the questionnaire of the codal site. The hypothesis testing method in this study is using structural equations using Smart-PLS software. Findings: The hypothesis test showed that there is a significant relationship between the spiritual intelligence of accountants and the quality of financial statements. Also, there is a significant relationship between consciousness, internal orientation, meaning and concept, truth and honesty, and the integrity and integrity of accountants with the quality of financial statements. There is no significant relationship between goodness and the existence and character of accountants with the quality of financial statements.
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that the dimensions of spiritual intelligence in accountants affect the quality of financial statements, which requires that corporate managers, through innovation and innovation, enhance the dimensions of spiritual intelligence that can be matched in line with Improved quality of financial statements.
    Keywords: Intelligence, Spiritual Intelligence, Accounting, Quality of Financial Statements
  • Lotfollah Abbasi Servak*, Maryam Bagheri, Fereshteh Kordestani Pages 209-228
    This research aimed to examine the relationship between knowledge ‎management and creativity of primary school educational assistants in ‎district 4 of Tehran and the correlation method was used. The statistical ‎population consisted of all educational assistants in primary schools in ‎district 4 of Education Organization in Tehran and sample size was ‎‎180. Using Morgan table 118 was determined as the sample size and ‎were selected by simple randomized sampling. In order to collect data, ‎two questionnaires of Sharon Lawson knowledge management and ‎research made creativity questionnaire were used. Validity of ‎questionnaires was measured using opinion of respected professors, ‎study of scientific resources and observing of similar questionnaire and ‎its reliability was measured through Cronbach's alpha (knowledge ‎management was equal to 0.722 and creativity was equal to 0.858). In ‎order to analyze research data, different single sample analyses and ‎Pearson correlation coefficient, structural equation modeling that is a ‎combination of confirmatory factor analysis and T path analysis was ‎used. The results showed that the mean of all aspects of knowledge ‎management was significantly lower than the standard mean. Of all ‎aspects of knowledge management (knowledge creation, knowledge ‎capture, knowledge organization, dissemination of knowledge, and ‎application of knowledge except knowledge storage) had a positive and ‎significant relationship creativity of educational assistants.‎
    Keywords: knowledge management, Creativity, educational assistants
  • eraj nikpay *, Maryam Zandkarimi Pages 229-263
    Perpose: This study aimed to investigate impact Transformational Leadership and organizational indifference with the role of creativity in employees.
    Method
    This research is of descriptive correlational study. Research community is included all employees of lorestan university in the year of 1396 in khorramabad city whom were 575 people. The statistical sample was 234 people. Finding: For data collection questionnaires, Transformational Leadership Bass and Avolio (2000) with alpha (0.92), organizational indifference danaeefard, hasanzadeh & salariye(1389) with alpha (0.95) and creativity Torrance (1974)with alpha (0.97) was used. For data analysis of structural equation modeling using pls was used. The results show that Transformational Leadership directly (β= -0.446) is effective on organizational indifference . Transformational Leadership directly (β= 0.426) is effective on creativity. creativity directly (β= -0.456) is effective on organizational indifference. also the impact of Transformational Leadership on organizational indifference indirectly(β= -0.446) and indirectly(β= -0.194) by mediator variable creativity (β= -0.64).
    Conclusion
    In this regard, when the employees' creativity as a mediating variable in the equation is treated with more power. In other words it can be said that Transformational with role mediator creativity by decrease organizational indifference between employee.
    Keywords: organizational indifference, Transformational Leadership, Creativity
  • Hossein Rezaei, Ghazal Keramati *, Mozayan Dehbashi Sharif Pages 265-298
    Context: Architecture is an impressive event in human life with the nature that returns to the design process in any way, and therefore, the significant role of creativity is inevitable in its various aspects. Generally, the design is a motivated effort to satisfy human needs, which focuses on two main principles, form and function, on huge scale view in architecture. Thus, the relation between them is the matter always considered due to the architectural essence. Accordingly, it is important to pay attention to the prominent role of architectural creativity in recognizing and redefining this fundamental connectivity.
    Objective
    the main aim of the present research is investigating the quiddity of the form-function relation and identifying its affecting factors based on a recognizing approach to the existence levels of human as the main user of architecture, focusing on the niche of creativity.
    Method
    This research was conducted with a descriptive method and subsequently a qualitative content analysis equipped with a comparative-interpretative approach to identify key variables involved in related theories. Furthermore, we tried to make adequate and redefine this relationship between these concepts with logical reasoning and critical thinking. Since the analytical scrutiny of our research is developed based on the previous theoreticians’ analytical processes, it could be considered as a qualitative meta-analysis study focuses on the related anthropological dimensions.
    Conclusion
    According to the content unity of concepts design and creativity, particularly in art and architecture, it seems to be logical that apply the concept of creativity to explain the form-function relation comprehensively. Finally, a conceptual model and associated manifest were presented that covers all of the studied theories. Explaining that the form is created on the basis of various human demands and makes possible to satisfy the basic and higher needs of mankind, by affording the functions and meta-functions in corresponding to the different dimensions of creativity used.
    Keywords: Environmental psychology, Architectural design process, Architectural creativity, Form-function relation, anthropology