فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 2 (زمستان 1396)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرضا دشتی زاده * صفحات 7-19
    دشت های جم و ریز، سعادت شهر، مرودشت، کازرون و اطراف شیراز، به عنوان پنج منطقه در استان های فارس، بوشهر و زاگرس جنوبی طی سال های 79 تا 86 ش. به وسیله نگارنده مورد مطالعه قرار گرفت. در طی بررسی، تعداد 19 غار و پناهگاه های صخره ای از دشت جم و ریز در جنوب شرقی استان بوشهر شناسایی شد که تعداد 5 محوطه آن دارای بقایای پارینه سنگی بودند که دامداران محلی و عشایر، مهم ترین گروه های استفاده کننده از غارها و پناهگاه های صخره ای در این دشت بوده، و اکثرا از ساکنان استان بوشهر هستند. در این مقاله ضمن پرداختن به عوامل تخریب نخستین استقرارگاه های جوامع پارینه سنگی در زاگرس جنوبی (تنها محوطه هایی که به وسیله نگارنده بررسی شدند) ، به مقایسه کلی انواع این تخریب ها در مناطق تحت مطالعه می پردازیم. فعالیت های معدن کاری و ساخت وسازهای غیراصولی درکنار حفاری های غیرمجاز از عوامل پیشتاز در تخریب های صورت گرفته به شمار می آیند. به دنبال آن، برداشت غیراصولی یافته های سنگی، یا ساخت وسازهای جوامع محلی به علت عدم آموزش و آشنایی اندک مدیریت های میراث‎ فرهنگی با اهمیت آثار پارینه سنگی از دیگر عوامل تخریبی است. و برای جلوگیری از این تخریب، بایستی آموزش جامعه محلی و مشارکت آن ها در گردشگری غارها صورت پذیرد. معرفی این مکان های جذاب گردشگری با شیوه های مختلف، گامی مهم برای شناساندن این آثار است، و ساخت موزه و یا سایت موزه در غارهای مهم پارینه سنگی و آموزش کودکان جامعه محلی و کودکان گردشگر باعث پاسداری ادامه دار خواهد شد. در این پژوهش برای نخستین بار به مقوله آسیب شناسی محوطه های پارینه سنگی در ایران پرداخته است و روش کلی آن توصیفی تحلیلی با رویکرد کیفی است، و از نظر هدف نیز در زمره پژوهش های بنیادی قرار می گیرد. اساس تحلیل ها بیش تر متکی بر اطلاعات، یافته ها و داده های بررسی میدانی است و مبحث پایانی آن نیز، ارائه راهکارهای عملی در باستان شناسی نجات بخشی جهت حفاظت از این گونه محوطه های باستانی و آموزش جامعه محلی و دانشگاهی است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی غارهای تاریخی، محوطه های پارینه سنگی، زاگرس جنوبی
  • عباس مترجم، مهدی حیدری * صفحات 21-36
    دشت الشتر منطقه ای سرسبز و پرآب، با آب و هوای مطبوع و خاک غنی است که از دوران پیش ازتاریخ تاکنون همواره مسکن اقوام و گروه های مختلف انسانی بوده است. موقعیت قرارگیری دشت الشتر و هم جواری با مناطق شمالی زاگرس، مرکز فلات، جنوب غرب ایران و بین النهرین از دیرباز به این منطقه اهمیت ارتباطی خاصی بخشیده است. نگارندگان پس از تشریح وضعیت اقلیمی و وضعیت راه های باستانی و تاریخی دشت الشتر، نحوه پراکنش استقرارگاه های باستانی و تاریخی دشت الشتر را در ارتباط با آن تحلیل نموده اند. در این راستا با استفاده از نرم افزار ArcGIS نسخه 10. 3 موقعیت قرارگیری هر محوطه در الشتر مشخص شده است. خروجی نرم افزار، چهار نقشه در ادوار مس سنگی، مفرغ و آهن، تاریخی و اسلامی است. پس از بررسی های انجام شده، مسیر تقریبی راه باستانی در دشت الشتر که مسیر ارتباطی شمال به جنوب زاگرس مرکزی بوده مشخص شده است. تحلیل فاصله هر محوطه از این راه باستانی مشخص کرد که بیشتر محوطه های باستانی دشت الشتر از دوره اسلامی در امتداد این مسیر شکل گرفته اند. داده های این پژوهش براساس بررسی باستان شناسی است که توسط علی سجادی در سال 1376شمسی، بررسی باستان شناسی داوود داوودی در دو فصل در سال های 1385 و 1386 شمسی و همچنین بررسی مجدد نگارندگان در دشت الشتر گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: دشت الشتر، استقرارگاه، راه های باستانی، تحلیل GIS
  • رضا رضالو*، یحیی آیرملو صفحات 37-58
    گورستان گیلوان یکی از بزرگ ترین گورستان های باستانی ایران است که در جنوب استان اردبیل و در دشت میان کوهی خلخال واقع شده است و به لحاظ یافته های باستان شناختی یکی از شاخص ترین محوطه های شمال غرب ایران به شمار می آید، زیرا قبوری از سه دوره باستان شناسی عصرمفرغ میانی، عصرآهن و دوره پارتی را ارائه داده است. چهار فصل کاوش علمی در آن انجام گرفته که نتایج فصل اول آن به طور کامل انتشار یافته است. در این پژوهش به قبور عصر آهن که در فصل دوم مورد کاوش قرار گرفته اند پرداخته شده است. در طی این فصل 5 گور باستانی مورد کاوش قرار گرفت که با شماره های 26، 27، 28، 29 و 31 مشخص گردیده اند. گور شماره 29 در عصرمفرغ میانی، قبور 26، 28 و 31 در عصرآهن I و گور 27 در دوره پارتی تاریخ گذاری شده اند. گورهای این گورستان به صورت چاله ای بوده که تدفین در آن ها به صورت تک نفره و دونفره صورت گرفته است. در پژوهش حاضر قبور عصرآهن به لحاظ کیفی به شیوه توصیفی-تحلیلی و با رویکرد مقایسه ای مورد مطالعه و به لحاظ یافته های تدفینی با آثار سایر محوطه های شمال غرب و مناطق هم جوار مورد مقایسه قرار گرفته است. مقایسه های انجام گرفته مانند نتایج مطالعات قبور فصل اول این گورستان یک ارتباط فرهنگی را با محوطه های عصرمفرغ میانی و جدید و عصرآهن I و II نشان می دهد که این موضوع بیانگر تسلسل فرهنگی از عصرمفرغ میانی تا اواخر عصرآهن II است که در نقطه مقابل نظریه پویایی فرهنگی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، گورستان گیلوان، عصرآهن I، قبور چاله ای، تسلسل فرهنگی
  • علی نویدگبلو، سید مهدی حسینی نیا * صفحات 59-75
    موضوع پژوهش حاضر تحلیل و مقایسه نسبی پیشانی بند طلایی به دست آمده از منطقه خلخال، موجود در موزه آذربایجان است که از طریق کاوش های غیرمجاز به دست آمده است. باتوجه به اینکه هیچ گونه کار پژوهشی بر روی این شئ صورت نگرفته، لذا انجام چنین پژوهشی در این زمینه به منظور مشخص کردن کارکرد، شیوه ساخت، مقایسه، تاریخ گذاری نسبی و تجزیه و تحلیل نقوش نمادین به کار رفته بر روی این اثر هنری ضروری به نظر می رسد. روش شناسی این مقاله به صورت مطالعه تطبیقی و به صورت تحلیلی-توصیفی و شیوه گردآوری اطلاعات آن نیز به دو روش کتابخانه ای و میدانی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در کاربست نقوش این پیشانی بند، طرز تفکر و اعتقادات هنرمندان تاثیر به سزایی داشته است. درواقع این نقوش به صورت آیینی و مظهری از خدایان بودند که توسط هنرمندان بر روی سفالینه ها و گاهی بر روی زیورآلات نقش شده اند تا بدین وسیله خود را تحت حمایت خدایان قرار دهند. با توجه به مطالعات انجام شده در زمینه شیوه ساخت، شیوه تزئین و تجزیه و تحلیل حاصل از مقایسه نقوش با نمونه های تزئینی مشابه مانند سینه بند زرین و عاج های زیویه، جام طلای لرستان، جام زرین مارلیک و پیشانی بند حسنلو، نتایج تاریخ گذاری مبین آن است که پیشانی بند مورد مطالعه را می توان در محدوده زمانی بین اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره اول ق. م. تاریخ گذاری کرد.
    کلیدواژگان: پیشانی بند، نقوش نمادین، درخت زندگی، بزکوهی
  • محمد ابراهیم زارعی * صفحات 77-89
    سه بنای برجی شکل به نام های: اشقون بابا، اوچ گنبد خان و ینگی ارخ در بخش شمالی شهرستان بیجار استان کردستان در مرز شهرستان زنجان قرار دارند. این برج ها به لحاظ موقعیت جغرافیایی در یک مسیر رفت وآمد کاروانی منطقه ای قرار گرفته اند. هرچندکه این بناها تحت عناوین برج شناخته شده اند، ولی مساله اصلی این است که چگونه می توان این برج ها را در زمره بناهای آرامگاهی قرار داد؟ آیا کارکرد بناهای موردنظر به عنوان میل راهنما و یا ساختمان های بین راهی برای استراحت کاروانیان بوده است؟ دو پیش فرض قابل طرح است؛ این بناها به عنوان آرامگاه میل راهنما و به منظور هدایت مسافران و گاهی مواقع به عنوان سرپناهی موقت در مسیر شهرهای بیجار، سلطانیه، زنجان و مراغه استفاده شده اند. همچنین شواهد اندک موجود نشانگر آن است که این بناها در بازه زمانی اواخر قرن ششم تا هشتم هجری و به وسیله حاکمان محلی برای خود و یا بزرگان خاندان شان ساخته شده اند. برآیند این تحقیق نشانگر آن است که ساخت این نوع بناها با توجه به هم جواری با سلطانیه زنجان در عصر ایلخانان و متاثر از رخدادهای منطقه بوده باشد. حاکمان محلی این نوع بناها را در محدوده و قلمرو حکومتی برای خود و یا برای بزرگان دینی و عرفانی منطقه ساخته اند.
    کلیدواژگان: اشقون بابا، اوچ گنبدخان، ینگی ارخ، برج آرامگاهی، بیجار
  • آرش لشکری * صفحات 91-104
    هنر گچ بری در دوره اسلامی، هم از نظر فن و هم از نظر نقش مایه های تزئینی به کار رفته در آن، برگرفته از هنر تزئیناتی دوره ساسانی است. نقوش گچ بری های دوره ساسانی با الهام از محیط طبیعی اطراف خود، ارتباطی نه صدرصد ولی نزدیک به آن، برقرار می کند و به راحتی می توان نمونه های مشابه آن ها را شناسایی کرد. این امر نشان می دهد که مباحث انتزاعی کم تر در این نقوش به کار رفته و هنرمند گرایش کم تری به این سمت نشان داده است. اما این عناصر در پرتو حکمت و اندیشه های اسلامی، تغییر شکل و معنا یافته اند. یکی از یافته های بااهمیت و شاخص در محوطه آوه1 که در جریان نجات بخشی امام زاده فضل بن سلیمان در فصل سوم کاوش های این محوطه تاریخی در سال 1388 ش. به دست آمد، تزئینات گچ بری بود. باتوجه به تاریخ قیدشده برروی یکی از کاشی های زرین فام یافت شده از این بنا، یعنی 684 ه. ق. ، این تزئینات متعلق به دوره ایلخانیان است. نگارنده در پی اثبات هرچه بیشتر چنین تاریخ گذاری، به مطالعه فنی و شکلی این نقوش و مقایسه آن ها با تزئینات گچ بری سایر اماکن تاریخی برجای مانده از دوره ایلخانیان پرداخته است. پژوهش حاضر به دنبال اثبات این فرضیات است که در اجرای نقوش تزئینی گچ بری های بنای مورد پژوهش، دو شیوه تزیینات گچی با برجستگی زیاد و تزئینات گچی مجوف و نقوش تزئینی عبارت اند از نقوش گیاهی، هندسی و کتیبه نگاری؛ و این نقوش و شیوه های اجرایی آن ها، از الگو و سبک های مشخص تزئیناتی دوره ایلخانی تبعیت کرده اند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و تطبیقی، و مطالعات آن به صورت کتابخانه ای و میدانی به سرانجام رسیده است. فعالیت های میدانی این پژوهش شامل کاوش های گسترده باستان شناسی در دشت آوه و در مکان امام زاده فضل بن سلیمان و نیز طراحی داده های به دست آمده از کاوش، هستند.
    کلیدواژگان: ایلخانیان، تزئینات گچ بری، نقوش تزئینی، امام زاده فضل بن سهل آوه
  • حمیدرضا صفا کیش، همایون حاتمیان * صفحات 105-114
    تاکنون پژوهش های دامنه داری در زمینه چگونگی رویارویی ایلخانان مغول و پایان دادن به کار عباسیان و اسماعیلیان صورت گرفته است اما هنوز زوایای ناگفته بسیاری نزد مورخان و محققان وجود دارد. آنچه مقرر است در این نوشتار بررسی شود زاویه ای متفاوت برگرفته از این پرسش است که آیا بخشی از رویارویی نظامی ایلخانان با عباسیان و اسماعیلیان در نقاطی رخ داده که به دور از برد پژوهشی مورخان و در پس پرده تاریک مانده باشد؟ نخستین فرضیه ای که به ذهن متبادر می شود آن است که سیاست تسخیر یا خرید قلعه های متعدد و نفوذ در کوهستان های مختلف توسط اسماعیلیان و همچنین یا فتن راه های نزدیک برای نفوذ به بغداد توسط ایلخانان، جدال ایلخانان با اسماعیلیان و عباسیان را به کوهستان زاگرس جنوب غرب نیز کشانده باشد. براساس شواهدی که در دست داریم حکومت های محلی قرون 5 و 6 ه. ق. به شدت از آدمکشی های کوهستانیان اسماعیلی ترس داشتند. یکی از مناطقی که موقعیت مناسبی برای اسماعیلیان بود، کوهستان های شمال شهر لور1 بود که از طریق گذرگاه مهمی می توانست به بغداد وصل شود. این گذرگاه استراتژیک توانسته است مرکز ثقل سه دشمن دیرین باشد. ایلخانان بنا بر اسناد مغولی این بار هدف شان تنها نابود کردن مناطق و تاراج نبود، بلکه آمده بودند تا در آسیای غربی پیروزی های درخشانی به دست آورند، زیرا ده سال بود که قلمرو آنان در این سمت توسعه نیافته بود. وضع مغولان چنان متزلزل بود که پیوسته از دربار قاآن استمداد می جستند و درخواست برچیدن حکومت خلفای بغداد و اسماعیلیه را داشتند. بر این اساس این بار با برنامه و نقشه های از قبل طراحی شده وارد ایران شده بودند. از طریق گذرگاه جنوب غرب شهر لور، هلاکو در دسامبر 1257م. /655ه. ق. نبرد علیه خلفای بغداد را آغاز کرد و در دهم فوریه سال 1258م. /656 ه. ق. وارد بغداد شد. براساس اسناد و نقشه های ارائه شده در این مقاله، شهر لور به عنوان یک مرکز استراتژیک نقش موثری در غلبه ایلخانان بر دو دشمن دیرینه آن ها داشته است. مقاله حاضر پس از بررسی و اثبات شهر لور، به اهمیت سیاسی نظامی این شهر در رویارویی ایلخانان با عباسیان و اسماعیلیان می پردازد. شیوه کار بر اساس جمع آوری شواهد از اسناد باستان شناسی و کتاب های معتبر تاریخی و تحلیل و نتیجه گیری از آن هاست.
    کلیدواژگان: ایلخانیان، تزئینات گچ بری، نقوش تزئینی، امام زاده فضل بن سهل آوه
  • رضا غفاری هریس *، رعنا فصیحی صفحات 115-129
    هدف از این پژوهش تحلیل و بررسی تزئینات معماری ستون های چوبی مساجد مراغه است. روش پژوهش برمبنای مطالعه پیمایشی و توصیفی و جمعیت آماری مشتمل بر 14 مسجد ستون دار چوبی شهر مراغه است که 8 مسجد به دلیل تجدید بنای کلی و یا فاقد تزئینات بودن ستون های چوبی آن ها از جمعیت آماری کنار گذاشته شده و نمونه های مورد مطالعه شامل 6 مسجد است. امروزه به دلیل عدم استفاده از این نوع تزئینات در ساخت مساجد و منحصر به فرد بودن آن ها چنین پژوهشی ضروری به نظر می رسد. این سرستون های چوبی با آرایه مقرنس کاری و خراطی شده به اشکال هندسی آویزان، پله پله و کنگره دار تزئین شده اند، به طوری که بر روی این سرستون ها تزئینات غنی با نقش مایه های گل و بوته اسلیمی به وفور دیده می شود. رنگ های استفاده شده در این نقوش شامل مشکی، سفید، قرمز، سبز، زرد، آبی، قهوه ای روشن و تیره، فیروزه ای و طیف های مختلف این رنگ ها هستند. در کنار این موضوعات تزئینی، از خوشنویسی آیات، عبارات و اسماء جلاله نیز استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش بیان گر آن است که تزئینات معماری ستون های چوبی مساجد مراغه ضمن تبعیت از سبک هنری واحد و خاص، از نوعی تنوع رنگ، طرح و فرم ستون ها در مساجد مختلف برخوردار بوده و تا حدودی با همدیگر متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: تزئینات، ستون های چوبی، مساجد مراغه، معماری اسلامی
|
  • Abdolreza Dashtizadeh * Pages 7-19
    By author has been studied the areas of Jam, Riz, Saadat Shahr, Marvdasht, and Kazeron in Fars and Bushehr provinces from years of 2000 to 2007. During these surveys, 19 cave and rock shelter of Paleolithic period from plains of Jam and Riz are identified in southeast of Bushehr province that from this number, 5 sites related to Paleolithic period. The pastoral nomads of inhabitant in Bushehr province are most important groups of user these caves and rock shelters in plains of Jam and Riz. In this research are studied destruction factors of first of communities in south Zagros. The mining operations, non-standard construction, and excavations of illegal are the main factors of destruction in these sites. Furthermore, non-standard gathering the stone tools from Paleolithic period by archaeological students, and also unfamiliarity of the managers of cultural heritage of this region, are other the factors destruction these sites. So, for prevent the destruction of these sites must be done training local people and participation them in tourism this area. Introducing these tourist places in different ways is an important task to introduce these traces. Also, the build of museum site in the Paleolithic caves, and training of local children and tourists children, are from other effective actions. In this research for the first time, is study pathology of Paleolithic sites in Iran. The method of doing this research is descriptive-analytical. The analysis of this study is more reliant on information, founds, and data. So, in this research following questions are raised: Which is factors the main factors of destruction the sites of the Paleolithic period in South Zagros? And, what practical measures are there to protect these ancient sites?
    Keywords: Pathology of ancient caves, Paleolithic sites, South Zagros
  • Abbas Motarjem , Mehdi Heydari * Pages 21-36
    Aleshtar plain is central part of Selseleh county and located in North Loristan province. This plain is region lush and with pleasant weather and rich soil. This area has been from prehistoric period so far always settlements folks and different groups human. Location of Aleshtar plain and proximity with Northern areas Zagros, Central Plateau, Southwest Iran, and Mesopotamia, for a long time to this area has particular importance of communication. Authors, after explaining the climate and ancient roads Aleshtar, have analyzed dispersion form of ancient and historical settlements this area. In this regard, using with ArcGIS software (version 10.3) location of each site is specified in Aleshtar. Output of ArcGIS software, is four maps in Chalcolithic, Bronze and Iron, Historic, and Islamic periods. After studies is specified approximate route of ancient road in Aleshtar plain (north-south road in central Zagros). Therefore, combining the two points, included, ancient road north-south and also distribution of ancient and historic sites in Aleshtar plain, in before and after Islamic periods, this question was raised: what role has this ancient road in Aleshtar plain in the formation ancient settlements? For this question, authors with preliminary survey in Aleshtar plain they had this hypothesis: basically, this ancient road from Islamic periods has played a pivotal role in the formation of sites. Analysis distance of each site from this ancient road has showed, most archaeological sites has been formation in Aleshtar plain from the Islamic period along this route; In the Pre-Islamic periods, hasn’t been focus center of settlements around this ancient road with distance of about two kilometers. Data of this study is based on archaeological research Ali Sajjadi in 1998 and Davood Davoodi in 2006 and 2007. Also, authors have done again surveyes in this area.
    Keywords: Aleshtar plain, Settlement, Ancient roads, GIS Analysis
  • Reza Rezalou * Pages 37-58
    This site is located 60 km southwest of Khalkhal, in Shahrood plane, in Khalkhal city and 180 km south of Ardabil city. In May 2006, during the implementation of the road construction project in Khanghah village, the remains of several graves were revealed. From this date onwards, four seasons of Archaeological studies were conducted on this site. The first season was carried out in the same year, and graves 12, 19 and 25 were explored, among them a grave to the Iron Age I and the other graves belonged to the Iron Age II. The trench B was also explored in order to identify of more tombs. Following the excavation, graves 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22 and 24 were discovered in this trench. According to studies on these graves, 2 graves belonged to the middle Bronze Age, 1 grave to the Iron Age I, 9 graves to the Iron Age II, and 4 graves belonged to the Parthian period. The second season was explored in 2007. In this season, the trench C with dimensions 10 x 10 m on the west side of the trench A and trench D with dimensions of 5 × 5 m along the trench B was explored. As a result, in this season, the remains of the 5 ancient graves were obtained; one of them belonged to the Parthian period, 1 grave to the Middle Bronze Age and three other graves to the Iron Age I. Four scientific explorations have been conducted in which the results of the first season are fully published. In this study, the graves of the Iron Age of the second season of this site are discussed. The comparisons, such as the results of the grave studies of the first season of the cemetery, show a cultural connection with the mid and late bronze Age sites and the Iron Age I and II, indicating a cultural sequence from the Middle Bronze Age to the late Iron Age II, which contrasts with the theory of cultural dynamism. So, the main hypothesis of this study, it is: Theory of cultural dynamism in Iron Age I, in this area isn’t correct.
    Keywords: Northwest of Iran, Ardabil Province, Gilavan Cemetery, Iron Age Burials
  • Ali Navid Gabalu , Seyed Mehdi Hosseyni Nia * Pages 59-75
    The subject of this study is analysis and comparison golden coronet obtained from Khalkhal county in Azerbaijan museum, that from obtained illegal excavation. Because of that hasn’t done research on this object, so, research for specifying function, manufacturing technique, comparison, relative dating, and analysis of symbolic motifs, is seems necessary. This article has done to form of comparative study, and is from type of qualitative research. Also, Information gathering in this research has done to two methods of library and field work (exact observation of trace and providing scheme and photo). This article is to form of analytical – descriptive and comparison of motifs with other artistic findings. In this article has done drawing motifs with computer software. Then, their decoration motifs have been investigated and comparison with other finds. Results of this research indicate that in create this coronet, beliefs and idealogy of artists has had much influence. In fact, these motifs have been to form of rites and sign from the gods, that by artists on the ceramics and sometimes on jewelries have been created; they have been with these works took of gods support. According to studies this coronet in terms of manufacturing technique, decoration technique, and results of analysis comparison of motifs with other similar traces as: golden necklaces and tusks of Zivieh, golden rhyton of Lorestan, golden rhyton of Marlik, and coronet of Hasanlo; golden coronet of Azerbaijan museum has been dating between late second millennium and early first millennium BC. So, two main questions of this research are as follows: How could analyze the decoration technique and comparison this coronet with other simila r traces? And, comparison of typology this coronet with other traces, shows this trace to what is related period?
    Keywords: Coronet, Typical Motifs, Tree of the Life, Antelope
  • Mohammad Ebrahim Zarei * Pages 77-89
    In Bijar County and in a relatively near route of Hasanabad Yasokand city are located of three tomb towers, in villages of Yengi Arakh, Och Gonbad Khan, and Alishah. Although, these towers haven’t been made at a time, but two samples of them are remarkably similar. These three buildings of shaped tower Ashghon Baba, Och Gonbad Khan, and Yengi Arakh are located in north of Bijar County. These towers, in terms of geographical location, are located in caravan route of regional. Although these buildings with name of the tower are known, but the main problem is that, how can these towers placed in tomb monument? And, have these buildings been for resting of passengers? In this regard, there are two hypotheses; these buildings have been minaret of guide and sometimes from them used for resting passengers of Bijar, Soltanih, Zanjan, and Maragheh. Also, evidences of little available shows that these buildings in the late sixth century to eighth century A.H. and by local authorities have been made for themselves or elders of their family. The result of this research shows that made these types of buildings have been due to the proximity of Soltanih Zanjan in Ilkhanids age and influenced by events in the region. Local rulers have made these types of buildings in realm of government themselves for themselves or religious and mystical elders of the region. For do this research, has been used from field – library method. In information of field section, author, buildings this study from has nearly been survey and photography them. Furthermore, from library sources for preparing images and review of historical texts for purposes of this study has been used.
    Keywords: Ashghon Baba, Och Gonbad Khan, Yengi Arakh, Tomb Tower, Bijar
  • Arash Lashkari * Pages 91-104
    Stucco art in Islamic period, in terms of technique and decorative motifs, pattern is taken from decorative art of Sassanids period. Motifs of stuccoes Sassanids period with inspiration from nature, does communicate (communication doesn’t exactly, but close to it), and can be easily identified similar samples it. This shows that unrealistic patterns less used in these motifs, and artist has shown less tendency to this direction. But these elements under the influence Islamic wisdom, have changed their form and meaning. One of the important findings and indicator in Aveh site were decorations stucc, that during the excavation in Imamzadeh Fazl Ibn Soleyman, obtained in the third chapter excavations this historic site in 2009. According to the date mentioned on one of the luster tiles found from this building (684 A.H.), this decoration is belongs to Ilkhanids period. The authors seeking to prove such dating, have done shape and technique used in this motifs and compare them to other historic sites stucco decorations from Ilkhanids period. This research has done to study this question related with Imamzadeh Fazl Ibn Soleyman building that, basically, this building based on stucco decorations, related with which period? And, stuccoes related to which style? In this regard, the present study seeks to prove these assumptions in execution of decoration motifs of stuccoes this building, has been used two styles stucco decorations with high bulge and decoration motifs caved. The decoration motifs are contains foliate, geometric, and inscribed. These motifs and their styles have been modeled from Ilkhanids styles. The method of doing this research is descriptive – analytical – comparative. Data in this study are taken from Library resources and field work. Field works in this study are contains extensive excavations in Aveh plain and in Imamzadeh Fazl Ibn Soleyman. Furthermore, cultural material obtained from excavation, have been drawn.
    Keywords: Ilkhanids, Stucco decorations, Decorative motifs, Imamzadeh Fazl Ibn Soleyman of Aveh
  • Hamidreza Safakish , Homayoon Hatamian * Pages 105-114
    So far, have much been researches about confrontation IlKhanids of Mongol and putting end to Abbasids Caliphate and Ismailis, but still there are many untold of facts unknown to historians and researchers. Based on evidence that we have, local governments of 5 and 6 century were strongly afraid of murders of Ismaili mountaineer. One of the areas that was the perfect opportunity for Ismailis, was the mountains of north of Lur which through an important this passage could connect to Baghdad. The Ilkhanids that according to the Mongolian documents this time their goal was not only to destroy regions and looting, but had come to get a brilliant victory in west Asia because for ten years their territory was not developed in this direction. The situation was so unstable for Mongols that they continuously asked help from the court of Qaan and requested the dismantling of the government of the caliphs of Baghdad and Ismaili. Accordingly, this time they entered Iran with a pre-designed plan. Hülegü army was equipped with Chinese gunpowder and latest engineering equipment of siege. Cavalry archers of Hülegü were under the command of commanders that are involved with military operations with Subutai and Genghis Khan. So, in this study are two questions: What is due to be reviewed in this paper, is a different aspect, derived from this question; whether part of military confrontation with the Abbasids and the Ismailis occurred in places far from the range of historians and left behind in the dark? The first hypothesis this is: the policy of conquest or purchasing numerous castles and penetration in various mountains by the Ismailis and as well as finding ways to penetrate to Baghdad by Ilkhanids, has been gone the struggle between Ilkhanids with Ismailis and Abbasids Caliphate to southwest Zagros Mountains.
    Keywords: Lur City, Ilkhanids, Abbasids Caliphate, Ismailis, Baghdad
  • Reza Ghaffari Haris *, Rana Fasihi Pages 115-129
    The purpose of this research is analysis and survey architecture decorations of wooden pillars in the mosques of Maragheh. The research method in this study is based on surveying and descriptive analysis. The data of this research are contains 14 mosques in Maragheh, that from these numbers 8 mosques haven’t been studied because of that general reconstruction or without being pillars. So, in this study 6 mosques of Maragheh have been surveyed and analyzed. Today, because of the lack of use this kind of decorations in the construction of mosques and their uniqueness, this study is essential. The wooden capitals in this research are decorated with motifs of stalactite work and woodturning with shapes of geometric dangling, stair, and crenate. On these capitals are abundantly seen decorations of arabesque motifs. The colors are used in this motifs contains black, white, red, green, yellow, blue, light brown and dark, turquoise, and ranges of these colors. The alongside these decorations has been used calligraphy of verses and holy names. The results of this study indicate that decorations architecture of wooden pillars in the mosques of Maragheh despite having art style of unit, they have variety of colors, designs and form of pillars. The method of doing this research is field-library. The field data have been collected with direct observation from wooden pillars, and then designed them with using software Corldraw. Thus, two main questions in this research that the authors try to analyze them is as follows: Can with compare and analyze the decorations of pillars common tips between them found? And, what have decorations of pillars pattern?
    Keywords: Decorations, wooden pillars, mosques of Maragheh, Islamic architecture