فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 3 (بهار 1397)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 3 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شقایق هورشید *، رحمت عباس نژاد سرستی صفحات 7-18
    دشت دهلران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی خود همواره یکی از مراکز جمعیتی در جنوب غرب ایران به شمار آمده و به دلیل وجود رودخانه های دائمی و فصلی و زمین های حاصل خیز از دیرباز منطقه مناسبی برای سکونت و تامین مایحتاج اولیه انسان محسوب می شده است. از لحاظ چشم انداز طبیعی این دشت به سه ناحیه شرقی، میانی و غربی قابل تقسیم است. ناحیه نخست که شامل شرق دشت است متشکل از دیواره ای از ارتفاعات و دامنه های زاگرس است. ناحیه دوم یا میانی شامل زمین های مشرف بر این ارتفاعات است که به وسیله مسیل های منشعب از ارتفاعات و آب شست های جاری از آن ها پوشیده از سنگ و رسوبات درشت دانه است و ناحیه سوم یا غربی نیز شامل محوطه های استقراری نوسنگی تاکنون و زمین های کشاورزی است. اما در کل این سه ناحیه درکنار هم از دیرباز به دلیل وجود پناهگاه های صخره ای در دامنه های زاگرس مامن مناسبی برای زیست انسان بوده و از طرف دیگر به دلیل پوشش گیاهی و جانوری مناسب، تامین کننده غذای موردنیاز گروه های انسانی به شمار می آمده است. همچنین به دلیل وجود شاکله کنگلومرایی ارتفاعات شرقی دشت، دسترسی انسان به منابع غنی سنگ خام جهت تامین و ساخت ابزارهای سنگی مورد نیازش بسیار آسان بوده؛ چنان که در بررسی زمستان 1394 ش. حجم عظیمی از ابزارهای پراکنده در نیمه شرقی دشت دهلران خود موید این مطلب بود. این پهنه که بیش از 30 کیلومتر طول دارد و در مسیر دامنه ارتفاعات دالپری زاگرس مشرف بر دشت دهلران تا دشت عباس را دربر می گیرد، پوشیده از ابزارهای سنگی است که شامل نمونه های شاخص پوئینت ها، تیغه ها، سنگ های مادر شعاعی و تراشه های لوالوا است. این نمونه ها می تواند نشانه حضور انسان دست کم از دوره پارینه سنگی میانی باشد. این مهم با توجه به وجود محوطه های استقراری نوسنگی تا اواخر دوران اسلامی نشانه یک روند طولانی از حضور انسان در این منطقه است.
    کلیدواژگان: ارتفاعات زاگرس، پارینه سنگی، دالپری، دهلران
  • محمدحسین رضایی * صفحات 19-34
    شهرستان کازرون در غرب استان فارس و در ارتفاع 732 متری از سطح دریا واقع شده است. از محوطه های شناسایی شده در بررسی دشت کازرون که عمدتا تپه های دوران نوسنگی تا اواخر عصرمفرغ هستند، مجموعا 141 قطعه ابزار سنگی از 13 محوطه گردآوری شد. طبق پژوهش صورت گرفته برروی ابزارهای سنگی، محوطه هایی مانند (SK023) هم زمان هم استخراج و هم مصرف/ نگهداری/ تعمیر را نشان می دهند؛ زیرا حضور سنگ مادرها نشان می دهد که تولید مصنوعات در آن ها صورت گرفته است و درصد بالای ابزارها نشان دهنده طولانی تر شدن مدت استقرار در این محوطه هاست. سنگ مادرها در تمام مجموعه ها منحصرا سنگ مادر تراشه و اغلب نامنظم و اکثرا از جنس چرت خاکستری سبز هستند. به نظر می رسد تولید مصنوعات از سایر انواع چرت که در برداشته ها و ابزارها دیده می شوند، همچون چرت جگری، چرت راه راه قهوه ای و کرم شفاف، چرت عسلی و… همگی در جای دیگری صورت گرفته و ابزارها به صورت محصول نهایی (برداشته ها و ابزارها) به محوطه ها منتقل شده اند. وجود تیغه ها و قطعات آن ها با جلای داس در برخی محوطه ها به ویژه (SK022 و SK023) به وضوح نشانگر دروی گیاهان با استفاده از این ابزارهاست. ماده خام مورد استفاده برای ساخت مصنوعات سنگی که اغلب از منابع چرت محلی ساخته شده اند، امروزه به راحتی در کوه های کازرون در دسترس است. این قطعات به صورت ترکیبی و با استفاده از رزین های طبیعی همچون قیر در داخل دسته هایی از جنس استخوان یا در دوره های جدیدتر احتمالا فلز قرار می گرفته اند و همچون داس در برش گیاهان استفاده می شده اند.
    کلیدواژگان: ابزار سنگی، گونه شناسی، پیش از تاریخ، کازرون
  • حسن اکبری * صفحات 35-52
    با وجود پژوهش های فراوان باستان شناسی دوره نوسنگی بدون سفال در آسیای غربی مخصوصا در لوانت، فعالیت های باستان شناسی در زاگرس مرکزی در این دوره انگشت شمار بوده است. زاگرس مرکزی یکی از مناطق مهم آسیای غربی است که نخستین تلاش های بشر در زمینه یکجا نشینی، اهلی کردن جانوران و کشت نباتات در این ناحیه صورت گرفته و سیمره بزرگ ترین رود زاگرس مرکزی است. پروژه باستان شناسی سیمره براساس بررسی و کاوش های باستان شناسانه حوزه سد سیمره بنا شد. داگنجوون نیز از جمله محوطه هایی بود که در طی پروژه باستان شناسی نجات بخشی سد سیمره در سال 1389 ش. مورد کاوش قرار گرفت. در مجموع 70 متر مربع از محوطه مورد کاوش قرار گرفت که منجر به کشف سه مرحله استقراری شد، هیچ نشانی از وجود ظرف سفالی در این محوطه یافت نشد و آثار معماری از تمامی مراحل و ترانشه ها با کیفیت متفاوت به دست آمد. از نکات جالب معماری این محوطه، الگو پذیری از محیط زیست زاگرس مرکزی است و استفاده از مصالح بومی و طبیعی منطقه که برگرفته از بستر طبیعی منطقه است، کاملا در معماری این محوطه نمایان است و این به علت نوع مصالح بومی و دسترسی آسان و سطح فناوری و اطلاعات درباره این گونه مصالح است. این پژوهش با هدف بنیادی صورت گرفته و روش داده افزایی آن براساس روش میدانی و کتابخانه ای است و در آن ضمن معرفی و توصیف کاملی از معماری این محوطه، بحثی مستند درخصوص معماری دوره های A و B نوسنگی بدون سفال، ویژگی های خاص معماری هر دوره و روش ساخت معماری در ناحیه لوانت، آناتولی، سوریه و زاگرس شمالی (عراق) ارائه داده و به دنبال پاسخ دادن به پرسش هایی هستیم که با توجه به وضعیت معماری این محوطه مانند راست گوشه بودن و… این محوطه متعلق به کدام دوره از نوسنگی بدون سفال است؟ به چه علت دیوارها کم عرض و نازک هستند؟ چرا تراکم معماری در دو ترانشه تفاوت دارد؟.
    کلیدواژگان: نوسنگی بدون سفال، سیمره، زاگرس مرکزی، معماری
  • اسماعیل رحمانی* ، ابراهیم نصیری، یونس ابوالقاسمی صفحات 53-66
    مطالعه و پژوهش بقایای انسانی به ویژه اسکلت هایی که در کاوش های باستان شناسی به دست می آید، اطلاعات بسیار باارزشی درخصوص انسان های باستانی در اختیار پژوهشگران قرار می دهد. در مطالعات استخوان باستان شناسی جنبه های مختلف ریخت شناسی استخوان پس از طبقه بندی های گونه شناسی موردتوجه قرار می گیرد. در این گونه مطالعه، تعیین جنسیت و تخمین تقریبی سن اسکلت ها از روی ویژگی های ظاهری استخوان ها به شکلی سریع و بدون آنکه نیازی به فعالیت های پیچیده آزمایشگاهی باشد انجام می شود. اسکلت های انسانی مرد و زن هریک دارای تفاوت های آشکار و روشنی هستند. این تفاوت ها براساس شاخص ها و معیارهای استانداردی استوارند. اسکلت انسانی کوریجان از یک محوطه تاریخی به دست آمد که پس از اقدامات مرمتی و حفظ وضعیت و ساختار کالبدی آن در همان شرایط اولیه، ضرورت مطالعات تعیین جنسیت و تخمین تقریبی سن اسکلت موردتوجه قرار گرفت. در نگاه نخست شاید به نظر برسد که پرسش های مربوط به تعیین جنسیت و تخمین سن اسکلت کاملا واضح یا خیلی پیچیده است. اینکه اسکلت انسانی کوریجان متعلق به زنی یا مردی باشد یا اینکه این اسکلت در رده سنی کهنسال یا بزرگ سال بالغ باشد، اثبات یا ابطال این فرضیه ها نیازمند بهره گیری از رهیافت های علمی و استفاده از متغیرهای قابل سنجش و تجربی بود. علوم زیست شناسی، انسان شناسی جسمانی و استخوان باستان شناسی در ارتباط تنگاتنگ با یک دیگرند که کمک شایانی برای پاسخ گویی به این پرسش ها و فرضیه ها ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: جنسیت، سن، اسکلت انسانی کوریجان، موزه هگمتانه
  • علیرضا خسروزاده *، سیامک سرلک صفحات 67-82
    محوطه های باستان شناختی بسیار اندکی مربوط به دوره ساسانی در جنوب شرق و سواحل خلیج فارس کاوش شده، بنابراین مجموعه سفالی با تاریخ گذاری مطمئن ساسانی در این ناحیه معرفی نشده است. به همین دلیل شناسایی محوطه های ساسانی جنوب شرق و سواحل خلیج فارس بسیار مشکل و مجموعه سفال تاریخ گذاری شده دقیق مربوط به دوره ساسانی برای درک دوره ساسانی این منطقه لازم است. سفال در دوره ساسانی همچون دوره اشکانی محلی بوده و هر منطقه از ایران سبک و ویژگی های سفالی خاصی دارد. هدف این مقاله پرداختن به این مساله و معرفی یکی از گونه های شاخص سفال ساسانی جنوب شرق ایران براساس سفال های به دست آمده از بررسی ها و کاوش های انجام شده جنوب شرق ایران و سواحل جنوبی و شمالی خلیج فارس است. این گونه که به نام سفال نارنجی ظریف منقوش یا «نامرد» مشهور است، پراکندگی گسترده ای در سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس و جنوب شرق ایران دارد. این گونه تنها از کاوش های انجام شده در محوطه ها ی کوش، ملیحا و اددور در امارات متحده، تپه یحیی در بافت کرمان و تم مارون در میناب به دست آمده است، ولی شمار زیادی از این گونه در بررسی های انجام شده در این مناطق نیز یافت شده است. سفال گونه نامرد دو گونه است؛ یک گونه آن مربوط به اواخر دوره اشکانی و گونه دیگر مربوط به اوایل و اواسط دوره ساسانی است. روش یافته اندوزی این پژوهش میدانی و کتابخانه ای، ولی اساس یافته اندوزی در این پژوهش میدانی است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جنوب شرق، ساسانی، سفال نامرد
  • مجید بدیعی گورتی * صفحات 83-100
    با توجه به محل قرارگیری شهر جی و ورود شاهراه شرقی اصفهان از این طریق و اشراف کامل این منطقه به این شاهراه که محل گذر کاروانیان از شرق به مرکز ایران و بالعکس بوده است، در منطقه گورت دژ دفاعی در بلندترین نقطه کوه گورت ساخته شده که کاملا مشرف به شاهراه اصلی و ورودی به شهر جی باستان از سوی شرق بوده که هم مقصد دفاعی داشته و هم ممکن است در مواقعی با برافروختن آتش بر فراز آن، نقش راهنمای کاروانیان را داشته است. روش تحقیق در این پژوهش براساس هدف بنیادی و ماهیت آن از نوع تحقیقات تاریخی است و داده های اولیه از طریق مطالعات میدانی به دست آمده است. با توجه به مطالعه سبک معماری و سفال های این محوطه مشخص گردید که این مجموعه بنا در دوره ساسانی ساخته شده و احتمالا در اوایل دوره اسلامی نیز مورد استفاده قرار گرفته است. محوطه مورد پژوهش دارای ساختار معماری کوهستانی است و دارای نقشه و شکل هندسی خاصی نیست. در این محوطه فضاهای معماری یا همان برج ها طوری ساخته شده اند که هرکدام بر دشت روبه رویی اشراف کامل داشته است. این محوطه احتمالا دارای الحاقاتی در پائین و دامنه کوه بوده؛ از جمله یک بنای دستکند که احتمالا حصاری نیز داشته که با توجه به ساخت وسا زهای انجام گرفته در دامنه کوه، آثار آن از بین رفته است، این قلعه در سه سطح و ده فضای معماری ساخته شده است. داده های سفالی آن نیز هیچ کدام از نوع زینتی نبوده و همگی کاربردی هستند و درصد قابل توجهی از آن ها نیز خمره ذخیره آذوقه اند.
    کلیدواژگان: دژ، ساسانی، جی باستان، گورت
  • شهریار ناسخیان* ، مهدی سلطانی، محمود ستایش مهر صفحات 101-112
    ایمنی و امنیت همواره از دغدغه های اصلی انسان محسوب می شده، لذا آدمی همواره به دنبال یافتن شیوه هایی برای کاهش اثرات عوامل تهدید کننده ایمنی و امنیت خود بوده است. از آنجاکه کشور ایران از قرون گذشته در مسیر حوادث تاریخی و در معرض انواع یورش ها و تهاجم های نظامی ملل و قبایل همسایه واقع شده بود، پدیده دفاع در معماری و شهر سازی اثر زیادی داشته و اثرات مرئی آن قلعه ، حصار، برج، خندق و… هستند. قلاع استحکامات نظامی یا غیرنظامی بودند که با استفاده از ویژگی های جغرافیای طبیعی و در جهت حفظ امنیت، عموما در ارتفاعات ساخته می شدند. بافران یکی از شهرهای تاریخی و کهن شهرستان نایین است که درکنار راه باستانی ری به کرمان واقع شده است. قلعه ها به عنوان مهم ترین نمود نظام دفاعی گذشته مجتمع های زیستی در این شهر دارای تنوع و گونا گونی چشم گیری هستند. تعدادی از این قلعه ها در خارج از محدوده مسکونی مکان یابی شده و درکنار مزارع قرار گرفته اند. یکی از آن ها نیز درکنار مجتمع زیستی و بر روی بلندترین نقطه با نقشه ای کاملا متفاوت طراحی و ساخته شده است. این قلعه ها به اسامی قلعه ریگ، قلعه رضی، قلعه علی آباد، قلعه سوری، قلعه حسین آباد، قلعه یکه درخت و قلعه رستم هستند. پژوهش حاضر از روش توصیفی - تحلیلی و ارزیابانه و همچنین مصاحبه با افراد مطلع و آگاهان محلی (سنت شفاهی) استفاده می کند. با توجه به اینکه در آثار مکتوب (منابع جغرافیای تاریخی، سفرنامه ها و…) نیز اشاره ای به این قلعه ها نشده، رویکرد عمده پژوهش مبتنی بر مطالعات و مشاهدات میدانی است. نتایج پژوهش مبین آن است که قلاع بافران در سه گونه قلعه های سکونت موقتی در زمان ناامنی و بحران، قلعه های قرارگرفته بر گرداگرد روستا به عنوان مکمل قلعه مستقر بر بلندی در کار حفاظت از مجتمع زیستی و قلعه های اربابی قرار می گیرند که در این میان قلعه رستم به دلیل موقعیت قرارگیری خاص و ویژگی های کالبدی و معماری، در نظام دفاعی گذشته بافران دارای نقش پررنگ تر و با اهمیت تری بوده است.
    کلیدواژگان: معماری دفاعی، قلعه های دشتی، نایین، بافران
  • نسرین بیک محمدی* ، سید هاشم حسینی، سپیده مرادی محتشم صفحات 113-132
    در قرون 5 و 7 ه. ق. دگرگونی عظیمی در تمامی هنرها، صنایع و علوم از جمله هنر سفال گری اسلامی به وجود آمد و به حق دوره طلایی سفال گری بود. سفال گران سلجوقی شیوه لعاب کاری ظروف سفالی را احیا کردند و همچنین پیشرفت سفال زرین فام را می توان به زمان آنان نسبت داد. کاشان در آغاز سده هفتم ه. ق. یکی از مراکز عمده سفالینه شد و به مدت چندین دهه ظروفی را تولید کرد که فنی دقیق و ظریف داشتند. شواهد مکتوب و کاوش های باستان شناسی درباره اهمیت کاشان در این زمینه شکی باقی نمی گذارد؛ چنان که واژه کاشی نیز نام خود را از کاشان گرفته است. تقریبا همزمان با ایران، رقه در سوریه تحت حکومت ایوبیان به یکی از مراکز مهم تولید ظروف سفالین و آثار هنری ظریف تبدیل شد. آثار رقه و کاشان به قدری به هم شبیه هستند که گاه تشخیص آن ها از هم دشوار است. هدف از این مقاله مشخص کردن شباهت ها و تفاوت های موجود بین دو سبک سفال کاشان و رقه و در نهایت مشخص کردن تاثیر و تاثر بین این دو سبک است. در این راستا سعی شده است در این جستار به پرسش های زیر پاسخ داده شود: چه مشابهت ها و تفاوت هایی بین این دو سبک سفالی وجود دارد؟ وضعیت تاخر و تقدم دو سبک سفالی نسبت به یکدیگر چگونه است؟ روش پژوهش در این مقاله بر اساس روش توصیفی و تحلیلی بوده و از منابع کتابخانه ای در جهت تبیین موضوع استفاده شده است. با بررسی آثار سبک سفال زرین فام شهرهای کاشان و رقه می توان به نوعی سبک تلفیقی دست پیدا کرد که تحت تاثیر هنر سفال گری ایران قرار دارد و به نظر می رسد که سبک سفالی کاشان غالب بوده و سفال گران کاشانی توانسته اند بسیاری از شیوه ها و هنرهای تزئینی خود را به رقه منتقل کنند.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، ایوبیان، سفال زرین فام، سبک کاشان، سبک رقه
  • کریم حاجی زاده باستانی، اسماعیل معروفی اقدم *، سعید ستارنژاد، فریبرز طهماسبی صفحات 133-148
    مقابر یا بناهای آرامگاهی یکی از مهم ترین عناصر معماری ایرانی - اسلامی هستند که در زمینه های مختلف نیاز به بررسی و پژوهش های موشکافانه دارند. اهمیت این دسته از بناها در میان ایرانیان به حدی است که در هر دوره از ادوار اسلامی ایران، مهم ترین و پرکاربردترین هنرها و اوج تزئینات معماری مربوط به آن دوره در ساختمان آن ها به کار گرفته می شده است. به طور کلی تزئین در بناها نقش موثرتری ایفا می کند، چراکه اگر بنا از نظر فرم و سازه برای باستان شناسان و طراحان قابل فهم باشد، ممکن است برای عامه مردم چنین نباشد و این تزئینات اند که در نگاه اول بیننده را به خود جلب می کنند. این مقاله، هنر کتیبه نگاری را به عنوان یکی از مهم ترین عناصر تزئینی بناهای اسلامی در چهار مقبره سلجوقی شمال غرب ایران یعنی گنبد سرخ، برج مدور، سه گنبد و گنبد کبود مورد بررسی قرار می دهد. روش تحقیق مقاله به صورت تفسیری-تاریخی بوده و سپس با رویکرد تحلیلی به مطالعه تزئینات چهار مقبره خصوصا از نظر معماری، نقوش، کتیبه ها و موقعیت و جایگاه آن ها بر روی بناها پرداخته است. همچنین علاوه بر بررسی مقالات، کتب و اسناد مربوط، با برداشت میدانی از مقابر مذکور، نقشه و تزئینات و سپس جدول مقایسه ای کتیبه ها و انواع آن ها به لحاظ مضمون ارائه می-شود. در این ارتباط، پرسش های زیر مطرح است: 1. معماری، نقوش و تزئینات مقابر سلجوقی شمال غرب ایران چگونه و کتیبه های آن ها از نظر مضمون به چند دسته تقسیم می شوند؟ 2. مضامین کتیبه ها، در موقعیت و جایگاه آن ها بر روی بدنه بناها چه تاثیری دارد؟ بررسی ها نشان می دهد که کتیبه های مقابر سلجوقی شمال غرب به گروه های مختلفی از جمله کتیبه های آیات قرآنی، کتیبه با مضمون تاریخ بنا، کتیبه با مضامین دعا، کتیبه با مضمون معمار و بانی بنا تقسیم می شوند. از طرف دیگر جایگاه این کتیبه ها در بناها نسبت به نوع مضمون و میزان قداست آن ها متفاوت بوده، به طوری که کتیبه های آیات قرآنی در بالاترین قسمت بنا، کتیبه با مضامین دعا در ارتفاعی پایین تر و کتیبه های حاوی تاریخ بنا، بانی و معمار مقبره در سطوح پایینی و بر روی بدنه بنا جای می گیرند.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، مقابر سلجوقی، شمال غرب ایران، تزئینات، کتیبه
  • محجوبه امیرانی پور، سعید امیرحاجلو *، سارا سقایی صفحات 149-165
    یکی از گونه های سفال دوران اسلامی که در بررسی های باستان شناسی دشت نرماشیر شناسایی شده، سفال منقوش بدون لعاب (شبه پیش ازتاریخی) است که پیش تر در جنوب و جنوب غربی ایران گزارش شده و در سال های اخیر مطالعاتی درباره پراکندگی آن در برخی محوطه های دیگر صورت گرفته است. این گونه سفال دوران اسلامی فاقد لعاب، اما دارای نقوش هندسی قهوه ای، اخرایی، قرمز یا نارنجی است که در نگاه نخست، شباهت زیادی با سفال منقوش پیش از تاریخ دارد. اما با توجه به اختلاف خمیره، رنگ، نقش و توزیع درکنار سفال های لعابدار دوره اسلامی، یکی از گونه های رایج سفال دوره اسلامی شمرده می شود که در بیشتر مناطق ایران مورد استفاده بوده است. پرسش این است که ویژگی های سفال منقوش بدون لعاب نرماشیر در مقایسه با نمونه های نواحی دیگر چیست؟ هدف، معرفی و مطالعه این سفال، مقایسه آن با نواحی دیگر و ارائه آگاهی هایی نو درباره فرهنگ های دوران اسلامی حاشیه لوت است. روش گردآوری داده ها «میدانی و اسنادی» و روش پژوهش «توصیفی تحلیلی» است. بر این اساس، داده های گردآوری شده شامل قطعات سفال منقوش بی لعاب با نقوش قهوه ای تا قرمز است که در شهر قدیم نرماشیر (محوطه چغوک آباد) و محوطه های جلال آباد و رفیع آباد در بافت فرهنگی سده های میانی اسلامی به دست آمده و شباهت هایی با نمونه های منقوش بدون لعاب جنوب، جنوب غربی، مرکز، شمال و شمال شرقی ایران دارد. اما برخلاف نمونه های جنوب و جنوب غربی ایران، نمونه های نرماشیر به جوامع کوچ رو تعلق نداشته اند و از استقرارهای ثابت شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: نرماشیر، سفال منقوش بدون لعاب، سفال شبه پیش از تاریخی، محوطه های دوران اسلامی
|
  • Shaghayegh Hourshid*, Rahmat Abbasnejhad Sarseti Pages 7-18
    Dehloran plain, because of geographic location itself has always been one of the population centers in the southwest of Iran. Also, this area, because of permanent and seasonal rivers and fertile fields has been a good place to live in a long time. In terms of natural landscape, this plain is divisible into three regions of eastern, central and western. The first area (eastern area) is includes east of Dehloran plain, that consists of peaks and slopes of Zagros Mountains. The second area are including of lands near to these mountains. This area by floods of these mountains is covered with rocks and coarse-grained sediments. The third area (western area) is includes settlements from Neolithic to contemporary period and farming fields. Overall, these three areas for a long time, because of the rocky shelters in Zagros Mountains have been good place to live a human. On the other hand, these areas because of animals and suitable vegetation them, have been provider of food for human groups. Furthermore, because of existence conglomerate sediments eastern highlands of Dalpari in Dehloran, human access has been easy to rich sources of raw rock for make stone tools. This area that is more than 30 kilometers long, on the way of Zagros Mountains of Dalpari near to Dehloran plain and Dasht-e Abbas, covered with stone tools. These stone tools are containing of indicator samples of points, blades, centripetal core, Levallois chips. These samples can be sign of human existence at least from the middle Paleolithic period. So, existence of the Neolithic settlements to the late Islamic era is sign of a long process from the settlement human in this area.
    Keywords: Zagros Mountains, Paleolithic, Dalpari, Dehloran
  • Mohammad Hosein Rezaei * Pages 19-34
    The Kazeron County is located in the West of Fars Province and 732 M above sea level. From identified sites in survey of Kazeron plane (that mainly are sites of Neolithic period to late of Bronze Age) in total of 141 pieces of stone tools were gathered from 13 sites. Based on research on stone tools, sites as SK023 are show extraction and use / maintenance / repair. In these sites, the existence of core stone indicates of the construction of tools, and also existence a lot of the stone tools are indicates of settlement long-term in these sites. The core stones in all sites are exclusively chipped stone and mostly from kind of Chert stone of gray – green. It seems, produce of tools from other types of Chert stones such as red Chert, Chert of brown stripes, cream Chert, and… have been made in another place. The blades and their flakes in some sites of Kazeron plane (especially sites of SK022 and SK023) represents are the use of these tools for reaping of the plants. The raw material used to make stone tools (that often made of local stone) today it is easily accessible in the Kazeron mountains. These tools, to form of a combination and with natural resins such as bitumen have been placed inside the bone handle or in newer periods inside the metal handle, and similar to sickle have been used to cut plants. From of the main goals of the present research, study of technology diversity in stone tools sites of prehistory in Kazeron plane is for regional and comparative studies and for gain of general knowledge the prehistory of Kazeron plane.
    Keywords: Stone Tool, Typology, Prehistory, Kazeron Plane
  • Hassan Akbari * Pages 35-52
    Despite of studies about acceramic Neolithic period in west of Asia (especially Levant area), little has been done archaeological activities related to this period in Central Zagros. The Central Zagros is one of the important areas of west Asia that in this area has been done sedentary, domestication animals, and cultivation for first time. In Central Zagros, Seimare River is the largest river. The Seimare archeology project was done based on surveys and excavations archaeology in dam basin of Seimare. The Dangjoun from sites was excavated in related to Seimare archeology project in year of 2010. In total, 70 square meters was excavated from this site that led to discovery three phase of settlement. In Dangjoun wasn’t achieved of terra cotta ware, but architectural remains were achieved from all trenches with different quality. The architecture this site has been affected from Central Zagros environment. The materials used in this site are taken from the surrounding environment. This study was done with a fundamental purpose, and method of data amassment in this research is library – field method. In this research, in addition to the introduction and description architecture of Dangjoun, the complete descriptive has been done about architecture of A and B periods of acceramic Neolithic. In this regard have been explained specific architectural features of each period in Anatolia, Syria and Northern Zagros (in Iraq). Main questions of research: Due to the architectural condition of this site as right corner architecture, and …, this site belongs to, which period of acceramic Neolithic period? Due to the permanent architecture in Kapargah (that including of homes four corners, and built of homes on the ground), it seems, this site is belong to period B of acceramic Neolithic period and can’t be attributed it to earlier periods.
    Keywords: Acceramic Neolithic Period, Seimare, Central Zagros, Architecture
  • Esmail Rahmani *, Ebrahim Nasiri , Younes Abolgasemi Pages 53-66
    Study of human skeletons are gives researchers very valuable information about ancient people (especially, skeletons that in archeological excavations are obtained). In studies of osteology are considered different aspects of bone morphology after classification and typology. In this type of study, quickly gender determination and estimate of skeletons age is done from the appearance of bones without performing complex experiments in the lab. In the male and female skeletons are clear differences. These differences are based on standard indicators. The human skeletons of Korijan from a historical site was obtained, that after the recovering actions and maintaining the physical structure it in the first situation, necessity of studies of gender determination and estimate of skeleton age was considered. In the first view, maybe questions about gender determination and estimate of skeleton are looked completely clear or very complex. The review this point that human skeleton of Korijan have been related to men or women, or this skeleton is in the age of the elderly or adult; proof or refutation of these hypotheses was needed to use scientific approaches and use of measurable and experimental variables. The sciences of biology, physical anthropology, and osteology are close relationship with each other, and these sciences through this relationship are help great help to answer these questions and hypotheses. In this research, has been used from the combination of the species classification method (typology) and branch classification (that this method more is used biological studies and osteology). In these methods, skeletal data has been evaluated in equal of indices and variables in category of similar species. Use of the library resources, is another part of studies of this research.
    Keywords: Gender, Age, Human Skeleton of Korijan, Hegmataneh Museum
  • Alireza Khosrowzadeh*, Siamak Sarlak Pages 67-82
    Due to few is excavated Sasanian sites in southwestern Iran and Persian Gulf, the region still lacks a securely dated pottery assemblage from this period, which renders identification of the Sassanid sites there extremely difficult. Therefore, a reliably dated ceramic collection is essential for better understanding of the Sassanid period. The present paper addresses this issue and sets to introduce one of the typical type of Sassanid pottery of southeast Iran based on material recorded during surveys and excavations at Southeast of Iran and northern and southern coast of Persian Gulf. This type which is famous to fine orange painted ware or “Namord” Widely distributed in the Northern and Southern coasts of the Persian Gulf and Southeast of Iran. This type was only obtained from excavated sites at Kush, Mleiha and ed-Dur in United Arabian Emirate, Tape Yahya in Kerman and Tame Maroun in Minab. Also many of these types have been found in survey of these areas. There are two type of Namord ware; one type is belonging to late Parthian period and another one dated back to early and middle Sassanid period. Due to the wide distribution of the Namord ware in southeast of Iran and northern and southern beaches of the Persian Gulf, probably, this type of pottery in the Persian Gulf has been used as a kind of commercial goods. The absence Namord ware in Kuwait, Bahrain, and Saudi Arabia is representing close relationships between eastern parts of the Persian Gulf (Emirates and Oman) and south and southeast beaches of Iran. Also, the existence of Namord ware in Gana of Yemen, is represents expanding the trade of this pottery to the east beaches of the Indian Ocean.
    Keywords: Namord Ware, Sassanid, Southeast, Persian Gulf
  • Majid Badiee Gavarti * Pages 83-100
    The fortresses of Iran, due to the geographic location and weather conditions have been built to two types of lowland us and mountainous. For this reason, used building materials are different in these two types. Due to the location of the city Jey and southern highway in Isfahan (that have been location of the Caravans passage from the south to the center of Iran), in Gavart area (At the highest point of Mount Gavart) has existed defensive fortress. Due to the full control Gavart fortress on southern highway in Isfahan, this fortress in addition to defensive destination has also been role of the Caravans guide. The research method of this study is based on method of historic, and in this research preliminary data is obtained from field survey. Due to the architecture style and potteries Gavart, this fortress was made in Sassanid period and has probably been used in early Islamic period. The Gavart fortress has a mountain architecture, and hasn’t regular geometric shape. In this fortress, from the top of each tower is seen roof of the front towers. This site probably has other buildings in the lower of the mountain that troglodytic building in lower of the mountain is from these buildings. This fortress is made in three levels and ten architectural parts. The ceramic founds in Gavart fortress aren’t decoration, and they have been practical. In this research, after full description of this building have been answered to the following questions: What period is this building? What is the use of this building?
    Keywords: Fortress, Sassanid, Ancient Jey, Gavart
  • Shahriar Nasekhan*, Mehdi Soltani , Mahmoud Setayesh Mehr Pages 101-112
    The security has always been of the main human concerns. So, the human has always been looking for founding ways to reduce the effects of threatening factors himself. Since the country of Iran in the past have been exposed to a variety of military attacks by different nations and neighboring tribes, issue of defense in architecture and urbanization of Iran a lot of effect, that fortress, fence, tower, ditch, and… has been for this work. The fortresses have been military or civilian fortification that with using natural geographic features, and for maintain security, generally built in the mountains. Bafran is one of the historic cities of the Nain that located alongside ancient way Ray to Kerman. The fortresses as the most important representation of the defense system in past, were have a lot of variety. A number of these fortresses have been located outside the residential area and alongside the farms. The fortresses under study in this research is contains of Ghale Rig, Ghale Razi, Ghale Ali Abad, Ghale Sori, Ghale Hoseyn Abad, Ghale Yekeh Derakht, and Ghale Rostam. In this research has been used from the method of descriptive - analytical and interview with informed people in area. Because these fortresses haven’t been mention in historical written sources (history books, travelogues, and …), authors of this article have emphasized on field studies and observations. The results this research, indicates that fortresses of Bafran are includes three species: the fortresses of temporary residence in times of insecurity, fortresses surrounding the village, and fortresses of rulers. Among the fortresses under study in this research, Ghale Rostam, because of location and for physical and architectural features it, in the past defense system of Bafran has been role a more important.
    Keywords: Defense Architecture, Typology, Fortresses in Plane, Bafran, Nain
  • Nasrin Beyk Mohammadi*, Seyd Hashem Hosseyni , Sepideh Moradi Mohtasham Pages 113-132
    In the 5th and 7th centuries A.H., was created great transformation in all arts, industry, and sciences (including pottery art). Seljuk potteries, were restored the glaze technique, so can be attributed lusterware style to them. Kashan at the beginning of the seventh century A.H. was one of the major centers of pottery and for several decades produced wares that they had fine technique. Almost contemporary with Iran, Raqqa in Syria under rule of Ayyubid, was became one of the major centers for the production of pottery and artwork. The traces of Raqqa and Kashan are so similar, so that it is sometimes difficult to distinguish them. The purpose of this article, identify similarities and differences is between two styles of pottery of Kashan and Raqqa, and eventually, identify of interaction is between these two styles. In this regard, in this study, we have tried to answer the following questions: What are the similarities and differences between these two styles of pottery? Which of these two styles of pottery is older? The research method in this article is based on method of descriptive – analytical, and from library resources has been used to explain the subject. By reviewing the traces of lusterware style of Kashan and Raqqa can achieve some kind of fusion style that is influenced by the art of pottery of Iran. So, pottery style of Kashan has been older and potters of Kashan have been able to many of techniques and decorative art themselves transferred to Raqqa.
    Keywords: Seljuk, Ayyubid, Lusterware, style of Kashan, style of Raqqa
  • Karim Haji Zadeh Bastani , Esmaeel Maroufi Aghdam* , Said Satar Nezhad , Fariborz Tahmasebi Pages 133-148
    The tombs or funerary monuments are one of the most important elements of Iranian-Islamic architecture that in different fields require careful investigation. This group of buildings is important among Iranians; for this reason, in each period of the Islamic era of Iran the most important and most used arts related to that period have been used in their construction. Generally, the decoration in buildings has a more effective role, because, if it is understandable in terms of form and structure for archaeologists and designers, it’s possible this isn’t understandable for the general public. So, decorations in the buildings at first sight are attracts the viewer. In this article epigraphy art as one of the most important decorative elements of Islamic buildings have been reviewed in the four Seljuk tombs of Northwest of Iran: Gonbad Sorkh, Borj Modavar in Maragheh, Seh Gonbad, and Gonbad Kabood. The research method in this study is interpretive – historical. In this study with analytical method have been studied decorations of these four tombs (especially in terms of architecture, motifs, inscriptions and their position on the buildings). Also, in addition to reviewing the articles, books, and evidences, with field survey from these tombs, plan and decorations, and then a comparison table of inscriptions has been provided. In this regard, the following questions are raised:- How is architecture, motifs and decorations of the Seljuk tombs in northwest Iran? And, their inscriptions are divided into several categories in terms of content?
    - What are the effects of concepts of the inscriptions on position them on the buildings?
    Reviews show that inscriptions of Seljuk tombs in the Northwest are divided into four groups: The Quranic verses, inscription with the theme of the date of construction, inscription with the topic of prayer, and inscription with the theme of the architect and the builder. On the other hand, position these inscriptions in the buildings have been differed proportional in their content. Inscriptions of the Quranic verses in the highest section of building, inscription with topic of prayer in the lower, inscription with the theme of date of construction and architect and builder are placed on the lower levels and on the body of building.
    Keywords: Islamic architecture, Seljuk tombs, Northwest of Iran, decorations, inscription
  • Mahjobe Amirani Pour , Saeed Amirhajloo*, Sara Saghaee Pages 149-165
    Narmashir plain at Kerman, has many settlements from Neolithic to Qajar era, But it has not considered by researchers. The pseudo-prehistoric ware is one of the pottery types of Islamic period that is identified in the archaeological surveys in Narmashir. This type, has also reported from South and South-West Iran in previous years, and it has identified recently in other regions of Iran. The Pseudo-Prehistoric wares don’t have the glaze, but they are painted with brown, ochre, red or orange geometric patterns. These types of wares are like prehistoric ones, but their clay, color, and motifs are different from prehistoric painted wares. Furthermore, they distribute along with glazed wares from Islamic sites in the most parts of Iran, and for this reason, they introduced as the Islamic Potteries. The aim of this article is to introduce and study and comparison of this type of pottery with the other samples of Iran. This helps to better understanding the Islamic cultures of South-East Iran and the communities of Lut desert margins. The question is “what are the characteristics of pseudo-prehistoric wares of Narmashir in comparison with the other sites?” In this article, pseudo-prehistoric wares are introduced and studied. Then they have compared with other sites. The data have collected in documentary and field methods. The research method in this study is “descriptive-analytical”. Accordingly, in the old city of Narmashir, Jalal Abad and Rafi Abad, the pseudo-prehistoric wares with brown-red ornaments found from the context that contained the cultural material from Islamic middle ages. These samples have many similarities with the samples of south, south-eastern, northeastern, north and center of Iran. But the pseudo-prehistoric wares from Narmashir do not belong to the nomad communities, but they belong to the urban and sedentary settlements, unlike the samples of south and south-eastern Iran.
    Keywords: Narmashir, unglazed painted wares, pseudo-prehistoric pottery, the historical sites of Islamic period