فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1397)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد خلعتبری* ، وحید همتی ثابت ، حبیبه محمدی صفحات 7-20
    مقدمه
    سرطان پستان یکی از شایع‏ترین سرطان ‏ها در بین زنان است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر تصویر بدنی و رضایت زناشویی زنان مبتلا به سرطان پستان بود. روش ‏بررسی: در این پژوهش از طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش ‏آزمون- پس ‏آزمون با گروه کنترل استفاده شد. با استفاده از نمونه‏گیری در دسترس از بین زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه‏ کننده به بخش سرطان بیمارستان امام خمینی شهر تهران در سال 1396، تعداد 30 آزمودنی انتخاب شدند. سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه تحت درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفت، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه چند بعدی رابطه خود- بدن کش (2000) و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (فوروز و السون، 1989) بودند. داده‏ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین نمرات پس‏ آزمون گروه آزمایش در مولفه ‏‏های تصویر بدنی ارزیابی ظاهری (043/P<0) ، گرایش به ظاهری (006/P<0) ، ارزیابی تناسب (001/P<0) ، گرایش به تناسب (001/P<0) ، ارزیابی ظاهر (030/P<0) ، گرایش به سلامت (001/P<0) ، گرایش به بیماری (001/P<0) ، رضایت از قسمت های بدن (001/P<0) ، اشتغال ذهنی به اضافه وزن (001/P<0) ، خود طبقه‏ بندی وزن (003/P<0) ، کمتر از میانگین نمرات پس ‏آزمون گروه کنترل است (0/05>p) ، همچنین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ مولفه‏ های رضایت زناشویی تفاوت معنی‏داری با یکدیگر دارند به ‏طوری که در مولفه های پاسخ قراردادی (P<0/020) ، خرسندی (001/P<0) ، موضوعات شخصیتی (001/P<0) ، ارتباط زناشویی (007/P<0) ، حل تعارض (001/P<0) ، مدیریت مالی (001/P<0) ، اوقات و فراغت (002/P<0) ، روابط جنسی (012/P<0) ، فرزندپروری (001/P<0) بستگان و اقوام (001/P<0) ، تساوی زن و مرد (014/P<0) ، جهت گیری عقیدتی (007/P<0) ، گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از رضایت زناشویی گروه کنترل بود (001/0=P). نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت می‏ تواند بر تصویر بدنی و رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سرطان پستان موثر باشد.
    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، تصویر بدنی، رضایت زناشویی، سرطان پستان
  • سید رضافلاح چای * صفحات 21-31
    مقدمه
    استرس ناشی از تشخیص سرطان در زنان موجب تعارض زناشویی می‏گردد و به گونه‏ای منفی تعاملات، رضایت از رابطه و سازگاری زناشویی را در زوجین تحت تاثیر قرار می‏دهد. مطالعات حاکی از نقش موثر مقابله زوجی در ارتباط بین استرس و سازگاری زناشویی است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش‏بینی‏ کنندگی و میانجیگری مقابله زوجی حمایتی در رابطه بین استرس و سازگاری زناشویی در زنان مبتلا به سرطان پستان تحت درمان بود.
    روش بررسی
    جامعه آماری این پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان تحت درمان در شهرهای شیراز و مشهد بود که 186 نفر به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. برای گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه های استرس ادراک شده ، سازگاری زناشویی و مقابله زوجی استفاده شد. برای تحلیل داده ‏ها از رگرسیون چند متغیری و معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ‏ها: نتایج نشان داد که مقابله زوجی حمایتی توانسته اند به صورت مثبت و معناداری متغیر سازگاری زناشویی را پیش بینی کنند. همچنین مقابله زوجی حمایتی توسط فرد و ادراک شده به ‏طور کامل نقش میانجی را در رابطه بین استرس و سازگاری زناشویی ایفا کرده است. نتیجه ‏گیری: مقابله زوجی حمایتی توسط فرد و مقابله زوجی حمایتی ادراک شده نقش مهمی در رابطه استرس ناشی از بیماری با سازگاری زناشویی در زنان مبتلا ایفا می‏ کند به گونه ‏ای که نه تنها تاثیرات منفی استرس را بر سازگاری و کیفیت زناشویی کاهش داده بلکه توانسته موجب سازگاری بهتر زوجین گردد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، سازگاری زناشویی، مقابله زوجی حمایتی، سرطان پستان
  • عبدالرضا کاظمی *، الهه میرزازاده صفحات 32-43
    مقدمه
    امروزه دومین عامل مرگ و میر در بین زنان، سرطان و شایع ‏ترین آن سرطان پستان است. سطوح عوامل آپوپتوزیک از قبیل کاسپازها در تومور کاهش پیدا می کند که منجر به رشد تومور می شود. در این پژوهش، اثر تمرین استقامتی بر روند تنظیمی کاسپاز 3 و 9 در سرطان پستان، بررسی شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع تجربی است. پس از آشناسازی حیوان با محیط، تومور سرطان پستان وابسته به گیرنده استروژن ناشی از سلول سرطانی MC4-L2 به 20 سر موش بالب سی پیوند زده شد و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (10 سر) و تمرین (10 سر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت 6 هفته و 5 روز در هفته تمرینات استقامتی فزاینده (سرعت 18-22 متر بر ثانیه معادل 55 تا 70% توان هوازی موش ها) را اجرا کردند و گروه کنترل در هیچ گونه فعالیتی شرکت داده نشدند. حجم تومور موش ها به صورت هفتگی با کولیس دیجیتال اندازه گیری شد. در پایان موش ها قربانی شدند، بافت تومور برداشته شد و در ازت مایع فریز و در دمای نگهداری شد. سنجش کاسپاز-3 و کاسپاز-9 به ترتیب با استفاده از کیت های الایزای با کدنامبر SEA626Mu و E03C0551 صورت گرفت.
    یافته ها
    در گروهی که پس از القای سرطانی، تمرین هوازی داشتند، در مقایسه با گروه کنترل، بیان کاسپاز 3 (001/0=p) و کاسپاز 9 (013/0=p) افزایش داشت. همچنین، نسبت قلب به وزن موش (001/0=p) نیز افزایش معنادار داشت. از طرف دیگر، نسبت رشد تومور (001/0=p) و وزن تومور (001/0=p) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل کمتر بود.
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی با افزایش کاسپاز 3 و 9 و همچنین کاهش نسبت رشد تومور و وزن تومور سرطان پستان همراه بود. بنابراین می توان ادعا کرد که ورزش از طریق افزایش سطوح عوامل آپوپتوزیک میتواند در کاهش حجم تومور و در نتیجه بهبود وضعیت موش های مبتلا به سرطان سهیم باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تمرین استقامتی، کاسپاز 3، کاسپاز 9
  • فاطمه حسنی ، ماندانا غلامی* ، فرشاد غزالیان صفحات 44-54
    مقدمه
    کاشکسی یکی از عوارض اصلی مرتبط با سرطان است. تغییر در سطوح عوامل مرتبط با کاشکسی از قبیل میوستاتین نقش موثری در تسریع یا کند شدن تحلیل توده عضلانی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرین استقامتی بر سطوح میوستاتین در بافت عضلانی موش های ماده مبتلا به سرطان پستان است.
    روش بررسی
    بدین منظور 24 سر موش ماده Balb/c شش تا هشت هفته ای در سه گروه 8 تایی شامل گروه های کنترل سالم، کنترل توموری و تمرین استقامتی + تومور قرار گرفتند. برنامه تمرین استقامتی به مدت شش هفته و پنج جلسه در هفته با سرعت 14-18 متر بر دقیقه روی نوارگردان مخصوص جوندگان اجرا شد. 48 ساعت بعد از جلسه آخر تمرین، بافت عضله دوقلو جدا شد و سطوح میوستاتین به روش الایزا در بافت عضلانی اندازه گیری شد. حجم تومور نیز با کولیس دیجیتال اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج کاهش معنادار سطوح میوستاتین را در بافت عضلانی گروه تمرین+تومور در مقایسه با گروه کنترل توموری نشان داد (001/0>p) و سطوح میوستاتین در گروه کنترل سالم در مقایسه با گروه کنترل توموری و تمرین+تومور به صورت معنادای کمتر بود (05/0>p). همچنین، افزایش معنادار وزن عضله دوقلو (015/0=p) و کاهش حجم تومور (001/0>p) در گروه تمرین+تومور مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که کاهش سطوح میوستاتین بافت عضله بعد از تمرینات استقامتی نقش مهمی در پیشگیری از تحلیل توده عضلانی دارد. بر اساس یافته های حاضر، تمرین استقامتی علاوه بر مقابله با رشد تومور، می تواند به عنوان یک راهکار موثر برای مقابله با تحلیل عضلانی در نمونه های سرطانی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاشکسی، تومور، میوستاتین، تمرین استقامتی
  • محمد امین شایگان* ، سعیده ناصری نوروزانی صفحات 55-70
    مقدمه
    میزان پیشرفت سرطان پستان (مرحله،Staging) ، یکی از مهم‏ ترین عوامل تعیین کننده میزان بقای فرد بیمار و انتخاب روش‏های درمانی مناسب توسط پزشکان است. معمولا تعیین پیشرفت سرطان پستان، پس از عمل جراحی و از طریق ارزیابی بافت شناسی انجام می ‏شود. از این رو یافتن الگوریتم مناسبی که بتواند میزان پیشرفت و همچنین مرحله (Staging) سرطان پستان را تعیین کند، به پزشکان در ارایه روش‏ های درمانی مناسب کمک فراوانی خواهد کرد. لذا در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده از تکنیک‏ های داده ‏کاوی، یک مدل قوی پیش ‏بینی مرحله سرطان پستان معرفی گردد.
    روش بررسی
    در این پژوهش، یک مدل مکانیزه با استفاده از سیستم TNM و همچنین استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان، برای تشخیص مرحله سرطان پستان، پیشنهاد شده است. این روش‏ ها به دلیل عدم نیاز به عمل جراحی، باعث کاهش زیاد هزینه‏ ها و آسیب‏ های روحی بیمار می‏ شود. برای ارزیابی سیستم، از دیتاست بین‏المللی SEER و یک دیتاست محلی از اطلاعات 1148 بیمار زن مبتلا به سرطان پستان، استفاده شد و دو معیار «دقت» و «سطح زیر نمودار راک» برای طبقه بندی های مختلف محاسبه گردید. یافته ‏ها: با استفاده از سیستم TNM برای دیتاست SEER، دقت 93/99% و برای دیتاست محلی، دقت 91/99% و با استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان، برای دیتاست SEER دقت 43/99% و برای دیتاست محلی، دقت 95/98% بدست آمد. همچنین مشخص گردید علاوه بر ویژگی‏ های مورد استفاده مرسوم T ، N و M، ویژگی‏ های دیگری همچون تهاجم عروقی، سن بیمار، گروه خونی، تعدا فرزندان، محل تولد، بافت شناسی سلولی، نوع بافت درگیر و Site-Specific Factor های شماره 2 ، 3 و 6 نیز می‏ توانند به عنوان عوامل مهم در تعیین مرحله بالینی بیماران مبتلا به سرطان پستان استفاده شوند. نتیجه‏ گیری: بر اساس نتایج حاصل، دو طبقه ‏بند Logistic و Multi Class Classifier به ترتیب دارای بالاترین میزان دقت برای دیتاست‏ های SEER و محلی این پژوهش هستند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، تشخیص مرحله، داده کاوی، سیستم TNM، الگوریتم کلونی مورچگان
  • مهدی نوشیار *، محمد مومنی ، ثریا غراوی صفحات 71-82
    مقدمه
    کشف ویژگی های موثر در بروز سرطان پستان دارای اهمیت است. وجود علایم مختلف این بیماری، تشخیص را برای پزشکان دشوار می کند. پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان با آگاهی از عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری، میسر می گردد. هدف این مقاله، انتخاب ویژگی های موثر در پیش بینی سرطان پستان از بین عادات غذایی، عوامل فرهنگی و نتایج آزمایشگاهی است. برای این کار یک مدل بهینه مبتنی الگوریتم زنبور عسل ژنتیکی برای افزایش دقت یادگیری ماشین معرفی می شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، اطلاعات بیماران از پایگاه داده بیمارستان فوق تخصصی مرتاض یزد جمع آوری شده است. پرونده پزشکی 711 بیمار مبتلا به سرطان پستان با تعداد 63 ویژگی مورد بررسی قرار گرفته است. هر یک از بیماران حداقل به مدت دو سال تحت پیگیری بوده اند. ویژگی های تاثیرگذار در ابتلا و تشخیص سرطان پستان از بین عادات غذایی، عوامل فرهنگی، علایم بالینی و نتایج آزمایشگاهی، با استفاده از الگوریتم GBC و ماشین بردار پشتیبان انتخاب شد.
    یافته ها
    ویژگی های استعمال سیگار و قلیان، عدم فعالیت ورزشی، اشتغال در شیف شب و تجرد از بین عادات غذایی و عوامل فرهنگی در ارتباط با تشخیص سرطان پستان انتخاب شدند. همچنین مدل پیشنهادی ویژگی هایی مانند: مقایسه نتیجه ماموگرافی قبلی و فعلی، مدت مصرف قرص ضدبارداری، هیستروکتومی، جایگزینی هورمون، میزان تو رفتگی نوک پستان، میزان درد، نوع ترشح و توده موجود در تصاویر ماموگرافی را موثر در تشخیص این بیماری دانست. هیچ ارتباط معناداری بین سرطان پستان و ویژگی هایی مانند استفاده از ماکروفر در آشپزخانه، نوع برنج و روغن مصرفی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از عادات غذایی و عوامل فرهنگی در پیش بینی سرطان پستان، مدل پیشنهادی نسبت به سایر مدل های مورد مقایسه مانند فازی و شبکه عصبی، دارای حداقل میزان خطا و بیش ترین دقت و صحت است.
    کلیدواژگان: الگوریتم زنبور عسل ژنتیکی، انتخاب ویژگی، سرطان پستان، عادات غذایی، عوامل فرهنگی، نتایج آزمایشگاهی
|
  • Javad Khalatbari *, Vahid Hemmati Sabet , Habibeh Mohammadi Pages 7-20
    Introduction
    Breast cancer is one of the most common cancers among women. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of compassion focused therapy on body image and marital satisfaction in women with breast cancer.
    Methods
    This research utilized a pre-test and post-test semi-experimental design with a control group. A total of 30 subjects were selected from women with breast cancer presenting to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 2017. They were then randomly assigned to experimental and control groups (n=15 for each group). The experimental group received a compassion focused therapy for eight sessions of 90 minutes, but the control group did not receive any intervention. The research instruments were body image questionnaire of Cash (2000) and Enrich marital inventory of Fowlers and Olson (1989). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.
    Results
    The mean post-test scores of the experimental group in the components of the body image were apparent evaluation (P<0.043), apparent tendency (P<0.006), fit assessment (P<0.001), tendency to fit (P<0.001), appearance assessment (P<0/030), health tendency (P<0.001), tendency to disease (P<0.001), satisfaction of body parts (P<0.001), mental retardation with overweight (P<0.001) ), Self-classification of weight (P<0.003) is less than the mean post-test scores of the control group (P<0.05). Also, the experimental and control groups have a significant difference in terms of marital satisfaction components (P<0.05), personality issues (P<0.001), marital relationship (P<0.007), solving in contractual response components (P<0.02), satisfaction (P<0.001), financial management (P<0.001), time and leisure (P<0.002), sexual relations (P<0/01), parenting (P<0.001), relatives and relatives (P<0.001)), Male and female equality (P<0.014), ideological orientation (P<0.007), the experimental group was significantly more than marital satisfaction in the control group (P=0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that compassion focused therapy can affect the body image and marital satisfaction in women with breast cancer.
    Keywords: Compassion Focused Therapy, Body Image, Marital Satisfaction, Breast Cancer
  • Reza Fallahchai * Pages 21-31
    Introduction
    Stress due to cancer diagnosis leads to marital conflict and negatively affects couple interactions, relationship satisfaction, and marital adjustment. Studies have demonstrated the effective role of dyadic coping in the association between stress and marital adjustment. The purpose of this study was to investigate the predictive and mediating role of supportive dyadic coping in the relationship between stress and marital adjustment in women undergoing treatment for breast cancer.
    Methods
    The study population consisted of women undergoing treatment for breast cancer in Shiraz and Mashhad. The sample included 186 volunteers who participated in this study. In this study, the Perceived Stress Scale, Dyadic Adjustment Scale, and Dyadic Coping Inventory were used for collecting data. Data were analyzed using multivariate regression and structural equations.
    Results
    The results showed that supportive dyadic coping by oneself and by the partner could positively and significantly predict marital adjustment. Additionally, supportive dyadic coping by oneself and by the partner completely mediated the relationship between stress and marital adjustment.
    Conclusion
    Supportive dyadic coping by oneself and by the partner plays a very important role in the relationship between stress and marital adjustment in women. Therefore, supportive dyadic coping not only reduces the negative effects of stress on marital adjustment and quality, but it can improve marital adjustment.
    Keywords: Perceived Stress, Marital Adjustment, Supportive Dyadic Coping, Breast Cancer
  • Abdolreza Kazemi *, Elahe Mirza, zade Pages 32-43
    Introduction
    Today, cancer is the second leading cause of death, and breast cancer is the most common cancer, among women. The levels of apoptotic factors, such as caspases, decrease in tumor, leading to tumor growth. The present study investigated the effect of aerobic exercise on the regulation of caspase-3 and -9 in breast cancer.
    Methods
    After familiarization, 20 BALB/c mice received transplants of estrogen receptor–positive MC4-L2 tumor cell line to develop cancer. The animals were then randomized into two groups: control (n = 10) and exercise (n = 10). The exercise group performed incremental endurance training (at 18-22 m/s, equivalent to 55% to 70% of aerobic capacity in mice) for 6 weeks, 5 days per week, while the control group did not exercise. Tumor volume was measured in on a weekly basis with a digital caliper. At the end of the study, mice were sacrificed, and tumor tissues were removed and frozen in liquid nitrogen and stored at -70°C. Tissue levels of caspase-3 and caspase-9 were measured using ELISA kits (catalogue number: SEA626Mu and E03C0551, respectively).
    Results
    The expression of caspase-3 (p = 0.001) and caspase-9 (p = 0.013), and the ratio of heart weight to body weight (p = 0.001) were significantly greater in the exercise group than in controls. On the other hand, the exercise group had a significantly lower rate of tumor growth (p = 0.001) and tumor weight (p = 0.001) compared with the controls.
    Conclusion
    Aerobic exercise can increase the expression of caspase-3 and caspase-9 and reduce tumor growth rate and tumor weight in breast cancer. Therefore, it can be claimed that exercise training can reduce tumor volume, and thus improve the condition of the mice with cancer, by increasing the levels of apoptotic factors.
    Keywords: Breast Cancer, Endurance Training, Caspase-3, Caspase-9
  • Fatemeh Hasani , Mandana Gholami *, Farshad Ghazalian Pages 44-54
    Introduction
    Cachexia is one of the main cancer-related complications. Changes in levels of cachexia-related factors such as myostatin play an important role in accelerating or muscle wasting. The aim of present study was to investigate the effect of six weeks of endurance training on myostatin levels in female mice with breast cancer.
    Methods
    Twenty-four female BALB/c mice, aged 6-8 weeks, were assigned to three groups of 8 mice each: a healthy control, tumor control, and an endurance training + tumor group. The endurance training program was performed for six weeks, five sessions per week, at 14-18 m/min on a rodent treadmill. Forty-eight hours after the last exercise session, gastrocnemius muscle tissue was removed and myostatin levels were determined with ELISA method. Tumor volume was measured with a digital caliper.
    Results
    Results indicated significant decreases in myostatin levels in the training + tumor group when compared with the tumor control group (p < 0.001). However, myostatin levels in the control group were significantly low compared with the tumor control and training + tumor groups (p < 0.05). Moreover, significant increases in the gastrocnemius muscle weight (p = 0.015) and decreases in tumor volume (p < 0.001) were observed in the training + tumor group.
    Conclusion
    It seems that decreased myostatin levels due to endurance training have an important role in the prevention of muscle wasting. According to our findings, endurance training, in addition to suppressing tumor growth, can be considered an effective strategy for combating muscle loss in cancer patients.
    Keywords: Cachexia, Tumor, Myostatin, Endurance Training
  • Mohammad Amin Shayegan*, Saeideh Naseri Pages 55-70
    Introduction
    Staging is one of the most important factors determining the survival of a patient suffering from breast cancer and plays a key role in choosing treatment modalities. The method of choice for cancer staging is surgery followed by histological evaluation. However, finding a predictive algorithm to replace surgery in the staging of breast cancer is both cost- and time-saving and helps physicians to provide appropriate therapeutic techniques. The present paper introduces a strong predictive model for breast cancer staging using data mining techniques.
    Methods
    We suggested a mechanized model based on the TNM staging system and the ant colony algorithm. This method would reduce the patient’s mental stress and financial costs because it does not need a surgical operation. The SEER international dataset and a local data set of 1148 women with breast cancer were used to evaluate the system performance, and model accuracy and the area under the ROC curve were calculated for different classifications.
    Results
    Using the TNM system, the accuracy rates were 99.93% and 99.91% for the SEER international dataset and the local dataset, respectively. The accuracy rates were 99.43% and 98.95% for the SEER international dataset and local dataset, respectively, when the ant colony algorithm was applied. Our results indicated that in addition to commonly used features in the TNM system, other features such as vascular invasion, age, blood group, number of children, birthplace, histology, CS Extension, positive regional node, morphology, and Site-Specific Factors 2, 3, and 6 can be used as important factors for breast cancer staging.
    Conclusion
    Based on the results obtained, the two Logistic and Multi-Class Classifiers have the best accuracies for the SEER and local datasets in this study.
    Keywords: Breast Cancer, Stage detection, Data mining, TNM system, Ant Colony Algorithm
  • Mehdi Nooshyar *, Mohammad Momeny , Sorayya Gharravy Pages 71-82
    Introduction
    The identification of factors influencing the incidence of breast cancer bears great importance. The wide range of symptoms of the disease makes the diagnosis difficult for doctors. Preventing breast cancer could be achieved via a knowledge of the factors affecting the incidence of the disease. The purpose of this paper was to identify variables related to dietary habits, cultural factors, and laboratory results that could contribute to the effective prediction of breast cancer. For this purpose, an optimal model based on genetic bee colony (GBC) algorithm was developed to increase machine learning accuracy.
    Methods
    In this study, patient information was collected from the database of Mortaaz subspecialty hospital in Yazd. Medical records of 711 breast cancer patients were screened for 63 variables. Patients had been followed up for at least two years. Variables most affecting the incidence of breast cancer were identified using the GBC algorithm and backup vector machine.
    Results
    Among diet- and culture-related factors, smoking and hookah use, physical inactivity, nighttime employment, and being single and cultural factors related to breast cancer were selected. Also, based on the proposed model, factors such as comparing the results of previous and current mammograms, the duration of taking contraceptive pills, hysterectomy, hormone replacement therapy, nipple retraction and pain, type of discharge, and detecting a mass in mammograms were effective in detecting the disease. No significant relationship was found between breast cancer and factors such as using the microwave in the kitchen, or the type of rice or oil consumed.
    Conclusion
    Using dietary habits and cultural factors in the prediction of breast cancer, the proposed model has the least error rate and the most accuracy compared with other models such as fuzzy and neural networks.
    Keywords: Genetic Bee Colony Algorithm, Feature Selection, Breast Cancer, Dietary Habits, Cultural Factors, Laboratory Results