فهرست مطالب

Community Health Research - Volume:7 Issue: 4, Oct-Dec 2018

Journal of Community Health Research
Volume:7 Issue: 4, Oct-Dec 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات اصلی
  • احمد کریمی ، سیده مهدیه نماینده* ، حسین فلاح زاده، مسعود رحمانیان ، سیدمحمود صدر بافقی، محمدحسین سلطانی ، لیلا هادیانی ، سمانه جلیلیان ، محمدتقی ساربان ، مجتبی محمدحسینی ، فاطمه مجیدپور ، مریم عسکری صفحات 200-206
     
    مقدمه
    با توجه به تاثیر بالای دیابت بر سلامت انسانها، شناسایی عوامل خطر ابتلا برای جلوگیری از اشاعه آن ضروری است. برای اطمینان از نقش مثبت اوریک اسید در بروز دیابت نیاز به انجام مطالعات بیشتری می باشد. در این مطالعه به بررسی خطر منتسب جمعیت در مورد ارتباط دیابت با میزان اسید اوریک سرم پرداخته شده است.
    روش ها
    در این مطالعه تعداد 1641 فرد غیر دیابتی که بصورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند به مدت ده سال (1383-1393) پیگیری شدند. در طی مدت مطالعه داده های مربوط به متغیرهای مطالعه جمع آوری و در پایان مطالعه جهت آنالیز،اطلاعات وارد نرم افزارSPSS نسخه 16 گردید. برای محاسبه خطر منتسب هیپریوریسمی در بروز دیابت از فرمولهای Levin و خطر منتسب در ارتباط با شیوع مواجهه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که 54. 8% افرادی که مبتلا به هیپریوریسمی بودند به دیابت نوع 2 مبتلا شده اند در حالیکه بروز دیابت در افراد با اوریک اسید نرمال 28. 2% بود. خطر منسب هیپریوریسمی در بروز دیابت با PARوزن دهی شده با شیوع و پرسنتایل 75 به ترتیب 3. 6% و 24. 2% محاسبه گردید. با درمان اسید اوریک بالا احتمال بروز دیابت در افراد هایپریوریسمی 24. 2% طی دوره ده ساله کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه ارتباط معنی داری بین اسید اوریک بالای خون و خطر ابتلا به دیابت مشاهده گردید بنابراین بایستی اقدامات لازم در زمینه درمان بیماران هیپریوریسمی انجام شود تا از بروز دیابت ناشی از بالا بودن اسید اوریک خون در جامعه پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: بروز، ریسک فاکتور، دیابت ملیتوس، هیپریوریسمی
  • نادر شریفی* ، فرنگیس شریفی صفحات 207-213
    مقدمه
    پوکی استخوان یکی از بیماری های مزمن است که به طور قابل توجهی بر زندگی افراد، به ویژه زنان تاثیر می گذارد. بسیاری از زنان از این واقعیت آگاه نیستند که پوکی استخوان قابل پیشگیری است. گرچه زنان یائسه در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند، از دست دادن استخوان می تواند حدود 35 سالگی شروع شود. این مطالعه با هدف طراحی و پیاده سازی مداخلات آموزشی برای توانمند ساختن دانشجویان دختر برای جلوگیری از پوکی استخوان انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه مداخله ای یک کارآزمایی شاهد دار بود. جامعه مورد مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد بودند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای استفاده شد. حجم نمونه150 نفر (75 نفر مداخله و 75 نفر کنترل) تعیین شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسش نامه محقق ساخته برای توانمندسازی فردی جهت پیشگیری از پوکی استخوان قبل از مداخله و سه ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. مداخله آموزشی در هشت جلسه طی دو ماه اجرا گردید برای تجزیه و تحلیل آماری، از نرم افزار SPSS 23 برای آزمون های T مستقل و Chi-Square استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سن در گروه مداخله 20/69 ± 2/24 و گروه شاهد 20/29 ± 2/04 تفاوت معنا داری نداشت (P= 0/26). تفاوت میانگین نمرات آگاهی (P< 0/001) ، نگرش (P< 0/001) و خودکارآمدی (P= 0/006) در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد دارای تفاوت معنا دار بود. تفاوت میانگین نمرات گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد در مهارت های زندگی (P= 0/23) معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج تاثیر مداخله آموزشی را در ارتقای توانایی دانش آموزان دختر در جلوگیری از پوکی استخوان نشان داد. پیشنهاد می شود که برنامه های آموزشی برای توانمند سازی زنان جهت پیشگیری از گسترش پوکی استخوان در میان زنان طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، پیشگیری، دانش، نگرش
  • محمدحسن لطفی، محمد خواجه* ، مرجان پدرزاده ، مجید جعفری زاده ، علیرضا پورمازار ، مسعود شریفی ، سعید حسینی صفحات 214-221
    مقدمه
    نخستین مورد گزارش شده HIV در ایران مربوط به سال 1368 در یک کودک مبتلا به هموفیلی و به علت فراور ده های خونی آلوده وارداتی بوده است از آن زمان تا کنون اپیدمی HIV در ایران تغییرات مهمی را متحمل شده است در این مطالعه روند زمانی موارد گزارش شده HIV بین سال های 1396-1390 مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی-تحلیلی با استفاده از داده های موجود که در فاصله سال های 1396-1390 توسط مرکز بهداشت شهرستان یزد شناسایی و ثبت شده بود با حجم نمونه 98 نفر انجام شد. داده ها توسط پرسشنامه خود ساخته از اطلاعات پرونده بیماران جمع آوری شد. میزان بروز تجمعی بر حسب جنس در 100000 نفرجمعیت محاسبه گردید داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS20 و آزمون آماری کای دو در سطح معنی داری 0. 05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از بین 98 مورد عفونت HIV شناسایی شده 56. 1 % را مردان و 43. 9% را زنان تشکیل می دادند. 55. 1%موارد HIV از طریق تماس جنسی،30. 6%موارد از طریق اعتیاد تزریقی،6. 1%از طریق مادر به جنین ،3. 1%از طریق خالکوبی و 5. 1%موارد انتقال، نامعلوم بود. میزان بروز تجمعی بین این سال ها روندی روبه کاهش داشته است و الگوی غالب انتقال HIV طی این سال ها انتقال از طریق تماس جنسی بود.
    نتیجه گیری
    اگر چه میزان بروز HIV طی این سال ها در استان یزد کاهش پیدا کرده است ما معتقد یم که الگوی انتقال HIV از اعتیاد تزریقی به سمت تماس جنسی نا ایمن تغییر پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: HIV، ایدز، اپیدمیولوژی، ایران، یزد
  • صدیقه رواتی ، ملیحه فرید* صفحات 222-230
     
    مقدمه
    سواد سلامت توانایی فرد برای به دست آوردن، تفسیر و درک اطلاعات پایه خدمات سلامت و استفاده از آن ها می باشد. سواد سلامت یک پیشگویی کننده قوی سلامت است. سطح پایین آن در ارتباط با مشکلات سلامتی افراد و جامعه و نیز هزینه های اقتصادی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح سواد سلامت ساکنین استان البرز با توجه به عوامل سوشیو- دموگرافیک در سال 1394 انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که در آن 465 نفر افراد 18 تا 60 ساله ساکن استان البرز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای (طبقه بندی و خوشه ای) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه، پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان (IHLQ) و پرسشنامه اطلاعات سوشیو - دموگرافیک جهت جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و نیز آزمون های تی تست، من ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان (08/11) 58/36 سال بود و 2/68 درصد آنها زن بودند. 4/22درصد افراد سطح کافی،3/44 درصد سطح متوسط ​​و 3/33درصد سطح پایین سواد سلامت را داشتند. سواد سلامت در تمام ابعاد IHLQ به جز توانمندسازی فردی و توانمندسازی اجتماعی متوسط ​​بود. دسترسی افراد به اطلاعات سلامتی نیز متوسط ​​بود. آزمون تی تست نشان داد که نمره سواد سلامت در افراد با سطح تحصیلات دیپلم و بالاتر (000 / p=) ، در افراد فارس (008/0 p=) و در افراد بیکار (006/0 p=) بیشتر و معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    سطح بالای سواد سلامت ناکافی (متوسط ​​و پایین) برابر با 6/77 درصد در جمعیت استان البرز بایستی در سیاست های نظام سلامت جهت به کارگیری یک استراتژی موثر برای ارتقای سواد سلامت و در نتیجه بهبود وضعیت سلامت با در نظر گرفتن عوامل سوشیو- دموگرافیک موثر بر هر بعد سواد سلامت، مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سوادسلامت، بالغین، پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان (IHLQ)
  • عباس متولی پور* ، احمد به پژوه ، محسن شکوهی یکتا ، محمدحسین سربی ، محمدهادی فرحزادی صفحات 231-241
    مقدمه
    امروزه تمرکز پژوهش های نوین در حیطه اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، به حوزه اختلال های همبود با این اختلال و کاهش علائم آنها معطوف شده است. در این راستا درمان های شناختی رفتاری با استفاده از روش هایی مانند خودکنترلی، حل مسئله و مهارت های اجتماعی سعی در کاهش علائم دارد. با توجه به نقش مهم خانواده، پژوهش حاضر باهدف بررسی پیش فرض های درمان، به بررسی روابط ساختاری مهارت های اجتماعی، مهارت های حل مسئله و خودکنترلی با علائم اختلال سلوک و اختلال لج بازی و نافرمانی در کودکان با اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، با نقش میانجی تعامل مادر-کودک پرداخته است.
    روش ها
    این پژوهش بر روی 104 دانش آموز پسر مقاطع چهارم تا ششم ابتدایی شهر یزد انجام شد. در این پژوهش از پرسش نامه های نشانه های مرضی کودک، رابطه والد کودک، حل مسئله، پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون و مقیاس ارزیابی خو کنترلی استفاده و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که مهارت های حل مسئله، خودکنترلی، مهارت های اجتماعی و همچنین تعامل مادر-کودک توانسته اند 75% از واریانس اختلال سلوک و 71% از واریانس اختلال لج بازی و نافرمانی را در مدل تبیین کنند. در قسمت دیگری از تحلیل، یافته ها نشان داد میزان تاثیر مهارت های حل مسئله و خودکنترلی بر تعامل مادر-کودک معنادار بوده است، اما مهارت اجتماعی نتواسته است بر تعامل مادر-کودک تاثیر معنادار داشته باشد. همچنین، متغیر حل مسئله علاوه برداشتن رابطه مستقیم با اختلال، از طریق متغیر میانجی تعامل مادر-کودک می تواند بر اختلال سلوک اثر داشته باشد ولی بر اختلال لج بازی و نافرمانی تاثیر معنی داری ندارد. متغیر خودکنترلی علاوه برداشتن رابطه مستقیم با اختلال، از طریق متغیر میانجی تعامل مادر-کودک می تواند بر اختلال سلوک و لج بازی و نافرمانی اثر داشته باشد.
    نتیجه گیری
    متغیرهای خودکنترلی، حل مسئله و مهارت های اجتماعی با علائم اختلال های رفتاری کودکان با اختلال کاستی توجه و بیش فعالی در ارتباط هستند و می توان از آن ها در طراحی بسته های درمان شناختی-رفتاری استفاده کرد و همچنین نحوه تعامل مادر-کودک بر این گونه درمان موثر است.
    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، اختلال سلوک، اختلال نافرمانی مقابله جویانه، درمان شناختی-رفتاری، تعامل مادر-کودک
  • اعظم شمس ، خلیل علی محمدزاده* ، سید مجتبی حسینی صفحات 242-249
    مقدمه
    ثبت اطلاعات پزشکی در پرونده های بیمارستانی در حقیقت مستند سازی فعالیت های تیم پزشکی در بیمارستان است. بنابراین ثبت صحیح، کامل و به موقع اطلاعات بیماران می تواند نقشی اساسی در بهبود فعالیت های آموزشی، درمانی، تحقیقاتی، قانونی و آماری ایفاء نماید. مطالعه حاضر با هدف بررسی نوع و میزان خطاهای ثبت پرونده پزشکی و عوامل موثر بر آن در بیمارستان آیت ا… طالقانی به انجام رسید.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی انجام شد. نمونه ای به میزان 330 پرونده بیماران در بیمارستان آیت ا… طالقانی از طریق چک لیستی خودساخته بررسی شدند و داده ها با نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و آماری تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی میزان خطاهای پرونده ها نشان می دهد در بین خطاهای مورد بررسی، عدم ثبت تشخیص و عدم ثبت زمان مصرف دارو در بیش از 50 درصد پرونده های مورد بررسی بصورت دقیق ثبت نشده بود. کمترین خطا نیز مربوط به نداشتن ساعت و مهر بود. رابطه معنی داری بین خطاهای ثبت پرونده و برخی خصوصیات دموگرافیک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج و وجود خطا در ثبت پرونده ها، اهتمام پزشکان و پرستاران بیمارستان در ارتقاء مستندسازی پرونده ها ضروری بوده و برای این منظور، می توان از راهکارهایی نظیر، آموزش اولیه برای دستیاران تازه وارد، روش های تشویقی و ارزیابی دوره ای پرونده ها بهره جست.
    کلیدواژگان: پرونده پزشکی، خطای پزشکی، بیمارستان
  • محسن عسکری شاهی ، مهدی مختاری ، حسن اشرف زاده* ، مهرزاد ابراهیم زاده صفحات 250-255
    مقدمه
    آلودگی هوا یکی از بزرگترین خطرات زیست محیطی در جهان است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین کیفیت هوا و موارد سکته های قلبی در یزد می باشد.
    روش ها
    این یک مطالعه از نوع اکولوژیک در شهر یزد انجام سد. در این مطالعه، کلیه افراد مرجعه کننده به پذیرش های اورژانسی دچار سکته قلبی در شهر یزد در سال 1395 وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده های مربوط به غلظت روزانه آلاینده های هوا، از جمله پنج آلاینده SO2، CO، O3، NO2 و PM10 و تایید شده بر اساس معیارهای بهداشت جهانی و در مرحله بعدی داده های خام از آلاینده های هوا مربوط به هر ایستگاه با استفاده از معادله و جدول استاندارد مقادیر AQI برای هر آلاینده تعین گردید و آلاینده دارای بالاترین شاخص به عنوان یک آلاینده مسئول در روز معرفی شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Excel 2007 و R (3. 4. 3) استفاده شد همچنین سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    با توجه به اندازه گیری های آلاینده های هوا در 349 روز در 245 روز شاخص کیفیت هوا استاندارد (AQI <100) و در 104 روز از سال بالاتر از حد استاندارد (AQI >100) مشاهده شد. . در 86 روز، از104 روز آلاینده های PM10 و CO به عنوان آلاینده های مسئول معرفی شد
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در 104 روز از سال، کیفیت هوا از استاندارد فراتر رفته است. در روزهایی که کیفیت هوا بیش از استاندارد است، کودکان و سالمندان موارد احتیاطی را رعایت فرمایند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، سکته قلبی، شاخص کیفیت هوا، یزد
  • مقالات مروری
  • حامد صدیقی ، ابراهیم سلمانی* صفحات 256-264
    مقدمه
    فعالیتهای داوطلبانه راهی برای مشارکت مردم در فعالیتهای اجتماع محور و ارتقاء سرمایه اجتماعی آنهاست و این ظرفیت را دارد که در خدمت سلامت عمومی مردم از طرق مختلف از جمله تقویت بهزیستن و کاهش نابرابری های سلامتی است. امروزه با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح جهان، استفاده مردم از این ابزار نیز گسترش پیدا کرده است. یکی از عرصه هایی که در بیش از دو دهه اخیر با ظهور اینترنت و شبکه های اجتماعی دچار تغییر شده، فعالیتهای داوطلبانه است. در این مطالعه هدف این است که تاثیر داوطلبی آنلاین بر نفع بردن گروه های بیشتری از مردم و ارتقا بهزیستن آنان مشخص شود.
    روش
    این مطالعه به روش مروری صورت گرفت. برای جستجو از ترکیب واژگان مرتبط استفاده شد. 326 مقاله با استفاده از بانکهای اطلاعاتی پابمد، الزویر، سیج، اسپرینگر، پابمد، گوگل اسکالر و با ترکیب کلمات کلیدی اشاره شده استخراج شد که بعد از مطالعه خلاصه مقالات و بررسی ارتباط آن با سوالات تحقیق، 57 مطالعه برای بررسی انتخاب شد.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص شد که اکثر مشاغل داوطلبانه مجازی در سازمانها ، تلفیقی از داوطلبی حضوری و آنلاین می باشد و تعداد داوطلبی خالص که فقط به صورت آنلاین خدمات داوطلبانه انجام میدهند کمتر است. هم چنین سازمانها از طریق سایتهای اختصاصی و یا سایتهای داوطلب یابی به جذب داوطلب می پردازند. یکی از ویژگی های اصلی این نوع از داوطلبی استفاده حداکثر از زمان است و با کاستن از زمان سفر، این نوع داوطلبی میتواند در 24 ساعت روز و هفت روز هفته صورت گیرد. داوطلبی آنلاین تمام افراد اعم از جوانان، سالمندان، افراد کم توان و ناتوان و گروه ها و اقلیت ها را می تواند مشارکت دهد و یکی از مزایای اصلی این نوع داوطلبی این است که بسیاری از افرادی که قادر به حضور در محل سازمان نیستند می توانند از این طریق خدمات داوطبانه خود را ارائه دهند و هم چنین تبعیض نژادی و قومیتی در این نوع داوطلبی کمتر دیده می شود. در چرایی این نوع از داوطلبی ، باید گفت انگیزه غالب فعالیتهای داوطلبانه ، نوع دوستی و کار خیر است اما این نوع از داوطلبی،بیشتر از نوع سنتی آن دارای انگیزه های بشردوستی است چرا که انگیزه های خودخواهانه هم چون تظاهر، معاشرت با دیگران، استفاده از مزایا هم چون سفر و. . در این نوع از داوطلبی دیده نمی شود.
    نتیجه گیری
    اگر چه این نوع داوطلبی در سطح جهان در حال گسترش است، اما هنوز سازمان های داوطلب محور به پرورش افرادی برای مدیریت داوطلبان مجازی، اعم از جذب و نگهداری و نظارت نپرداخته اند و قوانین سازمانی با این نوع داوطلبی به روز نشده است. به نظر می رسد این نوع داوطلبی خواهد توانست گروه های آسیب پذیر را نیز در فعالیتهای جامعه مشارکت دهد و باعث شود سلامت گروه های مختلف به خصوص گروه هایی که قادر به داوطلبی حضوری نبودند ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: داوطلبی آنلاین، سازمان های داوطلب محور، مدافعه گری آنلاین، نابرابری سلامت
|
  • Ahmad Karimi , Seyedeh Mahdieh Namayandeh*, Hosein Fallahzadeh , Masoud Rahmanian , Seyed Mahmoud Sadr, Bafghi , Mohammadhosein Soltani , Leila Hadiani , Samaneh Jalilian , Mohammad, Taghi Sareban, Hassanabadi , Mojtaba Mohammadhoseini , Fatemeh Majidpour , Maryam Askari Pages 200-206
     
    Introduction
    Taking into consideration the high impact of Diabetes Mellitus type II (DM II) on human's health, identification of risk factors to prevent its development seems essential. Further studies are needed to ensure the positive role of uric acid in the onset of diabetes. This study targeted at investigating the attributed risk of hyperuricemia for the onset of DM II.
    Methods
    In the present study, 1641 non-diabetic people, selected through multi-stage random cluster sampling, were followed up for 10 years (2006 - 2016). During the study, data on the variables of the study were collected and entered in SPSS 16 which was used to analyze the data. To calculate the attributions of hyperuricemia in the risk of developing diabetes, Levin's formulas and attributable risk related to the prevalence of exposure during these ten years were used.
    Results
    Findings showed that 54.8% of people with hyperuricemia suffered from DM II., whereas 28.2% of people with normal uric acid level developed diabetes. The Attributable Risk (AR) of hyperuricemia and 75th percentile of serum uric acid for DM II were calculated by the weighted attributable risk formula which was 3.6 % and 24.2 %, respectively. With the treatment of high uric acid, the probability of the incidence of diabetes in hyperuricemia patients was reduced to 24.2% over a 10-year period.
    Conclusion
    In this study, there was a significant correlation between high uric acid level and the risk of diabetes. Therefore, necessary measurements should be taken to treat the hyperuricemia patients in order to prevent the incidence of diabetes caused by high blood acid uric.
    Keywords: Risk [MeSH], Diabetes Mellitus [MeSH], Hyperuricemia [MeSH], Incidence [MeSH]
  • Nader Sharifi*, Farangis Sharifi Pages 207-213
     
    Introduction
    Osteoporosis is a chronic disease which influences the life of people considerably, especially the women. Most women are not aware that osteoporosis is preventable. Although there is a higher risk of osteoporosis in postmenopausal women, but bone loss can begin at the age of 35. This research was conducted to design and implement educational interventions to empower female students to prevent osteoporosis.
    Methods
    This interventional study was a controlled trial. This study was conducted on female students of Shahrekord Islamic Azad University. A two-stage stratified random sampling was used for recruiting samples. The sample size was set at 150 (75 interventions and 75 controls). A demographic questionnaire and a self-made questionnaire of self-empowerment for the prevention of osteoporosis were used to collect information. Data were collected before the intervention and three months after the intervention. The educational intervention was conducted in two months with eight education sessions. For statistical analyses, the SPSS software version 23 was used.
    Results
    The mean age of the intervention group was 20.69 ± 2.24, and the control group was 20.29 ± 2.04, besides, there was no significant difference between the two groups (P= 0.26). The test indicates a significant difference in mean variance of the intervention group compared to mean variance of the control group in knowledge (P< 0.001), attitude (P< 0.001) and self-efficacy (P= 0.006). The difference in mean variance of the intervention group compared to the mean variance of the control group was not significant in life skills (P= 0.23).
    Conclusion
    The results generally reflect the effect of educational interventions in improving the abilities of female students to prevent osteoporosis. It is suggested to design and implement educational programs to empower women to prevent osteoporosis.
    Keywords: Osteoporosis [MeSH], Prevention , Knowledge [MeSH], Attitude [MeSH]
  • Mohammad Hassan Lotfi , Mohammad Khajeh*, Marjan Pedarzadeh , Majid Jafarzadeh , Ali Reza Pourmazar , Masoud Sharifi , Saeed Hosseini Pages 214-221
    Introduction
    The first case of HIV-infection in Iran was a hemophilic child who was infected by imported blood products in 1989. Since then, the HIV epidemic in Iran has undergone significant changes. This study investigated the time variations of the epidemiology of reported HIV/AIDS -infections during 2011-2017 in Yazd, Iran.
    Methods
    This analytical cross-sectional study was carried out using the data recorded in health centers of Yazd province from 2011 to 2017. The data were collected from the records of 98 patients using a researcher-made checklist. The rate of newly reported HIV/AIDS by gender per 100,000 people was calculated.
    Results
    Out of 98 reported HIV/AIDS cases, 56.1% were men, and 43.9% were women; 55.1% of cases were infected through sexual contact, 30.6% through the infected needle while injecting for drug use, 1.6% through mother-to-fetus transmission, 1.3% through tattooing, and 5.1% through the unspecified mechanism. During these years the rate of newly reported HIV/AIDS in Yazd was declining, and the predominant mode of HIV transmission was through sexual contact.
    Conclusion
    Although the rate of newly reported HIV/AIDS -infection in Yazd province has decreased, we believe that the primary mode of HIV transmission has shifted from drug injection to unsafe sex.
    Keywords: HIV [MeSH], Acquired Immunodeficiency Syndrome [MeSH], Epidemiology [MeSH], Iran , Yazd
  • Seddigheh Ravati , Malihe Farid* Pages 222-230
     
    Introduction
    Health literacy is defined as the ability of an individual to acquire, interpret, and understand the basic information about health services and to use them. Health literacy is a strong predictor of health. Its low level is germane to health problems of people and society as well as economic costs. This study was designed to determine the level of health literacy considering socio-demographic factors in residents of Alborz province in 2015.
    Methods
    This is a cross-sectional study in which 465 people aged between 18 and 60 years old living in Alborz province were evaluated using two-stage random sampling technique (stratified and cluster sampling). In this study, Iranian Health Literacy Questionnaire (IHLQ) and socio-demographic Information Questionnaire were used to collect the required data. The data were analyzed using descriptive statistics as well as T-test, Mann-Whitney test, and Spearman correlation test using SPSS software.
    Results
    The mean age of participants was 36.57(±11.08) years old and 68.2% of them were female. 22.4% of people had adequate, 44.3% had a moderate, and 33.3% had a poor level of health literacy. Health literacy in all dimensions of IHLQ except individual empowerment and social empowerment was moderate. People's access to health information also was moderate. The T-test indicated that the health literacy score was significantly higher in the individuals with the educational level of diploma and higher (p= 0.000), in Persian people (p= 0.008), and in unemployed people (p= 0.006).
    Conclusion
    The high level of inadequate (moderate and poor) health literacy of 77.6% of the Alborz province population should be taken into consideration in health system policies to apply an effective strategy for promoting health literacy that results in better health status, regarding effective socio–demographic factors for each dimension of health literacy
    Keywords: Health Literacy [MeSH], Adult [MeSH], Iranian Health Literacy Questionnaire (IHLQ)
  • Abbas Motavalli Pour*, Ahmad Beh Pajooh , Mohsen Shokoohi Yekta , Mohammad Hossein Sorbi , Mohammad Hadi Farahzadi Pages 231-241
    Introduction
    Nowadays, the main focus of modern researches in the field of ADHD has been on the area of comorbid disorders and reducing their symptoms. In this regard, cognitive-behavioral therapies have tried to reduce the symptoms by using methods such as self-control, problem-solving, and social skills. Given the important role of the family, the present study investigated the pre-assumptions of the treatment by addressing the structural relationships between the social skills, problem-solving skills, and self-control with the symptoms of conduct disorder and oppositional defiant disorders in the children with ADHD and the mediating role of the mother-child interaction.
    Methods
    This study was performed on 104 male models, fourth to sixth grade students of the elementary school in Yazd, Iran. In this study, the Child Symptom Inventory, Child-Parent Relationship Scale, Problem-Solving Inventory, Self-Control Rating Scale, and Matson Evaluation of Social Skills with youngsters were used. The results were analyzed with path analysis by SPSS software version 23.
    Results
    Findings showed that problem-solving skills, self-control skills, social skills, and mother-child interaction can explain 75% of the variance of CD and 71% of the variance of ODD in the model. In another section of the analysis, the findings showed that the effect of problem-solving and self-control skills on the mother-child interaction was significant, but the social skills had no significant effect on the mother-child interaction. Also, the problem-solving variable can affect the CD through the mediating variable in the mother-child interaction, and also has a direct relationship with the current disorder but does not have a significant effect on ODD. The self-control variable in addition to its direct relationship to disorder can affect CD and ODD through the mother-child interaction.
    Conclusion
    Self-control, problem-solving, and social skills are associated with the symptoms of behavioral disorders in the children with ADHD, and can be used in designing cognitive-behavioral therapy packages, and also the way the mother and child interact, is effective in this type of treatments
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder , Conduct Disorder , Oppositional Defiant Disorder , Cognitive Behavioral Therapy , Mother-Child Relations
  • Azam Shams , Khalil Alimohammadzadeh*, Seyed Mojtaba Hosseini Pages 242-249
     
    Introduction
    Recording Medical information in hospital records are in fact documentation of the medical team activities in the hospital. Therefore, correct, accurate, and timely record of patients' information can play a vital role in improving educational, medical, research, legal, and statistical activities. This study aimed to investigate the type and amount of errors in medical records documentation and its effective factors in Ayatollah Taleghani Hospital.
    Methods
    This descriptive-analytic study was cross-sectional. A sample of 330 patients' records in Ayatollah Taleghani Hospital was investigated through a self-made checklist. Data were analyzed by the SPSS software and descriptive and analytical methods.
    Results
    The amount of error in the records showed that, among the examined errors, the lack of record in diagnosis and drug use time in more than 50% of the cases were not accurately recorded. The least error was due to the absence of time and stamp. There was a significant relationship between medical record errors and some demographic characteristics.
    Conclusion
    According to the results and the existence of errors in recording files, hospital doctors and nurses' efforts to promote the documentation of cases were necessary. Rewardingly, some methods, such as initial training of newly arrived residents, encouraging methods, and periodic evaluation of cases can be used.
    Keywords: Medical Records , Medical Errors , Documentation , Hospitals
  • Mohsen Askarishahi , Mehdi Mokhtari , Hasan Ashrafzadeh*, Mehrzad Ebrahemzadih Pages 250-255
    Introduction
    Air pollution is now one of the greatest environmental hazards to human health in the world. The aim of this study determines the relationship between air quality and cases of myocardial infarction in Yazd.
    Methods
    This Ecological study was performed in Yazd, Iran. In this study, all individuals who referred to emergency cases with myocardial infarction in Yazd in one year from 2016 march 20 to 2017 March 20 entered the study. Information on daily concentration of air pollutants, including five pollutants SO2, CO, O3, NO2 and PM10 and Validated according to the World Health Criteria. And in the next step Raw data from air pollutants related to each station Using equation and table standard Converts to separate AQI values for each pollutant And the pollutant having the highest index It was introduced as a pollutant responsible for the day.The data analyzes were used by Excel 2007 and R (3.4.3) software. The significant level was considered to be less than 0.05.
    Results
    According to measurements of air pollutants, 349 days in 245 days, the standard air quality index (AQI <100) and 104 days a year above the standard standard (AQI> 100) were observed In 86 days, from 104 days PM10 and CO emissions as pollutants was responsible for introducing.
    Conclusion
    Given that in 104 days of the year, air quality has exceeded the standard In the days when air quality exceeds the standard, children and elderly take caution
    Keywords: Yazd, Air Quality Index (AQI) , Myocardial Infarction , Air Pollutants
  • Hamed Seddighi , Ibrahim Salmani* Pages 256-264
    Introduction
    Volunteering is a way for community participation and involving local social capital. Volunteering has potential to enhance wellbeing and reducing health inequalities. The aim of this study is to evaluate the effects of online volunteering on people well-being and reducing inequalities.
    Methods
    In this narrative review, using related keywords 326 studies found in the initial search in PubMed, Sage, Springer, Google Scholar, Elsevier, PsycINFO and finally 57 studies selected for review.
    Results
    The study found that virtual volunteering in organizations is a combination of offline and online volunteering, and fewer volunteers are online volunteering. One of the main features of online volunteering is the maximum use of time, and reduces travel time; this type of volunteering can be done 24 hours a day and seven days a week. Online volunteering can involve all people, including young people, the elderly, people with disabilities and disadvantaged groups and minorities, and one of the main benefits of this type of volunteering is that many people who cannot attend the organization can participate this way, volunteer services will be provided, as well as racial and ethnic discrimination in this type of volunteering can be reduced.
    Conclusion
    Although online volunteering is developing globally, volunteer-based organizations have not yet adopted their strategies, rules and procedures for new volunteers. It seems online volunteering will also enable different groups to participate in activities and promote the health of different groups.
    Keywords: Online Volunteering, Volunteer Organizations, Online advocacy, Health Inequality