فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 103 (پاییز 1397)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 103 (پاییز 1397)

  • 296 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/10/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل پیش بهار ، سحر عابدی، قادر دشتی، علی کیانی راد صفحات 1-29
    بیمه آب و هوا از بهترین سیستم های بیمه ای است که در آن به منظور محاسبه حق بیمه، به شبیه سازی عملکرد محصول با توجه به متغیرهای آب و هوایی با تبیین ساختار وابستگی آن ها نیاز است. بررسی ساختار وابستگی با در نظر گرفتن تاثیرگذاری هم زمان متغیرها با استفاده از توابع مفصل تاکی شکل می تواند نتایج مناسب تری ارائه کند. بنابراین، در پژوهش حاضر، ساختار وابستگی بین متغیرهای آب و هوایی و عملکرد گندم دیم با استفاده از توابع مفصل تاکی شکل کانونی (C-vine) اندازه گیری شد، سپس عملکرد گندم دیم در شهرستان میانه شبیه سازی گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اکثر متغیرهای مورد بررسی دارای وابستگی دنباله ای در دم پایین اند؛ به عبارتی، تاثیرپذیری آن ها در مقادیر کوچک بیشتر از مقادیر بزرگ است. به این ترتیب، مقدار متوسط شبیه سازی شده عملکرد گندم دیم 6839/871 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که این نتایج می تواند در محاسبه خسارت مورد انتظار و حق بیمه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمه آب و هوا، شبیه سازی عملکرد، تابع مفصل تاکی شکل، گندم دیم، میانه
  • شاهرخ شجری ، ذکریا فرج زاده، عباس صلاح صفحات 31-52
    منابع مالی و اعتباری بانک ها محدود است و نیاز به تخصیص بهینه دارد. افزون بر این، به منظور خروج از انجماد مالی، بانک ها و دیگر موسسات دارای توان اعتباردهی، مانند بانک کشاورزی، منابع اعتباری را باید به گونه ای به رشته فعالیت ها و زیربخش های اقتصادی تخصیص دهند که دارای بیشترین بازده سرمایه باشند. در همین راستا، این مطالعه با هدف تحلیل بازده سرمایه در زیربخش های کشاورزی استان فارس با استفاده از مدل رشد نئوکلاسیک مشتمل بر نهاده سرمایه فیزیکی و انسانی، به برآورد الگوی رشد هر زیربخش در دوره 93-1384پرداخت. داده های مورد استفاده در تخمین به صورت پانل است که در آن، مقاطع عرضی شامل شهرستان های استان فارس می باشد. یافته های مطالعه نشان داد که بازده سرمایه فیزیکی در میان زیربخش های مختلف حداقل 4/0 درصد است. همچنین دانش نیروی کار یا سرمایه انسانی مساعدت چندانی به تولید ندارد و به طور تلویحی، این اثرگذاری محدود، به سنتی بودن شیوه تولید و عدم مطابقت دانش نیروی کار با فعالیت تولیدی نسبت داده شد.
  • علی شهنوازی صفحات 53-78
    برنامه ریزی برای بهبود شرایط تولیدی نیازمند تعیین اهداف کمی متناسب با شرایط تولیدی می باشد. پژوهش حاضر با این هدف و شناسایی راهکارهایی برای بهبود چگونگی تخصیص نهاده ها در زراعت پیاز استان آذربایجان شرقی انجام شد. بدین منظور از رهیافت تحلیل پوششی داده ها استفاده و بعد از تعیین مناطق مرجع برای استان آذربایجان شرقی به مقایسه چگونگی استفاده از نهاده ها میان بهره برداران استان های مشابه از لحاظ ساختار تولیدی پرداخته شد. نتایج نشان داد که در شرایط بازده ثابت نسبت به مقیاس و رویکرد کاهش هزینه، میزان مصرف همه نهاده ها به استثنای کودهای شیمیایی فسفاته و ازته کاهش و سود هر هکتار پیاز 23 درصد افزایش یافته است. در رویکرد افزایش درآمد، امکان افزایش تولید در هر هکتار از 44 به 61 تن وجود داشته است به گونه ای که می توان سود در هکتار را تا 96 میلیون ریال افزایش داد. در رویکرد حداکثرسازی سود، انتظار می رفت از مصرف نهاده های بذر، حشره کش و قارچ کش کاسته شود و بر میزان مصرف کود حیوانی، علف کش و کودهای شیمیایی فسفاته، ازته و پتاسه افزوده شود. همچنین در شرایط بازده متغیر نسبت به مقیاس نتایج نشان داد که در رویکرد کاهش هزینه، امکان کاهش سود وجود دارد. در رویکرد افزایش درآمد، تولید تا 51 تن در هر هکتار قابل افزایش بوده است و در نتیجه می توان سود را از 61 به 75 میلیون ریال رساند. پیگیری رویکرد حداکثرسازی سود با افزایش مصرف نهاده های بذر، کود حیوانی، علف کش، کودهای شیمیایی ازته و پتاسه و کاهش مصرف حشره کش، قارچ کش، کود شیمیایی فسفاته و نیروی کار می تواند سودآوری را تا 101 درصد نسبت به وضعیت موجود افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، جانشینی نهاده ها، حداکثرسازی سود، حداقل سازی هزینه، آذربایجان شرقی
  • راضیه محمدی صابر، عباس عصاری آرانی ، لطفعلی عاقلی، احمد رسولی صفحات 79-111
    با توجه به تاثیرگذاری سیاست های دولت بر رفتار متغیرهای کلان اقتصادی، در این پژوهش واکنش رشد بخش کشاورزی نسبت به سرمایه گذاری دولت در بخش انرژی طی سال های1392-1350 بررسی گردید. بدین منظور از رهیافت پارامتر متغیر در طول زمان به همراه نوسانات تصادفی (TVP) استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که متغیرهای وقفه اول تغییرات ارزش افزوده در بخش کشاورزی، تغییرات اشتغال در بخش کشاورزی در سطح و وقفه اول، تغییرات سرمایه گذاری خصوصی در بخش کشاورزی و تغییرات سرمایه گذاری دولت در بخش انرژی به ترتیب بالاترین تاثیر را بر تغییرات ارزش افزوده بخش کشاورزی دارند. همچنین بر اساس نتایج پژوهش حاضر مشاهده شد ضرایب متغیرهای موثر بر تغییرات ارزش افزوده بخش کشاورزی در طی زمان در حال تغییر است، در نتیجه لازم است سیاست گذاران فعال در بخش کشاورزی با شناسایی عواملی که در هر دوره موجب کاهش تغییرات ارزش افزوده بخش مذکور می شوند، راهکارهایی خاص برای کاهش این نوسان ها اتخاذ و از سیاست گذاری کلی در این بخش خودداری کنند.
    کلیدواژگان: اشتغال، بخش انرژی، سرمایه گذاری خصوصی، دولت، رشدبخش کشاورزی
  • یاسر فیض آبادی ، نرجس رودباری صفحات 113-144
    بخش کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد ایران است که سهم عمده ای در تولید و اشتغال کشور دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین جایگاه بخش کشاورزی و زیر بخش های آن از لحاظ اثرگذاری و ارتباط با سایر بخش های اقتصادی کشور است. بدین منظور از آخرین جدول داده - ستانده موجود در کشور در قالب دو گروه 15 و 65 بخشی استفاده گردید. بررسی اقتصاد 15 بخشی نشان داد که بخش کشاورزی در این رتبه بندی در جایگاه هفتم قرار داشته و از بخش هایی مانند برق، حمل و نقل و ذغال سنگ بالاتر است. در اقتصاد 65 بخشی نیز بخش "دامداری و مرغداری" نسبت به 3 گروه ماهیگیری، "زراعت و باغداری" و جنگل داری از اهمیت بیشتری برخوردار است. بررسی پیوندهای پیشین و پسین نیز نشان داد که بخش کشاورزی با داشتن شاخص قدرت انتشار وحساسیت بالاتر از 55/0 در گروه دوم یعنی جزو کالاهای واسطه صنعتی قرار می‏گیرد. به همین دلیل، توجه بیشتر به نقش واسطه ای بخش کشاورزی در تامین عوامل و ارتباط آن با سایر بخش ها برای پیشبرد اهداف اقتصادی و صنعتی کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، جدول داده- ستانده، پیوند پسین و پیشین، شاخص ضریب تکاثر، شاخص پراکندگی
  • ولی الله فریادرس ، سید صفدر حسینی، حبیب الله سلامی، سعید یزدانی صفحات 145-170
    سیاست گذار به پیامدهای تغییر سیاست در بازار گندم بر امنیت غذایی و معیشتی جامعه حساس است. بازار گندم تحت تاثیر سیاست خرید تضمینی، سیاست غذای ارزان (یارانه مصرف کننده) و موانع غیرتعرفه ای (واردات دولتی) است. ایرادهای سیاست خرید تضمینی (ناکارایی تخصیص منابع، انحراف بازار و افزایش ضایعات) به طور عام و فشار هزینه اجرای آن به طور خاص تمایل به تغییر سیاست های اجرایی در بازار گندم را افزایش داده است. در این مطالعه، آثار تغییر سیاست ها در بازار گندم برای 4 راه گزین منتخب بررسی و تحلیل شده است. پژوهش با الگوی برنامه ریزی ریاضی مثبت منطقه ای و داده های سال زراعی 93-1392 برای 8 پهنه زراعی – اکولوژیک انجام شده است. یافته های مطالعه نشان دهنده اهمیت سیاست تجاری مکمل برای بازار گندم است. اجرای راه گزین حذف یارانه مصرف کننده و آزادسازی تجاری در حضور سیاست خرید تضمینی آثار منفی کمتری ایجاد می کند، اما احتمال فروش گندم وارداتی به دولت را افزایش می دهد. حذف سیاست خرید تضمینی بدون آزادسازی تجاری، زیان رفاهی برای تولیدکننده و مصرف کننده ایجاد می کند. آزادسازی کامل بازار گندم و پرداخت مستقیم به هر دو گروه باعث کاهش هزینه دولت، مقدار مصرف و ضایعات گندم می شود، اما برای جلوگیری از کاهش زیاد قیمت های داخلی و افزایش هزینه بودجه ای دولت باید با سطح مشخصی از حمایت تجاری اجرایی شود.
    کلیدواژگان: بازار گندم، خرید تضمینی، سیاست غذای ارزان، سیاست تجاری، آزادسازی
  • محمد طاهری، فرهاد لشگرآرا ، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 171-188
    هدف این تحقیق، بررسی راهکارهای کاهش ضایعات خرمای کبکاب شهرستان دشتستان با استفاده از روش پیمایشی بود. نخلداران شهرستان دشتستان جامعه آماری این تحقیق را تشکیل دادند. ابزار اصلی این تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن با کسب نظرات اساتید و صاحب نظران کشاورزی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که 6 عامل بازاریابی، عامل حمایتی، عامل زیربنایی، عامل تکنیکی، عامل آموزشی و عامل سیاست گذاری در مجموع 979/79 درصد از تغییرات متغیر راهکارهای کاهش ضایعات خرمای کبکاب را تبیین می کنند. نتایج آزمون فرضیات تحقیق با استفاده از آزمون t تک نمونه ای نیز تاثیر مثبت و معنی دار 6 عامل فوق را بر کاهش ضایعات خرمای کبکابنشان دادند.
    کلیدواژگان: راهکارهای کاهش ضایعات، خرمای کبکاب، شهرستان دشتستان، تحلیل عاملی اکتشافی
  • حسن آزرم ، محمد بخشوده صفحات 189-210
    در این مطالعه پس از جمع آوری داده های مقطعی سال زراعی 94- 1393 از 201 تولیدکننده گندم آبی در منطقه فسا به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، آثار افزایش قیمت حامل های انرژی بر میزان تولید گندم بررسی شد. برای محاسبه کاهش تولید گندم براثر افزایش قیمت حامل های انرژی، با برآورد تابع هزینه ترانسلوگ و استفاده از روابط موجود بین سهم نهاده ها و تابع تولید غیرمستقیم، کشش تولید نسبت به قیمت نهاده برآورد شد. نتایج نشان داد با افزایش 100 درصدی قیمت گازوئیل و برق مقدار تولید گندم به ترتیب 38/4 و 12/23 درصد در هر هکتار کاهش می یابد، لذا افزایش قیمت برق در مقایسه با نهاده گازوئیل، آثار محسوس تری بر کاهش تولید گندم دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود اعمال این سیاست بر نهاده برق با احتیاط بیشتر و برنامه ریزی های دقیق تری صورت گیرد. از طرفی نظر به نقش موثر گندم در اقتصاد کشور باید با سازوکارهای مناسب از تولید این محصول حمایت شود. با توجه به وجود ویژگی بازده نسبت به مقیاس صعودی تولید گندم در استان فارس دولت می‏تواند با اعطای اعتبارات به تولید گندم زمینه پذیرش تغییر فناوری تولید برای مصرف بهینه حامل های انرژی جهت کاهش هزینه ها و حفظ تولید گندم را فراهم سازد. در نهایت، با توجه به راهبردی بودن محصول گندم و وجود تعداد زیاد تولیدکنندگان این محصول پیشنهاد می شود که دولت در سطح خرد برای کاهش ریسک تولیدکنندگان گندم از آنها حمایت کند.
    کلیدواژگان: حامل هاي انرژي، تابع هزينه ترانسلوگ، تابع توليد غيرمستقيم، سهم هزينه اي نهاده ها، بازده نسبت به مقياس
  • مددعلی رستمی ناوان، کیومرث شهبازی ، سید جمال الدین محسنی زنوزی، حسن اسدپور صفحات 211-238
    وابستگی زندگی و تداوم حیات انسان به محصولات کشاورزی برای تامین غذا و لزوم به حداقل رساندن نوسان های قیمت و دادن اطمینان خاطر بیشتر در مورد سطوح قیمت ها در آینده، تقریبا همیشه از اهداف اساسی سیاست قیمت محصولات کشاورزی بوده است. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی روند تصادفی مشترک میان قیمت کنجاله سویا و ذرتدر ایران و کشورهای طرف عمده تجاری با ایران بوده است. در همین راستا از اطلاعات قیمت ماهانه دو محصول ذرت و کنجاله سویا برای ایران و کشورهای طرف عمده تجاری طی دوره زمانی 95-1385 و همچنین از روش گونزالو-گرنجر و الگوی جوهانسون جهت تعیین روندهای تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که برای قیمت ذرت دو روند تصادفی مشترک وجود دارد و در این راستا سه کشور ایران، برزیل و آرژانتین می توانند به عنوان رهبر تعیین کننده قیمت باشند. همچنین برای قیمت کنجاله سویا سه روند تصادفی مشترک بین ایران و طرف های تجاری وجود دارد، ولی هیچ یک از کشورها رهبر تعیین کننده قیمت نخواهند بود. بر این اساس لازم است که به منظور اجتناب از بروز نوسان زیاد در قیمت های داخلی، شرایط بازار جهانی به طور مستمر نظارت شده و با اتخاذ تدابیر حمایتی لازم به ویژه در زمینه سیاست های تجاری، از حساسیت زیاد قیمت های داخلی به نوسان قیمت های جهانی کاسته شود.
    کلیدواژگان: ذرت، کنجاله سویا، روند تصادفی مشترک، روش گونزالو-گرنجر
  • مجتبی پالوج ، مصطفی بی اسدی صفحات 239-272
    سیستم مدیریت منابع آب در کشور بیشتر به دنبال حل مسئله کمبود آب از طریق مسائل فنی- مهندسی، انتقال آب، سدسازی و طرح های سازه ای است در حالی که مشکل اصلی منابع آب در کشور، به وجود حکمرانی بد و نامطلوب و سیستم مدیریتی ناکارآمد مربوط می‏شود. ترتیبات نهادی نامناسب، مدیریت ازهم گسسته، نبود شفافیت و عدم مشارکت ذی نفعان در مدیریت از جمله ویژگی های نظام حکمرانی فعلی منابع آب در کشور است. هدف از مطالعه حاضر، تدوین الگوی ترتیبات نهادی در مدیریت یکپارچه منابع آب در سطح کلان می‎باشد. به این منظور، با استفاده از روش تحلیلی داده بنیاد و مصاحبه با استادان، کارشناسان و صاحب نظران و انجام تحلیل های مربوط، الگوی نهایی ترتیبات نهادی همراه با جزئیات آن برای حکمرانی مطلوب تر منابع آب تدوین شد. از مهم ترین نتایج و پیشنهادهای این الگو می توان به تدوین چیدمان نهادی مناسب، یکپارچه سازی مدیریت در سطح کلان، واگذاری مدیریت به مردم در سطح حوضه آبریز، افزایش شفافیت و پاسخگویی، مشارکت ذی نفعان در نظارت و اجرا، شیوه های جدید آبیاری و کشت، توجه بیشتر به اقدامات آبخیزداری و پخش سیلاب، انجام آمایش سرزمین و تعیین الگوی کشت متناسب با شرایط هر منطقه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ترتیبات نهادی، مدیریت یکپارچه، حکمرانی خوب، منابع آب
|
  • Esmaeil Pishbahar, S. Abedi, Gh. Dashti, A. Kianirad Pages 1-29
    Weather-based crop insurance is one of the best insurance systems in which it is required to simulate production yield with respect to weather variables and explaining of dependence structure to compute premium. The evaluation of dependence structure with consideration of simultaneous impact of variables using vine copula can provide more appropriate results. Therefore, in this study, the dependence structure between weather variables and rainfed wheat yield with utilization of canonical vine copula functions (C-vine) was measured and then yield of rainfed wheat in Miyaneh County has simulated. The result showed that most of the investigated variables have dependency in lower tail; in the other word, they are more impressible in small amounts than big amounts. Hence, the mean amount of simulated rainfed wheat yield was 871.6839 kg per hectare so that these results can be used in expected loss and premium calculation.
    Keywords: Weather-Based Crop Insurance, Simulation of Yield, Vine Copula Function, Rainfed Wheat, Miyaneh
  • Sh. Shajari, Z Farajzadeh, A. Salah Pages 31-52
    The limited financial and credit resources of banks need to be allocated optimally. In addition, in order to exit from the financial freezing situation, banks and other financial institutions, such as Agriculture Bank, have to allocate resources to the economic activities and sectors in a way that it entails the highest return on capital. In this regard, the objective of this study is to analysis capital returns in Fars province agriculture subsectors using neoclassical growth model. The models include physical and human capital for each subsector. The applied data are panel data covering period of 2005-2014 throughout Fars province counties. The results showed that physical capital returns for agriculture subsectors are around 0.4 percent. It was also found that knowledge of labor or human capital does not substantially contribute to productions, indicating the traditional production method and mismatch of labor knowledge with production activity.
    Keywords: Growth Model, Capital Returns, Agriculture Subsectors, Fars Province, Panel Data
  • A. Shahnavazi Pages 53-78
    This study was conducted to identify ways to improve the allocation of inputs in onion production of East Azerbaijan province using DEA approach. After determining reference regions for East Azerbaijan province, the inputs usage was compared among the similar provinces. The results showed that the use of all inputs would be decreased except phosphate and nitrogen fertilizers in cost minimization approach under constant return to scale assumption, so the profit increase 23 percent. In revenue maximization model, it was possible to increase the production from 44 to 61 ton and the benefit could be increased to 96 million Rials. It was expected that in profit maximization model, the use of seed, pesticide and fungicide decrease and at the same time the use of manure, herbicide, nitrogen, potassium and phosphate must be increased. In addition, the results of cost minimization model under variable return to scale assumption showed that there is a possibility of profit reduction. In the maximizing approach of revenue, production could be increased to 51 tons per hectare, resulting in a profit of 61 to 75 million Rials. The findings indicated that the profit maximization approach could increase the usage of seed, manure, herbicide, nitrogen, potassium and also could decrease the usage of pesticide, fungicide, phosphate fertilizer and labour, so profit could increase up to 101 percent.
    Keywords: Technical Efficiency, Input Substitution, Profit Maximization, Cost Minimization, East Azerbaijan (Province)
  • R. Mohammadi Saber, abbas assari, lotfali agheli, ahmad rasuli Pages 79-111
    Due to the impact of government policies on the behavior of macroeconomic variables, this study examines the response of the agricultural sector growth to the government investment in the energy sector over the period 1971-2013. To this end, Time Varying Parameter approach along with stochastic volatilities was used. The results showed that the first lags of changes in value-added of agricultural sector, the level and the first lags of changes in employment of agriculture, changes in private sector’ investment in agriculture and changes in government investment in energy sector have the highest impact on the value-added changes of the agricultural sector, respectively. In addition, the coefficients of variables affecting changes in agricultural sector value-added is varying over time, therefore policy-makers in agricultural sector should identify factors causing reduction in value-added of this sector, and present case-based solutions to decrease these fluctuations, and avoid general policy-making.
    Keywords: Employment, Energy Sector, Private Investment, Government, Agricultural Sector Growth
  • Y. Feizabadi, N. Roudbari Pages 113-144
    Agricultural sector is one of the most important sectors of Iran’s economy which has a great contribution in national production and employment. The current paper aims to determine the position of agricultural sector and its subsectors and their linkage to other sectors in Iran's economy. For this purpose, the last existing input-output table has been used within two economic systems; having 65 and 15 subsectors respectively. The study of economy with 15 subsectors shows that agricultural sector is ranked in the 7th position standing ahead of sectors like power, transportation and coal. In the economy with 65 subsectors, animal husbandry and hennery is ahead of fishery, agronomy and horticulture subsectors. In addition, studying backward and forward linkages shows that agricultural sector lies on the second group i.e. industrial intermediate commodities having both power of dispersion and sensitivity indices above 0.55. Therefore, more attention towards intermediate role of agriculture in national factor contribution and it’s communication with other sectors is suggested for achieving industrial and economic goals of the country.
  • Valiolah Faryadras, S.S. Hosseini, H. Salami, S. Yazdani Pages 145-170
    The policymaker is sensitive to the consequences of the policy change in the wheat market on food security and livelihood of the community. Wheat market is covered by a guaranteed purchasing policy, cheap food policy (consumer subsidy), and non-tariff barriers (imports by government). Guaranteed purchase policy issues (the inefficiency of resource allocation, market diversion and increased waste) in general and the cost of its implementation have increased the tendency to change the executive policy in the wheat market. In this study, the effects of changing the policies in the wheat market for the four selected alternatives were been analyzed. The research was carried out using a positive regional mathematical programming model and data for the 2013-2014 crop year for 8 agro-ecological zones. The findings of the study indicate the importance of complementary trade policy for wheat markets. Implementing the scenario to eliminating consumer subsidies and commercial liberalization in the presence of a guaranteed purchasing policy will have less negative effects, but will increase the likelihood of the sale of imported wheat to the government. The removal of guaranteed purchasing policy without trade liberalization creates welfare losses for both the producer and the consumer. Full liberalization of the wheat market and direct payments to both groups will reduce government costs, consumption and wheat waste, but in order to prevent a significant drop in domestic prices and rising government spending costs, it should implement with a certain level of commercial support.
  • M. Taheri, F. Lashgarara, M. Omidi Najafabadi Pages 171-188
    The purpose of this research was studying the strategies to reduce losses of Kabkab date of Dashtestan county in the Bushehr province of Iran. Statistical population of research is date farmers in Dashtestan county. Main tool of this research is a questionnaire that its validity using a panel of experts and masters in the agricultural field and its reliability through Cronbach alpha coefficient was confirmed. According to the result of exploratory factor analysis, marketing factor, support factor, substructure factor, technical factor, educational factor and political factor are the six factors that explained about 79.979 % of variation of reduce losses of Kabkab date. One sample t-test results indicated that these factors have a positive and significant impact on the reduction of Kabkab date losses.
    Keywords: Strategies to Reduce Losses, Kabkab Date, Dashtestan County, Exploratory Factor Analysis
  • hassan azarm, M. Bakhshoodeh Pages 189-210
    In this study the effects of increase in energy carrier prices on wheat product in Fasa county of Fars province was investigated. Data were collected from 201 irrigated wheat producers in 2014-15 applying multistage random cluster sampling. In order to calculate the reduction of wheat production due to the increase in energy prices, output elasticity with respect to input prices was calculated by estimating translog cost function and using relationship between the share of input and indirect production function. The results indicated that a 100 percent increase in the price of gas oil and electricity, wheat production reduces by 4.38 and 23.12 percent per hectare, respectively. The increase in electricity prices compared to gas oil has more significant effects on reducing the production of wheat. Therefore, it is suggested this policy be applied to the electricity with more caution and more precise planning. On the other hand, considering the significant role of wheat in the country economy, the production of this product should be supported by proper mechanisms. With increasing returns to scale of wheat production in Fars province, the government can grant credits to provide conditions for farmers to adopt technology change for optimizing consumption of energy in order to reduce costs and keep producing of wheat provide. Finally, with regard to the strategic nature of wheat and the large number of producers, it is suggested that the government support them at micro level to reduce the risk of wheat producers.
    Keywords: Energy Carriers, Translog Cost Function, Indirect Production Function, Share of Input Cost, Returns to Scale
  • Madadali , Rostami Navan, K. Shahbazi, S.J. Mohseni Zonouzi, Hasan asadpour Pages 211-238
    Dependence of life and its continuity on agricultural products for providing food and necessity to minimize price volatility and reassuring the price levels in the future have been almost always one of the essential objectives of agricultural product price policy. The aim of the present study was to investigate the common stochastic trend between selected agricultural product prices in Iran and its trading partners. For this purpose, monthly price data of corn and soybean meal for Iran and Iran's main trading partner countries over the period 2006-2016 were used. Gonzalo-Granger and Johansen methods were used to determine common stochastic trends. The results showed that there are two common stochastic trends for the price of corn and in this regard, Iran, Brazil, and Argentina could be decisive leaders. Also, there are three common stochastic trends for the price of soybean meal, but none of the countries will be the price policy leader. Accordingly, in order to avoid fluctuations in domestic prices, it is necessary that the conditions of global market were monitored continuously and also the sensitivity of domestic prices to international price fluctuations by adopting appropriate support measures, particularly in the area of trade policy was reduced.
    Keywords: Corn, Soybean Meal, Common Stochastic Trend, Gonzalo-Granger
  • mojtaba palouj, M. Baniasadi Pages 239-272
    System of water resource management in the country has been seeking solutions for water issues through technical engineering, water transfer, damming, and constructional projects. However, the main problem of water resources in the country is the existence of bad and undesirable governance and the inefficient management system. Inappropriate institutional arrangements, disconnected management, lack of transparency, and lack of stakeholders’ involvement in management are among the characteristics of the current water resource management system in the country. The purpose of the present study is to develop institutional arrangements pattern for the integrated management of the groundwater resources at the macro level. To this aim, with using the analytical method of grounded theory, interviewing professors, experts, and pundits, and conducting relevant analyzes, the final pattern of institutional arrangements was developed along with its details for the better governance of water resources. The most important results and suggestions of this model include the development of appropriate institutional arrangements, integrated management at the macro level, transfer of management to the people at the basin, increased transparency and accountability, stakeholders’ participation in monitoring and implementation, new irrigation and cultivation practices, more attention to the measures of watershed management and flood spreading, land preparation, and determination of the cropping pattern appropriate to the conditions of each region.