فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 6 (پاییز 1397)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 6 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پاکزاد آزادخانی *، هادی نورمحمدی صفحات 4-17
    ارگونومی یا مهندسی فاکتورهای انسانی، علمی ترکیبی با هدف افزایش بهره وری، سلامتی، ایمنی و رفاه انسان در محیط است. این علم در تلاش است بجای متناسب سازی انسان با محیط، محیط را با انسان متناسب سازد. ارگونومی مسئله ای است که امروزه بایستی در طراحی محله ها و شهر مورد توجه قرار گیرد.  در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رضایتمندی شهروندان از وضعیت ارگونومی شهری محله سعدی شهر ایلام به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای، مشاهده و میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن توسط اساتید و کارشناسان این حوزه تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به میزان 0/934 محاسبه و تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی (شاخص هال ین وتن و آزمون T تک نمونه ای) در نرم افزار spss انجام شد. نتایج حاکی از آن داشت که وضعیت ارگونومی شهری محله سعدی شهر ایلام از نظر شهروندان رضایتبخش نیست و ساکنان از وضعیت ایمنی و ارگونومیک محله، سلامت محیط، ارگونومی مبلمان شهری و ارگونومی محیط های عمومی محله سعدی رضایت ندارند. به عبارتی میتوان بیان نمود که در طراحی محیط محله سعدی ارگونومی شهری یا فاکتورهای انسانی رعایت نشده است.
    کلیدواژگان: ارگونومی شهری، رضایتمندی، هال ین و تن، محله سعدی، شهر ایلام
  • حامد احمدی *، هدی شکری صفحات 18-30
    محله عامری اهواز از بافتهای قدیمی اهواز و هسته اولیه شهر است که دارای بافت بسیار متراکم و نامنظم که دارای مشکلاتی از قبیل معابر کمعرض، نبود زیرساختهای شهری و… می باشد. در مقاله حاضر هدف بررسی عواملی است که در بازآفرینی بافت فرسوده شهری با تاکید بر رویکرد بهبود کیفیت فضاهای شهری، موثر است. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است.  گردآوری اطلاعات به روش میدانی صورت گرفته و ابزار گرداوری پرسشنامه بر اساس عوامل کالبدی، اجتماعی، فعالیتی و اقتصادی طراحی شده است. جامعه آماری کل ساکنان محله عامری است که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 100 نفر به صورت خوشه ایدر ریز محلات، انتخاب شد. داده ها با بهره گیری از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد: زیرمعیارهای نقاشی در فضا با وزن 0/594 جداییگزینی سواره از پیاده با وزن 0/434 وجود داد و ستد در فضا با وزن 0/434، دسترسی همه گروه های سنی به فضا با وزن 0/375 به ترتیب بیشترین نقش را در بازآفرینی بافتهای فرسوده شهری محله عامری با تاکید بر رویکرد بهبود کیفیت فضاهای شهری دارا هستند. بدین ترتیب راهبردهایی چون آرامسازی محور سواره در محور نهجالبلاغه، ایجاد مبلمان متناسب با اقلیم، تخصیص تسهیلات جهت ارتقای رشد بنگاه های اقتصادی درون شهری و… ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت فرسوده، فضاهای شهری، کیفیت فضاهای شهری
  • قربان حیدربیگی * صفحات 31-45
    مدیران شهری همواره سعی کردهاند تا با جلب مشارکت مردمی به اهداف خود در راستای دستیابی به توسعه و مدیریت شهری نائل آیند. مشارکت شهروندان در امور شهری یکی از اصول مهم پایداری و دموکراسی در جوامع شهری محسوب میشود. با توجه به اهمیت مشارکت در توسعه و مدیریت شهری شهر، هدف از انجام این پژوهش، بررسی شیوه های مشارکت شهروندی در توسعه شهری ایلام به صورت توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر ایلام میباشند که براساس فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 200 نفر سرپرست خانوار در 4 منطقه شهر ایلام به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب و بین آنها پرسشنامه توزیع شد. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن توسط متخصصان و کارشناسان تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به میزان 0/83 مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج حاصل از یافته های تحقیق حاکی از آن داشت که میزان مشارکت شهروندان شهر ایلام در امور شهری کمتر از حد میانگین بود و میزان آن در سطح شهر متفاوت بود. به طوری که مشارکت مالی با مقدار 2/514 بالاترین میزان و رتبه اول را به خود اختصاص داده و مشارکت ابزاری با مقدار 2/181 در رتبه آخر قرار گرفته است. همچنین بین انواع مشارکت (مالی، سیاسی، فیزیکی،ابزاری و ذهنی معنوی) با توسعه شهری شهر ایلام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و مشارکت مالی،سیاسی، فیزیکی، و ذهنی معنوی در توسعه شهری شهر ایلام 51 درصد از توسعه شهری شهر ایلام را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: مشارکت، شیوه مشارکت، توسعه شهری، شهر ایلام
  • اسماعیل رحمانی، داود حاتمی * صفحات 46-61
    امروزه مناطق آزاد می توانند به عنوان فرصت و ابزارهایی با توانایی نقش آفرینی اقتصادی یا توانایی خلق چشم اندازهایی در خدمت کشورها باشند. شهرهایی که تحت تاثیر عواملی مانند مناطق آزاد شکل گرفته و گسترش مییابند؛ با افزایش جمعیت نیز فعالیت و سرمایه گذاری به شدت توسعه می یابد و نظام و سازمان کالبدی شهرها دستخوش تغییرات اساسی میشود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل اثرات فیزیکی مناطق آزاد بر رشد شهر چابهار و تیانجین و پیامدهای این تحولات می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی – تحلیلی است. داده های پژوهش به وسیله اسناد دولتی، آمارنامه ها و تصاویر ماهوارهای جمع آوری شده اند. ازاینرو برای پی بردن به میزان گسترش شهرها از تصاویر ماهوارهای لندست برای شهر چابهار در سال های (2014،2001 و 1991) و دوره زمانی (1990،2000،2005،2010) برای شهر تیانجین در نرم افزار Envi4. 8 پردازش شده اند. نتایج کلی به دست آمده نشان داد که توسعه فیزیکی شهرها تحت تاثیر فعالیت های مناطق آزاد بوده و بارونق گرفتن فعالیت های اقتصادی روند توسعه فیزیکی افزایشی بوده است. این مورد در شهر چابهار با تحلیل تصاویر ماهواره بیانگر این است که محدوده شهر از 991 هکتار در سال 2001 به 1646 هکتار در سال 2014 افزایش یافته است؛ اما این افزایش منسجم نبوده و ناشی از مهاجرت روستاییان که به شکل سکونتگاه های غیررسمی سکونت گزیده اند است. همچنین محدوده شهر تیانجین بعد از ایجاد منطقه آزاد رشد چشمگیری را تجربه کرده است که از 124 هزار کیلومترمربع در سال 2005 به 200 هزار کیلومترمربع در سال 2010 افزایش یافته است. درواقع مدل های چرخه مقیاس توسعه در تیانجین سبب شده علاوه بر توسعه سکونتگاه های انسانی و خدماتی به توسعه صنعتی و زیرساختی اقدام کنند. و مدل های چرخه گسترش، مانع توسعه اسپرال زمینه ای شهری شده است.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، مناطق آزاد، سنجش از دور، تیانجین، چابهار
  • کامران رضایی جعفری ، سعید ملکی*، معصومه گشتیل صفحات 61-74
    در سال های اخیر رویکردهای نوین شهرسازی و برنامه ریزی شهری در جهان، رهیافت و نگرش های انسان محوری و پیاده محوری را به جای الگوهای تکنوکراتیک و ماشین محور هدف قرار داده است. یکی از این رویکردها، نوشهرگرایی می باشد که در بسیاری از اصول و جنبه ها، همبستگی و قرابت خاصی با رهیافت های پیاده محور دارد و در بسیاری از معیارها و شاخص ها اشتراکات زیادی با هم دارند. پژوهش حاضر که به منظور ارزیابی قابلیت پیاده مداری محله کیانپارس اهواز با رویکرد نوشهرگرایی صورت گرفته، با وام گیری از مبانی نظری مطالعات پیشین، 32 شاخص پیاده مداری مستخرج از رویکرد نوشهرگرایی را با استفاده از روش پیمایشی مورد ارزیابی و تحلیل قرار داده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که محله کیانپارس از مجموع 32 شاخص مورد بررسی، تنها در 5 شاخص از نظر قابلیت پیاده مداری مناسب و واجد شرایط تشخیص داده شده است و در بقیه شاخصها فاقد قابلیت مناسب برای پیاده روی می باشد و درمجموع الگوی ماشین محوری بر این محله حکمفرما است. در پایان راهکارهایی برای افزایش قابلیت پیاده مداری این محله و تغییر رویکرد ماشین محوری ان به سمت رهیافت پیاده محوری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پیاده مداری، نوشهرگرایی، فضای شهری، فرهنگ پیاده روی، اهواز، کیانپارس
  • سعید ملکی ، علی محمد منصورزاده*، مهدی کوشکی صفحات 75-93
    از آنجا که چگونگی توسعه پایدار شهری یکی از مهمترین چالش های پیشروی سیاستمداران و برنامه- ریزان شهری است؛ و با افزایش نیاز به خدمات عمومی در شهرها و محدودیت های مالی شهرداری ها از سوی دیگر، این چالش روز بهروز بیشتر می شود. بر همین اساس، دستیابی به الگوی پایدار منابع مالی برای تامین هزینه های جاری و عمرانی شهر، از مهمترین عوامل پایداری شهری است که امکان سرمایه گذاری در نظام زیرساخت های توسعه ای شهر را فراهم میکند. این نوشتار توصیفی - تحلیلی است که از مدل SWOT استفاده و سعی شده است نقاط ضعف را به نقاط قوت و تهدیدات را به فرصتها تبدیل کرد و از آنها بهره برداری لازم را برد. در پژوهش حاضر، پس از بررسی نقاط ضعف و تهدیدات موجود در ساختار شهری، از سه الگوی پیشنهادی برای برون رفت از این چالش ها در جهت مدیریت توسعه پایداری شهر صفی آباد از توابع استان خراسان شمالی ارائه گردید است. الگوی شماره 1 در دو محور با عنوان «کنترل، کاهش و حذف تدریجی منابع درآمدی ناپایدار و ناسالم» و «مدیریت، بهبود و افزایش منابع پایدار» موجب پایدارسازی نظام درآمدی و مدیریت شهری صفی آباد در دو بازه میان مدت و بلندمدت خواهد شد. الگوی شماره 2 نیز بر ارائه روش های جدید درآمدی پایدار با هدف پتانسیل منابع موجود در ساختار شهری تاکید دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه پایدار، SWTO، شهر صفی آباد
  • سیدنور الله موسوی* ، کرامت الله زیاری صفحات 94-112
    در دهه های اخیر مسائل و مشکلات شهرها پیچیده تر شده است و مدیریت یکپارچه شهری به تحول و نگرشی فراتر از نگرش و عملکرد سیستم مدیریتی سنتی پیشین نیاز دارد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عوامل موثر بر مدیریت یکپارچه شهری در شهر اهواز به روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و اطلاعات موردنیاز آن با مراجعه به منابع معتبر کتابخانه ای اسنادی و الکترونیکی گردآوری شده است. جامعهی آماری آن متخصصان و کارشناسان برنامه ریزی شهری و منطقه ای است که 383 نفر از آنها براساس فرمول کوکران انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از تکنیک سوات انجام شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد: نقش سیاست ها و راهبردهای اقتصادی، 28/3 درصد (بالا) ، 28/3 درصد (نسبتا بالا) ، 20 درصد تاحدودی و 23/3 درصد (نسبتا پایین) مشخص شده است. نقش سیاست ها و راهبردهای کالبدی - محیطی،28/3 درصد (بالا) ، 36/7 درصد (نسبتا بالا) ، 28/3 درصد (تاحدودی) و 6/7 درصد (نسبتا پایین) ارزیابی شده است. نقش سیاست ها و راهبردهای نهادی، مدیریتی و حقوقی 16/7 درصد (بالا) ، 40 درصد (نسبتا بالا) ، 23/3 درصد (تا حدودی) و 20 درصد (نسبتا پایین) تعیین شده است. در نهایت میتوان گفت امتیاز نقش سیاستها و راهبردهای مدیریت یکپارچه شهری در کلانشهر اهواز در کل ابعاد، به صورت 28/3 درصد (بالا) ، 25 درصد (نسبتا بالا) ، 31/7 درصد (تا حدودی) و 15 درصد (نسبتا پایین) بدست آمده است. بدین ترتیب جهت تحقق و اثرگذاری مدیریت یکپارچه شهری شهر اهواز پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه، شهر اهواز، تکنیک سوات
  • محمد میرهای، سیدعلی حسینی، عسکر خدادادی*، عبدالرضا عزیزی فرد صفحات 113-127
    برنامه ریزی منطقه ای باهدف توسعه و کاهش نابرابری ها از موضوعات مهم در کشورهای در حال توسعه محسوب میشود، لازمه ی برنامه ریزی منطقه ای، شناسایی جایگاه مناطق نسبت به یکدیگر ازلحاظ توسعه است. کاهش نابرابری ها در بهرهمندی از منابع، دست آوردها و امکانات جامعه یکی از مهمترین معیارهای توسعه به شمار میآید. با توجه به این موارد، هدف از این مقاله، تحلیلی بر نابرابری های فضایی توسعه ناحیه ای در ایران با تاکید بر شهرستانهای استان اصفهان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی می باشد. برای تحلیل نابرابری های فضایی توسعه ناحیه ای در شهرستان های استان اصفهان، از مدل های تصمیم گیری چند معیاره ، SAW5 و VIKOR استفاده شده است. در این راستا برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار EXCEL و برای ترسیم نقشه های مورد نظر از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است. نتایج ترکیبی حاصل از هر دو مدل نشان از عدم تعادل و وجود نابرابری منطقه ای در استان اصفهان میدهد. به گونه ای که شهرستان های مبارکه، نطنز، نائین، اردستان، خوانسار و کاشان کاملا برخوردار، شهرستان های خور و بیابانک، شاهین شهر، شهر رضا، گلپایگان، فریدون شهر و نجف آباد برخوردار، شهرستان های دهاقان، اصفهان، آران و بیدگل، سمیرم، فریدن و تیران و کرون نسبتا برخوردار و شهرستان های چادگان، برخوار، خمینی شهر، لنجان و فلاورجان شهرستان های محروم استان هستند.
    کلیدواژگان: نابرابری های فضایی، توسعه یافتگی، عدالت فضایی، استان اصفهان
|
  • Pakzad Azadkhani *, Hadi Normohammadi Pages 4-17
    Ergonomics or the engineering of human factors is an interdisciplinary science whose objective is to increase the productivity, health, safety, and wellbeing of human beings in their environment. This science tries to match the environment to the needs of human beings instead of matching human beings with their environment. Ergonomics is an issue which must be considered in the modern design of neighborhoods and cities. Accordingly, the current study uses a descriptive analytical method to investigate and assess the satisfaction level of citizens with the status of urban ergonomics of Sa’di Neighborhood in Ilam City. The study uses library studies, observations, and field studies using questionnaires and observations to gather the required data. The questionnaire used in this study has been developed by the researcher and its validity has been confirmed by university professors and other experts in this field. The reliability of the questionnaire was evaluated using Cronbach’s Alpha coefficient, which was equal to 0.934, indicating the acceptable reliability of the questionnaire. Data analysis was carried out using descriptive and inferential statistics (Hall Yen and Ten indicators, and single-sample T-test) in SPSS software application. The results of the study indicate that from the point of view of the citizens, the status of the ergonomics of Sa’di neighborhood in Ilam City is not satisfactory. The inhabitants are not satisfied with the safety status and the ergonomics of this neighborhood, the health of the environment, the ergonomics of urban furniture, and the ergonomics of public status in Sa’di neighborhood. In other words, when designing the space and environment of Sa’di neighborhood in Ilam City, urban ergonomics or human factors have not been considered.
    Keywords: urban ergonomics, satisfaction, hal yen, ten, Sa’di neighborhood, Ilam City
  • Hamed Ahmadi*, Hoda Shokri Pages 18-30
    Ameri neighborhood of Ahvaz is one of the old Ahvaz textures and it is the primary nucleus of the city, with a highly dense and irregular texture suffering from problems such as narrow roads, lack of urban infrastructure and so on. In this study, the objective is to investigate the factors that affect the urban environment's rehabilitation with an emphasis on improving the quality of urban spaces. The research method is descriptive-analytical and in terms of its objectives, the study is a practical one. Data collection is done by field study and a questionnaire which is based on the physical, social, economic, and activity factors. The statistical population of the study includes all the residents in Ameri neighborhood. The sample size is calculated using Cochran's formula, giving a size of 100 participants, selected using cluster sampling in various parts of Ameri Neighborhood. The collected data have been analyzed using the analytical hierarchy process (AHP). The results of the study show that criteria such as painting the urban space, with a weight of 0.594; separation of the sidewalk, with a weight of 0.434; tradeoff in space with a weight of 0.434; and access to the space by all the age groups, with a weight of 375, respectively, have the most significant role in recreating urban worn-out areas of Ameri Neighborhood with an emphasize on the approach to improve the quality of urban spaces. Thus, strategies and suggestions such as reducing the density on the roads on Nahjul-Balaghah highway, introducing climate-friendly furniture, allocation of facilities to promote the growth of in-city enterprises and so on are presented.
    Keywords: regeneration, worn-out texture, urban spaces, quality of urban spaces
  • Ghorban Heidarbeigi * Pages 31-45
    Urban managers have always tried to attract public participation in order to realize their goals with regards to urban development and urban management. The participation of citizens in urban affairs is one of the important principles of sustainability and democracy in urban environments. Considering the importance of participating in the urban development and management of a city, the main objective of the current study is to evaluate and investigate the methods for citizenship participation in the urban development of Ilam City using a descriptive-correlative methodology. The statistical population of the study includes all the residents of Ilam City. Based on Cochran’s Formula, a sample of 200 heads of households in four zones of Ilam City were selected using random cluster sampling and they were asked to complete the questionnaire of the study. The questionnaire used here was developed by the researcher; its validity was confirmed by experts in this field and its reliability, based on Cronbach’s Alpha coefficient, was 0.83, which is acceptable. The collected data were analyzed using SPSS software application. The results of the study show that the level of participation shown by citizens of Ilam City in urban affairs was lower than the average threshold, while its level varies from one area of the city to the other. Moreover, financial participation with a value of 2.514 was ranked as the top participation method was instrumental participation with a value of 2.181 was ranked last. Furthermore, there was a positive and significant relationship between various types of participation (financial, political, physical, instrumental, subjective, and spiritual) and the urban development of Ilam City. Also, financial, political, physical, subjective and spiritual participation in urban development of Ilam City explained 51 percent of the variance in urban development of Ilam City.
    Keywords: participation, participation method, urban development, Ilam City
  • Ismail Rahmani, Davoud Hatami * Pages 46-61
    Nowadays, free trade zones can serve countries as opportunities and instruments with a high capability to play an economic role or to create various future perspectives. Cities created and expanded under the influence of free trade zones, will face an increase in the population, which will significantly promote economic activity and investment. Ultimately, the physical organization and structure of the cities will go through significant changes. The main objective of the current study is to evaluate and analyze the physical impacts of free trade zones on the development and growth of Chabahar and Tianjin Cities as well as the consequences and outcomes of this development. The study utilizes a descriptive analytical methodology. The required data were collected using public documents, statistical reports, and satellite images. Therefore, in order to determine the extent of the expansion of these cities, the Landsat satellite images in 1991, 2001, and 2004 for Chabahar City and in 1990, 1995, 2000, 2005, and 2010 for Tianjin City were processed in Envi 4.8 software application. The general results of the study show that the physical development of these cities has been influenced by the activities in the free trade zones, and with the growth of economic activities, the trend of physical expansion has accelerated. For Chabahar City, the analysis of satellite images shows that the limits of the city have increased from 991 hectares in 2001 to 1646 hectares in 2014. However, this increase has not been consistent and it has been due to the migration of rural residents to the city, living in informal residences. Moreover, the limits of Tianjin City have experiences a significant growth after the creation of the free trade zone, in a way that the city expanded from 124,000 square kilometers in 2005 to 200,000 square kilometers in 2010. In fact, the models of development scale cycle in Tianjin not only caused the expansion and development of human residences and service centers, but it also caused industrial and infrastructure development. Indeed, development cycle models have prevented the spiral development of urban lands.
    Keywords: physical expansion, free trade zones, remote sensing, Tianjin, Chabahar
  • Kamran Rezaee Ja’afri, Saeid Malaki *, Ma’soumeh Gashtil Pages 61-74
    In recent years, new approaches for urban development and urban planning around the world have focused on human-based pedestrian-based approaches and attitudes instead of technocratic and machine-based models. One of these approaches is New Urbanism, which is especially close to pedestrian- based approaches in terms of different aspects and principles; and these two have a lot of common criteria and indicators. The current study aims to evaluate the walkability of Kianpars Neighborhood in Ahvaz using a new urbanism approach. By drawing on previous research, 32 walkability indicators extracted from the new urbanism approach have been analyzed and evaluated using the survey methodology. The results of the study show that among the 32 selected indicators, Kianpars Neighborhood has an acceptable level for only 5 indicators related to walkability. For the remaining indicators, this neighborhood lacks the necessary conditions for walkability and in fact, the machine-based pattern reigns supreme in this neighborhood. Ultimately, a number of strategies for improving the walkability of this neighborhood and shifting its machine-based state towards a pedestrian-based paradigm have been presented.
    Keywords: walkability, New Urbanism, urban space, walking culture, Ahvaz, Kianpars
  • Saeid Malaki, Ali Muhammad Mansourzadeh *, Mahdi Kushki Pages 75-93
    The proper method of implementing sustainable urban development is one of the most important challenges facing urban policy makers and planners, and based on the fact that the demand for public services in cities is increasing while the city halls are suffering from various financial limitations, this challenge is getting more serious by the day. Accordingly, acquiring a sustainable model for financial resources in order to fund the current costs as well as the civil costs of the city is one of the most important factors in urban sustainability since it will provide the possibility of investing in the organization and the structure of the developmental infrastructure of the city. This study is a descriptive analytical study which uses the SWOT model, trying to change weaknesses into strengths and threats into opportunities. In the current study, after evaluating weaknesses and threats present in the urban structure, three models for mitigating these challenges are proposed in order to manage the sustainable development of Safiabad City in Northern Khorasan Province of Iran. The first model makes the revenue structure and urban management of Safiabad City sustainable in mid-term and long-term by focusing on “controlling, reducing, and gradual elimination of unsustainable and unhealthy revenue sources” and “management, improvement, and promotion of sustainable sources”. On the other hand, the second model focuses on presenting new sustainable revenue sources in order to increase the potential of the available sources in the urban structure.
    Keywords: strategic planning, sustainable development, SWOT, Safiabad City
  • Sayed Norollah Mousavi *, Keramatollah Zayyari Pages 94-112
    During the recent decades, the issues and problems of cities have become more complex, and the integrated urban management requires a transformation and a new attitude beyond the attitude and performance of the previous traditional management system. The current study has been carried out in order to evaluate the factors influencing the integrated urban management in Ahvaz City using a descriptive analytical methodology. In terms of objectives, the study is an applied one, and the required data have been collected using library sources and authentic electronic references. The statistical population of the study includes all the experts of urban and regional planning, among whom 383 participants have been selected based on Cochran’s Formula. The collected data have been analyzed using the SWOT model. The results of the study show that the role of economic policies and strategies is reported as high (28.3 percent), as relatively high (28.3 percent), as somewhat high (20 percent), and as relatively low (23.3 percent). Moreover, the role of physical-environmental policies and strategies is reported as high (28.3 percent), as relatively high (36.7 percent), as somewhat high (28.3 percent), and as relatively low (6.7 percent). Furthermore, the role of organizational, administrative, and legal policies and strategies is reported as high (16.7 percent), as relatively high (40 percent), as somewhat high (23.3 percent), and as relatively low (20 percent). Finally, it can be said that the role of the policies and strategies for integrated urban management of Ahvaz City for all the dimensions is reported as high (28.3 percent), as relatively high (25 percent), as somewhat high (31.7 percent), and as relatively low (15 percent). Therefore, a number of recommendations and suggestions have been presented for making use of and improving the effectiveness of integrated urban management for Ahvaz City.
    Keywords: urban management, integrated management, Ahvaz City, SWOT technique
  • Mohammad Mirehei, Sayed Ali Hosseini, Askar Khodadadi *, Abdolreza Azizifard Pages 113-127
    Regional Planning and Development aimed at reducing inequalities is an important issue in developing countries. A prerequisite for regional planning is identifying the position of the regions relative to each other in terms of development. Reducing disparities in the enjoyment of resources and achievements and community facilities is considered one of the most important criteria for sustainable development. In light of these issues, the main objective of this study is to analyze the spatial disparities in regional development with an emphasis on the cities in Isfahan Province. The descriptive analytical methodology is used in this study and the required data are collected using library study and various documents. For the analysis of spatial disparities of regional development in the province, the multi-criteria decision-making models, including SAW (Simple Additive Weighted) and VIKOR (Vlse Kriterijumsk Optimizacija Kompromisno Resenje), are used. In order to analyze the obtained data, Excel software application is utilized, while drawing the necessary maps, ARC GIS software application is used. The combined results of both models show regional imbalance and inequality in Isfahan Province. In fact, the cities of Mobarakeh, Natanz, Nain, Ardestān, Khansar, and Kashan have a very high level of facilities; cities of Khoor and Biabanak, Shahin Shahr, Shahr-e-Reza, Golpayegan, Fereydunshahr, and Najafabad have a high level of facilities; cities of Dehaghan, Isfahan, Aran va Bidgol, Semirom, Friedan and Tyran and Krone have a relatively high level of facilities; and finally, cities of Chadegan, Borkhar, Khomeini Shahr, Lenjan and Fellavarjan are among the deprived cities of Isfahan Province.
    Keywords: spatial disparities, development, spatial justice, Isfahan Province