فهرست مطالب

پژوهش های روان شناسی اجتماعی - پیاپی 29 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا حبیب اللهی، شکوه سادات بنی جمالی*، شیدا سوداگر، ناصر صبحی قراملکی صفحات 1-22
    مقدمه
    رابطه معنویت و حمایت اجتماعی با سلامت روان و اضطراب مرگ سالمندان به مطالعه بیشتری نیاز دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین معنویت و حمایت اجتماعی با سلامت روان و اضطراب مرگ در سالمندان بود.
    روش
    روش این پژوهش همبستگی بود و 350 سالمند ساکن شهر تهران، پرسشنامه ها را تکمیل کردند. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ) ، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر، پرسشنامه معنویت پارسیان و دونینگ و پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس. داده های بدست آمده با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    رابطه بین سلامت روان و اضطراب مرگ با معنویت و حمایت اجتماعی معنادار بود. معنویت قادر به پیش بینی معنادار سلامت روان (0001/0>P ،406/0 -=β) و اضطراب مرگ (0001/0>P ،233/0- =β) بود. همچنین حمایت اجتماعی توانست سلامت روان (0001/0>P ،349/0- =β) و اضطراب مرگ (0001/0>P ،286/0 -=β) را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها اهمیت معنویت و حمایت اجتماعی را به عنوان عوامل پیشگیری کننده مربوط به مشکلات سلامت روان و اضطراب مرگ سالمندان آشکار می سازند.
    کلیدواژگان: معنویت، حمایت اجتماعی، سلامت روان، اضطراب مرگ، سالمندی
  • کریم سواری *، فاطمه فرزادی صفحات 23-42
     
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی قدردانی با عملکرد تحصیلی و رضایت از زندگی با میانجیگری ابعاد حمایت اجتماعی (اساتید، والدین و همکلاسی ها) در دانشجویان دانشگاه پیام نور بود.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق شامل تمام دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اهواز در سال تحصیلی 1396 می باشد. از این جامعه تعداد 312 نفر به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس اتتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های محقق ساخته قدردانی سواری (1396) ، حمایت اجتماعی والدین، اساتید و همکلاسی ها سواری (1396) ، رضایت از زندگی داینر، امون، لارسن و گریفین (1985) و معدل تحصیلی استفاده شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد، قدردانی بر عملکرد تحصیلی، رضایت از زندگی، حمایت اجتماعی والدین، اساتید، همکلاسی ها و حمایت اجتماعی همکلاسی ها بر عملکرد تحصیلی و حمایت اجتماعی والدین و اساتید بر رضایت از زندگی معنی دار است. از دو فرضیه غیر مستقیم چندگانه، فرضیه رابطه غیر مستقیم قدردانی با عملکرد تحصیلی با میانجیگری حمایت اجتماعی والدین و اساتید معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    از این پژوهش می توان نتیجه گرفت، برای تقویت عملکرد تحصیلی، رضایت از زندگی، جلب حمایت اجتماعی والدین، اساتید و همکلاسی ها بایستی مساله قدردانی از دیگران را جدی گرفت و برای تحقق آن نزد دیگران تلاش کرد. از طرفی و با توجه به اینکه حمایت اجتماعی همکلاسی ها در عملکرد تحصیلی اثر گذار بوده، لذا برای تحقق رضایت از زندگی توجه به حمایت اجتماعی والدین و اساتید بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: قدردانی، عملکرد تحصیلی، رضایت از زندگی، اجتماعی اجتماعی
  • مسعود نجاری *، هوشنگ جدیدی، امید مرادی، کیومرث کریمی صفحات 43-58
    مقدمه
    در حال حاضر قلدری در مدارس یک پدیده همه گیر است که میلیون ها دانش آموز را تحت تاثیر قرار می دهد. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر تدوین برنامه آموزشی سازگاری اجتماعی و اثربخشی آن بر میزان قلدری دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر بوکان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انتخاب گردید و جهت جمع آوری داده ها به مقیاس قلدری ایلی نویز (2001) پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه سازگاری اجتماعی بر کاهش قلدری دانش آموزان تاثیر معناداری داشته است (52/0=η، p<0/000، f= 28/94).
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاکی از اثربخش بودن برنامه سازگاری اجتماعی به عنوان یک روش موثر در کاهش قلدری دانش آموزان پسر بود. پیشنهاد می شود که این برنامه در دستور کار متولیان آموزش و پرورش و نهادهای تربیتی جهت مقابله و کاهش رفتارهای افراد قلدر در مدارس قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آموزش سازگاری اجتماعی، دانش آموزان پسر، دوره دوم متوسطه، قلدری
  • بهمن غیوروحدت *، محمدنقی فراهانی صفحات 59-76
    مقدمه
    هنگامی که شناختی از پدیده ها به دست می آید، با آنها به شیوه خاصی بنام نگرش رفتار می کنیم. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه صفات شخصیتی در مدل شش گانه هگزاکو و نگرش افراد به جریان های سیاسی انجام شد.
    روش
    بدین منظور نمونه ای شامل 372 نفر (185نفر مرد، 184نفر زن و 3 نفر با جنسیت نامشخص) به روش نمونه گیری در دسترس از جامعه آماری شهروندان تهرانی انتخاب گردید. از پرسشنامه های صفات شخصیت هگزاکو-60 و سنجش نگرش سیاسی (محقق ساخته) برای جمع آوری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    برای تجزیه تحلیل توصیفی داده ها از جدول فراوانی، میانگین و انحراف معیار و برای تحلیل استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که با اطمینان 99 درصد می توان ادعا نمود که همبستگی مثبت معنی دار بین صفات صداقت-فروتنی، پذیرش و گشودگی با نگرش به جریان های سیاسی و همبستگی معنی دار منفی بین صفت وظیفه شناسی با نگرش به جریان سیاسی وجود دارد. ولی برای صفات تهییج پذیری و برون گرایی ارتباط معناداری تایید نمی شود. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای صفات گشودگی، وظیفه شناسی، صداقت- فروتنی و پذیرش حدود 66 درصد از تغییرات متغیر نگرش به جریان های سیاسی را پیش بینی می نمایند.
    نتیجه گیری
    صفات به واسطه تاثیر رویه های خود و کنش متقابل محیط بر این رویه ها ارتباط خود را با نگرش به جریان های سیاسی حفظ و نقش پیش بینی در تبیین نگرش سیاسی را ایفا می کنند. همچنین صفات به علت خاصیت پایداری خود به نگرش های ذاتا ناپایدار انسان، رنگ و بوی ماندگاری می دهند.

    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، شش عامل شخصیت، هگزاکو، نگرش سیاسی، جریان سیاسی
  • عزت الله احمدی*، صمد عدلی پور، فریبا پورجبار آخونی صفحات 77-94
     
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رفتارهای وندالیستی دانشجویان و رابطه آن با پایبندی به ارزش ها (ارزش های خانوادگی، دینی، فرهنگی- اجتماعی) ، احساس بی هنجاری (بی هنجاری اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی) و میزان استفاده از رسانه های نوین (اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی) انجام شد.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 97-96 که تعداد آنها برابر با 7000 نفر بود. نمونه آماری، شامل 364 نفر از دانشجویان بودند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه رفتارهای وندالیستی (علیوردی نیا و همکاران، 1392) ، پرسشنامه پایبندی به ارزش ها (رسول زاده اقدم و همکاران، 1394) و پرسشنامه احساس بی هنجاری (نادری و همکاران، 1389) است. تجزیه و تحلیل آماری یافته های پژوهش با آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و مدل سازی معادله ساختاری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که بین پایبندی به ارزش ها (ارزش های خانوادگی، دینی، فرهنگی- اجتماعی) با رفتارهای وندالیستی دانشجویان همبستگی معنادار معکوسی وجود دارد. اما بین میزان احساس بی هنجاری (بی هنجاری اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی) با رفتارهای وندالیستی رابطه معنادار مستقیمی وجود دارد. همچنین، بین میزان استفاده دانشجویان از اینترنت و رفتارهای وندالیستی آنها رابطه مستقیم ضعیفی وجود دارد. علاوه بر این، متغیرهای مستقل در مدل رگرسیونی پژوهش توانسته اند، 21 درصد از تغییرات رفتارهای وندالیستی دانشجویان را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمدهافزایش پایبندی به ارزش ها و کاهش احساس بی هنجاری نزد دانشجویان از امور ضروری است و هر گونه بهبود و تغییر در میزان این متغیرها می تواند، کاهش رفتارهای وندالیستی را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای وندالیستی، پایبندی به ارزش ها، مصرف رسانه ای، احساس آنومی
  • محسن گل پرور *، ناهید باقری صفحات 95-116
     
    مقدمه
    نگاه سرمایه ای به ظرفیت های انسان، طی سال های اخیر همسو با گسترش رویکرد مثبت نگر در روان شناسی گسترش چشمگیری پیدا کرده است. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری رابطه سرمایه گذاری جمعی اجتماعی با سرمایه گذاری جمعی عاطفی و عملکرد شغلی اجرا شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش را معلمان مقطع ابتدایی منطقه برخوار در شهر اصفهان تشکیل دادند که از بین آن ها دویست و نود نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه گذاری جمعی اجتماعی (گل پرور، 1396) ، پرسشنامه سرمایه گذاری جمعی عاطفی (گل پرور، 1397) و پرسشنامه عملکرد شغلی (ویگوداگادت و همکاران، 2007) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگو-سازی معادله ساختاری (SEM) تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سرمایه گذاری جمعی اجتماعی با سرمایه جمعی عاطفی و عملکرد شغلی و بین سرمایه گذاری جمعی عاطفی با عملکرد شغلی رابطه مثبت و معنادار (01/0p<) وجود دارد. نتایج مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل واسطه ای نشان داد که سرمایه گذاری جمعی عاطفی متغیر واسطه ای کامل در رابطه سرمایه گذاری جمعی اجتماعی با عملکرد شغلی است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش در مجموع نشان می دهد که از طریق سرمایه گذاری جمعی اجتماعی و سرمایه-گذاری جمعی عاطفی می توان عملکرد شغلی معلمان را ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری جمعی اجتماعی، سرمایه گذاری جمعی عاطفی، عملکرد شغلی، معلمان
  • حمیدرضا نظام *، سعید رضایی صفحات 117-131
    مقدمه
    تحقیق حاضر با هدف طراحی برنامه مهارت های همدلی مبتنی بر شناخت اجتماعی و بررسی اثربخشی آن بر رفتار جامعه پسند کارکنان خدمات فرودگاهی انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان خدمات فرودگاهی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران شاغل در فرودگاه مهرآباد تهران بود. از بین کل جامعه تعداد ‎24 نفر به طور هدفمند از خدمات بار، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی جایگزین شدند. در ادامه پرسشنامه شخصیت جامعه پسند (pbs) بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش طی هشت جلسه ‎60 دقیقه ای، مداخلات مربوط به مهارت های همدلی را دریافت نمودند. در حالی که اعضای گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی داده های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و اندازه های مکرر گرفته شده، نشان داد که برنامه طراحی شده در سطح 05/0= α موجب افزایش رفتارهای جامعه پسند در بین کارکنان خدمات فرودگاهی شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های حاصل نشان داد که برنامه آموزش همدلی مبتنی بر شناخت اجتماعی، می تواند به عنوان یک راهبرد درمانی- مداخله ای اثربخش، برای بهبود رفتارهای جامعه پسند کارکنان خدمات فرودگاهی، به کار برده شود.
    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، همدلی، رفتار جامعه پسند
|
  • Shokoh Bani Jamali* Pages 1-22
     
    Introduction
    The relationship between spirituality and social support with mental health and death anxiety in the elderly needs further study. Therefore, the purpose of this study was to determine the relationship between spirituality and social support with mental health and death anxiety in the elderly.
    Methods
    In this study which was carried out with a correlation method, 350 elders living in Tehran completed questionnaires. Goldberg General Health Questionnaire (GHQ), Templar Death Anxiety Scale, Parsian and Doning Spirituality Questionnaire, and Philip Social Support Questionnaire were used as measuring tools. Data was analyzed using Pearson correlational analysis and multiple regression analysis.
    Finding: The relationship between mental health and death anxiety with spirituality and social support was significant. Spirituality was able to significantly predict mental health (β = -0/406, >P 0/0001) and death anxiety (β = -0/233, >P 0/0001). Also, social support could predict mental health (β = -0/349, >P 0/0001) and death anxiety (β = -0/286, >P 0/0001)
    Conclusion
    These findings reveal the importance of spirituality and social support as preventative factors related to mental health problems and the anxiety of elderly death
    Keywords: spirituality, social support, mental health, Death anxiety, elderly
  • Karim Sevari*, Fatemeh Farzadi Pages 23-42
     
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the causal relationship of appreciation with academic performance and life satisfaction by mediating social support dimensions (teachers, parents and classmates) among students of Payame Noor University.
    Method
    The statistical population of this research includes all male and female students of Payame Noor University of Ahwaz in the academic year 1396. From this community, 312 people were selected by random sampling method. To collect data, gratitude questionnaire by sevari(1396), social support of parents, teachers and classmates by sevari (1396), life satisfaction of Diner, Amoun, Larsen and Griffin (1985) and grade gained were used. Data analysis was done by path analysis.
    Results
    The results showed that appreciation of academic performance, life satisfaction, social support of parents, teachers, classmates and social support of class members on educational performance and social support of parents and teachers on life satisfaction is significant. From the two indirect hypotheses, the hypothesis of indirect relation was appreciated with academic performance by mediating social support of parents and professors.
    Conclusion
    It can be deduced from this study that in order to strengthen academic performance, life satisfaction, social support of parents, faculty members and classmates, the issue of appreciation of others should be taken seriously and tried to achieve it to others. On the other hand, and given that social support of class members has affected educational performance, it is very important to pay attention to social support of parents and teachers for the satisfaction of life
    Keywords: Gratitude, Academic Performance, Satisfaction with Life
  • masoud najari*, hoshang jadidi, omid moradi, qumarth karimi Pages 43-58
     
    Introduction
    School bullying is now an epidemic that affects millions of students. Accordingly, the purpose of this study was to develop a social adjustment curriculum and its effectiveness on the bullying rate of secondary school students.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The study population consisted of all boys' secondary school students in the academic year of 1969-94. Using cluster sampling, 30 subjects (15 experimental and 15 control group) were selected and collected. The data responded to the Illinois bullying scale (2001). The experimental group received 10 sessions of 90 minutes and for 5 consecutive weeks (2 sessions per week) under the social adjustment program and the control group received no intervention. Data were analyzed using covariance analysis.
    Results
    The results of this study showed that social adjustment programs had a significant effect on student bullying (η = 0.52, p <0/000, f = 28/94).
    Conclusion
    Overall, the results showed the effectiveness of the social adjustment program as an effective method for bullying bullying in boys. It is suggested that this program be put on the agenda of custodians of education and educational institutions to counteract and reduce the behavior of bullying people in schools
    Keywords: social adjustment training, boy students, secondary school, bullying
  • Bahman GhayourVahdat* Pages 59-76

    People deal with different kinds of phenomena in their life and behave by the specific methods when they get recognition of them which is known as attitude. This study is done with the aim of finding a relationship between personality characteristics in HEXACO model and political attitude. Sample population of the study in Tehran citizenry and Cochran formula and available method is used for choosing the sample. 372 persons of them are selected and HEXACO-60 and political attitude questionnaires are used for Gathering variables which is personality characteristics in the criteria is political attitude. For analyzing data used providing frequency table average, variance , Pearson correlation coefficient and stepwise multivariable regression analysis. According to the purpose of the study which is Pearson correlation coefficient test showed that it is possible to claim with high certainty 99 percent that positive meaningful correlation exists between honesty-humility, openness and agreeableness characteristics and political attitude and negative meaningful correlation between conscientiousness characteristics with political attitude but there is not any meaningful relationship for emotionality and extraversion characteristics and stepwise regression analysis showed among HEXACO personality characteristics honesty-humility, openness, conscientiousness and agreeableness predict about 66% of political attitude variable changes
    Conclusion
    through analysis of findings, it is concluded that characteristics due to effects of their facets and environmental reciprocal impact of them keep their relationship with political attitude and has a predictive role in determining political attitudes. in addition because of days durability characteristics give persistence color to inherent transition views of human being
    Keywords: personality characteristics, HEXACO, political attitude, political ideology
  • Ezat Ahmadi* Pages 77-94
    Introduction
    The present study aims to study students vandalism and its relation with the rate of using modern media (the Internet and allowed social networks), adherence to values (family, religious, and socio-cultural values) and the sense of anomie or anomalies (economic, social, cultural, and political anomies).
    Method
    The present study uses a survey research (with correlation design). The statistical population consisted of all 7000 students of AzarbaijanShahidMadani University in academic year 2017-2018. The sample size was estimated using Cochran formula as 364 participants who were selected via stratified sampling method. The data collection instruments were the Self-Report Vandalism Scale developed byAliverdinia et al. (2014), the Adherence to Values Scale developed by Rasoulzadeh Aghdam et al. (2015) and the Sense of Anomie Questionnaire of Naderi et al. (2010). Statistical analysis of the research findings was conducted via the Pearson correlation test, multivariate regression, and structural equation modeling (SEM) techniques.
    Results
    The results of the research indicated that there is a significant inverse correlation between adherence to values (family, religious, and social-cultural values) and students vandalism, while there is a direct correlation between the rate of anomie feeling (economic, social, cultural, political and anomie) and vandalism. In addition, there is a direct weak correlation between the use of students from the Internet and their vandalism. Moreover, independent variables in the research regression model can explain 21% of the variations in students’ vandalism
    Keywords: Vandalism, Adherence to values, Media consumption, Sense of anomie
  • Nahid Bagheri , Mohsen Golparvar* Pages 95-116
     
    Introduction
    The capitalistic view at human capacities has expanded dramatically in recent years in line with the development of a positive approach to psychology. This research was administered with the aim of investigating structural model of the relationship between social collective investment with affective collective investment and job performance among teachers.
    Method
    Research method was correlation and research statistical population was the primary school teachers in Borkhar district in Isfahan city, among them two hundred and ninety persons were selected using simple random sampling. Research instrument were included social collective investment (Golparvar, 2017), affective collective investment (Golparvar, 2017) and job performance (Vigoda-Gadot et al, 2007). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling (SEM).
    Results
    Results revealed that there is a positive significant relationship between social collective investment with affective collective investment and job performance (p<0.01), and between affective collective investment with job performance (p<0.01). Results of structural equation modeling and mediation analysis indicated that affective collective investment is a complete mediator on the relationship between social collective investment and job performance.
    Conclusion
    In general, the results of current research showed that trough social collective investment and affective collective investment we can enhance teachers’ job performance
    Keywords: social collective investment, affective collective investment, job performance, teachers
  • Hamidreza Nezam* Pages 117-131

    This research aimed the Developing empathy skills program based on social cognition and study of it`s effectiveness on prosocial behavior in airport service staff. This research is a kind of semi experimental study with pre-test, post-test and follow-up with the control group. The research population consisted of all Airport Services staff of Iran Air employed at Mehrabad Airport in Tehran. 24 persons of cargo service purposefully were divided into two experimental and control groups. Then prosocial personality questionnaire (pbs) was performed on both groups. The experimental group received empathy skills in eight sixty-minute session. While members of the control group received no training. Data analysis showed that the experimental group compared with the control group after the meetings, found a significant increase in prosocial behavior (α=0.05). Finally, the findings showed that empathy skills training program based on social cognition could be used as an effective therapeutic-intervention program to improve prosocial behaviors in airport services staff.
    Keywords: social cognition, empathy, prosocial behavior