فهرست مطالب

غرب شناسی بنیادی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1397)

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهسا امیری *، امیرعباس علی زمانی صفحات 1-23
    در اگزیستانسیالیسم معاصر از چهار دغدغه یا دلواپسی غایی سخن به میان می آید که سبب دلهره و اضطراب آدمی می شود. این دلواپسی ها عبارتند از آزادی، پوچی، مرگ و تنهایی. آدمی به دنبال امنیت در بیغوله ی این دلواپسی هاست. در این مکتب فلسفی و ادبی، فرد انسانی به عنوان فاعلی آگاه شناخته می شود که در تجربه ی هستی و لمس معنای وجود، به طور بی واسطه با حقیقت زندگی رویارو شده و پوچی و بی معنایی زندگی خود را در می یابد، آنگاه با تکیه بر پاسداشت گوهر "آزادی" و با استفاده از امکان گزینش و انتخاب، هدفی برای خود برگزیده و بدین شکل به سلسله رویدادها و حوادثی که "زندگی" نامیده می شود، معنا و مفهوم می بخشد. اروین یالوم در راستای این تفکرات سعی نموده دغدغه های وجودی از جمله تنهایی را که منجر به مشکلات و اختلال در زندگی می شود را بررسی کرده و برای آن ها راه حل هایی بیابد. در این نوشتار برآنیم با بررسی چیستی و انواع تنهایی، روش های مقابله با این معضل را با تکیه بر رویکرد اگزیستانسیالیستی ارائه کنیم.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، تنهایی، یالوم، ارتباط، مرگ، تنهایی اگزیستانسیال
  • سید مهدی بیابانکی* صفحات 25-49
    طبیعت گرایی، یک رویکرد فلسفی درون سنت فلسفه تحلیلی است، که در طول سه دهه آخر قرن بیستم یکی از جهت گیری های غالب در فلسفه تحلیلی به شمار می آید. از نگاه بسیاری از طبیعت گرایان، طبیعت گرایی نه تنها رویکردی فلسفی، بلکه در عین حال، به عنوان یک «ایدئولوژی» و عامل جهت دهنده به کل سنت فلسفه تحلیلی نیز به شمار می آید. اما با این وجود، پاسخ به این سوال که «طبیعت گرایی چیست؟» با چالش های بسیاری همراه بوده است. برخی از فلاسفه، تلاش برای صورت بندی طبیعت گرایی و تعریف آن را بی فایده می دانند و می کوشند تا طبیعت گرایی را در بستر دیالوگ های صورت گرفته میان فلاسفه طبیعت گرا و ضد طبیعت گرا در زمینه های مختلف صورت بندی کند. در مقابل، برخی دیگر، طبیعت گرایی را یک آموزه فلسفی منسجم نمی دانند، بلکه آن را برنامه ای پژوهشی می دانند که مرکب از مجموعه ای از رویکردهای روش شناختی یا شیوه هدایت پژوهش است. هر دو رویکرد فوق با کاستی های مواجه بوده است. هدف ما در این مقاله این است که طبیعت گرایی را بر اساس مشخصه های اساسی آن صورت بندی کنیم. بر اساس این صورت بندی، طبیعت گرایی آموزه ای مرکب از دو مشخصه کلان است که عبارتند از علم گرایی و اجتناب از فراطبیعت. علم گرایی، روح معرفت شناختی طبیعت گرایی، و اجتناب از فراطبیعت، مشخصه هستی شناختی آن به شمار می رود.
    کلیدواژگان: طبیعت گرایی، علم گرایی، ماوراءالطبیعه، طبیعتگرایی روششناختی، طبیعت گرایی هستی شناختی
  • احمدعلی حیدری * صفحات 51-68
    این مقاله مترصد است وجوه توجه استاد برجسته ی فلسفه در ایران، رضا داوری را نسبت به شعر به عنوان عاملی برای رهایی از تنگنای مهلک اصالت سوژه ی دوره ی مدرن شرح دهد. توجه ویژه ی شاعر به زبان که آن را ورای ابزار تلقی و-بر وفق نظر هیدگر- «بنیان گذار متعهد به کلمات» می داند، شرایطی به دست می دهد که با استمداد از آن می توان به تحول روزگار عسرت زده و گرفتارآمده در قهر فناوری مدرن امید داشت. رضا داوری زبان شعر را وجه ظهور وجود می داند که نقش عمده ی آن به سبب حال و احوال شاعرانه، احاطه بر دیگر شئون انسان و شرط اساسی هرگونه نسبت تاثیر گذار در این جهان است.
    کلیدواژگان: رضا داوری، شعر، فناوری، هیدگر، نجات، امید
  • محمد زمان زمانی جمشیدی* اصغر واعظی صفحات 69-86
    ژیل دلوز (1995-1925) فیلسوف فرانسوی هرگز اثر مستقلی به موضوع دین اختصاص نداد. با اینهمه مسئله دین در آثار او قابل ردیابی است. این موضوع به ویژه از منظر ارتباطش با فلسفه، سیاست و اخلاق مهم است. تلقی دلوز از دورنماندگاری را میتوان با تقابلی که او میان فلسفه و دین مینهد توضیح داد. مبحث خدا و درونماندگاری تقابل ریشه ای و دراماتیک دلوز میان فلسفه و دین را نشان میدهد: عشق فلسفه به درونماندگاری یا هستی افقی، تعلق خاطردین به تعالی یا هستی عمودی. دیدگاه کلی او از این حیث نیچه ای و اسپینوزایی است و در راستای نقد افلاطون هم است. به یک معنا او به شدت تحت تاثیر پیامدهای اخلاقی – سیاسی "مرگ خدا"ی نیچه است و از این منظر می توان دین را از دیدگاه دلوزی مطالعه کرد. پژوهش پیش رو این مسئله را مفصل تر بررسی می کند و می کوشد از زاویه مسئله خدا و دین پرتوی بر اخلاق و سیاست دلوزی بیفکند.
    کلیدواژگان: پاد-الهیات، ضدمسیح، قیاس انفصالی، لایب نیتزگرایی، اسلوبگرایی
  • هادی سالاری *، یوسف نوظهور صفحات 87-113
    کانت برای فهم جهان شئونی قائل است و هر شانی را ناظر به قوه ای منحصر در نفس انسان می داند که عبارتند از قوه شناخت، قوه میل و قوه لذت و الم. هر یک از این قوا متعلق به منبع شناختی است که قانون گذار قوه تحت خود است؛ یعنی فهم، عقل و حکم. همچنین هر یک از این قوا، هرچند از حیث کارکرد متفاوت و متمایز از دیگری است ولی اصلی وحدت بخش همه آنها را به یکدیگر پیوند زده است. کانت درصدد است رابطه ی فهم و عقل را به واسطه ی قوه حکم و اصل بنیادین آن؛ یعنی اصل غایت مندی توجیه کند. در این مقاله نشان می دهیم که با توجه به نقشی که این اصل در اندیشه کانت ایفا می کند، قوای شناختی آدمی را نمی توان همچون جزیره هایی مستقل از هم در نظر گرفت، بلکه به نوعی می بایست یکپارچگی آنها را تایید کرد.
    کلیدواژگان: غایت مندی، قوه حکم تاملی، قوه حکم تعینی، حکم زیباشناختی، حکم ذوقی، حکم غایت شناختی
  • محمد عابدی اردکانی* ، نفیسهاللهدادی صفحات 115-139
    در همه ادوار و جوامع، وجود خشونت واقعیتی انکارناپذیر بوده است و انتظار هم نمی رود از میان برود. ولی بشر همواره کوشیده است که با اتخاذ شیوه هایی آن را محدود سازد، البته به رغم تلاش بشر در این زمینه، هیچ کاهش چشمگیری دیده نشده است. گروهی از نظریه پردازان خشونت را ذاتی امر سیاسی می دانند. گوهر سیاست از این منظر، مقوله قدرت است و امر مبتنی بر قدرت، نمی تواند فارغ از پدیدار خشونت جاری شود. قدرت بنابر تعریفی عمومی، تحت نفوذ قراردادن عده ای توسط فرد یا گروهی دیگر، برای اقناع آمرانه آن ها به منظور حرکت در مسیر خواسته های گروه قدرتمند محسوب می شود. کنش های گروه تحت نفوذ، لزوما منطبق بر خواسته ها و منافعشان نیست، بلکه آنها آگاهانه یا ناآگاهانه، کنش هایی را درعرصه عمومی از خود صادرمی کنند که منافع هیئت حاکمه یا طبقه ذی نفوذ را برآورده می کند. گروه دیگر نظریات، خشونت را مستقل از امر سیاسی می داند. پژوهش حاضر می کوشد تا با بهره گیری از روش توصیفی– تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، نشان دهد که چگونه کارل اشمیت، به شیوه ی متفکرانی چون هابز و ماکیاولی، و با بهره گیری از مفاهیمی چون "امر سیاسی"، "حاکمیت و وضعیت اضطرای" و "دوست/ دشمن" خشونت را امری ذاتی در سیاست می داند و درنتیجه راه را برای توجیه فاشیسم فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: خشونت، امر سیاسی، دوست، دشمن، حاکمیت، سیاست
  • سید نعمت الله عبدالرحیم زاده * صفحات 141-160
    دو محاوره جمهور و نوامیس در میان محاورات افلاطون نه تنها طولانی ترین بلکه مهم ترین نیز هستند. افلاطون در این دو محاوره بنای دو شهر به نام های کالی پولیس و ماگنسیا را طراحی می کند و موضوع مطرح در مقاله حاضر این است که او چه راه و مسیری را برای پی ریختن این دو شهر می پیماید. واژه راه اصطلاح اساسی در این موضوع است با توجه به کاربرد استعاره ای آن در ادبیات و تفکر یونانی به خصوص در نزد پارمنیدس و هراکلیتوس که تاثیر اساسی در شکل گیری اندیشه و فلسفه افلاطون داشتند. راه های حقیقت و گمان در شعر پارمنیدس و راه های بالا و پایین در قطعات هراکلیتوسی به خوبی بر این کاربرد دلالت دارند که در تمثیل غار افلاطون به صورت راه های بالا و صعودی به سمت حقیقت و پایین و نزولی به سمت غار گمان و توهم بیان می شوند. راه بالا و صعودی در ابتدای محاوره هم نوشی پیش پای آپولودوروس گذاشته می شود تا از محله اش در فالروم به آتن بالا بیاید و بعد دیوتیما در اوج تعلیمات خود راه صعودی را برای دیدار زیبایی به سقراط نشان می دهد. با توجه به این دو مسیر، سقراط افلاطونی در جمهور مسیر نزولی را برای ساختن کالی پولیس طی می کند تا با آمدن به پایین و در خانه ای از رهبران دموکراسی آتن، آنها را از توهمات سایه ای نجات داده و به سمت کالی پولیس هدایت کند. مسیر افلاطون در نوامیس برعکس جمهور است و به جای سقراط، این بیگانه آتنی است که با دو همراه خود مسیر صعودی از شهر کنوسوس به سمت غار و معبد زئوس در بالای کوه آیدا را می پیماید و در هر قسمت از این مسیر زیارتی برای دیدار حقیقت است که بخشی از ماگنسیا ساخته می شود. مسیر بیگانه آتنی در نوامیس به این صورت بر خلاف سقراط در جمهور است و برخلاف کالی پولیس، فیلسوف-پادشاه و حکومت مطلقش جایی در ماگنسیا ندارد.
    کلیدواژگان: افلاطون، جمهور، نوامیس، کالی پولیس، ماگنسیا، راه، صعود، نزول
|
  • Mahsa amiri *, amir abbas alizamani Pages 1-23
    In contemporary existentialism, there are four endearing concerns or anxieties that cause human anxiety. These worries are freedom, emptiness, death and loneliness. A person is looking for the security of the childhood of these worries. In this philosophical and literary school, the human being is known as a subject who, in the experience of being and touching the meaning of being, immediately faces the truth of life and finds its absurd and meaningless life, Then, relying on the protection of the gem of "freedom" and using the possibility of choosing and choosing a goal, it brings a meaning to the series of events and events called "life". Erwin Yalom, in line with these thoughts, has tried to study existential concerns, including loneliness, which leads to problems and disruptions in life, and finds solutions to them. In this paper, we look at ways of coping with this problem by relying on an existentialist approach by examining what and the types of loneliness.
    Keywords: existentialism, loneliness, yalom, association, death, existential loneliness
  • sayyed mahdi biabanaki* Pages 25-49
    Naturalism is a philosophical approach within the tradition of analytic philosophy, which has been one of the dominant trends in analytic philosophy during the last three decades of the twentieth century. From the point of view of many naturalists, naturalism is not only a philosophical approach, but at the same time as an "ideology" and a leading factor in the entire tradition of analytic philosophy. However, the answer to the question of "what is naturalism?" Has been with many challenges. Some philosophers find it useless to attempt to formulate naturalism and its definition, and try to formulate naturalism in the context of dialogues between naturalistic and anti-naturalist philosophers in different fields. On the other hand, others do not consider naturalism as a coherent philosophical doctrine, but rather as a research program, which is a combination of methodological approaches or the method of conducting research. Both of these approaches have encountered shortcomings. Our goal in this article is to formulate naturalism based on its basic characteristics. Based on this formulation, the naturalism of combined teachings is of two major characteristics: scientism and avoidance of supernatural. The characteristic of scientism, manifests itself in the approach to avoiding the prior knowledge prior to science, and evolutionism approach to man, life, mind, nature, etc. .The characteristic of avoiding supernatural manifests itself in two components of ontological naturalism and methodological naturalism.
    Keywords: Naturalism, Scientism, Avoiding Supernatural, Darwinism, Ontological Naturalism
  • ahmad ali heidari* Pages 51-68
    This paper tries to explain the aspects of a prominent Iranian professor of philosophy to poetry, i.e. Reza Davari. He considers poetry a way out of the confines of modern subjectivism. The poet's special attention to language, who consider it something more than a means of expression and -according to Heidegger- is an opportunity for being released from the contemporary technological predicament. Davari considers the poetical language the means of being's expression. Because of the poetical mood, it is superior to other aspects of man and the fundamental condition for any kind of effective relation in this world
    Keywords: Reza Davari, poetry, technology, Heidegger, salvation, hope
  • mohammad zaman zamani jamshidi *, asghar vaezi Pages 69-86
    Gilles Deleuze (1925-1995) famous French philosopher didn’t write any independent book about religion or philosophy of religion. But it’s an important problem in his philosophy especially in relation to ethics and politics. In this paper we examine this issue in regard to concepts such as immanence and Klosowski’s objections to Christian theology.
    Keywords: Anti-Thelogy, AntiChrist, disjunctive syllogism, Leibnizianism, mannerism
  • Hadi Salari *, Yusef Nozohour Pages 87-113
    Kant spots aspects for understanding of the world that any aspect to the faculty that is unique in the human soul, Such as cognitive faculty, faculty of pleasure and pain and the faculty of desire. Each these faculties belong to source of cognition of nomothetic of faculty under itself, namely understanding, reason and judgment. Also each these faculties though in respect of employment are different other faculties. But the principle that gives unity all of them, link to each other. Kant wants relation between undrestanding and reason justifies by judgment and its basic principle, namely finality. We show in this paper with respect to role that principle performs in kant's thought, we can not spot cognitive faculties of human as independent island but we should confirm accretion them anyhow
    Keywords: finality, reflective judgment, determinant judgment, aesthetic judgement, judgement of taste, teleological judgment
  • mohammad abedi ardakani *, Nafisah Allahdadi Pages 115-139
    All throughout the human history and in all societies, violence has always been an undeniable fact which is not expected to be terminated. However, man has always attempted to limit it by taking approaches, yet, despite human efforts, no noticeable decline has been seen in this regard. A group of scholars believe that violence is inherently a political phenomenon. According to their view, power constitutes the essence of politics and a power-based thing cannot be detached from violence. By definition, power involves a person or a group of people dominating another group to imperiously persuade the latter to take the desired route of the former. The actions of the dominated group do not necessarily conform to their wants and interests, rather they consciously or unconsciously take such actions in public as to meet the interests of the governing or dominating group. Other views consider violence independent from political affairs. Adopting a descriptive-analytical approach and employing library sources, this study attempts to indicate that Karl Schmidt, like Hobbes and Machiavelli, believes that violence in politics is a natural thing.
    Keywords: Violence, Friend , Enemy, Political Action, Politics, Sovereignty
  • seyyed nematollah abdorrahimzadeh* Pages 141-160
    The Republic and the Laws in the Platonic dialogues are not only the longest, but also the most important of all. Plato plans in these two dialogues the foundation of two cities called Kallipolis and Magnesia and the subject of the article is that way or path Plato has passed in favor of founding two cities. The word road is here the main term with an attention to its metaphoric application in Greek literature and thought, especially in Parmenides’ poem and Heraclitus’ fragments which had a fundamental effect in formation of Platonic thought and philosophy. The ways of truth and opinion in Parmenides’ poem and the ways up and down in Heraclitus’ fragments indicate well to this metaphoric application and have told in Plato's cave allegory in form of the way up ascending to the truth and down descending to the cave of opinion and delusion. At the beginning of the Symposium, the way up or ascending path lays in front of Apollodurus who wants to go up from his home in Phaleron to Athens and then, Diotima at the top of her teaching to young Socrates shows him the ascending way to the beauty. Regarding these two ways, Platonic Socrates walks the descending way to build Kallipolis so that by coming down and dwelling in the house of some leaders of Athenian democracy, releases them from their shady illusions and leads them to Kallipolis. The Plato’s way in the Laws is in contrast to the Republic and instead of Socrates, this is the Athenian Stranger that along with his two comrades walks the ascending way from the city of Cnossos to the cave and temple of Zeus at Mt. Ida and at each part of this pilgrimage route for visiting the truth, a piece of Magnesia is constructed. In such a way, the route of Athenian Stranger in the Laws is in contrast to the Socrates’ way in the Republic and unlike Kallipolis, there is no place for the Philosopher-King and his absolute rule in Magnesia.
    Keywords: Plato, Republic, Laws, Kallipolis, Magnesia, way, ascend, descend