فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 24 (بهار 1397)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 24 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدرضا خطیبی نژاد *، ابوالفضل دلاوری، حسن محدثی گیل وایی صفحات 9-38
    این مقاله با طرح دو مفهوم تاریخمندی و حیات اجتماعی برآمده از انقلاب اسلامی درصدد فهم نسبت دو مفهوم مزبور با تحولات اجتماعی ایران پس از انقلاب است. ادعای مقاله این است که انقلاب اسلامی از طریق خلق تاریخمندی و سپس ایجاد حیات اجتماعی نوین بر تحولات اجتماعی ایران تاثیر بنیادین گذاشته است. رهیافت مقاله برگرفته از نظام روابط اجتماعی (نظام کنش) و روش آن مبتنی بر جامعه شناسی تاریخی (فردیت تاریخی وبر) است. براساس تحلیل و تبیین ارائه شده در مقاله، انقلاب اسلامی حیات اجتماعی ایرانیان را در سه بعد ذهنی، عینی و کنشی تغییر داد. در بعد ذهنی، حق حاکمیت ملی به مثابه حق تعیین سرنوشت به مردم واگذار شد. در بعد عینی (ساختاری) ، بافت های نهادی جدید ایجاد شد. و در بعد کنشی، زمینه ها و شرایط کنش گری در عرصه عمومی فراهم شد. به طور کلی، با وقوع انقلاب اسلامی، امکان تحقق امر سیاسی، امر اجتماعی، امر دینی و زندگی روزمره، با تفسیری ویژه، بازتولید شد
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، انقلاب اسلامی، تاریخ مندی، حبات اجتماعی، نظام روابط اجتماعی
  • مصطفی رشیدی، فتح علی خان محمدپور *، بهادر زارعی صفحات 39-65
    روابط دولت ها در گذشته بیش تر مبتنی بر ابزارهای نظامی و قدرت سخت بوده است. امروزه فرهنگ و قدرت نرم به عنوان یک شاخص مهم در توسعه روابط بین دولت ها نقش بازی می کند. دولت ها در عصر جدید به دنبال آنند تا از ابزارهای متفاوت برای برقراری دیپلماسی کارا استفاده نمایند. امروزه کشوری از دیپلماسی موفق برخوردار است که با گسترش ابزارهای تعامل خود با دیگر کنش گران، به تعریف هویتی مناسبی در نزد دیگر دولت ها دست یابد. یکی از ابعاد جدید دیپلماسی، بهره گیری از ارتباطات دانشگاهی و به اصطلاح «دیپلماسی آموزش عالی» است، که مدنظر نگارندگان این پژوهش است. لذا در این مقاله سعی شده تا براساس رویکرد برساخت گرایی و توجه به اصولی مانند شناخت، تعامل و تاثیر آن بر بازتعریف هویت ها و منافع کنش گران در ارتباط با یک دیگر، به بررسی نقش آموزش عالی بر مناسبات سیاسی ایران و اتحادیه اروپا پرداخته شود. سوال اساسی این پژوهش عبارت است از: روابط دانشگاهی و دیپلماسی آموزش عالی چه تاثیری می تواند بر مناسبات سیاسی ایران و اتحادیه اروپا داشته باشد؟ روش این مقاله به شیوه تحلیلی- توصیفی است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مناسبات سیاسی، برساخت گرایی، ایران، اتحادیه ی اروپا
  • فائز دین پرست *، ساناز کرمی صفحات 67-93
    موضوع این مقاله ارزیابی وضعیت دانش سیاسی در ایران از منظر دانشوران این رشته است. پیشینه طولانی علوم سیاسی در ایران و طرح آموزه تحول در علوم انسانی، شناخت انتقادی وضعیت موجود این شاخه معرفت را ضروری می کند. جامعه این پژوهش که با روش فراترکیب و با هدف ارائه یک تصویر جامع از دیدگاه های موجود صاحبنظران انجام شده است، مقالات و آثار علمی دانشوران حوزه دانش سیاسی است که در فاصله سال های 88 تا 94 منتشر شده است. یافته های پژوهش که با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفیNvivo 10 انجام شده است، نشان می دهد که دانشوران این رشته، عمدتا معرفت سیاسی را در ایران ضعیف می دانند. در کنار برخی قوت های ذکر شده برای دانش موجود، ضعف های ذکر شده برای دانش سیاسی در سه سطح به پیوسته ی نظام کلان سیاسی – اجتماعی، سطح علم و سطح جامعه علمی قابل طبقه بندی است.
    کلیدواژگان: فراترکیب، دانش سیاسی، ایران، ارزیابی دانش، دانشگاه
  • سعید سلیمان زاده، علی امیدی *، عنایت الله یزدانی صفحات 95-124
    مجموعه حوادثی چون انقلاب اسلامی، تسخیر سفارت امریکا، بحران گروگان گیری و تز ضدامریکایی ایران بعد از 1979، منجر به پدیده ای به نام ایران هراسی در جهان غرب بویژه امریکا شده است. اگرچه گمان می رفت رویکرد تعامل با غرب و توافق هسته ای در دولت یازدهم مولفه ایران هراسی را تضعیف نماید، ولی در عمل تغییر محسوسی در این زمینه صورت نگرفت و رویکرد تهاجمی دونالد ترامپ و افراد کابینه اش علیه تهران، حکایت از تشدید ایران هراسی در سیاست خارجی امریکا دارد. در این پژوهش، سوال اصلی این است که دلایل، اهداف و پیامدهای ایران هراسی در سیاست خارجی امریکا در دوران پسابرجام چیست؟ فرضیه اصلی مقاله بر این است که نقش «مک کارتیسم جدید در بازار ایده ها» ، «هویت دولت» و «کنش های گفتاری» از مهم ترین دلایل تداوم ایران هراسی در دوران پسابرجام محسوب می شوند که از جمله مهم ترین اهداف آن نیز «القای هزینه مند بودن رابطه با ایران به منظور جلوگیری از بهبود اوضاع اقتصادی این کشور» و «تغییر رفتار جمهوری اسلامی نسبت به برخی مسائل منطقه ای و داخلی» ارزیابی می گردد. در نهایت مهم ترین پیامدهای آن نیز می تواند «احتمال فروپاشی برجام» و «بازتولید مجدد الگوی تخاصم و دشمنی بین دو کشور» باشد
    کلیدواژگان: ایران هراسی، پسابرجام، سازه انگاری، سیاست خارجی، مک کارتیسم جدید
  • محمد جواد فتحی *، مجتبی عبدخدایی، صارم شیراوند صفحات 125-156
    بهره گیری از مفاهیم سایر علوم، گاه می تواند در فهم بهتر مناسبات سیاسی و بین المللی راه گشای پژوهشگران باشد. یکی از بهره های مفهومی که در منظومه ژئوپلیتیک کاربرد یافته است، مفهوم «کد» و «ژنوم» ژئوپلیتیک است. ژنوم ژئوپلیتیک، نقشه ژنتیک سیاست هر کشور است که رفتار کشورها را در عرصه داخلی و بویژه خارجی تحت تاثیر قرار می دهد. کشورها ژنوم های سایر بازیگران را به عنوان کدهای ژئوپلیتیک در نظر می گیرند. درخور توجه است که تعامل یا تقابل کد/ ژنوم کشورها، فضایی را ایجاد می کند که می تواند هم راستا یا مغایر با منافع ملی و منطقه ای باشد. در این پژوهش تلاش می شود تا ضمن شناسایی مولفه های تاثیرگذار ژئوپلیتیک دو کشور ایران و عربستان سعودی، به این پرسش پاسخ داده شود که ابزارهای ژئوپلیتیک چه تاثیری در سیاست خارجی ایران وعربستان سعودی دارند؟ فرضیه مقاله عبارت است از اینکه ژنم ژئوپلیتیک و ویژگی های وراثتی و جغرافیایی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران در شکل گیری کدهای ژئوپلیتیک، جهت گیری و استراتژی های این دو کشور در عرصه خارجی بسیار تاثیرگذار هستند و هر دو بازیگر در تلاش هستند تا ژن های منفی و قدرت زدای خود را خاموش و ژن های مثبت و قدرت زا را فعال نمایند و در عین حال رویکرد ژئوپلیتیک بر روابط این دو بازیگر حاکم است.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، سیاست خارجی، کد ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک
  • فرهاد قاسمی * صفحات 157-190
    تکامل سیستم های بین الملل خطی- سنتی و شکل گیری سیستم های پیچیده و آشوبی، الگوی گذار قدرت سنتی را تغییر داده است و این تغییر در گذار سیستمی نیاز به دستگاه تحلیلی نوینی در قالب نظریه پیچیدگی و آشوب دارد که ادبیات موجود در روابط بین الملل به آن نپرداخته اند. از سوی دیگر ایران نیز از جمله کشورهای است که به دلیل کانونیت در نظم های منطقه ای و پویش های درونی، تحت تاثیر مستقیم الگوهای گذار قرار دارد. به همین سبب این پژوهش بر محوریت این پرسش اساسی شکل گرفته است که گذار در سیستم بین المللی پیچیده و آشوبی و ایران به عنوان یک مورد چگونه تبیین می شود ؟ در پاسخ به پرسش پژوهش، نویسنده بر این باور است که گذار، پیوند مستقیمی با ویژگی های پیچیدگی، از جمله شاخه ای شدن نظم دارد و دراین راستا گذار شاخه ای را ویژگی اصلی گذار در چنین سیستم هایی می داند و مدل گذار شاخه ای را به عنوان مفهوم تحلیلی نوین، به ادبیات روابط بین الملل پیشنهاد می دهد. روش این پژوهش با بهره گیری از رئالیسم انتقادی مبتنی بر استنتاج و ترکیب است و بر این اساس ابتدا قواعد سیستم های پیچیده-آشوبی استخراج و با ترکیب آنها، مدل گذار شاخه ای ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، سیستم های بین المللی پیچیده-آشوبی، گذار قدرت، گذار شاخه ای، ایران
  • مسعود اخوان کاظمی *، سید شمس الدین صادقی، ایوب پروندی صفحات 191-214
    ظهور گروه های تکفیری سلفی بعنوان بازیگرانی غیر رسمی،بر ابهام در آینده منطقه غرب اسیا و شکل منازعات آن افزوده است. سئوالات و ابهامات فراوانی پیرامون چشم انداز وضعیت منطقه غرب اسیا در پرتو وجود گروه های تکفیری تروریستی و آینده منازعات و بحران های این منطقه در هنگامه خارج شدن این گروه ها از صحنه معادلات قابل طرح است. در پژوهش صورت گرفته، با بهره گیری از تکنیک های آینده پژوهی، شامل روند پژوهی (تحلیل کیفی روند) ، تجزیه و تحلیل پیشران ها، به عنوان نیروهای تغییر ساز و از طریق برهم کنش روندها و پیشران ها، به خلق سناریوها (مطلوب، محتمل و ممکن) پرداخته شده است. سناریوهای استخراج شده عبارتند از: الف) سناریو های مطلوب: 1-سناریوی مطلوب اول: نابودی کامل گروه های تکفیری و شکل گیری حکومت های دموکراتیک در کشورهای درگیر منازعه بر اساس مدل تقسیم قدرت؛ 2- سناریوی مطلوب دوم: سرکوب موقتی گروه های تکفیری و حاکم شدن مدل حکومتی جمهوری اسلامی عربی (ماندن بشار اسد در مسند ریاست جمهوری) ب) سناریوهای محتمل: 1- سناریوی محتمل اول: خارج شدن گروه های تکفیری از داعیه داری تشکیل حکومت؛ اما تقسیم داخلی قدرت در بین قومیت ها و مذاهب؛2-سناریوی محتمل دوم: تجزیه سوریه، عراق، لیبی و سایر کشورهای درگیر بحران و شکل گیری بازیگران جدید در صحنه معادلات منطقه (تشکیل دولت کردستان در سطح منطقه) ؛ ج) سناریوی ممکن: پیشروی نیروهای تکفیری مدعی حکومت اسلامی و تسخیر سرزمین های بیشتر.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریو نویسی، منطقه غرب آسیا، پسا داعش، گروه های تکفیری
  • محسن بیات *، ابراهیم طاهری، مهدی ذوالفقاری صفحات 215-243
    سیاست امنیتی ایران در عراق و سوریه با تکیه بر سازماندهی و آموزش نیروهای شبه نظامی، اعزام مشاوران بلندپایه و نقش آفرینی مستقیم، متمایز و منحصر به فرد شده است. این سیاست مورد توجه محافل سیاسی و علمی قرار گرفته و پرسش های مهمی در مورد چرایی آن مطرح شده است؛ چرا ایران در کشورهایی همانند سوریه و عراق سیاست امنیتی متفاوتی دارد؟ در پاسخ به این پرسش، تبیین های فراوانی در چارچوب نظریات مادی نگر مطرح شدند. هدف این مقاله ارائه تبیینی تفسیری و بدیل با روش تحلیل اسنادی است. این روش علاوه بر طرح دقیق پرسش، هدف و فرضیه تحقیق، شامل ارائه یک چارچوب فکری تعاملی-دیالتیک با هدف هدایت پژوهش، انتخاب منابع دارای ویژگی های اصالت، اعتبار، نمایندگی و معنا، گردآوری داده ها بر اساس روش «تحلیل محتوا» و پردازش داده ها و نتیجه گیری از آنها می شود. این تبیین مبتنی بر این فرضیه است که مهمترین عامل شکل دهنده به سیاست امنیتی ایران، هویت اسلامی است و بی ثباتی فزاینده در منطقه و خلاء قدرت به عنوان متغیر میانجی تنها فرصتی برای تاثیرگذاری ملموس تر هویت اسلامی بر سیاست امنیتی فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: سیاست امنیتی، ایران، هویت اسلامی، روش تحلیل اسنادی، سازه انگاری
  • حدیث اقبال * صفحات 245-275
    سوال اصلی این پژوهش آن است که ریشه های شکل گیری شناخت و رفتار تروریست ها و بالاخص مهمترین گروه تروریستی موجود یعنی داعش چیست و چه مدلی در این راستا می توان ارائه داد؟ چارچوب شناخت اجتماعی، بر مبنای تعامل فرد با محیط به طرح موضوعاتی چون «خاستگاه شناختی» ، «سبک های شناختی» ، «الگوهای شناختی» و «ظرفیت شناختی» به بررسی «زبان» ، «خاستگاه زیستی – روانی» ، «سازه های ذهنی» و «فرهنگ اجتماعی» پرداخته و ریشه های شکل گیری شناخت تروریست های داعش را توضیح می دهد. به منظور ترسیم مدل ذهنی تروریست های داعش از روش تحلیل محتوای کیفی و نرم افزار Xmind استفاده شده است. مضامین استخراج شده و موجودبرای ترسیم مدل ذهنی شامل عقاید (ترجیح نقل بر عقل، فقه التکفیر، سلفی گری و حافظه گذشته گرا، نص گرایی جمودی) ، استعاره ها (بدعت، شریعت، جهاد، خلافت و خلیفه) ، فضای زندگی (نابنهجاری بازتولید شده در خانواده، احساس محرومیت نسبی) ، خاستگاه زیستی- روانی (دونیمگی و تفکر سیاه – سفید و همه یا هیچ، مرگ پرستی، خشونت بدخیم، سلطه غریزه، هذیان عظمت و خودستایی مرضی، شخصیت ضد اجتماعی) ، گروه (حس تعلق و خویشاوندی ساختگی، خطر به مثابه ارزش، فشار اطاعت و موفقیت) و بحران هویت (مناقشه و تداخل فرهنگی، هژمونی غرب و حقارت عرب، احیای شکوه اسلامی) است. برمبنای تحلیل و تبیین این مضامین، مدلی نیز ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، داعش، فرهنگ، استعاره، مدل ذهنی
  • احمد رضا بردبار *، پویش پراشی صفحات 277-301
    ساختار ایدئولوژی ناخودآگاه با بحران در نظام ارزشی خود مواجه می شود؛ بی ارزش شدن نظام ارزشی و غیبت معنا از بارزترین این بحران ها است. نقطه آغاز بی ارزش شدن نظام ارزشی و غیبت معنا، بروز دوباره نهیلیسم خفته در تاریخ حیات انسان است. برای غلبه بر نهیلیسم، هر ایدئولوژی با توجه به متن اندیشه خود درصدد پاسخ گویی است؛ اندیشه اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اندیشه اسلامی درگیر با سیطره نهیلیسمی است که نظام معنایی و ارزشی این اندیشه را مانند دیگر اندیشه ها آماج حمله قرار داده است. تکنولوژی و گسترش بدون مرز آگاهی، راه را برای نفوذ نهیلیسم هموار کرده است و اندیشه اسلامی در این بین، مسیر معنابخشی و بازارزش سازی را پی گرفته است. یکی از نمودهای بازارزش سازی و معنادهی نو در اندیشه اسلامی، در جنبش ها و اندیشه های افراطی آشکار شده است که عنوان کلی افراط گرایی اسلامی به آن اطلاق می شود و سازمان ها و گروه هایی چون القاعده، طالبان و داعش نیز نمونه هایی از این افراط گرایی به شمار می رود. وجه بارز این اندیشه ها زبان خشونت است. در واقع با بیانی موجز می توان بیان داشت که افراط گرایی اسلامی، نتیجه منطقی سیطره نهیلیسم نو است. هدف این پژوهش مقایسه افراط گرایی اسلامی و نهیلیسم است که با استفاده از روش مطالعه تطبیقی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: افراط گرایی اسلامی، تکنولوژی، نهیلیسم، غیبت معنا، بازارزش سازی
  • محمد ابوالفتحی، بنفشه رستمی، مسعود نادری* صفحات 303-330
    قیام های مردمی سال 2011 موسوم به بهار عربی ، تغییرات سیاسی برخی از کشورهای خاورمیانه را در پی داشت که تاثیرات وسیعی بر تعاملات سیاسی و امنیتی منطقه گذاشته به نحوی که منجر به تغییر نظم منطقه ای و تحول نقش ها و بازیگران منطقه ای شده است. عربستان سعودی به عنوان یک کشور محافظه کار که همواره به دنبال سیاست حفظ وضع موجود در منطقه بوده با شروع تحولات در منطقه به منظور حفظ موازنه قوا به سیاست تهاجمی در منطقه روی آورده است. قطر نیز به عنوان یکی از اعضای GCC که به عنوان دولتی میانجی گر در منطقه شناخته می شود، تحولات منطقه را فرصتی مناسب برای افزایش نقش و جایگاه خود ارزیابی کرد. حال این پژوهش با نگاهی تطبیقی به بررسی سیاست خارجی عربستان و قطر در قبال بحران سوریه می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که این دو کشور با وجود اختلافات ایدئولوژیکی با هدف ارتقای جایگاه منطقه ای خود و حذف رقبا وارد بحران های منطقه ای شده و با اتخاذ رویکردی که منجر به تشدید درگیری ها در منطقه شده است، منافع آنها را مورد مخاطره قرار داده و آنها را رودر روی یکدیگر قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، قطر، بحران سوریه، تضاد منافع، نظم منطقه ای
  • مرتضی شیرودی * صفحات 331-348
    جهان اسلام در دهه های اخیر، دستخوش حوادثی از درون (وقوع جنبش ها و غیره) و از بیرون (یکجانبه گرایی امریکایی و غیره) بوده و نیز، جهانی شدن، متفاوت از گذشته و از غرب مسیحی به سوی اسلام سیاسی جریان یافته و تاثیراتی، بر جای نهاده! چنین تاثیراتی تاکنون و از دریچه روش تحلیل گفتمان، بررسی نشده است! پرسش این است که "گفتمان اسلام سیاسی در مواجهه و مفاهمه با جهانی شدن در شمال افریقا به مثابه یکی از حوزه های معرفتی تاثیرگذار در جهان تسنن، چگونه صورت بندی شده است؟ گمانه آن است که صورت بندی جدیدی در گفتمان اسلام سیاسی این حوزه شکل گرفته به گونه ای که در آن، نشانه ها و دال هایی ظاهر شده که در ضدیت و غیریت با اسلام سیاسی، مفصل بندی می شود (پسااسلام سیاسی). غرض، دستیابی به علل اصلی این تغییر، در دو شخصیت قرضاوی و غنوشی و دو حزب اخوان المسلمین و النهضه است. دستیابی به این هدف که با مطالعه مجموعه وسیعی از داده های زبانی و غیر زبانی از جمله گزارش ها، حوادث تاریخی و مصاحبه های نمایندگان اسلام سیاسی دو کشور به روش تحلیل گفتمان دنبال شده،صورت بندی پسااسلام سیاسی در منازعه و مراوده جهانی شدن و اسلام سیاسی، در نظر و عمل را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، اسلام سیاسی، مصر، تونس، پسااسلام سیاسی
  • حمیدرضا رحمانی زاده دهکردی *، محمدهادی جوکار صفحات 349-368
    ربط و نسبت دینبا انگاره عقلانیت، دلمشغولی مستمر دینداران ژرف نگر بوده است. عرصه دین پژوهی مواجه با پرسش های جدید در این زمینه است. اندیشمندان اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند و آشنایی مسلمانان با الزامات عصر جدید زمینه شروع پرسش های جدید در نسبت بین دینداری و عقلانیت است. چون در تجربه انسان غربی نیز، مواجهه با چنین مسئله ای را می توان یافت، بهره گیری از الگوهای پاسخگویی به این پرسش می تواند پرتویی بر برخی زوایای پنهان ارتباط دین و عقلانیت بیافکند. یک الگو، پاسخی است که توماس آکویناس به مسئله رابطه عقل و دین داده است. در این تحقیق بر اساس روش جستاری اسپریگنز که یکی از روش های فهم نظریه سیاسی است به واکاوی این مسئله در اندیشه آکویناس خواهیم پرداخت. پرسش این است که «آکویناس مسئله ارتباط عقل و دین را چگونه آسیب شناسی می کند و تصویر ایده آل بازسازی شده او برای برون رفت از آن چه ویژگی هایی دارد ؟» برای پاسخ، زوایای مختلف اندیشه سیاسی آکویناس تجزیه و تحلیل شده است. فرضیه تحقیق چنین است که راه حل تعارض عقل و شرع در حوزه عمومی از منظر آکویناس در جمع بین این دو حوزه معرفتی و همکاری گسترده بین متولیان آن است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، دین، توماس آکویناس، روش جستاری اسپریگنز، تعارض، آشتی عقل و دین
|
  • mohammadreza khatibinezhad*, abolfazl delavari, Hasan mohaddesi Gilvaee Pages 9-38

    This article originated with two concepts of historicity and social life of the Islamic Revolution to understand the two concepts with social changes in contemporary Iran. This article claims that the Islamic Revolution through the creation of historicity and then creating a new social life of contemporary social developments have had a profound impact.
    Approach of the article is based on result of the system of social relations (the act) and historical sociology (historical individuality Weber).
    Based on the analysis and explanation presented, the Islamic Revolution changed social life in three dimensions: mentality, action, and structure. Subjectively, national sovereignty was given to the people as a right of self-determination. In the practical dimension, the field of action was formed below the revolutionary discourse, and in the structural dimension, new institutional contexts were created. In fact, with the outbreak of the Islamic Revolution, the possibility of realization of the political, economic, intellectual and daily life was reproduced with a special interpretation.
    Keywords: social movements, Islamic Revolution, historicity, Hbatajtmay, the Rvabtajtmay
  • mostafa rashidi, Fathali khanmohammadpour*, Bahador Zarei Pages 39-65
    Government relations in past centuries was based more on hard power. Today, culture and soft power as an important indicator in development of relations between states plays a role. Governments are seeking to use the various tools in the new age, a new and useful contact for efficient diplomacy. Today, a country has a good diplomacy that, by expanding its tools of engagement with other actors, may achieve an appropriate identity with other states. One of the new aspects of diplomacy, is taking advantage of the university diplomacy, so-called "diplomacy of Higher Education", which is considered by the authors of this study. So in this article we have tried to approach based on constructivism and according to the principles of recognition and engagement and its impact on redefining the identity and interests of the actors in relation to each other, the role of higher education on political relations between Iran and Europe Union is to be addressed. The basic research questions are: what impacts can University Relations and Diplomacy have on political relations between Iran and Europe Union? This article is written in a descriptive analytical way.
    Keywords: higher education, political relations, constructionism, Iran, Europe Union
  • Faeez Dinparast* Pages 67-93
    The subject of this paper is to assess the status of political knowledge in Iran from the perspective of the scholars of this field. Due to The long history of political science in Iran and, however considering the doctrine of the evolution of the humanities and social sciences by the Iranian government, the critical recognition of the existing situation of this branch of knowledge is necessary. The population of this research, which has been carried out with the aim of providing a comprehensive picture of the views of existing scholars, is the articles and scientific works of the scholars of the field of political science published between 2009 and 2015. The research findings, which have been conducted using the N-vivo 10 qualitative analysis software, indicate that the scholars of this field generally assess the field weak. Along with some of the strengths mentioned above for existing knowledge, the weaknesses mentioned for political knowledge can be categorized at the three levels by the continuum of the macro-political-social system, the level of science, and the level of the scientific community.
    Keywords: Meta synthesis, Political sciences, Iran, university, Evaluation of Science
  • Saeid Soleimanzadeh, Ali Omidi*, Enayatollah Yazdani Pages 95-124
    A series of events such as the Islamic revolution of Iran, occupation of the US embassy in Tehran, hostage crisis, and Iran's anti-American approach after 1979 resulted in the emergence of a phenomenon called Iran phobia in the West, especially in the US. Although it was assumed that the interaction with the West and conclusion of the nuclear deal in Rouhani's government would weaken the Iran phobia propaganda; but no considerable change was observed in practice and the aggressive approach of Donald Trump and his administration towards Tehran indicate the persistence of Iran phobia in the US foreign policy. The main question of the paper is related to the reasons, purposes, and implications of Iran phobia in the US foreign policy in post-JCPOA era. The main hypothesis of the study is that the role of new McCarthyism in the marketplace of ideas, state identity, and speech acts are considered as the most important reasons and symptoms of Iran phobia in post-JCPOA era. Preventing Iran's economic recovery and making a kind of behavior change of Iran toward some domestic and regional issues are its main objectives of this policy. Breaching the JCPOA and reproduction patterns of antagonism and hostility between two countries may be the most important implications of Iran phobia.
    Keywords: Iranophobia, Post-JCPOA, constructivism, foreign policy, New McCarthyism
  • mohammadjavad fathi*, mojtaba abdekhodaei, sarem shiravand Pages 125-156
    Sometimes using the concepts of science could be helpful in understanding political relations and international researchers. One of the conceptual interest in the geopolitical system is used, is the concept of "code" and "genome" in geopolitics. Geopolitical genome, the genetic map of each country's that affects domestic and especially foreign policy of the countries. Countries consider genomes of other actors as geopolitical codes. Interaction or confrontation of Code / genome of countries creates an atmosphere that can be aligned or inconsistent with national and regional interests. The authors of this paper attempt to identify factors affecting geopolitics of Iran and Saudi Arabia. To answer the question of "what impacts geopolitical tool in foreign policy with Iran and Saudi Arabia? The hypothesis of the paper is that the geopolitical genome and the heritability and geographic features of Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran are very influential in the formation of geopolitical codes, orientations and strategies of the two countries in the external arena, and both actors are trying to turn off its negative gene and power generating forces and activating the positive and powerful genes, while the geopolitical approach dominates the relationship between the two actors.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, foreign policy, geopolitical code, geopolitical
  • Farhad Ghasemi* Pages 157-190
    Transition in the international system is a prevalent and inevitable process and theories of international relations really pay attention to this. But development of international system and emergence of complex and chaotic system make a change in power transition model and this change requires a new explanation. On the other way Iran is among the countries that because of centrality in some regional orders and its internal dynamics is directly affected to these transition models. Therefore this article focuses on these questions that how transition in the complex and chaotic international system is explained and what are threats of Iran in new power transition model and how transition control model is applied by it? In respond to these questions the author believes that transition is directly linked to features of complexity as include bifurcation of order.in this respect author recognizes bifurcated transition as main feature of transition in these systems and suggests bifurcated transition model as new concept to international relations literature. Research method in this article is focused on critical realism and deduction and abduction and based on this, firstly the rules and algorithms of complex and chaotic systems will be characterized and then these rules are combined in new model as bifurcated transition model.
    Keywords: Complexity, Chaotic, complex systems, power transition, bifurcated transition, Iran
  • Masoud Akhavan Kazemi* Pages 191-214
    The emergence of Salafi Takfiri groups as unofficial actors has added to the uncertainty surrounding the future of the West Asian region and its forms of conflict. Many questions and ambiguities surrounding the prospects of the West Asia region in the light of the existence of terrorist Takfiri groups and the future of the conflicts and crises of the region can take place at the expense of these groups from the stage of equations. In the present study, we have used scenarios (desirable, probable, and possible) using future research techniques, including the process of research (quality analysis of the process), and the analysis of the propulsion, as forces of change and through the interaction of trends and drivers. The extracted scenarios are as follows: a) Desirable scenarios: 1. The first favorable scenario: the total destruction of takfiri groups and the formation of democratic regimes in conflict-stricken countries based on the division of power model; 2. The second best scenario: the temporary repression of Takfiri groups and the rule of the republican rule model (Presidential Bashar al-Assad's presence); (b) Possible scenarios: 1. Possible scenario: Takfiri withdrawal from the formation of a government; but the internal division of power among ethnic groups and religions; 2. The probable scenario II: the disintegration of Syria; Iraq, Libya and other countries involved in the crisis and the formation of the game New expensive in the field of regional equilibrium (Kurdish state formation in the region); (c) Possible scenario: advancing Takfiri forces claiming the Islamic state and conquering more territories.
    Keywords: Futurology, Scenario Building, West Asia, Post ISIL, Takfiri Groups
  • mohsen bayat, *ebrahim taheri, mehdi zolfaghari Pages 215-243
    Why Iran has a different security policy in Syria and Iraq? Many explanations have been raised within the framework of materialist notions. The purpose of this paper is to provide an alternative explanation with a critical approach. We used the qualitative method of documentary analysis that includes, aside from the accurate presentation of question, hypothesis, and purpose of research, several stages; providing an interactive dialectical framework with the aim of conducting research, determining and select resources that have authenticity, credibility, representativeness and meaning and also content sampling from resources. This explanation is based on the hypothesis that the Islamic identity of Iran is the most important factor in shaping Iran's security policy. This alternative explanation is not only explaining Iran’s military and security role in the region’s countries but also justifies and legitimizes it. Islamic identity is the most basic cause of Iran's security policy in these countries. The increasing instability in the region and the power vacuum as a mediator variable only have provided opportunity for tangible influence of Islamic identity on Iran security policy.
    Keywords: security policy, Iran, Islamic identity, Documentary Analysis Method, constructivism
  • Hadis Eghbal* Pages 245-275
    This research is based on "cognitive science" and in the framework of "social cognition" to study the formation and causal explanations of terrorists and terrorist groups, especially the most important that is ISIS. from this perspective Social cognition based on interaction of individual with the environment subjects such as "the origin of knowledge", "cognitive style", "recognition patterns" and "cognitive capacity" to investigate the "language", "biological – Psycho origin", "Structure subjective" and "social culture", and the origins of the formation of knowledge of terrorists explains. In order to draw a mental model of the terrorists and the qualitative content analysis X-mind software is used . Extracted concepts and the mental model includes ideas (rather quoted on reason, law Al-tkfir, Salafism and past-oriented memory, Textualists mortis), metaphors (innovation, Shariah, jihad, caliphate and caliphs), living space (reproduced abnormality of family, a sense of relative deprivation), the origin of mental Bio (Splitting and thinking black - white, all or nothing, death-worship, malignant violence, domination instinct, delusions of grandeur and self-abuse, antisocial personality), group (sense of belonging and dummy relative risk as the pressure obedience and success), identity crisis (conflict and cultural interference, hegemony of the West and Arab humiliation, restore Islamic glory).
    Keywords: social Cognition, ISIS, culture, metaphor, Cognitive model
  • ahmadreza bordbar*, pooyesh parashi Pages 277-301
    The structure of ideology faces with crisis in its meaning system automatically; Being valueless and the crisis of meaning are the most salient aspects of these crisis. The beginning point of the being valueless and the absence of the meaning, is indication of the Perdue nihilism in the human history. To overcome nihilism, any ideology, according to the text of its thought, seeks to be accountable; Islamic thought is no exception to this rule. Islamic thought wrestles with predominance a kind of nihilism that attacks the meaning system of this thought as the other thoughts. Technology and extension of the spaceless information, smoothing the path to nihilism and in this way Islamic thought tries to make remeaning and remake new value. One of the aspects of this new meanings making appears in radical movements and thoughts that generally called Islamic Extremism; the organizations and groups such as Al-Qaeda, Taliban and Daesh are the examples for this Extremism. The correspondence of this thoughts is violence. In fact, we can briefly say that, the Islamic Extremism, is the logical result of predominance of the neo nihilism. The purpose of this research is comparing the Islamic Extremism and nihilism, which is carried-out with comparative study.
    Keywords: Islamic extremism, Technology, nihilism, absence of meaning, remaking value
  • Masoud Naderi* Pages 303-330
    The popular uprisings in 2011, known as the Arab Spring, led to political changes in some Middle Eastern countries that have had a profound impact on the political and security interactions in the region, leading to regional change and the transformation of regional roles and actors. Saudi Arabia, as a conservative country, has always sought a policy of maintaining the status quo in the region, with the advent of developments in the region and the fear of spreading it into its kingdom, as well as in order to maintain a balance of power with the aggressive policy in the region. Also Qatar as a GCC member, known as a mediating state in the region, assessed the developments in the region as an opportunity to increase its role. Qatar's political movements were in conflict with Saudi policies on regional developments that led to tension between Saudi Arabia and Qatar and other members of the Gulf Cooperation Council. The present study, with a comparative approach, will examine the foreign policy of Saudi Arabia and Qatar towards the Syrian crisis. The research findings indicate that the two countries, despite ideological differences aiming at promoting their regional status and eliminating rivals into regional crises, have adopted their approach to intensifying conflicts in the region. Put them at risk and put them face to face.
    Keywords: Saudi Arabia, Qatar, Syrian crisis, the conflict of interest, regional order
  • Morteza Shiroudi* Pages 331-348
    In the recent decades, the Islamic World has encountered internal incidents (the emergence of movements and so on) and external events (American unilateralism and the like) and also, globalization has approached the political Islam in a different way from the past and from the West and has left some effects! Such effects have not been investigated so far and through using the method of discourse analysis! This encounter raises the following question: "How the discourse of political Islam is formed in encountering globalization in North Africa as one of the influential epistemological zones of the Sunni World?" The assumption is that a new formation in the discourse of the political Islam has emerged in this zone in such a way that some signs have appeared in it which are categorized in opposition to political Islam (political post-Islam). The aim is reaching the main causes of such a change in two characters (Al-Qardawi and Al-Ghannushi) and two parties (Muslim Brotherhood and Al-Nihzah). Reaching this goal, which was done by studying a vast collection of verbal and nonverbal data including reports, historical events and interviews of representatives of the political Islam in the two countries through using discourse analysis, showed the formation of political post-Islam in the conflict and interaction of globalization and the political Islam in theory and practice.
    Keywords: globalization, political Islam, Egypt, Tunisia, post political Islam
  • Hamidreza Rahmanizadeh dehkordi* Pages 349-368
    The relation of religion with the notion of rationality has been a concern for the faithful religionists. The field of religious studies faces new questions in this regard. Islamic thinkers have not been the exception and the acquaintance of Muslims with the requirements of the new age is the beginning of questions regarding the relationship between them, because in the experience of western human, the confrontation with such a problem can be found. Using the patterns of answering this question can blur the hidden aspects of the relationship between them. One model is the response that Thomas Aquinas gave to the relationship between reason and religion. In this research, based on Springer´s method, which is a method of understanding political theory, we will look at this issue in Aquinas´s thought. The question is: " how Aquinas addresses the relationship between wisdom and religion, as well as the ideal reconstructed image to offer". To answer, various dimensions of Aquinas´ political thought have been analyzed. The research hypothesis is as follows: The solution to the conflict between wisdom and religion in the public domain, in Aquinas´ perspective is in the aggregate between these two epistemic areas and the widespread collaboration among its custodians.
    Keywords: Political Thought, Religion, St Thomas Aquinas, Faith, Reason conflict, Spragens' framework