فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 44 (پاییز 1397)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 44 (پاییز 1397)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا قاسمی، عبدالامیر جرفی*، حمید محمودیان صفحه 3

    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک زندگی اسلامی-ایرانی با اقتصاد مقاومتی و مدل مفهومی آن جهت زندگی مطلوب اجتماعی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه تمام اساتید تمام وقت علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز می باشد، که از میان آنان 250 نفر انتخاب شدند و براساس فرمول کوکران تعداد 152 نفر روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است که سنجش بررسی تاثیر سبک زندگی اسلامی ایرانی با روایی مناسب و پایایی آلفای کرونباخ محاسبه شده 85/0 می باشد. داده های بدست آمده حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماریSPSS، در دو سطح تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میان سبک زندگی اسلامی ایرانی با الگوی فرهنگ اقتصاد مقاومتی و ساختن زندگی مطلوب اجتماعی رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد. ترویج این الگو می تواند زمینه های لازم را برای رشد انسان در زندگی فردی و جمعی جهت دستیابی به حیات طیبه و سعادت اخروی فراهم سازد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی ایرانی، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد اسلامی، زندگی مطلوب اجتماعی
  • حسین احمدی سفیدان صفحه 27
    بررسی رابطه امرسیاست و اخلاق در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) دغدغه این پژوهش است. از روش هرمنوتیک متن محور به مثابه روش تحلیل و از نظریه دو فطرت به مثابه چارچوب نظری استفاده شده است. این نظریه بر اساس فطرت اولیه به دو قسمت فطرت مخموره و محجوبه تقیسم می شود. نظر به اهمیت این موضوع این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش است: «مناسبات امرسیاست و اخلاق در اندیشه سیاسی امام خمینی چیست؟» یافته های تحقیق نشان می دهد علم سیاست جزو علوم نافع و متکفلان آن انبیاء و ائمه اطهار و به تبع آن ولی فقیه، در واقع راهبر جامعه به صراط مستقیم است. براساس فطرت مخموره و محجوبه، در انسان چهار قوه عاقله، غضبیه، شهوت و وهم قابل شناسایی است. امر سیاست و قوای انسان به شکل پیچیده ای درهم تنیده شده اند. در امور سیاسی بدون توجه به فضایل و رذایل اخلاقی گام برداشتن در صراط مستقیم امری دشوار است. تشکیل حکومت اسلامی و توجه به امرسیاست موجب افزایش فضایل اخلاقی و کاهش رذایل اخلاقی می شود. از سوی دیگر گسترش فضائل اخلاقی باعث حاکمیت سیاستمداران و مدیران بافضیلت و شایسته می شود. تعالی اخلاق، تعالی سیاست و تعالی سیاست تعالی اخلاق را بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: امرسیاست، اخلاق، اندیشه سیاسی، امام خمینی (ره)، کتاب شرح چهل حدیث، فطرت
  • محسن عزیزی ، محمد خضری صفحه 43
    امروزه مفهوم امنیت تحول یافته و دارای ابعاد تازه ای شده است به گونه ای که دولت ها، امنیت را به ویژه امنیت ملی را در توسعه اقتصادی سراغ می گیرند. اقتصاد مقاومتی نیز رویکردی برای ارتقای امنیت اقتصادی است در شرایطی که صادرات و واردات برای آن کشور محدود شده است. گمرک به عنوان مرزبان اقتصادی کشور در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است بر این اساس تعیین میزان نقش آن بر ابعاد امنیت اقتصادی و بخصوص مقاوم سازی اقتصاد کشور و اینکه چگونه می توان از آن در جهت بهبود شاخص های امنیت اقتصادی موثر واقع گردد، چرایی این مطالعه است. نتایج حاکی از آن است تسهیل و شفاف سازی فرآیند تجارت، ثبات در بازار داخلی با بهبود شرایط صادرات و ترخیص کالا، جلوگیری از ورود کالاهای ناسالم و مضر به کشور،ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی، ثبات در سیاستگذاری ها برای کاهش فعالیت های رانت جویانه و… از مهم ترین راهکارهای ارتقای امنیت اقتصادی و کمک به مقاوم سازی اقتصاد کشور است.
    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، مرزبان اقتصادی، قاچاق، تجارت خارجی
  • عباس علی توتونچی، صادق زیباکلام ، سید امیر نیاکویی صفحه 61
    این مقاله به بررسی نقش وجایگاه شاخصه های داخلی و خارجی در تغییر سیاست خارجی باراک اوباما در قبال مسئله هسته ای ایران می پردازد. سئوال اصلی پژوهش این است که چه مولفه هایی در سیاست خارجی مبتنی بر «تغییر» اوباما در قبال ایران تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که سیاست «تغییر» اوباما با علم به شکست های گذشته و عدم همراهی نهادهای داخلی آمریکا مبتنی بر پذیرش شکست سیاست های قبلی بوده است. علاوه بر آن در بعد بین المللی، جامعه جهانی حاضر به همراهی با سیاست تحریم و تهدید ایران نبوده است (لازم به یادآوری است که بعدها، تحریم به یکی از ابزارهای مهم اوباما تبدیل شد). بنابراین آمریکای دوران اوباما ناچار به گذار از رویکردهای قبلی به سمت پذیرش غنی سازی توسط ایران به منظور جلوگیری از هسته ای شدن ایران و به امید بهبود روابط دو کشور در آینده بوده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، اوباما، رئالیسم نئوکلاسیک، نظام بین الملل، تهدید، تحریم
  • حمید ملک پور، مسعود مطلبی، سید علیرضا ازغندی صفحه 79
    این مقاله به بررسی رابطه دولت و طبقه متوسط در جمهوری اسلامی ایران در میانه سال های 84-1376 می پردازد. سئوال اصلی این مقاله است که رابطه دولت های هفتم و هشتم با طبقه متوسط جدید در ایران عصر جمهوری اسلامی چگونه بوده است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که وضعیت طبقه متوسط در این دوره شاهد رشد در برخی مولفه های مهم همچون آزادی های سیاسی، وضعیت زنان، پاسخگویی و… بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دولت مذکور تلاش کرده تا با اتخاذ سیاست های معطوف به توسعه سیاسی از جمله در حوزه آزادی های مدنی، آزادی مطبوعات، مبارزه با فساد، کاهش اندازه دولت و پاسخگویی در راستای ارزش های مورد نظر طبقه متوسط حرکت کند. مطالعه داده های میدانی و گزارش های نهادهای بین المللی در این زمینه نیز تایید می کند که وضعیت طبقه متوسط در این دوره بهبود یافته است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی است. بدین ترتیب که داده های مختلف از منابع کتابخانه ای و به شیوه فیش برداری گردآوری شده و مرود تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: دولت رانتیر، دولت اصلاحات، طبقه متوسط، آزادی های مدنی، پاسخگویی
  • علیرضا امینی ، مهدی جاودانی مقدم صفحه 101
    ایران هراسی به مثابه یک ابژه یا متعلق شناسا، یکی از مهم ترین پیامدهای شکل گیری انقلاب اسلامی ایران بوده است. این مساله از یکسو به عنوان یک سوبژه، تحت تاثیر بازتاب انقلاب اسلامی ایران و گفتمان صدور انقلاب اسلامی و از سوی دیگر به عنوان یک ابژه، تحت تاثیر ادراک ذهنی این تحول عظیم در منطقه و در نظام بین الملل و همچنین تلاش غرب برای سوء ادراک مبانی، اهداف و سیاست های انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته است. براین اساس، با توجه به نقش مهم پیامدهای ایران هراسی در روابط خارجی ایران و بویژه کارکرد موثر آن در واگرایی روابط ایران و کشورهای منطقه، این مقاله به بررسی عوامل موثر بر دیالکتیک سوبژه و ابژه در شکل گیری آن و ابعاد، سطوح و پیامدهای آن برای جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. سوال اصلی این مقاله این است که مهم ترین عوامل موثر بر شکل گیری گفتمان ایران هراسی در غرب پس از انقلاب اسلامی چه بوده و چگونه و در چه ابعاد و اشکالی تدوین و اجرا شده است؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته نشان می دهد که توانایی ها و قدرت بالقوه و بالفعل ایران، سیاست های اعلامی تهاجمی و امنیتی کردن مساله ایران و ایجاد فضای ایران هراسی، مهم ترین عوامل موثر بر شکل گیری ایران هراسی در غرب بوده که در ابعاد و اشکال مختلفی مانند ایجاد هراس از انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ایران، سیاه نمایی وضعیت داخلی ایران و تحریف اهداف و اقدامات سیاست های نظامی ایران در دو سطح منطقه ای و بین المللی پیگیری شده است.
    کلیدواژگان: ایران، ایران هراسی، غرب، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی
  • احسان خرم دره ، رویا منتظمی، حبیب الله ابوالحسن شیرازی، مرتضی محمودی صفحه 121
    این مقاله به بررسی آینده پژوهی مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی ایران می پردازد. مطالعه روندهای گذشته در مردم سالاری دینی نشان می دهد که ریشه های این گفتمان به دوران مشروطه و اولین رویارویی حکومت قاجار با مدرنتیه غربی باز می گردد؛ زمانی که برای اصلاح نهادهای جدید غربی همچون مجلس شورای ملی، قانون و…نهاد دین وارد عمل شد؛ با شکل گیری سیاست های مواجهه جویانه پهلوی اول و دوم، حاملان این گفتمان با بازنگری کلی در سیاست ها، برنامه های خود، زمینه سلطه کامل این گفتمان را دو دهه بعد فراهم کردند که نتیجه آن پیروزی، دستیابی به قدرت و تشکیل جمهوری اسلامی در سال 1357 بود. با اینحال این گفتمان با مسائل و و چالش های متعددی روبرو شده که لزوم آینده پژوهی را ایجاب می کند. مسائل جدید در قالب پیشرانهایی همچون جهانی شدن، مسائل اندیشه ای، هویتی و عملکردی خود را نشان داده اند. نحوه پاسخ گفتمان مردم سالاری دینی به این چالش ها به شکل سناریوهای مختلف در این مقاله نشان داده شد. روش تحقیق در این پژوهش، سناریوپردازی برای آینده محتمل است. روش گردآوری داده ها نیز مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری است.
    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، آینده پژوهی، مشروطه، سناریونویسی، جهانی شدن، فقه پویا
  • نادیا آقا رضایی ، علی محسنی، محمدحسن الهی منش صفحه 139
    این پژوهش به بررسی نقش و جایگاه کنشگران غیردولتی و جامعه مدنی بر فرایند سیاستگذاری عمومی در دوره دولت های هفتم و هشتم می پردازد. سئوال اساسی که در اینجا مطرح می شود این است که نقش این کنشگران غیردولتی و جامعه مدنی در سیاستگذاری عمومی در دوره مورد نظر چگونه بوده است؟ فرض اصلی و اساسی پژوهش حاضر این است که جامعه مدنی و کنشگران غیردولتی اگرچه در فرایند توسعه سیاسی نقش مهمی ایفا کردند اما به دلایلی همچون تناقضات درونی، ساختار متمرکز ادرای و رانتی دولتی، عدم برآورده کردن انتظارات گروه های هدف و یا فقدان بستر لازم در جامعه امکان تاثیرگذاری قوی بر فرایند سیاستگذاری عمومی در دوره اصلاحات را نشان ندادند. نتایج تحقیق نشان داد که کنشگران غیردولتی و جامعه مدنی در مرحله نهایی که کنترل قدرت و تاثیرگذاری بر فرایند سیاستگذاری بوده است، نتوانستند ایفای نقش کنند اگرچه در مراحل اولیه و یا در سطح مدیران محلی جایگاه های مهمی را اشغال کرده بودند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است و فیش برداری به روش کتابخانه ای انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، جامعه مدنی، تشکل دانشجویی، زنان، شوراها، احزاب
|
  • Zahra Ghasemi, AbdolAmir Jarafi, Hamid Mahmoudian Page 3

    The Islamic nature of the Iranian society putsa lot of emphasisonIranian Islamic lifestyle.One dimension of social lifestyle isthe economy. Economically,if lifestyle is shaped correctly, itcan become a reinforcementfactorand increase the strength of the resistance. However, if itis incorrectly shaped and accompanied with luxury, lavishness,too much consumption and ...,it becomes impingeson economicprogress.Under thepresumption that the Islamic-Iranian lifestyle can provide the necessary conditions for human beingin individual and collectivelife in order to achieve a desirable social life and afterlife prosperity, the author of this articlesought to confirm the existence of a reciprocal and meaningfulrelationshipbetween the implementation of the resistant economy patterns andIranian Islamic lifestyle through a combination ofthe combination of rational, Hadith,andempirical methods. In this paper, the target populationis the full-time faculty members of Humanities School of Islamic Azad University, Shiraz Branch with a population of 250 people. Based onthe Cochran formula, 152individuals were selected as thesamplesizethrough simple random sampling method. The data obtained fromthe questionnaires wereanalyzed using SPSS statisticalsoftware at two levels. Finally,itwas verified that there isa positive correlation between Islamiclifestyle of Iran with allbiological, ethical andrational characteristics and the resistant economy,which bears propergrounds for the growthof meninboth their personal and social life with the goal of reaching prosperity in afterlife.

    Keywords: proper Social Life, Lifestyle, Islamic Economics, Resistant Economics, JihadistManagement
  • Hossein Ahmadi Sefidan Page 27
    The study of the relationship between politics and ethics in the political thought of Imam Khomeini is the main concern of this research. The theory of two natures is used as a theoretical framework. This theory, based on original nature, is divided into two parts: the natures of Makhmooreh and Mahjoobeh. The research findings show that politics is one of the advantageous sciences and prophets and the Imams and, consequently, the supreme leader who is indeed the leader of the society to straightway, are responsible for politics. Based on the natures of Mahmooreh and Mahjoobeh, there are four faculties in human, rational, wrath, lust and illusion. The politics and forces of man have been interwoven in a complicated way. It is difficult to take steps to the straight way in political affairs, regardless of moral virtues and vices. The  formation of an Islamic government and the emphasis on politics will increase moral virtues and reduce moral misconduct. On the other hand, the expansion of ethical virtues leads to the rule of competent politicians and managers. Therefore, strengthening morality is undertaken by strengthening politics and strengthening politics is undertaken by morality strengthening.
    Keywords: Politics, Ethics, Political Thought, Imam Khomeini (RA), book Description ofForty Hadith, Fitrah
  • Mohsen Azizi, Mohammad Khezri Page 43
    Today, the concept of security has been transformed and has become new in such a way that governments consider security, especially national security, in economic development rather than weapons. The economic aspect of national security, which is known for economic security, is one of the main aspects of national security. Resistance Economics is an approach to counteract economic and strategic sanctions, especially for cases where exports and imports of a country are limited. Resistance economics also has positive aspects, such as the progress of science, and more productions, and also has many aspects such as reducing the dependence of foreign goods. The purpose of this study is to investigate the role of Customs in the dimensions of economic security, according to the views of the elites active in the Customs and Foreign Trade Organization, priority was given to the indicators of economic security. The results showed that facilitating and clarifying the trade process, clearance conditions, shortening customs formalities, preventing unhealthy and harmful goods entering the country, creating a single cross-border trade window, stabilizing policies for reduce activities bribery and ... are among the most important ways to promote economic security and help to Resistance Economics of the country.
    Keywords: Economic Security, Resistance Economics, economic border guard, Smuggling, Foreign Trade
  • Abbas Ali Tutunchi, Sadegh Zibakalam, Seyed Amir Niakoee Page 61
    This article examines the role and place of internal and external attributes in Barack Obama's foreign policy on Iran's nuclear issue. The main hypothesis of the paper is that the failure of US foreign policy of the past presidents, especially George W. Bush to confront Iran and the lack of coordination with the domestic institutions of America with the continuation of the former approaches on the one hand and the international environment on the other, forced Obama to change foreign policy in Formerly, Iran's nuclear crisis has occurred. In this regard, it can be said that the failure of the threats and sanctions approach to deal with Iran is not enough, but Obama's "change" policy requires acceptance of the failure of previous policies. In addition, in the international dimension, the international community has not been prepared to accompany Iran's sanctions and threats policy. Therefore, the Obama administration has had to move from previous approaches to Iran's enrichment acceptance in order to prevent Iran from becoming nuclear, hoping to improve relations between the two countries in the future. The research method in this article is descriptiveanalytic.
    Keywords: change-based foreign policy, Obama personality traits, neoclassical realism, international system, threat, sanctions
  • Hamid Malekpour, Masoud Motalebi, Seyed Alireza Azghandi Page 79
    This article examines the relationship between the Rentier state and the middle class in the middle of the years of 1997-2005. The main question of this article is what is the relationship between the Rentier state in the current and the middle class in Iran? The main hypothesis of the paper is that the relationship between the state and the middle class in this period was a relationship based on mutual reinforcement, and government policies in this period, despite the Rentierism, were based on the strengthening of the middle class. The results of the research show that the reform government has tried to adopt policies aimed at political development, including in the area of civil liberties, Press freedom, anticorruption, government size reduction and accountability in line with the values of the middle class. The study of field data and reports from international institutions in this area also confirms that the status of the middle class has improved in this period.
    Keywords: Rentier state, Middle-class, Government reform, Civil liberties, Accountability
  • Alireza Amini, Mahdi Javdani Moghadam Page 101
    Iran phobia as an object has been one of the most important consequences of the formation of the Islamic Revolution of Iran. This issue, on the one hand, as a subject, is influenced by the reflection of the Islamic Revolution of Iran and the discourse on the export of the Islamic Revolution and, on the other, as an object, by the perceptual perception of this great transformation in the region and in the international system, as well as the West's attempt to misunderstand The foundations, goals and policies of the Islamic Revolution and the Islamic Republic of Iran have been formed. The main question of this article is that what has been the most important factors influencing the formation of Iran phobia discourse in the West after the Islamic Revolution and how and in what dimensions and forms has it been formulated and implemented? The findings of this research, show that Iran's potential and actual capabilities and potentials, declarative aggressive policies and security of Iran's problem and creation of Iran phobia atmosphere, are the most important factors affecting the formation of Iran phobia.
    Keywords: Iranphobia, West, Islamic Revolution, Islamic Republic of Iran, Iran
  • Ehsan Khorramdare, Roya Montazemi, Habibollah Abolhasani Shirazi, Morteza Mahmoudi Page 121
    This article examines the future of religious democracy in the Islamic Republic of Iran. The study of past trends in religious democracy reveals that the roots of this discourse go back to the constitutional era and the first confrontation of the Qajar religious government to Western dynasty. When the religious institution came into action to reform the new Western institutions such as the National Assembly, the law, and so on; With the formation of the first and second Pahlavi exposure policies, the carriers of this discourse with a comprehensive overview of their policies and programs, provided the full domain of this discourse over the next two decades, which resulted in victory, the achievement of power and the formation of an Islamic state in the year 1357. However, this discourse faces many challenges that require the need for future studies. New issues have emerged in the foci of globalization, thought issues, identity, and performance. How the religious democratic discourse responds to these challenges, and what results will be presented in different scenarios in this paper. The research method in this study is the likely scenario for the future. The data collection method is library studies and phishing scanning.
    Keywords: Religious Democracy, Future Studies, the Constitutional era, Scenarios, Globalizatio, Dynamic Fiqh
  • Nadia Agha Rezaei, Ali Mohseni, Mohammad hassan Elahi Manesh Page 139
    The active participation of people in the decision-making process and their oversight of government actions through civil society organizations is indicative of the pursuit of public policy and the close relationship between political development and policy making. In this regard, politics is viewed in a dynamic way, as civil society and NGOs and organizations are involved in its evolution, and they can refine their process and functions. The purpose of this research is to explain the position of civil society and non-governmental actors in public policy during the Khatami era. The main argument of the article is that during the Khatami era, due to the intellectual foundations and the prosperity of civil society discourse, the importance of the status of civil society and nongovernmental actors in public policy was added. In this research, it has been tried to analyze the position of the mentioned institutions in general policy during Khatami's period in the framework of the model of gradual changes in the two areas of domestic politics and foreign policy.
    Keywords: public policy, civil society, NGOs, reform discourse, foreign policy