فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال نهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1396)

نشریه حکمت اسرا
سال نهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمیدرضا آیت اللهی * صفحات 5-41
    براهین اثبات خداوند تاریخ پرماجرایی داشته و به مرور تطور پیدا کرده است؛ اما کمتر کسی را می توان یافت که در آن نوآوری های بسیار داشته و با تکیه بر بحث های تاریخی در این زمینه توانسته باشد به خوبی دیدگاه های بدیعی را درباره اعتبار یا بی اعتباری برهان های تاریخی طرح کند. آیت الله جوادی آملی در کتاب ارزشمند «تبیین براهین اثبات خدا» و سایر کتاب هایشان تمامی این نوآوری های فلسفی را نشان داده اند. این مقاله در نظر دارد این دیدگاه های قدرتمند فلسفی ایشان را که مشحون از دقت و نوآوری است، بررسی کند. این دیدگاه ها فقط درباره برهان های اثبات خداوند نیست، بلکه نشانگر تعمق فلسفی ایشان در فلسفه غرب و به رخ کشیدن توانایی های فلسفه اسلامی در این زمینه است. در این مقاله نکته سنجی های گوناگون فلسفی ایشان نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: براهین اثبات خدا، تفکر غربی، فرهنگ اسلامی، جوادی آملی
  • عسکری سلیمانی امیری * صفحات 43-61
    وجود خدا یکی از ژرف ترین دغدغه های بشری است و بر آن براهین متقنی اقامه شده است. اما برهان ها عموما بر وجود خلق مبتنی بوده است. این دسته از براهین با آن که وجود واجب و خدای متعال را الزامی می کنند، با نظر به برخی از اصول عقلی، مانند «قاعده ذوات الاسباب» و «قاعده مالاسبب» ، محدودیت هایی در خود دارند. از این رو، فیلسوفان اسلامی در صدد براهینی برآمده اند که این محدودیت ها را نداشته و بر آن، برهان صدیقین نام نهاده اند. اولین تقریر از ابن سینا است و دومین تقریر آن را ملاصدرا طرح کرده است. پس از ملاصدرا تابعان حکمت متعالیه تقریرهای دیگری به دست داده اند. در بررسی این امر که آیا این براهین تنگناهای برهان های خلقی را ندارند، به معیاری نیاز است که با آن بتوان این برهان ها را سنجید؛ معیار استخراج شده از بیانات فیلسوفان این است که باید برهان «از خدا به خدا» و سیر علمی، «من الله الی الله » و به تعبیر ملاصدرا راه و مقصد یکی باشد. بر این اساس، از نظر استاد جوادی آملی تنها برهانی که به حق معیار صدیقین و راه و مقصد در آن یکی است، برهان علامه طباطبایی در «تعلیقات بر اسفار» و در کتاب قیم «اصول فلسفه و روش رئالیسم» است؛ اما برهان ابن سینا و ملاصدرا واجد چنین خصوصیتی نیستند. نتیجه برهان علامه هم وحدت اطلاقی واجب را اثبات می کند و هم بر هیچ مسئله نظری در فلسفه مبتنی نیست.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، معیار برهان صدیقین، واجب الوجود، وحدت اطلاق وجود، ابن سینا، صدر المتالهین، علامه طباطبایی، جوادی آملی
  • حمید پارسانیا * صفحات 63-92
    علم به عنوان یک وصف ذات اضافه که معلوم را نشان می دهد، به حسب ذات خود، به دینی و یا غیردینی متصف نمی شود. اتصاف علم به دینی و غیردینی، نیازمند یک حیثیت تقیدیه است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی می کوشد حیثیات مختلفی را بیان کند که علم می تواند بر اساس آن ها به دینی یا غیردینی متصف شود. در این نوشتار به ترتیب از شش حیثیت یاد می شود: متافیزیک، موضوع، روش، تجویز، عالم، و فرهنگ و تمدن. در نتیجه، این مقاله دیدگاه آیت الله جوادی آملی نسبت به موارد یادشده را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: علم دینی، علم به دین، متافیزیک، موضوع، روش علم، جوادی آملی
  • نازیلا اخلاقی *، مهدی حسین زاده یزدی صفحات 93-127
    علم دینی منظومه ای معرفتی درباره جهان واقع است. تحقیق در مبانی فلسفی علم و مبانی دین شناختی نخستین گام به سوی سامان علم دینی است. پیدایش اصطلاح علم دینی در جامعه علمی کشور به محور برخی مجادلات مبدل گشته است، به گونه ای که در میان موافقان و مخالفان، با تقریرهای گوناگونی مواجهیم. توجه به میزان گستردگی نزاع موجود، نمایانگر این امر است که تنها بیان پذیرش یا عدم پذیرش علم دینی از جانب متفکران، به سبب تقریرهای متنوع، نظریه صاحب نظران را به وضوح ترسیم نخواهد کرد. بازخوانی مکرر دیدگاه ها به تنقیح محل نزاع و استحکام تقریر می انجامد. از میان قائلان به امکان علم دینی، به سبب اهمیت نظریه آیت الله جوادی آملی، آیت الله مصباح یزدی و دکتر گلشنی، نظریه علم دینی ایشان مقایسه و بر همین مبنا به جایگاه عقل و وحی در نظریات هر یک از این متفکران اشاره شده است. این نوشتار در پی آن است که با مقایسه دیدگاه ها، گامی در جهت روشنی مباحث علم دینی بردارد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: علم دینی، جوادی آملی، مصباح یزدی، گلشنی
  • علی اکبر هاشمی * صفحات 129-161
    در این نوشتار به تبیین رابطه عرفان اسلامی با آموزه‎های اسلام، اعم از کتاب، سنت و سیره نقلی و عملی معصومان پرداخته می شود. پرسش اصلی این نوشتار این است که بین عرفان و اسلام چه نسبتی از نسبت‎های چهارگانه برقرار است؟ بر این اساس، تلاش شده جایگاه رفیع و بی‎بدیل عرفان را در میان سایر علوم اسلامی نشان داده و از آن رفع اتهام شود. روش مناسب برای این کار، بررسی آموزه‎های اصلی عرفان و مقایسه آن با آموزه‎های اسلامی است. بنابراین با طرح چهار بحث «خاستگاه عرفان» ، «مویدهای اسلامی آموزه‎های عرفانی» ، «وحی، الهام، کشف» و «شریعت، طریقت، حقیقت» به پرسش‎های فرعی به‎دست آمده از تحلیل پرسش اصلی، پاسخ داده شده است تا از این طریق پاسخی برای پرسش اصلی فراهم شود. نتیجه آن که نسبت عرفان با اسلام ضدیت کلی نیست؛ عرفان با دین اسلام سازگاری مضمونی دارد و این سازگاری به نحو جزئیت و بلکه عینیت است. بنابراین عرفان اخص مطلق از اسلام است و با نظری دقیق‎تر عین اسلام است و بین آن دو نسبت تساوی برقرار است. عرفان هیچ بخشی از دین را مهمل نگذاشته، به همه بخش‎ها، مرتبه‎ها و لایه‎های دین اهتمام دارد. از سوی دیگر در کامل‎ترین و عالی‎ترین نوع دین‎فهمی و دین‎داری هیچ بخشی از دین از نگاه عرفانی مغفول نمانده است. عرفان روح دین است که در همه بخش‎ها و لایه‎های آن حضور دارد.
    کلیدواژگان: خاستگاه عرفان، مویدهای اسلامی آموزه‎های عرفانی، الهام، کشف، طریقت، حقیقت
  • محمدحسن یعقوبیان * صفحات 163-186
    دیدگاه مکتب تفکیک، مادیت روح است که مدعی امتداد نظرگاه متکلمان متقدم است و با دو رویکرد سلبی و ایجابی بدان پرداخته است. رویکرد اول در نقد دیدگاه فلسفی در تجرد روح است و رویکرد دوم با ادله عقلی و نقلی به اثبات عنصر مادی و مظلم الذات روح کوشیده است. مسئله این پژوهش، تحلیل و بررسی دیدگاه این مکتب با تمرکز بر رویکرد ایجابی است که با روش تحلیلی به تدقیق و تحلیل ادعا و سنجش آن پرداخته است. بنابراین بررسی اشکالات و انتقادات آن ها از براهین فلسفی تجرد نفس، از عهده این مقاله بیرون است. یافته ها از آن حکایت دارد که فارغ از تنوع دیدگاه های معرفتی در متکلمان متقدم، از ادعای انحصار تجرد به خداوند به دلیل تباین خالق و مخلوق، به تدریج کاسته شده و به برخی از موجودات و برخی از نفوس تسری و تقلیل یافته است. ادله عقلی نیز یا قابل نقد هستند و یا معارضاتی در مقابل خود دارند. ادله نقلی نیز از اجماع دلالی بر مادیت روح بی بهره اند. ناسازگاری درونی در کیفیت ماده روح و اوصاف آن و مواجه شدن با مشکلات نظرگاه مقابل، در دوئالیزم نفس و بدن، از دیگر مشکلات این دیدگاه است
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، روح، مادیت روح، تجرد
  • ترویجی
  • هدایت علوی تبار * صفحات 189-237
    این مقاله پنج بخش دارد. در بخش اول درباره اهمیت زندگی پس از مرگ بحث می شود. بخش دوم به امکان زندگی پس از مرگ از دیدگاه دوگانه انگاری میان نفس و بدن و بخش سوم به امکان زندگی پس از مرگ از دیدگاه مادی انگارانه اختصاص دارد. در بخش چهارم قرائن تجربی برای زندگی پس از مرگ بررسی می شود. در بخش پنجم دلایلی برای این نظر اقامه می شود که معقول بودن باورها درباره زندگی پس از مرگ به معقول بودن اعتقادات مابعدالطبیعی وابسته است.
    کلیدواژگان: جاودانگی، دوگانه انگاری، مادی انگاری، فراروان شناسی
|
  • Hamid Reza Ayat Ellahi* Pages 5-41
    The proofs of God's existence have had an adventurous history and have evolved over time; but few can be found that have made many innovations and, based on historical discussions in this field, have been able to give a good insight into the validity or discretion of historical arguments. Ayatollah Javadi Amoli has shown all these philosophical innovations in the valuable book "Explaining the Proofs of God's existence" and their other books. This paper intends to examine their powerful philosophical views, which are full of accuracy and innovation. These views are not just about the proofs of God's existence, but reflect their philosophical dedication in Western philosophy and the ability of Islamic philosophy in this field. In this article, various philosophical gestures are shown.
    Keywords: Proof of God's existence, Javadi Amoli, the proof of order, the cosmological argument, Existential argument, the proof of the truthfuls, the proof of necessity, possibility, the proof of Fitrah
  • Asgari Solaimani Amiri* Pages 43-61


    The proof of the existence of God is one of the most worrying human thoughts and they pose rigorous demonstrations on it. But arguments were generally based on the existence of creation. This group of arguments, while requiring the presence of the obligatory and the Almighty God, is subject to certain limitations in terms of some rational principles, such as "the essences of causes" and "what no reason is for it". So Islamic philosophers have come up with the arguments that do not have these limitations and its name is the proof of "Seddiqin".
    The first is Ibn Sina, then the second is Mulla Sadra, and after that his followers has presented another version. In considering that these arguments do not have the bottlenecks of the proofs of creation, there is a need for a measure to be used to measure these arguments; the criterion derived from the statements of the philosophers is that the proof of "from God to God" and, in the words of Mulla Sadra, the route and destination is to be one. Accordingly, according to Javadi Amoli, the only proof that is the standard is the proof of Allameh Tabatabai in "The Ascension of Asfar" and "The Principles of the Philosophy and the Method of Realism," but the proof of Ibn Sina and Mulla Sadra does not have such an attribute. The result is that Allameh's proof of Seddiqin is the proof of ultimate obligatory oneness and is not based on any theoretical problem in philosophy.
    Keywords: Keywords: the criterion of Seddiqin proof, the necessity of existence, the unity of being, Ibn Sina, Mulla Sadra, Allame Tabatabai, Javadi Amoli
  • Hamid Parsania* Pages 63-92
    Science as a descriptor of added essence, as it turns out intelligible, is not construed as being religious or non-religious in its own essence. The adherence to religious and secular sciences requires a dedication. This article, by descriptive and analytical method, attempts to express the various virtues on the basis of which science can convey to religious or non-religious. In this essay, we refer to six dignity respectively: metaphysics, subject, method, prescription, scientist, culture and civilization. As a result, the article explains Ayatullah Javadi Amoli's view of the above.
    Keywords: Key words: religious science, science to religion, metaphysics, subject, science method, Javadi Amoli
  • nazila akhlaghi* Pages 93-127
    The religious science is epistemic systems about the real world. The study of the philosophical foundations of science and the principles of theology is the first step towards the establishment of religious science. The emergence of the term religious science in the country's scientific community has become the center of some controversy, so that we encounter a number of contradictions among proponents and opponents. Given the extent of the controversy, the fact that the mere expression of the acceptance or non-acceptance of religious science by the thinkers, due to the various statements, does not clearly trace the theory of scholars. Frequent recurrences of views give rise to controversy and rigidity. Among those who believe in the possibility of religious knowledge, due to the importance of the theory of Ayatollah Javadi Amoli, Ayatollah Mesbah Yazdi and Dr. Golshani, we compared their theories of religious science and based on this, pointed out the position of reason and revelation in the views of each of these thinkers. This article seeks to make a step towards the clarity of religious science by comparing views.
    Keywords: religious science, Javadi Amoli, Mesbah Yazdi, Golshani
  • Aliakbar Hashemi* Pages 129-161
    In this paper, the relationship between Islamic mysticism and the teachings of Islam, including Quran, traditions and traditional and practical manner are explained. The main question of this article is what is the relationship between mysticism and Islam as fourfold relation? On this basis, it has been tried to show the high rank of mysticism among other Islamic sciences and to remove the charge. The proper way to do this is to study the main teachings of mysticism and compare it with Islamic teachings. Thus, by plotting four discussions, the origins of mysticism, the "Islamic beliefs of the mystical doctrines", "revelation, inspiration, discovery," and "shari'a, tariqa, truth" are answered to the sub-queries derived from the analysis of the main question. This will provide a response to the original question. The result is that the relationship between mysticism and Islam is not general opposition; mysticism has a consistent theme with Islam, and this adjustment is in detail, but also the same. Therefore, mysticism is an absolutely more specific than Islam, and is more closely the same, and there are two equal ratios between them. Mysticism has not missed any part of religion; it focuses on all sections, levels, and layers of religion. On the other hand, in the most complete and excellent form of understanding religion, no part of religion has been left out of the mystical view. Mysticism is the spirit of religion that is present in all its parts and layers.
    Keywords: Origins of mysticism, Islamic virtues of mystical teachings, inspiration, discovery, tariqa, truth
  • mohammad hasan yaghoobian* Pages 163-186
    The viewpoint of the separation school is the materiality of the soul, which claims to extend the viewpoints of the early theologians, and deals with two negative and positive approaches. The first approach is to criticize the philosophical view of the immortality of the soul and the second approach has been attempted by the rational arguments to prove the material element and the dark essence of the soul. The issue of this research is to analyze and review the view of this school by focusing on the positive approach that has been analyzed and criticized this issue. Therefore, the study of their mistakes and critique of the philosophical arguments of the immortality of the soul is beyond the scope of this article. The findings suggest that, regardless of the variety of epistemic perspectives in the early theologians, the claim of monopoly of immortality to God due to the contradiction between the creator and the creature has gradually diminished and reduced to some creatures. The rational admonitions are either criticized or controversial. Traditional narratives also lack consensus on the materiality of the soul. The intrinsic incompatibility of the quality of the material of soul and its distributions and the confrontation with the opposite view, in the dualism of the soul and body, is another problem in this view.
    Keywords: separation school, spirit, materiality of spirit, immortality
  • Hedayat Alavi Tabar* Pages 189-237
    There are five sections in this article. In the first, we discuss about the importance of afterlife. Section two considers the possibility of survival from the standpoint of mind-body dualism and section three deals with the possibility of survival on a materialistic view. Section four addresses the afterlife in terms of empirical evidence. In section five, reasons are advanced for thinking that the reasonability of beliefs about an afterlife depends on the reasonability of metaphysical convictions.
    Keywords: Immortality, Dualism, Materialism, Parapsychology