فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1397)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد ابومحبوب، عباس سعیدی * صفحات 1-25
    پس از ارائه نظریه گفتمان باختین و دیدگاه وی در باب رمان «چندآوایی» فرصتی در اختیار منتقدان ادبی قرارگرفت تا با خوانشی جدید و عمیق به بررسی و نقد آثار ادبی بپردازند و لایه های زبانی آثار را بکاوند. اهمیت عنصر گفتگو در داستان از یک سو و برجسته سازی جایگاه کارکرد این عنصر از منظر نظریه گفتمان باختین در داستان از سوی دیگر، ضرورت دقت و تعمق در کاربرد این عنصر را در داستان و رمان دو چندان کرده و به نقش برجسته آن در پرداخت دیگر عناصر داستانی چون شخصیت، پیرنگ، زمان و مکان هویتی مستقل داده است. نوشتار حاضر به بررسی نقش و کارکرد عنصر گفتگو در پرداخت و معرفی شخصیت اصلی بعدازظهر آخر پاییز می پردازد.عنصر گفتگو در این داستان به صورت تک گویی درونی و جریان سیال ذهن از سوی شخصیت اصلی داستان در اثر بیان می شود و نویسنده از طریق این تک گویی ها و به مدد بیان افکار و اندیشه های این شخصیت در داستان به معرفی و پرداخت شخصیت ها در اثر می پردازد.
    کلیدواژگان: میخاییل باختین، منطق مکالمه، بعدازظهر آخر پاییز، عنصر گفتگو
  • حجت الله امیدعلی * صفحات 27-45
    سبک زمانی معنا پیدا می کند که تکرار و تداوم عناصر صوری و محتوایی در پیکره متن نمایان شوند و مولفه های سبک ساز بسامد بالایی داشته باشند. ذهن نظام مند معروفی در رمان سمفونی مردگان برداشتی نو از داستان کهن هابیل و قابل است که به سبکی سوررئالیستی، تحلیلی سمفونی وار از نقش اجتماعی، سیاسی و تاریخی روشنفکران ایرانی و رابطه زن و اجتماع و چگونگی سیر قهقرائی آنها را ارائه می دهد. هدف این مقاله بررسی سبک این رمان مشهور و مقبول است. سوالات اصلی این پژوهش اینها هستند: عناصر و امکانات زبانی سازنده بافت و سبک رمان سمفونی مردگان کدامند؟ پاسخ به این سوالات در سه محور اصلی 1- عناصر زبانی و بلاغی، 2- روایت و زاویه دید، 3- ایدئولوژی و محتوا بررسی شده است. در محور عناصر زبانی نوع گزینش واژه و نحو جملات دو ویژگی سبکی رمان سمفونی مردگان محسوب می شود. بسامد بالای نماد و کنایه و توصیفات سوررئالیستی از بارزترین ویژگی های بلاغی این رمان است. جریان سیال ذهن تکنیک روایی برجسته این رمان می باشد و بسامد بالای تغییر زاویه دید از نکات قابل توجه است. در زمینه محتوا و ایدئولوژی نهفته در رمان، مرگ و تباهی هسته مرکزی رمان را شکل می دهد که به دور آن لایه های معنایی دیگر از قبیل: حسادت، حرص، ظلم، تعصب، استبداد و… تنیده شده است.
    کلیدواژگان: سمفونی مردگان، سبک شناسی، عناصر سبک ساز، ایدئولوژی
  • محمدرضا حاجی آقا بابایی* ، نرگس صالحی صفحات 47-65
    روایت‎شناسی یکی از شیوه‎های تحلیل متن است که می‎تواند موجب رسیدن به معناهای نهفته در متن ‎شود. بررسی متون ادبی از این منظر درکی تازه‎تر برای خواننده پدید می آورد. ژرار ژنت نظریه‎پرداز فرانسوی با بهره‎گیری از نظریات دیگر روایت شناسان، نظریه تحلیل روایت خود را ارائه کرد که مورد توجه قرارگرفت. در پژوهش حاضر، داستان بچه مردم از جلال آل احمد از منظر روایت‎شناسی ژنت بررسی و تحلیل شده است. از مهم‎ترین نتایجی که بر اساس این بررسی به دست آمده، می‎توان به؛ نامعتبر بودن راوی اشاره کرد. راوی در این داستان، ماجرا را آن گونه که خود می‎خواهد بازگو می‎کند تا اندکی از عمق فاجعه بکاهد. موضوع دیگر چندصدایی بودن متن است. نویسنده با عدم همدلی با راوی و همچنین فراهم کردن امکان طرح نظریات مخالف، موجب تقویت چندصدایی در داستان شده است. زمان و مکان نیز در این داستان به صورت کلی مطرح شده و القاگر این مطلب که فاجعه پدیدآمده، قابل تکرار در تمامی زمان‎ها و مکان‎ها است. نویسنده با این شگرد، خواننده را به درنگ و اندیشه درباره موضوع داستان وادار می‎کند.
    کلیدواژگان: تحلیل متن، روایت شناسی، آل احمد، بچه مردم
  • مهین حاجی زاده *، شادی ابراهیمی صفحات 67-80
    فراداستان به عنوان یکی از شایع ترین انواع داستان های پست مدرنیسم، تکنیکی است که در آن راوی در خلال داستان به فرآیند داستان نویسی و به داستان بودن داستان اشاره می کند؛ نویسنده با ورود به عرصه داستان می کوشد خواننده را از غیر واقعی بودن آن آگاه کند. ربیع جابر نویسنده، رمان نویس و روزنامه نگار برجسته و مبتکر معاصر لبنانی است که در برخی رمان هایش دارای رویکردی پست مدرنیستی است و می کوشد با شگردهای گوناگون، نوشته هایش را به سوی فراداستان سوق دهد. نگارنده این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی به بررسی مولفه فراداستان در رمان الفراشه الزرقاء از این نویسنده پرداخته است. پژوهشگر ابتدا به فرآیند شکل گیری پست مدرنیسم و ارائه تعاریفی از فراداستان بر اساس دیدگاه صاحب نظران و منتقدان و همچنین مختصری از زندگینامه ربیع جابر پرداخته و در ادامه شگردهایی که ربیع جابر برای خلق فراداستان در این رمان از آن ها بهره گرفته بررسی کرده است. این پژوهش می نمایاندکه ربیع جابر با شگردهایی چون؛ اشاره صریح راوی به داستان نویسی، مخاطب قرار دادن مخاطب، توصیف، حضور شخصیت های واقعی تاریخی در داستان، ادغام خیال و واقعیت و دادن اطلاعات درباره کتاب و نویسنده آن، توانسته است غیرواقعی بودن رمان خود را به خوانندگان القا کند و به خوبی از عهده خلق یک فراداستان برآید.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، فراداستان، شگردهای فراداستان نگاری، ربیع جابر، الفراشه الزرقاء
  • رضا صادقی شهپر * صفحات 81-107
    در میان حوزه های پنج گانه داستان نویسی اقلیمی ایران، داستان نویسی اقلیمی جنوب هویت ممتاز و متفاوتی دارد. گستره منطقه جنوب در داستان های اقلیمی آن از خوزستان و بوشهر و هرمزگان گرفته تا فارس و کرمان است. شرایط اقلیمی و محیطی گونه گون و وجود مظاهر طبیعی دریا و نخلستان و بیابان در کنار هم و آمیزش آن با صنعت نفت و نیز حضور خارجی ها و کارگران و مهاجران با فرهنگ های مختلف به داستان های جنوبی رنگ خاصی بخشیده است. بررسی ویژگی های اقلیمی در این پژوهش از نوع کتابخانه ای بوده و به صورت توصیفی و از طریق روش تحلیل محتوا انجام شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که سه گونه اقلیمی با ویژگی های خاص و متمایز در داستان های جنوبی وجود دارد که عبارتند از: اقلیم کارگری- صنعتی، اقلیم دریایی، اقلیم روستایی. همچنین داستان های روستایی، خود شامل سه نوع مختلف و متمایزند: داستان های روستایی بختیاری و ایلیاتی، داستان های روستایی فارس و کرمان، داستان های روستایی سواحل خلیج فارس. این تقسیم بندی در داستان نویسی اقلیمی و روستایی جنوب، بی سابقه بوده و برای نخستین بار، طرح اصلی آن به شکلی فشرده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: داستان نویسی اقلیمی جنوب، اقلیم کارگری، اقلیم دریایی، اقلیم روستایی
  • علیرضا محمودی* ، زهرا کیچی صفحات 109-130
    تشکیل می دهد، پرداخته نشده است؛ شاید انعکاس سیاست و جهان سیاسی در ادبیات این گروه سنی به دلیل ویژگی های ادراکی آنان عجیب به نظر برسد. در این تحقیق که با هدف شناخت هر چه بیشتر ویژگی های ادبیات کودکان و نوجوانان کشورمان انجام گرفته، تلاش گردیده است تا به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی چگونگی و میزان بازتاب نهاد سیاسی در ادبیات داستانی کودکان و نوجوانان پرداخته شود.برای دستیابی بدین مهم، آثاری از چهار تن از برجسته ترین نویسندگان معاصر کشورمان در عرصه ادبیات کودک و نوجوان یعنی: مرادی کرمانی، ابراهیمی شاهد، سرشار و اکبرپور برگزیده و به منظور علمی تر شدن پژوهش، یکی از نظریات مطرح جامعه شناسی جهان، یعنی نظریه جامعه شناسی تالکوت پارسونز انتخاب شده است. در نظریه پارسونز نهاد سیاسی به عنوان یکی از نهادهای چهارگانه اصلی جامعه، دارای یک سیستم مستقل است. نتیجه این تحقیق نشان از آن دارد که گنجاندن نامحسوس مفاهیم نهاد سیاسی در آثار کودکان و نوجوانان متناسب با ویژگی ها و محدودیت های ادراکی آنان، یکی از راه های جامعه پذیری سیاسی این گروه سنی از راه ادبیات یا به عبارت دیگر فرهنگ است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، نهاد سیاسی، تالکوت پارسونز، ادبیات داستانی کودکان و نوجوانان
|
  • Ahmad Abomahbob, Abbas Saeidi * Pages 1-25
    After presenting the theory of Bakhtin's discourse and his view of the novel "poly phony", an opportunity was given to the literary critics to examine and to criticize the literary works with a new reading and to dip the linguistic layers of works. On the one hand, the importance of the element of dialogue in the story and the highlighting the function of this element from the viewpoint of Bakhtin's discourse theory in the story, on the other hand, made the necessity of accuracy and thoughtfulness in the application of this element in the story and novel, and its outstanding role in paying other elements of the story, such as character, plot, time and place, have given it an independent identity.The present paper examines the role and the function of the element of dialogue in paying and introducing the main character of Baad Az Zohr Akhar Paeez.The element of conversation in this story is expressed in the form of internal monologue and the stream of consciousness by the main character of the story, and the writer, through these monologues and through the expression of thoughts and thoughts of this character in the story, deals with the introduction of characters.
    Keywords: Antagonists, Protagonists, Ancient Literature, Fictional Literature
  • Hojat Alah Omid Ali * Pages 27-45
    Style, when it comes to meaning, is that the repetition and continuity of the figurative and content elements appear in the body of the text and the style components have a high frequency. The well-known systematic mind in the novels of the Symphony of the Dead is a new perception of the ancient Abel and Cain story that presents a surrealist style, a symphonic analysis of the social, political, and historical role of Iranian intellectuals, the relationship between women and society, and how they are degraded. The purpose of this article is to examine the style of this famous and accepted novel. The main questions of this research are: What are the elements and linguistic possibilities of the composer's novel in the Symphony of the Dead? How is the link between language and content in this novel manifested? What are the prominent elements of style in this novel? How is the author's ideology raised in this novel? What are the meanings and axioms of the novel? The answers to these questions are examined in three main axes: linguistic and rhetorical elements, narration and point of view, and ideology and content. Due to the linguistic elements, the choice of the word and the syntax of the sentences are two features of the style of the novels of the Symphony of the Dead. The frequency of the symbolism and surrealistic descriptions is one of the most prominent features of the novel. Stream of consciousness is a prominent narrative technique of the novel, and the high frequency of point of view is significant. Regarding the content and ideology of the novel, the death and destruction of the central nucleus of the novel form a novel, surrounded by other semantic layers such as jealousy, greed, oppression, prejudice, tyranny, etc.
    Keywords: Stylistics, Stylistic Elements, Ideology , Symphony of the Dead
  • Mohammad Reza Haji Agha Babaei *, Narges Salehi Pages 47-65
    Narrative is one of the methods of text analysis that can bring the latent meaning of text. The study of literary texts in this perspective gives the reader a new sense. Applying the other theories of the narrators, Gérard Genette, a French theorist, presented his narrative analysis theory that was considered. In the present study, the story of Jalal al-Ahmad's Bacheh Mardom was analyzed by the perspective of Genette’s narrative. The most important results obtained from this study are the narrator's invalidity. The narrator of in this story tells the story as he wants to reduce the depth of the disaster a bit. Another issue is the poly phony of text. The author contributed to the poly phony of the story, with a lack of sympathy with the narrator, and the possibility of controversy. Time and place are also generally discussed in this story, suggesting that the event that has emerged can be repeated in all times and places. The writer makes this reader think about the subject of story.
    Keywords: Text Analysis, Narrative, Al-Ahmad, Bacheh Mardom
  • Mahin Haji Zadeh*, Shadi Ibrahimi Pages 67-80
    Meta-narrative, as one of the most common types of postmodernist stories, is a technique in which the narrator, during the story, refers to the storytelling process and the narrative of the story; the writer came to the arena of the story of the reader to make him aware of its unreality. Rabi Ja'ber is a writer, novelist and journalist of Lebanese contemporary writers who has a postmodernist approach in some of his novels, and he tries to move his writings towards meta-narrative with the various techniques. The author of this research, has studied the subject of meta-narrative in the novel al-Farashett al-Zarqa due to the descriptive-analytical method. The researcher first studied the process of formation of postmodernism and provided the definitions of meta-narrative based on the viewpoints of the critics as well as a brief biography of Rabi Jaber. Furthermore, the researcher has examined Rabi Jaber’s ways to create meta-narrative in the novel. The research suggests that Rabi Jaber has used the methods such as "the explicit reference to the storyteller", "addressing the audience," "description," "the presence of real historical figures in the story," "the merging of imagination and reality," and " providing information about the book and its author "can provoke the unreality of his novel to the readers, and he thoroughly defends the creation of a meta-narrative story.
    Keywords: Postmodernism, Meta-narrative, the Methods of Writing Meta-Narrative Story, Rabi Jaber, al-Farasheta al-Zarqa
  • Reza Sadeghi Shahpar * Pages 81-107
    Among the five areas of Iran's climatic narratives, the southern clan story writing has a distinctive and distinctive identity. The southern region is in its climatic stories, from Khuzestan, Booshehr and Hormozgan to Fars and Kerman. The climatic and environmental conditions and the presence of natural manifestations of the sea, palm trees, desert alongside the oil industry, as well as the presence of foreigners and workers and migrants with different cultures, give a special concern to the southern stories. Results and studies show that there is a tri-regional climate with the distinctive features in the southern stories such as the industrial- climate, marine climate, rural climates. Also, the rural stories by themselves include three distinct types: Bakhtiari and Iliati rural stories, the rural stories of Fars and Kerman, the rural stories of Persian Gulf. This division is unprecedented in the writing of the climatic and the rural southern stories, and the author of this paper for the first time presented its original design in a compact form. This research is the library type and the descriptive form is done through content analysis method.
    Keywords: Southern Regional writing, the Region of Worker, Marine climate, Rural climate
  • Ali Reza Mahmoodi*, Zahra Kichi Pages 109-130
    The literature review is a long-term sociological perspective that has been considered by researchers, but so far, this issue has not been examined in the literature of our country children and teenagers, who have a large part in the contemporary literature.It is not surprising to imagine the reflection of politics and the political world in the literature of this age group due to their perceptual qualities. In this research, with the aim of understanding the characteristics of literature of children and teenagers in our country, we tried to study the nature and extent of reflection of political entity in the literature of children and teenagers in the descriptive-analytical way. To achieve this, the works of four most prominent contemporary writers in our country in the field of children and teenager literature: Moradi Kermani, Ebrahimi Shahid, Sarshar and Akbarpoor have been selected. In order to make the scientific research more accessible, one of the most widely considered sociology of the world, Talcott’s sociology theory Parsons is selected. In Parson’s theory, the political institution, as one of the main four-body institutions of the community, has an independent system. The result of this study is that the incorrect inclusion of concepts of political institution in the works of children and teenagers in accordance with their perceptual qualities and constraints is one of the ways of political socialization of this age group, through literature or, in other words, culture.
    Keywords: the Sociology of Literature, Political Institution, Talcott Parsons, the Fictional Literature of children, Teenagers