فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فرسایش محیطی
پیاپی 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد نوحه گر* ، فرزانه عباس زاده، محمد اکبریان، حبیب الله حاتمی گوربندی صفحات 5-15
    فرسایش بادی در بسیاری از نقاط جهان از جمله در عرض های کم باران یکی از شاخص ترین فرآیندهای بیابان زایی است و کشور ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی به صورت جدی با این معضل روبرو است. خشکسالی های چند سال اخیر استان هرمزگان پوشش گیاهی فقیر موجود در بیابان را از بین برده و روند بیابان زائی را افزایش داده است. این عامل شدت فرسایش بادی در کانون های بحرانی را در پی داشته است به طوری که در حوزه شرق جاسک نابودی درختچه ها و درخت زارهای موجود در منطقه را به دنبال داشته است. روند رو به رشد تپه های ماسه ای روستاهای منطقه را تهدید و باعث مهاجرت روستائیان شده است. اقدامات صورت گرفته تا کنون در ایران جهت تثبیت ماسه روان استفاده از مالچ نفتی می باشد. استفاده از پلیمر پلی لاتیس به جای مالچ نفتی که گران تر از پلی لاتیس می باشد در تثبیت ماسه های بادی با توجه به شرایط استان هرمزگان (شرجی بودن منطقه) مورد بررسی قرار گرفت تا در صورت حصول نتیجه بتواند جایگزین مالچ نفتی گردد. به این منظور سه قطعه زمین هر کدام به وسعت هزار متر مربع در بخشی از دشت گهردو از توابع شهرستان سیریک در استان هرمزگان انتخاب شد که دو قطعه تیمارها و قطعه دیگر شاهد را تشکیل داد. که در تیمار اول و دوم بعد از جایگذاری شاخص های مدرج و کشت نهال و آبیاری نهال ها، پاشش پلی لاتیس به عنوان مالچ صورت پذیرفت. تفاوت تیمار اول و دوم در آبیاری تکمیلی است. آبیاری تکمیلی نهال ها در پایان دوره آزمون اقدام شد، تا بتوان اثر تردد کارگر آبیار بر میزان حفاظت پلی لاتیس در برابر بادبردگی خاک تعیین کرد. قطعه سوم بدون عملیات مالچ پاشی و با نصب شاخص های مدرج به عنوان شاهد انتخاب گردید. در طول مدت پنج ماهه دوره آزمون در 10 بازه زمانی متفاوت شاخص های موجود اندازه گیری و پس از جمع آوری مشاهدات، توزیع متناسب با این داده ها انتخاب شد. سپس تجزیه و تحلیل پارامترهای مختلف با استفاده از نرم افزار اکسل اقدام و میزان معنی داری یا عدم معنی داری داده های برداشت شده تعیین شد. نتایج نشان داد که نسبت تغییر شاخص ها از ابتدای دوره مطالعاتی تا پایان دوره در قسمت مالچ پاشی نشده به طور دائم در حال نوسان است، ولی در طول این دوره در منطقه مالچ پاشی شده عدد شاخص ها بر روی صفر (عدد مبنا) باقی ماند و تغییری در عدد شاخص ها مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: گهردو، سیریک، پلی لاتیس، مالچ، فرسایش
  • صمد شادفر* صفحات 16-30
    یکی از انواع پدیده های ژئومرفولوژیکی که خسارات زیادی به اراضی کشاورزی، مرتعی، جاده ها و… وارد می نماید و نقش مهمی در افزایش میزان رسوب دارد، فرسایش خندقی می باشد که شناسایی علل و مدلسازی آن نقش مهمی در مدیریت حوزه های آبخیز و جلوگیری از تخریب اراضی دارد. در این تحقیق برای شناسایی مناطق تحت تاثیر فرسایش خندقی از عکسهای هوایی به مقیاس1:40000، تصاویر ماهواره ای IRS هند، بازدید صحرائی و عملیات میدانی با استفاده از GPS ، و نقشه پراکنش فرسایش خندقی تهیه گردید. در ابتدا با بررسی سوابق تحقیقاتی، تعدادی از مهمترین عوامل موثر در رخداد این نوع فرسایش مانند سنگ شناسی، شیب، منابع و قابلیت اراضی، جهت شیب و کاربری اراضی مورد بررسی قرار گرفتند. در مرحله بعد با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی، عوامل موثر به صورت زوجی با یکدیگر مقایسه و ضریب وزنی عوامل محاسبه شده است. در نهایت اقدام به تهیه نقشه پهنه بندی حساسیت اراضی به فرسایش خندقی و ارائه مدل در حوزه گردیده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که واحد های مارن سیلتی و مخروط افکنه های قدیمی 100 درصد و تیپ اراضی تپه ماهور 57 درصد از مناطق تحت تاثیر فرسایش خندقی را به خود اختصاص داده اند. ضمنا طبقه شیب20-5 درصد (حدود 92 درصد) ، جهت شیب جنوبی (82 درصد) و کاربری مرتع فقیر (100 درصد) دارای بیشترین گسترش مناطق تحت تاثیر فرسایش خندقی در حوزه مورد مطالعه می باشند. ضمنا روش تحلیل سلسله مراتبی، به دلیل اولویت بندی عوامل، مدل مناسبی جهت پهنه بندی حساسیت اراضی به فرسایش خندقی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: فرسايش خندقي، مدلسازي، گيلان، ژئومرفولوژي، روش تحليل سلسله مراتبي
  • مهدی بروغنی* ، فریال حیاوی صفحات 31-44
    فرسایش پاشمانی اولین مرحله در فرآیند فرسایش شناخته شده که نتیجه ی بمباران سطح خاک بوسیله ی قطرات باران است. قطرات باران در هنگام برخورد به سطح خاک، ذرات خاک را جابه جا و ساختمان خاک را تخریب می کنند. جدا شدن ذرات خاک توسط قطرات باران و انتقال ذرات جدا شده توسط رواناب، دو فرآیند پایه ای فرسایش خاک می باشند. در این تحقیق به بررسی تاثیر مقادیر مختلف پلی اکریل آمید (0، 2/0، 4/0 و 6/0 گرم بر مترمربع) بر روی مقدار فرسایش پاشمانی در دو شدت بارندگی 95 و 120 میلی متر در ساعت با استفاده از باران ساز FEL3 در آزمایشگاه پرداخته شد. آزمایشات در خاک مارنی صورت گرفت. نتایج حاکی از آن است که مقادیر مختلف پلی اکریل آمید (0، 2/0، 4/0 و 6/0) در کنترل فرسایش پاشمانی در خاک مارنی با شدت های بارندگی 95 و 120 میلی متر در ساعت بین شدت های مختلف بارندگی از لحاظ کاهش میزان پاشمان هیچ اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد. در مقابل اثر مقادیر مختلف پلی اکریل آمید و تیمار شاهد تفاوت معنی داری مشاهده شده است به گونه ای که مقدار 6 کیلوگرم در هکتار بیشترین تاثیر را در کنترل فرسایش پاشمانی نسبت به مقادیر 2 و 4 کیلوگرم در هکتار داشته و به میزان 93/28 درصد در کاهش فرسایش موثر بوده است. همچنین تقابل دو فاکتور اصلی شدت و تیمار نیز هیچ اختلاف معنی دار آماری را نشان نمی دهد. نتایج تحلیل آماری در شدت های مختلف نشان داد که مقادیر مختلف پلی اکریل آمید در کنترل فرسایش پاشمانی در شدت بارندگی 95 میلی متر در ساعت نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی داری را نشان نداده است. ولی شدت بارندگی 120 میلی متر در ساعت مقادیر مختلف پلی اکریل آمید در کنترل فرسایش پاشمانی نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی داری را نشان داده است. به گونه ای که میزان 4 کیلوگرم در هکتار ماده پلی اکریل آمید بیشترین تاثیر را در کنترل فرسایش پاشمانی داشته و به میزان 40 درصد نسبت به تیمار شاهد فرسایش پاشمانی را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: پلی اکریل آمید، فرسایش پاشمانی، شدت بارندگی، باران ساز FEL3، مارن
  • واحد کیانی* ، جهانگیر فقهی، علی اکبر نظری، افشین علیزاده صفحات 45-60
    رشد انفجارآمیز جمعیت و شهرنشینی و همراه با آن، بهره برداری بی رویه از منابع محیطی و ذخایر طبیعی از جمله عواملی است که بر محیط زیست اثر سو داشته و منابع مورد نیاز برای تغذیه و گذران سالم گروه های انسانی را در معرض تهدیدهای آشکار و پنهان قرار می دهد. راز موفقیت و ترجمان بقای اکوسیستم ها، وابسته به پویایی پایدار، پایش مستمر محیط و احاطه حداکثری بر آن خواهد بود لذا جهت در نظر گرفتن تمام جوانب بیرونی و درونی مدلی تحت عنوان SWOT ابداع شده است. در این پژوهش برای تحلیل تغییرات پوشش/کاربری شهرستان طالقان ماتریس SWOT کیفی به منظور تدوین راهکاری مدیریت پایدار سرزمین تدوین شد. منطقه مورد مطالعه شهرستان طالقان است که یکی از شهرستان های تابعه استان البرز (کرج) بوده که در محدوده حوزه آبخیز طالقان قرار گرفته است؛ با استناد به نتایج تحلیل ماتریس SWOT توسعه گردشگری پایدار به عنوان بهترین راهبرد قوت-فرصت، اعمال قوانین آلودگی آب و خاک از طرف مراکز بهداشت منطقه به عنوان بهترین راهبرد قوت-تهدید، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی به عنوان بهترین راهبرد ضعف-فرصت و در نهایت اجرای طرح مرتعداری به منظور کاهش رواناب سطحی و متعاقبا کاهش فرسایش خاک به عنوان بهترین راهبرد ضعف-تهدید ارائه شد. با این وجود پیشنهاد شد مطابق با دارنمای سنجش پایداری (رهیافتIUCN) شاخص های مطلوبیت اکوسیستم و مطلوبیت زندگی انسان بر پایه ویژگی های بوم شناختی و دانش بومی آن مناطق که ریشه در مشارکت مردمی دارد اندازه گیری گردد و بر اساس وضعیت پایداری راهکارهای واقع بینانه تری ارئه شود تا خللی در تعادل طبیعی اکوسیستم بروز نکند و به توسعه پایدار و درخور شهرستان طالقان بیانجامد.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، شهرستان طالقان، SWOT تغییرات پوشش-کاربری، ماتریس
  • منوچهر فرج زاده* ، مرتضی قره چورلو صفحات 61-84
    تحقیق حاضر با هدف برآورد بار رسوب معلق حوزه ها با استفاده از عوامل هیدروکلیمایی و نیز تعیین الگوی تغییرات مکانی و زمانی رسوب در حوزه آبریز قره سو واقع در استان اردبیل صورت پذیرفت. برای انجام این تحقیق از داده های 7 ایستگاه باران سنجی و هیدرومتری هم نام طی یک دوره 22 ساله استفاده گردید. روش تحقیق مبتنی بر تحلیل های آماری رگرسیونی بین متغیرهای بارش، دبی و رسوب در محیط نرم افزار SPSS بود و مدل های بهینه با توجه به روابط همبستگی بالا و معنی داری قابل قبول استخراج گردید. نتایج حاصله حاکی از همبستگی بسیار ضعیف متغیر بارش متوسط با متوسط رسوب معلق در ایستگاه های مورد مطالعه بود. در مقابل متغیر دبی همبستگی متوسط و معنی داری با میزان رسوب معلق داشت و در بهترین حالت بیش از 52 درصد تغییرات رسوب دهی را تبیین نمود. نتایج تغییرات مکانی رسوب نشان داد که ایستگاه دوست بیگلو با متوسط سالانه رسوب 79/1749 تن در روز بیشترین و ایستگاه لای با متوسط سالانه رسوب 7/1 تن در روز کمترین میزان رسوب دهی را در حوزه مورد مطالعه داشتند. تغییرات زمانی رسوب نشان دهنده بیشترین میزان رسوب در فروردین ماه وکمترین آن در مردادماه بود. از طرفی تغییرات سالانه رسوب در ایستگاه های لای و پل سلطانی با روند افزایشی و در سایر ایستگاه ها با روند کاهشی رو به رو بود، در حالی که روند های دبی تنها در ایستگاه لای حالت افزایشی را نشان می داد. در این میان تغییرات سالانه بارش به غیر از ایستگاه سامیان در سایر ایستگاه ها روند افزایشی را نشان داده و نا هم سویی زیادی با روندهای رسوب و دبی از این لحاظ داشت.
    کلیدواژگان: رسوب معلق، تغییرات زمانی - مکانی، تحلیل رگرسیونی، هیدروکلیماتیک، قره سو
  • ابراهیم مقیمی* ، مجتبی یمانی، منصور جعفر بیگلو، سعید نگهبان، جبار سلیم منش صفحات 85-105
    فرسایش یک پدیده تسطیح یا هموارکننده سطح زمین است که رسوبات از راه حمل، غلتیدن و یا شسته شدن تحت تاثیر نیروی ثقل از نقاط مرتفع به محلهای پست حرکت می دهد، کشور ایران در طول دوره های مختلف، همواره تحت تاثیر فرسایش آبهای روان قرار داشته به همین دلیل پرداختن به مساله فرسایش از اهمیت بسزائی برخوردار است. این پژوهش سعی دارد که به بررسی میزان فرسایش و شناسایی پارامترهای موثر بر آن در حوزه آبخیز رودخانه حاجی آباد از توابع شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان بپردازد. روش تحقیق از نوع ریاضی – تحلیلی مبتنی بر آنتروپی (Entropy) و AHP است، بدین صورت که ابتدا مهمترین پارامترهای موثر بر فرسایش (شیب زمین، جنس زمین، خاک، کاربری اراضی و…) در حوزه مورد مطالعه شناسایی و سپس با استفاده از روش AHP وزن دهی و طبقه بندی شدند تا اهمیت هر یک از طبقات مشخص شود، سپس با استفاده از مدل آنتروپی (Entropy) شانون (Shanon) میزان توزیع نامتعادل هر یک از پارامترهای موثر بر فرسایش مشخص شد. نتایج نشان می دهد که شیب بیش از 15 درصد با ضریب آنتروپی 53/0 دارای توزیع تقریبا متعادلی در حوزه بوده و در نتیجه فرسایش زیادی در قسمتهای مختلف حوزه تحت تاثیر شیب ایجاد می شود، همچنین در بین سازندهای زمین شناسی حوزه، سازندهای کواترنر با ضریب آنتروپی 635/0 توزیع تقریبا متعادلی در حوزه دارند. علاوه بر این خاکهای با بافت سبک (ضریب 94/0) و مراتع حوزه (ضریب90/0) که هر دو طبقه فرسایش زیادی دارند دارای توزیع متعادلی در حوزه هستند. جهت مدیریت فرسایش حوزه راهکارهائی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: آنتروپی، AHP، تعادل فرسایش، حاجی آباد، هرمزگان
  • فائزه بوربوری* ، فرج الله فیاضی، علی اکبر متکان صفحات 106-126
    در این تحقیق با هدف رسوبشناسی رودخانه جاجرود در بالادست سد لتیان، ابتدا برای آشنایی کلی با وضعیت جغرافیایی و زمین شناسی منطقه بازدید صحرایی انجام گرفت. پس از تعیین محل نمونه برداری، نمونه های برداشته شده به آزمایشگاه منتقل شد. از مطالعات مورفوسکوپی ذرات این نتیجه حاصل گردید که شکل ذرات در طول رودخانه دستخوش تغییراتی است که این تغییرات از روند خاصی تبعیت نمی کنند. علت این امر آن است که رسوبات جاجرود از لیتولوژی متنوعی برخوردارند و آبراهه های فراوانی در طول محدوده به رودخانه اضافه می گردند، بنابراین طبیعی است تغییرات فرم ذرات روند خاصی نداشته باشد. زیرا ذراتی با ترکیب شیمیایی و کانی شناسی متفاوت به رودخانه اضافه می شوند که مقاومت، اندازه و شکل اولیه متفاوتی دارند. علاوه بر آن مسافتی را که ذرات مطالعه شده طی کرده اند، متفاوت بوده و نتیجتا اثرات سایشی و خوردگی در آنها یکسان نخواهد بود. همچنین رودخانه جاجرود در محدوده مورد مطالعه با میانگین ضریب پیچش 10/1 و شیب متوسط 4% و وجود سدهای فراوان در بستر خود (پارامتر سدی بیشتر از 1), میانگین دبی سالیانه (7/119متر مکعب بر ثانیه در شهریور ماه و حداکثر آن 6/208 متر مکعب بر ثانیه در اردیبهشت ماه), نوع بار رسوبی (فاقد بار معلق), یک رودخانه بریده بریده با بستر گراولی - ماسه ای است. مقدار نهشت کانی های سنگین از بخش ابتدای مسیر به سمت انتهای مسیر کاهش می یابد، بنابراین چنین به نظر می رسد که کانی های سنگین به دلیل وزن مخصوص بالا, بیشتر در بخشهای ابتدایی مسیر رسوب نموده و به طرف انتهای مسیر مقدار آنها کاهش می یابد. لازم به ذکر است که مقدار کانی های سنگین مغناطیسی (اکسیدهای آهن) از ابتدا به سمت انتها کاهش می یابد که علت آن جرم مخصوص بالای آنها و رسوب بیشتر آنها در ابتدای مسیر می باشد.
    کلیدواژگان: رسوبشناسی، رودخانه جاجرود، حوزه آبریز
  • کاظم نصرتی* صفحات 127-140
    کربن آلی خاک یکی از مولفه های اصلی در ارزیابی کیفیت خاک محسوب می گردد. آگاهی از تغییرات میزان ذخیره کربن آلی و نیتروژن خاک در اثر فرآیندهای مختلف در درک نقش این فرآیندها در چرخه جهانی آن ها و در نتیجه کاهش اثرات گازهای گلخانه ای اهمیت زیادی دارد. ذخیره کربن آلی و نیتروژن توابعی از غلظت کربن و نیتروژن و وزن مخصوص خاک بوده که مستعد تغییر در اثر تغییرات کاربری اراضی و نوع فرسایش می باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی ذخیره کربن آلی و نیتروژن خاک تحت تاثیر کاربری اراضی و فرآیند فرسایش در مقیاس حوزه آبخیز می باشد. به این منظور ذخیره کربن آلی و نیتروژن در 112 نمونه خاک در واحدهای کاری دو حوزه هیو و زیدشت بر اساس فرسایش و کاربری اراضی شامل مرتع-فرسایش سطحی، اراضی باغ-فرسایش سطحی، اراضی دیم-فرسایش سطحی و مرتع-فرسایش آبراهه ای اندازه گیری شد. نتایج نشان داد ذخیره کربن آلی و نیتروژن خاک تحت تاثیر کاربری اراضی و نوع فرسایش در هر دو حوزه دارای اختلاف معنی دار می باشد. ذخیره کربن آلی و نیتروژن خاک در هر دو حوزه در اراضی باغ تحت تاثیر فرسایش سطحی در لایه سطحی (20 سانتی متری) بیش از سایر کاربری ها می باشد و در حوزه هیو به ترتیب اراضی باغ- فرسایش سطحی، مرتع-فرسایش سطحی و مرتع-فرسایش آبراهه ای دارای ذخیره کربن آلی 46، 31 و 21 تن بر هکتار (005/p<) و در حوزه زیدشت به ترتیب اراضی باغ-فرسایش سطحی، مرتع-فرسایش سطحی، اراضی دیم-فرسایش سطحی و مرتع-فرسایش آبراهه ای دارای ذخیره کربن آلی 43، 23، 23 و 22 تن بر هکتار است (005/p<). همچنین در مورد ذخیره نیتروژن کل خاک روند مشابه دیده می شود. بنابراین نتیجه گیری می شود هدررفت کربن آلی و نیتروژن در اثر فرسایش موجب کاهش ذخایر کربن و نیتروژن و پیرو آن سطح تولیدات در اراضی مرتعی شده است. نتایج این مطالعه می تواند در انتخاب روش های مناسب کنترل فرسایش به عنوان رویکردی کم هزینه و ساده در کاهش هدررفت کربن آلی و نیتروژن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ذخیره کربن آلی خاک، ذخیره نیتروژن کل خاک، کاربری اراضی، فرسایش خاک، حوزه های هیو و زیدشت
|
  • Ahmad Nohegar*, Farzane Abbas zadeh , Mohammad Akbarian , Habibollah Hatami gorbandi Pages 5-15
    Wind erosion due to lack of rainfall is one of the most significant desertification processes in many parts of the world Iran, because of its latitudinal location geographically and lack of rainfall, is faced with this dilemma. Recent droughts in Hormozgan Province have destroyed sparse desert vegetation and increased the process of desertification, which resulted in wind erosion in the vulnerable areas, causing destruction of shrubs and trees in East Jask. The increase in sand dunes have threatened area villages, causing villagers to immigrate. Remediation which has been taken in Iran until now was related to stabilization of the shifting sand by oil mulch. We have examined the possibility of replacing oil mulch, which is more expensive, with polymer polylatise to stabilize the shifting, wind driven sand taking into consideration the climate (humidity) of Hormozgan Province. To do this, we chose three plots, each 1000 m2 located in Gahrdo plains, Sirik, Hormozgan Province. The plots consisted of two treatment plots and a control plot. In the first and second treatment plots, we placed measured indicators and planted and irrigated seedlings, followed by spraying polylatise as mulch. Supplemental irrigation was the difference between the first and second treatment plots. Supplemental irrigation seedlings were planted at the end of the test period, in order to determine the effect of manual irrigation in protecting polylatise against soil erosion. The third plot had no mulching and installation of measured indicators as the control plot. During the five-month test period,the existing indicators were measured in ten different periods. After data collection, the distribution was selected according to the data. Then, analysis of various parameters by using Excel software was performed to determine significance of the collected data. Results showed that the ratio of index change from the beginning to the end of the study in the control (no mulch) plot constantly fluctuated. However during this period in the mulched areas the index number was maintained at baseline (zero) and no changes were noticed
    Keywords: polylatise, Gahrdo, Sirik, erosion, mulch
  • Sammad Shadfar * Pages 16-30
    Gully erosion is one of the geomophological phenomenon that causes numerous losses to farmland, rangeland, roads, and increased sediment rate. Recognition of the causes and modeling gully erosion has an important role in watershed management, which aids in preventing the destruction of lands in sustainable development. In this research, a gully erosion map was prepared with the use of airphotos at a scale of 1:40000, IRSsatellite images, and a field survey with the use of GPS. Initially, with respect to the lack of comprehensive research and an investigation of prior research,factors such as lithology, slope, land unit, aspect and landuse were studied. Then, by using the analytical hierarchy method, the impacting factors were binary compared with each other. A weighted coefficient for each factor was computed. Finally,we prepared a gully hazard zonation map and watershed model. The results of this investigation showed that marl silt and old Makhroot Afkana (100%) and land type Tapa Mahoor (57%) are effected by gully erosion. In the investigated area, this study showed that the majority of gully erosion influenced:i) land that had a slope of 5%-20%(which consisted of approximately 92% of the entire land area)ii) land that had a southern slope (82%) and iii) poorly covered range land (100%). The analytical hierarchy method is a suitable model for determining gully erosion susceptibility in the Aliabad catchment.
    Keywords: Gully erosion, Modeling, Aliabad watershed, Geomophology, Analytical hierarchy method
  • Mahdi Boroghani*, Feryal Hayavi Pages 31-44
    Splash erosion is recognized as the first stage in the process of erosion that results in bombardment of the soil's surface with rain drops. Two basic processes in soil erosion are the dispersement of soil particles by rain drops and the changes caused to the soil's structure, which are then moved by runoff. In this research,the effect of various polyacrylamide (PAM)values (0, 0.2, 0.4 and 0.6 g/m2) on the amount of splash erosion at two rain intensities (95 and 120 mm/h)by the use of laboratory generated rain (FEL3)were analyzed. Experiments were undertaken with marl soil. After calibrating the rainfall simulator, soil samples were weighed and treated with PAM. Next the effects of rainfall intensities at95 and 120 mm/h for 10 minutes were studied. Initially samples were oven-dried for 24 hours, at 105ºC. Next, samples were reweighed to determine the amount of soil lost. According to the results, there was no statistical correlation between rain intensity at 95 and 120 mm/h and decreased soil erosion.Howeverthere was a relationship between the different amounts of PAM (0, 0.2, 0.4 and 0.6 g/m2 ) and splash erosion control. The most effect on controlling splash soil erosion was seen with PAM at 6 kilograms/hectare when compared with 2 and 4 kilograms/hectare, which is 28.93% effective in decreasing erosion. The main two factors, intensity and treatment,were not statistically significant. There was no statistical significance noted at a rain intensity of 95 mm/h. Howeverat a rain intensity 120 mm/h, with different amounts of PAM, there was a significant difference in splash erosion control at 4 kilogram/hectare which had a maximum effect of 40% in controlling soil erosion.
    Keywords: Polyacrylamide, Splash erosion, Rain intensity rainy Simulated rain (FEL3), Marl soil
  • Vahed Kiyani*, Jahangir Feghhi , Ali akbar Nazzari , Afshin Alizadeh Pages 45-60
    Substantial population growth and urbanization arbitrarily banning the exploitation of natural resources and environmental factors adversely impacts the environment and resources necessary for nutrition and healthy life styles. The secret to success and survival of ecosystems depends on a stable, continuous monitoring of the environment. The SWOT model has been developedto consider all internal and external aspects. In this study, to analyze land use and cover changes in Taleghan,we have used SWOT as a qualitative approach to develop sustainable land management. Taleghan is a town in Alborz Province located within the Taleghan watershed. Referring to the SWOT analysis matrix sustainable tourism development was presented as the best strategy for SO,imposed regulations of soil and water pollution by the health centers as the best strategy for ST, avoidance of land use changes as the best strategy for WO, and finally the range management plan to reduce surface both runoff and soil erosion as the best strategy for WT.However, the proposed diagram of sustainability (IUCN) has two indicators,the ecosystem's quality and acceptance and lifestyle desirability which is based on the ecological features and indigenous areas rooted in public participation. Based on the above indicators, the presented solutions are more realistic which prevent disturbance to the ecosystem's natural balance which leads to sustainable development, notable in the marshes of Taleghan.
    Keywords: Land use, Cover changes, SWOT matrix, Sustainable management, Taleghan, township
  • Manochehr Farajzadeh*, Morteza Ghare chorlo Pages 61-84
    This study is aimed at estimating suspended sediment load in watersheds using hydro-climatic factors with the intent to determine spatial and temporal variations of sediment yield in Qarah Su drainage basin, Ardebil Province. For this study, data from seven rain gauge and hydrometric stations during a 22-year period were used. The research was based on statistical regression analysis between variables of precipitation, discharge and sediment load using SPSS software, extracting optimal model according to high correlation and acceptable significance.The results indicated very poor correlation between the mean rainfall and mean suspended sediment load in the studied stations. In contrast, discharge showed moderate and significant correlation with the suspended sediment load, which in the best condition,it explained 52% of the precipitation variations. Results of spatial variations showed that Dostbaglu station with average annual sediment load of 1749/79 tons per day had the maximum sediment yield. Lay station with an average annual sediment load of 1/7 ton per day had the minimum sediment yield in the studied basin. Temporal variations showed the highest sediment load rate in April and the in July. Variations in annual sediment load have an increasing trend in Lay and Pole Soltani stations, whereas other stations have a decreasing trend. The discharge trends showed an increasing mode only in Lay station. Meanwhile, with the exception of the Samian station, variations in annual precipitation in the stations showed increasing trend, which has considerable difference with the trends of sediment load and discharge.
    Keywords: Suspended sediment, Hydroclimatic, Spatial-temporal variations, Regression analysis, Qarahsu
  • Ebrahim Moghimi*, Mojtaba Yamani , Mansor Jafar beglou , Saeed Negahban , Jabbar Salimmanesh Pages 85-105
    Erosion is a surface-leveling phenomenon where thetransportof sediments from being washed off the land or by the force of gravity move from elevated areas. During different periods, in Iran, constantly flowing water has been affected by erosion. Thus it is important to address the erosionproblem. This research attempts to assess and identify the parameters affecting erosion in Haji Abad Watershed (Hormozgan Province). Investigation of the kind of mathematics-based analytics determined the most important parameters affecting erosion: slope, geology, soil type, and plant. In the basin, this study identified and subsequently used AHP and health weight category, which were important to all evaluated classes, which were statistically determined. Next, by using the Entropy Shanonmodel, the amount of distribution of unbalanced classes in each one of the effective parameters of erosion in the basin under study were clear. The results show that in a slope greater than 15%,with the entropy coefficient of 0.53 there is a balanced distribution in the basin and the amount of erosion in different parts of the basin are influenced by the slope. The geological formation in the basin, the quaternary formation and erosion are more susceptible than the entropy factor of 0.635 distribution in the basin, which are almost balanced. In addition, to soils with light texture (ratio: 0.94), and on land and pasture catchment (ratio 0.90), both of which have a high erosion, have a normal distribution. We presented methods for erosion management in the watershed.
    Keywords: Entropy, AHP, Equilibrium erosion, HajiAbad, Hormozgan
  • Fayeze Borbori*, Farajollah Fayazi , Ali akbar Matkan Pages 106-126
    In this research we aimed to study the sedimentology of Jajrud River, upstream from Latian Dam. Initially, a field review was conducted to ascertain complete familiarity with the geographical and geological conditions of the proposed region. After determining the sampling location, the acquired samples were taken to the laboratory. From morphoscopic studies of the sediments, we have determined that particles often undergo changes during the river course. Hence these changes do not adhere to a particular process. Since Jajrud sediments enjoy diverse lithology with plenty of channels and waterways included, therefore it is natural that particle changes do not have a particular process. This is also due to the fact that particles with chemical composition and diverse mineralogy possess different resistances, sizes and primary shapes. The distance that particles cover are diverse, hence they would not remain the same due to the effects of erosion and corrosion. Jajrud River in the proposed study limit, has a 10.1 torsion coefficient, an average incline of 4%, the presence of abundant dams in its own bed (dam parameters more than 1), an average annual discharge (119.7 cu.m/sec during September and a maximum 6.208 cu.m/sec during April) the type of sedimentation (lack of suspension), and a mutilated river with a gravel-sand bed. Congruent quantity of heavy minerals is decreased in the final stage compared to the initial stages. It seems that heavy minerals, due to their particular high weight, are sedimented more in the initial stage and their quantity is decreased in the final course. Additionally, the quantity of magnetic heavy minerals (iron oxides) are decreased towards the utmost end, most likely due to the particular rust above them as well as increased sedimentation at the initial stage.
    Keywords: Sedimentology, Jajrud River, Waterways
  • Kazem Nosrati * Pages 127-140
    Soil organic carbon (SOC) is a principal component in soil quality assessment. Knowledge of SOC and total nitrogen (TN) stocks are important keys to understand the role of SOC in the global carbon cycle and, as a result, in the mitigation of global greenhouse effects. SOC and TN stocks are functions of the SOC concentration and the bulk density of the soil that are prone to changes, influenced by land use changes, and soil erosion processes. This study has evaluated SOC and TN stock under different land use types and soil erosion types at catchment scale.SOC and TN stocks were measured in 112 different sampling sites of four main groups of land use/soil erosion: rangeland/surface erosion, orchard/surface erosion, dry-farming land/surface erosion, and rangeland/streambank erosion at Hiv and Zidasht catchments, Iran. The results showed that SOC and TN stock under all land use and erosion groups was significantly different. SOC and TN stock was greatest in the orchard land use and the total SOC stock for the 20 cm soil layer under different land uses and erosion types varied for Hiv in order of orchard/surface erosion (46), rangeland/surface erosion (31), and rangeland/streambank erosion Mg/ha (p<0.005). For Zidasht, the variance was, in order:orchard/surface erosion (43), dry-farming land/surface erosion (23), rangeland/surface erosion (23), and rangeland/streambank erosion 22 Ton/Hector (p<0.005). The TN stock has the same trend in all studied land use and erosional groups. Therefore it was concluded that rangelands were affected by erosion, with a subsequent decreasein productivity level. These results can be useful as a scientific basis for selecting the proper soil erosion control methods as a simple, low-cost approach to mitigate SOC and TN loss.
    Keywords: Hiv, Zidasht catchments, Land use, Soil carbon stock, Soil erosion, Total nitrogen stock