فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 28 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اشرف سادات شریفی *، عبدالله شفیع آبادی، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 9-28
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی نظریه محدودیت و سازش گاتفردسون (GTCC) [1] بر مولفه های فرسودگی شغلی کارکنان واحد اسناد پزشکی سازمان تامین اجتماعی شهر تهران بود.
    روش
    روش پژوهش، نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان واحد اسنادپزشکی شهر تهران (420 نفر) را شامل شد که از میان کسانی که به پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش پاسخ دادند، 30 نفر به شیوه تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی دردو گروه 15نفری، گروه آزمایشی با رویکرد آموزشی GTCC و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایشی در 8 جلسه 90 دقیقه ای با رویکرد گاتفردسون تحت آموزش قرار گرفتند. فرسودگی شغلی مشارکت کنندگان پس از اجرای مداخله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    داده ها به وسیله تحلیل کواریانس و کواریانس تک متغییری تجزیه و تحلیل شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که رویکرد محدودیت و سازش بر بهبود مولفه های فرسودگی شغلی (تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت، عملکرد شخصی) موثر بود.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، عملکرد شخصی، مسخ شخصیت، نظریه محدودیت و سازش گاتفردسون
  • ابراهیم علیزاده * صفحات 29-54
    هدف مقاله حاضر این بود که با استفاده از پیشینه پژوهشی موجود درباره مفهوم رفتار شهروندی سازمانی و عوامل تشکیل دهنده آن یک پرسشنامه برای اندازه گیری رفتار شهروندی سازمانی طراحی نماید و سپس ویژگی های روان سنجی آن را در چارچوب نظریه خصیصه مکنون برآورد نماید. ابتدا یک مدل مفهومی با جهت گیری دو بعدی رفتار شهروندی سازمانی (جهت گیری سازمان-همکاران و جهت گیری توسعه دهنده-حفاظت کننده) طراحی شد که دربردارنده شش عامل وجدان کاری، جوانمردی، فضیلت شهروندی، امید بخشی، توسعه شخصی و پایبندی به اصول اخلاقی است. سپس بر اساس شاخص های معرفی شده در مدل، یک پرسشنامه 15 سوالی نوشته شد. پس از گردآوری داده ها، پارامترهای شیب، پارامتر آستانه تقاطع طبقات پاسخ دهی، تابع آگاهی و ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از مدل پاسخ مدرج تحلیل شد. نتایج به دست آمده، نشان داد که ویژگی های روان سنجی پرسشنامه از وضعیت بسیار قابل قبولی برخوردارند و پرسشنامه ساخته شده با دقت بالایی می تواند بین میزان رفتارهای شهروندی کارکنان تمایز بگذارد و آن را اندازه گیری نماید.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، نظریه خصیصه مکنون، مدل پاسخ مدرج، پرسشنامه
  • محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی، نرگس حسن مرادی، مهدی وفایی زاده *، مریم خان آبادی صفحات 55-75
    این پژوهش تلاش دارد تا ضمن تدوین ابزاری معتبر به بررسی وضعیت تعادل امور کاری و خانوادگی معاونان مدارس شهرستان ورامین پرداخته و از این طریق گامی در راستای تدوین برنامه های لازم جهت ایجاد تعادل بیشتر بین این دو حوزه بردارد. از نقطه نظر تاریخی بحث تعادل با استفاده از نظریه های تعارض کار و زندگی مورد مطالعه قرار گرفته و تعادل در معنای نبود تعارض تفسیر می شود. بر این اساس، الگوی تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000) به عنوان چارچوب مفهومی این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس این مدل تعارض کار - خانواده به دو طریق شکل می گیرد؛ الف)تعارض نقشهای کاری با امور خانواده وب)تعارض نقشهای خانوادگی با امور کاری. همچنین هر یک از این دو حوزه از سه منظر تعارض ناشی از زمان، توان فرسایی و رفتار مورد توجه قرار می گیرند. به منظور اجرای این تحقیق نمونه ای مشتمل بر 400 نفر از اعضای جامعه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شد. در ادامه با استفاده از مدل مذکور اقدام به تدوین ابزار لازم، تایید عاملی ابزار و سنجش وضعیت تعارض حوزه کار و زندگی کارکنان شد. پس از تدوین ابزار مناسب و تایید روایی صوری (توسط کارشناسان) و ساختاری با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) داده های گردآوری شده توسط این ابزار، با استفاده از روش های آمار ناپارامتریک همچون فریدمن و کروسکال والیس تحلیل شد. نتایج حاصل در بین نمونه مورد مطالعه حاکی از آن بود که وضعیت تعادل امور کاری و زندگی غیرکاری بر حسب جنسیت، شاغل بودن همسر، سطح تحصیلات، سن، سابقه کاری و تعداد فرزندان در بین معاونان مدارس متفاوت است.
    کلیدواژگان: ئوری تعارض نقش، تعادل کار و زندگی، تعارض کار و زندگی
  • نجمه آراسته صالح کوه، علی مهداد * صفحات 76-92
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ویژگی های شغل (اختیار، بازخورد، هویت، اهمیت و تنوع) و رفتارهای نوآورانه با در نظر گرفتن نقش میانجیگرانه خشنودی از شغل انجام گردید. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان پژوهشکده های دانشگاه صنعتی اصفهان تشکیل داده اند که از میان آن ها 174 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های رفتارهای نوآورانه کانتر (1988) ، خشنودی از شغل اسمیت، کندال و هیولین (1969) و ویژگی های شغلی هاکمن و الدهام (1976) بود. داده ها از طریق معادلات ساختاری تحلیل شد و نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که طی یک سلسله روابط زنجیره ای بین ویژگی های شغل با خشنودی از شغل و رفتارهای نوآورانه کارکنان رابطه (معنادار) وجود دارد. ویژگی های شغل با خشنودی از شغل دارای رابطه معنادار بوده و توانسته است تا 33 درصد از واریانس خشنودی از شغل را تبیین و در ادامه خشنودی از شغل با رفتارهای نوآورانه کارکنان دارای رابطه معنادار بوده و توانسته است تا 6/2 درصد از واریانس رفتارهای نوآورانه را تبیین نماید. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان رفتارهای نوآورانه را از طریق ویژگی های شغلی و خشنودی از شغل افزایش داد.
    کلیدواژگان: خشنودی از شغل، رفتارهای نوآورانه، ویژگی های شغلی
  • محمود حقانی، قباد بهامین، عبدالعباس محمدی صفحات 93-112
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین اهمال کاری شغلی، وسواس و هوش هیجانی در جامعه آماری کارمندان دانشگاه های علوم تحقیقات، آزاد و پیام نور شهر ایلام می باشد. که با استفاده از جدول مورگان تعداد 159 نفر به عنوان حجم نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، ابزار گردآوری اطلاعات شامل سه پرسشنامه (پرسشنامه اهمال کاری محقق ساخته، پرسشنامه استاندارد وسواس فکری-عملی یل و برون 1989، و پرسشنامه هوش هیجانی تراویس برادبری و جین گریوز) بوده که اعتبار (پایایی) هر کدام به ترتیب و بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 93/، 83/، 82/ گزارش شد. برای تحلیل و تجزیه اطلاعات علاوه بر آمار توصیفی از آزمون های آمار استنباطی همچون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون بهره گرفته شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که بین اهمال کاری با وسواس در کارمندان دانشگاه های آزاد، علوم تحقیقات و پیام نور رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، بین اهمال کاری و هوش هیجانی در کارمندان دانشگاه های یاد شده رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین بین اهمال کاری و هوش هیجانی در کارمندان دانشگاه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. باتوجه به اهمیت موضوع اهمال کاری و همچنین قابل آموزش بودن هوش هیجانی و قابل درمان بودن وسواس می توان به میزان اهمال کاری را در جامعه کاهش داد.
    کلیدواژگان: اهمالکاری، وسواس، هوش هیجانی
  • غلامرضا قاسمی *، محمدرضا عابدی صفحات 113-151
    نسل دوم سنخ نمای مایرزبریگز می تواند گزینه ای کارامد در سنجش مسیر تحصیلی-شغلی دانش آموزان متوسطه ایران را ارایه کند. اما رسیدن به چنین مقصودی نیازمند ابزاری مناسب است. هدف این پژوهش طراحی و توسعه ابزاری برای سنجش شخصیت دانش اموزان دبیرستانی بر مبنای نسل دوم مدل MBTI بود. به این منظور ابزاری طراحی و در دو مرحله ویژگی های روانسنجی آن بررسی شد. در مرحله اول، با انتخاب دردسترس-تصادفی نمونه ای 507 نفری از دانش آموزان متوسطه شهر اصفهان (259 دختر و 248 پسر) از میان 240 سوال با محاسبات اکتشافی تحلیل مولفه های اصلی و محاسبه همسانی درونی (آلفا کرونباخ) ، 156 سوال در قالب 20 زیرمقیاس برای این ابزار ارایه شد. سپس محاسبه داده های نمونه ای چند استانی تصادفی-دردسترس از 956 دانش آموز (493 دختر و 463 پسر) ، با آلفای کرونباخ، تحلیل مولفه های اصلی، و همبستگی پیرسون پایایی (70/0<r) ، روایی سازه (کفایت ساختار عاملی) و روایی ملاکی پیش بین (در پیش بینی نمرات تیپ رغبت و خودکارامدی) مناسبی را برای این ابزار نشان داد. به منظور ارایه هنجاری مناسب برای این ابزار، آماره های توصیفی آن به تفکیک جنسیت و رشته های تحصیلی محاسبه شد. سایر نتایج مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نسل دوم شاخص تیپ نمای مایرز بریگز، سنجش مسیر تحصیلی-شغلی دانش آموزان متوسطه، طراحی و توسعه ابزار، سنجش شخصیت، ویژگی های روانسنجی
  • تهمینه شاوردی *، حسین حیدری صفحات 114-141
    هویت در پی کشف این نکته است که چرا فرد خود را متعلق به یک گروه می داند و با دیگر گروه های اجتماعی احساس قرابتی ندارد و گاهی خود را کاملا متمایز و حتی مخالف آنها می داند. پاسخی که انسان برای این سوال می یابد باعث می شود تا او خود را در گروه های متفاوت اجتماعی با مرز بندی های گاه پررنگ و گاه کم رنگ دسته بندی کند. یکی از این هویتهای اجتماعی، هویت شغلی است. در این پژوهش با استفاده از نظریه هویت اجتماعی تاجفل و نظریه هویت شغلی لاندن تلاش شده است تا مدلی برای ارزیابی هویت شغلی افراد شاغل در ایران تدوین شود. بر همین اساس دو نظریه با توجه به مشخصه ها و ویژگی های اجتماعی و بومی کشور مورد بازنگری قرار گرفته و تلفیق شده است. روش تحقیق روش پیمایش و به لحاظ زمانی از تحقیقات مقطعی است. جامعه آماری تحقیق شاغلین بالای 18 سال مراکز استانهای تهران، فارس، مرکزی، گلستان، زنجان و اردبیل و یکی از روستاهای نزدیک به آنها را در بر می گرفته است. و حجم نمونه مورد تحقیق 1676 نفر بوده و نمونه گیری به صورت خوشه ایچند مرحله ای انجام شده است. بر اساس نتایج تحقیق چهار عامل «اهمیت شغل» ، «تعهد فرد به شغل» ، «دلبستگی و وابستگی عاطفی به شغل» و «جهت گیری حرفه ای فرد در شغل» به عنوان مولفه های هویت شغلی شناسایی شدند که شاخص اهمیت شغل برای فرد با بار عاملی 0. 654 بیشترین تاثیر را در میان ابعاد هویت شغلی دارد و شاخصهای «تعهد فرد به شغل» ، «جهت گیری حرفه ای فرد» و «دلبستگی و وابستگی به شغل» به ترتیب در رتبه های بعدی هستند.
    کلیدواژگان: ابعاد و مولفه ها، ایران، هویت شغلی
|
  • A.S. Sharifi *, A. Shafiabadi, M. Zar Bahram Abadi Pages 9-28
    The aim of this research wasto effectiveness of training Gottfredson theory of circumscription and compromise (GTCC) on the burnout among the medical documentsstaff of the Social Security Organization in Tehran. The research was semi-experimental conducted using pretestposttest and a control group.The population under study consisted of all medical documentsemployees of the Social Security Organization in Tehran(n=420) amongwhich 30 people were selected randomly and assigned in two groups (n=15). The experimental groups receivedtraining with Gottfredson’s theory of circumscription and compromise. One group was considered as control group.The experimental groups were trained in eight 90-minute sessions separately. The participants’ burnout levels were measured after the intervention. The collected data were analyzed using covariance analysis. The results showed thatGottfredson theory of circumscription and compromisewas effective in reducing the frequency and severity of the emotional exhaustion and depersonalization, increase of personal accomplishment.
    Keywords: Gottfredson’s Circumscription &Compromise Theory (GTCC), Job burnout, emotionalexhaustion, personal accomplishment, depersonalization
  • E. Alizadeh * Pages 29-54
    The aim of this paper was to use the existing research literature on the concept of organizational citizenship behavior (OCB) and its components is a questionnaire designed to measure organizational citizenship behavior, and then put it in the framework of the psychometric properties of the estimated latent trait theory (LTT). First, a conceptual model with twodimensional orientation OCB (Organization for Cooperation and orientation orientation developer-protecting) design that includes six factors: conscientiousness, sportsmanship, civic virtue, promising, personal development and commitment to ethical principles. Then, based on indicators introduced in the model, a 15- question questionnaire was written. After collecting data, the slope parameters, parameter threshold intersection response classes, Information function and reliability of the questionnaire were analyzed using graded response model (GRM). The results showed that the psychometric properties of the questionnaire were very acceptable and Favorable. Made questionnairein thisstudycanaccurately differentiatebetween theorganizational citizenship behaviorandletthemmeasure thelevel ofcivicbehavior.
    Keywords: organizational citizenhip behavior, latent trait theory, graded response model, questionnaire
  • Mehdi Vafayizadeh *, M. Ghahramani, M. Abolghasemi, Narges Hassanmoradi, M. Khanabadi Pages 55-75
    This research’saimis developing a valid instrument and investigating the work-life balance status among Varamin’s schools vicepresidents. The research is going to step forward in order to develop the necessary programs to create more balance between the two areas. From a historical point of view the balance of work and life is studied based on work life conflict theories. Accordingly, Carlson et al.’s model was used as the conceptual framework. Based to this model work-family conflict is formed in two ways; A) Work affairs interfere with family roles B) Family roles interfere with work affairs. Each of these ways is considered from three perspectives (time, strain, behavior). In order to do this research and using stratified sampling, 400 employees were selected as the sample According to this framework the questionnaire was developed and its validity (face and structural) was confirmed by experts and CFA. Non-parametric methods including Friedman and Kruskal–Wallis were used to analyze the gathered data. The results showed that the non-work and work life balance was changed based on the sex, spouse employment status, education, age, work experience and number of children.
    Keywords: Role conflict theory, Work-lifebalance, Work-life conflict
  • N. A. Salehkooh, A. Mehdad * Pages 76-92
    The main purpose of this research was to study the Chain relationship of job characteristics, job satisfaction and innovative behaviors.The study was descriptive and correlativeand population included all employees of the Isfahan University of Technology research Institutes in the spring of 1395, of which 174 person were selected through convenience sampling method. Research instruments consisted of innovative behaviors questionnaire by Kanter (1988), job satisfaction questionnaire by Smith, Kendall and Hulin (1969) and job characteristics questionnaire by Hackman and Oldham (1976). Data were analyzed with use of Structural Equation Model (SEM) and result revealed that there are significant chain relationship between job characteristics (autonomy, feedback, task identity, task significance and skill variety), job satisfaction and innovative behaviors.Job characteristics have a significant relationship with job satisfaction and are able to explain 33% of job satisfaction variance, and more job satisfaction has a significant relationship with employee’s innovative behaviors and has been able to explain 6.2% of the variance innovative behaviors. Based on current research’s results, innovative behaviors could be increased by existence of job characteristics and increasing of satisfaction from job.
    Keywords: job satisfaction, innovative behaviors, job characteristics
  • M. Haghani, GH. Bahamin, A.Mohammadi Pages 93-112
    The aim of the present research is investigating relationship between job procrastination and obsessive -compulsive among employees of Universities research and science, Azad and Payamenoor in 2016. The research population in the present study is including 379 cases that 159 cases of them were selected as research sample that were selected by random method. Research instrument is including three questionnaires of (research made questionnairesof job negligence, standard questionnaire of think- practice obsession by Yel and Brown (1989) and EQ questionnaire by Trawis and Bradberi and Jon Grivez that their reliability are ./93, 0.83 and 0.82. for data analysis, beside to descriptive statistics, inferential statistics including correlation coefficient of Pearson and Regression analysis. The findings of the present research indicated a positive and significant relationship between job procrastination and obsessive among employees of Azad, research and science and Payamenoor Universities and there is a negative relationship between job procrastination and EQ among employees of these Universities. Also there is a positive and significant relationship between job procrastination and EQ among employees of these Universities. Regarding to the importance of job procrastination and capability of teaching EQ and capability of obsession treatment, it can decrease job procrastination in a significant rate.
    Keywords: job procrastination, obsessive, compulsivedisorder , EQ
  • GH. Ghasemi *, M.R. Abedi, P. Nilfroshan Pages 113-151
    Second generation of Myers-Brigges type indicator can represent an efficient alternative in Iranian high school students’ career assessment. But access to this goal requires a proper measure. This study in framework of a test-making design aimed to develop a measure for assessment of high school students personality based on second generation of MBTI. For this mean a measure was designed and its psychometrics were examined in 2 steps. First, using explanatory calculates and calculate internal consistency (Cronbach’s alpha) by in accessrandomly selecting a sample of 507 Isfahanian high school students (259 girls & 248 boys) from 240 items 156 items in structure of 20 subscales were represented for this measure. Second, calculating of data from a multi-state sample of 956 high school students (493 girls, 463 boys) using of Cronbach’s alpha, principal components analysis and Pearson’s correlation showed proper reliability (r>0.70), construct validity (efficiency of factor structure), and predictive criterion validity (in predicting scores of interest and self-efficacy types) for this measure. In order to representing a proper norm for this measure, its descriptive statics were calculated across sex and academic majors. Results showed that the developed measure performes a valid assessment of high school students’ personality and represents useful information for use in their career development counseling.
    Keywords: Second Generation of Myers-BriggesType Indicator_High School Students CareerAssessment_Develop a Measure_personalityAssessment_Psychometrics
  • T. Shaverdi *, H. Heidari Pages 114-141
    Identitytry to discover of the identity individual belonging to a group and disorientation and its boundaries with other groups. The answer to this question is that man makes himself the boundaries in different social groups, sometimes bold, sometimes a pale categorize. In this study we use Tajfel’s social identity and London’s Career Identity theories. The research method was Survey and statistical population is over 18 years old and employed for multi-stage cluster sampling method was used. The sample size is 1710 people randomly selected set of clusters. Based on the findings of four factors "important career", "commitment to the career", "attachment and emotional attachment to the career" and "individual career orientation in employment" in order to identify the components of professional identity respectively.
    Keywords: Career importance, Career commitment, Careerinvolvement, professional orientation, professional identity