فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 31 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرجس منجوقی*، روشنک خدا بخش پیرکلانی، سیده منور یزدی، غلامرضا دهشیری صفحات 9-25
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی کننده های انطباق پذیری مسیر شغلی پرستاران است.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های شهر تهران در سال1395 بود (50 هزار نفر) که تعداد 320 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه انطباق پذیری مسیر شغلی، مقیاس خودکارآمدی عمومی، پرسشنامه جهت گیری هدف،مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده، پرسشنامه خوشبینی یا آزمون بازنگری شده جهت گیری زندگی بود که پس از توزیع و جمع آوری، داده ها توسط روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد سه مولفه از تئوری سیستم انگیزشی شامل خودکارآمدی، جهت گیری هدف و خوشبینی پیش بینی کننده انطباق پذیری مسیر شغلی پرستاران است.
    نتیجه گیری
    با اتکا به یافته های این پژوهش می توان مداخلاتی را با هدف افزایش انطباق پذیری شغلی پرستاران طراحی نمود و با بهبود این مولفه های انگیزشی (از قبیل خودکارآمدی، جهت گیری هدف و خوشبینی) ، آنها را به منابعی مجهز کرد تا بتوانند خود را به بهترین شکل با شرایط کاری انطباق دهند.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، پرستاران، تئوری سیستم انگیزشی
  • سوگند قاسم زاده *، لیلا افضلی صفحات 26-44
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش به شیوه مشارکتی بر تاب آوری و تدریس تحول آفرین معلمان است. روش پژوهش شبه آزمایشی با مراحل پیش آزمون- پس آزمون است. برای این منظور از میان معلمان منطقه 2، 10 معلم به صورت داوطلبانه که تمایل به شرکت در دوره های آموزشی داشتند، انتخاب شدند و طی 6جلسه تحت آموزش به شیوه مشارکتی قرار گرفتند و 10 معلم به به عنوان گروه انتخاب شدند و هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و پرسشنامه تدریس تحول آفرین (بوچامپ و همکاران، 2010) بودند. . برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس عاملی با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج داده ها نشان داد که آموزش به شیوه مشارکتی منجر به افزایش تاب آوری و تدریس تحول آفرین معلم می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، تاب آوری، تدریس تحول آفرین
  • حسین صادقی، محمدرضا عابدی*، سید احمد احمدی، پریسا نیلفروشان صفحات 45-64
    پژوهش حاضر به منظور تدوین و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه گذار از دانشگاه به کار طراحی شد. جامعه آماری این پژوهش دانش جویان دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 95-1394 بودند. از این جامعه، نمونه ای با حجم 330 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روش های آماری مورد استفاده شامل آمار توصیفی و تحلیل استنباطی به روش تحلیل عوامل بود. ضرایب آلفا، همسانی درونی مناسبی برای مقیاسهای چهارگانه ی دغدغه ی ، کنترل ، کنجکاوی و اعتماد گذار از دانشگاه به کار نشان داد. پایایی پرسشنامه به دو روش ضریب آلفا و بازآزمایی محاسبه گردید. ضرایب آلفا از 77/0 (دغدغه ی گذار از دانشگاه به کار) تا 86/0 (نمره کل گذار از دانشگاه به کار) بود. و ضریب بازآزمایی با فاصله زمانی دو هفته بین 67/0 (دغدغه گذار از دانشگاه به کار) تا 88/0 (کنجکاوی گذار از دانشگاه به کار) بود. نتایج تحلیل عاملی تائیدی نشان داد وجود چهار عامل در ساختار 32 سوالی (در بررسی و حذف سوالات در تحلیل آلفا باقی ماند مدل چهار عاملی گذار از دانشگاه به کار دغدغه، کنترل، کنجکاوی و اعتماد گذار از دانشگاه به کار) می تواند برازش مناسبی با پاسخ های آزمودنی ها به سوالات پرسشنامه ی 32 سوالی گذار از دانشگاه به کار داشته باشد. روایی همگرا از طریق رابطه بین مقیاسهای چهارگانه ی گذار از دانشگاه به کار و پرسشنامه های انطباق پذیری مسیر شغلی و خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی مورد بررسی قرار گرفت. همبستگی بین مجموع مقیاسهای گذار از دانشگاه به کار و ابزار های ملاک مثبت و معنادار بود (01/0p<). به طور کلی نتایج این پژوهش از کفایت مقیاسهای چهارگانه ی گذار از دانشگاه به کار در سنجش میزان آمادگی گذار از دانشگاه به کار دانش جویان حمایت کرد.
    کلیدواژگان: ساختار روانسنجی، گذار از دانشگاه به کار، پرسشنامه های انطباق پذیری مسیر شغلی، پرسشنامه ی خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی، دانش جویان دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان
  • ناصر شیربگی *، مریم آریامنش صفحات 65-84
    با توجه به اهمیت بحث کار راهه شغلی پژوهشی باهدف واکاوی تجربه و برداشت معلمان از مفهوم کار راهه شغلی انجام شد. پژوهش با پارادیم معرفت شناسی تفسیری و با راهبرد کیفی پدیدار نگاری انجام گرفت. مشارکت کنندگان بالقوه تحقیق، معلمان شهر سنندج در سال 1395 بودند. در یک فرایند نمونه گیری هدفمند به صورت گلوله برفی و با رعایت حداکثر تنوع با 49 نفر (34 مرد و 15 زن) مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت تا اشباع نظری داده ها حاصل گردید. پس از پیاده کردن و کدگذاری سه مرحله ای متن مصاحبه ها، یافته ها سه نوع برداشت متفاوت را نشان داد که در آن معلمان کار راهه شغلی خود را تجربه کرده بودند. طبقات توصیفی به دست آمده از مفهوم کار راهه شغلی تحت عناوین دست یابی به پست های مدیریتی، رشد حرفه ای و نبود کار راهه در شغل معلمی دسته بندی شدند. معلمان مرد مهمترین عوامل مداخله گر در طی مسیر شغلی را وجود تبعیض های مختلف و ارتباطات سیاسی برشمردند، درحالیکه، معلمان زن، عامل فرهنگ جامعه و مردسالاری را به عنوان مهمترین موانع تکمیل مراحل مسیر شغلی خود عنوان کرده بودند.
    کلیدواژگان: مسیر شغلی، نردبان شغلی، توسعه حرفه ای معلمان، پدیدار نگاری
  • سیمین دخت کلنی، زهرا حسین زاده ملکی، مسعود جان بزرگی صفحات 85-106
    صفات شخصیتی اغلب در ارتباط با چگونگی مقابله ی افراد با استرس های شغلی مورد تاکید قرارگرفته اند. هدف پژوهش حاضر مقایسه توانمندی های الهی-مذهبی به عنوان صفات شخصیتی مثبت در افراد دارای الگوهای مقابله ی سالم (G: الگوی سلامت و S: الگوی صرفه جو) و ناسالم (A: الگوی جاه طلب و B: الگوی فرسوده) با استرس شغلی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان یک سازمان صنعتی در مشهد (283 نفر) بود که 146 نفر از آنها به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش پاسخ دادند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از آزمون توانمندی ها و ارزش ها در عمل و پرسشنامه ی رفتارها و الگوهای تجربی مرتبط با کار. داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد افراد دارای الگوهای سالم، توانمندی های الهی مذهبی بالاتری نسبت به افراد دارای الگوهای ناسالم دارند. این یافته ها زمینه جدیدی برای پژوهش در مورد نقش شخصیت در مقابله با استرس های مرتبط با کار می گشاید. توانمندی های شخصیتی ویژگی های فردی قابل آموزش اند و بنابراین منابع ارزشمندی برای بهبود مقابله با استرس های مرتبط با کار و کاهش آثار منفی آن هستند.
    کلیدواژگان: الگوهای مقابله با استرس شغلی، توانمندی های مثبت شخصیتی، الگوی سالم، رفتار کاری، الگوی ناسالم رفتار کاری، توانمندی های الهی مذهبی
  • ناصر ناستی زایی، ملیحه کاشانیان، زهرا قاینی نژاد صفحات 107-123
    دو موضوع حایز اهمیت در رابطه با اثربخشی مدرسه عملکرد شغلی و خوش بینی تحصیلی معلمان می باشد که می توانند تحت تاثیر متغیرهای متنوع و به ویژه سبک رهبری قرار بگیرند. یکی از سبک های نوین رهبری، سبک رهبری توزیعی می باشد که بر مشارکت همه ذینفعان در مدیریت مدارس تاکید دارد. در این راستا، هدف از این پژوهش، مطالعه رابطه بین سبک رهبری توزیعی با عملکرد شغلی و خوش بینی تحصیلی دبیران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و روش جمع آوری داده ها شامل بررسی پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی دبیران مدارس متوسطه زاهدان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 285 دبیر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سبک رهبری توزیعی (غلامی و همکاران، 1393) با ضریب آلفا 88/0، پرسشنامه عملکرد شغلی (پاترسون،1990) با ضریب آلفا 83/0، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی (بیرد و همکاران،2010) با ضریب آلفا 87/0 استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزارspss21 استفاده شد. بر اساس یافته ها مقدار ضریب همبستگی بین رهبری توزیعی و مولفه های توسعه حرفه ای معلمان، اعتماد، دموکراسی، حمایت همه جانبه با عملکرد شغلی به ترتیب 596/0، 303/0، 516/0، 348/0 و 35/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز در این رابطه نشان داد که سبک رهبری توزیعی 7/36 درصد از واریانس عملکرد شغلی را پیش بینی می کند. هم چنین مقدار ضریب همبستگی بین رهبری توزیعی و مولفه های توسعه حرفه ای معلمان، اعتماد، دموکراسی، حمایت همه جانبه با خوش بینی تحصیلی به ترتیب 488/0، 269/0، 421/0، 27/0 و 311/0 بود (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز در این رابطه نشان داد که سبک رهبری توزیعی 2/25 درصد از واریانس خوش بینی تحصیلی را پیش بینی می کند. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که با به کارگیری سبک رهبری توزیعی در مدارس، عملکرد شغلی و خوش بینی تحصیلی دبیران افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری توزیعی، عملکرد شغلی، خوش بینی تحصیلی، دبیران
  • محمد صاحب الزمانی، پیوند قاسم زاده *، احمد پوراحدی صفحات 124-139
    هدف از انجام این مطالعه بررسی مشکلات سازمانی بخش کنترل کیفیت شرکت های داروسازی شبه دولتی و خصوصی می باشد. پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در بخش کنترل کیفیت شرکت های داروسازی شبه دولتی و خصوصی، در دو مرحله صورت پذیرفت. در این مطالعه ماتریس SWOT جهت تعیین موقعیت استراتژیک بخشها استفاده گردید. ابزار گردآوری دو پرسشنامه بود. در پرسشنامه اول به روش بارش افکار نظرات مدیران و روسای مسئول بخش ها عنوان شد. در پرسشنامه دوم اولویت بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید توسط 80 نفر مدیران، روسا و کارشناسان کلیدی بخشهای کنترل کیفیت مشخص گردید. با توجه به تحلیل SWOT، موقعیت بخشهای کنترل کیفیت شرکت های شبه دولتی و خصوصی از نظر عوامل داخلی و خارجی به ترتیب شرکت های شبه دولتی 55/2 و 25/2، شرکت های خصوصی 67/2 و 55/2 بود. نتایج نشان می دهد که بخش های کنترل کیفیت شرکت های داروسازی خصوصی با کسب موقعیت استراتژیک تهاجمی (SO) از جایگاه نسبتا خوبی برخوردار هستند و بخش کنترل کیفیت شرکت های داروسازی شبه دولتی در موقعیت رقابتی (ST) قرار دارند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل سوات SWOT، کنترل کیفیت
|
  • N. Manjough *, R. Khodabakhshpirkalani, S.M. Yazdi, Gh.Dehshiri Pages 9-25
    The purpose of this study was to examine the predictors of career adaptability among nurses. Research method was correlation and multiple regressions. Population of this study included all of Nurses in Tehran Hospitals (50000 persons) that according to Krejcie & Morgan's table and cluster Random sampling, which are proportional to volume, 320 of them were selected as sample volume. Research tools includes career adaptability questionnaire, Generalized Self-Efficacy Scale (GSES), Goal orientation scale, Percieved Social Support questionnaire and Life Orientation Test- Reviseved which was analyzed by regression after distribution and collection. Results indicated that three component of Motivational System theory include self-efficacy, goal orientation and optimism could predict career adaptability. Based on the findings of this study, we can be design interventions aimed to increasing adaptability of nurses and equipped them the resources to make the best way to adapt their working conditions by improving the motivational factors (such as selfefficacy, goal orientation and optimism).
    Keywords: Career Adaptability, MotivationalSystem Theory , nurses
  • S. ghasemzadeh *, L. afzali Pages 26-44
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cooperative teaching on the teachers’ resilience and transformational teaching. The research method is quasi-experimental using pre-test and post-test. The statistical population of this study included all third grade elementary teachers in district 2 of Tehran and their students, to this end, ten volunteer teachers who were willing to attend training courses were selected and participated in 6 cooperative teaching sessions and 10 other teachers were selected as a control group and did not receive any training. The research tools were Conner and Davidson Resilience Scale (2003) and Transformational Teaching Questionnaire (Beauchamp et al., 2010). For analyzing the data, factor analysis variance on repeated measures was used. The results of the data analysis showed that cooperative learning leads to increase of teacher’s resiliency and transformational teaching (p<0.05). Cooperative learning approach, as compared to other teaching approaches, can have very beneficial effects on teachers, in particular to increase motivation and reduce their burnout, and can be introduced as one of the most advanced teaching approaches.
    Keywords: Cooperative Learning, Resiliency, Transformational Teaching
  • H. Sadeghi *, M.R. Abedi, A.Ahmadi, P. Nilforooshan Pages 45-64
    The purpose of this study was to development, determines validity and reliability of the career transition Scale (CTS) based on transition qualifications (concerns, control, curiosity and confidence in university- to -work transition) presented by Savickas & Profily (2011). This research was carried out on 370 undergraduates of Isfahan University who were selected by employing Stratified Sampling Method (each school of Isfahan University was treated as a category). The factor structure of the questionnaires was examined via Exploratory and Confirmatory Factor Analysis. The results of Exploratory Factor Analysis indicated that the existence of a 32-item structure could properly fit the subjects’ responses. Also, the final model was obtained through releasing error covariance of items in the Confirmatory Factor Analysis. To determine the convergent validity, the correlation between the 4 scales of university- to -work transition and Career Path Adaptability as well as between those scales and Career Path Decision-making Self-efficacy were calculated. The calculations revealed a positive, significant correlation between the concern scale and Career Path Adaptability at 0.66 and a total score of 0.80 for the correlation between transition scales and Career Path Decision-making Self-efficacy which demonstrated the convergent validity of the items. The reliability of the CTS was determined by Cronbach’s Alpha and test-retest method. The Cronbach’s Alpha showed an adequate internal reliability for 4 scales of university- to -work transition, ranging from .77 for Concern subscale to .86 as the total score for the University- to - Work transition. In addition, the Test- Retest Method at a 2-week interval ranged from .67 i.e. the Concern for the University to Work transition subscale to .88, i.e. the University to Work transition Curiosity. On the whole, the findings of the research supported the adequacy of the four scales of the University to work transition to evaluate readiness of the students in the University to work transition.
    Keywords: Career transition, Career Path Decision, making Self-efficacy, Career Adaptabilities Scale, Factor Analysis
  • N. Shirbagi *, M. Aryamanesh Pages 65-84
    Due to the significance of the concept of career path, the present study seeks to explore teachers’ perceptions and experiences of the concept of career path. This research was conducted by an epistemological interpretive paradigm and a strategy of qualitative phenomenography. Potential participants were teachers in the city of Sanandaj, during the year 2016. In a process of purposive sampling by a snowball method and with maximum diversity, 49 teachers (34 male, 15 female) were selected and semi-structured interviews were conducted until theoretical data saturation. After the implementation and three-step coding of interview data, the results demonstrated three different perceptions by which teachers experienced their career path. Descriptive categories of the concept of career path included attainment of administrative posts, professional development, and lack of career path in teaching profession. Male teachers reported the existence of different discriminations and political relations as the most significant intervening factors in the career path; however, female teachers reported the culture of society and patriarchy as the key obstacles in the way of the completion of different levels of their career path.
    Keywords: Career path, career ladder, teachers’professional development, phenomenography
  • S.D. Kalani, Z. Hosseinzade Malaki, M. Janbozorgi Pages 85-106
    Personality traits have often been highlighted to relate to how people cope with job stress. The aim of present study was to comparison of religious strengths as positive personality traits among people with healthy (G: good health pattern, S: sparing pattern) and unhealthy (A: ambitious pattern, B: burnout pattern) coping Patterns with job stress. Population of the study included all employees of an industrial organization in Mashhad that 146 of them selected by stratified random sampling and responded to research tools. The instruments were the Values in Action Inventory of Strengths and Work-related Behavior and Experience Patterns Questionnaire. The data were analyzed using multivariance analyze. Finding were shown that people with healthy patterns have higher means of religious strengths than unhealthy types. These findings open a new perspective for research on the role of personality in coping with work-related stress. Character strengths are trainable personal characteristics, and therefore valuable resources to improve coping with work-related stress and to decrease the negative effects of that.
    Keywords: coping patterns with job stress, healthy pattern of work behavior, unhealthy pattern of work behavior, positivecharacter strength, religious strengths
  • N. Nasetizaee, M. Kashanian, Z. GHayeninejad Pages 107-123
    The goal of this research was to study the relationship between principals’ distributed leadership style with teachers’ job performance and academic optimism. Research method was descriptive-correlational and the data was collected through a survey. A sample of 285 teachers were stratified random selected out of a population all secondary school teachers in the city of Zahedan. Research instruments included distributed leadership style questionnaire (Gholami et al. , 2014) with an alpha coefficient of 0/88, ، job performance (Paterson, 1990) questionnaire with alpha coefficients of 0/8, and Academic Optimism questionnaire (Beard et al. , 2005) with an alpha coefficient of 0/87. To analyze the obtained data, Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used via SPSS21. According to the results, the correlation coefficients between distributed leadership and components of teachers' professional development, trust, democracy, and full support with job performance were respectively 0. 596, 0. 303, 0. 516, 0. 348, and 0. 35 (P<0. 01). Moreover, the results of multiple regression analysis revealed that distributive leadership style can predict %36/7 of the variance job performance. Additionally, the correlation coefficients between distributed leadership and components of teachers' professional development, trust, democracy, and full support with academic optimism were respectively 0. 488, 0. 269, 0. 421, 0. 27, and 0. 311 (P<0. 01). Moreover, the results of multiple regression analysis revealed that distributive leadership style can predict %25/2 of the variance academic optimism. Based on the results it can be concluded that by using distributed leadership style in school, job performance and optimism school teachers increased.
    Keywords: Distributed leadership style, Job performance, Academic Optimism, Teachers
  • M. Sahebalzamani, P. Ghasemzadeh *, A. Pourahadi Pages 124-139
    The aim of this study was to survey the problems of quality control (QC) departments of public and private pharmaceutical companies. In this cross sectional study, population included sample of QC departments of public and private pharmaceutical companies. To develop SWOT analysis, in first step questionnaires were filled by brain storm and in second step listed questionnaires (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) were evaluated by managers, heads and key experts of QC departments. According to SWOT analysis, the public and private QC departments achieved 2.55 and 2.67 in IFE (Internal Factors Evaluation) and 2.25 and 2.55 in EFE (External Factors Evaluation). This study showed that private QC departments placed in aggressive quadrant, but public QC departments is in competitive quadrant.
    Keywords: Strategic planning, SWOTAnalysis, Quality Control