فهرست مطالب

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 35 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد *، زهرا قربانی صفحات 9-26
    رقابت فزاینده و کوتاه شدن چرخه عمر محصول، فضای نوآوری و یادگیری را تشدید نموده است. این پدیده موجب تغییر ارزش های کاری سرمایه های انسانی و منسوخ شدن مسیرهای شغلی سنتی و سازمان محور و ظهور مسیرهای شغلی جدید و فرد محور همچون مسیرهای متنوع و بدون مرز شده است. هدف این مقاله بررسی اثر ارزش های کاری برجهت گیری های مسیر شغلی متنوع و بدون مرز است. جامعه آماری این تحقیق متشکل از کلیه مهندسان دارای قرارداد کار معین با شرکت همکاران سیستم که حجم آن ها 950 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان 274 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی، پیمایشی و از نوع کاربردی بوده و برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه پرسشنامه سوپر (1991) برای سنجش متغیر ارزش های کاری، پرسشنامه مک کریوکاستا (1997) برای سنجش شخصیت کاری و برای سنجش جهت گیری مسیر شغلی از پرسشنامه بریسکو و همکاران (2006) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده و آزمون فرضیه های تحقیق از مدل سازی ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج الگو یابی معادلات ساختاری نشان دهنده آن است که ارزش های کاری سرمایه های انسانی هم به صورت مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی شخصیت کاری برجهت گیری های مسیر شغلی متنوع و بدون مرز اثرگذار است.
    کلیدواژگان: ارزش های کاری، مسیر شغلی متنوع، مسیر شغلی بدون مرز، شخصیت کاری
  • مرضیه سادات ابراهیمی *، سلمان زارعی، شیوا سلطانی نیا صفحات 27-42
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه حس انسجام و سبک های حل تعارض زناشویی زنان شاغل و خانه دار انجام شد.
    روش
    به منظور انجام پژوهش که از نوع علی – مقایسه ای است، برای انتخاب نمونه متاهلین شاغل و خانه دار از نمونه گیری در دسترس از آموزشگاه های زبان منطقه 2 تهران به صورت نمونه گیری در دسترس استفاده شد. داده ها به کمک پرسشنامه حسانسجام (آنتونوسکی، 1993) و پرسشنامه سبک های حل تعارض (رحیم(ROCI-II) ، 1983) گردآوری و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کولموگروف – اسمیرونوف و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین زنان شاغل وخانه دار حس انسجام تفاوت معنی دار وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد بین مقیاس حل تعارض زنان شاغل و خانه دار و نیز خرده مقیاس های سبک یکپارچگی و سبک اجتنابی و سبک ملزم شده تفاوت معنی داری وجود دارد (p<0/05). در نتیجه این نتایج بیان می دارند سبک تعارض مسلط و مصالحه بین زنان شاغل و خانه دار معنادار نبودهاست.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، باتوجه به نقش مهم مدیریت تعارض در روابط بین فردی و به ویژه ازدواج و رضایت زناشویی، لذا آگاهی از دانش و مهارت های مدیریت تعارض به منظور استفاده از آن امری ضروری به نظرمی رسد.
    کلیدواژگان: حس انسجام، سبک های حل تعارض، زنان شاغل و خانه دار
  • مهدی اکبرزاده *، فائزه هزاردستان، محمد مصطفوی صفحات 43-60
    با هدف تعیین بهترین مدل برای مشاوره مسیر شغلی دانشجویان، از بین دو مدل هالند (1997) و گاتی (1991) ، نمونه ای 640 نفری (321 مرد و 319 زن) از دانشجویان دانشگاه اصفهان، به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب و فرم رجحان به مشاغل سیاهه کروی فردی در میان آنها اجرا شد. نتایج آزمون گمارش تصادفی الگوهای ترتیبی فرض شده در روابط، در هر سه نمونه دانشجویان مرد، دانشجویان زن، و مجموعه دانشجویان زن و مرد حامی برازش بهتر مدل هالند نسبت به مدل گاتی (در اختلاف برازش، 01/0=P) بود. در هر سه گروه، شاخص همخوانی ((CI مدل هالند بالاتر از 70/0 (به ترتیب،72/0، 75/0، و 72/0 ،02/0=P) ؛ ولی CI مدل گاتی به ترتیب 50/0، 56/0، و 50/0 (05/0 <P) بدست آمد. در نمونه زن و مرد، مدل هالند و مدل گاتی برازش متفاوتی از خود نشان نداند (به ترتیب75/0=P ، 89/0=P). نتایج این پژوهش از اعتبار بین فرهنگی نظریه هالند و روایی ساختاری فرم رغبت به مشاغل سیاهه کروی فردی حمایت کرد. مضامین و پیشنهاداتی نیز برای پژوهشهای بعدی مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدل RIASEC هالند، مدل سلسله مراتبی گاتی، اعتبار یابی مدلهای رغبت شغلی، آزمون گمارش تصادفی الگوی ترتیبی روابط فرض شده، سیاهه کروی فردی
  • عباس مرزبان، محمدرضا عابدی *، پریسا نیلفروشان صفحات 61-80
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر روش های مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی و رسالت محور بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان است.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهرستان شهریار است. نمونه پژوهش120 دانش آموز (60 دانش آموز دختر و 60 دانش آموز پسر) انتخاب شدند و به صورت تصادفی به شش گروه (دو گروه مداخله شناختی اجتماعی و دو گروه مداخله رسالت محور و دو گروه گواه) تقسیم شدند. ابزار پژوهش، مقیاس اشتیاق تحصیلی بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس مکرر نشان دادند که تاثیر روش های مشاوره مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی و رسالت محور بر اشتیاق تحصیلی معنی دار بود و همچنین آزمون مقایسه های زوجی شفه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری نشان داد که میانگین ها در پس آزمون افزایش یافته (01/0>p) و تا پی گیری ثبات داشته است. ولی بین گروه شناختی اجتماعی با گروه رسالت تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    هر دو روش مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی و رسالت محور بر اشتیاق تحصیلی تاثیر گذارند.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، رسالت، خودکارآمدی، نظریه شناختی اجتماعی
  • علی خالق خواه، حبیبه نجفی * صفحات 81-96
    زمینه
    با توجه به اهمیت حضور دانشجویان در دانشگاه که آینده سازان یک مملکت هستند، توجه به انگیزه تحصیلی دانشجویان و عوامل افزاینده و کاهنده آن اهمیت پیدا می کند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر کاهش انگیزه تحصیلی دانشجویان انجام گرفته است. روش شناسی: این مطالعه از نوع مقطعی – تحلیلی است که ارتباط بین کاهش انگیزه تحصیلی و متغیرهای سن، جنسیت، نوع دانشگاه و اشتغال را مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری شامل اطلاعات کلیه 570 دانشجو که در دهه 1394 از سیستم آموزشی انصراف داده اند، می باشد که از سیستم آموزشی استخراج شدند. روش نمونه گیری به صورت سرشماری می باشد. برای تحلیل داده ها از روش آماری رگرسیون سه سطحی استفاده گردید. تحلیل داده ها و برازش مدل در نرم افزار SAS نسخه 9. 1 اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج یافته ها نشان داد که میانگین تعداد دانشجویان ترک تحصیل 23 نفر می باشد. سن، جنسیت، نوع دانشگاه تاثیری بر کاهش انگیزه تحصیلی دانشجویان نداشته است (145/0; 185/0; 506/0p =) اما رابطه بین مسئله اشتغال و ترک تحصیل معنادار شد (003/0p =). یعنی بیکاری و عدم اشتغال باعث ترک تحصیل دانشجویان شده است.
    نتیجه گیری
    در نظر گرفتن وابستگی میان داده ها و استفاده از مدل رگرسیون چند سطحی منجر به یافتن اثر تصادفی متغیر اشتغال گردید که نشان می دهد مسئله اشتغال و نگرانی نیافتن شغل مناسب در آینده باعث کاهش انگیزه دانشجویان در تحصیل شده است و استفاده از مدل چند سطحی این تفاوت را آشکار می کند. مسئولان آموزشی باید به مسئله مشاوره شغلی و بیکاری به عنوان یک معظل مهم بنگرند.
    کلیدواژگان: اشتغال، انگیزه تحصیلی، جنسیت، سن، دانشجو، مدل چند سطحی
  • سوگند قاسم زاده *، منیره سادات حسینی، آرزو والی نژاد صفحات 97-112
    این پژوهش با هدف پیش بینی رفتارهای انحرافی معطوف به سازمان و همکاران براساس منبع کنترل و ادراک استرس شغلی به مرحله اجرا درآمد. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش تهران در تابستان 1395 تشکیل دادند، که از میان آن ها 273 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه منبع کنترل (راتر، 1966) ، استرس شغلی (اسپکتور و جکس، 1998) و پرسشنامه رفتارهای انحرافی (بنت و رابینسون، 2000) معطوف به سازمانی و معطوف به همکاران بود. داده ها از طریق روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرا گرفتند و یافته ها نشان دادند که، منبع کنترل با رفتار انحرافی (همکاران و سازمان) (01/0≥P) ، و ادراک استرس شغلی با رفتارهای انحرافی (سازمان و همکاران) (01/0≥P) دارای رابطه مثبت و معنادار هستند. علاوه بر این نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که طی دو گام ادراک استرس شغلی و منبع کنترل توانسته اند تا 6/7 درصد از واریانس رفتارهای انحرافی (سازمان و همکاران) (01/0≥P و 956/11F=) را پیش بینی کند. براساس نتایج پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گیری نمود که استخدام افراد با منبع کنترل درونی باعث کاهش رفتارهای انحرافی (معطوف به سازمان و همکاران) خواهد شد.
    کلیدواژگان: ادراک استرس شغلی، رفتارهای انحرافی (سازمان و همکاران)، منبع کنترل
  • مرجان هاشمی شال، هادی رزقی شیرسوار * صفحات 113-130
    مقاله حاضر، راهنمایی کاربردی در زمینه شناسایی و رتبه بندی شاخص های بهسازی کارکنان است که قصد دارد با استفاده از روش های آمار پارامتریک شاخص ها را شناسایی و توسط تکنیک AHP به رتبه بندی شاخص ها بپردازد. نگارنده در این مقاله ابتدا با استفاده از مستندات مرتبط و سپس با نظرسنجی از خبرگان، شاخص های ارزیابی توانمندی کارکنان، معیارها و زیرمعیارهای اولیه رتبه بندی آنها را شناسایی و تدوین کرده و به طراحی ساختار سلسله مراتبی اقدام ورزیدند. درپایان، با استفاده از پرسشنامه طراحی شده و سپس با استفاده از نرم افزارEXPERT CHOICE شاخص های ارزیابی توانمندی کارکنان با توجه به معیارهای تعیین شده، رتبه بندی شدند. هدف از تحقیق حاضر شناسایی و رتبه بندی مولفه های موثر بر توانمند سازی کارکنان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تهران بوده است. بدین منظور از جامعه آماری به حجم 493 نفر، تعداد 216 نفر از کارکنان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تهران به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه تحقیق (محقق ساخته که روایی آن توسط اساتید محترم راهنما و مشاور مورد تایید قرار گرفته و پایایای آن توسط آلفای کرونباخ برابر با 98%، مورد تایید قرار گرفته است) پاسخ گفته اند (دلاور، 1396). در پایان نتایج به دست آمده از این پرسشنامه ها به کمک آزمون تی تک نمونه ای مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج نشان داد که تمام شاخص های توانمندسازی در انجام امور محوله ی کارکنان موثر است. نتایج همچنین نشان داد شاخص آموزش از همه اولویت بیشتری دارد و از زیر شاخص ها تخصص و فن دارای اولویت بیشتری است.
    کلیدواژگان: آموزش، اقتصادی، انگیزشی، بهسازی، فرهنگی
|
  • R. Sepahvand, M. Arefnezhad *, Z. Ghorbani Pages 9-26
    The purpose of the study is the effect of work values on the protean and boundary less career orientations. The research method was descriptive, survey and applied. For collecting data, the Super Questionnaire (1991) used to measure the variables of work values, McCryakast's (1997) questionnaire to measure the personality of the workforce, and to measure the career path orientation from Briscoe et al (2006). The statistical population of this research consisted of all engineers with a specified contract with the system partners of whom 950 people were employed, using the Morgan table, 274 of them were selected as samples. In order to determine the validity of the questionnaires were used of the expert and professional opinions of the experts and to determine the reliability of the questionnaires was used of Cronbach's alpha method. Structural modeling and PLS software were used to analyze and test the research hypotheses. The results of the structural equation modeling show that the work values of human capitals investment both directly and through the mediator variable of the personality of the workforce influences the protean and boundary less career orientations.
    Keywords: work values, protean career boundary less career, personality of the workforce
  • M. S. Ebrahimi *, S. Zareee, SH. Soltaninia Pages 27-42
    The present study aimed to compare the sense of coherence and marital conflict styles of employed and housewives.
    Method
    In order to conduct a causal-comparative study, sampling was used for selection of employed married and homebased sample from available language schools of Tehran district 2. Data were gathered using the Sense of Consistency Questionnaire (Antonovsky, 1993) and the Conflict Resolution Style Questionnaire (Rahim (ROCI-II), 1983). Descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test and independent t-test were used.
    Results
    The results showed that there was no significant difference between working women and the rest of the society. The results also showed that there is a significant difference between the conflict resolution scale of working women and home-based women, as well as the lightness of the style and the style of avoidance and style (p <0.05). As a result, the results show that the style of organizational disagreement and reconciliation between working women and the hidden house is not meaningful.
    Conclusion
    According to the findings of this research, considering the important role of conflict management in interpersonal relationships, especially marriage and marital satisfaction, knowledge of conflict management knowledge and skills is essential in order to use it. Come
    Keywords: sense of coherence, conflict resolution styles, working women, housewives
  • M. Akbarzadeh *, F. Hezardastan , M. Mostafavi Pages 43-60
    For aim of indicating better model for use in career counseling with university Student a sample of 640 university students (321 m & 319 fm) from University of Isfahan was selected cluster-randomly, and Occupational Preference Form of Personal Globe Inventory performed between them. Results of randomization test of order relations in each of three groups (men, women, separately; men and women together, supported from better fit for Holland's model than Gati's model (in difference of fit, P=0.01). In each groups, correspondence index (CI) of Holland's model was greater than 0.70 (respectively CI=0.72, 0.75, & 0.72, P=0.02), but CI of Gati's model was respectively 0.50, 0.56, & 0.50, (P>0.05). Results didn't show any difference in model fit between Holland’s and Gati’s model cross sex (P>0.05 for each model). Results supported from cross cultural validity of Holland’s RIASEC model and structural validity of Occupational Preference form of Personal Globe Inventory. Some implications and suggestions were discussed.
    Keywords: Holland’s RIASEC model, Gati’s hierarchical model, Validation of vocational interest models, Randomization Test of Hypothesized Order Relations, Globe Inventory
  • A. Marzban, M.R. Abedi *, P.Nilforooshan Pages 61-80
    Aim
    The present study was aimed at comparing the effects of career counseling method based on social cognitive theory and calling-oriented career counseling method on academic engagement among high school students.
    Methods
    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design with four experimental groups and two control groups. The statistical population included all students attending Secondary high schools in Shahriar. The study sample consisted of 120 students (60 boys and 60 girls) who were randomly assigned into 6 groups (2 groups of social cognitive intervention, 2 groups of calling-oriented intervention, and 2 control groups). The study instrument was Academic Engagement Scale.
    Results
    The results of the repeated measures ANOVA indicated that career counseling method based on social cognitive theory and callingoriented career counseling method had a significant effect on academic engagement. Moreover, Scheffe paired comparisons test in the pretest, posttest, and follow-up stages showed that the means sig increased after the test and remained stable until the follow-up. However, there was no significant difference between the social cognitive group and the calling group.
    Conclusion
    Both career counseling methods, based on social cognitive theory had an effect on academic engagement. By identifying individuals with low engagement in career counseling method based on social cognitive theory and calling-oriented career counseling meetings, it is possible to help improving the quality of education and achieve higher educational goals, and help them to make better use of their abilities and potential talents in order to get better performance.
    Keywords: academic engagement, calling, social cognitive theory
  • A. Khaleghkhah, H. Najafi * Pages 81-96
    Attention to importance of university students presence who are the future of a country, it is important to perpend to students' motivation and factors of increase and decrease.
    Purpose
    This study was conducted to determine of effective factors on students' motivation decrease.
    Methodology
    This study is sectional-analytical that survey relationship between the decline of academic motivation and variables of age, gender, type of university and busyness. The statistical population includes all 570 students who have been dropped out of the educational system in the 2015s and who were extracted from the educational system. the sampling method is census-based. for analyze of data was used statistical method of three-level regression. was implemented data analysis and model fitness in SAS software version 9.1.
    Results
    The results of the findings showed that the average number of dropping out of school were 23 people. age, gender, type of university has no significant effect on students' motivation (p = 0.506; 0.185; 0.145) but was significant the relationship between busyness and drop out of school (p = 0.003). Namely unemployment and lack of busyness was reason for drop out of school.
    Conclusion
    Taking into account the dependency between data and use multilevel regression model were employed to find a random effect of busyness variable that indicates to busyness problem and concerns not getting employment in the future is reason to reduce the students motivation in studying. and the use of multilevel models reveal this the difference. Educational authorities should consider the issue of job counseling and unemployment as an important issue.
    Keywords: Academic Motivation, Age, Employment, Gender, Multilevel Model, Student
  • S. Ghasemzadeh *, M.S. Hosseini, A. Valinejad Pages 97-112
    The purpose of this research was to predict deviant behaviors directed to organization and colleagues based on locus of control and perception of job stress. The design of the study was descriptive-correlational and the sample was all the employees of Education Organization of Tehran in summer 2016. The instruments were as follow: Locus of Control Questionnaire (Rotter, 1966), Job Stress (Spector and Jex, 1998) and Deviant Behavior Questionnaire directed to organization and colleagues (Bennett and Robinson, 2000). Data were analyzed step by step using Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis. The findings revealed that there was a significant positive relationship between locus of control and deviant behaviors (organization and colleagues) (p ≤0.01) and perception of job stress and deviant behaviors (organization and colleagues) (p ≤0.01). Moreover, the results of stepwise multiple regression revealed that perception of job stress and locus of control could predict variance of deviant behaviors (organization and colleagues) up to 6.7% (p ≤0.01 & f=11.956). Based on the obtained results it can be concluded that employing people with internal locus of control will decrease deviant behaviors (directed to organization and colleagues)
    Keywords: locus of control- perception of job stress- deviant behaviors (organization, colleagues)
  • H. Rezghi Shirsavar *, M. Hashemishal Pages 113-130
    This paper was an applied guide in identifying and ranking staff improvement indices which aimed to identify indices using parametric statistics methods and rank the indices by AHP technique. In this paper, the author identified and developed the staff empowerment indices, initial criteria and subcriteria of their ranking first through the related documentation and then by a survey of experts and designed the hierarchical structure. Finally, the employees' empowerment assessment indices were ranked according to the determined criteria using the designed questionnaire and the EXPERT CHOICE. The study aimed to identify and rank the effective factors on the staff empowerment in Khaje Nasir Din Tusi University of Technology in Tehran. For this purpose, 216 employees of Khaje Nasir Din Tusi University of Technology in Tehran was selected by simple random sampling method out of 493 people and responded to the researchermade questionnaire whose validity was confirmed by the supervisors and counselors and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha 98% (Delavar, 2016). In the end, the results of this questionnaire were analyzed using one-sample t-test and the results showed that all the empowerment indices were effective in performing the staff assigned tasks. The results also showed that the education index was of the highest priority and was preferred more than technology and expertise sub-indices.
    Keywords: Improvement, economic, education, cultural, motivational