فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1390)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا فدایی صفحات 7-11
    اهمیت نقشه راه با برنامه‏ریزی و راهبردی بر کسی پوشیده نیست. برنامه استراتژیک آن است که در مدت تقریبا قابل قبولی برنامه و سیاست های سازمان، موسسه و نهاد را مشخص می کند و بر این اساس معین می کند که برای رسیدن به مقصود از چه ابزارها و وسائلی باید استفاده شود. این برنامه با برنامه های مقطعی و کوتاه مدت که در نازل ترین شکل آن به روزمرگی می انجامد کاملا متفاوت است.
  • غلامرضا فدایی، الهام برمر * صفحات 13-25
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارائه یک الگوی مناسب در خصوص گروه ها، رشته ها، گرایش ها و مقاطع تحصیلی دانشکده کتابداری و اطلاع رسانی است.
    روش
    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با استفاده از تکنیک دلفی انجام شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد دانشکده می تواند با عنوان «علوم و فناوری اطلاعات» ، و 14 رشته شامل «مدیریت رکوردها و آرشیو» ، «مدیریت و سازماندهی نسخ خطی و آثار کمیاب» ، «کتابداری و اطلاع رسانی» ، «سیستم های اطلاعاتی» ، «مدیریت دانش» ، «تاریخ و فلسفه اطلاعات» ، «مدیریت اطلاعات» ، «مدیریت اطلاعات و کتابخانه» ، «علم سنجی» ، «اقتصاد اطلاعات و دانش» ، «چاپ و نشر» ، «سیستم های اطلاعات مدیریت» ، «مرجع شناسی و خدمات اطلاعات» و «فناوری اطلاعات» فعالیت نماید. رشته کتابداری و اطلاع رسانی می تواند دارای 4 گرایش کتابخانه های دیجیتال، دانشگاهی، عمومی و تخصصی باشد. برنامه کارشناسی ارشد دوگانه برای کتابداری و اطلاع رسانی با رشته های ادبیات کودک، علم رایانه و مدیریت و کارشناسی ارشد دوگانه آرشیو با رشته های تاریخ، ادبیات، علم رایانه و مدیریت پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دانشکده کتابداری و اطلاع رسانی، رشته تحصیلی، گرایش، گروه آموزشی، مقطع تحصیلی
  • بهناز شیبانی*، حمیدرضا جمالی مهمویی، امیررضا اصنافی صفحات 27-48
    هدف
    پژوهش حاضر به شناسایی محیط های اطلاعاتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز و رابطه این محیط ها با مهارت های سواد اطلاعاتی آنان می پردازد.
    روش
    پیمایشی از نوع توصیفی_همبستگی و ابزار آن پرسشنامه ای بود که بین 278 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد که با نمونه گیری مطبق انتخاب شده بودند، توزیع شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که محیط های اطلاعاتی اصلی این دانشجویان عبارتند از: محیط سایت کامپیوتر دانشگاه، کتابخانه و خوابگاه. همچنین پر اهمیت ترین دلایل دانشجویان جهت استفاده از محیط های اطلاعاتی عبارتند از: حضور افراد خبره و متخصص در آن محیط، آسان بودن برقراری ارتباط با افراد حاضر در آن محیط، افزایش دانش و تجربیات شخصی در نتیجه تبادل اطلاعات در آن محیط و امکان برطرف نمودن مسائل مربوط به تحقیق، پروژه و پایان نامه از طریق اطلاعات کسب شده از آن محیط. در خصوص وضعیت سواد اطلاعاتی، دانشجویان، در سطح 5 مهارت تعریف شده، از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند و مهارت سواد اطلاعاتی دانشجویان کم است.
    کلیدواژگان: دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه تبریز، _ سواد اطلاعاتی، محیط های اطلاعاتی
  • محمد صادق ضیایی*، طاهر روشندل اربطانی، عباس نرگسیان صفحات 49-72
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ابعاد فرهنگ سازمانی دنیسون و تعهد سازمانی کارکنان کتابخانه های دانشگاه تهران در سال 1389 انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی به شمار می آید و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان کتابخانه های دانشگاه تهران است.
    یافته ها
    نتایج آزمون فرضیات به روش مدلسازی معادلات ساختاری نشان دهنده آن است که بین فرهنگ سازمانی و ابعاد آن (درگیر شدن در کار، سازگاری، انطباق پذیری و ماموریت) با تعهد سازمانی کارکنان کتابخانه های دانشگاه تهران رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری، ثبات و سازگاری، درگیر شدن در کار، فرهنگ سازمانی، ماموریت
  • فرامرز سهیلی * صفحات 73-94
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین فرصت ها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف در کتابخانه های دانشگاه رازی و تدوین استراتژی های مناسب بر اساس تحلیل SWOT و ارائه راهکارهای اجرایی به منظور بهبود برنامه ها می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی و به روش پیمایشی صورت گرفته است. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش خود ساخته است که روایی آن به صورت محتوایی و و پایایی آن در برنامه SPSS به روش آلفای کرونباخ اندازه گیری شده و برابر با 95/0 می باشد. جامعه پژوهش حاضر مدیران و کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه رازی می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد: نیروی انسانی، مشارکت و همکاری، مجموعه، زیر ساخت های فنآوری اطلاعاتی و ارتباطی، وضعیت مالی، تسهیلات و فضا، رویکردها و نگرش ها از نقاط قوت و ضعف جامعه پژوهش می باشد و. تهدیدها شامل مشکلات پشتیبانی از زیرساخت های موجود، عدم استفاده از سخت افزارهای با کیفیت مطلوب و نرم افزارهای جدید، امکان واگذاری برخی خدمات به بخش خصوصی، کمبود بودجه، امکان استفاده از روش خرید کنسرسیومی وجود ندارد. فرصت ها: نیروی انسانی جوان و با تخصص های مورد نیاز وجود دارد، پایین بودن قیمت نیروی کار. حمایت از نوآوری ها، تمایل از منابع چاپی به سمت منابع الکترونیکی، نگرش مثبت دانشجویان در رابطه با نقش کتابخانه است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، برنامه ریزی راهبردی در کتابخانه های دانشگاهی، تحلیل SWOT، کتابخانه های دانشگاه رازی
  • زهرا اباذری*، کبری بابایی صفحات 95-115
    هدف
    این تحقیق با هدف بررسی عناصرفراداده ای به کار رفته در وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های آزاد اسلامی با عناصر فراداده ای هست? دوبلین انجام شده است و همچنین به رویکرد طراحان صفحات وب، در استفاده از روش های نوین در طراحی و سازمان دهی این وب سایت ها پرداخته است.
    روش
    در این پژوهش که از نوع پیمایشی تطبیقی است، در مجموع 10 صفح? اصلی وب سایت کتابخانه های مرکزی دانشگاه های آزاد اسلامی با استفاده از دو مرورگر اینترنت اکسپلورر و نت اسکیپ مورد بررسی قرار گرفت و با مشاهد? Source از طریق منوی View عناصر فراداده ای موجود در صفح? اچ. تی. ام. ال هر یک از این وب سایت ها (روش مشاهده) استخراج شد و در چک لیست تهبه شده منظور گردید.
    یافته ها
    در مجموع، یافته های پژوهش نشان داد که هیچ یک از وب سایت های کتابخانه ای از عناصر هست? دابلین استفاده نکرده اند و تمامی وب سایت ها از عناصر فراداده ای عام (ابربرچسب) ، هر چند اندک بهره برده اند، بدین ترتیب که: وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه ایلام با 5/50% در رتب? اول و دانشگاه خمین نیز با 5/33% در رتب? دوم و کتابخانه های مرکزی دانشگاه زنجان و قزوین نیز با 5/28% در رتب? سوم قرار دارند. همچنین رویکرد طراحان صفحات وب نیز در این پژوهش مشخص گردیده است که عبارتست از: توجه به محتوای منبع در رتب? اول و توجه به مالکیت حقوقی در رتب? دوم و توجه به ساختار فیزیکی وب سایت نیز در رتب? سوم قراردارد.
    کلیدواژگان: زبان نشانه گذاری فرامتن (HTML)، طرح فراداده ای هسته دوبلین، فراداده، وب سایت (تارنما)
  • سوسن اصیلی* صفحات 135-150
    هدف
    این مقاله به بررسی جایگاه و منزلت کتابدار در ایران عصر صفوی پرداخته و سپس برای روشن تر شدن این جایگاه، زندگی و آثار یکی از کتابداران دوره شاه عباس دوم، میرزا مقیم کتابدار، مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش
    این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی برمبنای روش کتابخانه ای تهیه شده است.
    یافته ها
    جستجو در متون تاریخی و نسخه های خطی کمتر شناخته شده می تواند بسیاری از ناشناخته های تاریخ فرهنگی ما را روشن سازد. از جمله این ناشناخته ها طبقه کتابدار و جایگاه متصدیان این شغل در طول تاریخ است. کتابداران در گذشته به دلیل توانایی بالای علمی از حیثیت و جایگاه برجسته ای برخوردار بودند. تا جایی که یکی از کتابداران دوره صفویه، میرزا مقیم توانست به منصب سفارت سیاسی دست یابد. این مقاله از میان آثار این کتابدار نفوذ او در امور فرهنگی و سیاسی را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: کتابدار عصر صفویه، میرزا مقیم کتابدار، نسخه های خطی
|
  • Gh fadaie Pages 7-11
  • Gh Fadaie, Elham Barmar * Pages 13-25
    Objective
    Establishing the Library and Information Science Faculty of Tehran University requires proper plan for departments, disciplines, specialties, and degrees. In this research we tried to find the appropriate educational model for the new Faculty according to best practices and expert's opinion.
    Methodology
    This research is an applied descriptive research utilizing both library based Study and Delphi Technique. The samples in library based Study were universities and colleges of five countries include: China, South Africa, US, UK, and Australia. Fifteen professors of Library and information science in Iran constitute the Delphi panel.
    Findings
    The results show that the appropriate title for the college can be: “Information science and technology”, and the disciplines may include : “Archive and records management”, “manuscript management”, “Library and information science”, “information systems”, “Knowledge management”, “Information history and philosophy”, “Information management” , “Information and library management”, “Scientometrics”, “Information and knowledge economy”, “Publishing”, “management information systems”, “Reference and information services”, “ information technology”.
    We suggest four specializations for “library and information science" consist of:”Digital libraries”, "Academic libraries”, “public library”, and “special library”.
    Also we suggest dual masters for library and information science with “children's literature”, “computer science”, and “Management”, and another for archive discipline with “history”, “literature”, “computer sciences”, and “management”.
    Keywords: Degree, Department, discipline, Library, Information Science Faculty, Specialization
  • behnaz sheibany *, H.r Jamali Mahmuie, A.r Asnafi Pages 27-48
    Objective
    The aim of this study is to identify information environs of graduate students of Tabriz University and the relationship these may have with their information literacy skills. The research is a survey. The research population included all of the graduate students in Tabriz University.
    Methodology
    A sample of 278 students was formed using stratified random sampling technique and a print questionnaire was distributed.
    Findings
    The findings show that, the information environs of the students were computer site of university, library and dormitory. Also the most important reasons for students to use these information environs were the presence of experts, ease of communication with people, increased knowledge and personal experiences that result in information exchange in information environ, and the possibility to get help for resolving research issues and problems through information exchange. Regarding the status of students' five information literacy skills, the level of their skills was not satisfactory. According to research results it can be said that greater understanding of information environs and their agents, help better understand students' information seeking behavior and the flow of information to facilitate information exchange in students' information grounds.
    Keywords: Information Environs, information literacy, M.A. Students of Tabriz University, Postgraduate Students of Tabriz University
  • Mohammad Sadegh Ziaee*, T Roshandel Arbatani, abbas nargesian Pages 49-72
    Objective
    The present study aim is to explain relationship between Dennison’s organizational culture and personnel organizational commitment.
    Methodology
    This is a practical research whose data was collected through survey. The correlation between variables, however, was based on structural equation modeling. Statistical population of this research includes Libraries Personnel of University of Tehran.
    Findings
    Research findings based on structural equation modeling portend that there is meaningful relationship between organizational culture and promoting of organizational commitment. Also, there is a positive and meaningful relationship between dimension of organizational culture (involvement, consistency, adaptability, and mission) and organizational commitment
    Keywords: adaptability, Consistency, involvement, mission, Organizational Culture
  • faramarz soheili * Pages 73-94
    Objective
    The present study intends to identify the opportunities, threats, weakness and strengths in libraries operated by Razi University and to draft appropriate strategic plan in order to arrive at operational protocols for improving programs.
    Methodology
    Using a descriptive survey, a researcher-constructed questionnaire was used as principle data collection instrument. Samples were selected from among the Library managers and staff at Razi University Libraries.
    Findings
    Human resource, collaboration, collection, ICT infrastructure, Financial State, physical facilities, approaches and attitude comprise the strength and weaknesses of the sample studied. Threats include problem in infrastructural support, lack of quality hardware and software, outsourcing, inadequate budget, and unavailability of consortium purchases. Opportunities comprised of relatively young human resource with the required skill, support for innovation, shift from printed to electronic resources, and positive attitude of student body towards the library.
    Keywords: Razi University Libraries, strategic planning, SWOT analysis, University Libraries
  • Z Abazari *, K Babaie Pages 95-115
    Objective
    This research has been carried out with the aim of studying the Central Library of Islamic Azad Universities with Dublin core standard elements and also has paid to clarify web designers’ approach in using of modern techniques in designing and organizing these websites.
    Methodology
    A total of 10 website of academic library were evaluated by using two Internet Explorer and Netscape browsers, the HTML pages of these websites were seen through the Source of View menu, and metadata elements of each websites were extracted and entered in the check list.
    Findings
    Overall findings indicated that the websites of library did not use any Dublin core metadata elements. All used general metadata elements however little in ordinal: Central Library of Ilam University with 50.5% is ranked first and Khomain University with 33.5% was in second rank followed by Central Libraries of Zanjan and Ghazvin Universities with 28.5 %. Web designers’ approach were determined as follows: the content of source ranked first, attention to ownership of source information ranked second while physical appearance came in third.
    Keywords: Dublin core Metadata Initiative (DCMI), Hypertext Markup Language (HTML), Metadata, website
  • S Asili * Pages 135-150
    Objective
    The present paper examines the status and station of librarian during the Saffavid Era. To better illustrate it explores the life and works of one of these librarians, Mirza Mohammad Moghim-e-Ketabdar, who lived under Shah Abbas the Great.
    Method
    a descriptive analysis of library materials was performed.
    Findings
    In past librarians enjoyed a high station and reputation due to their high scholarly capabilities. Mirza Moghim was even reached a position as a political envoy.
    Keywords: Manuscripts, Mirza Moghim-e-ketabdar, Saffavid Librarians