فهرست مطالب

مجله کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور در برنامه ریزی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام امیرانتخابی، فرهاد جوان* ، حسن حسنی مقدم صفحات 1-11
    تهیه و ارزیابی نقشه های کاربری اراضی و شناخت توان و استعداد اراضی منبع مهم اطلاعاتی برای اتخاذ سیاست های اصولی و تدوین برنامه های توسعه به شمار می رود. بنابراین در این تحقیق هدف، آشکارسازی روند تغییرات کاربری اراضی و تعیین عوامل موثر بر آن در شهرستان تالش با استفاده از تصویر ماهواره ای LANDSAT سنجنده +ETM در سال 1382 و تصویر سنجنده OLI مربوط به سال 1396 است. پس از انجام پیش پردازش های لازم، به منظور بالا بردن قدرت تفکیک مکانی تصاویر از روش IHS جهت ادغام تصویر پانکروماتیک و چندطیفی هر دو سنجنده استفاده شد. طبقه بندی تصاویر به صورت نظارت شده و از روی تصاویر ادغام شده که دارای قدرت تفکیک مکانی 15 متر بوده، با الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی انجام شد. نتایج نشان داد که کاربری های اراضی جنگلی و کشاورزی در بازه زمانی 14 سال در شهرستان تالش روند کاهشی داشته است و برعکس کاربری های انسان ساخت در حال افزایش است. به دلیل افزایش روبه رشد جمعیت در شهرستان مورد مطالعه و نیز نیاز انسان به فضای بیشتر برای سکونت، منجر به توسعه فیزیکی شهر در جهات پیرامونی خود گردیده است که این عامل موجب بهره برداری از اراضی کشاورزی و جنگلی شده است. بنابراین برای حفظ عرصه های طبیعی، تثبیت و قانونی کردن کاربری اراضی در دستور کار متخصصان و مسئولان کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سنجش از دور، سکونتگاه های روستایی، شبکه عصبی مصنوعی، شهرستان تالش
  • محمد خضری احمدآباد *، کریم سلیمانی صفحات 13-21
    مدیریت بهینه منابع طبیعی نیازمند اطلاعات به هنگام و صحیح است. در این راستا نقشه های کاربری اراضی یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در مدیریت منابع طبیعی محسوب می شود. در حقیقت نقشه های کاربری اراضی در برگیرنده روش استفاده از سطح زمین برای نیازهای مختلف است. امروزه، روش های تشخیص تغییر بصورت دیجیتال با استفاده از چند دوره تصاویر ماهواره ای به درک پویایی چشم انداز کمک می کند. تحقیق حاضر با هدف طبقه بندی پوشش اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تکنیک فیوژن با رویکرد پردازش شی گرای تصاویر در حوضه آبخیز قزل اوزن انجام شد. برای انجام این تحقیق از تصویر ماهواره ای لندست 8، سنجنده OLI/TIRS استفاده شد. که پس از انجام تصحیحات مورد نیاز در مرحله پیش پردازش، اقدام به بارزسازی یا فیوژن تصویرمورد نظر با استفاده از باند پانکروماتیک نمودیم. و قدرت تفکیک مکانی تصویر مورد استفاده را از 30 متر به 15 متر ارتقاع دادیم. سپس با طبقه بندی از نوع شی گرا در محیط نرم افزار eCognition، نقشه پوشش/ کاربری اراضی تهیه و نتایج نهایی ارائه شد. همچنین ضرایب ارزیابی صحت استخراج شده (دقت کلی 89. 41% و ضریب کاپای 87/0) نشان دهنده دقت بالای این روش طبقه بندی می باشد. باتوجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق پیشنهاد می شود که برای تهیه نقشه های پوشش/کاربری اراضی و آشکار سازی تغییرات از تصویر به روز و مناسب، تکنیک افزایش قدرت تفکیک مکانی تصاویر (فیوژن) و همچنین روش دقیق طبقه بندی شی گرا استفاده شود.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، پوشش اراضی، پردازش شی گرای تصاویر ماهواره ای، تکنیک فیوژن، قزل اوزن
  • محمد پورنبوی * صفحات 23-33
    اسکان غیررسمی در اغلب کشورها، بعنوان یک مشکل و پدیده غیرقابل پذیرشی تلقی شده و مدیران شهری تعامل مطلوب و سازنده ای با ساکنان آن ندارند. در این مقاله، بر تغییر نگرش و رفتار مدیرت شهری نسبت به سکونتگاه های غیررسمی تاکید شده است. با این هدف که شیوه های برقراری روابط بین مردم و مدیریت را بررسی و امکان ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی در پرتو مشارکت مردمی را مطالعه کند. پرسش این است که نوع مداخله و نحوه عملکرد مدیران شهری، چه تاثیری بر میزان اعتماد و مشارکت مردم در بهبود آثار این پدیده خواهد داشت؟
    جامعه آماری شامل مردم ساکن در منطقه میان آباد اسلامشهر در حوزه کلانشهری تهران- بعنوان مهم ترین محله دارای اسکان غیررسمی در این شهر- بوده است. تعداد 400 نمونه آماری از این میان انتخاب و بررسی برروی آن در دو دوره زمانی متفاوت (1386 و 1388) ، انجام شد و سپس با نرم افزارهای spss و excel تحلیل صورت گرفت.
    نتایج تحقیق بیان کننده بروز تغییرات مثبتی در دو دوره زمانی است. بدین صورت که ارزیابی مثبت مردم از کیفیت خدمات ارائه شده از سوی مدیریت شهری، از 7 به 20 درصد افزایش یافته، رضایتمندی مردم از 18 درصد، به 38 درصد، تغییر یافته است، میزان اعتماد و باور مردم نسبت به مدیریت شهری از 16 به 27 درصد رسیده و میزان تمایل افراد به مشارکت های گوناگون در ساماندهی محله، از 15 به 33 درصد افزایش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مشارکت عمومی، سکونتگاه غیررسمی شهری
  • هادی حکیمی، پریا علیزاده، مصطفی هرایینی * صفحات 35-46
    توزیع نامتوازن امکانات و خدمات باعث شکل گیری محلات مرفه اجتماعی از یک طرف و محله های غیر برخوردار از طرف دیگر می گردد که این محلات همراه با درآمد پایین و عدم دستیابی به حداقل استانداردها باعث تشدید دور بسته فقر شده است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین پراکنش جمعیت و توزیع فضایی خدمات شهری در مناطق شهری می باشد. بنابراین با توجه به اهمیت توزیع عادلانه خدمات و امکانات عمومی در شهر در این پژوهش از طریق روش تحقیق توصیفی-تحلیلی، به بررسی این مهم پرداخته شده است. با استفاده از روش ضریب آنتروپی و ضریب جینی توزیع فضایی جمعیت در مناطق شهری ارومیه محاسبه گردید و سپس با استفاده از مدل تاپسیس مناطق شهری از نظر شاخص های پژوهش رتبه بندی شده است و درنهایت با نرم افزار SPSS. 23 ضریب همبستگی پیرسون محاسبه شده و میزان همبستگی رتبه جمعیت و رتبه خدمات عمومی شهری به دست آمده است. نتایج پژوهش حاکی از توزیع فضایی جمعیت نسبتا متعادل در مناطق چهارگانه شهر ارومیه می باشد، و رتبه مناطق چهارگانه شهر ارومیه، با استفاده از مدل تاپسیس، ازنظر شاخص های خدمات عمومی شهری به ترتیب 1، 3، 2 و 4 می باشد. مقادیر ضریب پراکندگی حکایت از آن دارد که بیشترین نابرابری در توزیع فضایی خدمات عمومی شهری با توجه به شاخص های منتخب پژوهش، شاخص فرهنگی (کتابخانه، کانون فرهنگی و…) و شاخص آموزشی کم ترین نابرابری را در توزیع فضایی به خود اختصاص داده اند. درنهایت ضریب همبستگی مابین رتبه جمعیت و رتبه شاخص های خدمات عمومی شهری بیانگر عدم توزیع متعادل خدمات عمومی شهر بر اساس جمعیت مناطق شهری ارومیه می باشد.
    کلیدواژگان: پراکنش جمعیت، توزیع فضایی، خدمات عمومی شهر، مناطق شهری ارومیه
  • احسان اصلانی* ، اسماعیل شیعه، مریم اصلانی صفحات 47-65
    شهروندی فضایی، رویکردی برای آموزش شهروندان به منظور بهره گیری از فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی مدرن است. بر این اساس یک شهروند فضایی باید قادر به تفسیر «اطلاعات فضایی» و واکنش منتقدانه به آن ها باشد، به کمک نقشه ها و سایر «نمایه های فضایی» ارتباط برقرار کند و نظرات مشخص مکانی را با استفاده از «جغرافیای رسانه ای» بیان نماید. با توجه به گستردگی فضای ارتباطات و اطلاعات، نیاز مبرمی به درک ویژگی های این مفهوم نوظهور و راهکارهای خاص فرآیند برنامه ریزی شهری مشارکتی، مبتنی بر رویکرد شهروندی فضایی وجود دارد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی بوده و از شیوه های اسنادی و مرور متن در بستر مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است، به این صورت که با مراجعه به منابع معتبر، اطلاعات موردنظر گردآوری گردید. شهروندی فضایی از لحاظ مفهومی از تصاحب فردی و جمعی فضای اجتماعی، سرچشمه می گیرد و از افراد برای دستیابی به صلاحیت های لازم حمایت می کند تا از این طریق، مشارکت فعال تری در جامعه داشته باشند. شهروندی فضایی با ترکیب مفاهیم مطلق، ادراکی و مفاهیم وابسته به فضا، یک دامنه فضایی را به آموزش شهروندی می افزاید. در این رویکرد، دارا بودن مهارت و توانایی ضرورت دارد. صلاحیت های لازم برای شهروندی فضایی، عبارت اند از: ساختارشکنی اطلاعات فضایی قابل دسترس از منابع مختلف؛ ارتقاء بینش شخصی افراد، نسبت به فضای اجتماعی در کنار توانمندسازی آن ها جهت تفسیر و برقراری ارتباط با کمک اطلاعات جغرافیایی. با توجه به مورد پژوهشی، رویکرد پیشنهادی می تواند با آموزش شهروندان، نقش موثری را در تحقق اهداف برنامه ریزی راهبردی ایفا کند به گونه ای که ماهیت برنامه ریزی شهری مشارکتی را دگرگون سازد. شهروندی فضایی، چهارچوبی نوین را برای مشارکت عموم مردم در فرایندهای برنامه ریزی شهری ترویج می کند که بر تعامل بی واسطه و دائم بین برنامه ریزان و شهروندان استوار است.
    کلیدواژگان: شهروندی فضایی، مشارکت شهروندان، برنامه ریزی شهری، فناوری ارتباطات و اطلاعات، جغرافیای رسانه ای
  • عباس علی پور، علی موحد *، سید مصطفی هاشمی، محمدرضا زحمت کش صفحات 67-78
    امنیت انسانی شامل تامین نیازهای اولیه مادی و غیرمادی است. به بیان دیگر امنیت انسانی مسائلی فراتر از حیات و بقای فیزیکی انسان را در بر می گیرد. شهر کانون و بستر اصلی رشد و تکامل بشری است. بر این اساس فضاهای شهری باید بتوانند با توجه به شباهتها و تفاوتهای میان افراد و گروه های سنی و اجتماعی، محیطی امن، سالم، پایدار و جذاب را برای همه افراد فراهم کند و به نیاز تمامی اقشار اجتماعی پاسخ مناسب بدهند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل جغرافیایی و ژئوپلیتیکی موثر در امنیت انسانی- شهری استان خراسان جنوبی با روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های اسنادی مهمترین عوامل جغرافیایی و ژئوپلیتیکی موثر در امنیت انسانی-شهری استان مذکور تلفیقی از عوامل و مولفه های اجتماعی- فرهنگی، سیاسی- امنیتی، اقتصادی- زیربنایی و جغرافیای طبیعی هستند. همچنین ویژگی هایی از قبیل کم و کیف جمعیت، اشتغال، قو-مگرایی، مرزی بودن، سطح توسعه پایین، کویری بودن، کوهستانی بودن، وسعت زیاد در کنار جمعیت پایین، قاچاق و شرایط امنیتی حاکم بر کشور افغانستان در امنیت استان خراسان جنوبی به ویژه امنیت انسانی و مناطق شهری آن موثر است. در بخش میدانی پژوهش جامعه آماری 178 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 85 نفر برآورد شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای این پژوهش 87/0 درصد بوده و برای روایی پژوهش از پیش آزمون بهره گرفته شده است. بر اساس آزمونT یک طرفه از میان شاخصهای میدانی مورد بررسی در این پژوهش پنج شاخص اول موثر در امنیت انسانی-شهری استان خراسان جنوبی به ترتیب عبارتند از: وجود محرومیت اقتصادی و فقر تولید؛ توسعه نامتوازن، میزان اشتغال، اتباع بیگانه و مهاجران خارجی و زیاد بودن ارتباطات برون مرزی. همچنین بر اساس نتایج آزمون فریدمن؛ شاخص های محرومیت اقتصادی ،توسعه نامتوازن، میزان اشتغال، زیاد بودن ارتباطات برون مرزی و توپوگرافی به ترتیب مهمترین عوامل تاثیرگذار بر امنیت شهری است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت ملی، امنیت انسانی-شهری، خراسان جنوبی، GIS
|
  • Shahram Amirantekabi , Farhad Javan *, Hasan Hasani Moghaddam Pages 1-11
    Preparation and evaluation of land use maps and identify potential areas is important source of information for policy principles and the formulation of development programs. The aim of this study, detection and identification of factors affecting land use changes in the Talesh County with use of the Landsat ETM+ for 2003 and Landsat OLI sensors for 2017. After necessary preprocessing, to raise the spatial resolution of both images, IHS method was integrated to fusion of panchromatic and multispectral bands. Classification of images was integrated with supervised method on fused images that have 15 meter spatial resolution with Artificial Neural Network. The results showed that forest and agricultural land use in the Talesh County in period of 14 years, efforts have decreased and vice versa for human use on the rise. Due to the increasing population of the County and people need more space to live, lead to physical development in their peripheral direction has been suggested that the exploitation of agricultural land and forests. So to preserve natural areas, consolidation and legalization of land use will be on the agenda by experts and officials.
    Keywords: land use, remote sensing, rural settlements, artificial neural network, Talesh County
  • Mohammad Khezri *, Karim Solaimani Pages 13-21
    The optimal management of natural resources requires timely and accurate information. In this regard, land use plans are one of the most important sources of information on natural resource management. In fact, land use plans include the use of land for different needs. Today, digitization detection methods help to understand the panorama of a landscape using several satellite imagery. The purpose of this study was to classify landslide using satellite imagery and fusion techniques with object image processing approach in Ghezel Ozan watershed. To carry out this research, Landsat 8 satellite image, OLI / TIRS sensor was used. After making the necessary corrections in the preprocessing stage, we made the appearance or fusion of the pictorial image using a panchromatic band. We improved the spatial resolution of the image used from 30 meters to 15 meters. Then, with an object-oriented classification in the eCognition software environment, a map of land cover / land use and final results were presented. Also, the accuracy of the extracted accuracy (total accuracy of 89.41% and kappa coefficient of 0.87) indicate the accuracy of this classification method. Based on the results obtained in this study, it is suggested to use a technique for increasing the spatial resolution of images (fusion) as well as a precise object-oriented classification for the preparation of land-cover / land-use maps and the detection of changes from the image to the present day.
    Keywords: classification, land cover, satellite image processing, fusion technique, Ghezel Ozan
  • Nematollah anvari * Pages 23-33
    Informal settlements in most countries as a problem and considered an unacceptable phenomenon. City managers interact with residents of informal settlements are favorable and constructive. In this paper, the change of attitude and behavior towards informal settlements in urban management is emphasized. The aim is to establish relationships between people and management practices to be reviewed in the light of informal settlements and the possibility of organizing public participation to be determined. The question is what type of intervention and municipal managers' performance impact on people's confidence and participation and Is the urban management performance will improve informal settlements? Statistical population includes people living in the Mianabad, Eslamshahr. Eslamshahr is located in Tehran metropolitan area. The Mianabad neighborhood is most important informal settlements in the city of Eslamshahr. 400 was sampled and checked on it in two different periods (2007 and 2009) and then analysis was performed with software spss and excel. The results show positive effects in two periods of time. Positive assessment of the quality of municipal management services increased from 7 to 20 percent. People's satisfaction was changed from 18to 38 percent. The trust and confidence of the people towards the urban management had risen from 16 to 27 percent. Also the tendency for individuals to participate in the organization of neighborhoods rose from 15 to 33 percent.
    Keywords: Management , Urban Informal settlements, Public participation
  • Hadi Hakimi, Mostafa haraeenim *, Parya Alizade Pages 35-46
    Uneven distribution of facilities and services on the one hand the formation of social and neighborhood non-affluent community one the other hand is possessed that the neighborhoods with low income and lack of access to minimum standards exacerbate poverty been close off. The aim of study was to investigate the relationship between population distribution and spatial distribution utilities in urban areas, so considering the importance of equitable distribution of services and public facilities in the city in this study the facts through descriptive and analytical. It also uses entropy and Gini coefficient was calculated spatial distribution of population in urban area Urmia and then using is TOPSIS urban areas in terms of research ranking and finally, the software SPSS.23 is obtained correlation coefficient between rank population and rating services public. Finding The results indicate that is, the spatial distribution of population in four districts of the city of Urmia is relatively balanced and rank regions 1, 2, 3, 4 Urmia, using TOPSIS, the public utilities indices were 1, 3, 2, 4. Dispersion coefficient values indicate that the greatest inequality in the spatial distribution of public services according to the selected indicators research, cultural index (libraries, cultural center, etc.) and lowest educational indicators of inequality in the distribution of allocated space. The correlation coefficient between rank population and public’s utilities index rating reflects the lack of balanced distribution of public services on the basis of the urban population of Urmia.
    Keywords: Population, Distribution, Spatial distribution, Public services, urban areas Urmia
  • Esmaeil Shieh , Ehsan Aslani *, Maryam Aslani Pages 47-65
    Spatial citizenship is an approach to educate citizens in order to take advantage of modern information and communication technologies. Accordingly, a spatial citizen should be able to interpret and critically reflect on "spatial information"; communicate with the aid of maps and other "spatial representations" and to express the location-specific opinions using "Geomedia". Considering the expansion of the information and communication space, there is a pressing need to understand the features of this emerging concept and the specific strategies of participatory urban planning process based on the spatial citizenship approach. The research method in this study is descriptive and the documentary and review approaches have been used in the context of library studies, so that the contents were collected by referring to valid documents. Conceptually, spatial citizenship emanates from the individual and collective appropriation of the social space and supports individuals to obtain the necessary competencies for a way to have a more active participation in society. Spatial citizenship adds a spatial domain to citizenship education by combination of absolute, cognitive and relational concepts of space. In this approach, it is necessary to have skills and ability. The required competencies for spatial citizenship are: deconstruct the spatial information available from various sources, further ones, own visions of social space, being able to translate and communicate them with the help of geographical information. According to the case study, the proposed approach can play an effective role in the realization of strategic planning goals by educating citizens in such a way that it changes the nature of participatory urban planning.
    Keywords: Citizenship, Citizen Participation, Urban Planning, ICT, Geomedia
  • Shahram Amirantekabi , Farhad Javan *, Hasan Hasani Moghaddam Pages 67-78
    Human security includes original material,immaterial needs. In other words, human security issues beyond physical survival of human life on behalf. The city center,the main substrate of human growth,development. Accordingly urban areas should be given the similarities,differences between age groups,social, environmental, safe, healthy, stable,attractive to everyone,provide an appropriate response to the needs of all sectors of society to give. This study aimed to identify the geographical,geopolitical factors affecting urban human security in South Khorasan province with descriptive-analytic method has been done. Based on the results of geographical,geopolitical factors affecting human security documents, the most important city of the compilation of factors,components of socio-cultural, political-security, economic infrastructure,natural geography. The little bag features such as population, employment, swan-Mgrayy, the border, low development level, the desert, mountains, large area with low population, trafficking,security situation prevailing in the country at the South Khorasan province, in particular Security human security,urban areas, it is effective. The catchment population of 178 people using Cochran formula the sample size was estimated to be 85 people. Cronbach's alpha for this study was 87,0 percent for the validity of the pre-test was used. Based on the T-test on one side of the field parameters examined in this study the first five indicators related to human security-city South Khorasan Province, respectively, are: economic deprivation,poverty manufacturing, uneven development, employment, foreign nationals,immigrants the high number of foreign,cross-border communications. According to Friedman test results, economic deprivation,poverty indices of production, uneven development, employment rate, the high number of cross-border communication,the topography of the city as the most important factors affecting the security of South Khorasan province.
    Keywords: security, national security, human security-city, South Khorasan