فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 46 (پاییز 1397)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 46 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی خانمحمدی، حسین اصلی پور، مجید خانمحمدی، لیلا شمس صفحات 9-34
    زمینه و هدف

    نهادینه سازی، فرایندی است که از طریق آن اقدامات در جامعه تکرار می شوند و از جانب افراد، معانی مشترکی به خود می گیرند. این مفهوم در سال های اخیر بارها در بیانات مقام معظم رهبری مطرح شده است. با نگاه اجمالی به مجموعه بیانات ایشان، درمی یابیم که از منظر ایشان نهادینه سازی به عنوان یک نقطه شروع برای ایجاد تحول و انجام حرکت های بزرگ در جامعه تلقی می شود. ازاین رو پرداختن به معناشناسی نهادینه سازی و درک ابعاد مختلف آن از منظر مقام معظم رهبری در مورد ارزش ها، می تواند نقشه راه مناسبی برای درک نحوه نهادینه سازی ارزش ها و استفاده از پیامدها و نتایج آن برای مسئولان و مجریان کشور باشد.

    روش تحقیق

    این تحقیق به روش بررسی اسناد کتابخانه ای، بیانات مقام معظم رهبری را جمع آوری و با روش تحلیل مضمون، مضامین و مفاهیم پیرامون نهادینه سازی ارزش ها را استخراج و درنهایت با یک الگوی مفهومی، نهادینه سازی ارزش ها را از منظر مقام معظم رهبری ارائه نموده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    الگوی نهادینه سازی ارزش ها مستخرج از بیانات مقام معظم رهبری، در چهار سطح ارائه شده است: 1- عوامل نهادینه ساز (مسئولان، نخبگان، ائمه جمعه و مداحان، صداوسیما و رسانه های عمومی کشور و تشکل های دانشجویی) ؛ 2-سیاست ها و خط مشی های نهادینه سازی (پایداری و تداوم در نهادینه سازی، ایجاد مطالبه عمومی توسط مردم، پرهیز از موازی کاری، استفاده از فکر، زبان و عمل، تحقیق فراوان، دنبال کردن آرمان ها و تکرار با تبیین و توضیح) ؛ 3- فرایند و راهبردهای نهادینه سازی (آمادگی ذهنی مردم، تبیین منطقی و عالمانه، ترویج در میان نخبگان، لزوم برنامه ریزی و تبلیغ مناسب) ؛ 4-پیامدها و اثرات نهادینه سازی (حرکت مسئولان و مراکز دولتی در جهت خواست مردم، هدایت افکار جامعه، ایجاد جهت فکری مشخص، ایجاد حرکت در جامعه و مطالبه از مسئولان و اجبار مسئولان به تحقق مطالبات، عملیاتی شدن و به صورت جریان درآمدن خواسته ها، تسهیل و پیشروی کارها، برطرف شدن مشکلات کشور).

    کلیدواژگان: گفتمان، گفتمان سازی، نهادینه سازی، ارزش ها، بیانات مقام معظم رهبری
  • طراحی الگوی آسیب شناسی اجرای فعالیت های فرهنگی
    مجید مختاریان پور، حمید دهقانی صفحات 35-65
    زمینه و هدف

    آسیب شناسی علمی نحوه اجرای فعالیت های فرهنگی، می تواند منجر به دستیابی به نتایج سودمندی برای مجریان و مخاطبان فعالیت های فرهنگی شود و این خود مستلزم به کارگیری الگویی منسجم و جامع برای آسیب شناسی است. بررسی الگوهای موجود آسیب شناسی و عارضه یابی نشان می دهد که اولا در ادبیات موجود این حوزه، الگوی مستقلی برای آسیب شناسی اجرای فعالیت های فرهنگی ارائه نشده است و ثانیا هر یک از الگوهای موجود در دیگر حوزه ها نیز تنها به بررسی برخی از جنبه ها پرداخته و از جنبه های دیگر غفلت کرده اند؛ بنابراین یکی از راه های دستیابی به یک الگوی جامع آسیب شناسی، بررسی هدفمند الگوهای موجود است. این کار افزون بر اینکه جایگاه مناسبی برای حوزه های محوری موردتوجه در فرایند آسیب شناسی در ذهن پژوهشگر ایجاد می کند، باعث می شود تا آنجا که ممکن است هیچ نقطه ای مغفول نماند. هدف از تحقیق حاضر دستیابی به الگوی جامع آسیب شناسی اجرای فعالیت های فرهنگی از طریق بررسی تطبیقی عناصر الگوهای مختلف آسیب شناسی و عارضه یابی است.

    روش

    در این پژوهش از روش کیفی تحلیل مضمون استفاده شده است. در تحقیق حاضر ابتدا تمامی الگوهای آسیب شناسی و عارضه یابی شناسایی شده اند و سپس با استخراج و مطالعه تطبیقی عناصر این الگو-ها، شباهت ها و تفاوت های آن ها مشخص و سرانجام با مقوله بندی عناصر این مدل ها، الگوی آسیب شناسی اجرای فعالیت های فرهنگی طراحی شده است. در انتها نیز با بهره گیری از این الگو در یک طرح پژوهشی واقعی، کارآمدی و جامعیت این الگو در آسیب شناسی اجرای فعالیت های فرهنگی تایید شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    مدل ارائه شده افزون بر محور قرار دادن فعالیت های فرهنگی، جنبه های مختلف را به اندازه کافی موردتوجه قرار می دهد. این مدل مشتمل بر هشت حوزه «خط مشی گذاری، اجرا (عاملان اجرا) ، ارزیابی و نظارت، مدیریت فرایند، آثار، منابع، محتوای برنامه ها و فرهنگ» است.

    کلیدواژگان: آسیب، آسیب شناسی سازمانی، عارضه، عارضه یابی سازمانی، فرهنگ سازمانی
  • فاطمه علایی رحمانی، فرشته معتمد لنگرودی * صفحات 67-86
    زمینه و هدف

    «خودکنترلی» را می توان به عنوان یک راهبرد اساسی درجهت پیشرفت مادی و معنوی جامعه به شمار آورد. «خودکنترلی» در فرایند اصلاح نابهنجاری های مختلف اجتماعی و تحقق سازگاری اجتماعی در بین مدیران و مردم، بسیار اثرگذار است. امروزه بروز مشکلات اجتماعی، ضرورت ارتقای اخلاق مدیران که همخوان با ارزش های دینی باشد را دوچندان کرده است. پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که آیا از رهگذر نامه امام علی (ع) به مالک اشتر می توان ابعاد مختلف خودکنترلی در اخلاق مدیریت را تبیین نمود؟

    روش تحقیق

    در این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی، آموزه های این نامه در مورد اخلاق مدیران با تمرکز بر موضوع «خودکنترلی» بررسی شده است. بدین منظور ابتدا مفهوم خودکنترلی و ابعاد آن در علم روان شناسی تبیین شده و پس از ارائه دورنمایی از این نامه، مهم ترین ابعاد خودکنترلی مدیریت از نامه استخراج شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    از رهگذر بررسی گزاره های این نامه، چنین به دست می آید که «خودکنترلی» در دو بعد فردی و اجتماعی، شاکله اخلاق مدیران را ترسیم می کند. تقوا، عدالت، صداقت، مدارا، حق مداری و بخشندگی از پربسامدترین اصول راهبردی خودکنترلی در مدیریت است که در این نامه، حضرت امیرالمومنین (ع) به مالک اشتر ابلاغ می کند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، نامه پنجاه وسه نهج البلاغه، تقوا، عدالت، صداقت، مشورت
  • سیروس محمودی * صفحات 87-100
    زمینه و هدف

    خردورزی و به کارگیری توان فکر و اندیشه، آثار تربیتی ارزشمندی در ابعاد گوناگون شخصیت انسان دارد، تا آنجا که آن را محور اساسی تعلیم و تربیت دانسته اند. بررسی آیات و روایات نشان می دهد که آثار خردورزی در همه ابعاد موردتوجه قرار گرفته است. هدف از این نوشتار، بررسی مبانی اسلامی خردورزی است.

    روش تحقیق

    در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شده است و از منابع کتابخانه ای و آیات قرآن کریم و احادیث معصومان (ع) استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    اطاعت از حق و پرهیز از ظلم و ستم، ژرف اندیشی و نگریستن به عواقب امور، زهد نسبت به دنیا و رغبت به آخرت، تردید منطقی و مشورت با دیگران، فهم صحیح از دنیا و آخرت، دانش دوستی، آینده نگری، سعه صدر، عبرت گیری از حوادث و اعتدال در خواسته ها، ازجمله اثرات به کارگیری عقل و خرد در سبک زندگی اسلامی است. خودپسندی، بی نیاز دانستن خود از عقل دیگران، هم نشینی با جاهلان، زیاده خواهی و افزون طلبی، دنیادوستی، کبر، آرزوهای دورودراز، زیاده روی در شوخی و مزاح، زیاده روی در لهو (سرگرمی) ، پیروی از هوای نفس، طمع و غضب آفت های عقل هستند. دین مقدس اسلام ضمن پذیرش حجیت عقل، محدودیت های عقل را نیز موردتوجه قرار داده است. در نگاه اسلام عقل بدون بهره گیری از وحی، بی ثمر است. بر این اساس، عقل، در پرتو راهنمایی و هدایت آموزه های دینی شکوفا می شود و می تواند از دیگر قوای آدمی، مانند خشم، شهوت و احساسات رهاشده و در جایگاهی فراتر، مهار و کنترل آن ها را در اختیار بگیرد.

    کلیدواژگان: عقلانیت و خردورزی، سبک زندگی، تعلیم و تربیت
  • ولی الله نقی پورفر، رضا فقیه زاده*، الهام شهامت صفحات 101-125
    زمینه و هدف

    نظریه تسلیم به معنی انقیاد محض در مقابل فرمان های الهی و اولیای معصوم و مبتنی بودن آن بر بصیرت حاصل از آموزه های قرآن کریم است. در نظام فرماندهی نیز نوعی از تسلیم وجود دارد که اطاعت محض از فرمانده، از شاخصه های یک فرمان پذیر خوب تلقی می شود. ازآنجاکه حتی تسلیم در مقابل اولیای معصوم، مبتنی بر بصیرت تسلیم شوندگان است به طریق اولی در مقابل غیرمعصوم نیز تسلیم باید مبتنی بر بصیرت اطاعت پذیران باشد. هدف این تحقیق ارائه و تحلیل مستندات قرآنی و روایی در مورد این نظریه است. این تحقیق در پی ارائه این دیدگاه است که به خاطر جایگاه والای اتصاف به بصیرت در آموزه های قرآن و سیره معصومان (ع) توجه به آن در ترسیم الگوی مطلوب فرماندهی اهمیت فراوانی دارد.

    روش تحقیق

    این تحقیق به روش توصیفی و تحلیل محتوا بوده که با مراجعه به آیات قرآن کریم و سیره رفتاری و گفتاری معصومان (ع) انجام گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در نظام فرماندهی اسلامی افزون بر اینکه خود فرمانده باید بصیر باشد، اعمال فرماندهی بر فرمان بران نیز باید بر اساس اصل بصیرت باشد یعنی فرمانده و فرمان بر آگاهانه و با بینش دینی صحیح در سیستم فرماندهی عمل نمایند. هم مستندات قرآنی و روایی تحت عناوین: بصیرت خداوند، بصیرت طبیعت، بصیرت کتب آسمانی، بصیرت انسان، ابتنای اساس دین بر تفکر، دعوت پیامبر (ص) و پیروان بر اساس بصیرت، اتمام حجت، نفی تقلید، لزوم بصیرت همگان؛ و هم سیره عملی معصومان (ع) ازجمله حضرت ابراهیم (ع) و امام حسین (ع) نشان دهنده این مطلب بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: نظریه تسلیم، بصیرت، فرماندهی، قرآن کریم، سیره معصومان(ع)
  • نقش فعالیت های عقیدتی- سیاسی در نهادینه سازی رفتارهای دینی در دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین
    ناهید حسینی، فریبا شایگان صفحات 127-163
    زمینه و هدف

    رفتار حرفه ای پلیس نشانگر تخصص و عاملی در جهت نگرش مثبت و جلب اعتماد مردم به پلیس است و دانشگاه علوم انتظامی، آموزش این امر مهم را برای دانشجویان پلیس بر عهده دارد. تحقیق حاضر با هدف ارائه الگوی رفتار حرفه ای و روش های نهادینه کردن آموزه های دینی در رفتار دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین از طریق فعالیت های عقیدتی سیاسی، انجام شده است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق با دو شیوه اسنادی و کیفی از نوع تحلیل محتوای جهت دار است. نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی تعداد 12 نفر از دانشجویان برگزیده هستند و گردآوری داده های کیفی از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شده است. یافته های تحقیق با تایید 16 نفر از اساتید این حوزه در دانشگاه های مختلف کشور، اعتبارسنجی شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق در سه حوزه: الف) معیارهای ایدئولوژیکی رفتار حرفه ای؛ ب) روش های نهادینه سازی رفتارهای دینی بر اساس آموزه های قرآن کریم، متون اسلامی و دیدگاه بزرگان دینی، ج) ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی رفتارهای دینی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین به ویژه در بعد رفتار دینی و نقش عقیدتی- سیاسی، نقش اساتید و نقش دانشگاه، به دست آمده و پیشنهاد های متناسب با آن ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نهادینه سازی، رفتارهای دینی، الگو، دانشجو، دانشگاه علوم انتظامی امین
|
  • Hadi Khanmohammadi, Hossein Aslipour, Majid Khanmohammadi, Leila Shams Pages 9-34
    Background and objectives

    Institutionalization is a process through which actions are repeated in society and take on common sense from individuals. This concept has been repeatedly raised in recent years by the Supreme Leader. Looking at the summary of his statements, we find that, from his point of view, institutionalization is regarded as a starting point for the transformation and accomplishment of great movements in society. Therefore, addressing the semantics of institutionalization and understanding its different dimensions from the point of view of the Supreme Leader about values ​​can be a good way to understand how institutionalization of values ​​and the use of its consequences and results for officials and executives of the country..

    Methodology

    This research, reviewing library documents, summarizes the statements of the Supreme Leader and, using the method of theme analysis, extracts the themes and concepts surrounding the institutionalization of values, and ultimately, with a conceptual model, has introduced the institutionalization of values from the point of view of the Supreme Leader.
    Findings and

    results

    The model of institutionalization of values ​​extracted from the statements of the Supreme Leader is presented in four levels: 1. The institutionalizing factors (officials, elites, Friday prayers and eulogists, broadcast and public media, and student associations); 2. Institutionalization policies and approaches (sustainability and continuity in institutionalization, generic public engagement, avoidance of parallel actions, use of thought, language and practice, abundant research, pursuit of ideals, and repetition with explanation); 3. Institutionalization processes and strategies (mental readiness of people, rational and scholarly explanation, promotion among elites, the need for planning and promotion); 4. The implications and consequences of institutionalization (the movement of officials and government centers to the will of the people, guiding the thoughts of the society, establishing a specific way of thought, creating a movement in the community, and calling on the authorities and forcing the authorities to fulfill demands, operationalization and streamlining the demands, facilitating and progressing the tasks, resolving the problems of the country).

  • Designing a Pathology Model for Conducting Cultural Activities
    Majid Mokhtarianpour, Hamid Dehghani Pages 35-65
    Background and objectives

    The scientific pathology of the way of conducting cultural activities can lead to beneficial results for the performers and audiences of cultural activities, and this involves applying a coherent and comprehensive model for pathology. Investigating existing models of pathology and complications shows that, firstly, the literature on this area does not provide an independent model for the pathology of cultural activities, and secondly, each of the models in other domains only investigates some aspects and other aspects have been neglected; therefore, one of the ways to achieve a comprehensive pathology model is the purposive examinations of the existing models. This, in addition to creating a suitable position for the focal areas of attention in the pathology process in the mind of the researcher, makes it possible to cover as many points as possible. The aim of this study is to achieve a comprehensive pathology model for the implementation of cultural activities through comparative study of the elements of various pathology and complication models.

    Methodology

    In this research, the qualitative theme analysis method has been employed. In the present study, first, all of the models of pathology and complication identification were identified, and then by extraction and comparative study of the elements of these patterns, their similarities and differences were identified and finally, by categorizing the elements of these models, the model for the pathology of the implementation of cultural activities is designed. Finally, using this model in a real research project, the effectiveness and comprehensiveness of this model has been confirmed in the pathology of conducting cultural activities.
    Findings and

    results

    The proposed model, in addition to focusing on cultural activities, takes into account the various aspects sufficiently. This model consists of eight areas: policy making, implementation (implementation actors), assessment and monitoring, process management, works, resources, program contents and culture.

    Keywords: Damage, Organizational pathology, Complication, Organizational complication identification, Organizational culture
  • Fatemeh Alaie Rahmani, Fereshteh Motamed Langeroudi Pages 67-86
    Background and objectives

    "Self-control" can be considered as a fundamental strategy for the material and spiritual progress of society. "Self-control" is very effective in the process of reforming various social abnormalities and realizing social adjustment among managers and people. Today, the emergence of social problems has doubled the necessity of improving the ethics of managers, which is in line with religious values. The present research seeks to answer the following question: Is it possible to explain the different dimensions of self-control in management ethics through the letter of Imam Ali (peace be upon him) to Malek Ashtar?

    Methodology

    In this descriptive and analytical study, the teachings of this letter about the ethics of managers focusing on the topic of "self-control" have been investigated. First, the concept of self-control and its dimensions in psychology is explained. After presenting the outlook of this letter, the most important aspects of the management's self-control are extracted from the letter.

    Findings and results:

    Through the examination of the propositions of this letter, it follows that "self-control" in both personal and social dimensions illustrates the managerial ethos. Piety, justice, honesty, tolerance, righteousness, and generosity are of the most frequent strategic principles of self-control in management, in which Amir al-Mu'minin (peace be upon him) refers to Malik Ashtar in this letter.

    Keywords: Self-control, Fifty-third letter of Nahj al-Balaghah, Piety, Justice, Honesty, Counseling
  • Sirous Mahmoudi Pages 87-100
    Background and objectives

    Rationalization and utilizing the power of thought and wisdom have valuable educational effects in various aspects of human personality, as they are considered as the main axis of education. The study of verses and narrations shows that the effects of rationalization have been taken into considerations in all dimensions. The purpose of this article is to study the Islamic principles of rationalization.

    Methodology

    In this research, the descriptive-analytical method has been employed and the library sources and verses of the Holy Quran and the hadiths of the infallibles were employed.

    Findings and results:

    Obedience to the right and avoidance of oppression, deepening and reviewing the consequences of affairs, ascetic to the world and the pursuit of the other world, rational doubt and consultation with others, the proper understanding of the world and the other world, loving knowledge, foresight, charity, learning lessons from events and moderation in the demands are some of the effects of employing wisdom in the Islamic lifestyle. Self-admiration, considering oneself of not requiring the intellect of others, companionship with the ignorant, excessive greed and avarice, worldliness, arrogance, dreams, excess in humor, excessive play (entertainment), following self-will, covetousness and rage are the calamities of wisdom. The sacred religion of Islam, while admitting the power of reasoning, has also taken into account the limitations of reasoning. At the sight of Islam, reason without recourse to revelation is ineffective. Accordingly, wisdom flourishes in the light of the guidance of religious teachings, and can get rid of other human forces, such as anger, lust and feelings, and take control of them in a higher position.

    Keywords: Rationalization, wisdom, lifestyle, education
  • Valiollah Naghipourfar, Reza Faghihzadeh, Elham Shahamat Pages 101-125
    Background and objectives

    Surrender is a means of pure subjugation for divine and infallibles' orders based on insight from the teachings of the Holy Qur'an. There is also a kind of surrender in the command system where absolute obedience to the commander is considered to be one of the features of good obedient. Since even surrender to infallible Imams is based on the insights of the surrendered ones, the surrender of the surrendered ones to non-infallibles must also be based on the discretion of the obedient. The purpose of this research is to provide and analyze Quranic and narrative documents about this theory. This research seeks to provide a view that due to the high position of reconciliation with the insight in the teachings of the Qur'an and the manner of the Imams, paying attention to that is of considerable importance in designing a desirable command model.

    Methodology

    This research has been conducted using a descriptive and content analysis through referring to Quranic verses and behavioral and spoken words of the infallibles.
    Findings and

    results

    In the Islamic command system, in addition to the fact that the commander himself must be insightful, the actions of commanding the commanders must also be based on the principle of insight, that is, the commander and the obedient should perform consciously and with the correct religious belief in the command system. Both Qur'anic and narrative documents, including insight God, insight of nature, insight of heavenly books, insight of man, basis of religion on thought, invitation of the Prophet and followers based on insight, determination, negation of imitation, the necessity of insight of all people, as well as practical practices of the infallibles, including Prophet Ibrahim and Imam Hossein represent this very important point.

    Keywords: Surrender Theory, Insight, Command, Holy Qur'an, Behavior of the infallibles
  • The Role of Political-Ideological Activities in Institutionalizing Religious Attitudes among the Students of Amin Police University
    Nahid Hosseini, Fariba Shaygan Pages 127-163
    Background and objectives

    The professional conduct of the police represents a specialty and a factor in the positive attitude and attraction of the public's confidence in the police, and Police University is responsible for training this important entity for the students of the police. The purpose of this study was to provide a model of professional behavior and methods of institutionalizing religious teachings in the behavior of Amin Police University students through political-ideological activities.

    Methodology

    The research method is based on two types of documentary and qualitative

    methods

    directional content analysis. 12 students were selected through judgmental non-probabilistic sampling method and qualitative data collection was done through a semi-structured deep interview. Research findings have been validated by 16 professors of this field at various universities of the country.
    Findings and

    results

    The results of the research are presented in three areas of a) the ideological criteria of professional behavior; b) the ways of institutionalizing religious behaviors based on the teachings of the Holy Qur'an, Islamic texts and the viewpoint of the religious elders; c) the dimensions, components and indices of the religious behavior models of Amin Police University students, especially religious behavior, and the role of political-ideological, the role of the teachers and the role of the university and appropriate suggestion are presented.

    Keywords: Institutionalization, Religious behavior, Model, Student, Amin Police University