فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و نهم شماره 10 (دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیلا بهرامیان ، منیره حلیمی ، مهسا کفیلی ، احمد بهروزیان ، سحر سلیمانی ، تهمینه رازی ، پریا اماموردیزاده* صفحات 698-706
     
    پیش زمینه و هدف
    لنفوما تعدادی از تومورهای بدخیم هستند که سلول های لنفورتیکولر را مبتلا می سازند. ازآنجایی که علائم اولیه لنفوم می تواند ناحیه دهان و حلق را مبتلا سازد، بررسی شیوع انواع لنفومای دهانی از اهمیت ویژه ای برای دندان پزشکان برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی لنفوم دهانی و ارتباط آن با سن، جنس، نوع لنفوم و محل درگیری ضایعه در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا تبریز می باشد.
    مواد و
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر، پرونده های بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا تبریز، از سال 86 تا پایان سال 96 ازلحاظ بروز لنفوم دهانی، موردبررسی قرار گرفتند. سپس متغیرهای سن، جنس بروز لنفوم، نوع لنفوم و محل درگیری ضایعه در فرم مربوطه ثبت و موردبررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS17 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه از 24000 پرونده بیمارستانی، 55 مورد لنفوم دهانی گزارش شد که از این تعداد 52 مورد به لنفوم غیر هوچکین (5/درصد94) و 3 مورد به لنفوم هوچکین (5/5درصد) اختصاص داشت. بیشترین درصد ابتلا به لنفوم دهانی در جنس مذکر بود (3/67درصد) و مردان به نسبت 05/2 به 1 بیش از زنان به انواع لنفوم مبتلا بودند. در این مطالعه میانگین سنی ابتلا در مردان 75/16 ± 53 سال و در زنان 51/18 ± 16/57 سال بود. همچنین شایع ترین ناحیه ابتلا لوزه (3/67درصد) گزارش شد. درگیری سایر نواحی به ترتیب غدد بزاقی (6/14درصد) ، کام (3/7درصد) ، قاعده زبان (6/3درصد) ، مخاط باکالی (6/3درصد) ، سینوس ماگزیلاری (8/1درصد) و استخوان آلوئول فک پایین (8/1درصد) گزارش شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    شایع ترین لنفومبین پرونده های مراجعین، لنفوم غیر هوچکین نوع Diffuse Large B Cell Lymphoma (DLBCL) بوده و در مردان شایع تر می باشد. با توجه به درگیری لنفوم دهانی در 4/8درصد موارد این بیماری بر اهمیت معاینات دقیق تر دندانپزشکی و دهان تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: فراوانی، لنفوم، ضایعات بدخیم
  • مهدیه قاسمی* ، مهراد پوریوسف صفحات 707-715
    پیش زمینه و هدف
    بیماری صرع نوعی اختلال مغزی است که در آن سلول های عصبی پیام های غیرطبیعی دریافت می کنند. این بیماری می تواند منجر به بروز رفتارها و علائم و احساسات غیرطبیعی ازجمله از بین رفتن هوشیاری شود، که حمله صرعی یا تشنج نامیده می شود. تشخیص و طبقه بندی سیگنال های EEG در زمان های تشنج از زمان های بدون حمله و بررسی وضعیت بیمار در بازه های زمانی شروع تا پایان تشنج حائز اهمیت است.
    مواد و
    روش کار
    برای این منظور در این مقاله از 100 نمونه سیگنال EEG در پنج گروه مختلف که در مرکز صرع در دانشگاه بن آلمان ثبت شده، استفاده شده است. در این مجموعه، داده ها به وسیله الکترودهای سطحی برای افراد سالم و برای بیماران به وسیله الکترودهای کاشتنی در هیپوکامپو لوب گیجگاهی گرفته شده است. در روش ارائه شده در این مقاله، از اطلاعات زمان-فرکانس در پنج طیف اصلی سیگنال EEG، ویژگی های آماری استخراج شده است. پس از کاهش بعد ویژگی های آماری، طبقه بندی بر پایه شبکه های تطابقی با استنتاج فازی (ANFIS) انجام شده است.
    یافته ها
    نتیجه حاصل از ترکیب پیشنهادی ما در طبقه بندی کننده توانست به خطای نوع اول و دوم طبقه بندی به ترتیب صفر و 02/0 درصد دست یابد که بهترین نتیجه نسبت به مقالات پیشین بر روی مجموعه دادگان مشترک بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    طبقه بندی سیگنال EEG جهت تشخیص بروز حمله، می تواند در تشخیص مواردی که ظهور علائم بالینی مشکوک به تشنج خصوصا در نوزادان، موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: تشنج صرعی، شبکه های تطابقی با استنتاج فازی، موجک، ویژگی های آماری
  • میرهاشم حسینی گردیان ، علی صدقیانی فر ، جواد رسولی ، رسول انتظار مهدی* صفحات 726-735
     
    پیش زمینه و هدف
    بیش از 382 میلیون نفر در جهان با دیابت زندگی می کنند که 80 درصد این افراد در کشورهای کم درآمد و درحال توسعه زندگی می کنند. امروزه کاملا واضح است که بهبود کنترل قند خون در بیماران دیابتی منجر به کاهش عوارض بیماری می شود. هدف از اجرای این تحقیق بررسی شاخص های مرتبط با کیفیت مراقبت بیماران دیابتی تحت پوشش برنامه پزشک خانواده روستایی شهرستان ارومیه در سال 1396 می باشد.
    مواد و
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی ) توصیفی-تحلیلی (، 257 بیمار دیابتی تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان ارومیه با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از لیست بیماران موجود انتخاب و وارد مطالعه شدند. هموگلوبین A1C کمتر از 7درصد به عنوان کنترل مطلوب قند خون در نظر گرفته شد و از معیارهای 3 گانه انجمن دیابت آمریکا به منظور بررسی وضعیت مراقبت بیماران استفاده گردید. درنهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21، آزمون های آماری x2 و نیز رگرسیون لجستیک به منظور بررسی ارتباط بین کنترل مطلوب قند خون و متغیرهای مستقل مورداستفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن و مدت ابتلا بیماران به ترتیب برابر با 59. 1 و 6. 7 سال و 66 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه زن بودند. در کل 10درصد از بیماران سابقه بستری در بیمارستان را به علت بیماری در طول یک سال اخیر ذکر کردند و 9. 7درصد از شرکت کنندگان دارای حداقل یکی از عوارض دیابت بودند. میانگین هموگلوبین A1C بیماران 1. 37 ±7. 08، میانگین چربی با دانسته پایین (LDL) 35. 8 ±112. 8 و میانگین فشارخون سیستولیک بیماران برابر با 14. 7 ±124 بود. ازنظر کنترل مطلوب قند خون A1C<7%) (، 50. 6 درصد بیماران وضعیت مطلوبی ازنظر کنترل قند خون داشتند و در کل 17. 1درصد از شرکت کنندگان در این مطالعه از معیارهای 3 گانه مراقبت مطلوب دیابت (HBA1C<7%، LDL<100mg/dl، BP<140mm/hg) برخوردار بودند. در آنالیز چند متغیره با رگرسیون لجستیک پس از تعدیل اثر متغیرهای تاثیرگذار، ارتباط آماری معنی داری بین مدت زمان ابتلا به دیابت، مصرف انسولین، مراجعه به پزشک بخش خصوصی، انجام ویزیت توسط متخصص دیابت ونیز شاخص توده بدنی بیمار با کنترل مطلوب قند خون مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    درکل وضعیت کنترل قند خون بیماران دیابتی در روستاهای تحت پوشش مرکز بهداشت ارومیه از وضعیت قابل قبول و مطلوبی برخوردار بود. این مطالعه نشان داد ارجاع منظم بیماران دیابتی برای انجام آزمایش هموگلوبین A1C (حداقل 2 بار در سال) از سوی مراکز بهداشتی روستایی برای بیماران تحت پوشش می تواند در ارتقاء مراقبت از آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت دیابت، شاخص، شهرستان ارومیه
  • احسان نوذری ، سعید قوام زاده *، نازنین رزازیان صفحات 736-745
     
    پیش زمینه و هدف
    بااینکه بررسی های پیشین، ارتباط معنی دار میان بهبود کیفیت زندگی در بیماران ام. اس و دریافت ویتامین B12 یافته اند، ولی بررسی های مداخله ای کنترل شده برای اثبات اثربخشی این ویتامین بسیار ناچیز است. به همین دلیل بر آن شدیم تا با انجام این مطالعه، اثر مکمل یاری با ویتامین B12 و اسیدفولیک را بر روی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام. اس پیش رونده-عودکننده تعیین کنیم.
    مواد و
    روش کار
    این کارآزمایی بالینی دوسو کور روی دو گروه 25 نفره از مبتلایان به ام. اس (جمعا 50 نفر) در مدت دو ماه انجام شد که در آن به گروه مداخله روزانه 5 میلی گرم اسیدفولیک و سه نوبت یک میلی گرم ویتامین B12 تزریق شد و به گروه دیگر، دارونما به صورت قرص و تزریق نرمال سالین داده شد. به منظور سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه MSQOL-54 استفاده شد که قبل و بعد از مداخله توسط دو گروه تکمیل گردید. داده ها با بکارگیری آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویل کاکسون در نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران در گروه دارونما و مداخله به ترتیب برابر بود با 97/4±52/30 و 99/4±16/30. تجزیه وتحلیل در کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله نشان داد که در گروه دارونما در حیطه کیفیت زندگی روانی بهبود معنی داری به وجود آمده است (P < 0. 05) اما در حیطه کیفیت زندگی جسمانی تفاوت معناداری دیده نشد (P > 0. 05) اما در گروه مداخله در هردو حیطه جسمی و روحی کیفیت زندگی اختلاف معناداری پدید آمد (P < 0. 05)
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که با افزایش دریافت ویتامین B12 و اسیدفولیک در مبتلایان به ام. اس بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی این بیماران به وجود می آید که این نتایج همسو با نتایج مطالعات اخیر است. با نمایان شدن نقش بالقوه ویتامین B12 و اسیدفولیک در جنبه های جسمانی و روحی، روانی کیفیت زندگی، افزایش دریافت منابع غنی از این دو ویتامین همراه با مداخلات غذایی صحیح در این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، کیفیت زندگی، ویتامین B12، اسید فولیک
  • زهرا مرادی ، شاکر سالاری لک* صفحات 746-755
    پیش زمینه و هدف
    سل به عنوان یکی از مشکلات عمده سلامتی در جهان مطرح است. ضعف در بیماریابی، درمان نادرست، مقاومت دارویی و اپیدمی هم زمان با ایدز برنامه کنترل سل را با مشکل جدی مواجه نموده است. برای شفاف سازی درباره بهبود فرایند و نتیجه کنترل سل وجود یک سیستم پایش و ارزشیابی ضروری است بنابراین مطالعه حاضر باهدف ارائه تصویری روشن و منظم از وضعیت سل استان و اثربخشی اجرای نظام مراقبت این بیماری در استان آذربایجان غربی طراحی و انجام شد.
    مواد و
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی اجرا و جمعیت مورد مطالعه را کلیه بیماران مسلول ثبت شده استان آذربایجان غربی بین سال های 1385 تا پایان 1392 تشکیل می داد. داده ها با نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد و شاخص های لازم برای ارزیابی نظام مراقبت سل محاسبه گردید.
    یافته ها
    شاخص های استخراج شده شامل میزان موفقیت درمان به طور متوسط 94/79درصد، میزان بروز سل ریوی اسمیر مثبت به طور متوسط 12/ 3 در صد هزار جمعیت، میزان بهبودی به طور متوسط 51/ 75 درصد بود و میزان شکست درمان به طور متوسط بیشتر از 4 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بیانگر وجود تاخیر در تشخیص و درمان بیماری سل بوده و نشان دهنده نامطلوب بودن شاخص های ارزشیابی برنامه مبارزه با سل می باشد و لزوم طراحی و اجرای برنامه مداخله موثر در جهت رفع مشکلات موجود در نظام مراقبت بیماری را ایجاب می نماید.
    کلیدواژگان: اثربخشی، سل، نظام مراقبت، آذربایجان غربی، ایران
  • عبدالله طلوعی آذر ، عبدالناصر نظریانی ، شهناز پسندیده* صفحات 756-762
    پیش زمینه و هدف
    پزشکی از پرسابقه ترین علوم بشری بوده و قدمتی به بلندای تاریخ بشریت دارد؛ و ازآنجاکه با حیات و بقای بشر در ارتباط است از جایگاه ویژه ایی در سازمان ها و نهادهای اجتماعی برخوردار می باشد. بررسی های تاریخی ریشه علم پزشکی را با مذاهب، اساطیر، سنت ها و آداب ورسوم بشری مرتبط می داند به طوری که در کتاب اوستا علاوه بر جلوه های اساطیری پزشکی، نوع خاصی از پزشکی و بهداشت در ایران باستان دیده می شود. ازاین رو با توجه به این قدمت، دانش پزشکی در سیر تاریخی خود دستخوش تغییرات اساسی شده است، که در این میان در دوره سامانیان با ظهور پزشکان نامی همچون محمد بن زکریای رازی و ابوعلی سینا علم پزشکی وارد عرصه جدیدی از حیات خود گردیده که به دلیل تاثیر انکارناپذیر این دوره بر غنای علوم، به خصوص علم طب که در ادوار بعدی از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار گشته است. بر این اساس محقق در مطالعه حاضر درصدد بررسی اهمیت و جایگاه علم پزشکی در دوره سامانیان تحت تاثیر پزشکی ایران باستان می باشد.
    مواد و
    روش کار
    روش به کاررفته در این پژوهش، توصیفی – تحلیلی است. اطلاعات مربوط به موضوع از طریق بررسی کتابخانه ای گردآوری و پس از فیش برداری اقدام به تحلیل مواد خام شده است. منابع مورداستفاده ازلحاظ تقدم و تاخر تاریخی و اهمیت و اعتبار، طبقه بندی و مورد ارزیابی قرارگرفته و تا حد امکان در تدوین این اثر بر منابع دست اول و اصلی تاکید شده است.
    یافته ها
    سامانیان برای تدام تلاش های فرهنگی خود، به زنده کردن نمادهای باستانی مبادرت ورزیدند. رویکرد سامانیان به ریشه های فرهنگ ایرانی نه تنها در پزشکی، ادبیات، موسیقی، و صنایع دستی نمودار بود؛ بلکه در داروسازی و علم شیمی هم قابل مشاهده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با نگاهی اجمالی به اسناد برجای مانده از دوره باستان به خوبی اهمیت دانش و آموزش پزشکی در میان ایرانیان مشخص می شود. بی تردید این توجه و اهتمام به آموزش علم طب در دوران اساطیر ایران باستان و دوره های بعدی ازجمله دوره سامانیان نشان دهنده پویایی فرهنگ و تمدن ایران زمین در طول تاریخ در مقایسه با فرهنگ ها و تمدن های هم عصر خود است. آثار گران بهای محمد بن زکریای رازی و ابوعلی سینا طب زمان سامانیان را به طب خاص بین المللی تبدیل کرد. نقش ممتاز و ماندگار پزشکان و داروسازان این دوره در احیای فرهنگی علم پزشکی فراموش نشدنی است.
    کلیدواژگان: علم پزشکی، ایران باستان، اساطیر، دوره سامانیان
|
  • Aila Bahramian , Monireh Halimi , Mahsa Kafili , Ahmad Behroozian , Sahar Soleimani , Tahmineh Razi , Parya Emamverdizadeh* Pages 698-706
     
    Background & Aims
    Lymphoma is a malignant neoplasm that affects lymphoreticular system. Since first signs and symptoms of lymphoma can affect oral and tonsil region determining the prevalence of oral lymphoma is important for dentists. The aim of this study was to determine the prevalence of oral lymphoma and its relation to type of lymphoma, age, gender and location in patients referred to Tabriz Imam Reza hospital.
    Materials & Methods
    In this retrospective cross-sectional study, medical document files of patients with oral lymphoma referred to Tabriz Imam Reza hospital during a ten years period (2007-2017) were evaluated. The variables like age, gender, type of the lymphoma and location were recorded in checklists and evaluated. We have used SPSS (version 17) to analyze data.
    Results
    In this study, of24000 cases of lymphoma، 55 cases with oral lymphoma were reported. Of 55 cases, 52 cases were Non-Hodgkin lymphoma (94. 5%) and 3 cases were Hodgkin lymphoma (5. 5%). Oral lymphoma was more prevalent in males than in females. Thus, the male to female ratio was 2. 05. In the current study, the mean age of patients was 53±16. 75 years in males and it was 57. 16± 18. 51 years in females. Tonsils were the most common site for the occurrence of lymphoma in the oral cavity (67. 3%). Other common sites of involvement were major salivary glands (14. 6%), palate (7. 3%), base of the tongue (3. 6%), buccal mucosa (3. 6%), maxillary sinus (3. 6%), and lower alveolar bone (1. 8%).
    Conclusion
    In the current study, diffuse Large B Cell (DLBCL) was the most common type of oral lymphomas. Oral lymphoma was more common in males and accounted for 8. 4% of all lymphomas. Therefore, complete oral examination and regular dental visits are strongly recommended
    Keywords: : Lymphoma, Prevalence, Malignant lesion
  • Mahdieh Ghasemi *, Mahrad Puryusef Pages 707-715
     
    Background & Aims
    Epilepsy is a brain disorder in which nerve cells receive abnormal inputs. This disease can lead to abnormal behaviors, feelings and symptoms such as loss of consciousness, which is called the seizure. Identification and classification of the epileptic seizure events in electroencephalographic signal against free seizure intervals plays an important role in clinical investigations.
    Materials & Methods
    We used five groups of 100 EEG signals recorded at Bon University. EEG time series recorded in surface EEG recordings from healthy volunteers and intracranial EEG from epilepsy patients during the seizure-free interval within and outside the seizure. In the first step, statistical features were extracted from the time-frequency characteristics of EEG signals in five main spectra. Reduced dimension of the statistical features was fed to adaptive neuro fuzzy inference system as a strong classifier.
    Results
    The results obtained in this study improved the accuracy of their pre-published researches. The first and second error in our method has reached zero and 0.02, respectively.
    Conclusion
    This research is an effective way for diagnostic seizure events, specifically once there are suspected clinical symptoms of epileptic such as occurred in newborns
    Keywords: Adaptive Neuro Fuzzy Inference System, Epileptic seizure, Statistical Features, Wavelet
  • Sajad Daneshyar* Pages 716-719
    Gerstmann’s syndrome is caused by a left (dominant) inferior parietal lesion, particularly involving the angular gyrus or subjacent white matter of the left hemisphere. We describe case of an 80 year old right handed man admitted to our hospital with history of sudden onset of blurred vision. At first in neurological examination, he had left hemonymus hemianopia and characteristic features of Gerstmann’s syndrome. In the requested paraclinical test, Computed Tomography (CT) scan showed hypo dense area in the right occipital lobe with expansion to parietal and temporal lobe. Gerstmann’s syndrome is characterized by four symptoms: aghraphia, acalculia, finger agnosia and right-left disorientation. One or more of these manifestations may be associated with word blindness (alexia) and hemonymus hemianopia or lower quadrantanopia.In our case, Gerstmann’s syndrome is caused by a lesion in non -dominant hemisphere, which madethis case worth for reporting.
    Keywords: Gerstmann’s syndrome, angular gyrus, dominant hemisphere
  • Behnam Asgari* Pages 719-725
    Background & Aims
    Significant left main coronary artery disease (LMCAD) is found in 3 to 6 percent of all patients who undergo coronary arteriography. LMCAD usually requires an emergent surgery that has a higher rate of mortality and complications. The risk factors of left main involvement in previous studies are controversial. The aim of this study was to determine the traditional risk factors for left main coronary artery disease.
    Materials & Methods
    From March 2014 to March 2016, data of all patients with isolated primary on-pump Coronary artery bypass graft (CABG) in the Seyed-al-Shohada cardiovascular center were collected. Coronary artery disease major risk factors and echocardiography and coronary angiography data’s were recorded.
    Results
    OF 895 patients that underwent CABG during a two year period, 145 cases (16.2%) were in left main (LM) group and 750 cases (83.8%) were in Non-left main group. The mean age for patients in LM group was 59.8 ±8.7 years and it was 60.5±10 in NON LM group. The prevalence of male gender (84.1 vs. 71.2%), dyslipidemia (46.9% vs. 24.9%) and smoking (61.4% vs. 45.3%) were more common in LM group. The prevalence of diabetes (42.1% vs. 36.9%), hypertension (49.7% vs. 54%), Family history of CAD (24.1% vs. 18.4%) and mean BMI (26.1 vs. 26.8) were not significantly different between two groups.
    Conclusion
    This study showed that age differences did not exist between patients with LMCAD in and without LMCAD. However, the frequency of male sex, Dyslipidemia and Smoking were significantly higher in the LM group. Valvular heart diseases were less common in patients with LMCAD
    Keywords: Left main coronary artery disease, coronary risk factors, Coronary artery bypass grafting, coronary angiography
  • Mirhashem Hosseini gardian , Ali Sadaghianifar , Javad Rasouli , Rasool Entezar mahdi* Pages 726-735
    Background & Aims
    More than 382 million people in the world live with diabetes, 80% of whom live in low-income and developing countries. Today, it is quite clear that improving metabolic control in diabetic patients can reduce the complications of the disease. The purpose of this study was to evaluate the quality of care associated with diabetic patients under the coverage of Urmia rural family physician program in 2017.
    Materials & Methods
    In this cross-sectional (descriptive-analytical) study, 257 rural diabetic patients under the coverage of Urmia city health center were selected through simple random sampling among the existing patients. Optimal blood glucose control was considered as The hemoglobin A1C less than 7% and three criteria of the American Diabetes Association was used to assess the patient's care status, SPSS version 21software was used to analyze the chi-square and logistic regression tests to determine the relationship between optimal blood glucose control and independent variables.
    The
    results
    The mean age and duration of the patients were 59.1 and 6.7 years, respectively, and 66% of the participants were female. A total of 10% of patients mentioned the hospitalization history due to illness during a recent year, and 9.7% of participants had at least one of the complications of diabetes. The mean of Hemoglobin A1C was 7.08 ± 1.37, the mean lower lipid (LDL) was 35.8 ± 112.8 and the mean systolic blood pressure in patients was 124 ± 14.7. In terms of optimal glucose control (A1C <7%), 50.6% of patients had favorable conditions for glucose control and in general, 17.1% of participants in this study achieved three criteria of optimal diabetes care (HBA1C <7%, LDL <100mg / dl, BP <140mm / Hg). In multivariate analysis with logistic regression, after adjusting the effect of confounding variables, there was a statistically significant relationship between duration of diabetes, insulin consumption, referral history to private physician of clinic, visit by a clinician and body mass index with optimal blood glucose control.
    Conclusion
    In general, metabolic control in rural diabetic patients covered by Urmia Health Center was satisfactory. This study showed that the regular referral of diabetic patients for testing hemoglobin A1C (at least twice a year) from rural health centers for patients under coverage could be effective in promoting their care.
    Keywords: Quality of diabetes care, index, Urmia city
  • Ehsan Nozari , Saeid Ghavamzadeh* , Nazanin Razazian Pages 736-745
     
    Background & Aims
    Whereas previous studies have found a significant correlation between the quality of life in Multiple Sclerosis (MS) patients and vitamin B12 consumption, small number of controlled trial intervention studies proved the effectiveness of this vitamin. Thus, we decided to conduct this study to determine the effect of supplementation with vitamin B12 and folic acid on the quality of life in patients with Relapsing-Remitting MS.
    Materials & Methods
    This double blinded clinical trial was performed within two months on two groupswith25 MS patients in each. The intervention group recieved5mg of folic acid daily and 3 doses of 1mg vitamin B12 and the placebo group received placebo tablets and normal saline. In order to determine the quality of life, we administered the MSQOL-54 questionnaire before and after the intervention. Statistical data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test, independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney and Wilcoxon by SPSS software (version23).
    Results
    The average age of patients in the placebo and intervention groups was 30.52±4.97 and 30.16±4.99, respectively. Analysis of the quality of life before and after the intervention showed a significant improvement in the mental field of quality of life (P < 0.05), but there was no significant difference in the physical field of quality of life (P > 0.05). However, in the intervention group we saw a significant improvement in both mental and physical fields of quality of life (P < 0.05).
    Conclusion
    This study showed that increasing consumption of vitamin B12 and folic acid can make a decisive improvement in the quality of life in these patients which is consistent with similar studies conducted. By revealing the potential role of vitamin B12 and folic acid in the aspects of physical and mental fields of quality of life, an increase in the consumption of foods rich with vitamin B12 and folic acid with appropriate interventions is recommended.
    Keywords: Multiple sclerosis, Quality of life, Vitamin B12, Folic acid
  • Zahra Moradi , Shaker Salari Lak* Pages 746-755
     
    Background & Aims
    TB as a major public health problem in the world. Weaknesses in screening, inadequate treatment, drug resistance and TB epidemics coincide with the AIDS, TB control program has encountered a serious problem. To clarify the process improvement and control of tuberculosis a monitoring and evaluation system is essential. So that this study aimed to provide a clear picture of the status of tuberculosis and the efficiency and effectiveness of the disease surveillance system was designed in West Azerbaijan province.
    Materials & Methods
    this study was cross-sectional, the study population included all TB patients diagnosed and registered in Western Azerbaijan province between 2006 to 2013. Data were analyzed using SPSS 20 software. The outcome and process indices were computed and compared with
    Standards.
    Results
    Of the 2009 patients with TB in the province of West Azerbaijan, 4/ 51% were women and 33 percent of patients had over 60 years of age. Derived indicators for the years of study includes success rate on average 94/ 79%, incidence of smear-positive cases per 100000 population on average 12/ 3, cure rate on average 51/ 75% and Failure rate On average was above 4%.
    Conclusion; the causes of delay in diagnosis, delay in treatment, Indexes inappropriate indicate a problem in the implementation of TB care programs in Western Province is Azerbaijani. Finally, it is recommended that Personnel training, Fix management deficiencies and Budget has taken into consideration.
    Keywords: effectiveness, tuberculosis, surveillance system, West Azarbaijan, Iran
  • Abdollah Tolooeiazar , Abdolnaser Nazariani , Shahnaz Pasandideh* Pages 756-762
     
    Background & Aims
    Medicine is one the most important sciences of human knowledge and also it has communication with human life and survival and contains special position in the social institutes and organizations. Historical investigators relate medical science root to religion, mythology, traditions and human ceremonies and manners. In Avesta scripture, we can observe medical mythology scenes that show the attention of people in Ancient Iran to hygiene and medical patterns. According to the ancient case, medical science in the historical era faced basic changes. In Sasanid era, famous physicians such as Muhammad Ibn-e- Zakarya and Abu Ali Sina provided inevitable outcomes to sciences enrichment. So authors in current study investigated medical science position in Sasanid era.
    Materials & Methods
    This study was analytical- descriptive. Related information of the subjects was gathered by library investigation and the information was analyzed in raw data after fishing. Used references according to primitive and last historical importance and validity were classified and evaluated.
    Results
    Samanids tried to survive the ancient symbols by continuing cultural affairs. Samanids survey is observable in the Iranian cultural roots, medical, literature, music, handcrafts, medicine and chemistry science.
    Conclusion
    By browsing the remained documents from the ancient era, we can determine the importance of the medical training and knowledge. Attention to medical science training in Iran ancient era and next stages such as Sasanid era show Iranian civilization and cultural dynamic against other contemporary civilizations and cultures. The valuable work of Muhammad Ibn-e- Zakarya and Abu Ali Sina changed Sasanid medicine to international level. The main role of physicians is not forgotten in the cultural revival of medical science.
    Keywords: Medical science, Ancient Iran, Mythology, Sasanid era.