فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 9 (پیاپی 252، آذر 1397)

  • علوم سیاسی
  • تاریخ انتشار: 1397/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-11
    از دیگر نشانه های شیعیان واقعی از منظر امیرمومنان علی† فرو خوردن خشم و کظم غیظ می باشد. تعبیر جرعه به معنای نوشیدن خشم و غضب تعبیری استعاری است و به معنای جلوگیری و کنترل خشم است. فرد خشمگین اگر بر خودش مسلط نباشد و از آن جلوگیری نکند، با توهین یا حمله به کسی که او را خشمگین کرده، خشم خود را اظهار می دارد، اما اگر بر خود مسلط باشد، همچون نوشیدن آبی گوارا، با صبر و تحمل حرارت خشم خود را از دل می زداید. خشم آثار روانی، دنیایی و اخروی بسیار و کنترل آن اهمیت بسزایی دارد؛ زیرا خشم موجب گسترش اختلاف و زمینه سقوط انسان و ارتکاب گناه بزرگ را برای او فراهم می کند.
    خشم، نوعی غریزه دفاعی و حالتی نفسانی است که در پی تجاوز به مال و هتک حرمت فرد بروز می دهد. این غریزه زمانی ظهور می کند که فرد رفتاری را اهانت به خود بداند. دلیل دیگر، حساسیت فرد در برابر رفتار اهانت آمیز دیگران است. البته، خشم دو گونه است: مطلوب و نامطلوب. خشم نامطلوب به خاطر هوای نفس و خودخواهی فرد است و خشم مطلوب، تعصب در برابر احکام دین و در مقام دفع تجاوز به دین و حمایت از ارزش های دینی است.
  • مهدی قربانی ، محمود راست پسر صفحات 13-26
    استوانه های فقاهت شیعه در مسئله اصل «ولایت فقیه» هم نظر هستند و جانشینی فقیه جامع الشرائط را در زمان غیبت امام عصر علیه السلام به رسمیت شناخته اند. آنچه در همه دوره های فقهی، محور اتفاق نظر فقهاست، شئون مربوط به افتا، قضاوت و ولایت در امور حسبیه است، و در شئون مرتبط با ولایت عامه و نظم سیاسی، تفاوت نظر قابل انکار نیست. بعضی فقها، همه اختیارات حکومتی معصوم علیه السلام را برای فقیه اثبات می کنند، و برخی دیگر اختیارات فقیه را مقید به امور حسبیه از قبیل سرپرستی ایتام و… می دانند. به نظر می رسد این اختلافات فقهی درباره اختیارات ولایت فقیه به سبب عدم ابتلای فقی هان به مسائل حکومتی بوده است؛ زیرا در دوره های گذشته، محدوده ولایت فقیه به گستردگی امروز نبوده و این نظریه، دوره به دوره بر حسب شرایط اجتماعی و سیاسی تطور پیدا کرده و از اجمال به تفصیل و از شئون مربوط به افتا و قضاوت و امور حسبیه عبور کرده، و به شئون مرتبط به نظم سیاسی رسیده است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و با هدف بازشناسی آراء فقی هان معروف در هشت دوره فقهی، به اثبات نظریه «ولایت فقیه» می پردازد. پذیرش نظریه «ولایت مطلقه فقیه» از رهگذر تطورات فقهی از نتایج مهم این بحث است.
  • قاسم شبان نیا ، محمدحسن اسدی نسب صفحات 27-34
    «حقوق شهروندی» در هر مسلک و مرامی، مبتنی بر مجموعه ای از اصول است که بنیان های اصلی هریک از آن حقوق به شمار می روند. در اسلام نیز حقوق شهروندی مبتنی بر اصول بنیادینی است که شناخت آنها می تواند چارچوب دقیقی از آن به دست دهد. نگارندگان این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع اسلامی، مهم ترین این اصول را استخراج کرده و منطق حاکم بر آن حقوق را نشان داده است. اصولی از قبیل اصل «حاکمیت مطلق الهی» ، «توجه به مصالح اخروی بر دنیوی و تقدم حق حیات معنوی» ، «کرامت انسانی» ، «عدالت» ، «تناسب رفتاری» ، «مصلحت» و «تلازم حق و تکلیف» ، تاثیری بنیادین بر ترسیم حقوق شهروندی دارند. دولت اسلامی موظف است در راستای چارچوب بندی حقوق شهروندی و عملی ساختن آنها در صحنه جامعه، تمام این اصول را لحاظ کند؛ زیرا لحاظ نکردن حتی یکی از این اصول حقوق شهروندی را به مخاطره خواهد انداخت.
    کلیدواژگان: اصول، حقوق شهروندی، حاکمیت الهی، عدالت، تناسب رفتاری، مصلحت، تلازم حق و تکلیف، کرامت انسانی
  • مرتضی علویان ، لیلا حسن نیا ، فاطمه پورحسن درزی صفحات 35-46
    انقلاب اسلامی ایران الگوی بیداری بشریت در عصر حاضر است. همچنین امام خمینی ره معمار و بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، که اندیشه سیاسی اش مبتنی بر فقه سیاسی شیعه است، معیار شناخت مبانی انقلاب اسلامی قرار می گیرد و تاکنون در جهت دهی و جریان سازی در میان نهضت ها و ملت های مبارز جهان نقش تعیین کننده داشته است. در اندیشه ایشان، با توسعه حوزه مسئولیت های نظام اسلامی، هدف از تاسیس چنین نظامی در سه سطح ملی، منطقه ای و جهانی تعریف می شود. ایشان در بعد منطقه ای و جهانی، صدور انقلاب، یعنی تلاش در جهت توسعه نفوذ اسلام در میان مردم دنیا را مسئولیت اصیل دولت اسلامی در ورای سرزمین های ملی می داند که از طریق اصل واجب «امر به معروف و نهی از منکر» به عنوان یکی از مهم ترین مفاهیم دین اسلام، با همکاری همه ارکان نظام، باید پی گیری شود. در اندیشه سیاسی ایشان اهداف صدور بین المللی انقلاب شامل ذاتی و اجتناب ناپذیر بودن؛ صدور الگوی ارزش های مطلوب، اجرای تکلیف شرعی، نفی ظلم و حمایت از مظلوم؛ تاکتیک تهاجمی؛ پی گیری اصل «دعوت» ؛ نفی سبیل؛ حفظ دارالاسلام؛ و زمینه سازی برای حکومت جهانی اسلام است. مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: صدور انقلاب، اندیشه سیاسی امام خمینی ره، فقه سیاسی شیعه، امر به معروف و نهی از منکر
  • مهدی مردانی(گلستانی) صفحات 47-55
    قرآن کریم به عنوان اصلی ترین منبع دین اسلام، خاستگاه اندیشه های بسیاری است که یکی از مهم ترین آنها مسئله «دفاع و امنیت» است. این مسئله، بر مبانی و اصولی استوار است که شایسته است بر پایه مستندات قرآنی کشف و تبیین گردد. هدف از این پژوهش، که به شیوه توصیفی اکتشافی سامان یافته، تبیین اصول و مبانی اندیشه دفاعی اسلام است که بر پایه آموزه های قرآن صورت می پذیرد. نفی سلطه، تکلیف گرایی، استقلال و خودکفایی، حفظ وحدت و انسجام و همزیستی مسالمت آمیز از مهم ترین مبانی اندیشه دفاعی اسلام است، و اطاعت از فرمان دهی، دشمن شناسی، قطع ریشه های فساد، آمادگی دفاعی و دفاع فرامرزی از مهم ترین اصول اندیشه دفاعی اسلام به شمار می آید.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلام، اندیشه دفاعی، مستندات قرآنی، مبانی، اصول
  • سیدصالح موسوی ، مرتضی علویان صفحات 57-67
    «فلسفه سیاسی» به معنای بررسی سیاست از چشم اندازی فلسفی است. می توان «فلسفه سیاسی» را نگاهی فیلسوفانه به سیاست دانست که درصدد مکان یابی سیاست در نظام وجودی خلقت است. اساسا پرسش ها در علم سیاست بر دو گونه است: سوالات روزمره و گذرا که با توجه به زمان و مکان و اوضاع و شرایط خاص ، پاسخی متفاوت می یابد؛ و سوالات پایدار که همواره در میان ملل و در ادوار گوناگون تاریخ فکر و اندیشه، مطرح بوده است. فلسفه سیاسی درصدد پاسخ به سوالات همیشگی، بنیادین و پایدار علم سیاست است.
    این نوشتار با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی مفهوم «فلسفه سیاسی» و جایگاه آن در قرآن است و سپس گذری به دیدگاه علامه طباطبائی در این خصوص می پردازد و در این زمینه در پی پاسخ به این سوال است که علامه چه دیدگاهی در خصوص فلسفه سیاسی دارد؟ فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه در میان متفکران مسلمان ، علامه از نادر کسانی است که در فلسفه سیاسی و نظام اجتماعی اسلام، صاحب دیدگاه مستقلی است که آن را از نصوص آیات و روایات استخراج کرده و سپس با براهین عقلی، مدعای خویش را به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: فلسفه، سیاست، فلسفه سیاسی، علامه طباطبائی، هنجارگرایی، حکومت اسلامی، قرآن کریم، اندیشه سیاسی
  • موسی مهدوی نژاد صفحات 69-79
    ایجاد هر رویه رفتاری از سوی بازیگران فعال اجتماعی و پذیرش بازیگران منفعل سبب شکل گیری ساختار اجتماعی خاصی می گردد. از منظر امام خمینی ره ارزش های دینی و ارزش های انسانی (فطرت) دو شاخصه اجتماعی هستند که از ایجاد ساختار اجتماعی سلطه جلوگیری می کنند. رویه رفتاری ضددینی و فطری بازیگران سیاسی فعال در عرصه بین الملل منجر به ایجاد ساختار و نظم نوین جهانی تهی از دین و ارزش های انسانی شده است. ساختار کنونی روابط بین الملل هر چند مشتمل بر مولفه ها و نهادهایی همچون حقوق و سازمان بین الملل است؛ اما خوی استبدادی به خود گرفته است. در این ساختار استبدادی، فقط منافع، امنیت و هویت آزاد برخی از بازیگران (واحدهای سیاسی قدرتمند) تامین خواهد شد. بدون تجدیدحیات اجتماعی دو مولفه «دین» و «فطرت» ، امکان استیفای منافع عمومی جهانی فراهم نخواهد شد. ازآنجاکه ساختار و نظام کنونی بین الملل از بازگشت این دو عامل نافی سلطه به ارزش های اجتماعی ممانعت می کند، امکان اصلاح ساختار و استیفای منافع عمومی وجود ندارد و تغییر نظام جهانی و ساختار رفتاری آن ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر به بررسی این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی ره، مستکبران، مستضعفان، ساختار بین الملل، دین، فطرت، امنیت
  • مهدی مشکی باف مقدم ، قاسم شبان نیا صفحات 81-91
    این مقاله به دنبال تحلیل رفتار و ملاک های رفتاری کنشگران بین الملل در تعامل با یکدیگر است. ازآنجاکه بازیگران بین المللی در ساختاری پیش ساخته به تعامل می پردازند. مقاله با روش تحلیلی توصیفی تلاش می کند رابطه میان رفتار کنشگران با اهداف آنان و تاثیر پذیری از ساختار موجود را از منظر آیت الله جوادی آملی ارزیابی کند. از این طریق می توان به طبقه بندی، سطح تحلیل جامع و پیش بینی مطلوبی درخصوص رفتار بازیگران دست یافت. نوشتار حاضر معتقد است نگرش دینی کامل ترین رویکرد تبیینی است، بدین روی، اساس محتوای نوشته متون به دست آمده از یکی از بزرگ ترین تحلیل گران دینی است که در زمینه روابط بین الملل صاحب نظر است. بازیگران مستکبر با حذف ارزش های دینی و انسانی، ساختاری مبتنی بر منافع و امنیت شخصی از طریق سلب امنیت و منافع دیگر کنشگران پدید آورده اند. کنشگران سلطه ستیز با محوریت ارزش های دینی و انسانی به دنبال بنا نهادن ساختار جدیدی هستند که تامین کننده منافع و امنیت عادلانه برای همه کنشگران جهانی باشد.
    کلیدواژگان: آیت الله جوادی آملی، بازیگران، مستکبران، مستضعفان، ساختار بین الملل موجود، دین، فطرت
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Pages 5-11
    From the perspective of Amir al-Mu'minn Ali (pbuh), one of the other signs of real Shiites is controlling anger (khazm-e Ghaiz). The term "Jor’e" which means “drinking one’s anger” is a metaphorical term which means suppressing and controlling one’s anger. If an angry person loses his temper and does not control his anger, he will insult or attack the person who provoked him. But if he is restraint, he will drink his anger like fresh water; his anger will subside and fade with patience and self-control. Anger has a lot of psychological, worldly, and otherworldly consequences, and its control is very important, because it intensifies the conflict, and prepares the ground for human’s degeneration into great sins. Anger is a defensive instinct and an emotional state that occurs in the aftermath of being subject to disrespect and an encroachment on one’s property. Based on this instinct, one becomes angry when he/she perceives a behavior as insulting, and is sensitive to the insulting behavior of others. Of course, anger is twofold: desirable and undesirable. Undesirable anger is the result of one’s whim of the soul and selfishness, and desirable anger is the result of zeal for the rules of religion, the elimination of disrespect to religion, and the protection of religious values.
    Keywords: rage, Kazm-e Ghazi, desirable anger, religious orders
  • Mahdi Ghorbani, Mahmood Rast Pesar Pages 13-26
    Shi'a jurists have the same view on the issue of the principle of "velāyat-e faqīh" (guardianship of an Islamic jurist) and the successorship of a qualified jurist to the Imam Mahdi (P.B.U.H.) during his absence. In all jurisprudential periods, all jurists are agreed upon the issues such as verdict, judgment and guardianship in hesbyah matters, but they have different opinions about the public guardianship and political position of velāyat-e faqīh. Some jurists prove all the governmental authorities of the infallible Imam for a jurist, but some others restricted his authorities just on the hesbyah matters such as guardianship upon orphans. It seems that, these jurisprudential differences have been due to the lack of involvement of jurists in governmental issues; because in previous periods, the authority of velāyat-e faqīh has not been widely spread, but it has evolved over the course in terms of social and political conditions and it passed through plot synopsis to detailed analysis and from the issues such as verdict, judgment and guardianship in hesbyah matters to related issues to the political position. Using the analysis method and recognizing the opinions of the well-known jurists in the eightfold areas of the jurists' thought, this paper proves the theory of velāyat-e faqīh.
    Keywords: jurisprudential periods_guardianship of a jurist_absolute guardianship of a jurist
  • Qasim Shabannya, Mohammad Hasan Asadinsab Pages 27-34
    Citizenship rights in every platform are based on a set of principles, which are the main foundations of each of those rights. Civil Rights in Islam are based on fundamental principles, whose recognition can give us a precise framework. Using the descriptive-analytical method and referring Islamic resources, this paper extracts the most important of these principles, and then exposes its ruling logic. The foundations such as the principle of "the Absolute Divine Sovereignty", "preferring the otherworldly interests to the worldly one", "the priority of the spiritual life", "human dignity", "justice", "appropriating behavior", "expediency" and "correlation of right and duty" have a fundamental impact on the citizenship rights. The Islamic government is responsible to pay attention to these principles in the framework of framing the rights of citizenship and putting them into practice in society, because neglecting these principles would undermine civil rights.
    Keywords: principle, citizenship rights, Divine Sovereignty, justice, appropriating behavior, expediency, correlation of right, duty, human dignity
  • Morteza Alavian, Leila Hasannia, Fatemeh Pourhasandarzi Pages 35-46
    The Islamic Revolution of Iran is a pattern of human awakening in the present era. Also, Imam Khomeini, the founder of the Islamic Revolution of Iran, whose political thought is based on Shi'a political jurisprudence, is the criterion for recognition of the principles of the Islamic Revolution, and so far, he has played a decisive role in directing and raising movements among the nations. In his thought, with the development of the responsibilities of the Islamic system, the goal of establishing such a system is defined at three levels: national, regional and global. In the regional and international dimension, he considers the exportation of the Islamic Revolution, i.e. promoting the influence of Islam among the people of the world, as a genuine responsibility of the Islamic government towards the world, which must be followed in cooperation with all pillars of the system, through the obligatory principle of "commanding good and forbidding evil" as one of the most important Islamic concepts. In his eminence's political thought, the goals of the international exporting the revolution included intrinsic and inevitable; exporting a model of desirable values, fulfilling religious duties, neglecting oppression and protecting the oppressed, military tactics, following the principle of "invite", maintaining darul-Islam and preparing conditions for the global Islamic government.
    Keywords: exporting the revolution, the political thought of Imam Khomeini, Shiite political jurisprudence
  • Mahdi Mardani (Golestani) Pages 47-55
    The Holy Qur'an, as the main source in Islam, is the origin of the Islamic thought, which the most important one is the issue of "defense and security". This view relies on theoretical foundations and principles that deserve to be discovered and explained on the basis of religious doctrines. Using descriptive-exploratory method, this paper seeks to study the principles of defense thought in Islam based on the Quranic teachings. Negation of domination, adhering to the duties, independence and self-sufficiency, maintaining unity and solidarity and peaceful coexistence are among the main important foundations of defense thought in Islam, and obeying the commander, recognition of the enemy, cutting off the roots of corruption, defense preparation and cross-border defense are among the main important principles of defense thought in Islam.
    Keywords: Islamic teachings, defense thought, Quranic documentation, foundations, principles
  • Sayyed Saleh Mousavi , Morteza Alavian Pages 57-67
    Political philosophy means the study of politics from a philosophical perspective, which seeks to locate politics in the existential system of the creation. Basically, there are two types of questions in politics: routine and transient questions that would be responded differently depending on time, location, and circumstances and lasting questions that have always been among nations and in different periods of thought. Political philosophy seeks to answer the perennial, fundamental and enduring questions of political science. Using descriptive-analysis method, this paper seeks to study the "political philosophy" and its status in the Holy Qur'an with an emphasis on Allameh Tabatabaei's view, to recognize his attitude towards political philosophy. The research hypothesis is that, among the Muslim thinkers, Allameh Tabatabaei is one of the rare scholars who has an independent view in political philosophy and social system of Islam that he has extracted that from the Holy Qur'an and traditions and then has proved it rationally.
    Keywords: philosophy, politics, political philosophy, Allameh Tabatabaei, Normativeism, Islamic government, the Holy Qur'an, political thought
  • Musa Mahdavi Nejad Pages 69-79
    Creating an any behavioral approach by active social actors and acceptance of passive actors creates a special social structure. From the viewpoint of Imam Khomeini, religious values and human values (nature) are two social indicators, which prevent the creation of a social structure of domination. The anti-religion and anti-natural behavior of the active political actors in the international arena has led to the creation of a new world, which is devoid of religion and human values. Although the current structure of international relations includes components and institutions such as law and the international organization, it he has a tyrannical temper. In this autocratic system, only the interests, security and the free identity of some actors (powerful political units) will be provided. Without the social reintegration of "religion" and "nature," there will be no possibility for a universal interest in the world. Since the current structure and the international system prevents the return of these two factors, which rejects the domination over the social values, there is no possibility of reforming the current structure and obtaining the public interest. Thus, changing the global system and its behavioral structure is necessary.
    Keywords: Imam Khomeini, the arrogant, the oppressed, International structure, religion, nature, security
  • Mahdi Mashkibaf Moghadam , Qassim Shabannia Pages 81-91
    This paper seeks to analyze the behavior and behavioral criteria of the international actors in interacting with each other. International actors engage in a pre-made structure. Using descriptive-analysis method, this paper seeks to evaluate the relationship between the behavior of the actors with their goals, and their being-effected by the existing structure of the international relations from the viewpoint of Ayatollah Javadi Amoli to comprehend and classify the behavior of the actors. Concentrating his idea, as a well-known scholar in  this field, this paper implies that, religious attitude is the most complete explanatory approach. Arrogant actors have created a structure based on personal interests and security through the deprivation of security and interests of the other actors to eliminate the religious and human values. Emphasizing religious and human values, anti-arrogant actors seek to build a new structure, which provides justice and security for all global actors.
    Keywords: Ayatollah Javadi Amoli, actors, the arrogant, the oppressed, current international structure, religion, nature