فهرست مطالب

مطالعات اسلامی زنان و خانواده - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات اسلامی زنان و خانواده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا علاسوند * صفحات 7-21
    مطابق قانون اساسی، موازین شرع بر قوانین و مقررات مصوب در کشور حاکم بوده و قوانین نباید مغایر با آنها باشند. برای این منظور قوانین با فتاوای فقهی سنجیده می شوند. در این سازوکار دو واژه «موازین شرعی» و «مغایرت» اهمیت یافته اند. به نظر می رسد ابهام در واژه مغایرت و فقدان نظریه روشن، درباره چیستی موازین شرع در موارد زیادی قانون گذار را دچار مشکل کرده است که وجود یک الگوی روشن و سلسله مراتبی را در تقنین و نظارت بر قانون، ایجاب می کند. این الگو مربوط به سازمان تقنین و نظارت نیست؛ بلکه باید با تبیین دقیق واژه موازین شرع، حدود مغایرت قوانین با شریعت معلوم گشته و معیار ترجیح فتوا در فرآیند قانونگذاری مشخص شود. در این نوشتار ضمن بررسی ابهامات موجود در دو بند مغایرت و موازین شرعی و تطبیق آن بر مصادیقی از قوانین مربوط به خانواده، الگویی جدید برای معیار ترجیح فتوی به عنوان میزان شرعی پیشنهاد شده است. ارائه این الگو به روش تحلیلی در حیطه قواعد اصولی و تحلیل قوانین مصوبه قانون اساسی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مغایرت، موازین شرعی، قانونگذاری، شورای نگهبان، قوانین خانواده
  • لیلا عبداللهی* صفحات 23-48
    پاره ای از مصادیق و الگوهای پوشش بانوان و حدود آن در قرآن و روایات ذکر شده است و برخی دیگر را باید در بافتار گزارش های موجود در منابع تاریخی، روایی و تفسیری یافت. اصطلاحاتی مانند: جلباب، خمار، قناع و... در شبکه مفهومی پوشش بانوان ناظر به مصادیق پوشش هستند. شناخت و معرفی صحیح این واژه ها با استفاده از متون متقدم و اصیل می تواند حقیقت معنایی آنها را در مصادیق پوشش و کیفیت عرفی شدن بعضی از آنها در عصر حاضر به دست دهد. اگر بازیابی مصادیق مربوط به پوشیدگی در شبکه مفهومی پوشش بانوان به طور دقیق تری انجام شود و از سویی تقابل و یا هماهنگی واژه های متون مختلف پیشین با مصادیق امروزین آن در این حیطه شناسایی گردد، الگویی مطابق با آموزه های دست ناخورده ترسیم خواهد شد. این تحقیق با روش تحلیلی و کتابخانه ای، به تبیین و ارائه مفاهیم با معنای حقیقی و مبتنی بر کتاب و سنت برای مصادیق پوشش بانوان در سه بخش سر، نیم تنه و تمام بدن پرداخته است، که از گذر آن می توان درستی یا کاستی های پوشش های متداول امروزه را به قضاوت نهاد.
    کلیدواژگان: پوشش، مصادیق پوشش، جلباب، خمار، منابع اسلامی
  • جواد حبیبی تبار، انسیه فراهانی صفحات 49-70
    به موجب آموزه های فقهی و بایسته های حقوقی، با تشکیل خانواده، حقوق و تکالیف مختلفی میان زوجین و نیز بین پدر و مادر و فرزندان برقرار می شود؛ به منظور صیانت از نهاد خانواده در مورد وظایف زوجین، ضمانت های اجرایی گوناگونی؛ اعم از مدنی و جزایی وجود دارد که می تواند عامل پیش گیری از تضعیف این نهاد با ارزش اجتماعی گردد. از آنجا که تحقق نشوز در روابط زناشویی، امری مشترک میان زوج و زوجه است، شرع و قانون در جهت جلوگیری از آن، ضمانت های اجرایی را در نظر گرفته اند. در صورت نشوز زن؛ حق اعراض، تادیب و یا خودداری از پرداخت نفقه و در فرض استمرار نشوز، حق تجدید فراش با اذن دادگاه برای مرد حاصل می گردد. در مورد نشوز مرد، تنها زمانی که این نشوز به دلیل عدم پرداخت نفقه باشد، قانونگذار علاوه بر ضمانت اجرای مدنی، ضمانت اجرای کیفری نیز برای آن در نظر گفته است؛ ولی قانون حمایت خانواده، نسبت به سایر موارد نشوز مرد که در فقه مورد توجه قرار گرفته سکوت کرده است. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی نگاشته شده است و سعی دارد به این پرسش اساسی پاسخ دهد که آیا اساسا می توان عدم رعایت حق مضاجعه یا حق مواقعه از سوی زوج را جرم تلقی کرد؟ و به فرض صحت جرم انگاری، می توان برای جلوگیری از آن، ضمانت اجرای کیفری در نظر گرفت؟ یافته های این مقاله نشان می دهد که حتی اگر در مواردی، قانون حمایت از خانواده، از بازدارندگی لازم برخوردار نباشد و از این جهت نقدهایی بر آن وارد باشد، ملاحظات خاص زندگی خانوادگی و خصوصیات حقوق یاد شده، جز در مورد ترک انفاق، نافی رویکرد کیفری به آن می باشد و در خصوص این مورد، سکوت قانون حمایت خانواده، سکوتی بجا و درخور بوده است؛ هرچند ضمانت اجراهای مدنی به قوت خود باقی خواهد بود.
    کلیدواژگان: خانواده، نشوز، قانون حمایت خانواده، حقوق جنسی زنان، سوء معاشرتف، ضمانت کیفری
  • نرجس رودگر *، زهرا قاسمی صفحات 71-89
    «غیرت» یکی از حالات و عوارض انسانی است که منشا آن، گاه حب ذات، فطرت و گاه فرهنگ و ساختارهای اجتماعی دانسته شده است، گونه های مختلفی از این حالت انسانی وجود دارد که غیرت جنسی حاصل تقسیم غیرت با توجه به شاخص «جنسیت» است و حاصل این تقسیم، «غیرت جنسی مردان» و «غیرت جنسی زنان» است. با وجود ارزش گذاری و نگاه هنجارهای موکدی که در متون دینی به اصل غیرت و همچنین غیرت جنسی مردان وجود دارد، نصوص دینی حاکی از نگاهی متفاوت به غیرت جنسی زن است که این امر در کنار فطری دانستن امر غیرت این شبهه را طرح می کند که چطور امری فطری می تواند در یک جنس مذموم و در جنس دیگر ممدوح باشد؟ در این مقاله با ترکیبی از دو روش نقلی و تحلیلی ضمن پرداختن به مفهوم شناسی، گونه شناسی و هنجارشناسی غیرت جنسی، با استفاده از روایات موجود در این موضوع، «شریعت» به عنوان شاخصی برای تحدید امور فطری، ملاک هنجارگذاری غیرت جنسی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: غیرت، غیرت جنسی، امر فطری، هنجارشناسی غیرت جنسی
  • مریم قوجایی خامنه* صفحات 91-114
    آسیب پذیری نهاد خانواده و اجتماع از «طلاق» انکارناپذیر است. از جمله راه کارهای مطرح دین مبین اسلام در راستای کاهش آمار جدایی، بازگشت دوباره زوجین به زندگی است که بنا بر نوع طلاق متفاوت است. جز در موارد معدودی که حرمت ابدی بین زوجین ایجاد می شود امکان پیوند دوباره بعد از وقوع «طلاق» وجود دارد. بارزترین مورد این پیوند دوباره در «طلاق رجعی» و در ایام «عده» است. حکم عده بعد از طلاق و حق «رجوع» از جمله مسائلی است که در ضمن آیات طلاق بیان شده است که حاوی حقوق و وظایف زوجین در این ایام است. این نوشتار با بررسی تفاسیر آیات ناظر به طلاق و همچنین روایات مرتبط در کتاب های فریقین، راه کارهای مطرح شده در قرآن کریم، در موضوع «رجوع پس از طلاق» و نقش آن در حفظ نهاد خانواده را با روش نقدی و تحلیلی مورد بررسی قرار داده است. سکونت زن در منزل همسر، برخورداری از حق نفقه، برقراری روابط نیکو و شایسته با همسر، اشتراط عزم جدی مرد بر صلح و آشتی در حلیت رجوع، محدود بودن تعداد رجوع به دو مرتبه و تحریم ازدواج پس از آن مگر بعد از وقوع محلل (ازدواج با شخص دیگر و برقراری رابطه زناشویی)، شایستگی همسران سابق برای ازدواج مجدد نسبت به دیگران، ممانعت نکردن از رجوع همسران به وسیله وابستگان و محترم شمردن حدود الهی؛ مطالبی است که در این آیات به آنها توجه شده است که حقوق و وظایفی را برای هر یک از زوجین مقرر نموده است. عنصر مشترک در این احکام، حفظ متقابل مقام و جایگاه همسران و ایجاد زمینه برای بازگشت دوباره به زندگی است تا در نتیجه آن، کانون خانواده که مهم ترین و تاثیرگذارترین نهاد اجتماعی است، از آسیب ها حفظ شود. رعایت «حدود الهی» و «تقوا» به طور قطع می تواند تضمینی برای تحقق این حقوق و وظایف مطلوب قرآن باشد.
    کلیدواژگان: عده، رجوع، طلاق، طلاق رجعی، خلع، تفسیر
  • زهرا شریف* صفحات 115-129
    براساس نظریه تجلی در عرفان اسلامی، هر موجودی مظهر خداوند سبحان است و به میزان ظرفیت وجودی خویش خداوند را متجلی می نماید. این حقیقت در دو قوس صعود و نزول تاثیر می گذارد؛ دیدگاه ابن عربی نسبت به زن تابعی از اقوال وی در این دو محور است. او در پایه گذاری دیدگاه خود نسبت به زن، کاملا وامدار شخصیت حضرت رسول اکرم(ص) و روایت معروفی از ایشان است که زن را به عنوان اولین محبوب دنیایی خویش بر می شمرند. ابن عربی به وزان یکسان شمردن خلقت زن و مرد در قوس نزول، در قوس صعود نیز کمال لایق هر دو را همسان و مقام قطبیت می داند. او با اعتقاد به حوای هستی، حقیقت متناظر با آن را نفس رحمانی ای می داند که خود صادر اول و تجلی واحد حق سبحانه است و سایر تجلیات، صورتی از آن محسوب می شوند و در قوس صعود نیز به حکم لطافت وجودی زن و مسانخت او با عوالم علوی، سرعت بیشتری جهت وصول به مقامات عالیه برای او قلمداد می نماید. در نهایت وی علت محبوبیت زن برای حضرت رسول اکرم(ص) را برخاستن رایحه وجود از زن و در نتیجه شهود اعظم حق سبحانه، در زن می داند. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، به استنباط و کشف جایگاه زن از منظر ابن عربی پرداخته است و شواهد پراکنده ای در آثار این عارف بزرگ را در موضوع زن، با چینشی برگرفته از ادبیات عرفان نظری در قوس صعود و نزول بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، قوس نزول، قوس صعود، تجلی، زن
|
  • FaribaAlasvand Pages 7-21
    According to the constuon, Sharia laws govern the country’s rafied rules and regulaons,and the rafied rules should not be in conflict withSharia laws.For this purpose, rules areweighed in correspondence with Fatwas (jurisprudenal decrees). In this mechanism, two terms “Sharia laws” and “conflict” have assumed importance.It seems that the ambiguity in the word “conflict” and lack of a clear theory on the nature of Sharia law has caused problem for the legislator in many cases.This necessitates a clear hierarchical modelfor legislaon and supervision over law.This modelis not related to legislave and supervisory organizaons; rather, through exact explanaon of Sharia laws, it determines the inconsistencies and conflicts between rules and Sharia, and the criteria for preferring Fatwain the legislaon process.This paper scrunizes the ambiguies in two provisionof inconsistency with Sariah laws and adjusts it withsome instances of family laws. It thenproposes a new model of the criteria for preferring Fatwa as legal judgment.Using an analycal approach, this model is presented in the area of fundamental rules and analysis of the constuon’s rafied laws.
    Keywords: Fatwa, inconsistency, Sharia laws, legislaon, Guardian Council, Family Laws
  • Leila Abdollahi Pages 23-48
    Some of the instances and paerns of women’s clothing, andthe limitsordinated by Islam in this regard, have been referred to in the Quran and tradions, and some others must be invesgated in the reports menoned in historical,tradional and interpreve sources. Terms such as Jilbab (women's garment),Khemar (women's scarf), Qena’ (long scarf)… in the conceptual network of women’scoverare instances of the noon of clothing.Understandingand defining these terms properly via authenc earliertexts can provideus with the true meaning of these terms and the convenonalizaon ofsome of them in the present era. If the noons related to the conceptual network of women’s clothingare more meculouslystudied,and the similaries and differences of the terms used in different texts in the past and present mes are determined, a paernbased on genuine teachings will be depicted.Using library-based method, this research explains and presents, based on the Quran and Sunna, thetrue meaning of theconcepts related to women’s clothingin three parts: head,bodice, and whole body,so that the weaknesses and strengthsof the current clothes can bejudged.
    Keywords: clothing, instances of clothing, Jilbab, Khemar, Qena’, Islamic sources
  • JavadHabibiTabar, EnsiyehFarahani Pages 49-70
    Based on Islamic jurisprudenal (Fiqhi) teachings and legal rules, starng a family entails a variety of rights and obligaons between spouses and between parents and children.In order to preservethe family instuonwith regard tospouses’marital dues, there are variouscivilandpenalsancons whichcan impede theweakening of this valuable social foundaon.Since both wife and husband mayviolate their marital dues, religionandlawhave imposed some sanconsin order toprevent such violaons. In case ofwife’s disobedience or violaon of marital dues, husbandhas the right to unkindness, punishment, or refusalto pay alimony, andif wife’s disobedience connues, husband has the right ofremarriagewith the permission ohe court.In the case ofman’sviolaon of marital dues, onlyihisdisobedience is due tofailing topay alimony, the lawmaker has imposed penal sanconsas wellcivil sancons.However, regarding the other cases of man’s disobedience which have beenemphasized in Fiqh, the family protecon law has made no comments.Using an analycal-descripve method, thispaper seeks to answer this key queson:basically, canman’s violaon ofwoman’s right to sexual intercourse or sleeping together be considered asa crime?Andif this islegally regarded as a crime, can penal sancons be imposed in order to avoid it?The paper’s results show than some cases,evenihe family protecon lawis not an effecvedeterrent and comes undersomecricisms in this regard, special consideraonsof family lifeand properes ohe abovemenoned rightsnegate apenal response to it (excepn the case of refraining frompaying alimony), andinthis case, the inacon of family protecon lawis right and jusfiable,even thoughthecivil sanconswill sllremain operave.
    Keywords: family, violaon of marital dues, family proteconlaw, sexual rightsof women, abuse, criminalsancons
  • NargesRudgar, Zahra Qasemi Pages 71-89
    "Jealousy" is ahuman state and an emoonal condionthat originates from self-love,innate nature, cultureor social structures.There are several kinds of this human state.Sexual jealousy is the result of dividing jealousy with respect to the index of "gender",and the outcome of this division is "male sexual jealousy" and "female sexual jealousy”. In religious texts, jealousy and sexual jealousy of men is normavely valued and emphasized. Thesetexts, however, indicate a different view of sexual jealousy of woman. With jealousy being a natural phenomenon, doubts are raised as to howthisinherent affair is condemned in one sex and praised in the other sex?This paper combinesthe tradional and analycal methods to address the concept, kind and normsof sexual jealousy.Using the tradionson this issue, the paper introduces “religious law”, an indicator for delimitaon of natural affairs,as the criteria for studying the norms of sexual jealousy.
    Keywords: jealousy, sexual jealousy, natural affair, studying the norms of sexual jealousy
  • Maryam GhujaeiKhameneh Pages 91-114
    Vulnerability of family and society to “divorce” is undeniable. Among the soluons proposed by Islam fordecreasing divorce rate is the return of couples to married life, which varies according to the type of divorce.Except for a few cases- in which spouses’married life with each other isreligiously forbidden forever- it is possible to remarry aergeng a “divorce”.The most significant examples of thisreunion arethe cases of “revocable divorce” and the“waing period aer divorce”.The decree of“waing period aer divorce” and the right to “withdraw from divorce” are among the issues menoned in the divorce verses that contain the rights and dues of spouses during this period.Using a crical and analycal approach, this arcle reviews the interpretaons of the verses concerning divorce and related tradions in Shia and Sunni books, and considers the soluons menoned in the Quran on the theme “withdrawal from divorce” and its role in preserving the family instuon.Living in husband’s house, enjoying the right to alimony, good and proper relaonship with wife,strong determinaon of man for reconciliaon and peaceas a condion for lawfulness of withdrawal from divorce,the possibility of withdrawing from divorce only for the limited number of two mes and theunlawfulness of withdrawal from divorce more than two mes,(with the excepon of a woman who marries someone else and then gets a divorce so that she can marry her first husband), preferability of former spouses for remarriage, not prevenngthe revocaon of divorce by the relaves, and respecng divine laws are some of the issues considered in these verses.They determine some of the rights and obligaons of each of the spouses .The common element in these decrees is preserving mutual respect and honorof the spouses and paving the way for their remarriage so that family , the most important and influenal social instuon, is protected against harms.Showing respect for “divine rules” and observing “piety” can definitely guarantee the realizaon of the rights and dues desired by the Quran.
    Keywords: waing period aer divorce, withdrawal from divorce, divorce, revocable divorce, dismissal, interpretaon
  • Zahra Sharif Pages 115-129
    According to the theory of “manifestaon” in Islamic myscism, every creature is the manifestaon of the Glorious God’; everything manifests God within its existenal capacity. This fact affects the two arcs of ascent and descent. IbnArabi’s view of woman is a funcon of the sayings in these two arcs.His viewpoint on woman is totally indebted to the Holy Prophet’s (pbuh) character and His famous narraon in which he regards woman as his best loved worldly being. Ibn-e- Arabi believes that man and women had the same creaon in the arc of descent, and both deserve an equal perfecon, the posion of polarity, in the arc of ascent. Believing in Eve, the first woman in world, Ibn-e-Arabi holds that Eve’s correspondingenty is the Divine breath,which is the first emanaon and the Glorious God’sunique manifestaon.He argues that the other manifestaonsresult from her.Accordingly, in the arc of ascent, due to the natural delicacy of woman and her compability with the Supreme worlds,she can more quickly achievesupreme posions and ranks.At the end, he concludes that woman’s desirability for the Holy Prophet is because the scent of being was released from woman and the Glorious God’s great manifestaon occurred in woman. Using a descripve- analycal approach and drawing on the literature on the arc of ascent and descent in theorecal myscism, this paper infers and discovers the posion of woman in the view of Ibn-e-Arabi, and invesgates the dispersed evidence about woman in the works of this great mysc.
    Keywords: Ibn-e –Arabi, arc of descent, arc of ascent, manifestaon, woman