فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جواد بیات، سید حسین هاشمی *، کورس خوشبخت، رضا دیهیم فرد صفحات 1-11
    در این پژوهش در 83 موقعیت، تعداد 166 نمونه خاک به روش سیستماتیک-تصادفی در دو عمق صفر تا 30 و 60-30 سانتی متری گرفته و غلظت نیترات، فسفات، هدایت الکتریکی، کربن آلی و pH آن اندازه گیری و از روش وزن دهی عکس فاصله برای تهیه نقشه پهنه بندی پارامترها استفاده شد. نقشه های پهنه بندی نشان داد که در عمق یک پارامترهای فسفات، هدایت الکتریکی و کربن آلی در شمال و پارامترهای نیترات در جنوب منطقه و در عمق دو پارامتر فسفات در شمال و پارامترهای نیترات و هدایت الکتریکی در جنوب منطقه بیشترین غلظت را دارند و میزان کربن آلی در این عمق در سراسر منطقه یکنواخت به نظر می رسد. نتایج حاصل همچنین نشان داد که میزان نیترات و فسفات در زمین های کشاورزی به دلیل استفاده از فاضلاب تصفیه نشده و کودهای شیمیایی توسط کشاورزان بسیار بالا است و با افزایش عمق، غلظت آنها کاهش می یابد. هم چنین نتایج مربوط به اندازه گیری کربن آلی در خاک نشان داد که اراضی منطقه شرایط مناسبی از لحاظ میزان ماده آلی دارند. pH خاک در کل منطقه در هر دو عمق حالت قلیایی داشت و هدایت الکتریکی نیز با افزایش عمق کاهش یافت. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن بین پارامترها نشان داد که میزان هدایت الکتریکی خاک در هر دو عمق همبستگی مثبت و معناداری با نیترات و همبستگی معکوسی با میزان فسفات دارد. همچنین میزان فسفات همبستگی مثبت و معنا داری با محتوای کربن آلی خاک در لایه سطحی دارد.
    کلیدواژگان: عناصر غذایی خاک، پهنه بندی، آلودگی خاک، اراضی کشاورزی
  • مسعود قزوینی، هادی ویسی *، عبدالمجید مهدوی دامغانی، کورس خوشبخت، محمدعلی نجاتیان صفحات 13-22
    با کاهش تنوع زیستی، توانایی اکوسیستم های کشاورزی در فراهم کردن خدمات اکوسیستمی همچون امنیت غذایی دچار اختلال شده است. با وجود جایگاه مهم انگور در معیشت جوامع تولید کننده و نیز پتانسیل صادراتی بالای آن، پژوهش های معدودی درباره وضعیت تنوع در اکوسیستم های تولید انگور و ارتباط آن با شاخص های بهره وری و ثبات که موضوع این تحقیق است، انجام شده است. در این رابطه، اطلاعات مورد نیاز از طریق بازدید از منطقه و مصاحبه با 220 تاک دار در سال 1391 جمع آوری شد. نتایج نشان داد که همبستگی شاخص شانون-وینر با بهره وری کل (**175/0-) ، آب (**19/0-) ، زمین (*173/0-) و نیروی انسانی (**202/0-) و شاخص غنای گونه ای با بهره وری زمین (*14/0-) منفی و معنا دار بود که بیانگر رابطه منفی تغییرات در تنوع با بهره وری و در نهایت پایداری بلندمدت در موستان های این منطقه است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ضرایب تعیین (R2) در بازه 04/0 – 03/0 قرار دارند و این بدان معناست که 1درصد تغییر در تنوع زیستی در حدود 04/0 – 03/0 درصد تغییر در مقادیر بهره وری را به همراه خواهد داشت. همچنین مشخص شد که تنوع واریته ای موستان ها هیچ تاثیری بر ثبات عملکرد آنها نداشته است.
    کلیدواژگان: شاخص شانون-وینر، غنای گونه ای، خدمات اکوسیستمی، پایداری، انگور
  • مسعود مسعودی *، پرویز جوکار صفحات 23-35
    آمایش سرزمین و استفاده صحیح و متناسب با ویژگی های محیطی در سطح منطقه و کشور، از اصول اولیه و مهم توسعه پایدار به شمار می آید. با توجه به اهمیت کاربری اراضی در شهرستان جهرم، این مقاله بر آن است تا مقایسه ای بین کاربری اراضی موجود و نقشه آمایش تهیه شده برای شهرستان انجام دهد. بر این اساس در فرآیند آمایش و اولویت بندی کاربری ها از 5 روش شامل روش کیفی و کمی آمایش ایران، روش کیفی و کمی اصلاح شده (4 سناریو) و روش کمی با در نظر گرفتن دو سناریوی اقتصادی و اجتماعی استفاده و در نهایت نقشه آمایش سرزمین منطقه تهیه شد. در گام بعدی برای مقایسه بین مدل های پیشنهادی و مدل رایج کیفی و کمی ایران، ارزیابی صحت مبتنی بر شرایط اکولوژیکی و اقتصادی-اجتماعی انجام گرفت. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی آمایش با رویکرد کمی2 سناریو از دقت بیشتر و همچنین الگوی مکانی صحیح تری نسبت به سایر مدل ها برخوردار است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، توان اکولوژیکی، روش پیشنهادی، جهرم، EMOLUP
  • ویدا ورهرامی، مرتضی تهامی پور، زهرا حقی * صفحات 37-48
    نیروگاه ها و پالایشگاه ها، با مصرف سوخت فسیلی موجب انتشار دی اکسیدکربن در محیط می شوند و هر دو از صنایع آلاینده به شمار می آیند. در این پژوهش ارتباط بین مصرف انرژی، ارزش افزوده و انتشار دی اکسید کربن در نیروگاه ها و پالایشگاه ها در قالب منحنی زیست محیطی کوزنتس بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که شکل زنگوله ای منحنی زیست محیطی برای نیروگاه ها و همین طور پالایشگاه های مورد بررسی، طی دوره 1391- 1377برقرار نیست. نتایج به دست آمده نشان دهنده یک رابطه N شکل برای نیروگاه ها و رابطه ایU شکل برای پالایشگاه ها است؛ بدین معنا که در نیروگاه ها، روند انتشار CO2 طی رشد اقتصادی افزایشی است و در پالایشگاه ها این روند در ابتدا کاهشی و سپس افزایشی شده است. همچنین در بخش های مورد بررسی، مصرف انرژی با انتشار CO2دارای یک رابطه مثبت معنادار است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، دی اکسیدکربن، مصرف انرژی، نیروگاه ها، پالایشگاها
  • فاطمه راست منش *، علیرضا زراسوندی، آزرم باقری بیرگانی صفحات 49-60
    در این پژوهش توزیع فلزات سنگین (As, Cr, Ni, V, Mn, Fe, Zn, Pb) وگوگرد (S) در نمونه های خاک اطراف مجتمع پتروشیمی و پالایشگاه نفت آبادان، بررسی شده است. به این منظور 22 نمونه خاک سطحی با در نظر گرفتن جهت وزش باد غالب منطقه در جهت شمال غرب-جنوب شرق برداشت شد. نمونه شماره 22 نمونه شاهد است که از منطقه روستایی برداشت شد. پس از آماده سازی در آزمایشگاه، نمونه ها به روش ICP-OES برای تعیین غلظت عناصر بررسی شدند، همچنین pHو مقدار ماده آلی نمونه ها نیز با روش های استاندارد اندازه گیری شد. میزان آلودگی خاک با استفاده از شاخص های مختلف از جمله ضریب غنی شدگی، فاکتور آلودگی، درجه آلودگی، درجه اشباع فلزات و پتانسیل سمناکی حاد بررسی شد. میانگین غلظت عناصر با میانگین پوسته بالایی، میانگین جهانی و استاندارد EPA مقایسه شد. نتایج محاسبه شاخص های زمین شیمیایی نشان داد که بیشترین آلودگی مربوط به گوگرد، سرب و روی است. تحلیل های آماری نشان داد که در خاک اطراف صنایع پتروشیمی و پالایشگاه آبادان، نیکل، وانادیوم، آهن و منگنز عمدتا منشا زمین زاد دارند، سرب و روی ناشی از ترافیک و وسایل نقلیه و فعالیت مجتمع پتروشیمی و پالایشگاه نفت است. آرسنیک و کروم دارای هر دو منشا زمین زاد و انسان زاد هستند. غلظت های بالای گوگرد در نمونه های منطقه مورد بررسی ناشی از فعالیت مجتمع پتروشیمی و پالایشگاه نفت است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فاکتور غنی شدگی، زمین زاد، صنایع پتروشیمی
  • ناصر مهردادی، علی ترابیان، امیر خاک پور *، مژده سروش صفحات 61-68
    امروزه کاهش پساب یکی از بزرگترین مسائلی است که در صنایع فرآیندی با آن مواجه هستیم و از آنجا که پساب، یکی از آلاینده های تولیدی مهم در فرآیندها است، توانایی احیا پساب برای مصرف مجدد آب و کاهش مصرف آب تازه، گام مهمی است که به سوی کاهش کلی پساب برداشته می شود. این مقاله کمینه سازی مصرف آب و تولید پساب در صنایع مس و در سه واحد مجتمع مس خاتون آباد را بررسی می کند برای این منظور. روش مرسوم کاهش آب و روشی نوین با نام تکنولوژی پینچ آبی توضیح داده شده اند. در این مقاله سه پارامتر TSS، TDS و کدورت به صورت دو پارامتر همزمان بررسی شده است. در حالت اول، دوم و سوم، به ترتیب پارامترهای TSS-TDS، TDS- کدورت و کدورت-TSS در مدل پینچ آبی در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیقات و به کارگیری روش پینچ نشان می دهد که به ترتیب می توان 379، 22 و 401 مترمکعب در روز در مصرف آب خام معادل 25، 46/1 و 26 درصد صرفه جویی کرد. بیشترین میزان کاهش مصرف آب با در نظر گرفتن دو شاخص کدورت-TSS به طور هم زمان رخ خواهد داد.
    کلیدواژگان: کمینه سازی، مدل پینچ آبی، مجتمع مس خاتون آباد، دو آلاینده
  • هدی خوش ظاهر *، حسین وارسته مرادی، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 69-77
    این پژوهش برای بررسی تاثیر تراکم و سایر ویژگی های خشکه دارها بر جامعه پرندگان در پارک ملی گلستان، در فصل پاییز 1393 انجام شد. پرندگان و متغیرهای محیط زیستی به فاصله شعاعی 25 متری از هر یک از 100 نقطه نمونه برداری بررسی شدند. با استفاده از نرم افزار CANOCO رابطه بین نمایه های تنوع زیستی و نیز فراونی نسبی گونه های پرندگان با متغیرهای محیط زیستی مربوط به ویژگی های خشکه دارها بررسی شد. برای تعیین تراکم پرندگان و همباشی جامعه پرندگان با متغیرهای محیط زیستی، از آنالیز تطبیقی متعارف استفاده شد. محور اول آنالیز تطبیقی متعارف دو گروه عمده از پرندگان را از یکدیگر متمایز کرد. گروه اول پرندگانی نظیر کمرکلی بزرگ، دارکوب سیاه، الیکایی، کمرکلی جنگلی، چرخ ریسک بزرگ، دارکوب خالدار بزرگ، جی جاق، بلبل و توکای سیاه بودند که همبستگی مثبتی با محور اول و دوم خشکه دارهای سرپا و افتاده، وضع سطحی چوب خشکه دار سرپا، درجه پوسیدگی خشکه دار افتاده، ارتفاع غذایابی در خشکه دار سرپا، وضعیت تاج پوشش در خشکه دار سرپا، طول خشکه دارهای افتاده و حضور آشیانه در خشکه دار سرپا داشتند. گروه دوم که در سمت راست محور اول قرار دارند شامل چرخ ریسک پس سرسفید، توکای باغی، چرخ ریسک دم دراز، سسک رودخانه ای، مگس گیر، دارکوب سبز، چک کوهی، سهره نوک بزرگ، قرقاول و سسک چیف چاف بودند که همبستگی مثبتی با متغیرهای محیط زیستی محور سوم خشکه دارهای افتاده، محور چهارم خشکه دارهای افتاده، محور چهارم خشکه دارهای سرپا نشان می دهند.
    کلیدواژگان: خشکه دار، پارک ملی گلستان، تراکم، متغیرهای محیط زیستی
  • فریبا آوریده، جلال عطاری *، محسن عبداللهی صفحات 79-96
    با کاهش روز افزون منابع آب در دسترس، تعداد و شدت مناقشات آبی بین کشورهای واقع در حوضه های آبریز مشترک بیشتر شده است. اصلی ترین چالش این مناقشات به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، نحوه تقسیم آب است. قواعد و مقررات بین المللی درباره آب های فرامرزی عبارتند از 1) قواعد هلسینکی، 2) کنوانسیون آب اروپا، 3) کنوانسیون آبراهه سازمان ملل متحد و 4) قواعد منابع آب برلین. مرور اجمالی تحقیقات پیشین نشان می دهد که مجموعه این اسناد از نظر مفاد مربوط به استفاده از آب به صورت جامع تحلیل و مقایسه نشده اند. در این مقاله ضمن ارائه تاریخچه، مفاد و تفسیرهای موجود، به بررسی تحلیلی و بیان نقاط قوت و ضعف اسناد مذکور پرداخته شده است بررسی تطبیقی این اسناد حاکی از آن است که در تمامی آنها دو اصل مهم "مشارکت منصفانه و معقول" و "التزام به عدم ایراد آسیب قابل توجه" لحاظ شده است. نتایج نشان داد که کنوانسیون 1997سازمان ملل متحد نسبت به سایر اسناد مذکور، گزینه مناسب تر و منصفانه تری برای اجرا در مناطق خشک و نیمه خشک از جمله ایران است.
    کلیدواژگان: رودخانه های فرامرزی، قوانین بین المللی آب، تقسیم آب، استفاده منصفانه
  • آیدا کیان مهر *، سید حسین بحرینی صفحات 97-108
    در این پژوهش تلاش شد تا با روشی مستند و کمی (استفاده از نرم افزار Envi-met) تاثیر سرعت و جهت باد بر شرایط تهویه و میزان تمرکز آلاینده ها در نسبت های مختلف ارتفاع به عرض دالان های خیابانی بررسی شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که ترکیب های مختلف سرعت و جهت باد در دالان هایی با نسبت های متفاوت ارتفاع به عرض، شرایط تهویه، الگوهای جریان و همچنین میزان تمرکز آلاینده ها را در داخل آن تغییر می دهد. در این بررسی با در نظر گرفتن سه نسبت (3/0، 65/0 و 5/1) برای نسبت ارتفاع به عرض دالان و دو سرعت کمینه و بیشینه باد (1 و 5/2 متر بر ثانیه) در دو جهت (غربی و جنوب غربی) برای شبیه سازی در مقاطعی از دو خیابان عمود بر هم ولیعصر و طالقانی، مشخص شد که افزایش سرعت باد در همه جهت های باد و در نسبت های مختلف ارتفاع به عرض دالان، شرایط تهویه را در داخل آن بهبود بخشیده و از تمرکز آلاینده ها در درون آن می کاهد. همچنین مشخص شد که در جهت باد عمود بر دالان با افزایش نسبت ارتفاع به عرض دالان، میزان تمرکز آلاینده ها در درون آن به طور فزاینده ای افزایش می یابد در حالی که در جهت باد موازی با دالان بر عکس است. نتایج این پژوهش و ترکیب حالت های مختلف فاکتورهای مورد بررسی آن ضمن تلنگر توجه به شرایط جوی زمینه در برنامه ریزی و تصمیم گیری ها، می تواند با ایجاد چارچوبی کلی، به طراحان و برنامه ریزان شهری برای تصمیم گیری نوع جهت گیری و نسبت های هندسی ابعاد خیابان های مهم و پرتردد شهری یاری رساند.
    کلیدواژگان: سرعت باد، جهت باد، تهویه، تمرکز آلاینده ها، دالان های خیابانی
  • منیژه قهرودی تالی *، لادن خدری غریب وند صفحات 109-118
    تالاب ها باقیمانده دریاچه های بارانی هستند که در اثر پس روی یخچال ها در اواخر عصر پلئیستوسن و غلبه شرایط گرم و توسعه رسوبات تبخیری عصر هولوسن به وجود آمده اند. دریاچه های کویری، پلایاها و لندفرم های مشابه آن در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک، در نتیجه فعالیت های انسانی دچار اختلال و آشفتگی شدند. در حال حاضر، برداشت منابع معدنی و در نتیجه تخریب سطوح پلایا، همچنین بی نظمی در آب ورودی، موجب تحول جدیدی در این ژئوسیستم ها شده است. این تحولات زمینه دگرگونی در میکروفرم های این مناطق را فراهم آورده، به طوری که می توان این دگرگونی را شاهدی بر بی نظمی یا آشوب در سیستم شکل زایی حاضر و گذار آن به سیستم دیگر دانست که به وسیله هندسه فرکتالی قابل بررسی است. در این تحقیق، بررسی های میدانی درباره وضعیت پلایای گاوخونی در جنوب شرق اصفهان و تغییرات ایجاد شده در میکروفرم های آن در زمستان 1393در منطقه انجام شد که طی آن ابعاد 109 ترک گلی در زون مرطوب پلایای گاوخونی بررسی شد و از بین آنها ابعاد61 ترک گلی که به خوبی توسعه یافته بودند، محاسبه شدند. با بررسی هندسی فرکتالی محیط-مساحت در میکروفرم ها، میزان آشفتگی آنها بررسی شد. DAP به دست آمده مقادیری بین 27/1 تا 44/1 را نشان داد، که گویای آشفتگی در منطقه است. نمودار لگاریتمی نیز ارتباط خطی بین لگاریتم محیط و مساحت فرم های مورد نظر را آشکار ساخت، به طوری که ضریب همبستگی R2 به دست آمده بزرگتر از 96/0 بود. افزایش آشفتگی در منطقه، حاکی از تحول سیستم شکل زایی و تبدیل تالاب به اکوسیستمی جدید بوده است که می تواند مخاطرات جدی را در این منطقه به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: گاوخونی، میکرولندفرم، فرکتال، ترک
  • نغمه مبرقعی، امیر هدایتی اقمشهدی *، سمانه زاهدی صفحات 119-128
    در کشور ما ناکافی بودن پوشش حمل و نقل عمومی موجب شده است تا افراد زیادی از وسایل نقلیه شخصی استفاده کنند و افزایش مشکلات اقتصادی، تورم بالا و کاهش قدرت خرید مردم نیز منجر به استفاده از خودروهای فرسوده توسط افراد زیادی شده است که هزینه های بالایی را به جامعه تحمیل می کنند. نوع مواد و روش تحقیق در این مقاله، با توجه به گستردگی کار و نبود بانک اطلاعاتی در این زمینه، از نوع کتابخانه ای و اسنادی است. به این صورت که ابتدا تعداد کل خودروهای کشور برآورد شد، سپس بر اساس تعریفی از خودروهای فرسوده ، تعداد خودروهای فرسوده کشور برآورد شد. در مرحله بعد سهم حمل و نقل و به ویژه حمل و نقل جاده ای در ایجاد هزینه های اجتماعی ناشی از انتشار آلاینده ها به دست آمد. بعد از این مرحله، سهم خودروهای فرسوده و سالم از انتشار آلاینده ها محاسبه شد و در مرحله آخر با توجه به محاسبات صورت گرفته، سهم خودروهای فرسوده در ایجاد هزینه های اجتماعی ناشی از انتشار آلاینده ها در کشور محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در سال 1390، حدود 11 درصد از خودروهای کشور فرسوده بودند، که این تعداد خودروی فرسوده در این سال، هزینه ای بالغ بر 102283 میلیارد ریال بر جامعه تحمیل کرده اند، به طوری که از این بین سهم هر خودروی فرسوده هزینه ای بالغ بر 66600077 ریال بوده است. برای کاهش این هزینه ها، ارائه سیستم یکپارچه کارا و البته عملیاتی مدیریت خودروهای فرسوده از سوی دولت، برای جمع آوری و بازیافت این خودروها در کشور لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: خودروهای فرسوده، هزینه های اجتماعی، ایران
  • فاطمه میرزاجانی * صفحات 129-138
    امروزه نانوذرات سنتزی گستره وسیعی از ذرات با ویژگی های منحصر به فرد را دربر می گیرند و کاربردهای زیادی در حوزه نانوتکنولوژی دارند. خواص ویژه نانوذرات و برهمکنش آنها با مولکول های زیستی توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. این ذرات به دلیل اندازه کوچک و ویژگی های منحصربه فرد، قابلیت استفاده در علوم مختلف، مخصوصا علوم زیستی را دارند. بررسی های گذشته در حوزه نانوذرات نشان می دهند که به دلیل عدم وجود یک مدل منطقی از برهمکنش این ذرات با مولکول های زیستی، تاکنون از روش های آزمایش و خطا به ویژگی های یک نانوذره و اثرات آن بر محیط واکنش و مولکول های حاضر در آن محیط پی می بردند. به دلیل ورود این ذرات به گیاهان و بدن جانوران، و مخصوصا استفاده روزافزون آنها در محصولات مورد استفاده انسان، بررسی اثرات ایجادشده توسط این ذرات بر مولکول ها و میزبان های زیستی ضروری به نظر می رسد. ، در این مقاله مروری اثرات سمی نانو ذرات نقره در محیط های زیستی و آثار مخرب آنها بررسی شد و نتایج پژوهش های بین المللی در حوزه های مختلفی از جمله مولکول های زیستی، میکروارگانیسم ها، گیاهان، جانوران و انسان مرور شده است. در این میان یافته های مرتبط با تریپسین و آلبومین سرم خونی انسانی در حوزه رفتارهای مولکولی، باکتری های Staphylococcus aureus و Bacillus thurigiensis در زیرمجموعه باکتریایی و گیاه Oryza sativa L. (برنج) ، از نظر ریخت شناسی و پرتئومیکس به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: پروتئومیکس، بررسی های ریخت شناسی، نانوذرات نقره، Staphylococcus aureus، Bacillus thurigiensis، Oryza sativa L، (برنج)
  • هاجر راعی دهقی*، جواد نجفی صفحات 139-153
    جنگ پدیده ای است که در آن خسارت اجتناب ناپذیر است. یکی از مواردی که در طول درگیری مسلحانه خسارات قابل توجهی بر آن وارد می شود محیط زیست است. در این راستا حقوق بشردوستانه در تعداد معدودی از مقررات خود به محیط زیست و حمایت از آن توجه داشته است. با این حال این مقررات به اندازه کافی به حمایت از محیط زیست نپرداخته اند و این مساله مطرح می شود که آیا مقررات حقوق بین الملل محیط زیست و ممنوعیت های موجود در این رشته برای حفاظت از محیط زیست قابل اعمال است یا تنها باید از مقررات موجود در حقوق بشردوستانه برای حفاظت از محیط زیست استفاده کرد. در این نوشتار سعی می شود که این مقررات و امکان اعمال و اجرای آن ها را در جهت حفاظت بیشتر از محیط زیست بررسی قرار کنیم. از سوی دیگر خسارات وارده به محیط زیست در طی درگیری مسلحانه ممکن است به صورت عمدی یا غیر عمدی رخ دهد. خسارات عمدی به محیط زیست هنگامی رخ می دهد که از محیط زیست به عنوان سلاح استفاده می شود یا زمانی که خسارات وارده به محیط زیست عمدی است ولی از محیط زیست به عنوان یک سلاح استفاده نمی شود. مقرراتی که در راستای جلوگیری از این دو نوع خسارت وضع شده اند آستانه هایی در نظر گرفته اند که این آستانه ها برای تحقق خسارت مورد بررسی قرار می گیرد. در خصوص خسارات غیر عمدی به محیط زیست، قربانی اصلی محیط زیست نیست ولی با این حال به محیط زیست خساراتی وارد می شود و بایستی اصل احتیاط را اعمال کرد. در این مورد باید به انواع خسارات، ممنوعیت های موجود و امکان به حداقل رساندن این خسارات پرداخت.
    کلیدواژگان: محیط زیست، پروتکل اول الحاقی، کنوانسیون انمود، خسارت، درگیری مسلحانه
|
  • Javad Bayat, Seyed Hossein Hashemi*, Kores Khoshbakht, Reza Deihimfard Pages 1-11
    In this study, 83 sampling points were chosen in the study area. Sampling was conducted at two soil depths (0-30 cm and 30-60 cm) and the concentrations of nitrate, phosphate, EC, pH and organic carbon were determined. Interpolation maps were created using the IDW method. These showed that in the top soil, soil phosphorus, EC and OC have the maximum concentration in the northern part of the area and nitrate in the southern part of the area; in second depth soil, phosphorus has the maximum concentration in the North of the area and nitrate and EC in the South of the area, while OC has a uniform distribution over the whole area. Analysis of soil chemical properties showed high concentrations of nitrate and phosphate in the upper soil layer in the studied areas, mainly due to the use of untreated urban wastewater and chemical fertilizers by the farmers; in addition, results of organic carbon measurement showed that this area has a good condition in terms of organic matters. Soil pH in the area was alkaline and EC decreased at a lower depth. The results of Spearman correlation analysis showed that EC has a positive correlation with nitrate and a negative correlation with phosphate at both depths. Also, organic carbon has a positive correlation with soil phosphate in the top soil.
    Keywords: Soil Nutrients, Interpolation, Soil pollution, Agricultural land
  • Masoud Ghazvini, Hadi Veisi*, Abdolmajid Mahdavi, Damghani, Korous Khoshbakht , Mohammad Ali Nejatian Pages 13-22
    As biodiversity declines, the ability of agro-ecosystems to produce ecosystem services such as food security deteriorates. Despite the important role of grape in the livelihood of communities that produce this crop and also its high potential for export, very few studies have been conducted on the status of biodiversity in grape production ecosystems and its relationship with different indices of productivity and stability. The data presented here were collected during face-to-face interviews with 220 grape orchardists in 2011. Results showed negative significant correlations between the Shannon-wiener index with total productivity (- 0.175**), water productivity (- 0.19**), land productivity (- 0.173**) and labour productivity (- 0.202**) as well as correlations between species richness with land productivity (- 0.14*). These results indicate negative relationship between changes in biodiversity of grapevine varieties with vineyard’s productivity and imply the long-term sustainability of the vineyards in Takestan County. Regression analysis showed that the explanation coefficients (R2) were between 0.03-0.04. We tentatively conclude from this that a 1% change in BD corresponds to approximately a 0.03-0.04% change in the value of productivity. The results also showed that the varietal diversity of vineyards have no effect on vineyards’ yield stability.
    Keywords: Shannon-wiener index, Species richness, Ecosystem services, Sustainability, Grape
  • Masoud Masoudi*, Parviz Jokar Pages 23-35
    Land use planning and proper use in accordance with environmental characteristics is one of the basic principles of sustainable development in the region and the country. Due to the importance of land use in Jahrom Township, this article is based on comparison between current land use and land use planning maps for study area. In land use planning process, methods included: Qualitative and quantitative methods (conventional models of Iran), modified methods of qualitative and quantitative (4 scenarios), quantitative method (considering two economic and social scenarios). The next step was validation of proposed models and the conventional models qualitatively and quantitatively, based on ecological and socio-economic conditions. Results showed that land use planning of quantitative model using two economic and social scenarios is better than other models.
    Keywords: Land use planning, Ecological potential, Proposed method, Jahrom, EMOLUP
  • Vida Varahrami, Morteza Tahamypur, Zahra haghi* Pages 37-48
    Power plants and refineries due to their process and consumption of fossil fuels release carbon dioxide into the environment and, as a consequence, both industries are polluting. In this study, the link between energy consumption and carbon dioxide emissions at power plants and refineries is surveyed as added value in the form of Environmental Kuznets Curve. Results indicate that the bell-shaped curve for environmental studies of power plants as well as refineries over the period 1997-8 to 2011-12 is established. Results have shown a U-shaped relationship for power plants and N-shaped interfaces for the refinery. This means that, during the economic growth in power plants, CO2 emissions are increasing and, in refineries, that process has first decreased and then increased. Also, as a part of this study, energy consumption had a positive significant correlation with CO2 emissions.
    Keywords: Value Added, Carbon Dioxide, Energy, Powerplants, Refineries
  • Fatemeh Rastmanesh*, Alireza Zarasvandi, AzarmBagheri Birgani Pages 49-60
    In this study, the distribution of heavy metals (As, Cr, Ni, V, Mn, Fe, Zn, Pb) and sulfur in soil samples collected around the petrochemical complex and petroleum refinery at Abadan has been investigated. For this purpose, 22 surface soil samples were taking into consideration the prevailing wind direction (NW-SE). Sample number 22 is a control sample and was collected from a rural area. After preparation in the laboratory, the samples were analyzed using the ICP-OES method to assess concentrations of different elements. Also, the pH and organic matter content of samples were measured using standard methods. Pollution levels in the soil samples were investigated using different indices, including enrichment factor, contamination factor, contamination degree, saturation degree of metals and Potential acute toxicity. The mean concentrations of elements in the samples were compared to the mean concentration of these metals in the upper crust, soil worldwide, and EPA standards. The results of calculating the geochemical indices indicated that soil samples are more contaminated with S, Pb and Zn. The statistical analysis showed that nickel, vanadium, iron, manganese may be mainly derived from geogenic sources. Lead and zinc may originate from traffic and vehicle emissions as well as the petrochemical complex and petroleum refinery activities. As and Cr have both a geogenic and an anthropogenic origin. High concentrations of sulfur in the study area originated from the petrochemical complex and petroleum refinery activities.
    Keywords: Soil pollution, Enrichment factor, Geogenic, Petrochemical industry
  • Naser Mehrdadi, Ali Torabian, Amir Khakpour &Mojdeh Soroush* Pages 61-68
    Today, reducing waste water as one of the greatest challenges we face in the industrial process and, since the wastewater is one of the major pollutants produced in that process, the ability to restore and reuse water and to reduce water consumption represents an important step towards overall waste water reduction. This article investigates the minimization of water consumption and wastewater in the copper industry and, specifically, in Unit Three of the Khatoon Abad copper complex. One conventional method and one new method named Water Pinch are described for this purpose. In the first, second and third modes, respectively, the TSS-TDS, Turbidity-TDS and TSS-Turbidity parameters were considered as the indicators. The results showed a saving in raw water consumption of 379, 22 and 401 m3/day (equal to 25, 1.46 and 26 %), respectively, which is a significant amount.
    Keywords: Minimization, Water Pinch model, Khatoon Abadcopper complex, Pollutant
  • Hoda Khoshzaher*, Hossein Varasteh Moradi, Abdolrasoul Salmanmahini Pages 69-77
    This study investigated the effect of density and other properties of dead trees on the bird community in Golestan National Park during the autumn of 2013. Birds and various environmental variables were detected within a 25 m radius of each of 100 sampling points. The relationship between biological diversity and the relative abundance of bird species to the environmental variables related to the dead tree characteristics was evaluated. To determine the association of bird diversity indices with environmental variables, a canonical correspondence analysis (CCA) was performed. The first axis of CCA successfully separated the two groups of birds. The first group of birds comprised the Lagea Rock Nuthatch, Black Woodpecker, Winter Wern, Nutatch, Great Tit, Great Spotted Woodpecker, Erosian Jay, Nightingale and Common Blackbird which had a positive correlation with some factors of dead trees, such as: the first and second axes of standing dead trees (snags) and fallen dead trees (logs), wood surface conditions of snags, degree of decay of logs, height at which food is found of snags, condition of canopy in snags, length of logs and presence of nests. The second group was on the right-hand side of the axis and included such species as: Coal Tit, Song Thrush, Long-tail Tit, River Warbler, Flycature, Green Woodpecker, Stonechat, Hawfinch, Pheasant and Common Chiffchaff. These birds had a positive correlation with the following environmental variables: the third and fourth axes of logs and the fourth axis of snags.
    Keywords: Golestan National Park_Density_Enviromental variables_Dead tree (snag - log)
  • Fariba Avarideh , Jalal Attari*, Mohsen Abdollahi Pages 79-96
    As water resources become scarcer, trans-boundary water conflicts between countries located in the shared basins are increasing in frequency and intensity. The main challenge in these conflicts, especially in the arid and semi-arid regions of the world, is water sharing. The relevant international law and rules for trans-boundary waters include the Helsinki Rules, the UNECE Water Convention, the UN Watercourse Convention and the Berlin Rules. A brief review of research studies indicates that this set of documents has not been compared comprehensively taking into consideration water use provisions for implementation in the region. In this paper, the historical background, provisions and commentaries of the aforementioned documents as well as their strengths and weakness have been analytically discussed. The comparative study confirms that both important principles of “equitable and reasonable participation” and “obligation not to cause significant harm” have been considered in all of the relevant instruments and the results show that the 1997 UN Watercourse Convention is the most appropriate and equitable alternative for implementation in the region, including in Iran.
    Keywords: Trans-boundary rivers, International water law, Water sharing, Equitable use
  • Aida Kianmehr*, Hossein Bahrainy Pages 97-108
    This study aims to investigate the role of wind speed and wind direction in ventilation condition and pollutants concentration in street canyons with different aspect ratios through using ENVI-met software in a quantitative and experimental way. The results demonstrate how the combination of different wind variables (direction & speed) with different aspect ratios of canyons, can alter the ventilation condition, flow pattern and also pollutant concentration inside the urban street canyons. The result of simulations in some sections of Valiasr and Taleqani streets considering three different ratio of height to width proportion (0.3, 0.65 and 1.5) for the canyons, and two minimum and maximum threshold values for wind speed (1 m/s and 2.5 m/s) in west and south west direction, showed that increasing the wind speed to all directions (in this case west and south west) in a canyon with different aspect ratios (in this study 0.3, 0.65 and 1.5) can improve ventilation condition inside the canyon and reduce pollutants concentration within it. When the wind direction is perpendicular to the canyon, by increase of aspect ratio, the pollutant concentration will significantly increase inside the canyon, whereas the parallel wind direction in the same test shows opposite results. The findings of this study as well as subsequent findings resulted from combination of different concerned variables, as a general framework can help urban designers and planners to decide on the geometry and direction of street canyons.
    Keywords: Wind speed, Wind direction, Ventilation, Pollutants Concentration, Street Canyons
  • Manijeh Ghahroudi Tali *, Ladan Khedri Gharibvand Pages 109-118
    Wetlands are the remnants of pluvial lakes which have evolved following the retreat of glaciers in the late Pleistocene era and have overcome the hot conditions and the development of evaporative deposits in the Holocene era. Most arid and semi-arid areas, desert lakes, playas and similar landforms have been disturbed as a result of human activities. Recently, mineral extraction prompts destruction of the playa surfaces and irregularities in the incoming water in order to create a new evolution in these geo-systems. This new evolution provides a suitable situation to change the microlandforms, and these irregularities or turbulences in geodynamic systems are the best evidence for converting them to other systems and, also, they can be studied by fractal geometry. In this study field studies were conducted in the winter of 2015 in order to examine the situation of the Gavkhuni playa southeastern Isfahan Province and the changes in micro-landforms and, in these, 109 mud cracks in the wetland zone of Gavkhuni playa were examined. Among them, 61 well developed mud cracks were used in the calculations. By using the fractal geometry perimeter-area model on these micro-landforms, their turbulence could be examined, and the DAP, derived from the fractal model, was valued at between 1/27 - 1/44; this expresses the confusion and irregularities in the micro-landforms of that region. The logarithmic graph of the fractal model showed a linear relationship between the log of perimeter and the log of area on that micro landform and, so, the correlation coefficient R2 is greater than 0.96. Increasing chaos in the Gavkhuni playa shows the evolution in the geodynamic system and its transformation into a new ecosystem that it can yield to produce serious risks in this area.
    Keywords: Gavkhuni, Micro-landform, Fractal, Mud crack
  • Naghmeh Mobarghaee, Amir Hedayati Aghmashhadi*, Samaneh Zahedi Pages 119-128
    The transportation sector is the fastest growing energy demand in the world and it has created many economic and environmental problems for both industrial and developing countries. Economic problems, including high inflation and low developed public transport, are the main causes of the spread using of obsolete private vehicles in Iran that and this has imposed high costs on the society. In this research for estimating the social cost of obsolete cars, first of all the number of old cars in the country has been calculated and, then the social cost that old cars impose on the community have been calculated by assessing the effect of each pollutant gas. The result shows that, in 2011, although only about 11 percent of the country’s cars were old, they cause more than 75 percent of pollutant emissions and this has also imposed about 32 million dollars social costs to the society. To reduce this cost, it is necessary to have a well managed integrated transport system operated by governmental and private sectors.
    Keywords: Old Car, Social Cost, Iran, transport
  • Fateme Mirzajani * Pages 129-138
    Nanoparticles with a wide range of unique features have been allocated many applications in the field of nanotechnology. Their special properties and their interaction with biological molecules have grabbed the attention of many researchers. These particles, because of their small size and unique characteristics, can be used in various fields, especially the life sciences. Because the lack of any logical model of nanoparticle and biomolecule interaction, their properties and influences on the environment have been evaluated using various separate and non-comparable studies. Nanoparticles interact with plants, animals, and humans and have various and essential impacts on them and these should be considered. The aim of this article is to conduct a morphological and proteomic study of the interaction of biomolecular, bacterial and plant models with silver nanoparticles. The findings are associated with trypsin and human blood serum albumin (as a molecular model), Staphylococcus aureus and Bacillus Thurigiensis (as bacterial models) and Oryza sativa L. (rice) as a plant model.
    Keywords: Proteomics, Morphological study, SilverNanoparticles, S. aureus , B. Thurigiensis , Oryza sativa L
  • Hajar Raee Dehaghi*, Jvad Najafi Pages 139-153
    War is a phenomenon in which the damage is inevitable and one of the significant losses during armed conflict is the environment. In this respect, humanitarian law protects and takes account of the environment in a few of its regulations. However, these regulations have not given sufficient support to the environment and the question arises whether any prohibitions available in international environmental law are applicable to environmental protection in this case, or should we only use the provisions contained in humanitarian international law for this. In this paper we consider these regulations and the possibility of applying of them to protecting the environment in the event of armed conflict. Damage to the environment during armed conflict may occur intentionally or unintentionally. Intentional damage to the environment occurs when the environment is used as a weapon or damage to the environment is deliberate, but the environment is not used as a weapon. Regulations that have been enacted to protect against these damages contain certain conditions and the fulfilment of these conditions is necessary for incurring damage. Regarding unintentional damage to the environment, the main victim is not the environment, however, and the precautionary principle should be applied. In this regard, it is necessary to consider types of losses, existing prohibitions and possibility of minimizing environmental losses.
    Keywords: Environment, Additional Protocol I, Convention ENMOD, Damage, Armed conflict