فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1397)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/22
  • تعداد عناوین: 24
|
  • محمدرضا زنگنه اینالو، بیژن قهرمان *، علیرضا فریدحسینی صفحات 1-12
    بارش یک پارامتر مهم در چرخه هیدرولوژی بوده و کمبود داده های آن از بزرگترین مشکلات در تحلیل های اقلیمی و هیدرولوژیک است. لذا، محققین استفاده از تصاویر ماهواره ای حاصل از سنجش از دور را به عنوان یکی از راهکارهای عملی به منظور تخمین بارش مطرح کرده اند. در این مقاله، به ارزیابی اطلاعات بارش ماهواره های PERSIANN و CMORPH در حوضه آبریز شاپور پرداخته شده است. بدین منظور، از اطلاعات بارش روزانه و ساعتی ایستگاه های حوضه شاپور 28 رویداد بارش (مقیاس ساعتی) و 41 رویداد (مقیاس روزانه) در بازه زمانی 95-91 برای ایستگاه بوشیگان کازرون واقع در محدوده مطالعاتی کازرون استفاده شد. نتایج نشان داد که ماهواره های PERSIANN و CMORPH در مقیاس ساعتی و روزانه دقت کافی ندارند. همچنین با مقایسه داده های روزانه 41 رویداد ماهواره ها، مشاهده ای و روش درونیابی کریجینگ برای ایستگاه هدف (بوشیگان کازرون) نتایج حاکی از دقت پایین تر مدل های ماهواره ای نسبت به روش درونیابی کریجینگ می باشد. همبستگی داده های مشاهداتی در مقیاس ساعتی با CMORPH نسبت به PERSIANN بیشتر است. (در مقیاس روزانه ضریب همبستگی 196/0و 309/0 به ترتیب برای CMORPH و PERSIANN) همچنین، شاخص های ارزیابیPOD, FAR, CSI و TSS برای مقیاس ساعتی محاسبه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد اگرچه مدل CMORPH در مقیاس ساعتی همبستگی بیشتری را با داده های مشاهداتی دارد، اما در آشکارسازی تعداد روزهای بارانی (شاخصPOD) مدل PERSIANN نتایج بهتری را ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: بارش روزانه، تصاویرماهواره ای، درونیابی، سنجش از دور
  • مهسا قطبی زاده، علی باقری *، عنایت عباسی صفحات 25-31
    سیستم های منابع آب در کلیه ی ابعاد طبیعی و اقتصادی-اجتماعی خود دائما در حال تغییر می باشند. در نتیجه به جای مدیریت بر مبنای پیش-بینی احتمالات وقایع مختلف در آینده، ناگزیر باید برای امکان وقوع پدیده های گوناگون در آینده تمهیداتی اندیشیده شود. از این رو چاره ای جز این نیست که مدیریت سیستم های منابع آب بر مبنای مکانیزمی برای درک تغییرات و انطباق با آن ها استوار شوند. این مکتب مدیریتی که بر انطباق پذیری با تغییرات مبتنی است تحت عنوان مدیریت انطباق پذیر شناخته می شود. از این منظر، سازگاری با تغییرات از اولویت های مدیریت انطباق پذیر می باشد. یکی از ویژگی های اصلی یک ساختار انطباق پذیر، ظرفیت سازگاری آن در مقابل تغییرات می باشد. از این رو، این تحقیق به ارزیابی ظرفیت سازگاری سازمان های محلی در حوضه آبریز طشک -بختگان پرداخته است. چارچوب ارزیابی مورد استفاده در این تحقیق چرخ ظرفیت سازگاری است. برای شناسایی کنشگران از روش سرشماری استفاده گردید. برای جمع آوری داده از کنشگران شناسایی شده، از روش مصاحبه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شد. نتایج نشان می دهند که ظرفیت سازگاری سازمان های مزبور در برابر کمبود آب نسبتا منفی است، بدین مفهوم که در سازمان های محلی برای مقابله با اثرات منفی ناشی از شرایط جدید و سازگاری با آنها، خلاءهایی هست که نیاز به ترمیم دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت انطباق پذیر، چرخ ظرفیت سازگاری، سازمان های محلی، حوضه آبریز طشک - بختگان، کمبود آب
  • مهرنوش اقتداری، پرویز ایران نژاد *، مجید وظیفه دوست، جواد بذرافشان، نوذر قهرمان صفحات 32-44
    بارش مولفه اصلی چرخه هیدرولوژیکی و داده واداشتی مهمی برای مدل های هیدرولوژی و کشاورزی است. تلاش های بسیاری در تولید محصولات شبکه بندی شده بارش با هدف افزایش دسترسی به پایگاه های بارش در تفکیک های مکانی و زمانی مختلف در مقیاس جهانی صورت گرفته است. در این مطالعه عملکرد چهار محصول مختلف با تفکیک مکانی بالا، شامل برونداد PERSIANN-CCS، CFSR، CHIRPS و AgMERRA و همچنین شبیه سازی های بارش روزانه توسط مدل اقلیمی RegCM در فصل بهار با استفاده از داده های مشاهداتی در دشت قزوین در سال های 2003 تا 2010 و با استفاده از شاخص های آماری پیوسته و طبقه بندی مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسی آماری نتایج مدل اقلیمی منطقه ای با استفاده از سه طرحواره بارش همرفتی (کو، امانوئل و گرل) نشان داد که طرحواره کو مناسب ترین طرحواره در مدل سازی بارش بهاره در منطقه می باشد. نتایج بررسی شاخص های آماری پیوسته حاکی از برتری نسبی پایگاه AgMERRA نسبت به سایر محصولات و مدل RegCM بود. شاخص های آماری طبقه بندی نشان دادند که پایگاه بارش CFSR عملکرد بهتری در آشکارسازی روزهای بارانی داشته، اما پایگاه AgMERRA در شناسایی روزهای غیربارانی و تفکیک روزهای بارانی و غیربارانی موفق تر بوده است. به طور کلی نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه پایگاه AgMERRA در مقیاس روزانه در مقطع زمانی مورد نظر، از اعتبار بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: بارش روزانه، دشت قزوین، مدل اقلیمی، داده های جهانی
  • جلیل سلیمی، رضا مکنون * صفحات 45-58
    به گواه بسیاری از شاخص ها ایران به شدت با بحران آب مواجه است و کشور وارد مرحله جدیدی از شرایط اقلیمی شده که دیگر نمی توان با تصورات و روش های گذشته به مواجهه با مسئله بدخیم1 آب پرداخت. حل بحران آب نیازمند پذیرش و سازگاری با شرایط جدید منابع آبی است. البته این مقاله میان کم آبی به عنوان یک پدیده اقلیمی و بحران آب تفاوت قائل می باشد و بحران را نتیجه ناکارآمدی نظام حکمرانی آب در مواجهه با کم آبی می داند. از منظر حکمرانی نهادهای رسمی و غیررسمی به تصمیمات و سیاست های حوزه آب شکل می دهند و آن ها را درست یا غلط به اجرا می گذارند. اصلاح حکمرانی آب در واقع تنظیم و ظرفیت سازی در این نهادها برای کارآمدی می باشد. این مقاله با هدف ارزیابی یکی از نهادهای حکمرانی آب کشور، به معرفی و استفاده از مدل چرخ ظرفیت سازگاری2 می پردازد. این مدل 6 بعد و 22 معیار دارد و ظرفیت نهادهای حکمرانی برای اعمال تغییر در رویه های قبلی و سازگاری با شرایط جدید را می سنجد. کار-گروه ملی نجات دریاچه ارومیه به عنوان مورد مطالعه در این مقاله ارزیابی شده و نتایج حاکی از ظرفیت پایین این نهاد برای تغییر رویه های جاری و سازگاری با شرایط جدید است.
    کلیدواژگان: حکمرانی آب، ظرفیت سازی، تطبیق پذیری، نهاد، چرخ ظرفیت تطبیق پذیری
  • نجمه خلیلی، حجت رضایی پژند، هاشم درخشان ، کامران داوری * صفحات 59-70
    کشاورزی دیم اولین بخشی است که از لحاظ اقتصادی مورد آسیب خشکسالی قرار می گیرد، از اینرو ارزیابی ریسک خشکسالی کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق، توسعه یک چارچوب و مدل اجرایی برای کمی سازی ریسک خشکسالی کشاورزی با تمرکز بر محصول گندم دیم بوده است. در این تحقیق، ریسک خشکسالی کشاورزی بر اساس مخاطره خشکسالی و آسیب پذیری نسبت به خشکسالی در مراحل مختلف رشد محصول کمی می شود. احتمالات وقوع خشکسالی های با شدت مختلف در مراحل مختلف رشد محصول در نظر گرفته شده است. برای کمی سازی شدت خشکسالی، از شاخص بارندگی و تبخیر-تعرق استاندارد شده (SEPI) ، در مقیاس زمانی هفتگی استفاده می شود. از طرف دیگر، برای تعیین اثر خشکسالی بر محصول، مدل گیاهی آکواکراپ برای مدل سازی رشد محصول تحت شرایط اقلیمی مورد نظر واسنجی و اعتبارسنجی شده و افت محصول در اثر خشکسالی بدست می آید. برای تعیین مولفه آسیب پذیری، از منطق فازی استفاده می گردد. برای اجرای چارچوب توسعه داده شده، از داده های ایستگاه تحقیقات دیم سیساب واقع در خراسان شمالی استفاده شد. مقدار آسیب پذیری در منطقه مورد مطالعه از روش فازی، برابر با 6163/0 (بدون بعد) بدست آمد و در نهایت، مقدار ریسک خشکسالی گندم دیم در ایستگاه مورد مطالعه برابر با 3684/0 تن بر هکتار حاصل شد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در فرآیند مدیریت ریسک و برنامه ریزی برای کاهش اثرات خشکسالی بر روی گندم دیم در مناطق مورد مطالعه و نیز تخمین نرخ بیمه کشاورزی در شرایط خشکسالی برای حداقل کردن ریسک آسیب خشکسالی بکار رود.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، ریسک خشکسالی کشاورزی، گندم دیم، مخاطره خشکسالی
  • مجید هاشمی، نجمه مهجوری مجد * صفحات 71-79
    مدیریت یکپارچه رواناب های شهری در توسعه پایدار زیرساخت های شهری امری مهم محسوب می شود؛ به طوری که عدم توجه به آن نه تنها سبب هدر رفت منابع می شود، بلکه می تواند منجر به بروز مشکلات بسیاری از منظر زیست محیطی و حمل و نقل شهری شود. شبیه سازی صحیح رواناب های شهری در تصمیم گیری های مدیریتی ضروری است. در این مقاله، محدوده زیرحوضه ولنجک از زیرحوضه های شهری تهران به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب و مدل SWMM به منظور مدل سازی رواناب های سطحی در این حوضه به کار گرفته شده است. به دلیل ماهیت تصادفی سیل، تغییرات مکانی شدید پارامتر های مدل و خطا های اندازه گیری، مدل سازی رواناب ها با عدم قطعیت همراه است. هدف این مقاله، شناسایی، رتبه بندی و غربالگری پارامتر های کنترل کننده خروجی مدل و تعیین میزان تاثیرگذاری هر یک از آن ها بر عدم قطعیت خروجی مدل می باشد. تحلیل حساسیت عملکرد مدل SWMM بر اساس معیار های مختلف، برای نخستین بار بر اساس مفهوم واریوگرام انجام شده است. به این منظور، 15 پارامتر مدل SWMM در نظر گرفته شده اند و تحلیل حساسیت به سه روش وارس، سوبول و موریس انجام شده است. نتایج حاصل از سه روش با یکدیگر مقایسه و در نهایت، شش پارامتر به عنوان پارامتر های موثر شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: رواناب سطحی شهری، SWMM، حوضه ولنجک، تحلیل حساسیت، وارس
  • علیرضا مشفق ، علی مریدی *، جلال عطاری صفحات 80-91
    وجود بیش از 50% جمعیت در حوضه های آبریز مرزی خاور میانه رقابت و منازعاتی را برای استفاده از منابع آبی مشترک سبب شده است. نیمه شرقی ایران با کمبود شدید آب روبه رو و مشهد که بخش اعظم آب آن از سد دوستی تامین می شود، وابسته به جریانات ورودی از رودخانه هریرود از سوی افغانستان می باشد. در این تحقیق تاثیر ساخت سد سلما بر روی جریان ورودی به سد دوستی در قالب سناریوهای مختلف بر اساس دکترین های تسهیم آب های مرزی بین کشورهای بالادست و پایین دست پرداخته شده است. با توجه به عدم وجود تفاهم نامه در برداشت آب از رودخانه مشترک هریرود، حقآبه ایران و افغانستان با استفاده از شاخص های اطمینان پذیری حجمی و شاخص آسیب پذیری ارزیابی شده است. نتایج شبیه سازی در صورت احداث سد سلما، عدم وجود تفاهم نامه میان کشورهای حوضه و برقراری دکترین حاکمیت سرزمینی مطلق حاکی از کمبود نیاز کشاورزی به مقدار 35 درصد و کمبود آب شرب مشهد به میزان 40 درصد نسبت به دکترین تمامیت ارضی محدود شده می باشد. مبنا قراردادن دکترین تمامیت ارضی محدود شده به تامین نیاز هر یک از کشورهای حوضه با توجه به منابع آب محدود حوضه آبریز کمک می کند.
    کلیدواژگان: حوضه های آبریز مرزی، سد دوستی، سد سلما، قوانین بین المللی، هریرود
  • علیرضا علی پور، سید حبیب الله موسوی * صفحات 92-101
    کاهش منابع آبی موجود در کشور از یک سو و افزایش تقاضای روزافزون تولید محصولات کشاورزی از سوی دیگر، لزوم توجه به مدیریت منابع آبی مورد استفاده در بخش کشاورزی را بیش از پیش افزایش داده است. مطالعه حاضر با هدف تدوین الگوی بهینه تولید محصولات زراعی در شرکت مزرعه نمونه گرگان به عنوان یکی از واحدهای پیشرو در بخش کشاورزی استان گلستان با تاکید بر افزایش کارایی مصرف آب طرح ریزی و اجرا شد. به این منظور، از آمار و اطلاعات دفتری این واحد کشاورزی در سال زراعی 95-1394 در قالب تدوین الگوی برنامه ریزی ریاضی چند معیاره استفاده گردید. نتایج نشان داد که با تدوین الگوی بهینه تولید محصولات زراعی در این واحد کشاورزی، کارایی مصرف آب به میزان 15 درصد، بازده ناخالص به میزان 9 درصد و خالص انرژی تولیدی به میزان 20 درصد افزایش می یابد. لذا، می توان گفت که در شرایط بهینه تولید محصولات زراعی در این واحد، آرمان های حداکثر بازده ناخالص و حداکثر خالص انرژی تولیدی به عنوان آرمان های اقتصادی در کنار آرمان افزایش کارایی مصرف آب به صورت هم زمان قابل دسترس خواهد بود. در پایان، با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد شد که به منظور افزایش سودآوری در مزارع شرکت مزرعه نمونه گرگان هم زمان با تاکید بر افزایش کارایی مصرف آب، محصولات گندم، کلزا، پنبه، ذرت و یونجه ترکیب اصلی الگوی کشت محصولات زراعی در این واحد کشاورزی را تشکیل دهند.
    کلیدواژگان: مدل برنامه ریزی آرمانی وزنی، شدت مصرف آب، اولویت های اقتصادی، خالص انرژی تولیدی
  • علی شوقی جوان، آزاده احمدی * صفحات 102-113
    در سال های اخیر، رشد روز افزون جمعیت و توسعه اقتصادی در سرتاسر دنیا منجر به افزایش تقاضا برای منابع محدود آب شده و مدیریت آن ها را به خصوص در حوضه های آبریز مشترک با چالش جدی مواجه کرده است. نظریه بازی ها یکی از مهم ترین ابزاری است که امروزه برای حل مناقشات و یافتن تعادل در سیستم استفاده می شود. در این مقاله با استفاده از رویکرد غیرهمکارانه نظریه بازی ها به تحلیل رفتار بازیکنان در حوضه مشترک هریرود پرداخته می شود. در این تحقیق ابتدا یک مدل جامع برنامه ریزی خطی جهت محاسبه سود خالص اولیه بازیکنان توسعه داده شد. سپس سود بازیکنان در سناریوی غیرهمکارانه تعریف شده محاسبه گردید. در گام بعدی، استراتژی بازیکنان با استفاده از شاخص های مختلف پایداری، تحلیل و وضعیت تعادل در هر یک از این روش ها بررسی شد. همچنین از مفهوم جبران انگیزشی جهت بررسی امکان تغییر رویکرد افغانستان از غیرهمکارانه به همکارانه استفاده شد. نتایج نشان می دهد، در رویکرد غیرهمکارانه سود ایران از مقدار 105×21/78 دلار به 105×80/43 دلار نزدیک به 45درصد کاهش پیدا می کند. هم چنین رویکرد جبران انگیزشی می تواند باعث تغییر استراتژی افغانستان از حالت غیرهمکارانه به همکارانه شود، به طوری که بر اساس بهینه پارتو امکان افزایش 40 درصدی سود ایران بدون کاهش میزان سود در افغانستان وجود دارد.
    کلیدواژگان: نظریه بازی، غیرهمکارانه، تحلیل پایداری، حل اختلاف، رودخانه مرزی
  • جعفر نیکبخت *، امید مرادی صفحات 114-124
    در پژوهش حاضر تاثیر خشکسالی بر کیفیت آب زیرزمینی از دیدگاه آبیاری در آبخوان دشت هشتگرد بررسی شد. ابتدا با استفاده از مقادیر بارش 6 ایستگاه هواشناسی دشت هشتگرد و روش پلی گون بندی تیسن، متوسط مجموع ماهانه بارندگی دشت برای دوره 30 سال (1364 تا 1394) محاسبه شد. متوسط ماهانه سطح آب زیرزمینی، بر اساس اطلاعات 8 چاهک مشاهده ای و روش پلی گون بندی تیسن، برای دوره 23 سال (1370 تا 1393) محاسبه شد. سپس خشکسالی آب و هوایی، با شاخص SPI و خشکسالی آب زیرزمینی با شاخص GRI محاسبه شد. بر اساس نتایج، طولانی ترین دوره خشکسالی آب و هوایی با دوام 2 ساله، قدرت، شدت و متوسط بارش 73/2-=SPIsum، 365/1-=SPIavg و 70/157 میلی متر (به ترتیب) در سال های آبی 1377 تا 1378 بود. شدیدترین خشکسالی آب زیرزمینی در 4 سال آبی 1389 تا 1393، با قدرت 10/6-=GRIsum، شدت 53/1-=GRIavg و متوسط سالانه سطح آب زیرزمینی 26/1180 متر بود. در دوره زمانی 12 ماه، بین سطح آب زیرزمینی و بارش، همبستگی معنی دار با 11 ماه تاخیر وجود داشت. در خردادماه سال آبی 1392-1393 با شرایط خشکسالی بسیار شدید، کیفیت آب 16 درصد از سطح آبخوان برای آبیاری مناسب و 84 درصد نامناسب بود در حالی که در آذرماه همان سال آبی 100 درصد سطح آبخوان دارای کیفیت نامناسب بود. بر اساس شاخص LSI، در کلیه سال های مورد بررسی و در هر دو مقطع زمانی خرداد و آذرماه، آب 100 درصد سطح آبخوان دشت هشتگرد دارای پتانسیل تشکیل رسوبات کربنات کلسیم بود.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد SPI، شاخص منبع آب زیرزمینی GRI، نمودار ویل کاکس، شاخص اشباع لانژیلر
  • محسن حسینی جلفان، سید مهدی هاشمی شاهدانی *، سامان جوادی، محمد ابراهیم بنی حبیب صفحات 125-139
    این تحقیق به بررسی میزان تاثیر گذاری ارتقا مدیریت بهره برداری شبکه های آبیاری بر کاهش برداشت آب از آبخوان، کاهش مصرف انرژی و کاهش تولید گاز دی اکسید کربن پرداخته است. برای این منظور سامانه کنترل غیر متمرکز تناسبی - انتگرالی و سامانه کنترل خودکار متمرکز پیش بین، طراحی و تحت سناریو های بهره برداری نرمال و شدید (کم آبی) کانال اصلی شبکه آبیاری قزوین مورد آزمون قرار گرفت. نتایج برای سناریوی اول نشان داد که میزان بهبود شاخص کفایت با ارتقا بهره برداری به سامانه های کنترل خودکار غیرمتمرکز برابر 13 درصد و برای سامانه کنترل خودکار متمرکز 28 درصد به دست آمد. برهمین اساس میزان کاهش برداشت از آبخوان پس از ارتقا به سامانه-های کنترل خودکار 3/26 درصد، میزان کاهش مصرف انرژی برابر 7/22 درصد و میزان کاهش تولید گازهای گلخانه ای نیز برابر 1/24 درصد حاصل شد. نتایج حاصل از سناریوی کم آبی حاکی از آن است که میزان بهبود شاخص کفایت با ارتقا بهره برداری به سامانه های کنترل خودکار غیرمتمرکز برابر 70 درصد و برای سامانه کنترل خودکار متمرکز 77 درصد به دست آمد. براین اساس میزان کاهش برداشت از آبخوان برای دو روش مذکور به ترتیب 3/28 و 4/63 درصد، میزان کاهش مصرف انرژی به ترتیب برابر 3/21 و 6/71 درصد و میزان کاهش تولید گازهای گلخانه ای نیز به ترتیب برابر 4/23 و 1/70 درصد حاصل شد.
    کلیدواژگان: بهره برداری کانال اصلی، آبخوان، کنترلگر تناسبی-انتگرالی، سامانه کنترل پیش بین، صرفه جویی انرژی
  • مهدی شفیعی، مهدی قنبرزاده لک * صفحات 140-159
    با بهره گیری از روش تحلیل شبکه ای (ANP) ، مدل تصمیم ساز جهت تسهیل اولویت بندی سناریوهای تغذیه مصنوعی-پخش سیلاب، تهیه گردید و به عنوان مطالعه موردی، نتایج مدل در دشت خوی (دارای محدودیت برداشت منابع آب زیرزمینی) ، بررسی شدند. تعداد شش سناریو در مرحله اول تحقیق براساس 16 معیار فنی و روی هم گذاری لایه های GIS پیشنهاد گردیدند. در مرحله دوم، افزون بر معیارهای فوق، کلیه پارامترهای موثر در چهار خوشه فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی طبقه بندی شدند و پس از تعیین ارتباطات موجود در شبکه تصمیم سازی مطابق با روش دیمتل، از نرم افزار SuperDecisions، استفاده شد. براساس نتایج رتبه بندی ANP، سناریوی شماره سه واقع در شمال غربی منطقه مورد مطالعه با وزن نرمال 0. 175 به عنوان برترین سناریو معرفی شد. این سناریو در مرحله اول تحقیق نیز که اولویت بندی در آن براساس روش AHP صورت گرفته بود، در رتبه اول قرار می گیرد ولی اولویت سایر سناریوها در دو روش باهم متفاوت است. تاثیرگذاری عوامل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و همچنین محدودیت ارتباطات داخلی در مدل AHP، عامل اصلی تفاوت در نتایج بوده است. تحلیل شبکه ای بدلیل در نظر گرفتن عواملی غیر از مسائل فنی، نسبت به روش AHP قابلیت بیشتری داشته و می توان مسائل پیچیده همچون گزینش مناطق مستعد را با استفاده از آن با دقت بالایی تحلیل نمود.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، پخش سیلاب، تغذیه مصنوعی، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، مکان یابی
  • الناز شرقی *، وحید نورانی، نازنین بهفر صفحات 160-169
    شکست سدهای خاکی از چالش های بزرگ مهندسی عمران به شمار میرود که یکی از عمده ترین علل وقوع آن، تراوش کنترل نشده از هسته و پی سد میباشد. از این رو تحلیل تراوش، از مسائل بسیار مهم در طی مراحل طراحی، ساخت و بهره برداری از این نوع سدها است. در این راستا بررسی هد پیزومتریک یکی از اولین مراحل بررسی تراوش میباشد؛ در تحقیق حاضر هد پیزومتریک سد خاکی ستارخان با استفاده از مدلهای جعبه سیاه هوش مصنوعی و جعبه سیاه کلاسیک بر اساس 2 سناریو مورد بررسی قرار گرفته است. در هر سناریو ترکیب ورودی های مختلفی برای شرایط متفاوت در نظر گرفته شده است. در ادامه برای بهبود عملکرد مدلسازی، روش ترکیب مدل با استفاده از خروجی مدلهای منفرد جعبه سیاه انجام گرفته است. روش ترکیب مدل با استفاده از 3 روش میانگین گیری خطی ساده، میانگین گیری خطی وزندار و ترکیب غیر خطی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفته است. نتایج حاکی از آن است که به کار گیری مدلهای ترکیبی و به ویژه مدل ترکیبی غیرخطی با شبکه عصبی مصنوعی باعث افزایش دقت مدلسازی تا 10% شده است. علاوه براین، با مقایسه نتایج دو سناریو، نتیجه گیری می شود که به کارگیری سناریو2 می تواند روشی موثر برای شرایطی همچون خرابی یا از کارافتادگی برخی از پیزومترها باشد.
    کلیدواژگان: تخمین هد پیزومتریک، مدلهای هوش مصنوعی، ترکیب مدل، سد خاکی ستارخان
  • هوشنگ قمرنیا *، نرگس سلطانی صفحات 170-183
    در این تحقیق جهت تعیین بهترین روش برآورد تبخیر- تعرق گیاه مرجع در بین روش های بر پایه تشت تبخیر برای اقلیم های مختلف از آمار واطلاعات هواشناسی روزانه طی 15 سال (2013-1999) در153 ایستگاه سینوپتیک سراسرکشور استفاده شد. تبخیر - تعرق مرجع برای کل ایستگاه های سینوپتیک کشور، از 12 روش بر پایه تشتک تبخیر محاسبه شد، همچنین ازروش فائو- پنمن- مانتیث به عنوان روش استاندارد برای ارزیابی دیگر روش ها استفاده گردید. برای ارزیابی دقت مدل ها از آزمون های آماری RMSE،MBE ، R2 و t استفاده بعمل آمد. نتایج نهایی نشان داد که در دو اقلیم خشک و نیمه خشک کشور روش های محمد و همکاران، فائو- 24 در شرایط خشک و کریستیانسن مناسب ترین و روش های اشنایدر ،آلن و پروت، راگووانشی و والندر، نامناسب ترین روش های برآورد تبخیر- تعرق بودند. برای اقلیم مدیترانه ای روش های محمد و همکاران، کونیکا و اشنایدر، مناسب ترین و روش های پرییرا، فائو- 24 در شرایط خشک و راگووانشی و والندر به عنوان نامناسب ترین روش ها شناخته شدند. در اقلیم نیمه مرطوب روش های اشنایدر اصلاح شده، آلن و پروت و پرییرا مناسب ترین و روش های محمد و همکاران، فائو-24 در شراط خشک و راگووانشی و والندر نامناسب ترین روش ها بودند. در اقلیم های مرطوب و بسیار مرطوب به ترتیب روش های اشنایدر اصلاح شده و فائو-56 (آلن ، 1998) بهترین و روش های پرییرا، فائو24- در شرایط بدون پوشش محمد و همکاران و فائو-24 در شرایط خشک و روش های راگووانشی و والندر بدترین روش ها بودند. در نهایت مقایسه نتایج حاصل از مطالعات لیسیمتری در اقلیم نیمه خشک صحت روش های انتخابی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: تبخیر تعرق گیاه مرجع، برپایه تشت، آزمون های آماری، مطالعات لیسیمتری
  • سجاد واحدی زاده*، لیلا فروهر، رضا کراچیان صفحات 184-197
    رشد جمعیت و تقاضای روزافزون آب در سراسر دنیا و کاهش میزان دسترسی به آب به دلیل اثرات تغییر اقلیم، تنش های فزاینده ای بر منابع آب اعمال کرده اند. این شرایط، مشکلات تخصیص منابع آب را تشدید می کند. تجارت آب، بدون نیاز به سرمایه گذاری های عظیم برای ساخت تاسیسات ذخیره آب، به عنوان رویکردی غیر سازه ای برای کاهش مشکلات ناشی از کمبود آب می تواند مطرح شود. با این رویکرد، انگیزه بهره برداران برای استفاده بهینه از آب بیشتر خواهد بود. در پی مصوبه شورای عالی آب در مورد ایجاد بازارهای آب در کشور، مشکلات قانونی مربوط به داد و ستد آب در ایران تا حد زیادی مرتفع شده است و مدتی است که مدیران بخش آب کشور، تاکید ویژه ای بر نگرش اقتصادی در زمینه توزیع آب و راه اندازی بازارهای آب دارند. با وجود عزم موجود برای شکل گیری و توسعه بازارهای آب، عدم توجه به سایر ابعاد جانبی آن می تواند منجر به شکست بازار شود. با توجه به تجربیات ناچیز بازار آب در ایران، در این مقاله مروری تلاش شده است تا با بررسی ساختار بازار آب کشورهای استرالیا، آمریکا، شیلی، اسپانیا و چین و مقایسه عملکرد آن ها ازجنبه های مختلف، به تحلیل عوامل موثر بر بازدهی این ابزار ها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: بازار آب، اقتصاد آب، مطالعه تطبیقی، مکانیزم بازار
  • اسفندیار عباس نوین پور *، سحر یعقوبی گردویشه، اصغر اصغری مقدم صفحات 198-215
    با توجه به نیاز روز افزون جوامع بشری به منابع آب زیرزمینی، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران، حفاظت و جلوگیری از آلودگی این منابع امری ضروری تلقی می گردد. بدین منظور، ارزیابی آسیب پذیری آب های زیرزمینی می تواند نقشی حیاتی در حفاظت و بهره برداری از این منابع ایفا نماید. در دشت باراندوزچای، به دلیل رونق زیاد کشاورزی و استفاده از کودهای شیمیایی، مواد آفت کش و عمق کم سطح ایستابی، احتمال آلودگی آبخوان وجود دارد، به همین منظور، ابتدا به پتانسیل یابی آلودگی منابع آب زیرزمینی دشت از مدل های DRASTIC، SINTACS و SI پرداخته شد و سپس با روش ترکیبی، نقشه نهایی از مناطق آسیب پذیر تهیه گردید. مقایسه نتایج به دست آمده از مدل ها با داده های نیترات بر اساس شاخص همبستگی (CI) نشان داد که روش ترکیبی سه مدل دارای همبستگی بیشتری نسبت به مدل های منفرد DRASTIC، SINTACS و SI دارد. براساس روش ترکیبی حاصل از سه مدل 25، 40 و 35 درصد مساحت از آبخوان دشت باراندوزچای به ترتیب در محدوده آسیب پذیری کم، متوسط و زیاد قرار دارد. با توجه به میزان استاندارد جهانی نیترات، آب دشت برای مصارف شرب مناسب بوده است.
    کلیدواژگان: غلظت نیترات، روش ترکیبی، شاخص همبستگی(CI)
  • محمدصادق جوادی * صفحات 216-225
    یکی از مهمترین مولفه های تاثیرگذار بر هزینه بهره برداری، هزینه های راه اندازی و خروج واحدهای نیروگاهی است. در مورد واحدهای سوخت فسیلی، این هزینه متناسب با میزان سوختی که در زمان روشن شدن واحد از لحظه راه اندازی تا لحظه سنکرون شدن واحد مصرف می شود، به عنوان ملاک عمل قرار می گیرد. در مورد واحدهای آبی، به دلیل عدم وابستگی ورود و یا خروج واحد به سوخت فسیلی، این هزینه ها در نظر گرفته نمی شود. با این حال، افزایش تعداد دفعات راه اندازی و خروج واحدهای آبی منجر به افزایش استهلاک تجهیزات نیروگاه، به طور خاص استاتور واحد، شده و در نتیجه لازم است هزینه های مرتبط با آن محاسبه شده و در برنامه ریزی تولید مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله، موضوع ارزیابی هزینه های راه اندازی و خروج مکرر واحدهای آبی، در مسئله برنامه ریزی تولید کوتاه مدت مورد توجه قرار گرفته است. برای این منظور، مسئله بهره برداری از واحدهای برقآبی در قالب یک مسئله بهینه سازی مختلط با عدد صحیح غیرخطی توصیف شده است. متغیرهای تصمیم این مسئله، تعیین نقطه کار بهینه واحدهای تولید آبی و حرارتی در افق برنامه ریزی است. به منظور ارزیابی مدل پیشنهادی، از یک شبکه آزمون استاندارد شامل 9 واحد حرارتی و یک واحد آبی از نوع سد مخزنی استفاده شده است. سناریوهای مختلفی به منظور ارزیابی نقش هزینه راه اندازی و خروج واحدهای آبی، متناسب با میزان استهلاک تجهیزات نیروگاه، در نظر گرفته شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد، که در نظر گرفتن هزینه های یاد شده، می تواند الگوی بهره برداری را تغییر داده و می تواند تعداد دفعات راه اندازی واحد را به نصف نیز کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید، بهینه سازی غیرخطی مختلط با عدد صحیح، راه اندازی و خروج واحدهای نیروگاهی، واحدهای برقآبی
  • عادل دحیماوی، علی محمد آخوند علی *، عبدالرسول شیروانیان، سعید برومند نسب صفحات 226-238
    اصول شفافیت، مشارکت، پایداری، استاندارد سازی، نظارت و اثربخشی به عنوان اصول اساسی حکمرانی خوب در مدیریت منابع آب می باشند. در این تحقیق ابتدا، استخراج شاخص های معرف اصول حکمرانی آب کشاورزی در استان خوزستان با استفاده از روش دلفی در دستور کار قرار گرفت. سپس وزن هر یک از شاخص های استخراج شده، با استفاده از مدل بردار ویژه محاسبه گردید. داده های مورد نیاز با طراحی پرسشنامه های تخصصی و با استفاده از نظرات متخصصین آب و خاک استان خوزستان به دست آمد. بر اساس نتایج مطالعه، 16 شاخص به عنوان شاخص های معرف اصول حکمرانی آب استخراج شدند. همچنین نتایج نشان داد، شاخص های مدیریت منابع آب از اصل شفافیت، خودگردانی نظام بهره برداری آب کشاورزی از اصل مشارکت و آماده بکار بودن پمپ ها از اصل استاندارد سازی با مقادیر عددی 211/0، 155/0 و100/0 دارای بیشترین وزن و شاخص های دور آبیاری از اصل پایداری، کارایی مدیریت برق تاسیسات از اصل استاندارد سازی و نرخ نزاع آبیاری از اصل نظارت، با مقادیر عددی 017/0 ، 019/0 و 027/0 کمترین وزن را به خود اختصاص دادند. از طرفی دیگر، مجموع مقادیر عددی وزن شاخص ها نشان می دهد که در مدیریت منابع آب شبکه های آبیاری و زهکشی خوزستان، اصول شفافیت، مشارکت و استاندارد سازی در مقایسه با اصول پایداری، نظارت و اثربخشی، بیشتر مورد توجه متخصصین علوم آب وخاک این استان، قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بردار ویژه، حکمرانی خوب، روش دلفی، شاخص، مدیریت منابع آب
  • صالح امین یاوری، بهرام ثقفیان *، مجید دلاور صفحات 239-252
    بارش یکی از مهم ترین پدیده های هواشناسی و محرک اصلی در پیش بینی جریان رودخانه است. از اینرو تشخیص مقدار بارش در آینده کمک شایانی به مدیریت منابع آب و پیش بینی سیلاب می کند. در همین راستا برخی از مهم ترین مراکز هواشناسی دنیا پیش بینی های عددی بارش را در مقیاس جهانی در اختیار کاربران قرار دادند. در دسترس بودن مدل های پیش بینی گروهی جهانی در پایگاه داده TIGGE فرصت های جدیدی را برای پیش بینی سیلاب ایجاد می کند. در این تحقیق تاثیر پس پردازش بر مهم ترین مدل های پیش بینی گروهی عددی جهانی از قبیل UKMO، ECMWF، NCEP و CMA در پایگاه داده TIGGE در طول سال های 2007 تا 2014 برای حوضه رودخانه بشار بررسی شد. ارزیابی ها در دوبخش احتمالاتی و غیراحتمالاتی انجام گردید. در ابتدا پیش بینی عددی گروهی بارش چهار مدل با روش نگاشت چندک تصحیح اریبی شدند. سپس با کمک مدل میانگین گیری بیزین عمل پس پردازش انجام شد. نتایج ارزیابی احتمالاتی بعد از پس پردازش نشان داد که مهارت مدل های پیش بینی برای حوضه بشار افزایش یافت و هیستوگرام VR بدست آمده از هر مدل، توزیع یکنواختی داشت. هم چنین نتایج ارزیابی احتمالاتی با معیار BSS برای حالت ترکیبی چهار مدل پیش بینی عددی بارش با روش BMA در بیشتر ایستگاه ها نزدیک به 0. 5 و در حالت ترکیب وزنی یکسان نزدیک به صفر بود که نشان می دهد پیش بینی ترکیبی BMA مهارت بالاتری نسبت به مدل های منفرد دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی عددی بارش، پیش بینی گروهی، پس پردازش، BMA
  • سید فرهاد موسوی *، مهسا بوستانی، حجت کرمی، سعید فرزین صفحات 253-256
    تحلیل پارامترهای هیدرولوژیک رودخانه در مقیاس های کوتاه مدت و بازه بلند مدت زمانی، نقش به سزایی در مطالعات تولید و ذخیره سازی انرژی برقابی، کنترل سیلاب و خشکسالی دارد. در این پژوهش، با به کارگیری شاخص های آشوبی، وضعیت دینامیک سری زمانی جریان و تاثیر مقیاس زمانی بر رفتار جریان رودخانه زاینده رود طی 43 سال (92-1350) ارزیابی گردیده است. داده های ایستگاه های هیدرومتری اسکندری، قلعه شاهرخ، پل زمانخان و پل کله در رودخانه زاینده رود در دو مقیاس زمانی روزانه و 10 روزه مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از شاخص بعد همبستگی، امکان وجود آشوب در دبی رودخانه بررسی شد. طبق نتایج، در مقیاس روزانه، برای ایستگاه های اسکندری، قلعه شاهرخ، پل زمانخان و پل کله، مقدار غیر صحیح بعد همبستگی به ترتیب برابر 34/3، 6/3، 77/3 و 84/3 است که نشان از آشوبی بودن جریان در این ایستگاه ها دارد. با افزایش مقیاس زمانی به 10 روزه، دبی جریان در تمام ایستگاه ها رفتاری تصادفی پیدا می-کند. با استفاده از آزمون نمای لیاپانوف، حساسیت سیستم به شرایط اولیه به عنوان یک مشخصه سیستم های آشوبناک، بررسی شد. بزرگ ترین نمای لیاپانوف به دست آمده در هر چهار ایستگاه در دو مقیاس روزانه و 10 روزه مثبت به‏دست آمده است. در ادامه، از نمای هرست برای بررسی فرایند تصادفی داده ها در مقابل غیرتصادفی بودن آنها استفاده شد. با توجه به مقایسه شاخص های دینامیک غیرخطی، به نظر می رسد که بعد همبستگی معیاری دقیق تر جهت تشخیص آشوبناکی در سیستم های غیرخطی می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های آشوبی، سیستم های پویا، افق پیش بینی، پارامترهای رودخانه، زاینده رود
  • مهدی فصیحی هرندی * صفحات 257-262
    گذراندن مصوبه اکنون به پارادایم اصلی و راه حل مسائل در عمده سیاستگذاری های آب تبدیل شده است. هفده سال بعد از شروع خشکسالی هیات وزیران جمهوری اسلامی ایران تشکیل کار گروه سازگاری با کمآبی را از تصویب گذراند. هدف از مصوبه ایجاد ساختاری جدید جهت «هماهنگی، انسجام و پیگیری» برای «سازگاری» با «کم آبی» و «تعادل منابع و مصارف اب» با «اتخاذ تصمیمات مناسب» است. اهتمام سیاستگذار در تبعیت از منش حکمرانی پیشینیان و عبور از سیاستهای «مقابله» با خشکسالی به مرحله «سازگاری» گام بلندی است. آنچه این مقاله منتقد آن «نیست» همین نفس تغییر است، حرکت از مقابله با خشکسالی به سازگاری با آن. آنچه که پرسشگری خواهد کرد رویکرد به این سازگاری و مفاد مصوبه است. اصلیترین عنصر غایب در مصوبه سازگاری، حضور ذیمدخلان و تبیین روش جلب همکاری و مشارکت است. این مقاله ضمن مرور محتوای مصوبه به دلایل و عواملی میپردازد که عدم توجه به آن احتمال موفقیت مصوبه را به حداقل رسانده است. در پایان قواعدی علمی که بایستی بر قانون گذاری رژیم حکمرانی موفق آب حاکم باشد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قانون توزیع آب ایران، حکمرانی آمرانه، سازگاری، خشکسالی، مدیریت منابع آبی مشترک
  • فرزین جیرانی، سعید مرید * صفحات 263-268
    نظر به افق رو به گسترش تاثیرات تغییر اقلیم بر جوامع، این مقوله بطور فزاینده ای مورد توجه قرار گرفته است. بررسی ادبیات این موضوع نشان می دهد که در سال های اخیر، جهت گیری محورهای مطالعاتی این مبحث از صرف "ارزیابی اثرات" به "سازگاری" گرایش قابل توجه داشته است. این تغییر در کشورمان هنوز چندان ملموس نیست و نمونه آن پنجمین کنفرانس تغییر اقلیم سازمان هواشناسی در سال 2016 است که از مجموعه مقالات تنها 2% آن بر این محور تمرکز داشتند. جهت کمک و امید به پشتیبانی از این حرکت، مقاله حاضر تلاش دارد تا به لحاظ نظری و ساختاری، ابعادی از بحث سازگاری را تبیین نماید که لازم است در تحقیقات و مطالعات سازگاری مد نظر قرار گیرند. در این راستا رویکردها و راهبردهای سازگاری، نحوه برنامه‏ریزی و تدوین اقدامات و مسیر سازگاری، ظرفیت سازگاری و مشارکت ذی‏مدخلان و جاری‏سازی، بخشی از مواردی هستند که در این نوشتار مورد توجه قرار گرفته اند. در انتها نیز نکات قابل تاکید در خصوص ارزیابی طرح های سازگاری بررسی و ارائه شده‏اند.
    کلیدواژگان: سازگاری با تغییر اقلیم، رویکردها، برنامه ریزی سازگاری
  • رضا شافعی، خدیجه کریمی *، سید محمد موسوی جد، حیدر محمدی صفحات 268-277
    امروزه در بسیاری از کشورهای جهان سهم مهمی از تولید ناخالص ملی مربوط به بخش خدمات است. با افزایش تعداد سازمان های خدماتی و پیرو آن رقابت فزاینده، همچنین تغییر بی وقفه و مداوم سلیقه های مشتریان و بالا رفتن سطح انتظارات آنها، بزرگترین چالشی که این سازمان ها با آن مواجه هستند، حفظ و ایجاد مزیت رقابتی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ اجرا توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارمندان و ارباب رجوعان شرکت آب و فاضلاب شهری در استان کردستان می باشد. برای جمع آوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه شامل پرسشنامه استاندارد مدل سروکوال کیفیت خدمات که میان ارباب رجوع توزیع شد و همچنین پرسشنامه مهندسی ارزش که در میان کارکنان شرکت آبفا توزیع شد، استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بین ابعاد مهندسی ارزش و میزان کیفیت خدمات ارائه شده در شرکت آب و فاضلاب استان کردستان رابطه معناداری وجود دارد و مهندسی ارزش باعث بالا رفتن میزان اعتماد، پاسخگویی کارکنان، همدلی بین کارکنان و ارباب رجوع و همچنین افزایش کیفیت عوامل محسوس و در نتیجه آنها افزایش کیفیت خدمات ارائه شده توسط شرکت آبفا استان کردستان می شود. بین دو بعد مهندس ارزش یعنی مطالعات ارزش و مطالعات تکمیلی و کیفیت خدمات رابطه معناداری وجود دارد و می توان نتیجه گیری کرد که مهندسی ارزش باعث بالا بردن اعتماد و میزان پاسخگویی کارکنان و همدلی بین کارکنان و ارباب رجوعان و همچنین از مهندسی ارزش برای بالا بردن کیفیت عوامل محسوس نیز استفاده می شود.
    کلیدواژگان: مهندسی ارزش، کیفیت خدمات، مطالعات مقدماتی، مطالعات تکمیلی، مطالعات ارزش
  • مسعود بحرینی مطلق *، رضا روزبهانی، اشکان فرخ نیا، محمد سلطانی اصل، کمال محتشم صفحات 279-284
    تکه نگاری صوتی شاخه ای از دانش سنجش از دور است که با ارسال امواج صوتی در درون آب، سرعت و دمای جریان آب را به صورت پیوسته در رودخانه ها، دریاها و اقیانوس ها اندازه گیری می کند. دستگاه های تکه نگاری صوتی با اتصال به ماهواره های GPS با دقت نانو ثانیه هم زمان سازی می گردند و در یک زمان واحد امواج صوتی را ارسال می کنند. با تجزیه و تحلیل زمان رسیدن امواج صوتی به دستگاه ها، خصوصیات جریان آب محاسبه می گردد. در این مقاله، نحوه ی عملکرد فن آوری تکه نگاری صوتی بررسی شده و کارایی آن در کانال آب کوثر دانشگاه صنعتی مالک اشتر مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور دو دستگاه تکه نگاری صوتی به فاصله ی 127متری از یکدیگر قرار داده شد و امواج صوتی با بسامد 30 کیلوهرتز در فواصل زمانی 60 ثانیه ای ارسال گردید. براساس تحلیل های انجام شده، سرعت صوت در آب 1482 متربرثانیه و دمای آب نیز 3/20 درجه سانتی گراد محاسبه گردید. داده های سرعت صوت و دمای آب به دست آمده از روش تکه نگاری صوتی با استفاده از سنسور دما صحت سنجی شده و مورد تایید قرار گرفت. همچنین سرعت جریان آب، صفر متربرثانیه توسط دستگاه برآورد شد که با توجه به ساکن بودن آب کانال، صحت اندازه گیری و عملکرد دستگاه کاملا مورد تایید واقع گردید.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، تکه نگاری صوتی درون آب، سرعت صوت در آب، دمای جریان آب، سرعت جریان آب
|
  • m .r zangenehinanlu, B. Ghahraman *, A. Faridhosseini Pages 1-12
    The precipitation is a important parameter in hydrology cycle and it data deficiency is from the biggest of problems in climate analysis and hydrologic. So researchers using of satellite product result from remote sensing as a science solution for estimation of precipitation have raised.in the research have been paid to evaluation of precipitation data of PERSIANN and CMORPH satellite in Shapoor basin. So was used from daily and hourly precipitation data of Shopoor basin stations and around. Evaluation index for daily and hourly scales was evaluated and analyzed. The result is showing that PERSIANN and CMORPH don’t have enough accuracy in hourly and daily scale. Also, with comparison daily data of 41 rainfall event of satellites, observed and Kriging method for target station (Boushigan Kazeroon). The result is showing lower accuracy of satellite models than Kriging method. Observed data correlation in hourly and daily scale with CMORPH than PERSIANN is more (in daily scale correlation coefficient 0.196 and 0.286 for CMORPH and PERSIANN respectively). Also the result is showing although CMORPH method has more correlation with observed data in hourly scale, but in detection of rainy days number (POD index) PERSIANN model has proposed better result.
    Keywords: daily rainfall, satellite products, Interpolation, Remote Sensing
  • M. Ghotbizadeh, A. Bagheri *, E. Abbasi Pages 25-31
    Water resources systems are facing with changes in terms of natural and socio-economic aspects. As a result, water resources management should be prepared for the future possibilities, rather than relying on the predicting of probabilities. Hence, the management approach should tend towards the mechanisms which can promote understanding and adapting to changes. That school of thoughts which is based on versatility with changes is known as adaptive management. From this perspective, adaptation to change is a priority for the adaptive management. One of the main features of an adaptive structure, is its capacity to adapt to change. Thus, this study aims to assess the adaptive capacity of the local organizations in Tashk –Bkhtgan Basin versus water scarcity. The adopted methodology is based on the Adaptive Capacity Wheel. The required data were gathered using questionnaires and structured interviews. The results show that a relatively negative adaptive capacity within the local organizations. That means there are gaps among the local organizations to deal with the negative effects of new conditions that need to be repaired.
    Keywords: Adaptive management_Adaptive Capacity Wheel_Local Organizations_Tashk - Bakhtegan Basin_water scarcity
  • M. Eghtedari, P. Irannejad *, Majid Vazifedoust, J. Bazrafshan, N. Ghahreman Pages 32-44
    Precipitation is a major component of the hydrological cycle and is a crucial forcing data for hydrological and agricultural models. Great efforts have been made to generate gridded precipitation products, thereby leading to the increased availability of precipitation datasets at different spatial and temporal resolutions over the globe. This study provides an intercomparison of daily precipitation of four high spatial resolution gridded precipitation products (PERSIANN-CCS, CHIRPS, CFSR and AgMERRA) and that simulated by RegCM4 model and their evaluation against observational data over eight spring seasons (2003-2010) in the Qazvin Plain. Statistical evaluation of three convective precipitation schemes (Ku, Emanuel, and Grell) coupled in RegCm4 showed that Ku is the best scheme for spring precipitation modeling in the region. Based on continuous statistical indices, AgMERRA shows relative superiority to other products and RegCM. Categorical statisticsal indices indicated that CFSR performs better in detecting rainy days, but AgMERRA in detecting the non-rainy days and determining rainy and non-rainy days. Results showed that compared to other precipitation products, AgMERRA, in general, is closer to the observed daily precipitation during the spring over the Ghazvin Plain.
    Keywords: Daily precipitation, Ghazvin plain, Climate model, Global datasets
  • J. Salimi, R. Maknoon * Pages 45-58
    According to different indexes Iran is facing with the water crisis. The climate has been changed and the previous methods and approaches are no longer sufficient to deal with Iran's wicked water problem. Solving the water crisis requires adopting with new climate and water resource situations. This paper distinguishes between water scarcity as a climatic phenomenon and a water crisis. Water crisis is the crisis of water governance which is not able to deal effectively with water scarcity. From the governance point of view, there are some institutions, formal or informal, which formulate the water policies and implement them so governance reform can be done through regulating and capacity building of these institutions. This paper with the aim of evaluating the one of formal water institution in Iran would introduce the Adaptive Capacity Wheel Model. The Model has 6 dimensions and 22 criteria for evaluation of the capacity of an institute in dealing with new condition and change. Urmia Lake Restoration National Committee is the case of this study and the result of evaluation show the low capacity of this institute for adoption.
    Keywords: Water Governance, Capacity building, Adaption, Institute, Adaptive Capacity Wheel
  • N. Khalili, H. Rezaee Pazhand, H. Derakhshan, k. Davary * Pages 59-70
    Agriculture, particularly rainfed agriculture, is the first sector being affected by drought; hence, evaluation of the agricultural drought risk is critically important for drought risk management. The objective of this paper is, therefore, to develop a systematic framework and realistic model for accurately quantifying agricultural drought risk with the focus on rainfed wheat. The proposed framework quantifies the agricultural risk based on the hazard and vulnerability levels for different stages of crop growth. To quantify the drought severity, we have employed Standardized Evapotranspiration and Precipitation Index (SEPI) as a drought index. On the other hand, to determine the drought effect on yield performance, Aquacrop model is adopted for different stages of crop growth to evaluate the yield lost due to the drought. For the vulnerability, fuzzy logic techniques are employed. The proposed framework is evaluated for the Sisab Rainfed Research Station in Northern Khorasan, Iran, using the 30-years (1980 to 2011) meteorological data. For this case, vulnerability, as a dimension less quantity, was calculated as 0.6163 and the drought risk level for rainfed wheat in Sisab Station was calculated as 0.3684 ton/acres. The developed framework can be used for systematic risk management to reduce the impact of drought effects as well as calculating agricultural insurance rates for droughty situations.
    Keywords: Agricultural Drought Risk, Drought Hazard, Rainfed Wheat, vulnerability
  • M. Hashemi , N. Mahjourimajd * Pages 71-79
    Integrated management of urban runoff is a key factor in the sustainable development of urban infrastructures. To do this, urban runoff modeling and flood prediction are necessary. In this paper, the Velenjak catchment in the Tehran city is selected as the study area and the SWMM model is used for simulating the rainfall-runoff process. Spatial and temporal variations of the model parameters are usually main sources of uncertainty which may affect the results of the simulation model. The purpose of this paper is to identify the parameters that are more influential and contribute to variability of model response and identify the impact of each one of them on the model outputs. Differnet measures are used to evaluate the model performance in reproducing observed streamflow time series based on variations of the model parameters. In this paper, fifteen parameters of SWMM model are considered and sensitivity analysis is performed using three methods of VARS, Sobol and Morris and the results were compared. Based on the results, six of these parameters are identified as the most effective parameters.
    Keywords: Urban Runoff, SWMM, Velenjak Watershed, Sensitivity analysis, VARS
  • Alireza Moshfegh, Jalal Attari, Ali Moridi * Pages 80-91
    The existence of over 50% of the population in the Middle East boundary Basin has caused competition and debates over the use of conjoint water resources. The eastern part of Iran faced with a severe shortage of water and Mashhad, where most of its water is supplied from the Dusti dam, is dependent on the flow of the Harirood River from Afghanistan. In this research, the effect of the building of the Salma Dam on the entrance flow into the Dusti Dam is studied in different scenarios based on the doctrines of conjoint transboundary waters between the upstream (upper part) and downstream (lower part) countries. Due to the lack of a memorandum of understanding (agreement) on water usage (access) from the Harirood shared river, Iran and Afghanistan right of water are assessed using volume reliability indicators and vulnerability indicators. Simulation results in the case of the building of the Salma Dam, the lack of a memorandum of understanding between the countries of the basin and the establishment of the absolute territorial sovereignty doctrine indicates lack of agricultural needs of 35 percent and the lack of Mashhad drinking water of 40 percent toward the limited territorial integrity doctrine. The basis of the territorial integrity doctrine limited help to the needs of each of the basin countries with respect to the limited water resources of the basin.
    Keywords: Transboundary watersheds, Dusti dam, Salma dam, International laws, Harirud
  • Alireza Alipour, Seyed Habibollah Mosavi * Pages 92-101
    The reduction of water resources used in the country, on the one hand, and the increasing demand for agricultural products on the other hand, has increased the need for attention to the management of water resources used in the agricultural sector.This study aimed at codification of optimal production patterning of agricultural crops in Gorgan Mazrae Nemoone Company as one of leading farms in the agriculture sector of Gorgan province was planned and implemented by emphasizing the increased water use efficiency. For this purpose, the statistical data and information of 2015-2016 crop year of the complex was used in the framework of multiple criteria decision making model. The results showed that in the optimum conditions for plant production in this agricultural farm, water use efficiency of 15%, gross margin of 9%, and net energy production by 20% would be increased. So, it can be said that ideals of maximum gross income and net maximum energy generated as the economic goals along with the ideal of increasing water efficiency will be available simultaneously. Finally, according to the results, it was suggested that in order to increase profitability in Mazrae Nemoone farms, while emphasizing increased water use efficiency, wheat, rapeseed, cotton, corn and alfalfa are the main components of the crop cultivation pattern.
    Keywords: Weighted Goal Programming Model, Water Use Intensity, Economic Priorities, Net Energy Generated
  • Ali Shoghi Javan, Azadeh Ahmadi * Pages 102-113
    In recent years, population growth and economic development all around the world has led to an increase in water demand and it has been a serious challenge to its management, particularly, in Shared River Basins. Game theory is one of the most substantial means of conflict resolution and reaching equilibrium in a system. In the present study, the players' strategies were analyzed through the non-cooperative approach of game theory in the shared basin of Harirrud. At first, a comprehensive linear programming model was developed to calculate the player's net profit. Then the players profit was calculated considering the defined non-cooperative scenario. In the next step, the players’ strategy was carried out using different approaches to analyze each of these methods and their stability are examined. The concept of intensive compensation was also used to examine the possibility of changing the Afghanistan's approach from non-cooperative to cooperative. The results showed that in Iran's non-cooperative approach, Iran's profits fall by nearly 45 percent. Similarly, the intensive compensation approach can change the strategy of Afghanistan from non-cooperative to cooperative. Therefore, according to Pareto's optimality, it is possible to increase 40 percent of Iran's profits without reducing profits in Afghanistan.
    Keywords: game theory, Non-cooperative, Conflict Resolution, Stability Analysis, Transboundary River
  • Jaefar Nikbakht *, Omid Moradi Pages 114-124
    In this research, impact of drought on groundwater quality investigated on irrigation usage in Hashtgerd plain aquifer. First, using Thiessen-polygon method and precipitation values of 6 weather stations in Hashtgerd plain, total average monthly rainfall for a period of 30 years (1985-2015) was calculated. Average monthly of groundwater levels for a period of 23 years (1991-2014) were calculated using 8 observation wells data and Thiessen-polygon method. Climatological drought calculated by SPI and groundwater drought calculated by GRI. Based on results, the longest climatological drought with durability of 2 years, severity -2.73 (SPIsum), density -1.365 (SPIavg) and total average monthly rainfall 157.70 mm were in the water years 1998-1999. The most severe groundwater drought was in the water years 2010-2014 (4 years durability) with severity -6.10 (GRIsum), density -1.53 (GRIavg) and groundwater average monthly level 1180.26m. On 12 months period, correlation between groundwater levels and rainfall amounts were significant with time-lag of 11 months. In June of water year 2013-2014 with extreme drought condition, water quality of 16% aquifer area was appropriate to use plants irrigating but 84% was inappropriate while in December, 100% aquifer area was inappropriate as irrigation water quality. Based on LSI, in June and December of all studied years, water quality of 100% Hashtgerd plain aquifer area, it was possible to formation of calcium carbonate sediments.
    Keywords: Drought, Standard Precipitation Index (SPI), Groundwater Resource Index (GRI), Willcox Diagram, Langelier saturation Index
  • Mohsen Hosseini Jolfan, S. Mehdy Hashemy Shahdany *, Saman Javadi, Mohammad Ebrahim Banihabib Pages 125-139
    The objective of this study is to investigate the effectiveness of upgrading the water distribution and delivery systems within the main irrigation canals, on reducing the water pumping from the aquifer. Consequently, the energy consumption reduction and carbon emission reduction is investigated. To achieve this goal, a set of two practical canal automation alternatives, including a decentralized automatic system and centralized control system are designed and tested under the normal and severe (drought) scenarios of the main canal of Qazvin irrigation network. The results for the first scenario showed that the adequacy indicators are increased 13% and 28% respectively with employing the decentralized automated control systems and the centralized one. Accordingly, the reduction in extracting groundwater is declined about 26.6% and inconsequent the energy preservation due to pumping decrease is equal to 7.27% and the greenhouse gas reduction rate is obtained 24.1%. The results of the second scenario, representing the water shortage conditions, indicate that the improvement of the adequacy index by upgrading the operating system to decentralized systems is obtained 70% and for the centralized automated system is obtained 77%. Accordingly, the reduction in abstracting groundwater from the aquifer for the proposed automation methods are 28.3% and 63.4% respectively. Moreover, the reduction of energy consumption is 21.3% and 71.6%, respectively and the greenhouse gas emission reduction was equal to 23.4 and 70.1 %, respectively.
    Keywords: Operation of main canal, aquifer, Proportional-Integral controller, System Predictive Control, Energy Saving
  • Mehdi Shafiei, Mehdi Ghanbarzadeh Lak * Pages 140-159
    Using ANP methodology, a decision-support model conducted to facilitate the prioritization of artificial nourishing-flood spreading scenarios. As a case study the Khoy plain (with limited groundwater resources) was selected. In the first phase, six scenarios were proposed based on 16 technical criteria and overlaying of GIS shape files. In the second phase, in addition to above-mentioned criteria, other effective parameters were classified into four technical, economic, social, and environmental clusters. After determining the effective connections in the decision-making network based on DEMATEL technique, SuperDecisions software was used. Based on the results of ANP ranking, scenario #3 located in the northwest of the studied area, with a normal weight of 0.175 was selected as the best scenario. The result of the first phase of this study, in which scenarios were prioritized based on AHP method, was the same for the first rank, although the order of other scenarios faced changes. This can be due to the impact of economic, social and environmental factors, as well as the limitation of internal communication in the AHP model. Network analysis has more capability than the AHP method, so complex issues can be addressed, such as the selection of susceptible areas for artificial nourishing-flood spreading.
    Keywords: Prioritizing, Flood spreading, Artificial Nourishing, analytical network process (ANP), Site Selection
  • Elnaz Sharghi*, Vahid Nourani, Nazanin Behfar Pages 160-169
    Failure of earth fill dams is a great challenge in Civil Engineering, in which one of the main causes is uncontrolled seepage through the core and foundation of the dam. Thus seepage analysis is one of the most important complications in design, construction and operation of this type of dams; in this way, inspecting the piezometric heads is the first step in seepage analysis. In the following paper, Sattarkhan earth fill dam piezometric heads have been analyzed via Artificial Intelligence (AI) models and a classic black box model, based on two scenarios. Each scenario has different input combinations for modeling of various conditions. To continue ensemble models have been formed via outputs of the single black box models to improve modeling performance. Three methods of model ensemble were considered, including simple linear averaging model, weighted linear averaging model and non-linear neural ensemble model. Results show that employing model ensemble and in particular non-linear ensemble by neural network, improve the modeling accuracy up to 10%. Moreover, by comparison the both scenarios, it is concluded that in case of a failure of a piezometer, employing scenario 2 can be an effective way.
    Keywords: Estimating Piezometric Heads, Artificial Intelligence Models, Model Ensemble, Sattarkhan Earth Fill Dam
  • Narges Soultani, Hooshang Ghamarniya * Pages 170-183
    In this research, daily meteorological data for 15 years (1999-2013) were used in 153 synoptic stations throughout the Iran country to determine the best estimation methods for evapotranspiration of reference plant among pan evaporation methods for different climate conditions. For the total synoptic stations of the country, evapotranspiration was calculated from 12 evaporation pan methods, and the FAO-Penman-Monteith method was used as the standard for evaluating with pan methods. RMSE, MBE, R2 and t tests were used to evaluate the accuracy of the methods. The final results showed that in two arid and semi-arid climates, Mohammad et al , FAO-24 (in dry conditions) and Christensen methods were the most suitable methods and different methods as Schneider, Allen and Prout, Ragvanshi and Waldner were the most inappropriate methods. For the Mediterranean climate condition, Mohammed et al, Konica and Schneider were the most appropriate methods and Pereira's, FAO-24 (in dry conditions), Ragvanshi and Waldner were identified as the most inappropriate methods. In the semi-humid climate, the modified Schneider method, Allen, Prout, and Pryira were the most appropriate methods and Mohammad et al, FAO-24 (in dry condition), Ragvanshi and Waldner and were the most inappropriate methods. In the wet and humid climates conditions, modified Schneider method, (Alan et al 1998) were the best and Pryira, FAO-24 (in dry conditions) and Mohammed et al, Ragvanshi and Waldner methods were the worst methods respectively. Moreover, Finally, comparing the results of lysimetric studies in semi-arid climate confirmed the selected methods.
    Keywords: Reference plant evapotranspiration, Pan based method, statistical tests, Lysimetric studies
  • Sajad Vahedizade *, Leila Forouhar, Reza Kerachian Pages 184-197
    The growth of the world's population, the increasing water demand all around the world and the reduction of available water due to climate change effects, have all led to increasing water resources stresses. These conditions would intensify the problems of allocation of water resources. Water trading can be considered as a non-structural approach to decrease the problems of water shortage, without need for huge investments in the installation of water supplies. With this approach, the contributors will also be more motivated to use water efficiently. According to the act of Supreme Council of Water about establish water markets in Iran, the legal issues about markets are mostly solved, and the water authorities have been emphasizing on developing an economical approach in water distribution. Despite all the determination about developing the water markets, neglecting other third-party impacts would lead to a failure. Considering the little experiences about water markets in Iran, this review paper has tried to analyze the effective causes on water markets establishment by analyzing the institutions of water markets in Australia, Western USA, Chile, Spain and China, as well as comparing their performances from different aspects.
    Keywords: Water Market, Water Economics, comparative study, Market Mechanism
  • Sahar Yaghoubi gardvisheh, Asghar Asgharimoghadam, Esfandiyar Abbasnovinpour * Pages 198-215
    Due to the increasing need of human societies to groundwater, especially in arid and semi-arid regions such as Iran, Protection and prevention of pollution of these water resources are considered necessary. For this purpose, evaluating the vulnerability of groundwater can play a vital role in protecting and exploiting these resources. In the Barandozhay plain, due to the high agricultural activities, chemical fertilizers, pesticides application, and low depth of water table, there is the probability of aquifer contamination. For this purpose, at first, the potential of contamination of groundwater resources in the plain was studied using DRASTIC, SINTACS and SI models and then, the final map of vulnerable areas was prepared using the combination method. Comparison of the results obtained from the models with nitrate data based on the correlation index (CI) indicated that the combined method of the three models had more correlation than individual models of DRASTIC, SINTACS, and SI. Based on the combined method of the three models, 25, 40 and 35 percent of the Barandozchai plain aquifer area are located in the low, medium and high vulnerability range, respectively. Plain water is suitable for drinking according to the international standards of nitrates.
    Keywords: Nitrate density, combined method, correlation index (CI)
  • Mohammad Sadegh Javadi * Pages 216-225
    One of the most important issues affects the generation scheduling problem is consideration of start-up and shut-down costs of generation units. The amount of consumed fuel by a thermal unit from starting up until synchronization with power grid has been considered as the start-up cost. However, for a hydroelectric generating unit, the start-up and shut-down costs have been neglected. Meanwhile, the degradation of equipment due to frequent start-up and shut-down actions for such units are considerable. In this paper, a fair methodology for estimation of these costs is provided and the effects of implementing these costs in the generation scheduling problem are studied by implementing a mixed-integer non-linear programming framework. The decision variables in this framework are determination of operating points of all generation units in the planning horizon. Also, determination of start-up and shut-down actions for such generating units are considered as control variables of the optimization problem. In order to evaluate the effectiveness of the proposed model, a typical hydro-thermal test system is accepted including 9 thermal units and one hydroelectric ones. Different scenarios are evaluated in this paper to assess the effects of start-up and shut-down costs in the short term planning. The simulation results confirmed that consideration of these costs can dramatically reduce the total start and stop actions.
    Keywords: Generation Scheduling Problem, Mixed-Integer Non-Linear Optimization, Start-up, Shut-down Cost, Hydroelectric Units
  • Adel Dahimavi, Ali mohammad Akhundali *, Abdoulrasool shirvanian, Saeid Boroomand Nasab Pages 226-238
    TrTransparency, participation, sustainability, standardization, monitoring and effectiveness are the fundamental principles of good governance in resource management. In the present study, the extraction of indices representing the principles of agricultural water governance in irrigation and drainage networks of Khuzestan was examined using the Delphi method. The weight of each of the indices was then calculated using the special vector. The required data was obtained through designing some specialized questionnaires and also sharing the views from Khuzestan province water and Soil specialists. Drawing upon the results of the study, 16 indicators were identified as the indicators of the water governance principles. The results showed that in the special vector method of water resources' management indicators of transparency principle, self-regulation of agricultural water utilization system of participation principle and ready-made pumps with numerical values of standardization principle of 0.211, 0.155 and 0.100 had the highest weight, irrigation intervals of sustainability principle, efficiency of electrical facilities of standardization principle and rate of irrigation quarrel of monitoring principle with numerical values of 0.017, 0.019 and 0.027 had the lowest weight. On the other hand, the total numerical values of the indicators indicate that the principles of transparency, participation and standardization in the management of water resources for irrigation and drainage networks in Khuzestan have attracted more attention from the water and soil experts of Khuzestan province compared to the principles of sustainability, monitoring and effectiveness.
    Keywords: Special Vector, Good Governance, Delphi method, Indicator, Water Resources Management
  • saleh aminyavari, bahram saghafian *, majid delavar Pages 239-252
    Precipitation is one of the most important meteorological phenomena and the main parameter for streamflow forecasting. Therefore, determining the amount of precipitation in the future will help to manage water resources and predict the flood. In this regard, some of the most important meteorological centers in the world provided users with Quantitative Precipitation Forecasts (QPFs) on a global scale. The availability of global ensemble forecasting models in the TIGGE database creates new opportunities for flood forecasting. In this research, the effect of post-processing on the most important global numerical ensemble forecasting models such as UKMO, ECMWF, NCEP and CMA in the TIGGE database during the years 2007 to 2014 for the Bashar river Basin investigated. Evaluations were conducted in probabilistic and nonprobabilistic approach. Initially, the four NWP models with quantile mapping methods were bias corrected. Then, by using Bayesian model averaging (BMA), the post-processing was carried out. The results of probabilistic evaluation after post-processing showed that the skill of forecasting models for the Bashar basin increased and uniform distributions were achieved in verification rank histograms. Also, the results of the probabilistic evaluation with the BSS for the combined mode of four QPF Models with BMA method at most stations were close to 0.5 and in the simple combination was close to zero, indicating that Grand ensemble has a higher skill than single models.
    Keywords: QPF, Ensemble forecasting, Post-processing, BMA
  • Sayed Farhad Mousavi *, Mahsa Boustani, Hojat karami, Saeed Farzin Pages 253-256
    Analysis of hydrological parameters of rivers in short-term scales and during a long period of time plays a significant role in the study of production and storage of hydro-electrical energy as well as flood and drought control. In this research, by using chaotic indices, the dynamic status of flow time series and effect of time scale on Zayandehrud River flow behavior in 43 years (1971-2013) was evaluated. The data from Eskandari, Ghale Shahrokh, Pole Zamankhan and Pol Kalleh hydrometric stations in Zayandehrud River were investigated at two daily and 10-day time scales. The possibility of chaos in river flow rate was investigated using correlation dimension. Results showed that on a daily scale, the non-integer value of correlation dimension is 3.34, 3.60, 3.77 and 3.84, respectively, for Eskandari, Ghale Shahrokh, Pole Zmankhan and Pol Kalleh. This indicates the chaotic flow rate of these stations. By increasing the time scale to 10 days, the flow rate in all stations becomes random. Using the Lyapunov exponent test, sensitivity of the system to initial conditions was investigated as an attribute of chaotic systems and the forecast horizon was estimated. The largest Lyapunov exponents obtained at each of the four stations in two daily and 10-day time scales were positive. Hurst exponent was used to investigate the random process of data against its non-randomness. Considering the nonlinear dynamic indices, it seems that correlation dimension is more accurate for chaotic detection in nonlinear systems.
    Keywords: Chaotic indices, Dynamic systems, Prediction horizon, River parameters, Zayandehrud River
  • Mehdi Fasihi Harandi * Pages 257-262
    Governing the risks of extreme events is of importance to advance climate change adaptation. In March 2018, some seventeen years after the beginning of Iran’s devastating drought, the Council of Ministers enacted the Act on Water Shortage Adaptation. The purpose of the act is to balance consumption of the limited resources for apportioning the shortage to the users, equitably. What this article does not critique is the act’s approach to moving from confronting-with-drought to living-with-drought practice. What will be questioned is the approach to act implementation. While the paper review the act’s main articles, it will address the overlooked factors that need to be considers in the implementation phase. It is shown that the most important scientific principle in the common-pool resources’ legislation is to understand the social and behavioral processes that govern the resources. For example, what is the resolution mechanisms if people go rivalry and fall into conflicts? This is exactly what is missing in the act.
    Keywords: Drought, adaptation, water shortage, water scarcity, common-pool resource
  • farzin jeyrani, Saeed morid * Pages 263-268
    Increasing impacts of climate change on societies has caused that this issue gets more attentions. Review of the literature shows that the recent attempts are not solely concentrated on “impact assessment”: and “adaptation” is being more considering. This change is not much tangible in our country. For instance, the proceeding of the Fifth Iranian Meteorological Organization on Climate Change reveals that only 2% of the articles were concentrated on the subject of adaptation. This paper attempts to motivate this subject and explain a few related concepts and dimensions, which can be helpful for any research and technical work on climate change adaptation. With regard to this matter, the suggested approaches, strategies, planning, measures, pathways, adaptive capacity, role of stockholders, and mainstreaming are some of the concepts that are presented and explained in this article. At the end section, important points related to evaluation of adaptation plans were assessed and argued.
    Keywords: Adaptation to climate change, Approaches, adaptation planing
  • REZA SHAFEAI, khadije karimi *, seyed mohammad mosavi jad, haydar mohammadi Pages 268-277
    Today, in many countries of the world, the important part of gross domestic product is the service sector. With the increasing number of service organizations followed by increasing competition, as well as continuous and continuous change in customers' tastes and rising expectations, the biggest challenge faced by these organizations is maintaining and creating a competitive advantage. This research is in terms of its purpose and in terms of descriptive survey is a survey. The statistical population of this research includes all employees and the owner of urban water and sewage company in Kurdistan province. Two questionnaires including, distributed among the clients, as well as a Value Engineering Questionnaire distributed among the employees of ABFA Company, were used to collect the data. The results showed that there is a significant relationship between the engineering value of the services and the quality of services provided in the water and wastewater company of Kurdistan province. Value engineering increases the level of trust, staff accountability, empathy between the employees and the client, as well as the quality increase. The factors are tangible and as a result they increase the quality of the services provided by the company Abfa Kurdistan province. There is a significant relationship between value engineering, value studies and complementary studies and the quality of services, and it can be concluded that value engineering increases the trust and responsiveness of employees and empathy between employees and clients, as well as value engineering to enhance quality. Tangible factors are also used.
    Keywords: Value engineering, Service Quality, preparatory studies, supplementary studies, value studies
  • Masoud Bahreinimotlagh *, Reza Rouzbahani, Ashkan Farokhnia, Mohammad SoltaniAsl, Kamal Mohtasham Pages 279-284
    Underwater Acoustic Tomography (AT) is a branch of remote sensing technique that transmits the acoustic waves into the water. The AT systems continuously measure the flow velocity and temperature in rivers, seas and the oceans. The AT systems are synchronized with a GPS clock (the clock is currently accurate to a few nanoseconds) connecting to the GPS Satellites. Hence, the systems transmit the acoustic waves at the same time. The systems record the arrival time of acoustic waves. After analyzing the received signals, the flow characteristics would be estimated. In the present study, the system evaluation of an AT system is investigated in the Kousar Channel, Malek-Ashtar University of Technology. Two Fluvial Acoustic Tomography Systems (FATS) were deployed on both sides of the channel. The horizontal distance between two systems was 127m. The FATS simultaneously transmitted sound pulses from the 30 kHz omnidirectional transducers every 60 seconds. The results showed that the underwater sound speed and the water temperature were 1482 m/s and 20.3 ˚C, respectively. The temperature sensor measured the surface temperature in the various points of the channel and confirmed the validity of the FATS measurement. The estimated flow velocity was zero. Due to the water stagnation in the channel, the accuracy of the velocity measurement by FATS was completely confirmed too.
    Keywords: Remote Sensing, Underwater Acoustic Tomography, Underwater sound speed, Flow temperature, Flow Velocity