فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 5 (پاییز 1397)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 5 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی حیدری* صفحات 7-18

    تپه بتکی یکی از شناخته شده ترین محوطه های باستانی شهرستان الشتر است و این به سبب بررسی هایی بوده که از حدود 80 سال پیش تاکنون در این محوطه باستانی صورت گرفته است. بررسی های اولیه در این تپه باستانی نشان دهنده وجود ادوار فرهنگی از دوران پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی است. در این ارتباط و درجهت حفاظت از تپه باستانی بتکی، نگارنده ازسوی میراث فرهنگی استان لرستان در مردادماه 1397 ش. ماموریت بررسی و گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم این تپه را یافت. بررسی سطحی و گمانه زنی در این تپه از 7 تا 20 مردادماه ادامه یافت. در این مدت تپه به دقت موردبررسی قرار گرفت و 17 گمانه 5/1 در 5/1 متر در جهات مختلف تپه ایجاد شد. در طی بررسی سطحی محوطه، هدف، ثبت دقیق یافته های فرهنگی نواحی مختلف تپه بود. برای این منظور، تپه به 5 ناحیه شمال، غرب، جنوب، شرق و مرکز تقسیم و هر ناحیه به دقت بررسی شد. هدف از این کار، تفکیک نواحی مختلف تپه جهت ثبت یافته های فرهنگی و تشخیص تراکم مواد فرهنگی ادوار مختلف در هر ناحیه از تپه بتکی بود. بنابراین بررسی وجود دوره مفرغ در تپه بتکی و همچنین بررسی تپه ب منظور تحلیل پراکنش مواد فرهنگی مربوط به این دوره در نواحی مختلف آن، از مهم ترین اهداف این پژوهش است. در این تحقیق، 22 نمونه سفال عصرمفرغ گردآوری شده از بررسی سطحی و کاوش تعیین عرصه و حریم تپه بتکی مورد مطالعه و گونه شناسی قرار گرفته است. این تعداد سفال از میان 330 نمونه سفال به دست آمده از گمانه زنی و بررسی سطحی تپه انتخاب شده اند؛ یعنی تنها 22 نمونه سفال مربوط به دوره مفرغ بوده است. بنابراین باوجود وسعت نسبتا زیاد تپه بتکی و غنای فرهنگی آن در ادوار بعد، در دوره مفرغ چندان قابل توجه نیست.

    کلیدواژگان: تپه بتکی، الشتر، عصرمفرغ، سفال، گونه شناسی
  • نیما ولی بیگ، نگار کورنگی* صفحات 19-30

    در گذر زمان یکی از عناصر اصلی انتقال دهنده بارهای عمودی ساختمان، ستون ها بوده اند که به دلیل مسائل انتقال بار، شیوه های معماری، مصالح در دسترس و نوع اتصالات، فرم های گوناگونی پیدا کرده اند. با بررسی های انجام شده بر روی ستون ها می توان بخشی از دانش فراموش شده معماری ایرانی را آشکار ساخت و نیز تنوع فرمی و ساختاری ستون ها را به شکل کلی دسته بندی کرد. اندازه و فرم قلمه، پایه و سرستون در شکل گیری فرم نهایی ستون های سنگی پیش از اسلام ایران به شکل مستقیم تاثیرگذار بوده اند. اکثر پژوهشگران در شرح آثار معماری تنها به توصیف کلی ستون ها در خلال بررسی یک بنا پرداخته اند. این پژوهش برای نخستین بار عامل هندسه را به عنوان یکی از عوامل اصلی در ساختار ستون های پیش از اسلام ایران تحلیل خواهد کرد. داده های این پژوهش ترکیبی از داده های کتابخانه ای و میدانی است. در این پژوهش با تصویر برداری و بررسی انواع ستون ها، دسته بندی های موردنظر انجام شد. پژوهش پیش رو تلاش دارد تاثیر فرم و اندازه را در ساختار ستون های سنگی در بناهای کهن پیش از اسلام ایران مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. تحلیل ها آشکار کرد که در شکل گیری پایه و بدنه ستون های سنگی در بناهای کهن ایران عموما از فرم و نقوش بومی رایج در ایران استفاده شده، به گونه ای که پایه ستون ها در دوره های مختلف به اشکال مکعبی و گلدان وارونه بوده و بدنه ستون ها نیز به سه شکل ساده، شیاردار و خیاره ای بوده اند. اما در شکل گیری سرستون ها از عناصر موجود در ساختار ستون های برخی تمدن های دیگر تاثیر گرفته شده و بیشتر از فرم و نقوش گیاهی، حیوانی و انسانی بهره برده اند.

    کلیدواژگان: هندسه در معماری، ساختار ستون های سنگی، بناهای کهن ایران
  • محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار، علی اعراب، حمید پورداود * صفحات 31-48

    در سراسر عصر ساسانی و همین طور دوران اسلامی، تجارت نقش بسیار پررنگی در اقتصاد و معیشت مردمان آن ادوار داشته است. در این میان بنا به دلایل سیاسی در اواخر عصر ساسانی، راه های دسترسی به خلیج پارس از اهمیت خاصی برخوردار می شود. شهرستان کوار با توجه به قرارگرفتن در مسیر تجاری استان فارس که از یک سو به خلیج پارس و ازسوی دیگر به نواحی مرکزی این امپراطوری منتهی می شد، نقش پررنگی درطول تاریخ داشته و به سبب وجود رود سکان (قره آقاج) در جوار این شهرستان، عبور کاروان های تجاری در گرو احداث معبری بوده که این مهم را میسر کند. در مقاله پیش رو تلاش شده است تا با توسل به مطالعات باستان شناسانه و همچنین تحقیقات کتابخانه ای به بررسی منبع آبی شهر کوار، نقش پل کوار در ایجاد ارتباط با خلیج فارس و همچنین ریشه شناسی نام این شهر پرداخته شود. بقای پل کوار یکی از گزینه های احتمالی عبور کاروانیان بوده است. با بررسی متون جغرافیایی دسته اول از سده های آغاز اسلام و همچنین بررسی سازه فعلی پل می توان دریافت که این شهرستان با اتکا به این پل تاریخی، نقش بی بدیلی در ایجاد و دوام تجارت از دوره ساسانی تا دوران اسلامی داشته است. همچنین دوام و بقای این شهر در طول تاریخ در گرو آبی بوده که از بند بهمن به واسطه تاسیساتی خاص به این شهر می رسیده است. بر این اساس در پژوهش حاضر سعی شده تا با بررسی تاسیسات یادشده، چگونگی و عملکرد آن تبیین شود و همچنین علاوه بر شناخت پل کوار، با رویکرد فنون ساخت و کاربرد و عملکرد آن براساس منابع نوشتاری موجود، چشم انداز منطقه بررسی و در آخر با ارزیابی نتایج به دست آمده، گاه نگاری پیشنهادی آن بازگو شود. روش تحقیق توصیفی، تطبیقی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: کوار، پل کوار، بند بهمن، راه، خلیج فارس
  • حسین توفیقیان* صفحات 49-64

    سطح آب دریای خزر به عنوان بزرگ ترین دریاچه روی زمین از تغییرات و نوسانات زیادی برخوردار بوده است. با تغییر سطح آب این دریا، زمین های پست بسیاری به زیر آب رفته یا بخش هایی از سواحل کم عمق از آب خارج شده اند. با وجود مطالعات فراوانی که درخصوص تغییرات سطح آب دریای خزر انجام شده، اطلاعات چندانی از داده های تاریخی در حوزه دریانوردی، کشتیرانی، تجارت دریایی و بنادر تاریخی این دریای بسته وجود ندارد. دریانوردی و کشتیرانی در دریای مازندران از قدمت چندانی برخوردار نبوده و به سده های اخیر محدود می شود. در منابع جغرافیای تاریخی درمورد دریای خزر، خبری از دریانوردی و کشتیرانی در دوره های پیش از صفویه دیده نمی شود. از دوره قاجار، رفت وآمد کشتی های تجاری بین بنادر تزار و ایران برقرار شده و کالاهای تجاری بین بنادر روسی از طریق رودخانه ولگا با بنادر ایرانی انزلی، سرمشهد و آشوراده تجارت می شد. به جز اشارات اندک جهانگردان و مورخین این عصر، اطلاعات چندانی درمورد ساختار این کشتی ها در اختیار نیست. در دهه اخیر با تغییر سطح آب دریای خزر و پائین رفتن سطح آب، تعدادی از کشتی های تاریخی این دریاچه آشکار شده است. شناسایی چندین کشتی از جنس الوار چوبی در سواحل تالش، رودسر، نکا و خلیج گرگان، اطلاعات باارزشی درخصوص ساختار کشتی های تاریخی و کشتیرانی دریای خزر ارائه خواهد داد. در این نوشتار که براساس پژوهش میدانی و مطالعه کتابخانه ای فراهم شده است، ضمن معرفی کشتی های تاریخی که به واسطه تغییرات سطح آب دریا پدیدار شده اند، فقدان نمونه های قدیمی تر در این دریای بسته به دلیل نبود بادهای موسمی، جهت حرکت نامنظم امواج، نبود تمدن های هم جوار و به تبع آن فقدان مسیرهای تجاری دریایی، پیش روی و پس روی متناوب آب دریا و دیگر عوامل مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تغییرات سطح آب دریا، دریای خزر، کشتی های تاریخی، کشتی مغروق
  • مصطفی باقرزاده چالشتری* صفحات 65-76

    اولین جرقه های موسیقی در ذهن انسان با شنیدن اصوات طبیعت آغاز شد و احتمالا با جست وخیزها، پایکوبی و دست افشانی ها آغاز و تبدیل به آواز و سرود شده است. این اعمال در مراسمات، نیایش و شاید جشن جمع آوری محصول انجام شده و به تدریج آن را یکنواخت کرده و حرکات موزون، ضرب و ریتم را به وجود آورده است. آن ها با نواختن دست ها به هم و بدن، کوبیدن دو چوب به یکدیگر و با زدن دو کنده توخالی برهم و هر شئ که می توانست صوتی از خود خارج کند، آرام آرام به توازن رسیدند و معتقد بودند که این اصوات و الحان دارای تاثیرات جادویی است. در این میان افسانه هایی نیز در اقوام مختلف بر سر زبان ها بوده مبنی بر پیدایش موسیقی، که سال ها سینه به سینه نقل شده است؛ از جمله ساخته شدن ساز لیر که با روده آپولون انجام شده و یا تراش کاسه لاک پشت که توسط هرمس انجام شده است و یا قهر الهه خورشید و حتی دستور امپراطور چین، هاکونگ تی مبنی بر ابداع موسیقی و تقلید کردن صدای پرندگان با آلات موسیقی. محور این پژوهش عودهای گردنی است که آثار آن را در هنر ایلام باستان و بین النهرین می توانیم جست وجو کنیم. هدف اصلی این پژوهش نیز بر بررسی و تحلیل این گونه ساز، انواع این ساز و شیوه ساخت آن تمرکز دارد و بر این اساس در این پژوهش سعی شده است با شیوه میدانی و کتابخانه ای در مورد عودهای گردنی توضیح داده و همچنین درباره لاک لاک پشت که در کاوش های باستان شناسی مخصوصا در قبور به دست می آیند و تنه اصلی این سازها هستند. در این پژوهش دو نوع ساز عود گردنی که شامل عودهای گردنی ملودیک و عودهای گردنی هارمونیک می باشند، از نظر ساختار مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر نگارنده، تکامل یافته این سازها در عصر حاضر، سازهای تار، سه تار، تنبور و دیگر سازهای مضرابی است.

    کلیدواژگان: موسیقی ایلام، عودگردنی، لاک لاک پشت، کاسه چوبی
  • شفق توکلی، محبوبه مرتضایی، شهریار ناسخیان * صفحات 77-94

    در معماری بومی ایران یکی از اصول طراحی فضاهای شهری مردم واری بوده است. معمار ایرانی همیشه نیازها و خواست های انسان را درنظر می گرفته است. معمار گذشته براساس اقلیم موردنظر فضای معماری را درجهت فراهم کردن آسایش انسان طراحی می کرده است. باتوجه به اینکه از ویژگی های معماری اقلیم گرم وخشک ایران آفتاب سوزان و درجه حرارتی بالاست، یکی از تمهیداتی که معمار گذشته درجهت سایه اندازی در گذرها طراحی و ساخته است، سابات ها هستند. سابات ها ساختارهایی در کوچه ها و گذرها هستند که بخشی از معبر را سرپوشیده کرده و همچنین این عناصر اقلیمی علاوه بر مطلوب ساختن شرایط زیستی، در مقاوم سازی ساختمان های دو طرف گذرها نقش داشته اند. با مطالعه و بررسی پیرامون ساختار کالبدی این عناصر اقلیمی-سازه ای می توان بخشی از دانش نهفته شده فراموش شده معماران گذشته ایران را نمایان ساخت و همچنین در شهرسازی امروزی از این عناصر بومی پایدار الگوبرداری کرد و بهره گرفت. بین هندسه و کالبد معماری سابات های محله فهادان یزد، رابطه معنی دار و مستقیمی وجود دارد. براساس مرور ادبیات، موضوع این پژوهش و بررسی های انجام گرفته، تاکنون برروی مفهوم سابات به عنوان عنصری اقلیمی، بررسی میزان پایداری آن در گذرها و گونه شناسی در شهرهایی چون اصفهان، یزد، دزفول و شوشتر صورت گرفته است. این نوشتار برای نخستین بار ویژگی های هندسی، معماری سابات های محله فهادان یزد را مورد ارزیابی قرار داده است. پژوهش حاضر براساس هدف، بنیادی-کاربردی و به روش استدلال استقرایی داده ها به اثبات رسیده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، میدانی و ترسیمی انجام شده و این مقاله بر آن است تا تاثیر هندسه بر کالبد و شکل معمارانه سابات های محله موردنظر را مورد تحلیل قرار دهد. براساس یافته های این تحقیق آشکار شد که هندسه به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کالبد معماری سابات های محله فهادان یزد است. نقشه سابات های موردمطالعه از مستطیل کامل ایرانی و یا دیگر نسبت های آن پیروی می کنند. بیشتر سابات های انتخابی در این محله ازلحاظ کشیدگی نقشه درجهت شمالی-جنوبی قرار گرفته اند. بیشترین تعداد سابات ها ازلحاظ مکانی در وسط گذر واقع شده اند، همچنین هندسه قوس آن ها بیشترین تعداد به صورت مازه دار است.

    کلیدواژگان: معماری بومی ایران، هندسه و تناسبات، سابات های پیوسته، محله فهادان یزد
  • شیما احمدصفاری* صفحات 95-110

    شهر، معنایی بیش از یک محوطه محصور درون بارو را داشته و بیشتر یک حوزه را معرفی می کند. شهرها، طی تاریخ نسبتا طولانی خود شاهد تغییرات ژرفی در وضعیت صنعتی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و به ویژه جمعیتی خود بوده اند. کهن ترین شهرها در حدفاصل پایان هزاره چهارم و آغاز هزاره سوم قبل ازمیلاد در آسیای غربی و در نقاطی پدیدار شدند که آب و هوای آن ها مساعد ، و زمین حاصلخیز برای کشت و زرع، مناسب بود. همچنین قدمت شهر و شهرسازی در ایران نیز به هزاره چهارم قبل ازمیلاد می رسد، اما روند شکل گیری شهر و تداوم شهرنشینی در آن سیر تدریجی خاص خود را داشته است. هویت ایرانی شهر شامل ویژگی ها و ارزش های معماری و شهرسازی سرزمین ایران ، مربوط به قبل از ورود اسلام می باشد. پس از ورود اعراب به ایران و تشکیل حکومت یکپارچه اسلامی در سرزمین های زیر تسلط اسلام، شاهد شکل گیری نطفه های اولیه شهرهای جدید بوده ایم که این شهرهای جدید، اکثرا از تعلیمات اسلامی نشات گرفته و به دو دسته عمده شامل؛ شهرهای به جا مانده از تمدن های ماقبل از اسلام و یا شهرهای بنا شده توسط مسلمین قابل تفکیک اند. شهر دوره اسلامی به لحاظ ساختاری تداوم شهرسازی عصر ساسانی بود و عناصر کالبدی آن اکثرا برگرفته از فرهنگ غنی اسلام و نشانگر تمدن و فرهنگ اسلامی اند. یکی از این شهرها، قزوین می باشد که هسته اولیه آن در زمان شاپور ساسانی شکل گرفته و به تدریج در طی دوران اسلامی توسعه و گسترش داشته و در زمان صفویه توسط شاه تهماسب به عنوان دومین پایتخت این دودمان انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: شهر، شهرنشینی، ایران، اسلام، قزوین
  • زهرا پورشعبانیان *، محمد مرتضایی، هایده خمسه صفحات 111-126

    در فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی، مسجد به عنوان مهم ترین بنای ماندگار اسلام در شهرها و اقلیم های مختلف ساخته شده است، و هویت شهرهای اسلامی با مساجد جامع درهم آمیخته است. مسجد جامع همدان، کهن ترین مسجد در بافت قدیمی شهری، در میان بازار این شهر و میدان مرکزی واقع شده است. این مسجد شاخص، متعلق به قرون اولیه اسلامی است، که در طی دوران های مختلف خصوصا دوران صفوی و قاجار مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است، اما از ساختار کهن مسجد آثاری باقی نمانده، و ساختار فعلی متعلق به دوره قاجار است. باوجود ویژگی های کلی این اثر، شکل ساختمان مسجد جامع تاثیر زیادی در هماهنگ ساختن ساختمان با شرایط اقلیمی دارد. حال این پرسش مطرح می گردد که اقلیم منطقه تا چه میزان توانسته بر فرآیند شکل گیری مسجد تاثیرگذار باشد؟ و الگو پذیری از شرایط اقلیمی تا چه میزان دوام ساختار مسجد را تضمین نموده است؟ بر مبنای پرسش های فوق هدف پژوهش حاضر این است که با بهره مندی از روش توصیفی-تحلیلی و با اتکا به منابع مطالعاتی و بررسی های میدانی به معرفی و تجزیه تحلیل ساختار معماری مسجد جامع پرداخته شود، تا زمینه پاسخگویی به پرسش های مطرح شده فراهم گردد. برآیند چنین بررسی را می توان در تاثیرپذیری ویژگی های معماری مسجد جامع، از اقلیم منطقه مشاهده نمود؛ این اثر، علاوه بر عملکرد مذهبی، موقعیت مکانی این مسجد و قرارگیری در امتداد بازار اصلی شهر، منجر به آن شده که مسجد جامع نقش مهمی را در شکل گیری نظام های طراحی و سیمای عمومی شهر ایفا نماید. با توجه به ساختار معماری مسجد جامع عمده تحولات صورت گرفته در بنا مربوط به دوره های قاجار و معاصر است؛ ساختار مسجد تابع الگوی شبستان ستوندار بوده، دارای گنبد، گلدسته و سنگاب می باشد، و تنها نمونه مسجد گنبددار با ارزش تاریخی در بافت شهری همدان است.

    کلیدواژگان: همدان، مسجد جامع، معماری، اقلیم
  • عباس نامجو *، نازگل حقی صفحات 127-142

    شاهنامه مدحی در نیمه اول سده هفدهم م. توسط هنرمندان عثمانی نگارگری شده است. معرفی این کتاب و بررسی نگاره های آن از این جهت حائز اهمیت است که نگارگری عثمانی در منظومه تاریخ هنر اسلامی و به ویژه در ایران به واسطه قرابت، ارتباطات و کشمکش های زیادی که فیمابین دولت صفوی و عثمانی وجود داشت، می تواند گره گشای بسیاری از مباحث پیرامونی قلمرو فرهنگ و هنر این دو کشور باشد و هم اینکه تحلیلی تاریخی پیرامون نام و هویت تاریخی یکی از نسخ معتبر شاهنامه به زبانی غیر از فارسی در خارج از کشور انجام می گیرد. این کتاب به خط عربی و به زبان ترکی استانبولی تحریر شده است. کتاب ترجمه ترکی یکی از متون ایرانی است که آوازه ای جهانی دارد. این پژوهش با هدف شناخت و آگاهی از هنر دوره عثمانی و تاثیرات فرهنگ و ادبیات ایران بر آن هنر انجام شده است. برای مطالعه و تحقیق بر روی این کتاب به مخزن کتابخانه دانشگاه اوپسالا در سوئد مراجعه شده است. کتابخانه، این کتاب را با عنوان شاهنامه 29مینیاتور ثبت کرده است. برای تحلیل و جمع آوری اطلاعات در مورد نگاره های این کتاب علاوه بر استناد به اصل نسخه، به کتاب های هنر اسلامی به خصوص نگارگری عثمانی به ویژه عثمان دوم که نگارش این کتاب به فرمان او انجام شده، رجوع گردید. این پژوهش به شیوه اسنادی و با رویکرد تاریخی و به روش تحلیلی انجام گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نگارگری عثمانی با وجود تاثیرپذیری از نگارگری ایرانی و نقاشی اروپایی راه خود را ادامه داده و با روش خود به آن ها هویت مستقل بخشیده است. با توجه به نوع ترکیب بندی ها، نگاره های این شاهنامه در سه سبک جای می گیرند که احتمالا توسط سه نگارگر کار شده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، شاهنامه مدحی، شاهنامه 29مینیاتور، مکتب نگارگری عثمانی، هنر عثمانی
  • کریم زارعی *، غلامرضا شاملو، تقی حمیدی منش صفحات 143-159

    نقاشی قهوه خانه ای، مکتبی از نقاشی روایی رنگ روغنی است که در اواخر حکومت قاجار و جنبش مشروطیت با موضوعات رزمی، بزمی و مذهبی، به دست هنرمندانی مکتب ندیده در قهوه خانه ها شکل گرفت. تحولات مختلف اجتماعی و سیاسی دوره قاجار باعث ایجاد بستر جدیدی در عرصه هنر ایران شد. با سرکوب آزادی خواهی های مردم توسط این حکومت استبدادی، انقلاب مشروطیت سبب اجتماع و جنبش مردمی در قهوه خانه ها شده و این جریان باعث می شود برروی پرده های نقاشی قهوه خانه ای تاثیر به سزایی بگذارد؛ چراکه قهوه خانه ها که به عنوان یکی از پایگاه های مهم اجتماع مردمی در دوران قاجار بوده اند، نقش عمده ای در شکل گیری این نهضت هنری ایفا می کنند. در مقاله پیش رو با توجه به انتقادی بودن نقاشی قهوه خانه ای علیه حکومت استبدادی قاجار و داشتن رویه ای برخلاف سنت نقاشی هم عصر، سعی گردیده قهوه خانه را به عنوان نهادی با کارکردهای اجتماعی و فرهنگی، درجهت تقویت روحیه ملی و مذهبی مردمی که در دوران قاجار نقش به سزایی ایفا کرده، با هم سویی جریان مشروطیت انطباق دهد و تاثیر آن را در شکل گیری نقاشی قهوه خانه ای ازنظر اهمیت و نقش سیاسی اجتماعی آن موردبررسی قرار دهد. پرسش های پژوهش عبارتند از: 1- قهوه خانه ها تا چه اندازه بر جریان شکل گیری نقاشی قهوه خانه ای در دوران نهضت مشروطیت تاثیرگذار بوده اند؟ 2- مبانی شکل گیری مکتب نقاشی قهوه خانه ای در جریان استبداد حکومت قاجار چگونه بوده است؟ روش تحقیق، کتابخانه ای و میدانی شامل مطالعات پایه ای درخصوص نقاشی قهوه خانه ای و انقلاب مشروطیت و بررسی فضای قهوه خانه های قاجار است و پس از استدلال و تطبیق و تجزیه و تحلیل، نتایج ذیل حاصل می شود که جریان نقاشی قهوه خانه ای در قهوه خانه ها در دوران مشروطیت، حرکتی ضد استبدادی و انتقادی علیه حکومت قاجار بوده و محتوای گفتمان درون قهوه خانه ها در این دوران بر موضوعات نقاشی ها تاثیر به سزایی گذاشته که با جریان مشروطیت هم راستا می شود.

    کلیدواژگان: نقاشی قهوه خانه ای، قهوه خانه، استبداد قاجار، مشروطیت
|
  • Mehdi Heydari * Pages 7-18

    Tepe Betaki is one of the most known ancient area in Aleshtar and for the reason there were some studies about it from so yours ago. The primitive studies shows that there is cultural periods from prehistory periods to Islamic periods. In this connection to maintain of Tepe Betaki, the writer had mission to study to determine the limits of it. The surface analyzing was continued in this mound from 29 July to 11 August 2018. In the time, it was studied carefully and 17 trench 1/5×1/5 m were made in different directions during the surface analyzing. The purpose was to record the ancient cultural findings in different areas. For this purpose, the mound was divided to 5 zones North, West, South, east and central and each was studied carefully. The purpose was to separate different zones to record cultural findings and to recognize the different cultural material of the mound. Therefore, the analyzing of bronze era existence in Tepe Betaki and the mound studying to show the spreading cultural material of different zones are the samples of Bronze era were collected and studies typologically. These samples were selected from 330 samples. It means that only 22 tile samples were about Bronze era. Therefore, in spite of wide extent of Tape Betaki and enrichment of culture in the next period the Bronze era is not considerable. 

    Keywords: Aleshtar, Tepe Betaki, Bronze Era, Ceramic, Typology
  • Nima Valibeig, Negar Kourangi Pages 19-30

    In the history of architecture, one of the elements to transfer the vertical forces in buildings has been columns. They appeared in various forms depending on the nature of forces, architectural styles, available materials and joints applied. Examination of columns may revive and reveal certain parts of the lost knowledge of Persian architecture. Also, such an examination may help to categorize columns in terms of form and structure. The final form of the stone columns in pre-Islamic Iran has been directly influenced by their size and form of the trunk, base as well as capital. In this regard, columns have been often examined only in case studies. The present article, however, has studied the stone columns in pre-Islamic Iran in terms of geometric aspects. Data were mainly gathered based on library sources and field studies. In order to do a systematic classification, the stone columns were photographed. This article aimed to study the impact of form and size on the structure of the stone columns in pre-Islamic Iran. The results implied that the forms of base and shaft in stone columns of ancient Iran were mainly influenced by the vernacular motifs common at the time; bases of the stone columns were in cubic form or in the form of inversed vase. Similarly, the shafts of the columns were in simple, fluted and gadrooning forms. However, formation of the capitals is an adoption of forms found in columns of other civilizations. The forms include floral, zoomorphic a human images.

    Keywords: Geometry in Architecture, Structure of Stone Columns, Persian Monuments
  • Mohammad Ismail Ismaili Jelodar, Hamid Poordavood *, Ali Arab Pages 31-48

    Throughout the period of Sassanids, as well as in the Islamic period, trade played a very important role in their economies and livelihoods. Meanwhile, due to political reasons in Late of Sassanid period, access to the Persian Gulf has been of particular importance. The city of Kuvar was part of the Fars province’s trade route because it led to the Persian Gulf on one side and to the central areas of the empire, for this reason, it has played a colorful role throughout history. Due to the presence of the riverside (Qara-aqag) near this city, the commercial convoys had to use a bridge to cross the river. In this study, attempts to by studying archaeological studies as well as library research investigate the water source of Kuvar city by, the role of Kuvar, bridge in connection with Persian Gulf as well as the etymology of city name. Bridge Kovar’s survival has been one of the possible caravans pass options. By examining the original geographical texts from the early centuries of Islam, as well as examining the current bridge structure, one can infer that this city had a very important role in establishing and sustaining trade from the Sassanid period to the Islamic period. Also, the durability and survival of this city has historically been dependent on water obtained from the Bahman Dam through specific facilities. Accordingly, in the present study, it has been attempted to explain how and these facilities function, as well as, in addition to Paul Kuvar’s ontology of construction technique and its application and performance, based on existing written sources, the landscape of the area has been reviewed and finally Evaluate the results, report the proposed chronology. This study attempts to answer the following questions: How is the main source of water in the city of Kuvar evaluated and what is the mechanism of water transfer to the city of Kuvar? How is the role of Kuvar city as a Midways on the route to the Persian Gulf and Siraf evaluated and the main evidence that what was the significance of the historic bridge of Kuvar?

    Keywords: Kuvar, Kuvar Bridge, Bahman Dam, Road, Persian Gulf
  • Hossein Tofighian * Pages 49-64

    The Caspian Sea surface has undergone many changes and fluctuations. As the sea level has changed, many postal land has fallen underwater or parts of shallow coastal waters have left the water. In the past ten years, due to changes in the surface water of the Caspian Sea and the drop in water, a number of historic ships have been revealed. Identifying several wooden logs on the banks of Talesh, Rudsar, Neka and the Gulf of Gorgan will provide valuable information on the structure of the Caspian Sea historical ships and shipping. In this paper, which is based on field research and library study, Introducing historic ships that have emerged due to sea-level changes, the lack of older prototypes in this closed sea-due to the absence of monsoon winds, irregular wave movements, the absence of neighboring civilizations, And, consequently, the absence of maritime business routes, the progressive and sequential return of seawater and other factors will be studied. This wood is an imported product and now it comes from Russia to Iran. The oil found in the wood chips seems to have the stability of wood in the presence of water. The drilling of the lower parts of the ship showed that the body of the ship was saturated with water and its texture was sponge-shaped. The enclosure of the Neka coastal shores is made from wood-framed wood of the needle leaf trees, and puts outer-wall nails to vertical beams and internal walls.

    Keywords: Changes in Sea Level, Caspian Sea, Historic Ships, Sunken Ship
  • Moustafa Bagherzadeh Chaleshtari Pages 65-76

    The first spark of music in the human mind began with hearing the sound of nature, and it has probably been accompanied by dancing and singing. These acts have been performed at ceremonies, prayers, and perhaps celebrations of the product’s gathering, gradually uniforming they have been creating rhythmic movements, multiplication, and rhythm. They could by playing hand together and body, knocking two sticks together and hitting two hollow logs and any other object get the sound out. They came slowly to assonance and believed that these sounds had magical effects. There are also legends about the emergence of music in different ethnic groups that have been quoted for many years. Among the Lear instrument mad white Apollo casings or back turtle bowls cut by Hemes or the goddess of the sun, and even the Emperor’s chains command, Hakong T is to invent music and imitate the sound of birds with the instrument music. The focus of this research is necked incense, whose works can be found in the art of ancient Ilam and Mesopotamia. The main purpose of this study also focuses on the study and analysis musical instrumentation, its types and methods of construction, and has attempted to explain the necked incense in a field method and library. Also about the turtle found in archaeological excavation, especially in the tombs, and the main trunk of these instruments, in this research has been studied. Two types of necked incense instruments including Melodic structure and Harmonic necked incense were investigated from the author’s point of view, that these instrument are show the evolving music instruments in the present age. The instruments of Tar, Setar, Tanbour, and other instruments are music multiplicative.

    Keywords: Ilam Music, Necked Incense, Turtle of Tortoise, Wooden Bowl
  • Shafagh Tavakoli, Shahriar Nasekhian *, Mahbobeh Mortezaei Pages 77-94

    In architecture a native of Iran is one of the principles of designing urban spaces people heir. Iranian architect has always been the human needs and demands into consideration. The architect of the past based on the desired climate space architecture in order to provide the human comfort design. Climatic conditions, along with other environmental factors, including the most important factors in the formation of the urban tissue. According to the characteristics of the architecture of the hot and dry climate of the burning sun of Iran and high thermal grade set, one of the last in the direction of the architect prolegomena ghosting in designed and produced Gzarha, awning. The awning are enable in the alley and Gzarha, which is part of Ford’s baths and climatic elements as well as the optimum biological requirements, in addition to making in retrofitting buildings of both sides of the Gzarha role. Unfortunately, nowadays in Iranian architecture, awning, to have been forgotten and the urban tissue of the awning or totally destroyed or have been to have been abandoned. With the recognition and evaluation of the architectural had knowledge of the geometry of the design knowledge can be structural elements of the ‘ climate-and once again, and also can be found in contemporary design and the urban tissue of the upcoming hot and dry climate of these special elements of the template. Between the geometry and the architecture of Yazd Fahadan quarter awnings body, and there is significant direct relationship. Based on the literature reviewed thus far, little research on the subject of the typology of Iranian awning and reviews of this climatic elements-from the perspective of structural knowledge of geometry.

    Keywords: Indigenous Architecture of Iran, Geometry, Proportions, Consecutive Awning, the Yazd Fahadan Quarter
  • Shima Ahmad Saffari * Pages 95-110

    The city has more than one enclosed enclosure inside the barrow, and it introduces more than one area. Cities have seen profound changes in industrial, social, economic, political, and in particular their demographic, in their relatively long history. The oldest cities between the end of the 4th millennium and the beginning of the third millennium BC They emerged in western Asia and in places where their climate was favorable, and the fertile land suitable for cultivation .Also, the city’s urbanization in Iran dates back to the fourth millennium BC, But the process of city formation and the continuity of urbanization has been gradual in its own way. The Iranian city’s security includes the features and values of the architecture and urbanization of Iran, prior to the arrival of Islam. After the arrival of the Arabs in Iran and the formation of a unified Islamic state in the lands under Islamic domination, the emergence of sprouts The early buds of the new towns, these new towns, originated mostly from Islamic teachings, are divided into two main categories Cities left from civilizations before Islam or cities built by Muslims. The Islamic mayor was structurally persistent in the urbanization of the Sasanian era, and its physical elements were mostly derived from culture. The rich are Islam and represent Islamic civilization and culture. One of these cities is Qazvin, whose core was formed during the Shapur Sassanid dynasty and gradually developed and expanded during the Islamic era, and during Safavid times, Shah Tahmasb was chosen as the second capital of this dynasty.

    Keywords: City, Urbanization, Iran, Islam, Qazvin
  • Zahra Pourshabanian *, Mohammad Mortezaei, Hayedeh Khamseh Pages 111-126

    Hamadan great mosque, the oldest mosque in the old urban context, is located between the city market and the central square. This prominent mosque belongs to the early Islamic centuries, which has been rebuilt during various periods, especially the Safavid and Qajar periods, but isn’t remains of the ancient structure of the mosque, and the current structure belongs to the Qajar period. Despite the general features of this work, the shape of the mosque building has a great impact on bringing the building in line with the climate. Now the question arises to what extent has the region’s climate been able to influence the process of mosque formation?  And to what extent does climate modeling ensure the durability of the mosque’s structure? Based on the above questions, the purpose of the present study is to introduce and analyze architecture of great mosque by using descriptive-analytical method and relying on study resources and field studies to provide answers to the questions raised. The result of such a study can be seen in influencing the architectural features of the mosque from the region’s climate; this work, in addition to its religious function, the location of the mosque and its location along the main market of the city, has led the mosque to play an important role. According to the architectural structure of the mosque, the major developments in the building are related to the Qajar and contemporary periods; the structure of the columns of the nave of the mosque, It has a dome, minaret and sangab, and is the only example of a dome mosque of historical value in the urban context of Hamadan.

    Keywords: Hamedan, Great Mosque, Architecture, Climate
  • Abbas Namjo *, Nazgol Haghi Pages 127-142

    The Shahnameh of Madhi was painted by ottoman artists in the first half of the seventeenth century. Introducing this book and Studying the paintings is important because ottoman paintings has existed in the history of Islamic art, especially in Iran, because there is a close connection between the Safavi and Ottoman governments that can clarify many issues around the two countries and a historical analysis of the historical name and identity of one of the prestigious manuscripts of the Shahnameh is performed in a language other than Persian abroad. This book is writing in Arabic and in Turkish in Istanbul. The Turkish translation book is one of the Iranian texts with a worldwide reputation. The purpose of this study was to identify and understand the art of the Ottoman period and the impact of Iranian culture and literature on that art. Is referred to the Uppala library repository for reading and researching this book. The library has registered this book as a miniature Shahnameh 29. Original version of the book, for information on the paintings of this book, reference was made to Islamic art books, especially Ottoman painting, especially to the second Ottoman whose writing was commissioned by him.

    Keywords: Ferdowsi Shahnameh, Madhi Shahnameh, 29 Miniatures Shahnameh, Ottoman Miniature Style, Ottoman Art
  • Karim Zarei *, Gholamreza Shamlo, Taghi Hamidimanesh Pages 143-159

    The coffeehouse painting, a school of oil color narrative painting, was formed in the late Qajar government during the constitution movement by untrained artists in coffeehouses with martial, artistic and religious themes. With the suppression of people’s liberty by such tyrannical government, the constitution revolution led to people’s movement in coffee houses where was made as one of the most important societies in the Qajar era playing a major role in shaping this movement. In the following article, it has been attempted to establish the coffee house as an institution with social and cultural functions in order to strengthen the national and religious spirit of the individuals. The research methodology includes library and field study based on the research of coffeehouse painting, the constitution revolution, and the study of Qajar coffeehouse atmospheres. After having analyzed and adapted the data, the following results are presented: the process of coffeehouse painting in coffee houses during the constitution Revolution was an anti-authoritarian and a critical movement against the Qajar government. Also, the content of the discourse in coffeehouses during the noted regime affected the themes of the paintings with a significant influence on the constitution revolution.

    Keywords: Coffee House Painting, Coffee House, Qajar Autocracy, Constitution